Dodaj do ulubionych

Olsztyn ma swój klimat

IP: *.olsztyn.mm.pl 26.02.07, 20:51
nie potrzebowałem badań aby o tym wszystkim wiedzieć
Obserwuj wątek
    • Gość: ktoś Olsztyn ma swój klimat IP: *.olsztyn.mm.pl 26.02.07, 22:03
      A co jest pięknego w naszj starówce? Wszędzie cyganie,kamieniczki z
      odpadającymi tynkami a na zpleczu syf,fontanna(ni przypiął ni przyłatał)
      dresiarstwo jeżdżące po nogach, park nad łyną perełka starówki gdzie można nogi
      połamać a wieczorem dostać w pier.. w oknach mieszkańcy, którym wszystko
      przeszkadza no i tramwaj , który miał być atrakcją a swym wyglądem odstrasza
      przechodniów (niczym słup reklamowy z jakimś kablem) Piękne stylowe schody obok
      zamku (chyba przeniesione z Alfy)
      • deodyma Re: Olsztyn ma swój klimat 28.04.07, 09:28
        a Ty myslisz, ze tylko na olsztynskiej starowce sa cyganie?
    • Gość: Aneta Re: Olsztyn ma swój klimat IP: *.olsztyn.mm.pl 26.02.07, 22:20
      Wg mnie tylko Zatorze ma jeszcze jako taki klimat, a reszta nieciekawa.
    • Gość: gosc odlegly Re: Olsztyn ma swój klimat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 01:09
      Pisze z Lodzi. U nasz podobnie. Mieszane uczucia.
      We wszystkich wazniejszych mniastach taka akcja zostala przez Gazete podjeta.
      Czy slusznie i uczciwie - nie wiem.
      Zawsze dobszrze jednak jak aktywizuje i pobudza takie dzałanie do myslenia.
      Muszle, że to jakies wieksze pzredsiewziecie, bo na ogol Gazety lokalne byly do
      tych por bezkrytyczne.
    • Gość: S.Czachorowski Olsztyn ma swój klimat!!! IP: *.uwm.edu.pl 27.02.07, 07:55
      Każde miejsce ma swój klimat (nawet najmniejsza wioseczka). Ten "klimat" to
      przede wszytskim ludzkie emocje i ludzkie myśli. Potrzeba nam tylko lokalnych
      wieszczów: poetów, pisarzy, malarzy, którzy sami dostrzegając opowiedzą o
      tym "klimacie" innym, w ten sposób go wydobywając i ujawniając.

Do naszych piewców olsztyńskiego klimatu zaliczyć można śp. Stanisława
      Piechockiego. W swoich książkach zaczarował nawet zwykłe ulice, zwykłe budynki.
      Olsztyński "klimat" - magię, wydobywa Borussia (wielu autorów). Także Irena
      Telesz (dlaczego zabrakło jej pośród propozycji ikon Olsztyna?). I takich osób
      jest więcej. Ludzi szczęśliwych, spełnionych, potrafiących dostrzec piękno i
      tworzyć to piękno.

Olsztyn ma swój niepowtarzalny klimat, dzięki ludziom, którzy tu żyja, tworzą,
      cieszą się pięknem otaczającej rzeczywistości. Artysta i w starych butach
      dostrzeze piękno, wydobedzie to piękno i utrwali...

Każda miejscowość ma swój klimat. Niepowtarzalny. Co najwyżej brakować
      może "lokalnych Mickiewiczów", którzy wielkością swojego talentu
      rozsławią "klimat" swojego miejsca, swojej ojczyzny. Naszego miejsca, naszej
      ojczyzny.

W moim odczuciu Olsztyn ma swoich "poetów". Ale tych nigdy za wiele. Warto
      nadstawić ucha na ich wypowiedzi. Tylko czy wiemy gdzie i kiedy słuchać? Czy
      Gazeta zechce dołaczyć do "wieczoru poetyckiego" czy też woli "poplotkować w
      maglu"? Wybór między elitarnością a egalitarnością... A może troche tego,
      trochę tamtego - "wieczór autorski" w "maglu"?
    • Gość: Olsztynianin Olsztyn - klimat zaścianka IP: 195.205.166.* 27.02.07, 08:07
      Dokładnie TAK. Klimat zaścianak, gdzie ludzie wolą oglądać M jak Mydło, niż
      gdzieś wyjść
      • Gość: cree Re: Olsztyn - klimat zaścianka IP: *.ifpan.edu.pl 27.02.07, 10:40
        od 2 lat mieszkam w Olsztynie, wczesniej 7 spedzilem w Toruniu...i ciężko mi
        sie jakos do Olsztyna przekonac...choc nie wiem jak dlugo tu pomieszkam to
        mocno wierze i mam ogromna nadzieje, ze w tym miescie powstana nowe baseny,
        boiska, park centralny itd. stylowe kamienice zostana wyremontowane a
        architektoniczne brzydactwa chociaz przebudowane... i wtedy moze nie znajde
        fajniejszego miejsca dla siebie niz Olsztyn:-)
        • Gość: sam_sob Re: Olsztyn - klimat zaścianka IP: *.gorowo.macrosat.pl 27.02.07, 10:54
          Gość portalu: cree napisał(a):

> mocno wierze i mam ogromna nadzieje, ze w tym miescie powstana nowe baseny,
          > boiska, park centralny itd. stylowe kamienice zostana wyremontowane a
          > architektoniczne brzydactwa chociaz przebudowane...

I z pewnością wiesz to, kto za to wszystko zapłaci lub inaczej zapracuje nie
          mówiąc o kosztach utrzymania. Z takim potencjałem przemysłowym jaki jest w
          mieście oraz bez wsparcia, to na jeszcze jedną butkę z piwem pewnie zarobicie?
          • bystra2000 Re: Olsztyn - klimat zaścianka 27.02.07, 11:13
            ZAtorze piękne jest :):):):):)
            i Irena Telesz -oddany ludziom człowiek :):):):):):):)
        • deodyma Re: Olsztyn - klimat zaścianka 28.04.07, 09:30
          jesli chodzi o Torun, to tam najbardziej podoba mi sie Stare Miasto. a miasto
          jak to miasto.
    • Gość: /// Re: Olsztyn ma swój klimat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 12:15
      Oj tak Olsztyna ma swój klimat szczególnie na osiedlach domów jednorodzinnych,
      gdy ich właściciele palą toksyczne śmieci, a z kominów unoszą się trujące dymy.
      Tak to jest swoisty klimat.
    • Gość: Lxx Olsztyn ma swój klimat IP: *.ols.vectranet.pl 27.02.07, 13:35
      Klimat jet wspaniały, szczególnie przy ul. Piłsudskiego-Leonharda ( przy fabryce)
    • Gość: swiatowy Re: Olsztyn ma swój klimat IP: *.range86-144.btcentralplus.com 27.02.07, 20:32
      Z tymi knajpami we Wroclawiu to troche przesada Nie raz nie dwa tam urzedowalem
      i jakos nie widzialem zeby ludzie po wyjsciu sie pozdrawiali a same puby tez
      zadna rewelacja Co do Torunia to miasto to nie posiada nawet takiej instytucji
      jak filharmonia ale zgodze sie ze bez watpienia te miasta maja swoj klimat
      Olsztyn tez go posiada ale trzeba pamietac ze klimat przedewszystkim tworza
      ludzie tak samo jak i prowiwincja to ludzie a nie miasto a niestety w
      Olsztynie z tym jest roznie
      • Gość: Trok Re: Olsztyn ma swój klimat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 06:44
        Jak można porównywać Olsztyn do Torunia!
        Nawet filharmonii?W Toruniu jest doskonała orkiestra symfoniczna znana nie
        tylko w Polsce.
        O uniwersytecie nie wspomnę-to nie to co przeróbka z WSR,WSP ...Pamietam ja w
        Gazecie pisali "olsztyńska AR coraz większa i piękniejsza"-rzeczywiście coraz
        większa-teraz chcę mieć medycynę!Jak można studiować na takim zadupiu
        medycynę...?
        To studia typowo zawodowe-a Olsztyn nie jest ośrodkiem akademickim
        wielouczelnianym.Nastapi produkcja takich absolwentów-którzy nie miec nie bedą
        żadnych kontaktów z Wielką Sztuką,nie będą mieli kontaktów ze środowiskiem
        homanistów-za to znać się będą na produkcji mleka,i opon!
    • Gość: gość [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 12:48
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • dovbendov Re: Olsztyn ma swój klimat 21.03.07, 14:21
      ludzie na Boga co to za kalanie własnego gniazda?mieszkam w ciągu roku po 6
      miesięcy we Wrocławiu i Warszawie; o ile Warszawy bym bronił przed
      stereotypowymi opiniami, o tyle z Wrocławiem jest odwrotnie-przereklamowane,
      duszenie się w ryneczku-cukiereczku nic się nie dzieje wszystko przewidywalne,
      mieszczańskie,
      nie macie się czego wstydzić, Olsztyn jest okey
      głowy do góry
      • Gość: warmiak Re: Olsztyn ma swój klimat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 16:44
        dovbendov napisał:

> ludzie na Boga co to za kalanie własnego gniazda?mieszkam w ciągu roku po 6
        > miesięcy we Wrocławiu i Warszawie; o ile Warszawy bym bronił przed
        > stereotypowymi opiniami, o tyle z Wrocławiem jest odwrotnie-przereklamowane,
        > duszenie się w ryneczku-cukiereczku nic się nie dzieje wszystko przewidywalne,
        > mieszczańskie,
        > nie macie się czego wstydzić, Olsztyn jest okey
        > głowy do góry

Popieram, Olsztyn jest najbardziej klimatycznym miastem w Polsce.
        • Gość: lokalny_turysta Re: Olsztyn ma swój klimat IP: *.elb.vectranet.pl 21.03.07, 17:15
          Tak czuje sie ten agresywny, nawet surowy klimat (-50 stopni na sloncu)
          zakompleksionych mieszkancow, ktorych czolowi przedstawiciele rem, swiatowy,
          999s, Leon, ublizaja, obrazaja, wyzywaja, wszystko co NIE-olsztynskie, kazdego
          NIE-olsztyniaka. Brawo, za rok z taka wizytowka nie zobaczycie ani jednego turysty.
          • Gość: swiatowy Re: Olsztyn ma swój klimat IP: *.lns4-c13.telh.dsl.pol.co.uk 21.03.07, 18:16
            Nikogo nie wyzywam ani nie obrazam ani tez nie zagladam na forum elblaskie bo
            Elblag mnie nie interesuje! Jest sporo elblaskich trolli probujacych leczyc
            swoje kompleksy na mieszkancach Olsztyna Stad nasza reakcja Olsztyn zawsze byl
            przyjaznym miastem ale tam gdzie konczy sie dobroc zaczyna sie glupota a na to
            mY olsztyniacy nie pozwolimy
            • Gość: Elblążanin do swiatowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 13:45
              Jak przeglądnelem wszystkie dzisiejsze Twoje watki to mysle, ze to ty masz jakies kompleksy w stosunku co do Elbląga, wciaz tylko piszesz Elbląg to, Elbląg tamto, czyzbys byl podrzegaczem?
    • dovbendov Re: Olsztyn ma swój klimat 22.03.07, 11:56
      pomijam, ze nie rozumiem dwóch ostatnich postów-przypominają animozje bydgosko-
      toruńskie, niestety wlewa się to do nurtu złego prowincjonalizmu, w odróżnieniu
      od jego dobrej odmiany mogącej być siłą napędową lokalnej społeczności i
      wzbogaceniem myślenia o niej

postscriptum do mej wczorajszej wypowiedzi:
      trzeba mieć swoiste poczucie humoru, żeby dostać "oczopląsu" na toruńskiej
      starówce jak ten gość zacytowny w artykule, współczuję niezależnej muzyce,
      jeśli on jest jej animatorem
      • Gość: Leon Re: Olsztyn ma swój klimat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 20:26
        Ja jestem najszczęśliwszym człowiekiem pod słońcem z dwóch powodów:
        1. Nie muszę mieszkać już w Elblągu
        2. Mieszkam od kilku lat w Olsztynie.
        Olsztyna nie zamieiłbym na żadne inne miasto w kraju i to nie tylko z powodu 16
        jezior na terenie miasta czy lasu miejskiego najwiekszego w Europie ale właśnie
        ze względu na klimat i ludzi.
        • Gość: welon Re: Olsztyn ma swój klimat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 19:32
          :-)
        • Gość: Napoleon Re: Olsztyn ma swój klimat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 01:00
          Gość portalu: Leon napisał(a):

> Ja jestem najszczęśliwszym człowiekiem pod słońcem z dwóch powodów:
          > 1. Nie muszę mieszkać już w Elblągu
          > 2. Mieszkam od kilku lat w Olsztynie.
          > Olsztyna nie zamieiłbym na żadne inne miasto w kraju

Cóż za megalomania szkoda, że turyści nie podzielają tej opinii i Olsztyn jest w
          trzeciej dziesiątce w Polsce pod względeem ilości odwiedzających turystów.

i to nie tylko z powodu 16
          >
          > jezior na terenie miasta

Małe i zaśmiecone te jeziora. Giżycko ma 5 jezior, ale za to Mamry i Niegocin,
          Olsztyn może się schować.

czy lasu miejskiego najwiekszego w Europie

Bzdura, największym kompleksem leśnym jest Las Łagiewnicki, położony w granicach
          administracyjnych miasta Łodzi, zajmujący powierzchnię 1250 ha; obecnie
          największy teren rekreacyjny Łodzi i największy las miejski w Europie.

ale właśnie
          >
          > ze względu na klimat i ludzi.

Brak jednego i drugiego.
          • Gość: Leon Re: Olsztyn ma swój klimat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 21:18
            Napoleon odbieraj lepiej defilady wojsk idących na Moskwę. Nie kompromituj się
            gościu. Najpierw do szkoły potem na forum. Las miejski w Olsztynie (ponad
            2300ha) jest dwa razy więskszy od Łagiewnickiego. Co do liczby turystów też się
            doszkol bo z ludźmi o takim poziomie wiedzy trudno prowadzić polemikę.
            Pozdrawiam i do szkoły :)
            • Gość: Leon Re: Olsztyn ma swój klimat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 22:34
              Oczywiście podałem łączną powierzchnię. Jeśli chodzi o las w "jednym kawałku"
              (ten do Dywit) to i tak jest większy od Łagiewnickiego 1400ha :)
              • Gość: On Re: Olsztyn ma swój klimat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.07, 17:15
                W Jarocinie mają piękny rynek i miasto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka