Dodaj do ulubionych

Odkryli ...reklamę z PRL

IP: 91.104.109.* 25.05.07, 19:35
Jestem za! Moim zdanien nalezaloby ocalic od zniszczenia "freski"na
kamienicach na Starym Miescie i np na budynku po bylym WDK juz teraz niektore
maja po 40 i wiecej lat JEST TO FORMA SZTUKI MINIONEJ EPOKI
Obserwuj wątek
    • Gość: Gutek Re: Odkryli ...reklamę z PRL IP: *.ols.vectranet.pl 26.05.07, 11:23
      Powspominać dobra rzecz, boje sie tylko aby nie wróciły :)
      czasy PRL , bo ostatnio coraz bardziej sie zbliżamy ;)

• Gość: sm_sob Re: Odkryli ...reklamę z PRL IP: *.gorowo.macrosat.pl 26.05.07, 11:51
        Gość portalu: Gutek napisał(a):

> bo ostatnio coraz bardziej sie zbliżamy ;)

To z tego powodu towarzysz Kwaśniewski i spółka zacierają rekawy?
        • Gość: sam_sob Re: Odkryli ...reklamę i zacierają ręce nie rękawy IP: *.gorowo.macrosat.pl 26.05.07, 11:52
          • Gość: Author Re: Odkryli ...reklamę i zacierają ręce nie rękaw IP: *.range86-147.btcentralplus.com 26.05.07, 21:09
            A na Warszawskiej byla Komarozol Pianowy !!(Chyba,ze mi sie cos popier...)
    • Gość: sprzątaczka Odkryli ...reklamę z PRL IP: 88.156.63.* 26.05.07, 22:05
      A cóż to znaczą te "dobrowolne składki" w cudzysłowie? Czy panu redaktorowi
      ktoś naśmiecił w główce?
      • ukiii Re: Odkryli ...reklamę z PRL 27.05.07, 15:15
        PKO? Wielkie rzeczy. W Giżycku po kilku latach nieobecnosci pokazała się
        reklama PZPR ze słoneczkiem w tle. Niestety znowu ją zamalowali, więc musimy
        poczekac jeszcze kilka lat i może znowu sie pokaże.
    • Gość: Kasia Odkryli ...reklamę z PRL IP: *.datacom.pl 28.05.07, 15:48
      Jak zobaczyłam wynik ankiety, ugięły się pode mną kolana.
      Ludzie kochani!!
      Przecież ten "fresk" to nie wartościowy obraz impresjonistyczny, tylko
      kiepskich parę kształtów namalowanych dziecięcą ręką.
      Wychowałam się w tym bloku i jestem pewna, że niewielu ludziom ten widok
      przysporzy radosnych wspomnień, a już tym bardziej pozytywnych wrażeń
      estetycznych.

Obiema rękoma podpisuję się pod tym, aby blok:
      -ocieplić, otynkować i pomalować na pastelowy kolor (niekoniecznie różowy)

w końcu należy się to mieszkańcom, bo ten blok na osiedlu został już chyba
      ostatni :/
      • Gość: swiatowy Re: Odkryli ...reklamę z PRL IP: 91.104.86.* 28.05.07, 16:35
        Nie dokonca sie z Toba zgodze Peerelowskie murale byly swojego rodzaju sztuka
        tamych lat tak jak pewnym rodzajem sztuki jest obecnie graffiti Ja pamietam ta
        reklame z lat 80tych i we mnie nie budzi jakis negatywnych wspomien bo niby
        dlaczego? Ja bym to odnowil a na dole bloku zamiescil tablice z informacja
        krotkiej historii powstawania murali w powojennej Polsce Polski plakat lat
        50,60,70 nalezal do czolowki swiatowej,tworzyli go najlepsi polscy plakacisci a
        nierzadko przedstawial nonsens Jestem za
        • Gość: Kasia Re: Odkryli ...reklamę z PRL IP: *.datacom.pl 05.06.07, 10:26
          U mnie budzi wspomnienia zabarwione niestety negatywnie, bo kojarzy się z
          parszywym ustrojem.
          Masz rację natomiast w sprawie pielęgnowania rodzimej sztuki.
          Trzeba dać możliwość obejrzenia tej gałęzi twórczości, szczególnie młodym
          ludziom, którzy z powodu wieku jej dobrze nie poznali (ja sama się do nich
          zaliczam).
          Jednak w tym wypadku postawiłabym na utworzenie niewielkiej galerii/wystawy
          plakatu, wśród których mogłoby się znaleźć zdjęcie fresku z dworcowej 43.
          Wtedy oglądali by go jedynie chętni :)
          Tak jak niekiedy wulgarne graffiti, tak i ta niezbyt dla mnie estetyczna
          reklama, umacna mnie w przekonaniu, że lepiej byłoby uraczyć mieszkańców
          ostatniego "szarego" bloku porządnym ociepleniem i miłym dla oczu kolorem tynku.
          Pozdrawiam
    • Gość: olsztyniak Odkryli ...reklamę z PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 10:28
      Jeśli PKO (przecież istnieje) zapłaci za reklamę właścicielowi budynku to można
      zachować to malowidło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka