being28 23.09.03, 22:10 W naszym kraju jest "niezly burdel" i mozna niektore czynnosci pominac. Jakie mandaty mozna wyrzucic do kosza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hakenbu Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: 212.244.77.* 24.09.03, 10:10 Aż wstyd przyznać, ale i mnie zdarzyło sie parę razy w życiu zostac dorwanym za jazdę bez biletu. 3 razy w autobusie: raz w Olsztynie i dwa razy w W-wie i w pociągu też kilka razy. Takie to zaszłosci z życia studenckiego. Od razu przyznaję się, że nie zapłaciłem ani jednej z nałożonych na mnie kar. Większość z nich już się przedawniła, w sprawie jednej odwoływałem się - z sukcesem na dodatek. Poza tym jeśli się ma choć kilka złociszy w kieszeni to 99% konduktorów zrezygnuje z wypisania kary za "drobne Bóg zapłać". Podobnie traktuję kary nałożone przez Straz Miejską. Najczęściej są zupełnie nieuzasadnione. Kilka razy się odwoływałem. W Olsztynie nie było z tym żadnych problemów, w W-wie z kolei panuje ogólny burdel i tam nie bacząc na protesty pracownicy Biura Obsługi zostawiłem po prostu odwołanie i wyszedłem. Minęło juz prawie pół roku i cisza... A więc może zadziałało..? Gorzej jest z przekupieniem kanara w MPK, ale nawet jeśli wystawi mandat to co z tego? Jakoś mnie omija kara... Jeśli chodzi o mandaty nałożone przez gliniarzy to też mi sie ich parę zdażyło i te dla równowagi opłacałem w 100%. Po prostu miałem wiekszy respekt, ale jak wskazuje praktyka chyba nie do końca uzasadniony, bo i takie kary bardzo mało skutecznie się egzekwuje. Udało się mojemu braciszkowi za dwa razy, a i paru znajomych też miało podobne sytuacje i nic... Takie to nasze prawo. Osobiście ubolewam, że jest jak jest. Z drugiej strony, nie płacę mandatów bo po prostu nie mam z czego, a nie dlatego, ze mam w dupie prawo. Inna sprawa, że gdybym zawsze miał kasę nie musiałbym od czasu do czasu raczyć sie podróżą "na gapę" i juz w ogóle nie byłoby problemu. Odpowiadając wprost na twoje pytanie: Jeśli brać pod uwagę tylko czynnik finansowy to nie warto płacić, bo szansa na to, że zacznie Cię ścigać komornik jest znikoma. Ale jeśli czujesz się prawym obywatelem, to w ogóle nie powinieneś dopuszczać do sytuacji, w których ktoś mógłby cię potraktować mandatem! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raver Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.03, 12:36 Wszystkie te wystawione w strefie płatnego parkowania.Olać to,cwaniaki nie płacą i jakoś to im się przedawnia z powodu tego burdelu,bo nikt się nie kwapi,żeby to wyegzekfować.Ja za to płaciłem z miesiąc temu i rura tam pracująca była zdziwiona,że znalazł się jakiś frajer,który chce zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scarlett Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 25.09.03, 15:18 Ja mam kilka niopłcaonych mandatów za brak karty postojowej. Wczoraj przysżło mi upomnienie za dwa mandaty. Czy mam nadal nie płacić? Bo ja po prostu nie mam z czego, jeszcze się uczę, ehhhh. Prosze o jakieś rady. Bo nie chcę, żeby przyszedł mi komornik i zabrał lodówkę np. :) =a to najwazniejsza rzecz w moim domu :) = A tak w ogóle, to jest za dużo osób pracujących w straży miejskiej. Grasują wszędzie. I co, jesli przyjade na starówkę i zauważę, że skończył mi się karty? nie moge zrobić nic, bo zanim kupię kartę w najbliższym kiosku, już będe miała mandacik za wycieraczką :/ Poza tym, kara w wysokości 50 zł, to lekka przysada. Odpowiedz Link Zgłoś
oso1 Re: Jakie mandaty nie warto placic? 25.09.03, 19:45 Dz.U.2002.110.968 (U) Postępowanie egzekucyjne w administracji. Art. 8. § 1. Nie podlegają egzekucji administracyjnej: 1) przedmioty urządzenia domowego, pościel, bielizna i ubranie niezbędne dla zobowiązanego i będących na jego utrzymaniu członków rodziny, a także ubranie niezbędne do pełnienia służby lub wykonywania zawodu, 2) zapasy żywności i opału, niezbędne dla zobowiązanego i będących na jego utrzymaniu członków rodziny na okres 30 dni, 3) jedna krowa lub dwie kozy albo trzy owce, potrzebne do wyżywienia zobowiązanego i będących na jego utrzymaniu członków rodziny, wraz z zapasem paszy i ściółki do najbliższych zbiorów, 4) narzędzia i inne przedmioty niezbędne do pracy zarobkowej wykonywanej osobiście przez zobowiązanego, z wyłączeniem środka transportu, oraz surowce niezbędne do tej pracy na okres 7 dni, 5) przedmioty niezbędne do pełnienia służby przez zobowiązanego lub do wykonywania przez niego zawodu, 6) pieniądze w kwocie 760 zł, 7) wkłady oszczędnościowe złożone w bankach na zasadach i w wysokości określonej przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Prawo bankowe (Dz. U. z 2002 r. Nr 72 poz. 665), 8) wkłady oszczędnościowe złożone w spółdzielczych kasach oszczędnościowo- kredytowych w wysokości określonej przepisami ustawy z dnia 14 grudnia 1995 r. o spółdzielczych kasach oszczędnościowo-kredytowych (Dz. U. z 1996 r. Nr 1, poz. 2, z 1999 r. Nr 101, poz. 1178 oraz z 2001 r. Nr 8, poz. 64 i Nr 100, poz. 1081), 9) dokumenty osobiste, po jednej obrączce zobowiązanego i jego współmałżonka, wykonanej z metali szlachetnych, ordery i odznaczenia oraz przedmioty niezbędne zobowiązanemu i członkom jego rodziny do nauki lub wykonywania praktyk religijnych, a także przedmioty codziennego użytku, które mogą być sprzedane znacznie poniżej ich wartości, a które dla zobowiązanego mają znaczną wartość użytkową, 10) kwoty otrzymane na pokrycie wydatków służbowych, w tym kosztów podróży i wyjazdów, 11) kwoty otrzymane jako stypendia, 12) kwoty otrzymane z tytułu zasiłku stałego, zasiłku stałego wyrównawczego, renty socjalnej, gwarantowanego zasiłku okresowego, pomocy pieniężnej dla rodzin zastępczych oraz pomocy dla uczących się i studiujących wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych i rodzin zastępczych, 13) rzeczy niezbędne ze względu na ułomność fizyczną zobowiązanego lub członków jego rodziny, 14) kwoty otrzymane z tytułu obowiązkowych ubezpieczeń majątkowych, 15) środki pochodzące z dotacji przyznanej z budżetu państwa na określone cele i znajdujące się na wyodrębnionym rachunku bankowym prowadzonym dla obsługi bankowej dotacji, 16) rzeczy służące w kościołach i innych domach modlitwy do odprawiania nabożeństwa lub do wykonywania innych praktyk religijnych albo będące obiektami kultu religijnego, choćby były kosztownościami lub dziełami sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
oso1 Re: Jakie mandaty nie warto placic? 25.09.03, 19:46 § 2. Za przedmioty niezbędne zobowiązanemu i członkom jego rodziny, w rozumieniu § 1 pkt 1, nie uważa się w szczególności: 1) mebli stylowych i stylizowanych, 2) telewizorów do odbioru programu w kolorze, chyba że zobowiązany wykaże, że od roku produkcji telewizora upłynęło więcej niż 5 lat, 3) stereofonicznych radioodbiorników, 4) urządzeń służących do nagrywania lub odtwarzania obrazu lub dźwięku, 5) komputerów i urządzeń peryferyjnych, chyba że są one niezbędne zobowiązanemu do pracy zarobkowej wykonywanej przez niego osobiście, 6) futer ze skór szlachetnych, 7) dywanów wełnianych i ze skór naturalnych, 8) porcelany, szkła ozdobnego i kryształów, 9) sztućców z metali szlachetnych, 10) dzieł sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
oso1 Do Scarlett 25.09.03, 20:03 Moja Droga, podałem Ci podstawę prawną do egzekucji administracyjnej (a coż to jest, to inna sprawa). Jest to niewątpliwie związane z opłatą administracyjną w postaci "Raportu" w wysokości 50zł za strefę płatnego parkowania. Daję Ci słowo, iż Policja, Straż Pożarna, Straż Miejska, Inspekcja Transportu Drogowego, Straż Graniczna, Inspekcja Handlowa, Inspekcja Pracy, Polskie Porty Lotnicze, Poczta Polska, CBŚ, ABW nic z tą opłatą wspólnego nie mają. Pozdrawiam Ps.Zadziwiające jest "vacatio legis" wyroku sądowego dotyczącego stref płatnego parkowania. Cóż, ustawodawca powinien w niedługim czasie wypowiedzieć się na ten temat (i ciekawe co powie?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scarlett Re: Do Oso1 IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 28.09.03, 16:39 Dzięki. "3) jedna krowa lub dwie kozy albo trzy owce, potrzebne do wyżywienia zobowiązanego i będących na jego utrzymaniu członków rodziny, wraz z zapasem paszy i ściółki do najbliższych zbiorów, " - :hahaha: - naprawdę tam jest tak napisane? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scarlett Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 28.09.03, 16:40 To co w końcu podlega egzekucji administracyjnej?? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scarlett Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 18:46 "Moje auto to nie choinka!! Na ten temat wypowiadał się poseł J.Dziewulski - mogą się wypchać. Musi to być wykroczenie adekwatne do uprawnień SM, a poza tym strażnik musi to stwierdzić osobiście na miejscu w mojej obecności. Mandat wystawia się kierowcy, a nie pojazdowi. Ignorować!! Strażnik miejski za wycieraczką zostawia oryginał wezwania, sam zachowuje kopię, którą przekazuje do wydziału finansowego Urzędu Miasta. Na żadnym z tych kwitów nie ma podpisu kierowcy, bo według straży miejskiej nie jest on potrzebny. Wezwanie do uiszczenia podwyższonej opłaty parkingowej nie jest mandatem, a więc właściciel samochodu nie jest przez nas wzywany do złożenia podpisu - tłumaczył komendant Straży Miejskiej Waldemar Wieprzowski. Tymczasem pracownicy wydziału finansowego UM uważają, że aby rozpocząć procedurę egzekucji należności za parkowanie, taki podpis jest konieczny. To wynika z kodeksu postępowania administracyjnego." Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 20:47 Przepraszam, gdzie urzęduje komendant Wieprzowski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 21:00 giga, a masz jakieś problemy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 21:09 Gość portalu: rita napisał(a): > giga, a masz jakieś problemy ? Nie, dziękuje za troskę.Czysta ciekawość:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 21:18 giga - ja spotkasz jakiegoś strażnika miejskiego - uśmiechnij się do niego i powiedz - Olsztyn jest piekny ;-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Jakie mandaty nie warto placic? 03.10.03, 00:01 Ja tam zebralam kilka mandatow za parkowanie w strefie, ale nigdy nie zaplacilam. Rozumiem jeszcze miejsca uczeszczane, centrum miasta, gdzie duzo ludzi chodzi cos zalatwic, to jeszcze. Ale w miejscu gdzie zawsze parkingi sa puste, malo kto parkuje... Wystawianie mandatu tylko dlatego, ze ktos sobie wymyslil granice strefy? Niech spadaja. Jesli jade do scislego centrum, to skreslam karte lub parkuje na parkingach. Ale w zapyzialych uliczkach, gdzie sprawdzaja od czasu do czasu - nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom-ek Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: 2.5.STABLE* / *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.03, 11:55 Całkiem niedawno wyskoczyłem po jakąś kanapkę do KFC przy Dukacie,wychodzę po maks 5 min,a tu jakiś wstrętne babsko wtyka mi za wycieraczkę 50 zł mandacik,próbowałem jakoś kulturalnie to wytłumaczyć,ale zimne,lodowate obojętne na wszystko babsko miało to w d... no to się troszkę wku... aż mi przeszła ochota na zjedzenie tej kanapki za ponad 50 zł. Odpowiedz Link Zgłoś