Gość: antymenel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 07:40 nadmiar irytuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szukacz Re: skasować Ritę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 08:05 Skasować to można Milo, który podszywa się pod Ritę, tyle że bardzo nieudolnie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=67153277&a=67213731 Odpowiedz Link Zgłoś
inka28 Re: skasować Ritę 09.08.07, 08:42 Ktoś jej paskudny numer robi:/ A z drugiej strony - naśladownictwo jest najwyższą formą pochlebstwa:) Odpowiedz Link Zgłoś
theedge Re: tu BYŁO fajne forum 09.08.07, 08:18 Rita chyba wczoraj ostro popiła :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: tu BYŁO fajne forum 09.08.07, 19:20 theedge napisał: > Rita chyba wczoraj ostro popiła :-) ;) Trocha mniołam w kuronie ;))))Pozdraziam Cię Theedge Przilecieli sołdy-bołdy i zajęli skiki-bryki. A wy chlebniki, siadajta na owsianiki, doganiajta sołdy-bołdy i odbierzta skiki-bryki. ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: skasować Ritę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 14:34 Wydaje się, po przeczytaniu postów na tym forum, że Rita ma tutaj wielu zwolenników. Chwała jej za pielegnowanie dialektu, ale są tutaj tez tacy, w których krwi nie płynie krew warmińska. Redakcja zrobiła miejsce na tego typu posty i tam należy je umieszczać. Kto ma ochotę - przeczyta i skomentuje. Na portalu ogólnym Olsztyna pojawiło się mnóstwo postów napisanych dialektem, nie potrafię ich czytać i nie chcę. Prymitywizm tych postów nie polega na formie, ale na treści. A treść w niektorych postach jest naprawde prymitywna (bzdzieć itp)Krytyka osób, ktorzy maja inne zdanie niż Rita, nie jest konieczna. Każdy swoje miejsce tu znajdzie - a tolerancja również dla tych posługujących się językiem polskim będzie wskazana. Rita, pisz dalej, podziwiam, że potrafisz i chcesz...ale zadbaj o treść. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: skasować Ritę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 14:49 Poprawiam przejęzyczenie "w których żyłach" rzecz jasna to miałam na myśli, w obawie, ze ktoś znów mnie poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: skasować Ritę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 16:45 Jeśli już ma być poprawienie to powinno być - u których w żyłach... Chociaż i tak nie gramatycznie :) :) :) Raczej "Chwała jej za pielegnowanie dialektu, ale są tutaj też tacy, którzy nie mają krwi warmińskiej w soich żyłach". :) :) :) Tak więc "wszyscyśmy dziatki boże" :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: skasować Ritę- do Leona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 21:55 Autor: Gość: Leon IP: 09.08.07, 16:45 napisał: Jeśli już ma być poprawienie to powinno być - u których w żyłach... Chociaż i tak nie gramatycznie :) :) :) Raczej "Chwała jej za pielegnowanie dialektu, ale są tutaj też tacy, którzy nie mają krwi warmińskiej w soich żyłach". :) :) :) Tak więc "wszyscyśmy dziatki boże" :) :) :) Drogi Leonie:) Skoro już raził Ciebie ten błąd jak nazwałeś go gramatycznym, odpowiem tak (i wcale nie jestem złośliwa)Partykułę "nie" z przysłówkami utworzonymi od przymiotników piszemy tak jak przymiotniki w stopniu równym - łącznie, w stopniu wyższym i najwyższym oddzielnie.Np:niedbale, niedostrzegalnie, niespokojnie, niedyskretnie, niesumiennie, niedobrze, niegramatycznie. Skoro chciałeś kogoś poprawiać - najpierw należy wiedzieć, co i jak się pisze. Nie zwróciłabym Tobie uwagi, gdybyś nie popełnił kardynalnego błędu ortograficznego...a stylistyczne...taki to portal.Swoją drogą, będę uważać Leonie:)))))))))):-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: skasować Ritę 09.08.07, 19:34 Prymitywizm tych postów nie polega na formie, ale > na treści. A treść w niektórych postach jest na prawde prymitywna Zgadza się Olu, gwara jest w ogóle prymitywna, jest głosem ludzi określanych jako druga kategoria. I przez to , że jest prymitywna jest urocza, ma swojego ducha i choć ją niszczono od wieków, przetrwała i to najczęściej dzięki ludziom nieprymitywnym, a ludziom mający szacunek do tych ludzi i do tradycji. A najgorzej jest się z tego wyśmiewać, tak jak robiono to dawniej w szkołach czy gdzie tam indziej. schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=136&pos=9 Z całym szacunkiem na pamięc tamtych ludzi Nie martw się , będziemy na Warniji, jeśli tylko kiedyś przyjdzie Ci ochota to..... wrora Warnije łotwarte na łościerz. Nie mam zamiaru wystawiać na śmiech i wyszydzanie tych oto ludzi, z których bije pokora do swojego losu i zycia, a mimo wszystko są na swój sposób szczęśliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: skasować Ritę 09.08.07, 19:38 Rita :) nie przejmuj się szczekającymi pieskami . Pisz ,pisz ,pisz ..... pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: wyjaśnienie IP olsztyn - coła prowda 09.08.07, 20:01 Gość portalu: D napisał(a): > Skasowac rite!!!! Joł, mogłobić psiankne Forum Tak, kedajś to buło. Taki bździj (pierdziel) z 'IP olsztyn' potrafił wszystko zrobić, by gwarę poniżyć. Ten 'olsztyński IP'prześladuje mnie od lat, prześladuje mnie różnymi sposobami by mnie poniżać na Forum Olsztyn i we wszystkich innych. To dzięki temu 'IP olsztyn' uciekłam w świat zanikniony gdzie panuje spokój i zrozumienie. W świat w którym nikt drugiemu nie robi takiego świństwa jak to co robi 'IP olsztyn' od wielu już lat. Śmię twierdzić, że 'IP olsztyn' ma jakąś obsesję wobec mojej osoby i jest głównym winowajcą rozbicia Klubu Forumowicza jak i innych fajnych wątków. Dawno już usunęłam się z FO i 'IP-owi olsztyn' z drogi, ale jak widać do tej pory tej opsesji wobec mojej osoby 'IP olsztyn' się nie pozbyła i dziś w sposób prowokujący przystąpiła do akcji pokazując jak można znienawidzeć gwarę po przez jej wyszydzanie i po przez wredne zaplanowanie podnoszenia tych wątków gwarowych, których niewątpliwie jest ich w nadmiarze, ale wtenczas były chwilą potrzeby i zwrócenia uwagi, że przy reformie Forum zapomniano ująć w ramkach Warniję. Tak więc zgadzam się z usunięciem tych moich wątków by już nigdy nie dać takiej padlinie jak 'IP olsztyn' pole do wyszydzania przede wszytkim gwary warnijskiej. Bo nie o to w tym wszystkim szło. Na szczęście Redakcja jest w stanie dowiedzieć się, kto od lat regularnie niszczy Forum Olsztyn. Kto od wielu lat wyśmiewa się, szukając dla mnie miejsca w szpitalu psychiatrycznym, strasząc sądami i napuszczając na mnie jakieś Forum nieba do wynajęcia, które to forum zawiadamia mnie, że niebo jest przede mną zamknięte. Systematycznie i planowe niszczenie mnie przez takie podchody. Tak antymenel, skasuj, zniszcz, zdeptaj tak jak to zrobiono z rychtycznymi Warmiakami, nie szukając przyczyny dlaczego ? Dlaczego i komu to służyło podnoszenie tych wątków dodając ironiczne wpisy. Ale kto dołki kopie ten sam w nie wpada i jak widać 'IP olsztyn' w walce zostaje osamotniony, bo coraz więcej ludzi zaczyna widzieć tą paskudną grę 'IP olsztyn'. W taki sposób 'IP olsztyn' chce abyście znienawidzili tą gwarę. Nie dajcie się nabierać i nie osądzajcie gwary poprzez tylko podnoszonych watków przez 'IP olsztyn'. Przepraszam wszystkich innych z IP olsztyn, którzy w to nie są wmieszani, ale moje obserwacje tego IP olsztyn są wysnute na podstawie wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
freemason Rity nie kasowac, tylko wczytywać się w jej gwarę 09.08.07, 15:14 Bo tak przecież jeszcze parędziesiąt lat temu mówili jeśli nie mieszkańcy Olsztyna, to przynajmniej Warmiacy z olsztyńskiego krejzu... PS. Naprawdę "gadka" nie jest trudna. Wystarczą pewne kompetencje w dziedzinie znajomości języka polskiego (tego dawnnego) i idzie ją zrozumieć... Wątków Rity na Forum O. byl pewien przesyt, ale to miał być swoisty protest przeciw usunięciu reklamy forum warmińskiego ze strony gazeta.pl... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Rity nie kasowac, tylko wczytywać się w jej g 09.08.07, 19:22 Zgadzam się Freemasonie, pod warunkiem, że trzeba ją polubić, a w ten sposób jak to zrobił ktoś podszywając sie pod mój nik to tylko można się zrazić do niej. Wyjaśnie to bardziej, bo to chyba zaszła sprawa personalna. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Ja ze swej strony solennie obiecuję 09.08.07, 20:03 Ja ze swej strony solennie obiecuję, że nie będę nadużywać gwary. A posługując się nią będę zawsze zalogowana, by taki bździj jak 'IP olsztyn' nie wykorzystywał do niecnych swoich podstępów i personalnych rozgrywek. Ja wiem, że gwara do potocznej mowy nie wróci, ale mam nadzieję, że kiedyś zawiąże się wirtualny klub gwarków warnijskich i tak sobie pogada o dawnym życiu na Warmii starając się naśladować zaniknionych już Warmiakow, tak jak w grach komputerowych, które cieszą się wielkim powodzeniem, a przecież w realu tego nie ma. Jedni lubią fantastykę inni grzebią w starociach. Ale każde hobbi jest dobre jeśli ma się jak mówi oso1 dobrą wiarę i dobrą wolę. Ja ją mam i 'IP olsztyn' nie jest w stanie mi ją zabzić. Z całym szacunkiem dla Forumowiczów i Redakcji. To tedy aż na drugi roz :) Łokrutnie dziankuje za pomóc w jołcie ło godne mniejsce no Warniji pospołu z Forum Olsztyn. Odpowiedz Link Zgłoś
akszugor Re: Ja ze swej strony solennie obiecuję 09.08.07, 22:11 Nie rozumiem tej nagonki na gwarę warmijską? Cóż nam pozostanie z tej naszej ukochanej ziemi, jeśli nie będziemy pielęgnować tradycji? Drzewo bez korzeni usycha! Ja wiem, że niektórym nie w smak tradycja, bo wolą wtrącać do swego polskiego języka obce wyrazy z angielskiego, czy amerykańskiego albo w ogóle posługiwać się obcym językiem niż pielęgnować rodzimą gwarę. Za komuny ślązacy byli prześladowani za gwarę, bo niby Niemcy, Kaszubi także... a dziś śląski wpisywany jest z dumą jako dziedzictwo światowe, kaszubski się odradza, wydaje prasę, ma programy w TV. My za to plujemy na gwarę warmińską i mazurską. Czy w planach polskich władz jest zupełne spolszczenie Warmii i Mazur, tak jak to kiedyś Bismarck robił w drugą stronę z dziećmi we Wrześni (to tylko przykład). Proponuję szanować ludzi którym "się chce" coś robić, odgrzebywać, uczyć się i upiększać region. W nich nadzieja, inaczej zaleje nas pop-kultura z USA czy Chin. Nie znam osobiście Rity ani ludzi z forum Warnija, ale z prawdziwą przyjemnością odwiedzam i czytam ich forum i z olbrzymim szacunkiem obdarzam ich pracę i miłość do języka. Oby więcej takich ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Ja ze swej strony solennie obiecuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 22:52 Olu oczywiście że niegramatycznie :) :) :) Przeczytaj jednak cały wpis - a zwłaszcza jego zakończenie... :) :) :) Napisałem że wszyscyśmy dziatki boże... Nalegałem więc na liberalizm w traktowaniu i Rity i Ciebie i mnie i wielu wielu innych. Jeśli żartobliwy ton nie był czytelny to przepraszam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Ja ze swej strony solennie obiecuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 23:01 i tak Ciebie lubię Leonie:) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Ja ze swej strony solennie obiecuję 09.08.07, 23:19 Ja myslę , że wszystkim się ulżyło i nie ma już sprawy utrzymywać dalej tego wątku. Akszugor sięga jeszcze dalej, aż w język pruski,jest doskonałym znawcą tej ziemi. My Warmiacy mamy swoje miejsce i zawsze do dyspozycji i do zapoznania się z gwarą. Odpowiedz Link Zgłoś