Dodaj do ulubionych

Oni biorą Olsztyn

IP: *.torun.mm.pl 14.11.06, 08:59
co to znaczy: pracował m.in. w Wojewódzkim Urzędzie Kontroli Prasy,
Publikacji i Widowisk.
Ja tego nie rozumiem.
Wiem ze jestem blondynka ale to mi nic nie mowi. Czy ktos może mi pomóc i mi
wyjaśnić co nasz wspaniały prezydent tam robił w tej instytucji.
Obserwuj wątek
    • Gość: miś Re: Oni biorą Olsztyn IP: *.dobremiasto.net 14.11.06, 10:44
      Czyli wygrało SLD (8) i Platforma (8), przed PiSem (6) i PD (3).
    • Gość: kostek Re: Oni biorą Olsztyn IP: 213.77.16.* 14.11.06, 11:21
      wybrać czesia cenzora na kolejne 4 lata - to tak jakby dolać domestosa do
      denaturatu - kolorek ginie, ale spróbuj wypić :))))
    • Gość: Niezależny Re: Oni biorą Olsztyn IP: 212.160.172.* 14.11.06, 11:36
      Widać jaka zawiązuje się koalicja, której życzę sukcesów. Mam nadzieję, że nie
      zmarnujemy czasu na rozwój miasta. Nie rozumiem tylko z jakiego powodu gazeta
      kpi z pozostałych radnych. Jeżeli jest to sposób na pokazanie kto z kim będzie
      lub nie będzie współpracował to jest to bardzo zły warsztat dziennikarski.
      Obrażacie państwo w ten sposób wyborców osób publicznych. Ponadto
      nieudacznikiem największym w tych wyborach był Pan Dąbkowski, który miał
      olbrzymie wsparcie w waszej gazecie, w TV, Klubie Biznesu i co? Obiecywał,
      minimalizował Pana Małkowskiego, a teraz powinien opluć sam siebie. Mam
      nadzieję, że nie będzie pełnił funkcji przewodniczącego Rady. Wierzę w rozum
      radnych. Żeby nie było watpliwości popieram PO.
    • vampiretto Oni biorą Olsztyn 14.11.06, 13:06
      "Andrzej Szóstek - dyrektor Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego. Ekspert od
      bezpieczeństwa w ruchu drogowym, choć często jego opinie denerwują kierowców,
      którzy zamiast bezpieczniej woleliby jeździć szybciej."

Można i szybciej i bezpieczniej a opinie "eksperta" dlatego denerwują
      kierowców, że są po prostu nieoptymalne dla danego problemu, co niekoniecznie
      ma związek z prędkością. Archaiczna, do tego powierzchowna wiedza p. Szóstka
      nie pozwala okreslać go mianem eksperta.
      Poza tym sympatyczny człowiek.
    • Gość: sasiad Oni biorą Olsztyn IP: 82.160.237.* 14.11.06, 13:58
      Waldemar Zwierko - lat 34, wykształcenie wyższe.

Byl przez kilka lat moim sąsiadem. Takiego buca dawno nie widzialem. Nie wiem
      jak on sie dostal do rady miasta, bo chyba nie dzieki brakowi kultury.
      Uważa sie za nie wiadomo kogo, a o kłanianiu się starszym sąsiadom i kobietom
      nie bylo mowy. No ale czego można sie spodziewac po ludziach z PiS.
      Gratuluje Panu przyjaciela, Panie Szmit
      • Gość: Waldemar Zwierko Re: Oni biorą Olsztyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 14:58
        Proszę się przedstawić wydając takie opinie

• Gość: geo Boże ty mój i ten głuptas Sosnowska ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 18:47
      Już wiem czym będzie się zajmować rada: aborcja, wychowanie sexualne, prawa
      kobiet, zwierząt, roślin, pederastów i lesbijek.
      • Gość: Joanna Sosnowska Re: Boże ty mój i ten głuptas Sosnowska ??? IP: *.olsztyn.mm.pl 14.11.06, 19:26
        Proponuję abyś zorientował sie w kompetencjach samorządu.Odkryłbyś wtedy że
        sprawy które wymieniłes do kompetencji samorządu nie należą.Będę się zajmować
        sprawami waznymi dla MOICH wyborców tego możesz być pewien - niezależnie jak
        bardzo Ci sie to nie podoba.
        Jednakowoż muszę być dosyć skutecznym politykiem skoro jednym tchem jestes w
        stanie wymienić katalog spraw które ze mną kojarzysz.To mi pochlebia.Ale to nie
        wszystko o pozostałych sprawach dowiesz się niebawem.
        Pozdrawiam
        • Gość: furman.... Re: Boże ty mój i ten głuptas Sosnowska ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 19:30
          P.Joanno a może jakiś czcik?
          • Gość: f Re: Boże ty mój i ten głuptas Sosnowska ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 19:31
            Przepraszam za błąd ,chodzi mi o czacik
            • Gość: loco Re: Boże ty mój i ten głuptas Sosnowska ??? IP: *.olsztyn.mm.pl 14.11.06, 19:38
              czarcik?
            • Gość: Joanna Sosnowska Re: Boże ty mój i ten głuptas Sosnowska ??? IP: *.olsztyn.mm.pl 14.11.06, 21:18
              Dziękuję za zaproszenie,to fajny pomysł.Spróbuję to jakoś zorganizować :)
        • maretina ??? 14.11.06, 19:42
          a nie powinna sie pni zajmowac sprawami OLSZTYNA? jest pani radna calego mista a
          nie SWOICH, jak raczyla pani okreslic kilkuset mieszkancow.
          • Gość: Joanna Sosnowska Re: ??? IP: *.olsztyn.mm.pl 14.11.06, 21:12
            Nie jestem,lecz dopiero bedę radną.I bedę się zajmować sprawami całego
            miasta.Nie zmienia to faktu że reprezentuję ludzi którzy mnie wybrali.Ludzi o
            okreslonych poglądach.Mój wynik wyborczy droga pani jest jednym z lepszych w
            nowo wybranej radzie uwzględniając PO i pozostałe komitety.

Marzy mi się Olsztyn rządzony tak jak Wrocław,Gdynia,czy Sopot.Bez politycznych
            awantur,wykorzystujacych swoja europejską szansę.

Pozdrawiam Jaroty i Pieczewo
            • maretina Re: ??? 14.11.06, 21:21
              Pani mandat bedzie mial te sama wartosc, co mandat kogos, kto uzbieral mniej
              glosow. taka jest prawda.
            • Gość: adg Re: ??? IP: 85.232.229.* 16.11.06, 22:51
              Pani Joanno, a jakie jest Pani zdanie na temat olsztyńskich oszczędności w
              oświacie i pomysłu wesołek (była w znp,sld obecnie PO i sp10)likwidacji szkół
              (po zamykaniu żłobków i przedszkoli przez małkowskiego)?
              Czy podobnie jak we wrocławiu, gdańsku, gdyni bedą budowane przyszkolne baseny
              i osiedlowe boiska dla dzieci i młodzieży?
              Czy podobnie jak ww miastach w olsztynie zostana podjęte kroki żeby ściągnąć do
              miasta młodych, zdolnych, ambitnych oraz powstrzymać olsztynian z potencjałem i
              kwalifikacjami przed migracją do innych miast i wyjazdem z Polski?
              jest Pani młodą osobą dlatego tyle pytań o młodych, ich szanse rozwoju,
              perspekty i możliwości samorealizacji w olsztynie :)
      • maretina Re: Boże ty mój i ten głuptas Sosnowska ??? 14.11.06, 19:40
        moze marsz rownosci u nas bedzie?:)
        • stalowy.misiek rozmowa kontrolowana 14.11.06, 20:35
          Uwaga! Forum monitorowane przez radnych.
          Chcąc lepiej wypełniać swoje obowiązki, poznają pragnienia swoich wyborców, a
          także pozostałych olsztynian.
          Ha, ha...
          • Gość: Adalbertus Re: rozmowa kontrolowana IP: *.ols.vectranet.pl 14.11.06, 21:09
            Śledzę forum od dawna. Nigdy nie zabierałem na nim głosu. Nie należę do fanów
            pani Joanny Sosnowskiej. Ale spodobało mi się to, ze odważyła się zabrać głos w
            dyskusji dotyczącej jej osoby. Chciałbym, żeby wszyscy politycy, radni,
            urzędnicy, nie tylko czytali posty na forum, ale także odnosili się do nich. To
            moim zdaniem lepsze, niż wściekanie się poza forum na poglądy forumowiczów.
            • maretina Re: rozmowa kontrolowana 14.11.06, 21:18
              przesadzsz. to forum ma marny poziom.najczesciej wypowiadajac swoje zdanie
              zbiera sie wyzwiska.
              a na jakie posty mieliby odpowiadac? moze na to czy maja pryszcze? czy sa
              komunistami? moze mieliby udowadniac, ze nie sa wielbaldami ( jak niedawno
              usilowal to robic pan Dąbkowski? nikt nie przyjal jego tlumaczen a banda
              niepelnosprawnych umyslowo chamow ukrywajacych sie pod nickami wylewala na niego
              swoje zale i zawisc)? dlaczego ktokolwiek mialby pisac pod wlasnym nazwiskiem,
              jesli pan ziutek czy inny fiutek nie pokarze swoich personaliow, a przez co
              czuje sie bezkarnie i pisze co mu niby mozdzek nakaze?
              takie forum, o jkim piszesz mialoby sens, gdyby tu byla wysoka kultura albo
              wtedy, gdybysmy wszyscy sie logowali na swoje nazwiska. inaczej mielibysmy tu
              polowanie, lincz.
              chcesz igrzysk? kup bilet na najblizsze, ale sportowe!
              • Gość: Adalbertus Re: rozmowa kontrolowana IP: *.ols.vectranet.pl 14.11.06, 21:38
                Zgadzam się z Tobą "maretina", że poziom wypowiedzi na forum bywa żenujący.
                Rzadko trafiają się merytoryczne wypowiedzi. Ale taka jest specyfika
                internetowych dyskusji. Gdyby moderator był nadaktywny, to forum zmarło by
                śmiercią naturalną. Ale jednak Ty wypowiadasz się na forum, czyli, moim zdaniem,
                uważasz, że pomimo wszystko ma to jakiś sens. Osoby, przepraszam za wyrażenie,
                publiczne, moim zdaniem powinny być jednak "gruboskórne". Decydując się na bycie
                "osobą publiczną" powinny mieć to wkalkulowane w bilans zysków i strat. Dlatego
                chciałbym, żeby nie tylko czytały forum, ale zabierały na nim głos. Nawet, jeśli
                trafią sie chamskie posty.
                • edico Re: rozmowa kontrolowana 16.11.06, 10:25
                  Rzeczą oczywistą jest, że polityka ma także swoje "udziały" w dyskusjach na
                  forum. Abstrachuje tutaj od "giętkości" języka i celom, którym on służy czy też
                  ma służyć.

Niejednokrotnie męczą mnie już te igrzyska organizowane nie dla a kosztem
                  społeczeństwa, czego Olsztyn nie jest wcale wyjątkiem. Wystarczy podsumować
                  dorobek wszystkich prezydentów Olsztyna po roku 1989 do dnia dzisiejszego. Do
                  przykrości zaliczam to, że głównym motywem włodarzy naszego miasta od wielu lat
                  nie jest chęć skorzystania z istniejącej ogromnej wiedzy i dorobku czy uzyskania
                  informacji na temat Olsztyna bądź jego uwarunkowań rozwoju, tylko polityczne
                  igrzyska organizowane dla sobie wiadomych celów.

Jeżeli była by to świadoma i konstruktywna działalność, można by było
                  przejściowo - tak jak w warunkach domowych to nieraz bywa - przycisnąć pasa dla
                  osiągnięcia określonego celu przy jednoczesnym narzuceniu konsekwentnego reżimu
                  wydatkowania zaoszczędzonych funduszy. Czy takie zjawisko można było
                  zaobserwować w Olsztynie?

Była radna pracująca Komisji Oświaty w jednym z wątków zaoferowała chęć
                  podzielenia się swoimi doświadczeniami w tej dziedzinie i jako osiągnięty swój
                  sukces dotychczasowej pracy w Radzie podkreśliła ograniczenie wydatków
                  oświatowych w Olsztynie!!! Nie wiem, czy śmiać się, czy płakać a może ze
                  szczęścia zacząć uprawiać aerobik :))
                  Ze znacznie większą chęcią usłyszałbym od tak doświadczonej radnej, na czym te
                  oszczędności zostały zrobione w oświacie i jak wygląda finansowanie oświaty na
                  jednego ucznia w rozbiciu na szkoły, ale bez dotacji państwowych, dla których
                  ratusz jest tylko pośrednikiem. Takim radnym po prostu dziękuję.

Podzielam w pełni zdanie maretiny w zakresie spotykanego mało ambitnego poziomu
                  wypowiedzi na tym forum i gratuluję otwartości zajętego stanowiska.

Gratuluję jednocześnie Pani Janinie Sosnowskiej możliwości wykorzystania swoich
                  dotychczasowych doświadczeń w pracy na rzecz dobra naszego miasta. Jestem
                  skłonny do współpracy w celu realizacji chyba nie tylko Pani marzeń. Najpierw
                  jednak sami włodarze miasta powinni sami wiedzieć, czego chcą i do czego dążą.
                  Punktem wyjścia - bez względu na to, czy to się komuś podoba, czy też nie - musi
                  być skonkretyzowanie celów i zadań w skali całego miasta i na przestrzeni
                  długofalowej a nie uprawianie nowych igrzysk polityczno-gospodarczych przez nowe
                  ekipy po każdych wyborach.

Na początek takich działań niezbędne by było wzięcia na warsztat Strategii
                  Rozwoju Miasta i przekucie jej haseł i nie wiele mówiących uogólnionych zadań
                  bardziej przypominających pobożne życzenia dla uspokojenia duszy, w sprecyzowane
                  zadania oparte na analizie istniejących uwarunkowań. Nie jest to zadanie na
                  kilka miesięcy i merytorycznie nie mieści się w możliwości zlecenia wykonania
                  takiego zadania dla pojedynczego człowieka, tak jak to zostało zrobione w
                  wypadku tej nieszczęsnej strategii. Z mojego rozeznania wnioskuję, że miasto
                  dysponuje jeszcze nie tylko niezbędnymi materiałami, ale resztką kadr w
                  przeszłości realizujących pozytywnie te zadania.

Pozdrawiam obydwie Panie - razem i osobno :)
                  • Gość: Joanna Sosnowska Re: rozmowa kontrolowana IP: *.olsztyn.mm.pl 16.11.06, 20:44
                    Dziękuję za pańskie sugestie dot.oświaty.Takie procentowe wyliczenia zwykle
                    wyglądają zgoła inaczej i dają szersze wyobrażenie czy to o sukcesach czy
                    porażce w różnych dziedzinach.Jako przykład mogę podać dane pilnie strzezone a
                    "wyciągniete" przezemnie nieomal siłą od GDDKiA za 2002r a dot ilości pieniedzy
                    przeznaczonych na budowę i remonty dróg (z wyjątkiem tych bedących w gestii
                    samorzadów)na Warmii i Mazurach.Srodki te stanowiły 3,2% w skali kraju.Te
                    3,2%(mogę sie mylić ale niewiele bo pisze z pamieci)wygląda zgoła inaczej niz
                    kwoty podane w milionach,nieprawdaż? Daje to też inną ocene sytuacji i podważa
                    powody do odtrąbienia sukcesu z powodu modernizacji 16 stki Ostróda-
                    Olsztyn.Południe kraju jest modernizowane całościowo,u nas wyrywkowo.Można rzec
                    - dobre i to ale niedosyt pozostaje.
                    Wiedza w spr oświaty olsztyńskiej o której pisze Pan powyzej stanowi również dla
                    mnie obiekt pożądania.Kiedy wejdę w jej posiadanie - podzielę się natychmiast.

Pozdrawiam :)
                    • Gość: adg Re: rozmowa kontrolowana IP: 85.232.229.* 16.11.06, 23:05
                      rozbawiła mnie Pani
                      Pani Joanno nie otrzyma Pani żadnych istotnych informacji na temat olsztyńskiej
                      oświaty. nadzór przez kuratorium był żaden, prowadzenie szkół przez um jeszcze
                      gorsze.
                      przeraziła mnie bodajże 2 lata temu opinia krajowej komisji konkursowej na
                      temat wiedzy olsztyńskich laureatów olimpiady biologicznej.
                      polecam sporządzić statystykę dyrektorów szkól pod względem kierunkowego
                      wykształcenia i rocznych dochodów na tle kraju. szczególnie ciekawie wygląda
                      skala wynagrodzenia i wysokość niektórych. pan żakowski prywatnie wie sporo na
                      temat przyczyn rozbieżności, a karpowicz jeszcze więcej.
                    • edico Re: rozmowa kontrolowana 16.11.06, 23:19
                      Dziękuję. Być może i ja będę mógł podzielić się niektórymi swoimi
                      spostrzeżeniami na interesujące Panią tematy.

Życzę powodzenia w odkrywaniu tych skrzętnie chowanych kart. Myślę, że przy
                      rzetelnej współpracy innych forumowiczów będzie można coś dobrego dla tego
                      miasta zrobić ku zadowoleniu jego mieszkańców. Po prostu już nie wierzę w
                      możliwości samooczyszczenia się Urzędu Miasta z nabytych irytujących
                      przyzwyczajeń i praktyk.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka