Gość: Marian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 20:36 Wznowiono obrazoburcze czytadło, głośną w swoim czasie powieść Panasa. www.dziennik.pl/kultura/ksiazki/article177406/Apokryficzny_skandal.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
albin65 Re: "Według Judasza" 15.06.08, 20:48 I bardzo dobrze, że wznowiono. To jedna z lepszych powieści powstałych w XX wieku na Warmii i Mazurach (obok "Raz w roku w Skiroławkach" i "Uwodziciela" Nienackiego). Świetne studium polityki i manipulacji, a jednocześnie dość przejmująca historia samotnego wyznawcy Jezusa. Bo na historię Jezusa patrzeć bez kontekstu politycznego tamtego okresu to tak, jakby tego kontekstu pozbawić zupełnie pontyfikat choćby Jana Pawła II. I papież, i Jezus żyli w określonej rzeczywistości politycznej, i wobec niej zajmowali określone stanowisko. Uwarunkowania polityczne Jezusa pozbawiły życia, a i Jan Paweł II zginąłby przez politykę. Czekamy na druga część, na "Judasz dziennik intymny". Brawo, wydawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: "Według Judasza" 15.06.08, 21:40 niektórym to sie wszystko kojarzy. na liste ksiag zakazanych proponuje wpisac jeszcze Fausta, Mistrza i Małgorzatę oraz Igraszki z diabłem. może takze Agent Dołu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: "Według Judasza" IP: *.olsztyn.mm.pl 15.06.08, 22:06 Jedna z najgłośniejszych książek z Olsztyna. Tylko się cieszyć ! Szkoda, że nie ma naśladowców. Książka nie jest antylerigijna (przynajmniej ja tak to odbieram). Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: "Według Judasza" 15.06.08, 22:34 jo antylerygijna nie jest. :))) hihi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: "Według Judasza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 13:47 Masz na myśli "myślenie" - hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: "Według Judasza" IP: *.olsztyn.mm.pl 16.06.08, 10:15 W czasach kształtowania doktryny religijnej Kościół (chrześcijański) wybrał ewangelie z wielu apokryfów. Odrzucone apokryfy nie stały się częścią religii, ale stały się częścią kultury. I w takim charakterze trzeba traktować "Według Judasza" Panasa. Czy to jest dzieło religijne, czy anty, to już zależy od interpretacji czytającego. Nikt nikomu nie poleca literatury jako jedynej normy myślenia i mówienia. To nie te czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: "Według Judasza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.08, 19:55 Czesław Markiewicz dziennikarz Radia Zachód Pozbywszy się najciekawszych kąsków, zrazu z żalem, później z dziką wolą zemsty spoglądałem na „Według Judasza. Apokryf" Panasa. Pod koniec lat siedemdziesiątych była to chyba nawet książka roku. Miałem do niej sentyment, bo autor był kolesiem Janusza Koniusza, a z Koniuszem zawsze warto było trzymać, bo miał klasę, chociaż zawiadywał reżimowym dwutygodnikiem, ale słabo kłamał, bo niczego, poza moim szacunkiem, się nie dorobił. Ponadto przez Panasa dostałem od ojca w pysk. Ojciec mój, skromny Polak i katolik, sięgnął nieświadomie po otwarty „Apokryf" akurat w tym miejscu, w którym literacki narrator, niejaki Judasz, dywagował o niestandardowych skłonnościach seksualnych Chrystusa. Takoż Henryk Panas pojawił się na ekranie telewizora, jako „autorytet", co to wyjaśniał mi, zapamiętanemu w pozbywaniu się w stanie wojennym własnej biblioteki, że ów stan jest imperatywem dziejowym, a protagonista tegoż niejaki Wojciech J. to mąż opatrznościowy. Na szczęście Panas mówił, a nie pisał, i dlatego nie wiem czy chodziło mu o męża opatrznościowego, czy opacznościowego, tym bardziej, że staruszek miał źle wyfasowaną sztuczną szczękę i jego głos brzmiał fałszywie, no i wkrótce umarł. „Apokryfu" najpierw w antykwariacie nie chcieli, ale pani przecież pamiętała, że ja z tego żyję. Dostałem jakieś srebrniczki, że wystarczyło na marną podkówkę zwyczajnej. No i przeżyłem. www.puls.ctinet.pl/index.php?bmF2PTImZGJpX3Jvaz0yMDA2JmRiaV9taWVzaWFjPTEwJmRiaV9pZD0yMjY= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oln Re: "Według Judasza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 15:38 "Według Judasza" - bardzo ciekawa książka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WJ Re: "Według Judasza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 13:56 Autor mniej ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BP Re: "Według Judasza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.08, 13:57 Broniarek o powieści Panasa 64.233.183.104/search? q=cache:A1eNUMpfATsJ:members.chello.pl/a.szkoda/plotki_plotki/379/379 .html+wed%C5%82ug+judasza+panas&hl=pl&ct=clnk&cd=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BP Re: "Według Judasza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.08, 14:03 W 1973 roku ukazała się w Polsce powieść pisarza Henryka Panasa (1912-85) pt. "Według Judasza (apokryf" (apokryf to utwór o tematyce biblijnej nie umieszczony w kanonie biblijnym). Wówczas książka ta, opublikowana przez wydawnictwo POJEZIERZE w Olsztynie, była prawie nieznana (prawdopodobnie dlatego, że Kościół nie był nią zainteresowany, a Edward Gierek z Kościołem zbytnio walczyć nie chciał). Natomiast na świecie wywołała ona żywe zainteresowanie. Ja ją otrzymałem od szwedzkiego wydawnictwa FORUM po szwedzku do recenzji pod identycznym tytułem "Enligt Judas (apokryf" - "enligt" znaczy "według", kiedy byłem korespondentem "Trybuny Ludu" w Sztokholmie.. O książce tej daje pojęcie informacja zawarta na okładce: "Judasz, którego spotykamy w powieści Henryka Panasa, jest kimś innym, niż ten podły człowiek niskiego stanu, godny pogardy zdrajca, który się powiesił, a więc ten, który został nam przekazany przez chrześcijańską tradycję. W tej `piątej ewangelii' Judasz to młody, bogaty i wykształcony człowiek, który mimo swej młodości zajmuje odpowiedzialną pozycję w wielkim domu handlowym i dla którego trzydzieści srebrników to drobiazg. Przyłącza się on do ludzi Jezusa którego zresztą w jego wędrówkach po Palestynie dyskretnie utrzymuje, przede wszystkim z miłości do pięknej Marii Magdaleny. O czasach z Jezusem i o tym, jak jego nauka miłości przekształca się w społeczny i polityczny bunt, opowiada Judasz na jesieni swojego życia dobremu przyjacielowi w drugim liście. Tym samym odrabia on w pewnym sensie to, że "zawiódł" Jezusa, co polegało na tym, iż nie wypełnił zadania powierzonego mu w ogrodzie oliwnym przez Jezusa, a mianowicie rozpowszechniania o nim prawdy". A jaka to miała być prawda ? Że Jezus był przywódcą buntu POLITYCZNEGO. Według Panasa, w rozmowie sam na sam jeszcze przed Ostatnią Wieczerzą, Jezus powiedział Judaszowi: "Gdybym odmówił wypicia kielicha goryczy, musiałbym wyrzec się samego siebie. Dlatego ja muszę umrzeć, a ty żyć". A jak było z tym "zdradzieckim pocałunkiem" ? Pisze Panas o Ostatniej Wieczerzy słowami Judasza: "Nie chcieliśmy przedłużać spotkania, ponieważ bunt miał się zacząć następnego dnia rano. Dlatego szybko rozeszliśmy się, żeby udać się na spoczynek. Nie przypuszczam, żeby ktokolwiek widział, jak pożegnałem się z Jezusem i jak serdeczny był on dla mnie. Być może jednak, że ktoś był tego świadkiem i jego relacja stała się bodźcem do powstania wersji, iż ja złożyłem na policzku Jezusa ten zdradziecki pocałunek". Po czym Judasz Panasa poszedł spać. I żył jeszcze długo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oak Re: "Według Judasza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 12:58 chwali kocioł garnek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pijar Re: "Według Judasza" IP: *.com 29.01.10, 21:44 dan brown to tylko lepszy marketing Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seg Re: "Według Judasza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 23:55 kawał dobrej prozy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 34 Re: "Według Judasza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 01:04 Biblia to również kawał dobrej prozy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 30 Re: "Według Judasza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.08, 17:18 Ewangelia Judasza - polskie tłumaczenie wg Ks. prof. Wincentego Myszora (format PDF) www.wtl.us.edu.pl/pdf/zak/Ewangelia_Judasza.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyt. Re: "Według Judasza" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.08, 13:32 Czy Jeża można nazwać Judaszem ? Wydaje mi się, ze tak ,a le moze się mylę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cz Re: "Według Judasza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 15:23 Znaj proporcją, mocium panie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izka Re: "Według Judasza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 00:47 Olsztyn - miasto Judaszów ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: "Według Judasza" IP: *.olsztyn.mm.pl 26.08.08, 08:38 Czy to jakaś aluzja polityczna? Domyślam się gdy chodzi o srebrniki, ale pocałunek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MU Andrzej Kuśniewicz - KO "Andrzej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.08, 16:32 niniwa2.cba.pl/andrzej_kusniewicz_agent.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 33 Cytaty z donosów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.08, 08:04 www.rp.pl/artykul/55362,186124_Cytaty_z_donosow.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Re: "Według Judasza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 13:11 Esbekistan, Kraina Tysiąca Judaszów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Włodzimierz Odojewski kapusiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.08, 14:33 swkatowice.mojeforum.net/wlodzimierz-odojewski-kapusiem-temat-vt6484.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Czerwonym Sybirem powiało znad Zarządu GłównegoZLP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 14:56 swkatowice.mojeforum.net/temat-vt7011.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emil Re: "Według Judasza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 17:53 Książka powinna w duszy czytelnika wywoływać obrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelniczka Re: "Według Judasza" IP: *.cba.pl 11.08.09, 09:54 Czas ujawnić olsztyńskich literatów - agentów SB. Wydawali SB kolegów, w rewanżu wydawano im książki. Doktorze Kardela, czekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AF Re: "Według Judasza" IP: *.netwave.pl 02.03.10, 17:34 Książka Panasa to dobry materiał na scenariusz filmowy, mielibyśmy polską wersję "Ostatniego kuszenia Chrystusa". Może Zanussi się skusi? Odpowiedz Link Zgłoś
edico Biblia Judasza potwierdza fakt, 04.02.14, 17:54 że od samego początku chrześcijaństwa fanatyzm wydał wojnę rozumowi. Watykański dyktat pewności i jedynie słusznej racji wyjął topór wojenny przeciwko poszukiwaniu Boga, jakim był gnostycyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Księga Jeremiasza IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.14, 01:47 jest dziś o 1/7 dłuższa niż jej manuskrypt sprzed dwóch tysięcy lat znaleziony w zwojach znad Morza Martwego. Niektóre jej fragmenty odnoszące się do przepowiedni zniszczenia Świątyni Jerozolimskiej przez Babilończyków zostały dodane już po opisywanych w niej wydarzeniach. Inne przytoczone przez naukowców przykłady ukazują kolejne zmiany w pierwotnym tekście. Fałszywki, wstawki z różnych okresów, anonimowych autorów, "proroctwa" pisane post factum, Ewangelie są - podobnie, jak i apokryfy - są kompilacją różnych opowiadań.. Te najwcześniejsze pisane były ponad 100 latach po śmierci Jezusa, więc nie mogły być pisane przez osoby, którym przypisuje się autorstwo. I tak "Ewangelii Jana" nie mógł pisać Jan apostoł, "Ewangelii Mateusza" nie mógł pisać Mateusz apostoł, "Ewangelii Marka" nie mógł pisać Marek - uczeń Piotra, "Ewangelii Łukasza" nie mógł pisać Łukasz - uczeń Pawła. Nie mogli, bo już nie żyli. Pozbierano je po prostu z różnych krążących legend. Ewangelia Judasza tylko potwierdza znany fakt, że już od samego zarania w chrześcijaństwie poważnie ścierały się z sobą różne interpretacje Boga i roli jego syna w tej spuściźnie egipsko-judaistyczno-chrześcijańskiej. Sam fakt pomijania roli Jana Chrzciciela jako rzeczywistego twórcy nowego trendu religijnego pozostawia kolejny niedosyt prawdziwości przekazów Kościoła katolickiego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wp Re: "Według Judasza" IP: *.play-internet.pl 30.12.14, 10:33 paradokument w temacie www.cda.pl/video/14693238/Ewangelia-wedlug-Judasza-2006-PL Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: "Według Judasza" i wg. Kościoła katolickiego 30.12.14, 11:15 Skandalem jest to, że z pośród prawdopodobnie 44 istniejących ewangelii, katolizyzm zaakceptował do swojego użytku jedynie tylko cztery i to zmieniając ich treść stosownie do swoich tzw. "ewangelicznych" potrzeb. W ten sposób prawda ewangeliczna stała się jedynie powielaną prawdą kościelną akceptowaną jedynie na własny hierarhiczny użytek. Pozostałość wypada tak z tej eklezyjnej praktyki, jak wypadały inne ofiary wielu błędów katolicyzmu rzymskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: "Według Judasza" i wg. Kościoła katolickiego IP: *.204.88.59.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.12.14, 13:27 Mądryś bracie. I uczony w Piśmie. Całkiem jak Maćków kot Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: "Według Judasza" i wg. Kościoła katolickiego 30.12.14, 21:24 I wszystko jest jasne. Teraz wiadomo, dlaczego wiara w to, że czarny kot przynosi pecha jest tak rozpowszechniona. Niech to będzie powiedzmy takim sobie folklorystycznym zabobonem. Ale wiara w to, że jak zje się w piątek mięso to pojdzie się do piekła, już dla was zabobonem nie jest? Jest to kolejna kolejna bzdura wklepana indoktrynalnie w ten specyficzny system moralny. Swoją drogą bez odpowiedzi pozostaje pytanie, dlaczego Bóg żałuje ludziom mięsa, skoro tak bardzo ich kocha? Czy jeżeli kogoś się kocha, to zabania się mu jedzenia tego, co lubi przez miłość do niego? Wątpliwą jakość tego doktrynerstwa potwierdza analiza biblijnego wieku ziemi. Otóż według Biblii Adam został stworzony szóstego dnia istnienia naszej ziemi. Biorąc zatem biorąc pod uwagę chronologię rodzaju ludzkiego, można określić na podstawie Biblii przybliżony wiek ziemi. Lista genealogiczna opisana w Księdze Rodzaju (5 i 11 rozdział) podaje wiek Adama i jego potomstwa. Poprzez chronologie potomków Adama i dzięki pkreśleniu wieku wszystkich zstępnych, o którym mówi Księga Rodzaju 5 i 11, staje się jasne, że Biblia z całą powagą naucza, iż ziemia ma około 6000 lat. Można tu oczywiście bez większego błędu dodać lub odjąć kilkaset lat. A co w takim razie z popularnym obliczeniem wieku ziemi na 4,5 miliarda lat, które zostało zaakceptowane przez większość naukowców, i o którym naucza się w większości naszych placówek oświatowo-naukowych? A może potomkowie Dawida żyli nie setki lat a setki milionów lat? Życzę powodzenia również w rozstrzyganiu głębokości tej religijnej mgły. Odpowiedz Link Zgłoś