Dodaj do ulubionych

Zaczęli rozbiórkę olsztyńskiego browaru

20.01.08, 19:13
Nigdy nie bylem smakoszem piwa z browaru olsztynskiego /prawde mowiac nie
przepadam za piwem/, ale nie chce mi sie wierzyc, ze to juz koniec tego
zakladu. Zamyka sie historia kolejnego obiektu Zatorza. Najpierw odeszlo kino
"Grunwald, pozniej ksiegarnia "Orion" a teraz browar.
Szkoda... :(((
Obserwuj wątek
    • Gość: swiatowy Re: Zaczęli rozbiórkę olsztyńskiego browaru IP: *.range86-134.btcentralplus.com 20.01.08, 19:44
      Malym pocieszeniem jest to ze olsztynskie piwo produkuje teraz
      browar Kormoran.Co do hamulcowych z SARP-u ja tez jestem za tym zeby
      w tym miejscu stanal budynek godny miasta wojewodzkiego a nie jakis
      potworek Sosaka
      • Gość: ciekawy Re: Zaczęli rozbiórkę olsztyńskiego browaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 22:36
        Gość portalu: swiatowy napisał(a):

> Malym pocieszeniem jest to ze olsztynskie piwo produkuje teraz
        > browar Kormoran.Co do hamulcowych z SARP-u ja tez jestem za tym zeby
        > w tym miejscu stanal budynek godny miasta wojewodzkiego a nie jakis
        > potworek Sosaka

A jaki to budynek jest godzien stukilkudziesięciotysięgo miasta?
    • Gość: Olsztyniak Zaczęli rozbiórkę olsztyńskiego browaru IP: *.ols.vectranet.pl 20.01.08, 21:57
      To już bezpardonowa agresja na zabytki Olsztyna. Szaleństwo zdobycia
      pieniędzy za wszelką cenę, rozum odebrało WIELU. Chcecie zrobić
      pustynię bezguścia i tandety w moim i naszym mieście!? Spadajcie
      stąd do swojego ELDORADO i tam trzepcie pieniądze aż się udławicie
      tym pustym pieniądzem! Nie potraficie ruszyć swoich bezdennie
      zachłannych mózgów do wysilenia się do myślenia. Tak łatwiej!? Nie
      obchodzi was zachowanie klimatu miasta, jego specyfiki, tylko wasze
      obleśnie grube portfele! Żałosne smutasy, do grobu to weźmiecie?
      • Gość: olsztyniak 2 Re: Zaczęli rozbiórkę olsztyńskiego browaru IP: 83.238.144.* 21.01.08, 08:48
        mój drogi, obawiam się, że z bezguściem i tandetą mamy do czynienia już od dawna. Przypomnę: targ rybny, kamienica przy ratuszu (naprzeciwko księgarni), CH Alfa, dom towaroy przy rondzie dworcowa-piłsudskiego. O blokach na bartąskiej i o inwestycji nad jeziorem krzywym nie wspomnę. Budowa bloków w miejscu Kina Kopernik to czysty idiotyzm. Tak komuniści w PRL niszczyli miasta (przykład: blok mieszkalny przy piłsudskiego pomiędzy sądem a ratuszem). To władze miasta, a nie SARP, powinny bronić nas przed takimi inwestycjami.No ale cóż... demokracja. Mamy takiego prezydenta, jakiego sobie wybraliśmy. Szkoda tylko, że stopniowo ruinujemy jedyny kapitał jaki mamy, tj. walory krajobrazowe.
        • agida5 Re: Zaczęli rozbiórkę olsztyńskiego browaru 21.01.08, 23:39
          >bpkw napisał:
          >[...] Zamyka sie historia kolejnego obiektu Zatorza. Najpierw
          odeszlo kino "Grunwald, pozniej ksiegarnia "Orion" a teraz browar.
          > Szkoda... :(((

Zatorze jest tylko jednym z tragicznych przykładów na karczemne
          traktowanie miasta przez wszystkie nasze siły polityczne i
          samorządowe. I te lewe i te prawe. Być może zabytkowe i przyległe
          zabudowania [ może odbudowane w nowoczesnej technolgii ?] browaru
          można było wykorzystać pod inwestycje promocyjno-turystyczne. Np.
          taki nocleg w Staym Browarze na pewno przydałby smaczku całej
          ofewrcie promocyjnej miasta. Tym bardziej,że sporo mówiło się o
          projekcie zagospodarowania Łyny ? Brak całkowicie spójnej strategii
          rozwoju. A nawet prób jej przeprowadzenia ! No ale czego można się
          spodzieać od "pseudogospodarzy", którzy nie potrafią z odrobiną
          wyobraźni i minimum zastanowienia, zatwierdzić normalnej flagi
          Olsztyna !!?? Kiedyś doczekamy się, mam nadzieję, na włodarza,
          który... itd. Oby nie za późno.
          • Gość: YO Re: Zaczęli rozbiórkę olsztyńskiego browaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 07:38
            Jestem coraz większym czarnowidzem! Poza garstką forumowiczów nikt problemu nie
            dostrzega.
      • weganin11 Re: Zaczęli rozbiórkę olsztyńskiego browaru 21.01.08, 15:28
        Sami mieszkańcy wybrali taką opcję POpierając pazernych na pieniądze za
        wszelką cenę. Może trzeba część mieszkańców wyeksportować do Tuskolandi.
        • Gość: sopocianka Re: Zaczęli rozbiórkę olsztyńskiego browaru IP: *.limes.com.pl 23.01.08, 17:53
          Głos z Tuskolandii-choć tu nie zawsze jest idealnie, to jednak jest dobrze i, o
          ironio! nie żałuję,że parę miesięcy temu wyprowadziłam się z Olsztyna.Skończył
          się mój lokalny patriotyzm, z tego co wiem, nie mnie jednej...
          Tylko optymizm nas uratuje...i miłość;)!
    • Gość: K. Kononowicz Olsztyn... Jak najdalej od tego dziadostwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 22:34
      Niczego nie będzie... Zlikwiduję wszystko...
      • Gość: Olsztyniak Re: Olsztyn... Jak najdalej od tego dziadostwa IP: *.ols.vectranet.pl 21.01.08, 09:00
        To wygląda mi na chichot cwanego diablątka. Tak zdrobniale, bo niech
        ci się nie wydaje, że masz wszystkich w kieszeni.
        • Gość: YO Re: Olsztyn-Jak najdalej od ratuszowego dziadostwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.08, 15:46
          Wszelkie podobieństwo jest przypadkowe...
    • Gość: jas Nie blokowiskom w centrum IP: *.olsztyn.mm.pl 20.01.08, 23:56
      Jak wynika z wypowiedzi w artykule (i nie tylko w tym, vide koszary przy Leśnej
      i dolina Łyny) władze miasta nie znajdują sposobu na pogonienie inwestorów z
      propozycjami blokowisk w centrum miasta. Na terenie po Koperniku przeciw temu
      oponuje SARP, na terenie browaru i w dolinie Łyny Sadyba walczy o zachowanie
      części historii miasta, na terenie koszar już nikt... Pytam czy to jest
      normalne, że o przestrzeń i historię miasta "walczą" organizacje społeczne, a
      nie wybrane władze miasta i "nasi" urzędnicy? Czy to znaczy, że miasto (wybrana
      władza) nie ma planów zagospodarowania przestrzennego, nie ma pomysłów na
      przyszłość Olsztyna, nawet na wieżowce "światowego"? Tak, Olsztyn staje się bez
      charakteru, indywidualizmu, goni "światową wioskę". Jak dobrze, że mamy jeszcze
      trochę zabytków i kiedyś dobrze ukształtowanej przestrzeni miasta, czytaj
      miejskiej przestrzeni (zabudowy, placów i ulic, zieleńców i parków).
      Brawo SARP i Sadyba, gorąco was popieram. I jeszcze jedno, gdyby tak dało się
      jeszcze pogonić obecne władze...
      • Gość: YO Re: Nie blokowiskom w centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 08:18
        Mylisz się "jas". To nie jest "Swiatowa wioska". To po prostu "wioska". Przejaw
        niewysokiego stopnia świadomości i rozwoju, który właśnie osiągamy. Tylko
        niektórym wydaje się, że wyrzucić z pamięci, wyburzyć i przejechać walcem po
        historii, to "tendencja światowe".
        W rzeczywistości to przejaw "karlenia" i "parszywienia" ośrodka miejskiego!
        Oznaka niehamowanej przez nikogo obłędnej pogoni za zyskiem, która odbiera
        resztki rozumu i zasłania bielmem oczy.
      • Gość: olsztyniak 2 Re: Nie blokowiskom w centrum IP: 83.238.144.* 21.01.08, 08:59
        jas w pełni cie popieram, tylko, że te straszne rzeczy dzieją się już od dawna. ja to łączę z prezydenturą małkowskiego. facet nie robi nic, sprzedaje grunty nie mając pojęcia co na nich stanie, potem jest już za późno... pozwala na takie szkaradztwa jak Alfa w samym centrum miasta. Ale ludziom to pasuje, skoro gość wygrwya w cuglach kolejne 4 latka. Od 10 lat mieszkam w toruniu i choć czuję się bardzo mocno związany z olsztynem, coraz mniej mnie ciągnie do powrotu. W Toruniu władze są gospodarzami, zanim sprzedadzą grunt w centrum stawiają wygórowane warunki, ściśle określają, co tam ma powstać, oferent ma najpierw przedstawić projekt... do głowy nikomu nie przyjdzie, by w centrum budować bloki mieszkalne... OSTATNIA RZECZ. było mi naprawdę wstyd, kiedy do Torunia przyjechał Małkowski zobaczyć, jak wygląda obwodnica. W magistracie toruńskim przyjęto to z pobłażliwym uśmiechem: olsztyn musi być faktycznie wioską, skoro jego "wójt" musi jechać 180 km, żeby zobaczyć obwodnicę...
    • Gość: Kosa Zaczęli rozbiórkę olsztyńskiego browaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.08, 09:02
      Wiadomość o wstrzymaniu rozbiórki Kopernika to istny horror. Ta
      nasza olsztyńska grupa "Sarpcio" doprowadzi tę inwestycję do takiego
      stanu jak kamienica secesyjna na placu Bema i Samowar na
      Dąbrowszczaków. Zwolennicy socrealistycznej architektury pokażą nam -
      Olsztyniakom jak długo w centrum będziemy mieli płot zasłaniający
      ich rozum!
    • Gość: olsztyniak2 Małkowski - PRECZ Daj Olsztynowi szansę Nie rób.. IP: 83.238.144.* 21.01.08, 09:19
      ... z tego miasta drugiego Włocławka. Mam dość tego lenia i niedorajdy!!! Ile on jeszcze spartoli??? W CENTRUM miasta pozwala wybudowoać bloki??? Przecież to trzeba na głowę upaść!!! Dlaczego teren sprzedano nie narzucając wcześniej, co tam ma być i jak ma wyglądać? Ten człowiek czuje się GOSPODARZEM miasta??? On likwiduje jedne z najpiękniejszych miejsc Olsztyna. Łyna, Długie, teraz Wojska Polskiego... Czy naprawdę trzeba likwidować zabytkową zajezdnię tramwajową, by wybudować stację benzynową, czy trzeba likwidować stary browar, by wybudować bloki? Szczytem bezguścia jest centrum Alfa. Trudno znaleźć przykład bardziej udanego zniszczenia centrum miasta. Małkowski mentalnie tkwi głęboko w PRL, przez co to miasto nie wyrasta na przykład nowoczesnego zarządzania, wykorzystywania swoich naturalnych walorów. Zapadamy się w coraz głębszą dziurę zaściankowości, prowincjonalizmu, bezguścia i marazmu. Ile lat słyszymy o rewitalizacji Krzywego... miasto niewiele tam zrobiło, za to pozbyło się innego uroczego zakątka (Leśne), z którego łatwo można zrobić wizytówkę. Dlaczego nic sie nie robi z Dąbrowszczaków, co z Partyzantów???? człowieku, czesławie, jechałeś kiedyś tamtędy. Idź na peron na głównym, przejdź przez dworzec (wiem, że to PKP a nie gmina - ale turystom to wisi), a potem przejdź się trasą partyzantów, 1 maja i stać przy schodach swojego pałacu... Najpierw cię zemdli, potem przerazi widok straszny. okolice dworca to klasyka brzydoty. Rondo przebudowane i nowoczesne, ale dwie piękne kamienice (dawne: przychodnia kolejowa i seminarium) przyprawiają o łzy. o partyzantów nie chce mi się pisać, bo szkoda mi nerwów i czasu. O ul. 1 maja również. jeszcze to przyozdób blokami. Czesław - odjedź - wstydu oszczędź...
      • Gość: YO Re: Małkowski - PRECZ Daj Olsztynowi szansę Nie r IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.08, 14:26
        Czesiu najprawdopodobniej - mamy wszyscy taką nadzieję - wreszcie na
        so siebie uwolni. Nie zapominaj, jednak, że nie rządził on tym
        miastem sam, są tu jeszcvze radni, którzy też ponoszą winę za ten
        stan rzeczy.
        • Gość: czlowiek Stare budynki przemyslowe to klejnoty IP: 142.227.41.* 22.01.08, 17:55
          we wspolczesnej architekturze. Zobaczcie, co sie zrobilo w Lodzi
          (Manufaktura), w Poznaniu (Bazar), Warszawie (Browar na Woli,
          Fabryka Trzciny na Pradze).
    • rubaszny85 Zaczęli rozbiórkę olsztyńskiego browaru 23.01.08, 01:03
      Można się załamać. Wszyscy ludzie kochający Olsztyn powinni się wstydzić za
      swoich reprezentantów we władzach miasta. Nie głosowałem na CJM, ale marne to
      pocieszenie. Wystarczyło 30 tys. osób, by go wybrać na kolejną kadencję. Niech
      teraz ci ludzie się wstydzą albo spojrzą w lustro, by stwierdzić, że pomylili
      się w wyborze.

A miasto marnieje w oczach. Przed wojną piękny, zadbany Olsztyn. Niczym
      bombonierka. A teraz bród, smród, bloki w centrum miasta, szkaradna alfa i
      katafalk, wyburzanie bezcennych zabytków. Nawet pisać mi się już nie chce...ŻAL!
    • rubaszny85 Zaczęli rozbiórkę olsztyńskiego browaru 23.01.08, 01:07
      Nie wspominając o tym, że nawet nasze brudy (czyt. śmieci) do Mławy musieliśmy
      wywozić. Jeździć po ul. Sielskiej dziurawej pół roku po budowie. Sprzedając
      jeziora. Nawet budowa baszty przy katedrze okazała się zwykłym pawilonem
      handlowym. Przykładów można bez końca szukać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka