Dodaj do ulubionych

Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną

IP: *.acn.waw.pl 02.07.08, 01:00
Każdy taki pomysł powinien być nagłaśniany jak tylko się da, bo
horror w polskim krajobrazie urbanistycznym musi się skończyć. Dość
góralskich chałup na Mazowszu i nowobogackich willi otynkowanych na
żółto na Pomorzu. Czy jest jakaś kontrola nad architekturą w Polsce?
Mój dziadek budował domek działkowy w 1974- projekt musiał zostać
zaakceptowany jako zgodny z krajobrazem rejonu i ukształtowaniem
terenu. Dziś- chociaż widać, że rodem z PRL- nie razi, natomiast
nowi działkowicze mogą dowolnie zmieniać nawet linię brzegową
pobliskiej rzeki i stawiać chałupy, które zasłaniają widok na pół
wsi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Late Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: 213.155.168.* 02.07.08, 08:03
      Teraz dominuje myślenie "wara urzędasom od tego, co buduję na swojej ziemi".
      Dopiero co pan Palikot ogłosił, że pomaluje XIV-wieczny budynek czym tylko
      będzie chciał i bez niczyjej zgody (może na olejno, albo użyje tynku z dodatkiem
      potłuczonych lusterek?) - to się opłaci, bo kara jest niska. I co - wszyscy są
      zachwyceni, jaki to rozsądny człowiek, a przepisy jakie głupie.
      Tak więc swoje marzenia o pięknym polskim krajobrazie urbanistycznym możesz
      spokojnie wyrzucić na śmietnik.
      • Gość: hans Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 08:37
        teza z wybgazety prosta jak cep
        polactwo niszczy, oddać niemcom
        • lucusia3 Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną 04.07.08, 09:26
          Hans, lecz się ze swoich kompleksów.
          Gazeta napisała, że inni, tu: Niemcy, umieją dbać o swoje, a Polacy niekoniecznie.Otwórz oczy i popatrz, jak wyglądają polskie wsie i miasta. Do każdego rodzaju domów "dopasowuje" się "standardowe" okna do bloków z lat 80-tych (czemu to jest standard według producentów nigdy nie zrozumiem - jaki procent Polaków mieszka w takich blokach?). Ja mam przykłądy codziennie przed oczami - w Krakowie piękne kamienice oszpeca się oknami "łazienkowymi", stare domu na wsiach podkrakowskich o wspaniałych proporacjach psuje się za krotkimi i za szerokimi oknami "blokowymi", likwiduje ganki i robi płaskie balkony, albo i nic, bo można zrobić "blokową" ścianę. Zostało przekonanie pochodzące z "Daleko od szosy" i "Czterdziestolatka", że jedyne ładne i nowoczesne to miastowe i to jedynie to z wielkiej płyty (nota bene takiej samej w Niemczech, Rosji, Czechach i Rumunii). Może po prawie 40 latach zrobić następną kampanię promocyjną, ale teraz już polskiej kultury architektonicznej.
          • Gość: bob budowniczy Re: Niemcy umieją dbać o swoje IP: *.icpnet.pl 04.07.08, 11:55
            Polacy też - przynajmniej kiedyś - umieli; po I wojnie
            światowej "ukazywały się wydawnictwa i poradniki" także po polsku z
            projektami domów względnie (wówczas) nowoczesnych, a osadzonych w
            tradycji lokalnego budowania.
          • jukka2006 Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną 04.07.08, 12:13
            Zgodze sie z tym. Wydaje mi sie rowniez, ze Malopolska jest
            specyficznym regionem jesli chodzi o bezguscie architektoniczne.
            • Gość: Lach Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: 193.26.25.* 04.07.08, 14:08
              Największy problem z gustami jest na kieleczczyźnie!!!! tam to
              dopiero jest horror!
            • lucusia3 Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną 04.07.08, 14:14
              Nie sądzę. Lepiej je tylko widać na tle zadbanych domów o ładnych proporcjach. Fakt - więcej się zachowało dawnej ładnej architektury na tzw. ścianie wschodniej, zwłaszcza od Lublina w górę, ale takiej ilości skomasowanych koszmarków (zarówno ruinek z pustaków z dyktą i blachą falistą jak i ciastkowych "pałacyków") jak w Polsce centralnej naprawdę nigdzie indziej nie ma. Tu szczególnie wypadają miejscowości wokół Warszawy. Choć tu się specjalizują w innej wąskiej dziedzinie - jak najwięcej ozdóbek na domu i jak najwięcej bałaganu i śmietnika wokół.
      • Gość: yy Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 09:01
        Polska to kraj kretynów. jest takie powiedzenie "Żaden ptak nie s.a do własnego
        gniazda". A Polak jednak potrafi. Nie tylko na Mazurach. na Pojezierzu Drawskim
        dzieje sie to samo - piękne wioski z szachulcowym murem domów zamieniaja sie w
        klinkierowe osiedla. Szlag normalnie trafia. Klinkier to jeszcze pół biedy...
        Ludzie stawiają miejskie domy które formą w niczym ale to w niczym nie nawiązuja
        do architektury zastanej i architektury krajobrazu. Pstrokate elewacje, kolory
        majtkowe, arkady, łuki, kolumny, pseudo-dworki, betonowe mury w srodku pola czy
        lasu. Koooszzzmarrr. A jeszcze niedawno pola, łaki, lasy, z psem się szło nad
        wodę, sąsiad sąsiadowi pomógł, a teraz brytany rzucaja sie zza płota, wszędzie
        "private property" na tabliczkach, szosa przypomina tunel wśród betonowych
        ogrodzeń. A w weekendy beemki full wypas dowożą wódę i panienki. Błueeee
        Niemcy maja rację mówiąc o Polakach - daj małpie zegarek. Zawsze starałem się
        Polaków usprawiedliwiać rozumieć ich wady.. ale sorry ostatnio wymiekam.
        A jak wygląda architektura Wawy i innych miast? przecież to wstyd przed swiatem.
        i dalej stawia się kwiatki typu biurowiec TVP zwany wieżą babel, wysokościowce
        tak kubiczne że az oczy bolą... szkoda gadania i pisania .. czaem ręce opadają
        po prostu
        • lucusia3 Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną 04.07.08, 09:38
          Nie wiem, jak to na Drawskim, ale wiem, jak to jest na południu Polski. Te "zamurowane" domy w majtkowym różu to zazwyczaj należą do przyjezdnych, którzy się boją miejscowych. Fakt, że to sie rozprzestrzenia, bo jeżeli "się ktoś jednen, drugi, trzeci boi, to może coś wie, czego ja nie wiem, a też jestem zagrożony". To syndrom zamknietych osiedli najpopularniejszych w Warszawie (w innych miastach, mam wrażenie, że to, chwała Bogu, nie jest norma) przeniesiony z właścicielami.
          Poprawa sytuacji jest bardzo prosta - żądło urzędnicze (oni się muszą na kimś wyżyć) skierować nie na tych, co budują i remontują zgodnie z przepisami (ukłony dla Palikota), ale dla tych, co robią niezgodnie z zaleceniami. To pięknie widac w Krakowie - jeśli inwestor chce wyremontować coś zgodnie z przepisami konserwatorskimi, to ma z głowy pierwsze 5 lat, bo mniej to urzędnikom nie zajmie, by mu się zgodzić albo nie zatrzymać budowy po wydanej zgodzie, bo "wynikły nowe okoliczności'. Gdy wybuduje w różu majtkowym z arkadkami i falbankami, to dostanie kilka ostrzeżenień, zapłaci karę którą zarobi przez pierwszy miesiąc uzytkowania i ma z głowy. Jest do przodu z zarabianiem na jakieś 4 lata. Tu widze robotę dla Palikota. Zgody maja byc szybko - zwolnic urzędników bez wykształcenia kierunkowego, przyjąc 3X tyle fachowców ile jest teraz (mam nadzieje, że to nie 0) a fachowcy nakładając horrendalne kary doprowadzające szkodników do bankructwa sfinasują siebie urząd z nawiązką.
          • tow.stalin ja akurat nie o majtkowym różu... 04.07.08, 12:34

i bynajmniej nie o budownictwie mieszkaniowym.

w katowicach od kilku lat trwa propagandowa wojna
            pomiędzy "szlesierami" i ludźmi rozsądnymi o dworzec główny w
            katowicach. szlesiery atakują go, że to wytwór komunistycznej
            architektury, niegodny nazistowskiej ziemi "śląskiej", że im się
            bohaterskie dziadki z wehrmahtu w grobach obracają, jak se pomyslą
            co gorole tu wybudowali itp.

jest to dokładnie ten sam problem co w warmii i mazurach -
            tzw. "brak poszanowania wartości zastanych". wiele spraw może być
            zastanych - woda w stawie może być zastana i śmierdzieć, albo stawy
            mogą być zastane i trzeszczeć :)

są gusta i gusta, trudno jednoznacznie zweryfikować, który gust jest
            bardziej gustowny. mnie osobiście podoba się dworzec w katach z jego
            industrialną architekturą, będącą w opozycji do cukierkowatego
            neoklasycyzmu kamienic na ulicy stawowej. naprawdę, wystarczy go
            umyć, porządnie umyć, do tego zlikwidować tą pieprzoną kładkę (np.
            poprzez wybudowanie przejścia podziemnego z ruchomymi schodami) i
            będziie wszystko git.

co do domków w starym stylu to coś mi się zdaje, że te wszystkie
            podcienie itp, generują dodatkowe koszty, często nie wnoszą wiele do
            funkcji użytkowych domu. w mojej okolicy jest kilka takich a'la
            zameczków z wieżyczkami, gdzie mozna więzić dziewice, wraz z innymi
            kurestwami w starym stylu i wcale dobrze to nie wygląda, choć
            kosztowało krocie.

p.s. co do majtowego różu, to widziałem jeszcze lepsze połączenia -
            cukierkowy żółty z niebieskim, po prostu zajebioza wali po oczach :)
            • g.suss Re: ja akurat nie o majtkowym różu... 04.07.08, 20:59
              > w katowicach od kilku lat trwa propagandowa wojna
              > pomiędzy "szlesierami" i ludźmi rozsądnymi o dworzec główny w
              > katowicach. szlesiery atakują go, że to wytwór komunistycznej
              > architektury, niegodny nazistowskiej ziemi "śląskiej", że im się
              > bohaterskie dziadki z wehrmahtu w grobach obracają, jak se pomyslą
              > co gorole tu wybudowali itp.

Jako - jak się raczyłeś nie bez pogardy wyrazić - "szlezjer", co miał (a jakże!)
              dziadka w Wehrmachcie, zmuszony jestem rozjaśnić Ci nieco w Twoim ksenofobicznym
              łbie.

Po pierwsze, podział pomiędzy zwolennikami a przeciwnikami dworca nie przebiega
              po linii podziału etnograficznego. Jak podejrzewam, znaczącą większość drugiej
              grupy stanowią ludzie, którym na widok (a zwłaszcza zapach) dworca żołądek
              wywraca się na lewą stronę. Dopóki zresztą PKP będą państwowe, a dworzec -
              jakikolwiek by nie był - pozostanie w ich zarządzaniu, wątpię, żeby coś się w
              tym względzie zmieniło.

Zaś kwestia wkurwu na to, co pobudowali gorole, nie tyle wiąże się z samą
              architekturą dworca, co z faktem, że celem pierdyknięcia tego wytworu wyburzono
              cały kwartał eklektycznych i secesyjnych kamienic. Można więc powiedzieć, że
              "poszanowanie wartości zastanych" wyniesiono tu na całkiem nowy poziom.

Jak sam raczyłeś niezwykle odkrywczo zauważyć, są gusta i gusta. Jeżeli wolisz
              syfiasty beton na miejscu historycyzmu, to Twoja sprawa, nie dziw się jednak,
              jeśli ludzie będą uważają Cię za pie..iętego. To nie Ci okropni Ślązacy są
              źli, to po prostu Ty jesteś debilem.

Osobiście jestem za zachowaniem dworca - m.in. dlatego, że kamienic już się nie
              przywróci, a dworzec, jaki by nie był, jest unikalny. Głównie jednak dlatego, że
              mam przekonanie graniczące z pewnością, że gdyby go wyburzono, na jego miejscu
              powstałby prostopadłościan z pastelowym sajdingiem. O czym zadecyduje jakiś
              idiota pokroju Twojego i budujących se na Warmii cygańskie pałacyki w różu.
      • sir.vimes O co chodzi z tym Palikotem i malowaniem? 05.07.08, 15:30
        poproszę link lub cokolwiek bo brzmi to dość strasznie.

> Dopiero co pan Palikot ogłosił, że pomaluje XIV-wieczny budynek czym tylko
        > będzie chciał i bez niczyjej zgody (może na olejno, albo użyje tynku z dodatkie
        > m
        > potłuczonych lusterek?) - to się opłaci, bo kara jest niska.
    • vovv [...] 02.07.08, 08:26
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • hazudo Re: Trzeba tępić krzyżackie ślady niewoli 02.07.08, 11:23
        Jeśli ten post to żart, to żałosny. Jeśli na poważnie, to wyrazy głębokiego
        współczucia.
        • Gość: Prudent Re: Trzeba tępić krzyżackie ślady niewoli IP: 212.160.172.* 02.07.08, 18:13
          hazudo napisał:
          > Jeśli ten post to żart, to żałosny. Jeśli na poważnie, to wyrazy
          głębokiego współczucia.

Ależ Hazudo
          Poprzednik ma dużo racji. Ponieważ dom na pierwszym zdjęciu to
          charakterystyczny dom szkieletowy w stylu szwajcarskim.

Mam wrażenie, że mamy zaburzone pojęcie stylu warmińskiego i
          mazurskiego ponieważ ostatnie domy murowane przed wojną w Prusach
          niewiele różniły się od tych w Rzeszy

Tutaj mazurska chata:
          www.castlesofpoland.com/prusy/elk_po172.htm
          Drugi dom jest bardziej podobny do tego układu - pytanie jak zmusić
          inwestorów do budowy takich chałup.

Jestem zwolennikiem pozostawienia wolnej ręki budującym.
          Siłowa "urawniłowka" urzędników już raz doprowadziła do bezmyślnego
          powstania blokowisk.
          Społeczeństwa uczą się z upływem lat i wzrostem zamożności.
          Nawet jeżeli na początku będzie pstrokato to z czasem zaczniemy
          się "snobować" na elementy tradycji
          • chrisraf Re: Trzeba tępić krzyżackie ślady niewoli 04.07.08, 08:56
            > Poprzednik ma dużo racji.

Oczywiscie, jeszcze troche sladow cywilizacji tam zostalo.

Ponieważ dom na pierwszym zdjęciu to
            > charakterystyczny dom szkieletowy w stylu szwajcarskim.

Teraz nic nie rozumie, "szwajcarscy zaborcy"?

> Mam wrażenie, że mamy zaburzone pojęcie stylu warmińskiego i
            > mazurskiego ponieważ ostatnie domy murowane przed wojną w Prusach
            > niewiele różniły się od tych w Rzeszy

To znaczy byly solidnie budowane, mialy ciepla i zimna wode, prad i
            dostep do kumunikacji i do tego jeszcze schludnie wygladaly?

Chorrrera, obrzydliwe!

-> Tutaj mazurska chata:
            > www.castlesofpoland.com/prusy/elk_po172.htm
            > Drugi dom jest bardziej podobny do tego układu - pytanie jak
            zmusić inwestorów do budowy takich chałup.

Takie widzialem tez w Dolnej Zaksonii i Meklenburgii!!!

> Jestem zwolennikiem pozostawienia wolnej ręki budującym.

Takze budujacym dewastujacym?

> Drugi dom jest bardziej podobny do tego układu - pytanie jak
            zmusić
            > inwestorów do budowy takich chałup.

Aby takie domy budowac przy pomocy dawnej technologii i materialow
            musisz sie zwrocic do szpecow "krzyzackich". Dawne rzemiosla sa
            pielegnowane w panstwie, w ktorym znajduje sie siedziba zakonu i u
            jego polnocnego sasiada.

> Siłowa "urawniłowka" urzędników już raz doprowadziła do
            bezmyślnego
            > powstania blokowisk.

A tak mozna otrzymac piykny krajobraz nowoczesnych budowisk ni z
            gruchy, ni z pietruchy pasujacych do siebie z jak wrzud z pryszczem.

> Społeczeństwa uczą się z upływem lat i wzrostem zamożności.

Tak, ale nie wszystkie.

> Nawet jeżeli na początku będzie pstrokato to z czasem zaczniemy
            > się "snobować" na elementy tradycji

"Krzyzackiej", pruskiej, niemieckiej, czy szwajcarskiej?
            ...eeee zapomnialem jeszcze zaborcach z Flandrii, Danii, Szwecji i
            Hugenotach. Co z tymi obcymi elementami?
            • kieliszki Re: Trzeba tępić krzyżackie ślady niewoli 04.07.08, 09:51
              chrisraf - jednego możesz być pewien: przedmówca napewno chciał cię
              obrazić.

chrisraf - zrozum wkońcu ciołku jeden, że nigdy nie będziesz
              Niemcem. I choćbyś pluł na Polskę przy każdej okazji, nadymał się
              wmawiał sobie swoją wyższość cywilizacyjną, był bardziej niemieckim
              od papieża, to nigdy nie będziesz Niemcem. Dla Niemców zawsze
              będziesz pajacem i nigdy cię nie przyjmą do swojego grona, bo nie są
              na tyle głupi, żeby wierzyć komuś, kto łgarstwem i drwinami
              urządznymi ze swojej ojczyzny próbuje się im podlizać.
              • chrisraf Re: kieliszki 04.07.08, 11:19
                > chrisraf - zrozum wkońcu ciołku jeden, że nigdy nie będziesz
                > Niemcem.

A Ty "ciołku" jestes juz "Niemcem"?

I choćbyś pluł na Polskę przy każdej okazji, nadymał się
                > wmawiał sobie swoją wyższość cywilizacyjną, był bardziej
                niemieckim
                > od papieża, to nigdy nie będziesz Niemcem.

Straszne sprawy! ;DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Dla Niemców zawsze
                > będziesz pajacem i nigdy cię nie przyjmą do swojego grona,

Cmmmmok, jak ja Cie lubie!

bo nie są
                > na tyle głupi, żeby wierzyć komuś, kto łgarstwem

Prosze o cytaty tych "łgarstw". Jak nie to zamnkij paszcze.

i drwinami
                > urządznymi ze swojej ojczyzny próbuje się im podlizać.

...bo serio pewnych spraw brac nie mozna. Skad wiesz gdzie jest moja
                ojczyzna, wszechwiedzacy?

Nie wiem co Toba kieruje, ale mam wrazenie, ze masz jakis problem.
                • 1410_tenrok chrisraaaaaaaaaaaaaf, przyjacielu drogi, 04.07.08, 13:40
                  że o historii I & II WS, moj ty pisarzu kompanijny, pojęcie nie
                  masz, to już wiemy. Teraz sie okazało, że archtektura to też nie
                  jest Twój fach. Ten domek uznawany za architekturę szwajcarską,
                  misiaczku, to typowy przykład tzw. stylu ojczyznianego, wzorującego
                  sie na architekturze szachulcowej Niemiec Północnych, która
                  najbardziej wyuzdana stylowo była.
                  Jakbys chciał pyskowac, to polecam - Bindig, Kleine Geschichte des
                  Fachwerkbaues.

Ja, ja, natuerlich, Keiner will mich haben. Die Polen, weil ich zu
                  wenig polnisch bin, die Deutschen, wegen dem Schaeferhund..........
                  • chrisraf Re: chrisraaaaaaaaaaaaaf, przyjacielu drogi, 04.07.08, 15:46
                    > że o historii I & II WS, moj ty pisarzu kompanijny, pojęcie nie
                    > masz, to już wiemy

Ooooh! Bardzo mnie trafiles... ;)))) Ale bede z tym musial zyc. :))

Teraz sie okazało, że archtektura to też nie
                    > jest Twój fach.

Przyznaje, ze architektura nie jest moim fachem. Wenn Du zwischen
                    den Zeilen lesen kannst, wirst Du festgestellt haben, was ich
                    meinte. Somit ist Deine Empfehlung, für die dankbar bin, eine reine
                    Überreaktion. Entspanne... :))
                    • 999s Re: chrisraf 06.07.08, 04:31
                      Tu nie Śląsk Chris, więc nie przykładaj proszę miary jaką mierzysz swój Mordor
                      do Bagien i Szuwarów (Warmii i Mazur).
                      • chrisraf Re: 999s 06.07.08, 11:33
                        > Tu nie Śląsk Chris, więc nie przykładaj proszę miary jaką mierzysz
                        swój Mordor
                        > do Bagien i Szuwarów (Warmii i Mazur).

Nie czytej tela bojek.;))) Styknie ino uobyzec downy Braunsberg,
                        dzisiyjsze Braniywo, jak go Poloki "wyrychtowouy". :((

Glückauf!
                        • 999s Re: 999s 06.07.08, 13:03
                          Zobacz co zostąło z Królewca do pogadamy.
                          • chrisraf Re: 999s 13.07.08, 16:47
                            Zobacz co zostąło z Królewca do pogadamy

Mosz na mysli Bydgoszcz? Miasto jak souo to stoi. ;)

Ja, ze Königsbergu banda prowie nic niy uostowiyua. Aly to inksze
                            standarty.

Glückauf!
                            • 999s Re: 16.07.08, 02:33
                              Inksze? Ach rozumiem: Dla Niemieców i Ślązaków stosujesz jedne standarty, dla
                              Polaków drugie, a dla Rosjan jeszcze inksze?

Brawo !!!
          • rikol Niemcy dobrze budowali 04.07.08, 13:39
            Zachowanie starej architektury jest konieczne w interesie GOSPODARCZYM Polski i
            tych regionow. Ludzie zachwycaja sie jednakowymi domami w Skandynawii czy
            Francji, ktore sa utrzymane w starym stylu. Na brzydka wies nie ma po co jechac
            - a przeciez turystyka to jedna z niewielu mozliwosci utrzymania na wsi.
            Niemiecka architektura na terenach dawnych Prus jest po prostu piekna i
            malownicza, a to, ze to Niemcy zbudowali, to nie powod, zeby te architekture
            niszczyc. To jest tez dziedzictwo kultury, tak jak oltarz Wita Stwosza (Niemiec
            z pochodzenia). A wolnosc jest w Polsce zbyt czesto mylona z chamstwem i
            samowola. Jestem za tym, zeby budownictwo regionalne bylo uregulowane, tak jak w
            Holandii (ktos tu opisywal), Francji czy Niemczech. Dzieki tym regulacjom tamte
            wsie i miasteczka maja atmosfere, natomiast w Polsce widac chaos i bezguscie -
            niestety wiekszosc ludzi nie ma pojecia o estetyce, wiec przydalby sie
            architekt, ktory ukrocalby ich wiezyczkowe zapedy. Wielka szkoda, ze po wojnie
            nie odbudowano polskich miast w starym stylu - przez to np. Warszawa zupelnie
            stracila charakter. To co stracilismy, najlepiej pokazuje Krakow, ktory nie byl
            zniszczony i jest tam sporo starej zabudowy.
        • Gość: bart Re: Trzeba tępić krzyżackie ślady niewoli IP: 165.72.200.* 04.07.08, 08:41
          Dokładnie, chyba główka szwankuje naszemu Antykrzyżakowi...
          • Gość: Zgredek Re: Trzeba tępić krzyżackie ślady niewoli IP: 160.83.57.* 04.07.08, 14:22
            Krzyzacy byli tu pierwsi! Polacy- na Warmii- dopiero od pokoju
            Torunskiego w w 1466! A na Mazurach od 1945-ucz sie historii!!
      • Gość: ab Re: Trzeba tępić krzyżackie ślady niewoli IP: *.torun.mm.pl 02.07.08, 19:29
        Całkowicie zgadzam się z vovv. Należy wyburzyć całe to krzyżackie i
        niemieckie budownictwo i zostawić na Warmii tylko budownictwo
        polskie-słowiańskie. Co prawda tych bloków jest mało, ale niedługo
        powstaną na Warmii wieżowce w stylu mazurskim i będzie ładnie.
        • Gość: Polak racjonalista krzyżacy rezydują w Wiedniu IP: *.chello.pl 04.07.08, 09:56
          do wszystkich nacjonalistycznych popaprańcow i nieuków:

Krzyżacy mają swoją stronę internetową i siedzibę w Wiedniu. Czy
          zechcecie podpalić Wiedeń w zemście za to, że u was w domu tatuś
          rzyga na podłogę, kiedy wraca z libacji, albo za to, ze wypróżniacie
          się w sławojce ewentualnie za stodołą?!

Rozgraniczanie, które zabytki architektury sa ideologicznie
          poprawne, a które nie zgadzają się z "dumą narodową" (bo sa np. na
          zbyt wysokim poziomie) - to idiotyczny pomysł, który przypomina
          różne chore ideologie partyjne Stalina czy Hitlera.

Zabytki architektury należą do tej ziemi, na której stoją. I mamy
          się nimi opiekować, a nie rozważać czy są ideologicznie słuszne
          (może "niearyjskie?") I nie stawiać kiczu, co oszpeca krajobraz. A
          tym bardziej nie dać nieukom, aby zaczęli niszczyć wartościową
          architekturę za jej rzekomą "niepolskość", bo zostawią nam w spadku
          tylko ziemianki i kurne chaty. Won, brudasy, ciągle jesteście na
          poziomie pańszczyźnianych chłopków w łapciach, a chcecie się brać za
          tematy, na których znacie się jak kura na pieprzu.
          • chrisraf Re: Polak racjonalista 04.07.08, 11:25
            Nic dodac, nic ujac.

...moze jedno dodac: "AMEN!"
            • Gość: Polak racjonalista Re: Polak racjonalista IP: *.chello.pl 04.07.08, 12:01
              Dziękuję bardzo. :-)

Wciąż mam nadzieję, że w naszym kraju rozsądek przeważy...
            • 1410_tenrok chrisraf, mein Lieber Freund, 04.07.08, 13:44
              skąd jest ten cytat:
              "Lubie i poważam Polaków, ponieważ wielu ich znam, ale dla
              przyszłości Narodu Niemieckiego należy unicestwic ten naród"????

Moj misiu!!!!
              • chrisraf Re: chrisraf, mein Lieber Freund, 06.07.08, 11:48
                Moje Ty smoczysko,

no kto to byl?
      • chrisraf Re: vovv 04.07.08, 08:38
        Pokażmy architekturę mazurską (tę polską-słowiańską),

Przeciez ja wlasnie widac.

a haniebne
        > lata rządów krzyżackich powinny zostać wymazane raz na zawsze

No tak, jeszcze pozostaly miasta i wsie. Ale np. system kanalow juz
        nie istnieje i systemy nawadniajace pola rolne tez nie. Jak okiem
        siegnac, wszedzie widac pola lezace odlogiem. To jest doprawdy krok
        do przodu! Tylko chorrrrrera co z tymi miastami i wsziami zrobic?
      • Gość: Marcin Re: Trzeba tępić krzyżackie ślady niewoli IP: *.izacom.pl 04.07.08, 08:47
        Jakiej krzyżackiej niewoli? Jaką słowiańską architekturę mazurską?
        Coś Ci się pod sufitem pomieszało? Zanim na te ziemie przybyli
        Krzyżacy, były one zamieszkiwane przez Prusów, którzy NIE BYLI
        SŁOWIANAMI. Osadnicy z Mazowsza zostali na te tereny SPROWADZENI
        PRZEZ KRZYŻAKÓW. Do książek marsz, zamiast pisać bzdury na forum!
      • Gość: Adam Zburzyć Zamek w Malborku!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 09:02
        w końcu zbudowali go Krzyżacy a nie Polacy! O Boże - ilu jeszcze idiotów rodzi
        się w naszym kraju....
        • lucusia3 Re: Zburzyć Zamek w Malborku!!! 04.07.08, 09:48
          Fakt, zbudowali go Krzyżacy - Francuzi, Saksonowie, Fladrowie, a i jakiś Hiszpan się pewnie trafił. Ludziska, Krzyżacy to nie byli w naszym rozumieniu Niemcy, bo tacy powstali w XIX wieku. Może darujmy sobie taka cienką zaborową propagandę. A ówcześni mieszkańcy to owszemy byli też ludzie z terenów dzisiejszych Niemiec, ale i Austrii, Czech, Szwecji, Włoch, Węgier, Małopolski a przede wszystki Mazowsza (nazwa Mazury to była nazwa mieszkańców Mazowsza, stąd oni nadali nazwę całemu regionowi, ktory wcześniej nigdy nie był tak określany).
          Po drugie, główni pieniacze - sprawdźcie ile lat był Malbork w rękach krzyżackich a ile w polskich.
          Po trzecie wawel i Zamek w Warszawie to teżnie polskie (trzeba zburzyć), bo zaprojektowali je zasadniczo Włosi, a zostały zbudowane na zamówienie obcokrajowców (Litwina i Włoszki - Wawel, Szweda - Warszawa)
          • lucusia3 Re: Zburzyć Zamek w Malborku!!! 04.07.08, 09:49
            Aha, Litwin i Szwed mieli w linii przodków kilkoro "Niemców".
            • chrisraf lucusia3; No to jak to? 04.07.08, 11:21
              Co wybudowali Polacy???
              • Gość: greg0,75 jak to co? IP: *.ceramika.agh.edu.pl 04.07.08, 12:07
                Felicjan Sławoj Składkowski się kłania!
                • chrisraf Re: jak to co? 04.07.08, 15:38
                  A co on "wybudowal"?
          • befana3 Re: Zburzyć Zamek w Malborku!!! 04.07.08, 11:56
            Well, nie do końca - przebudowa zamku wawelskiego na renesansowy rozpoczęła się
            na zamówienie króla Aleksandra na początku XVI wieku, po pożarze, który miał
            miejsce albo w 1499 albo w 1500 - Włoszka pojawiła się dużo później, gdyż w
            1518, i z projektami nie miała nic wspólnego. Architekci faktycznie włoscy -
            Fiorentino oraz Berrecci.

A jeżeli chodzi o Zamek Warszawski - istniał w czasach książąt mazowieckich,
            potem de facto był przebudowywany, ale ostatnia większa przebudowa (która miała
            miejsce przed całkowitą odbudową po II wojnie) to przecież Stanisław August i Włosi.
        • 1410_tenrok tak, tyle, że Niemcy chcieli już go w XIX wieku bu 04.07.08, 14:14
          rzyc. Czesc zresztą wyburzyli!
      • Gość: kamczoo Re: Trzeba tępić krzyżackie ślady niewoli IP: *.chello.pl 04.07.08, 09:26
        tiaaa... to byl glos homofoba:D a powiedz mi jeszcze, jak chcesz laczyc kulture slowianska(poganska) z polska(chrzescijanska?)?;>

a te nietrzymaniesietradycji to tylko i wylacznie wina warszafki
    • Gość: Szlachcic Hołota Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: *.olsztyn.mm.pl 02.07.08, 13:03
      Ta woda ze studni, wychodek 2 kilometry za domwem, pranie w rzece na
      tarze. Ttzeba skończyć z zaściankiem, niech ten region zacznie się
      rozwijać, a nie tylko cofać!!!!!!!!!!!!!
      • chrisraf Re: Szlachcic Hołota 04.07.08, 09:00

> Ta woda ze studni, wychodek 2 kilometry za domwem, pranie w rzece
        na
        > tarze. Ttzeba skończyć z zaściankiem, niech ten region zacznie się
        > rozwijać, a nie tylko cofać!!!!!!!!!!!!!

Polska otrzymala te tereny w 1945 pod administracje. W 1991 staly
        sie one prawnie integralna czescia panstwa polskiego. Ze wielkim
        sukcesem przeniesiono je do polowy XIX w.
        • 999s Re: Szlachcic Hołota 06.07.08, 04:36
          Jedź do Okręgu Kaliningradzkiego rozjerzyj sie wokół, wróć, spójrz na to co
          napisałeś i zamilknij choc na chwilę.
          • chrisraf Re: Szlachcic Hołota 06.07.08, 11:50
            Roznica okolo 300-tu lat, o ile wystarczy. Czy moze wiecej?

Glückauf!
            • 999s Re: Szlachcic Hołota 06.07.08, 13:07
              Prusy wschodnie były cywilizacyjnym zadupiem. Dla przykładu Albertina, którą tak
              chętnie rzuca się w twarz powstała z łaski polskiego króla.
              • chrisraf Re: 999s 13.07.08, 16:50
                Jakos caly czas umyka, ze to mieszczanskie stany niemieckie
                poprosily krola polskiego o ochrone przed Panstwem Krzyzackim.
                • 999s Re: 999s 16.07.08, 02:30
                  To chyba źle świadczy o niemieckich mnichach, gnębiących "swoich" a, nie o
                  Polakach i ich królu.
    • Gość: Vivian Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: 213.184.19.* 02.07.08, 14:33
      Dla mnie bomba - zamierzam budować dom i muszę przyznać, że zawsze
      marzyłam o takim w warmińskim stylu. Teraz czekam na ten program -
      może będą mieli coś, co mi się spodoba.
    • Gość: Aksz Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: *.olsztyn.mm.pl 03.07.08, 00:23
      Coś Ci się chłopie pomerdało i naczytałeś się komunistycznych książek o
      odwiecznej polskiej ziemi. Tu Polski było tyle samo lat co krzyżackiej okupacji,
      czyli lekko licząc po 300 lat.
      Za to pruska (bałtyjska) kultura trwała tu o wiele dłużej bo od V wieku przed
      naszą erą do 1280 r. do podboju krzyżackiego, a potem także, bowiem Prusowie nie
      wyginęli!
      Do dziś żyją potomkowie Prusów!
      Także nie polskie i nie niemieckie są Prusy, ale swojskie.
      Popieram styl warmiński i mazurski. Należy zaprzestać chaosu budowlanego, który
      zaciera różnice naszego regionu od betonowej warszawki i całego Mazowsza.
      • oberpolicmajster Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną 03.07.08, 01:54
        Co do tematu: mazowieckie czy krzyżackie, nie zabieram głosu.
        Zainteresowało mnie jednak twoje zdanie:
        "Do dziś żyją potomkowie Prusów!"
        Czy masz jakieś informacje o konkretnych przykładach, czy napisałeś
        ogólnie?
        • chrisraf Re: oberpolicmajster 04.07.08, 09:02
          Oni tam zyja jak przjezdzaja na Urlop.
    • Gość: olsztynianka Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: *.indykpol.pl 04.07.08, 08:13
      w zasadzie cieszyłabym sie gdyby nasz region nabrał jednolitego
      charakteru, i stylu tylko dla naszych okolic.

Z drugiesj strony boleje ze pozwolono na taka samowolke budowlana,
      szkoda ze nie ma centralnego architekta który pozwalałby na buodwe
      domów osiedlowych w jednym charakterystycznym kształcie kolorze
      dachówek uporzadkowanych, a nie jak widac teraz np na osiedlach
      osciennych kazdy dom z innej parafii. Szkoda bo to powdouje haos w
      wygladzie. Moze sie obudza i ktos tego dopilnuje aby wydawac
      zezwolenia na projekty które to pasowałyby do otoczenia.
      • Gość: Lach Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: 193.26.25.* 04.07.08, 14:15
        Mieszkańcy tej ziemi sa odpowiedzialni za jej wygląd a nie jacyś
        fikcyjni oni. To wy wybieracie władze samorzadowe nikt inny!!!!
        Powinniście wywrzeć na nich nacisk aby te sprawy zostały
        uporządkowane!
    • Gość: GOŚĆ Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: *.mpips.gov.pl 04.07.08, 08:23
      Przecież zgodę na wybudowanie takiego czy innego budynku wydaje
      architekt powiatowy lub gminny.
      To dlaczego ten "architekt" dopuszcza takie brzydactwa na swoim
      terenie ???
      Przeceiż ten architekt zna, a przynajmniej powinien znać się na
      architekturze danego regionu!!!!
      I to architekci powiatowi i gminni odpowiadają za to co jest
      budowane na ich terenie, a nie inwestorzy!!!
      Ale odpowieź chyba jest prosta...........
      • Gość: arch Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: *.e-wro.net.pl 04.07.08, 09:27
        Pozwolenie na budowe wydaje starosta.
        Jeśli dany projekt spełnia wymogi określone w prawie budowlanym oraz
        w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego (ewentualnie
        warunkach zabudowy) właściwy urząd nie może nie wydać decyzji
        pozwolenie na budowę.
        Niestety miejscowe plany oraz warunki zabudowy w najlepszym wypadku
        orkeślą wysokość zabudowy, linie zabudowy, kąt nachylania dachu,
        wytyczne bardzo ogólne.
        Dlatego za to jak wyglądają nasze miasta, przedmieścia i wsie
        ponoszą odpowiedzialność przede wszystkim planiści, projektanci no i
        oczywiście inwestorzy, ale ich w sumie winię najmniej...
        • lucusia3 Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną 04.07.08, 09:54
          Zgadzam się - najtańsze projekty są takie ogolnokrajowe oferowane w "gazetach" - takich samych w Zakopanym i Na Podolu.
          Władze regionalne powinny stworzyć lokalne katalogi tanich projektów dostępny dla mieszkańców, a zachowujące główne rysy architektury z własnego terenu.
          Ale czego ja wymagam, tu potrzeba urzędników zatrudnianych po kompetancjach a nie układach rodzinnych. Więc absolwent architektury na 100% przegra z siostrzenicą po "marketingu" w najtańszej okolicznej uczelni.
    • Gość: barwie Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: *.poznan.uw.gov.pl 04.07.08, 08:26
      Pozostaje tylko życzyć powodzenia i trzymać kciuki za Marszałka, bo pomysł
      wydaje się świetny. Byle szybko wprowadzać to w życie bo niedługo nie będzie
      już czego ratować. No i faktycznie powinno być jak najwięcej różnych akcji i
      szumu medialnego na temat ładu przestrzennego i krajobrazu kulturowego, bo
      tylko w taki sposób można uświadomić ludziom, że te pojęcia nie są tylko
      teoretycznym wymysłem urbanistów. I apel do gazety.pl: jak najwięcej takich
      artykułów!
      • Gość: Tylko Braas Po urzędniczej znajomości IP: 212.160.172.* 04.07.08, 08:49
        Przedni pomysł - oddajmy decyzję o wyglądzie domów w jakich będziemy
        mieszkać w ręcę urzędników.
        Już widzę kręcących się agentów firm budowlanych, którzy
        będą "promować" finansowo obowiązujące standardy warmińskie.
    • Gość: das_spiel_ist_aus twoje pieniadze po twojej stronie IP: *.adsl.alicedsl.de 04.07.08, 08:27
      i twoje wymagania (upodobania,intelekt lub jego braki) tez.
      z kim chcecie walczyc? z wlasnymi slabosciami? przeciez pieniadze zawsze "kochaly swolocz" i decydowaly o "modach i trendach"..
    • Gość: ja Zjeść ciastko, mieć ciastko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 08:34
      Przypomina mi się jak niektórzy oburzają się że na Borneo czy w brazylijskiej dżungli powoli ostatnie plemiona żyjące na poziomie epoki kamiennej znikają.
      Czy aby na pewno znikają? Znika ich kultura.
      Niektórzy ludzie chcieliby by gdzieś tam żyli sobie tacy ludzie, żyjący jak tysiące lat temu a oni by przyjeźdzali ich fotografować i badać ich kulturę.

Podobnie traktują architekturę. Sami mieszkają w nowoczesnych willach lub apartamentach. Akle jadąc na "wiochę"(Mazury, Warmię, Podlasie) chcą widzieć stare drewniane chałupy, walące się płoty itp.

Świat podlega ciągłym zmianom.
      Chceie chronić stare budynki? OK?
      Ale pozwólcie ludziom żyć. Chcą sobie postawić brzydki budynek? Proszę bardzo, jesli im się podoba to pozwólmy im.
      Jesteśmy jednym z ostatnich krajów w Europie gdzie jeszcze jakaś woność w tej sferze panuje.
      Bo w niektórych krajach narzuca się rodzaj dachu (materiał/kolor), wygląd elewacji zewnętrznej itp.
      • tijgertje Re: Zjeść ciastko, mieć ciastko 04.07.08, 09:25
        Gość portalu: ja napisał(a):
        Bo w niektórych krajach narzuca się rodzaj dachu (materiał/kolor),
        wygląd elewa
        > cji zewnętrznej itp.

Na przyklad w Holandii. Wlasnie sie probujemy uporac z gmina, bo nam
        chca w planie rozbudowy domu wezszeokna wcisnac:-( No, ale akos to
        przezyjemy. W sumie bardzo mi sie tu podoba mimo tych wszystkich
        zasad budowlanych. Dzieki temu, ze odgornie na terenie miejscowosci
        jest wyznaczony material, rodzaj pokrycia, maksymalna wysokosc domu,
        wymiary i rodzaj okien, to domy wybudowane 2-3 wieki temu z zewnatrz
        nie roznia sie od tych postawionych miedzy nimi kilka lat temu. Sa
        regiony, gdzie architekci moga szalec do granic mozliwosci, w innych
        zasady sa bardzo scisle, ale dzieki temu wiele miejscowosci
        zachowuje oryginalny charakter, a co kto ma w srodku to juz nikogo
        nie obchodzi. Mimo, ze zageszczenie ludnosci ogromne, to sa miejsca,
        gdzie wydaje sie, ze ludzie gdzies wygineli i jadac przez Wiatrakowo
        nie trzeba byc architektem, zeby na pierwszy rzut oka rozpoznac
        charakterystyczne cechy budownictwa regionow.W Polsce niestety nie
        tylko na Mazurach jest balagan:( Serce sie kraje, jak ze starych,
        charakterystycznych budynkow robi sie kolorowe styropianowe klocki z
        plastikowymi oknami, usuwa wszystkie dekoracje, bo taniej ogrzac:-(
        W Polsce wprowadzenie takich rygorow jak w Holandii pewnie
        doprowadziloby do zbiorowego mordu rzadu, ale wprowadzenie programow
        promujacych budownictwo nawiazujace do tradycyjnego byloby jak
        najbardziej wskazane. W Polsce po budynkach a nawet ogrodzeniach
        widac jedynie w jakim okresie zostaly wybudowane, moda na jedno
        kopyto:-(
        • Gość: manta18gt Re: Zjeść ciastko, mieć ciastko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 11:10
          > Na przyklad w Holandii. Wlasnie sie probujemy uporac
          > z gmina, bo nam chca w planie rozbudowy domu wezszeokna
          > wcisnac:-( No, ale akos to przezyjemy. W sumie bardzo mi
          > sie tu podoba mimo tych wszystkich zasad budowlanych.

Może właśnie dzięki tym zasadom tak się ludziom to podoba? :-)

Społeczność potrafi docenić wspólne dobro, jakim jest architektura.
          Ale to musi być społeczność dojrzała, która wyżej stawia sobie "my"
          niż "ja". Czy przez to Holendrzy skarżą się, że nie są wolni? U nas
          niestety jest najczęściej na odwrót i "ja" wygrywa z "my" w imię
          wolności...
          • Gość: das_spiel_ist_aus a czy zasady dziedzictwa europejskiego IP: *.adsl.alicedsl.de 04.07.08, 11:42
            w tym przypadku niemieckiego to za duzo dla niektorych..jest stara zasada:jezeli bedziesz szanowal obce(w tym wypadku zostawione),to bedziesz szanowal swoje..oto cala tajemnica cywilizowanych ludzi..dotyczy to wszystkiego,bo kultura i dziedzictwo to nie droga jednokierunkowa..
      • Gość: amundi Re: Zjeść ciastko, mieć ciastko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 09:28
        Wolność to bardzo fajna sprawa. Tylko to co sie dzieje nie jest
        wolnością ,to jest totalana anarchia.
        • Gość: belkot Re: Zjeść ciastko, mieć ciastko IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.08, 10:01
          Czyli: Wolność musi być. Ale przecież trzeba to jakoś kontrolować!
          LOL
          • Gość: manta18gt Re: Zjeść ciastko, mieć ciastko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 11:02
            Ludność Polski to w przeważającej mierze zbiór jednostek, które
            swoją wolność cenią ponad wszystko. Nie tworzą oni jednak
            społeczeństwa, bo do tego potrzeba trochę głowę pochylić i kark
            ugiąć. Dlatego wioska na Mazurach zbudowana przez Niemców pokazuje,
            że to była jakaś uporządkowana społeczność, a wioska zbudowana przez
            Polaków jest najczęściej zbiorem mniej lub bardziej udanych
            indywidualistów. Dlatego wolność nie ma tu nic do tego, tylko jest
            to problem, czy Polacy umieją tworzyć społeczność, czy nie.
            • lucusia3 Re: Zjeść ciastko, mieć ciastko 04.07.08, 12:23
              To też kwestia co się rozumie jako wolność. Robię co chcę to wolność?
              Wolność to odpowiedzialność za własne wybory - tego właśnie wielu zwolnenników "wolności" za nic nie chce przyznać. Gdy decyduję się na szpecenie okolicy, która zarabia na tym, że wygląda pieknie, to zabieram chleb sobie ale i wszystkim tu mieszkającym. Muszę więc za moją wolną decyzję odpowiedzieć - zapłacić im za tracone środki od chwili mojej decyzji niszczącej źródło dochodu. A tego, juz bojownicy o wolność by chyba nie chcieli. Aby była wolność dla wszystkich, wszyscy muszą przestrzegać granic tej wolności.
      • Gość: vado Re: Zjeść ciastko, mieć ciastko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 09:46
        > Podobnie traktują architekturę. Sami mieszkają w nowoczesnych willach lub apart
        > amentach. Akle jadąc na "wiochę"(Mazury, Warmię, Podlasie) chcą widzieć stare d
        > rewniane chałupy, walące się płoty itp.

Piszesz bzdury.. Na Mazurach takie klocki w styropianie buduje Warszawka a nie
        miejscowi. Ludzie którzy stawiaja takie domy nie zadają sobie nawet trudu aby
        pomyślec przynajmniej nad tym co robią. To jest Polska właśnie i Polacy. Moja
        działka i wara od niej każdemu. a jak przyjdzie do założenia firmy składającej
        długopisy to przyjdzie ci złożyć kilkanascie papierow, dokumentów, tuzin
        urzędasów z marsowymi minami będzie przygladać Ci się jakbyś miał zamiar budowac
        elektrownie atomową.
        Architekturę miejską stawia się w miastach a nie na terenach o wybitnej wartości
        krajobrazowej- tak trudno to ludziom zrozumieć?
        Tu nie chodzi o to żeby stawiać obowiazkowo drewniane chałupy kryte strzechą...
        Są załozenia któe po prostu są zgodne z tą architekturą która nawiazuje do tego
        co tu się budowało od zawsze praktycznie.. Noa le komu to do głowy przyjdzie
        zeby zrobić imitację szachulca czy okna zrobić w jakis sensowny sposób. stawia
        się chałupę z katalogu, styropian, putz w żółcieniu i jedziemy a potem jest co jest
      • Gość: amundi Re: Zjeść ciastko, mieć ciastko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 09:58
        I jeszcze jedno. Przestrzeń stanowi dobro wspólne. I zaśmiecanie
        tego dobra winno być karane tak samo jak zaśmiecanie ulicy .
        Wolność , wolność całkowitą to możesz realizować wewnątrz domu czy
        mieszkania. Jesli jesteś za taką wolnością to czy pozwolisz
        wybudować nad brzegiem np jeziera Roś budynku o 20 kondygnacjach
        nawiązującego do stylu góralskiego?
      • jukka2006 Re: Zjeść ciastko, mieć ciastko 04.07.08, 12:07
        W Polandii tez trzeba uzgodnic wyglad domu, spad dachu i kolor
        elewacji przy budowie nowego domu, wiec chyba nie wiesz o czym
        piszesz.
      • rikol Re: Zjeść ciastko, mieć ciastko 04.07.08, 13:51
        Manipulujesz po prostu. Kultury tradycyjne nie chca przejscia do miast, bo na
        tym straca, a nie zyskaja. Gdyby ktos z takiego plemienia przeszedl do miasta,
        to stalby sie praktycznie niewolnikiem, bo nie ma pieniedzy ani kwalifikacji, a
        tam przeciez robotnikom nie placa duzo. Oni wiec wola zyc w lesie, gdzie sobie
        cos upoluja czy znajda rosliny do jedzenia - sa tam wolni, a las jest ich domem,
        chodza gdzie chca. Nie znaja tez problemow takich jak narkomania, alkoholizm,
        prostytucja.
    • Gość: K0pytko Kiedyś tam mieszkali Niemcy a teraz Polacy IP: 195.22.119.* 04.07.08, 08:36
      Dlaczego Polacy mają budować tak jak Niemcy? W imię czego? Bo Gazeta Wyborcza
      tak chce?
      • Gość: Marcin Re: Kiedyś tam mieszkali Niemcy a teraz Polacy IP: *.izacom.pl 04.07.08, 08:50
        W imię tego, żeby zachować regionalny styl, a nie nastawiać
        wszędzie "prawdziwie polskich" straszydeł w stylu biłgorajsko-
        lubelsko-krasnostawskim (czyli Polska B).
    • Gość: Maciek Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: 212.160.240.* 04.07.08, 08:45
      I tak zaraz na Mazury przyjedzie jakiś wieśniak z Warszawy z ekipa
      górali i postawi "piekna" drewnianą chatę góralską a potem iejscowi
      zobaczą ten "cud" i zaczną też takie stawiać. Bo po kim jak po kim
      ale po Polakach poczucia estetyki i piekna spodziewać się nie mozna.
      Widać to wyczucie na kazdym kroku. Dlatego dalej rozmawiajmy o
      agentach i Bolkach i kombatantach bo tylko do tego się nadajemy.
    • bbastek13 Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną 04.07.08, 08:47
      nie no, jasne, nie pozwólmy ludziom ocieplać budynków bo to nie
      pasuje do tradycyjnej zabudowy, niech lepiej wytną resztę
      okolicznych lasów (albo jeszcze lepiej niech palą węglem) by dogrzac
      zimne chałupy
      • Gość: majster klepka Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: *.polconstruct.com 04.07.08, 09:34
        Nie ośmieszaj się brakiem wiedzy na ten temat, bo jest on ewidentny, można
        budować tradycyjnie i energooszczędnie.
        • bbastek13 Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną 04.07.08, 12:25
          mowa jest tez o ocieplaniu starych domow, szpecu
          ocieplenie styropianem jest najtansze i dlatego ta technologia jest
          wybierana.
      • Gość: krz Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 10:26
        A słyszał ty o ocieplaniu wewnętrznym. Niestety, do tego tandetny
        styropianik się nie nadaje
        • bbastek13 Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną 04.07.08, 12:29
          Gość portalu: krz napisał(a):

> A słyszał ty o ocieplaniu wewnętrznym. Niestety, do tego tandetny
          > styropianik się nie nadaje

a slyszal ty o zmniejszeniu przez to powierzchni uzytkowej (co jest
          szczegolnie dokuczliwe przy niwielkich, typowych mazurskich
          chatach), zawilgacaniu pomieszczen przy tego typu ociepleniu ? a
          porownal koszty ocieplenia zewnetrznego styropianem i koszty
          ocieplenia wewnetrznego ? w stare chalupy nie laduje sie takich
          pieniedzy, chyba ze panstwo zacznie pomagac przy tym
          • lucusia3 Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną 04.07.08, 14:21
            A te mazurskie chaty pod styropianem (dośc malo przepuszczalnym nie gniją? To nie robi gigantycznych kosztów, tyle, że za 5 lat?
    • Gość: q57 Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: *.rtr.bait.pl 04.07.08, 08:52
      Na Mazury wracaja niemcy ,i mazurzy o sympatiach niemieckich i nie
      będzie potrzeba akcji gazety , nie będzie problemu
      budowlanego .Zaraz pojawią się budynki z pruskim nurem i bawarską
      bielą i czerwoną dachówką.
      • Gość: ale fajnie Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.08, 10:04
        ... i znikną te brzydkie tabliczki "pokoje do wynajęcia", a ostaną się jedynie te z napisami "Zimmer zu vermieten".
        A w sklepie ekspedientka zapyta "was wunschen Sie bitte?"
        Hurra!
    • Gość: Adam Super pomysł! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 08:59
      Dość już tandety plastikowo-pustakowej!!!
    • finn0 Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną 04.07.08, 09:02
      Polacy? Od dawna wiadomo, że ziemię na Mazurach kupują warszawiacy,
      a nie Polacy. Polacy jeżdżą tam, zachwycają się przyrodą, dbają o
      czystość. Niekomu w tym kraju tłumaczyć nie trzeba, jaka jest
      mentalność "mieszkańca województwa mazowieckiego".
      • Gość: mmena Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: 82.160.48.* 04.07.08, 09:15
        Biedny, zakompleksiony dzieciaku. Warszawiacy... dobre sobie.
        • Gość: lexie Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: *.dclient.hispeed.ch 04.07.08, 10:52
          hmmm a jakiej narodowosci sa warszawiacy jesli nie sa polakami?
        • Gość: .kaj. Jezdza takie wiesniaki jak Ty IP: *.acn.waw.pl 04.07.08, 13:07
          Przyjechali z zadupia, mieszkaja w Piasecznie i wioche nam robia na caly kraj i
          jeszcze twierdza, ze sa z Wawy... :(
      • Gość: rewers lepiej budowac niz burzyc IP: 195.90.102.* 04.07.08, 09:35
        o gustach sie nie dyskutuje..jeszcze do niedawna tradycyjny budynek na wsi to drewniany dom, jednopietrowy z dwuspadowym dachem, potem przyszly murowane kostki lat 70/80tych. ciezko wiec mowic o jakiejs dluzszej tradycji budowania na wsi. jesli chodzi o ziemie zachodnie i mazury to jest tez chec odciecia sie od poprzednich mieszkancow tych ziem. dom ma sie przede wszystkim podobac wlascicielowi. i tu nie chodzi tylko o architekture ale i o rozklad pomieszczen, ilosc kondygnacji, wielkosc dzialki, mozliwosci finansowe, liczba mieszkancow+ osobiste gusty i upodobania. ludzie chca zyc nowoczesnie a nie w skansenie. chca miec drogi, obwodnice ,sklepy , zaklady pracy. choc , to moze sie miastowym nie podobac, bo chcieliby podziwiac dziki krajobraz i tubylcow do ich obslugi
        • Gość: otoz to Re: lepiej budowac niz burzyc IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.08, 10:08
          wreszcie ktos z tej wytresowanej przez Michnika cizby rozsadnie napisal
        • there.there Re: lepiej budowac niz burzyc 04.07.08, 12:00
          głupoty piszesz. stara zasada architektów i urbanistów - "to co wewnątrż twoje, to co na zewnatrz należy do wszystkich"
          Ciekawe gdzie wolisz spedzac wakacje mądralo, w chaotycznej polsce czy moze w poukladanej francji, holandii itd
          • Gość: rewers Re: lepiej budowac niz burzyc IP: 195.90.102.* 04.07.08, 12:36
            jakby ludzie w "poukladanej" francji mysleli tak jak ty nie mieli by wiezy
            eiffla i innych awangardowych budowli ..i jeszcze raz ci powtorze..bo chyba nie
            dotarlo . przestan traktowac mazury jako atrakcje turystyczna. tylko do
            pokazywania przybyszom jak zwierzyna w zoo dla uciechy gawiedzi. tutejsi
            mieszkancy nie zasluguja na takie traktowanie. oni tutaj sa gospodarzami i niech
            robia jak uwazaja , a nie jakby chcieli widziec ich turysci.
            • rikol Re: lepiej budowac niz burzyc 04.07.08, 14:01
              Na innowacje jest miejsce w duzych miastach - wieza Eiffla sie klania. Ta wieza
              dobrze wyglada w Paryzu, ale pomysl sobie jak wygladalaby na Mazurach. I o to
              wlasnie chodzi.
              • Gość: rewers Re: lepiej budowac niz burzyc IP: 195.90.102.* 04.07.08, 14:10
                nawet nie zdajesz sobie sprawy jak paryzanie psioczyli na wieze, gdy powstawala.
                po jakims czasie dopiero ja pokochali. tak jest z kazdymi nowosciami. trzeba
                przelamywac schematy i stereotypy. dlatego francja jest taka ciekawa bo
                roznorodna, a nie monotonna. mysle, ze za pare lat ludzie przyzwyczaja sie do
                nowej polskiej architektury i moze ja pokochaja:)) zawsze to lepiej wyglada, niz
                rozpadajace sie zagrody poniemieckie. jak bylem w wojsku w 1990r w
                zielonogorskim ,nazywalismy ten rejon "rumunia"..zgadnij dlaczego?
                • rikol Re: lepiej budowac niz burzyc 04.07.08, 17:17
                  Jesli porownujesz 'rozpadajacy sie' dom do domu w dobrym stanie, to zawsze ten
                  drugi bedzie lepszy, to chyba jasne? Ale czy tylko wokol nowego domu moze byc
                  zadbane obejscie? To raczej dziedzictwo po przodkach, po wojnie przedwojenni
                  bezrolni chlopi i robotnicy dostali nieruchomosci i nie potrafili o nie zadbac,
                  bo ich przodkowie mieszkali w slumsach lub stodolach bogatych chlopow. Na wsi sa
                  dwa rodzaje gospodarzy - pracowici, ktorzy mimo niewielkiej ilosci pieniedzy
                  dbaja o obejscie, oraz lenie, ktorzy nie dbaja o dom i otaczajace budynki, nawet
                  gdyby dostawali dwa razy wiecej doplat z unii. To, czy obejscie jest zadbane, to
                  nie kwestia pieniedzy, ale dobrej woli i pracowitosci.
      • Gość: novagonia Chyba masz straszne kompleksy IP: 195.85.249.* 04.07.08, 14:24
        ...skoro tak głupio uogólniasz. Jestem z urodzenia Mazurką
        (polskojęzyczną i ewangelicką osobą urodzoną na terenie Mazur), od 8
        roku zycia mieszkam w Warszawie. Znam wielu warszawiaków, którzy
        kulturalnie i z klasą spędzają na Mazurach czas, wielu osiedliło sie
        tam na stałe. Sama od 30 lat bywam nad jednym z mazurskich jezior. Z
        przykrościa stwierdzam, ze całonocne głośne hulanki (wrzaski i
        wulgaryzmy)wyczyniają moi nastoletni i dwudziestoletni sąsiedzi z
        Olsztyna. Dodam, że prawdziwych Mazurów (definicja etnograficzna w
        pierwszym zdaniu)prawie juz na Mazurach nie ma (pozostało ok 1500
        osób), a ta piekna kraina została skolonizowana po wojnie przez
        ludek napływowy głownie z Kurpiów.
      • Gość: warszawianka Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: *.ibd.gtsenergis.pl 04.07.08, 14:48
        hahaha! żenujące. A zdajecie sobie Państwo sprawe kim tak naprawdę
        sa warszawiacy? Ludzie z Warszawy w lwiej części to przyjezdni z
        Pcimiów dolnych czuprki i koguciki z pretensjami. Chapną trochę
        kaski i chcą pierdyknąć sobie kiczowata wille na mazurach.
        Mentalnośc w tej chili nazywana Warszawską jest stworzona przez
        wieśniaków,którym kolorowe swiatełka miasta uderzyły do pustyc łbów.
        Dlatego z łaski swojej nie obrazajcie prawdziwych Warszawiaków z
        dziada pradziada, bo znam takich którzy akurat "uratowali" mazurskie
        niszczejące ruiny i odnowili je w tradycyjnym stylu, bez kiczu,
        zadęcia i wsiowych kolumienek.
        • antywir Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną 04.07.08, 18:24
          A wiesz kim są w większości tzw. warszawiacy z dziada-pradziada? Szmalcownikami,
          członkami granatowej policji, ONR-owcami, bo ci w większości nie zginęli w
          Powstaniu.

Reszta tych z dziada (bo jeszcze nie pradziada) to potomkowie członków UB lub
          chłopków, którzy przyjechali w końcu latach 40-tych i 50-tych odbudowywać Warszawę

Niestety
          • antywir Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną 04.07.08, 18:27
            Nie zginęli w Powstaniu, nie wyjechali w 68, nie wyjechali w latach 80-tych
      • mw-te Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną 04.07.08, 17:42
        finn0 napisał:

> Polacy? Od dawna wiadomo, że ziemię na Mazurach kupują warszawiacy,
        > a nie Polacy.

posłuchaj gnoju...nikt ci w ryj nie zajechał ???? to ja moge z chęcia psie
        skundlony .znalazł sie qwa polak mały...jaki znak twój? :krwawe gały .
      • Gość: :-P Re: Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: *.chello.pl 07.07.08, 11:09
        a ty Polaku nawet nie wiesz, ze w Warszawie to siedzą wszystkie
        zmiotki ze wsi i mówią o sobie "ja z warszawy!!!!" wystarczy
        popatrzec jak Warszawa wygląda w święta (jak już wszyscy pojadą do
        siebie he heheee) tylko wtedy możesz zobaczyć prawdziwych
        Warszawiaków - oni na pewno nie smiecą, nie rozjeżdzają quadami
        lasów, nie strzelają do wszystkiego co sie rusza...
        Pomyśl o tym "polaku". Warszawa po wojnie to ludność napływowa i
        niesie w świat to co z domu wyniosła (a jak widać kiepsko uposażona
        jest ta napływówka)
    • Gość: autochton Polacy to okupanci i złodzieje ze rosyjskiej łaski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 09:16
      Przyszli na Śląsk, Pomorze, Prusy na rosyjskich bagnetach.
      Sami nie dali rady to z Azjatami się sprzymierzyli.
      A ta ich Polska jak daleka Azja czyli Ubekistan wygląda: smród, syf, brak
      komunikacji o powszechnej korupcji nie mówiąc.
      A na dodatek TW i UBEk na stanowisku prezydenta i plemiela.
      • Gość: Polak Trzeba było pacanie sie w pokoju rozwijać, a nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 09:27
        wybierać Hitlera. Wtedy nadal miałbyś Śląsk, Pomorze czy Prusy. Polski w to nie
        mieszaj, samiście sobie to zrobili. Polska akurat nic do powiedzenia, przy
        dzieleniu byłych niemieckich ziem nie miała.
      • ukos Samiście sobie winni 04.07.08, 09:36
        Gość portalu: autochton napisał(a):

> Przyszli na Śląsk, Pomorze, Prusy na rosyjskich bagnetach.
        > Sami nie dali rady to z Azjatami się sprzymierzyli.
        > A ta ich Polska jak daleka Azja czyli Ubekistan wygląda: smród,
        syf, brak
        > komunikacji o powszechnej korupcji nie mówiąc.
        > A na dodatek TW i UBEk na stanowisku prezydenta i plemiela.

Przegraliście grę, której zasady samiście narzucili światu wspólnie
        z waszym sojusznikiem Stalinem. I z nim właśnie przegraliście, nie z
        nami. Dopóki wasz idol Hitler wygrywał, gra i jej zasady były ok. A
        jak przegraliście, to nagle Kali mówi, że gra jest do bani. He, he,
        szczególnie do d... okazała się zasada, że wygrywa silniejszy i robi
        co chce. A przecież można było ustalić, że zawsze wygrywają Niemcy!
        • ukos A o architekturę trzeba dbać 04.07.08, 09:39
          Nie powinniśmy zapominać o kulturze naszego dawnego pruskiego lenna
          i przedrozbiorowej polskiej Warmii.
      • Gość: plemiel zakompleksiony autoglon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 09:45
      • andrzejto1 Re: Polacy to okupanci i złodzieje ze rosyjskiej 04.07.08, 14:02

> Przyszli na Śląsk, Pomorze, Prusy na rosyjskich bagnetach.
        > Sami nie dali rady to z Azjatami się sprzymierzyli.
        > A ta ich Polska jak daleka Azja czyli Ubekistan wygląda: smród,
        syf, brak
        > komunikacji o powszechnej korupcji nie mówiąc.
        > A na dodatek TW i UBEk na stanowisku prezydenta i plemiela.

Widać autochtonie, że nawet własnej historii nie znasz. Prusy były
        polskim wasalem dłużej niż były pod panowaniem niemieckim. Były
        wasalem, czyli były Polsce podległe. I to by było na tyle.
        Pojawiliscie się w prusach w większych ilościach po zaborach. Więc
        kto tu jest przybyszem?? Jak Ci się nie podoba, to pogrzeb w
        historii, poszukaj przodków i jak są z niemiec, to szerokiej
        drogi...
      • Gość: Janek Re: Polacy to okupanci i złodzieje ze rosyjskiej IP: *.centertel.pl 14.01.09, 17:05
        wiadomosci.onet.pl/2701,1896803,tajemnicza_mogila_ze_szczatkami_2_tys_osob,wydarzenie_lokalne.html
    • Gość: Polak z mazur CENNIK gazety wyborczej IP: *.winn.cable.ntl.com 04.07.08, 09:18
      Codzienny paszkwil na Polaków w/g cennnika 20.000 tyś zł , chcętnych
      z IZRAELA podobno nie brakuje
      • reakcjonista1 Chętni z Niemiec dają więcej 04.07.08, 10:20

• Gość: K0pytko Re: CENNIK gazety wyborczej IP: 195.22.119.* 04.07.08, 11:11
        Gość portalu: Polak z mazur napisał(a):

> Codzienny paszkwil na Polaków w/g cennnika 20.000 tyś zł , chcętnych
        > z IZRAELA podobno nie brakuje

Tym razem płatnikiem jest budżet federalny naszego sąsiada, który troszczy się o
        "swoje" ziemie.
        • Gość: Marcus O Polakach jak o trupach... IP: *.superkabel.de 04.07.08, 11:39
          albo dobrze albo wcale nie mowic :P
          • Gość: Marek O Niemcach, jak o bananach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 12:22
            niektóre są wygięte, a inne niedojrzałe
    • Gość: amundi Problem nie dotyczy tylko Mazur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 09:25
      To samo dzieje się np w Bieszczadach. Architektoniczne potworki
      stawiane bez ładu i sładu. Nikt na tym nie panuje.
    • Gość: arch A na Mazowszu, Podhalu jest lepiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 09:32
    • Gość: coz Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: 87.112.230.* 04.07.08, 09:41
      projekty typowe z katalogow zniszczyly cala polske nie tylo mazury,
      pseudo dworki o wypaczonych proporcjach dla milosnikow slomy w
      butach - zenada
      • 1410_tenrok jak możesz tak mówic!!! 04.07.08, 14:16
        przecież to najwspanialsze przykłady polskiej architektury, obok,
        rzecz jasna kosciołuuuuuuuuf, co ich nabudowali jak stonki po wsiach.

Tacy architekci - taka architektura, że łorety!!!!
    • Gość: Justin Wypromujmy tradycyjną architekturę regionalną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 09:43
      Powiniśmy dbać o architekture i wyglad naszych okolic,nie powinno
      robić się misz maszu w tak pięknej okolicy gdyby zachowana był styl
      architektoniczny i domy były by podobne byłoby to atrakcyjniejsze
      dla okolicy! A ocieplanie tak pięknych domów(tych starych) to
      bardarzyństwo!!!
    • gniewomierz Niszczenie niemieckiego dziedzictwa. 04.07.08, 09:44
      Począwszy od infrastruktury transportowej (ile zostało z gęstej
      sieci kolejowej na ziemiach odzyskanych?) poprzez aleje przydrożnych
      drzew (w imię bezpieczeństwa wariatów drogowych) na architekturze
      skończywszy.
      • Gość: zgredek Re: Niszczenie niemieckiego dziedzictwa. IP: 160.83.57.* 04.07.08, 14:21
        Wychowalem sie na Mazurach gdzie rodzice wyladowali w poczatkach
        1946 r - przez 45 lat niszczono to co tam zastano;jedynym "wkladem"
        sa okropne pudelka-domki oraz prawie czworaki w licznych wsiach po
        PGRach;dwory zniszczone przez te same PGRy,nieremontowane drogi - a
        ostatnio wycinane drzewa przydrozne,kiepska gospodarka lesna i
        srodlesna;dopiero od poczatkow lat 90tych wyhamowano ten okres
        wandalizmu;
        siec kolejek waskotorowych-wspaniale dla turystow- juz prawie
        nieistnieje!
        Wstyd i poruta!
        • gniewomierz Re: Niszczenie niemieckiego dziedzictwa. 04.07.08, 14:34
          W regionie nie zachowano ani jednej linii kolejowej o przebiegu
          południkowym...
      • Gość: mazur Re: Niszczenie niemieckiego dziedzictwa. IP: *.pools.arcor-ip.net 04.07.08, 20:33
        Kto odzyskal i co. Wysiedlenie Mazurow i Warmiakow, i na zadbanych
        gospodarstwach osiedlenie spolonizowanych Bialorusinow i przymusowo wysiedlonych
        Ukraincow i Lemkow. Dzisiaj te gospodarstwa to pare zapomnianych cegielek,
        ktorych zapomniano ukrasc. I zebym nie zapomnial o pieknych sadach, ktore to
        narod wybrany eksploatowal bez potrzeby pielegnacji.
    • maaac "Polacy niszczą Mazury". 04.07.08, 09:55
      Ja sobie wypraszam tych "Polaków" pod jakim "wisi" ten artykuł na
      głównej stronie GW. To by sugerowało jakby autochtoniczna ludność
      Mazur, która tworzyła jej oryginalną architekturę nie była Polakami.
      Może nie wszyscy, część uważała się za Niemców, większość
      za "tutejszych", sporo jednak za Polaków.
      Jeżeli ktoś niszczy to "przyjezdni". Ludzie, których wyrzucono z
      ojcowizny albo z ziem zagarniętych przez ZSRR, albo usunięci w
      ramach
      akcji Wisła. To jeśli chodzi o osoby mieszkające tam od wielu wielu
      lat. Druga grupa przyjezdnych to sprzed 89 partaparatczyki, a dziś
      nowobogaccy stawiający wille gdzie się da w co piękniejszych
      rejonach
      naszego Kraju.
      • Gość: wrrrr Re: "Polacy niszczą Mazury". IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 10:43
        oczywiscie, ze autochtoniczna ludnosc nie byla Polakami. nie byla tez NIemcami.
        To byli Mazurzy, na Slasku - Slazacy. Swiat nie jest jednorodny, czarno - bialy.
        Czas skonczyc z ta prl-wska propaganda, jakoby Polska byla krajem tylko Polakow
        - bo sa tutaj tez Slazacy, Mazurzy, Kaszubi itd.
        • maaac Re: "Polacy niszczą Mazury". 04.07.08, 12:51
          Czy Mazur lub Ślązak nie ma prawa czuć się również Polakiem, Niemcem
          czy Czechem (w wypadku Ślązaków)? Niby walczysz z czarno-białym
          widzeniem świata, a sam go wprowadzasz tylko o poziom niżej.
          • Gość: gość Re: "Polacy niszczą Mazury". IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 23:34
            Ma prawo się czuć Polakiem, Niemcem lub Czechem - ale nie ma takiego obowiązku - może czuć się tylko Ślązakiem, Mazurem, itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka