Gość: bogna IP: *.olsztyn.mm.pl 09.09.07, 13:49 Jaki jest okres oczekiwania na kredyt mieszkaniowy?Do końca msc musze wpłacic sporą sumkę a starego mieszkania nie udało mi sie sprzedac.Nie mam wyjścia musze iśc do banku tylko czy zdaże? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hanusia Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.ols.vectranet.pl 09.09.07, 16:27 Jeśli jesteś poważną klientką banku to tam wszystkiego się dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.07, 19:42 zależy od banku, ja składałem przez expandera do dwóch banków (w jednym decyzję miałem bardzo szybko a w drugim musiałem sporo poczekać - byłem w sytuacji w której nie wiedziałem czy pieniądze będą mi niezbędne za dwa tygodnie czy za dwa miesiące i doradca mi doradził żeby złożyć wniosek do takiego banku który błyskawicznie rozpatruje i załatwia formalności i do takiego który ma najkorzystniejszą dla mnie ofertę). także jeżeli masz taki problem to zamiast do banku idź do expandera i powiedz żeby wybrali kredyt w banku w którym będziesz najkrócej czekała i jednocześnie warunki finansowe będą najkorzystniejsze. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.ols.vectranet.pl 10.09.07, 09:06 Do Lola: Proszę,oświeć mnie,bo jestem za głupi.Przetłumacz mi wyraz "EXPANDER".Dziękuję z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 16:38 expander to firma zajmująca się doradztwem finansowym, głównie kredytami mieszkaniowymi. mają w ofercie większość banków (chyba ponad 20) i wybierają klientowi kredyt najbardziej dopasowany do potrzeb i oczekiwań (właściwie dla mnie wybrali kilka rozwiązań i ja wybrałem to które uznałem za najkorzystniejsze). nie biorą za to kasy, bo płaci im bank w którym zdecydujesz się zaciągnąć kredyt, a Ty nie musisz łazić po wszystkich bankach żeby poznać ofertę. poza tym załatwiają za Ciebie wszystkie formalności itp. często też bywa że mają jakąś promocję której nie dostaniesz bezpośrednio w banku. w olsztynie ja byłem u nich na kościuszki naprzeciwko hotelu warmińskiego. dokładnego adresu nie znam ale możesz znaleźć na www.expander.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-troll Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.07, 20:42 Nie udało się sprzedać? Przecież mieszkania w Olsztynie sprzedają się na pniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.ols.vectranet.pl 09.09.07, 22:54 chyba, że cena atrakcyjna - sprzedaż na pniu już zakończona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogna Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.olsztyn.mm.pl 10.09.07, 14:14 Nie udało sie sprzedac ani bezpośrednio ani z pośrednikami i cena była do negocjacji i tez nic. Wielkie bum trwało rok temu teraz jest.....ciężko!!!!Ufffff Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-troll Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.07, 14:52 Poważnie? Widocznie nie jestem w temacie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blabla Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.07, 14:39 a ja sprzedałem cztery miesiące temu mieszkanie po 6000 m2 i ludzie się o nie bili - gdyby nie to że strasznie się śpieszyłem to spokojnie dostał bym 10% więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toruńczyk Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 09:32 bo wakacje były, ludzie nad morze w wakacje jeżdżą a nie mieszkania kupują - ja dwa lata temu sprzedawałem dwa mieszkania w toruniu, jedno poszło przed okresem wakacyjnym, a drugiego przez trzy miesiące pies z kulawą nogą nie obejrzał, a po wakacjach odrazu zrobiło się zainteresowania i sprzedało się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 10:04 no i wdać że się ruszyło - ceny znowu strzeliły w górę - biznes.onet.pl/0,1616124,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pośrednik Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 23:01 ciekawe na jak długo i do jakiego poziomu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 13:01 a jakie mieszkanie, gdzie i za ile chcesz sprzedać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba696 Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.07, 13:25 mieszkania dobrze sprzedawały sie jeszcze wiosną ale teraz już jest po bumie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.07, 14:44 Gość portalu: ryba696 napisał(a): > mieszkania dobrze sprzedawały sie jeszcze wiosną ale teraz już jest po bumie. > Pozdrawiam Potwierdzam, jestem szczęśliwym posiadaczem mieszkania świeżo kupionego za 3.500 PLN/m2 brutto :) Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: kredyt mieszkaniowy 12.09.07, 15:51 olo? podasz jeszcze jakies szczegoly? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alamakota Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 23:26 GDZIE?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pośrednik Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.07, 14:46 albo rudera albo bardzo duży metraż w wielkiej płycie do kapitalnego remontu albo niemożliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 10:14 Gość portalu: pośrednik napisał(a): > albo rudera albo bardzo duży metraż w wielkiej płycie do kapitalnego > remontu albo niemożliwe To jest wielka płyta na Nagórkach niekoniecznie do remontu. Tym niemniej to samo mieszkanie kilka miesięcy temu kosztowało 4.200 PLN/m2. Ceny w Olsztynie spadają ale czemu tu się dziwić jeżeli w takim Poznaniu średnia cena mieszkania ofertowa to 6.100 PLN/m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 17:10 no to skoro średnia cena w Poznaniu wynosi 6100, a w warszawie powiedzmy 7500 czy 8000 to znaczy że w Olsztynie mieszkania są faktycznie, tak jak mówią "eksperci z warszawskich biurowców", relatywnie tanie w porównaniu z innymi miastami, a błędna ocena że mieszkania są drogie w porównaniu z tymi miastami powstaje na skutek zestawiania maksymalnej ceny z olsztyna ze średnią z Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo do lutka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 18:17 Gość portalu: lutek napisał(a): > no to skoro średnia cena w Poznaniu wynosi 6100, a w warszawie > powiedzmy 7500 czy 8000 to znaczy że w Olsztynie mieszkania są > faktycznie, tak jak mówią "eksperci z warszawskich biurowców", > relatywnie tanie w porównaniu z innymi miastami, a błędna ocena że > mieszkania są drogie w porównaniu z tymi miastami powstaje na skutek > zestawiania maksymalnej ceny z olsztyna ze średnią z Poznania Średnia olsztyńska to 5.5k/m2, jak widać w Poznaniu (6.1k/m2) jest niewiele drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Re: do lutka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 23:01 skąd te dane o średniej 5,5? patrząc na ceny wywoławcze na rynku wtórnym to jest na oko poniżej. na pierwotnym również mniej a piszą ludzie że kupują po 3,5 i nie ma z tym problemu bo mieszkanie stało dłuższy czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: do lutka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 15:33 średnia jest niższa niż 5,5 za metr, a w elblągu ceny są bardzo niewiele niższe od naszych. a w wawie odpowiednikiem olsztyńskiego mieszkania za 5,5 jest mieszkanie za 10. nie można porównywać ceny nowego mieszkania w nowym bloku w olsztynie do ceny rozpadającej się rudery na obrzeżach warszawy. dlatego piszą że w olsztynie jest jeszcze potencjał do wzrostu (w to akurat nie wierzę) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pośrednik m2 w waw, krk, wro jest od 4k/m2, czemu nie w Ol? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 14:51 Gość portalu: pośrednik napisał(a): > albo rudera albo bardzo duży metraż w wielkiej płycie do kapitalnego > remontu albo niemożliwe Jak to niemożliwe? W Warszawie ceny mieszkań zaczynają się od 3.9k/m2, podobnie w Krakowie i Wrocławiu ceny mieszkań na rynku wtórnym zaczynają się od 4k/m2. A Olsztyn no cóż, to nie Warszawa, Kraków czy Wrocław. Olsztyn nie jest również kurortem tylko peryferyjnym miastem w północno-wschodniej Polsce. patrz link: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4522023.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toruńczyk Re: m2 w waw, krk, wro jest od 4k/m2, czemu nie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 00:16 te 3,9 w warszawie to to samo co mieszkanie w blokach stawianych na wioskach pod olsztynem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: m2 w waw, krk, wro jest od 4k/m2, czemu nie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 20:12 Gość portalu: toruńczyk napisał(a): > te 3,9 w warszawie to to samo co mieszkanie w blokach stawianych na > wioskach pod olsztynem Warszawa jednak to nie wioska kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toruńczyk Re: m2 w waw, krk, wro jest od 4k/m2, czemu nie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 22:28 a ja niczego takiego nie napisałem. mieszkanie za 3,9 w wawie ma odpowiednik na wiosce pod olsztynem, tylko tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 12:27 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4490749.html przeczytajcie końcówkę - wyraźne ożywienie na rynku nieruchomości w takich miastach jak olsztyn? dobre sobie, albo ktoś z biurowca w warszawie nie widzi co się naprawdę dzieje w takim mieście jak olsztyn, albo pod latarnią najciemniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 19:07 nie no może w lublinie, białymstoku albo bydgoszczy ceny nie rosły jak dzikie ale nie w Olsztynie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 09:55 a ja sprzedaje ieszkanie i pani z agencji powiedziała że się trochę ruszyło we wrześniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogna Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.olsztyn.mm.pl 26.09.07, 11:12 To takie pocieszenie ,że sie niby ruszyło. Sprzedajemy swoje już 2 msc i ogladajacych jest bardzo mało .Już 2 razy obnizaliśmy cenę i nadal to samo........nic sie nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.ols.vectranet.pl 26.09.07, 21:16 Do lutka : Skoro porównuje ktoś ceny mieszkań w Olsztynie do cen mieszkań w Poznaniu czy Warszawie to dobrze byłoby porównać też średnie zarobki i koszty utrzymania.Bez dodatkowych danych to tak jakby porównać ceny na Księżycu do cen na Ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 23:03 że Olsztyn to nie Warszawa to nie znaczy że mieszkania będą kosztowały 1/5 tego co w stolicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.07, 13:21 czytałem dziś raport z którego wynika że nieruchomości mają w najbliższych latach drożeć 5-10% rocznie oraz że w olsztynie jest spory potencjał wzrostowy ponieważ ceny są znacznie niższe niż w innych miastach i jedynym hamulcem do dużych wzrostów może być ograniczenie wynikające z poziomu dochodów olsztynian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pośrednik Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.07, 16:44 5% to jest na lokacie w banku i w każdej chwili masz dostęp do pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ahania Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.ols.vectranet.pl 07.10.07, 17:27 RAPORT - WIELKA BZDURA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pośrednik Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 18:27 wiesz raport ktoś kto się na tym trochę zna napisał a argument w postaci "RAPORT - WIELKA BZDURA" to trochę mało przekonujący Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blok Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 19:22 Gość portalu: pośrednik napisał(a): > wiesz raport ktoś kto się na tym trochę zna napisał a argument w > postaci "RAPORT - WIELKA BZDURA" to trochę mało przekonujący Te raporty są nieobiektywne i sponsorowane. Próbują ratować spadające ceny nieruchomości. Jak można poważnie traktować ceny expandera czy redneta jeśli te firmy są zainteresowane jak najwyższymi cenami nieruchomości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muraż Re: kredyt mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.07, 18:45 biznes.interia.pl/nieruchomosci/news/co-na-rynku-wtornym,988080 Spory potencjał? Co za bzdura. Olsztyn (5.6 k/m2)jest najdroższym miastem po Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Trójmieście i Poznaniu. Różnica między Poznaniem a Olsztynem to zaledwie 1k. Ja tu już żadnego potencjału nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś