Dodaj do ulubionych

Jakie mandaty nie warto placic?

23.09.03, 22:10
W naszym kraju jest "niezly burdel" i mozna niektore czynnosci pominac.
Jakie mandaty mozna wyrzucic do kosza?
Obserwuj wątek
    • Gość: Hakenbu Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: 212.244.77.* 24.09.03, 10:10
      Aż wstyd przyznać, ale i mnie zdarzyło sie parę razy w życiu zostac dorwanym za
      jazdę bez biletu. 3 razy w autobusie: raz w Olsztynie i dwa razy w W-wie i w
      pociągu też kilka razy. Takie to zaszłosci z życia studenckiego.
      Od razu przyznaję się, że nie zapłaciłem ani jednej z nałożonych na mnie kar.
      Większość z nich już się przedawniła, w sprawie jednej odwoływałem się - z
      sukcesem na dodatek. Poza tym jeśli się ma choć kilka złociszy w kieszeni to
      99% konduktorów zrezygnuje z wypisania kary za "drobne Bóg zapłać".

Podobnie traktuję kary nałożone przez Straz Miejską. Najczęściej są zupełnie
      nieuzasadnione. Kilka razy się odwoływałem. W Olsztynie nie było z tym żadnych
      problemów, w W-wie z kolei panuje ogólny burdel i tam nie bacząc na protesty
      pracownicy Biura Obsługi zostawiłem po prostu odwołanie i wyszedłem. Minęło juz
      prawie pół roku i cisza... A więc może zadziałało..?

Gorzej jest z przekupieniem kanara w MPK, ale nawet jeśli wystawi mandat to co
      z tego? Jakoś mnie omija kara...

Jeśli chodzi o mandaty nałożone przez gliniarzy to też mi sie ich parę zdażyło
      i te dla równowagi opłacałem w 100%. Po prostu miałem wiekszy respekt, ale jak
      wskazuje praktyka chyba nie do końca uzasadniony, bo i takie kary bardzo mało
      skutecznie się egzekwuje.
      Udało się mojemu braciszkowi za dwa razy, a i paru znajomych też miało podobne
      sytuacje i nic...

Takie to nasze prawo. Osobiście ubolewam, że jest jak jest. Z drugiej strony,
      nie płacę mandatów bo po prostu nie mam z czego, a nie dlatego, ze mam w dupie
      prawo. Inna sprawa, że gdybym zawsze miał kasę nie musiałbym od czasu do czasu
      raczyć sie podróżą "na gapę" i juz w ogóle nie byłoby problemu.

Odpowiadając wprost na twoje pytanie:
      Jeśli brać pod uwagę tylko czynnik finansowy to nie warto płacić, bo szansa na
      to, że zacznie Cię ścigać komornik jest znikoma. Ale jeśli czujesz się prawym
      obywatelem, to w ogóle nie powinieneś dopuszczać do sytuacji, w których ktoś
      mógłby cię potraktować mandatem! :D
    • Gość: raver Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.03, 12:36
      Wszystkie te wystawione w strefie płatnego parkowania.Olać to,cwaniaki nie
      płacą i jakoś to im się przedawnia z powodu tego burdelu,bo nikt się nie
      kwapi,żeby to wyegzekfować.Ja za to płaciłem z miesiąc temu i rura tam
      pracująca była zdziwiona,że znalazł się jakiś frajer,który chce zapłacić.
      • Gość: Scarlett Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 25.09.03, 15:18
        Ja mam kilka niopłcaonych mandatów za brak karty postojowej. Wczoraj przysżło
        mi upomnienie za dwa mandaty. Czy mam nadal nie płacić?
        Bo ja po prostu nie mam z czego, jeszcze się uczę, ehhhh.
        Prosze o jakieś rady. Bo nie chcę, żeby przyszedł mi komornik i zabrał lodówkę
        np. :) =a to najwazniejsza rzecz w moim domu :) =

A tak w ogóle, to jest za dużo osób pracujących w straży miejskiej. Grasują
        wszędzie. I co, jesli przyjade na starówkę i zauważę, że skończył mi się karty?
        nie moge zrobić nic, bo zanim kupię kartę w najbliższym kiosku, już będe miała
        mandacik za wycieraczką :/

Poza tym, kara w wysokości 50 zł, to lekka przysada.
        • oso1 Re: Jakie mandaty nie warto placic? 25.09.03, 19:45
          Dz.U.2002.110.968 (U) Postępowanie egzekucyjne w administracji.
          Art. 8. § 1. Nie podlegają egzekucji administracyjnej:
          1) przedmioty urządzenia domowego, pościel, bielizna i ubranie niezbędne dla
          zobowiązanego i będących na jego utrzymaniu członków rodziny, a także ubranie
          niezbędne do pełnienia służby lub wykonywania zawodu,
          2) zapasy żywności i opału, niezbędne dla zobowiązanego i będących na jego
          utrzymaniu członków rodziny na okres 30 dni,
          3) jedna krowa lub dwie kozy albo trzy owce, potrzebne do wyżywienia
          zobowiązanego i będących na jego utrzymaniu członków rodziny, wraz z zapasem
          paszy i ściółki do najbliższych zbiorów,
          4) narzędzia i inne przedmioty niezbędne do pracy zarobkowej wykonywanej
          osobiście przez zobowiązanego, z wyłączeniem środka transportu, oraz surowce
          niezbędne do tej pracy na okres 7 dni,
          5) przedmioty niezbędne do pełnienia służby przez zobowiązanego lub do
          wykonywania przez niego zawodu,
          6) pieniądze w kwocie 760 zł,
          7) wkłady oszczędnościowe złożone w bankach na zasadach i w wysokości
          określonej przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Prawo bankowe (Dz. U.
          z 2002 r. Nr 72 poz. 665),
          8) wkłady oszczędnościowe złożone w spółdzielczych kasach oszczędnościowo-
          kredytowych w wysokości określonej przepisami ustawy z dnia 14 grudnia 1995 r.
          o spółdzielczych kasach oszczędnościowo-kredytowych (Dz. U. z 1996 r. Nr 1,
          poz. 2, z 1999 r. Nr 101, poz. 1178 oraz z 2001 r. Nr 8, poz. 64 i Nr 100, poz.
          1081),
          9) dokumenty osobiste, po jednej obrączce zobowiązanego i jego współmałżonka,
          wykonanej z metali szlachetnych, ordery i odznaczenia oraz przedmioty niezbędne
          zobowiązanemu i członkom jego rodziny do nauki lub wykonywania praktyk
          religijnych, a także przedmioty codziennego użytku, które mogą być sprzedane
          znacznie poniżej ich wartości, a które dla zobowiązanego mają znaczną wartość
          użytkową,
          10) kwoty otrzymane na pokrycie wydatków służbowych, w tym kosztów podróży i
          wyjazdów,
          11) kwoty otrzymane jako stypendia,
          12) kwoty otrzymane z tytułu zasiłku stałego, zasiłku stałego wyrównawczego,
          renty socjalnej, gwarantowanego zasiłku okresowego, pomocy pieniężnej dla
          rodzin zastępczych oraz pomocy dla uczących się i studiujących wychowanków
          placówek opiekuńczo-wychowawczych i rodzin zastępczych,
          13) rzeczy niezbędne ze względu na ułomność fizyczną zobowiązanego lub członków
          jego rodziny,
          14) kwoty otrzymane z tytułu obowiązkowych ubezpieczeń majątkowych,
          15) środki pochodzące z dotacji przyznanej z budżetu państwa na określone cele
          i znajdujące się na wyodrębnionym rachunku bankowym prowadzonym dla obsługi
          bankowej dotacji,
          16) rzeczy służące w kościołach i innych domach modlitwy do odprawiania
          nabożeństwa lub do wykonywania innych praktyk religijnych albo będące obiektami
          kultu religijnego, choćby były kosztownościami lub dziełami sztuki.

• oso1 Re: Jakie mandaty nie warto placic? 25.09.03, 19:46
            § 2. Za przedmioty niezbędne zobowiązanemu i członkom jego rodziny, w
            rozumieniu § 1 pkt 1, nie uważa się w szczególności:
            1) mebli stylowych i stylizowanych,
            2) telewizorów do odbioru programu w kolorze, chyba że zobowiązany wykaże, że
            od roku produkcji telewizora upłynęło więcej niż 5 lat,
            3) stereofonicznych radioodbiorników,
            4) urządzeń służących do nagrywania lub odtwarzania obrazu lub dźwięku,
            5) komputerów i urządzeń peryferyjnych, chyba że są one niezbędne zobowiązanemu
            do pracy zarobkowej wykonywanej przez niego osobiście,
            6) futer ze skór szlachetnych,
            7) dywanów wełnianych i ze skór naturalnych,
            8) porcelany, szkła ozdobnego i kryształów,
            9) sztućców z metali szlachetnych,
            10) dzieł sztuki.

• oso1 Do Scarlett 25.09.03, 20:03
              Moja Droga, podałem Ci podstawę prawną do egzekucji administracyjnej (a coż to
              jest, to inna sprawa). Jest to niewątpliwie związane z opłatą administracyjną w
              postaci "Raportu" w wysokości 50zł za strefę płatnego parkowania. Daję Ci
              słowo, iż Policja, Straż Pożarna, Straż Miejska, Inspekcja Transportu
              Drogowego, Straż Graniczna, Inspekcja Handlowa, Inspekcja Pracy, Polskie Porty
              Lotnicze, Poczta Polska, CBŚ, ABW nic z tą opłatą wspólnego nie mają.

Pozdrawiam
              Ps.Zadziwiające jest "vacatio legis" wyroku sądowego dotyczącego stref płatnego
              parkowania. Cóż, ustawodawca powinien w niedługim czasie wypowiedzieć się na
              ten temat (i ciekawe co powie?).
              • Gość: Scarlett Re: Do Oso1 IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 28.09.03, 16:39
                Dzięki.

"3) jedna krowa lub dwie kozy albo trzy owce, potrzebne do wyżywienia
                zobowiązanego i będących na jego utrzymaniu członków rodziny, wraz z zapasem
                paszy i ściółki do najbliższych zbiorów, " - :hahaha: - naprawdę tam jest tak
                napisane? :)
          • Gość: Scarlett Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 28.09.03, 16:40
            To co w końcu podlega egzekucji administracyjnej?? :)))
    • Gość: Scarlett Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 18:46
      "Moje auto to nie choinka!!
      Na ten temat wypowiadał się poseł J.Dziewulski - mogą się wypchać.
      Musi to być wykroczenie adekwatne do uprawnień SM, a poza tym strażnik musi to
      stwierdzić osobiście na miejscu w mojej obecności. Mandat wystawia się
      kierowcy, a nie pojazdowi.
      Ignorować!!

Strażnik miejski za wycieraczką zostawia oryginał wezwania, sam zachowuje
      kopię, którą przekazuje do wydziału finansowego Urzędu Miasta. Na żadnym z tych
      kwitów nie ma podpisu kierowcy, bo według straży miejskiej nie jest on
      potrzebny.
      Wezwanie do uiszczenia podwyższonej opłaty parkingowej nie jest mandatem, a
      więc właściciel samochodu nie jest przez nas wzywany do złożenia podpisu -
      tłumaczył komendant Straży Miejskiej Waldemar Wieprzowski.

Tymczasem pracownicy wydziału finansowego UM uważają, że aby rozpocząć
      procedurę egzekucji należności za parkowanie, taki podpis jest konieczny. To
      wynika z kodeksu postępowania administracyjnego."

Co Wy na to?
      • Gość: giga Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 20:47
        Przepraszam, gdzie urzęduje komendant Wieprzowski?
        • Gość: rita Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 21:00
          giga, a masz jakieś problemy ?
          • Gość: giga Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 21:09
            Gość portalu: rita napisał(a):

> giga, a masz jakieś problemy ?
            Nie, dziękuje za troskę.Czysta ciekawość:)
            • Gość: rita Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 21:18
              giga - ja spotkasz jakiegoś strażnika miejskiego - uśmiechnij się do niego i
              powiedz - Olsztyn jest piekny ;-))))))))
              • mika_1 Re: Jakie mandaty nie warto placic? 03.10.03, 00:01
                Ja tam zebralam kilka mandatow za parkowanie w strefie, ale nigdy nie
                zaplacilam. Rozumiem jeszcze miejsca uczeszczane, centrum miasta, gdzie duzo
                ludzi chodzi cos zalatwic, to jeszcze. Ale w miejscu gdzie zawsze parkingi sa
                puste, malo kto parkuje... Wystawianie mandatu tylko dlatego, ze ktos sobie
                wymyslil granice strefy? Niech spadaja.
                Jesli jade do scislego centrum, to skreslam karte lub parkuje na parkingach.
                Ale w zapyzialych uliczkach, gdzie sprawdzaja od czasu do czasu - nie!
    • Gość: tom-ek Re: Jakie mandaty nie warto placic? IP: 2.5.STABLE* / *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.03, 11:55
      Całkiem niedawno wyskoczyłem po jakąś kanapkę do KFC przy Dukacie,wychodzę po
      maks 5 min,a tu jakiś wstrętne babsko wtyka mi za wycieraczkę 50 zł
      mandacik,próbowałem jakoś kulturalnie to wytłumaczyć,ale zimne,lodowate
      obojętne na wszystko babsko miało to w d... no to się troszkę wku... aż mi
      przeszła ochota na zjedzenie tej kanapki za ponad 50 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka