Dodaj do ulubionych

WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-)

IP: 80.51.247.* 20.06.03, 23:04
Zachęcam do wypowiadania się - czy wolicie (woleliście) ćwiczyć na WF w
obuwiu czy na bosaka? Czy nastawienie zmienia się na linii podstawówka -
gimnazjum - liceum? Czy są nauczyciele wf, zachęcający żeby ćwiczyć na bosaka?
Obserwuj wątek
    • Gość: bucik Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.ale-czat.com.pl 21.08.03, 16:39

na bosaka
      • Gość: teacher Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.crowley.pl 21.09.03, 13:01
        Zdecydowanie na bosaka. Zbyt mało w ciągu roku chodzi się na bosaka więc
        dlaczego nie rekompensować tego w szkole przy okazji zajęć WF. Obuwie nie
        zawsze spełnia wymagania stawiane przy gimnastyce, a ćwiczyć należy całe ciało
        w tym również stopy. Czy w obudowanych butach ponad kostkę jest to możliwe?
        W szkole w której uczę WF zajęcia są bardzo urozmaicone. Na lekcjach
        wprowadzone są elementy gimnastyki artystycznej, tańca, samoobrony,gimnastyki
        korekcyjnej. te zajęcie z reguły odbywają się na bosaka. Zaznaczam że uczę w
        liceum!!! Wiem z własnego doświadczenia że zajęcia na bosaka prowadzone są
        najczęściej w szkole podstwowej i to nie zawsze. Później kiepsko z tym jest. W
        naszym liceum ćwiczenie na bosaka jest regułą. Na szczęście ssala gimnastyczna
        w której ćwiczymy ma doskonałą gładką podłogę z sosonowych desek. To wręcz
        ideał. Niestety nie każdą szkołe stać na dobrą nawierzchnię i stąd czasem ze
        względy bezpieczeństwa lepiej ćwiczyć w butach. Jeśli jednak jest okazjia to
        należy ćwiczyć na bosaka.
        • colo11 Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) 09.08.10, 00:22
          ja uważam że powinno się cały czas na bosaka ćwiczyć
      • Gość: Cines Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.tdi.tktelekom.pl 05.01.06, 11:54
        staanowczo stwierdzam że w obuwiu szczegulnie na boisku aswaltowym.
        • elizabett11 Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) 03.10.08, 01:01
          To zalezy. Zajecia korekcyjne, taneczne itp z reguly odbywaja sie na
          boso, natomiast gry grupowe,z pilka itp w butach. Nie zapominajmy
          jednak o bardzo waznych kwestiach, takich jak: jakosc parkietu,
          temperatura na sali, no i niestety ryzyko chorob skornych. Mysle, ze
          majac to na uwadze, wiele szkol nie moze pozwolic uczniom biegac na
          boso. Inna sprawa jest brak wyobrazni, lenistwo i rutyna
          nauczycieli. Mysle, ze w kazdej podstawowce powinno byc na stale w
          programie wychowania fizycznego: cwiczenia korekcyjne, gimnastyka,
          taniec. Poza tym w tym wieku, to ostatni dzwonek dla dzieci z
          plaskostopiem.
          • Gość: andzia Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 20:22
            niestety ale nawet na basenie można nabawić się grzybicy pomimo chlorowania wody
            a sala to sala a "przerób" mydła przez społeczeństwo jest mierny.pozdrowienia
            dla myjców
          • colo11 Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) 09.08.10, 00:21
            u nas w podstawówce w Legnicy tylko ćwiczą na bosaka jak jest koperta
      • Gość: Re Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.11, 18:23
        Zdecydowanie na bosaka i do szkoły bez obuwia tylko na boso i nauczyciele też.
    • Gość: szpileczka Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.elpos.net 27.04.04, 15:35
      boso
    • Gość: Grzegorz Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 13.07.04, 19:55
      Zdałem teraz do I gimnazjum. Według mnie WF w każdej szkole powinien być na
      boso z wielu powodów. Pierwszym z nich jest płaskostopie. Napewną była by
      mniejsza ilość osób chorujących na płaskostopie, gyby WF był na bosaka. Drógą
      rzeczą jest to, że niektórzy mają lepsze buty sportowe, inni nie bo ich na to
      nie stać. Ci którzy mają lepsze dostają automatycznie lepsze oceny np. za
      biegi. Gdyby WF był na boso wszyscy byli by równiejsi. Mam nadzieje, że WF będę
      mieć na boso.
      • Gość: Janek 56r Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 21:46
        Jak byłem w szkole podstawowej - WF był na bosaka. Wszyscy tak mieli. Trzeba
        było niestety (?) dbać o higienę kończy dolnych. Kiedyś nauczyciel, który
        zastępował naszego od WF-u, delikwentów, którzy mieli słabo zadbane stopy,
        głównie nieobcięte paznokcie, ganiał po całej sali. Mówił: Tygrysy! Marsz na
        piętach naokoło sali! Inni z bardziej zadbanymi stopami siedzieli na ławce i
        meli zabawę. I ja tam byłem, a co przeżyłem. Ubaw po pachy. W każdym razie
        jestem za! Teraz gdy ćwiczę na gimnastyce korekcyjnej, to też z nagimi stopami.
        Niestety tylko ja jeden w grupie. A czy to głupie? W każdym razie chętnie
        odsłaniam swe stopy, dlatego lubię lato i ciepłą wiosnę. Lubię pokazywać, lubię
        ogladać. Czy to fetyszyzn stóp? Nie przejmował bym się tym. W pracy, chociaz
        jestem facet, zaczynam "sezon góych stóp i kończę, a nie jestem trup.
        cienkijanek

• Gość: 111 Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.res.pl 28.04.08, 19:22
        boso
      • Gość: ania15 Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.08, 21:52
        u nas na lekcjach w-f raz w tygodniu jest gimnastyka na boso najgorzej jak komuś
        stopy śmierdzą to nauczyciel karze zalozyc z powrotem buty
    • Gość: gość Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.pl / 217.173.202.* 15.06.05, 14:14
      wolę zdecydowanie na boso
    • Gość: uczen Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.udn.pl 30.12.05, 22:18
      na bosaka
      • Gość: uczen Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.olsztyn.mm.pl 30.12.05, 22:48
        na bosaka !!!!!!
    • Gość: gość Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.udn.pl 02.01.06, 18:45
      WF w szkole tylko na bosaka!!! Boso jest zdrowiej, przyjemniej, wygoniej. Po co
      obuwie na WF? Ćwiczenie na bosaka to czysta przyjemność.
      • Gość: stopka Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 14:24
        Zwłaszcza, jak ktoś ma grzyba
    • Gość: madzia 1971 Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.piorunek.pl 20.02.07, 03:40
      Co się męczyć? W jakim celu? Trza być w butach na weselu.
      • Gość: gość Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 18:03
        Ja uważam że powinni wprowadzić ćwiczenia całkiem BOSO to byłoby przyjemne :D
      • Gość: Nana Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.chello.pl 01.08.07, 02:16
        No pewnie że na boso
        • Gość: :-) Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.chello.pl 10.10.07, 01:24
          zdecydowanie w gumofilcach
    • Gość: hubert Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.centertel.pl 17.06.08, 12:05
      ja wolał\bym ćwiczyć na boso ponieważ chodziłem na zajęcia z
      gimnastyki korekcyjnej i tam trzeba było ćwiczyć na boso i uwaza że
      jest to nawet przyjemne
    • Gość: Gość Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.promax.media.pl 29.11.08, 12:39
      Wolałbym na boso, ponieważ kiedyś biegłem na kilometr w butach i miałem gorszy o 0,3 sekundy czas niż gdy biegłem na 1,5 km boso. Niestety w szkole jestem zmuszany do ćwiczenia w butach ://////////////////////// :(((((((((((((((((((
    • Gość: kolo Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.gdynia.mm.pl 22.02.09, 14:16
      A ja wole ćwiczyć w gumakach:P
    • Gość: Juulka Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.chello.pl 16.08.09, 17:45
      Na boso,na boso (bym chciała xD)bo u nas niestety nie pozwalają ;)
    • Gość: Kuba3232 Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.promax.media.pl 08.10.09, 10:46
      Jak chodziłem do podstawówki w Kaliszu nasz nauczyciel WF-u wydał nakaz ćwiczenia w butach. W 6 klasie niemal na każdej lekcji graliśmy w piłkę. Średnio sobie radziłem, mogło być o wiele lepiej. Po lekcjach zbieraliśmy się wszyscy i szliśmy na boisko, gdyż byliśmy ostatnią klasą która miała jeszcze WF. Ktoś z nas przynosił piłkę i graliśmy. Miałem przyzwoite buty sportowe, lecz kiedyś wpadł mi do głowy pomysł, żeby zagrać na bosaka. Grało mi się o wiele lepiej. Początkowo patrzyli na mnie jakby mi odbiło, ale po chwili już nikt nie grał w butach. Teraz jestem w gimnazjum i nie ma zakazu grania boso. Ci którzy razem ze mną byli w klasie w SP nawet nie kupują butów sportowych, gdyż doszli do wniosku iż to zbędny wydatek, a poza tym jak się ćwiczy boso to nie dosyć że się osiąga lepsze wyniki to jeszcze ćwiczenia są przyjemniejsze. Wg mnie w każdej szkole powinien być wręcz nakazany WF na bosaka, lecz niestety żyjemy w takich a nie innych czasach, gdzie chodzenie boso nawet po własnym ogrodzie uznawane za dziwne
    • Gość: Ktosia Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.10, 13:55
      Na boso
    • Gość: Stasiek Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.acn.waw.pl 05.08.10, 13:16
      Według mnie na bosaka.
    • Gość: uczeń Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.acn.waw.pl 05.08.10, 13:23
      Oczywiście że na bosaka.
      Przy okazji jakiś relax.
      • Gość: gość Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: 109.243.209.* 30.08.10, 16:20
        tez bym chciał ćwiczyć na wfie na bosaka ale niestety nie pozwalają a wogule w Częstochowskie chyba niema szkoły co się ćwiczy na bosaka jeśli jest to pisać
        • Gość: edka Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 17:36
          To jakiś obłęd. Na bosaka ćwiczą tylko ci, którzy zapomną obuwia zmiennego celowo lub nie i to jest łaska nauczycieli wych.fiz. Ze względu na bezpieczeństwo uczestników zajęć wych.fiz. nie powinni ćwiczyć w ogóle bez bezpiecznego obuwia. Lesery wykorzystuję to i nie przynoszą stroju/ butów/. Zajęcia z gimnastyki na bosaka? ok, ale z gier zespołowych...!!!
          • Gość: Grubas Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.toya.net.pl 24.02.11, 22:01
            A może ktoś się wstydzi ściągnąć skarpetkę ??? Nie macie prawa zmuszać uczniów do tego !!!
            • Gość: nul Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.tktelekom.pl 11.01.12, 22:42
              Idąc tym tokiem rozumowania to lepiej nie ćwiczyć w ogóle.
    • Gość: ja Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.11, 09:31
      Zdecydowanie na boso wygodniej ;p
    • Gość: ja Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.11, 05:51
      na boso
      • Gość: mens Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.tktelekom.pl 11.01.12, 22:37
        Na boso ale podłoga powinna być czysta.
    • Gość: kali Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) IP: *.tktelekom.pl 11.01.12, 22:40
      Nauczyciele olewają wf i nie przywiązują wagi np. do aerobicu. Gdyby tak było to oczywiście boso.
    • Gość: Qba W szkole na WF IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.13, 21:40
      W szkole na wf boso nie powinniśmy ćwiczyć w ogóle ,jest coraz więcej chorób zakaźnych. Dużo osób może mieć różnorodne bakterie. Nie którzy nie dbają o higienę. Grzybica roznosi się po przez zarodniki, np. ktoś ma grzyba na stopie, kawałek skóry ze stopy się odrywa, druga osoba nogą nastąpi na ten odłamek i rodzi się nowy grzyb. Najczęściej rozpowszechniają się po przez ściągnięcie skarpetki. Gumka kończąca skarpetkę wystrzeliwuje zarodniki po cały pomieszczeniu.
      Sprzątaczki nie dokładnie mogą sprzątnąć sale, odłamek skóry może zostać w kącie, potem ktoś biegnie kawałek przenosi się na środek sali, ktoś stępuje na niego i jest grzyb. Po za tym dużo osób nie lubi w ogóle ćwiczyć boso.
    • zomb12 Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) 29.05.17, 15:08
      Ja zawsze od 1 klasy podstawówki ćwiczę boso.Teraz jestem w IV klasie podstawówki i także tak ćwiczę.W przedszkolu tak robiliśmy zawsze i to było przyjemne. Poza tym,w III klasie podstawówki chodziłem na korekcyjną,ponieważ nabawiłem się płaskostopia. Na własne życzenie chciałem pójść na korekcyjną,ponieważ jak już mówiłem lubię ćwiczyć boso.Nasza wf-istka daje nam trzy opcje:Bose stopy,skarpety i buty. Zawsze wybieram opcję bosych stóp,tak jak cała nasza klasa oprócz jedengo z nas,Maćka który zawsze ćwiczy w butach i nas po stopach drepcze. Zresztą sama wf-istka zachęca do ćwiczenia boso,ponieważ też tak ćwiczyła.Na sali są rozkładane maty i jest ogrzewanie więc można spokojnie ćwiczyć boso.
    • zomb12 Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) 03.06.17, 19:53
      U nas można ćwiczyć na boso,więc wszyscy z naszej klasy ćwiczą na boso oprócz jednego z nas,Maćka który zawsze ćwiczy w butach i depcze nam stopy.W III klasie podstawówki chodziłem na korekcyjną,ponieważ nabawiłem się płaskostopia.Na płaskostopie się ćwiczyło boso,bo płaskostopia inaczej nie można skorygować.Na inne wady postawy można było ćwiczyć boso,ale nie było to obowiązkiem.
    • zomb12 Re: WF w szkole - w butach czy na bosaka? :-) 04.07.17, 21:13
      Ja bym wolał na boso ponieważ chodziłem na zajęcia z gimnastyki korekcyjnej i tam ćwiczyło się boso bez wyjątku i uznałem że jest to przyjemne,a po za tym w przedszkolu kiedy mieliśmy ćwiczenia dot.stóp to wtedy trzeba było zdjąć buty i skarpetki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka