being28 05.11.03, 19:05 Wiadomo, ze nie ma mieszkancow Olsztyna z dziada pradziada. Kazdy z nas przyjechal w innego rejonu Polski. Moja babcia mowi, ze Kurpie byli za rzeka:) A skad Wy jestescie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witdab Re: Skad jestesmy? 05.11.03, 19:25 Mój dziadek przybył do Olsztyna z Ramsowa, babcia zaś z okloic Częstochowy a było to w czasach plebiscytu.Moja mama jest rodowitą olsztynianką , ja również a więc w przypadku mojej rodziny jesteśmy już dość dobrze zakorzenieni. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Skad jestesmy? 05.11.03, 20:04 Po ojcu jestem tubylcem. Cała familia, z dziada pradziada, mieszkała w okolicach Ostrody. Mama pochodzi z okolic Czestochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Skad jestesmy? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 05.11.03, 20:06 mamusia - z Mińska Mazowieckiego (Warszawa) tatuńcio - Kraków zapraszam następnych do zwierzeń Odpowiedz Link Zgłoś
thor_tr Re: Skad jestesmy? 05.11.03, 20:10 Jaki ten świat mały.Tata pochodzi z Ostródy,a mama z Olsztyna,więc ja jestem tutejszy:-))) Mój dziadek z Mińska Mazowieckiego:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Skad jestesmy? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 05.11.03, 20:14 thor_tr - jak dziadek sie nazywał, a w Ostródzie urodził się mój brat. Powiedz coś o dziadku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Skad jestesmy? IP: 193.0.72.* 05.11.03, 20:21 moi rodzice urodzili sie tutaj: ojciec w olsztynie, matka w pasymiu. dziadkowie ze stromy ojca: wielkopolska i mazowsze dziadkowie ze strony matki: mazowsze i mazury (okolice nidzicy) tutejszy wiec jestem w 1/4 i nie z dziada tylko z babci:) Odpowiedz Link Zgłoś
thor_tr Re: Skad jestesmy? 05.11.03, 20:30 Rito napisałem do Ciebie maila na rita100@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Skad jestesmy? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 05.11.03, 22:27 A kiedy się dowiesz - nazwisko Roguscy w Mińsku Mazowieckim było znane, w tych czasach wszyscy sie znali i dowiedz sie dlaczego znalazłeś się w Olsztynie - to ciekawe. I ta Ostróda nas łączy, to jest ciekawe, może razem wyemigrowali ? Odpowiedz Link Zgłoś
oso1 Re: Skad jestesmy? 05.11.03, 23:10 Rodzice (niestety nie żyją) Mama - Komorowo za Wilnem Ojciec z Sokółki (40 km.za Białymstokiem) Ja z Sokółki (od 1982r. w Olsztynie - to już 21 lat) Żona z Olsztyna Dzieci rodzone w Olsztynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika_1 Re: Skad jestesmy? IP: *.chicago.lightfirst.net 06.11.03, 02:26 Oso, no to my podobnie:) Moi dziakowie pochodza z Wilenszczyzny, jedna babcia z okolic Bialegostoku. Tata z Lidzbarka, a Mama z Ornety. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Skad jestesmy? 06.11.03, 12:02 Moi rodzice przywedrowali tu z Mazowsza. Ja jestem urodzony w Olsztynie, w dawnym szpitalu kolejowym, we wtorek o 7,30 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sola28 Re: Skad jestesmy? 06.11.03, 14:20 Mama - Olsztyn, tatuś - napływowy ;) A Sola urodziła się zimą, na 7 piętrze(?) Szpitala Wojewódzkiego w Olsztynie, kilka minutek po północy, w niedzielę :) Na zewnątrz był trzaskający mróz, ale nie była to zima stulecia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Skad jestesmy? sola i thor_tr IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 06.11.03, 21:25 wiesz co sola, ja urodziłam córkę w niedzielę kilka minut przed 24.00 i prosiłam o wpisanie urodzenia w na poniedziałek i tak zrobili . Chciałam ochronić ją przed urodzonymi w niedzielę, niestety nie chce nic robić, czyli nic nie dało sztuczne przeniesienie na poniedziałek :) a tata twój napływowy - czyli skąd ? thor_tr - dowiedziałeś sie o Roguskich z Mińska Mazowieckiego ? Odpowiedz Link Zgłoś
thor_tr Re: Skad jestesmy? sola i thor_tr 06.11.03, 21:32 Jeszcze nic nie wiem.Będę na pewno coś wiedział po weekendzie. Ja urodziłem się w czwartek o 8.10. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Skad jestesmy? sola i thor_tr IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 06.11.03, 21:40 czwartek to dobry dzień do narodzin - pogratuluj mamie, bardzo krzyczałeś ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
thor_tr Re: Skad jestesmy? sola i thor_tr 06.11.03, 21:42 Taaak,podobno bardzo;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: Skad jestesmy? sola i thor_tr IP: *.norampac.com 06.11.03, 23:16 Skad jestesmy...hmm to trudno tak zaczac. przemieszczali sie sporo przodkowie moji. Zaczne od moich dziadkow..innaczej musialbym pisac godzin pare... Dziadek (ojca strona) urodzil sie i mieszkal w Warszawie pod koniec XIX wieku, we wczesnej mlodosci przniosl sie do Krzemienca, tam tez poznal i ozenil sie z moja babka. Wojenne losy pchnely dziadkow znow do Warszawy. (Moji Pradziadkowie zostali roztrzelani pod Warszawa jak powstanie upadalo.) Ojciec urodzil sie w Starym Saczu. Dziadek ze strony Matki - Polska rodzina na dalekich kresach..., babcia mieszkala nad Bugiem po Polskiej stronie. Poznali sie i pobrali w czasie wojny. Po wojnie przeniesli sie na Warmie i Mazury... Ja urodzilem sie w Olsztynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sud Re: Skad jestesmy? sola i thor_tr IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.03, 23:54 Jeśli o mnie chodzi. Ja jestem z Olsztyna. Moja mama z Mazowsza (okolice Przasnysza), mój tata z Litwy (okolice Wilna). To jeśli chodzi o miejsca urodzenia. Bo miejsca zamieszkania po II wojnie to różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wędrowniczek Re: Skad jestesmy? sola i thor_tr IP: 195.115.131.* 07.11.03, 08:33 - Mamo, gdzie Ty się urodziłaś ? - W Krakowie. - A Tata ? - We Lwowie. - A ja ? - W Olsztynie. - No to całe szczęście, żeśmy się w ogóle wszyscy razem spotkali ! Wędrowniczek, poczęty w Wilnie, urodzony w przypadkowym miejscu w Polsce, zanim rodzice nie osiedli w Olsztynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Skad jestesmy? mamut IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.11.03, 21:04 Gość portalu: mamut napisał(a): > Skad jestesmy...hmm to trudno tak zaczac. przemieszczali sie sporo przodkowie > moji. Zaczne od moich dziadkow..innaczej musialbym pisac godzin pare... Dziadek > > (ojca strona) urodzil sie i mieszkal w Warszawie pod koniec XIX wieku, we > wczesnej mlodosci przniosl sie do Krzemienca, tam tez poznal i ozenil sie z > moja babka. Wojenne losy pchnely dziadkow znow do Warszawy. (Moji Pradziadkowie > > zostali roztrzelani pod Warszawa jak powstanie upadalo.) Ojciec urodzil sie w > Starym Saczu. Dziadek ze strony Matki - Polska rodzina na dalekich kresach..., > > babcia mieszkala nad Bugiem po Polskiej stronie. Poznali sie i pobrali w > czasie wojny. Po wojnie przeniesli sie na Warmie i Mazury... Ja urodzilem sie > w Olsztynie. a dlaczego rodzice przenieśli sie na Wrmię i Mazury ? Odpowiedz Link Zgłoś
thor_tr Re: Skad jestesmy? mamut 09.11.03, 21:07 Dziadek ma prawie 80 lat. Od końca lat 40-tych mieszka w Olsztynie,ale do Mińska jeżdził bardzo często. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: Skad jestesmy? sola i thor_tr IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 28.04.04, 20:44 Rita , też urodziłam się w niedzielę ale między 4 - 5 rano. Nic z tej niedzieli mi nie przyszło .Cały czas mam pod górkę.Twojej córeczce nie jest lekko, była noc , nie mogłaś poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Skad jestesmy? sola i thor_tr IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.04.04, 21:04 Gość portalu: Muraszka napisał(a): > Rita , też urodziłam się w niedzielę ale między 4 - 5 rano. Nic z tej niedzieli > > mi nie przyszło .Cały czas mam pod górkę.Twojej córeczce nie jest lekko, była > noc , nie mogłaś poczekać. Muraszka, tyś też niedzielna ?- sprawdza się to przyslowie ????????? w stosunku do Ciebie i dlaczego masz pod górkę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: Skad jestesmy? sola i thor_tr IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 05.05.04, 10:45 Mrówka, przyznasz, że jest pracowita. Ktoś kiedyś, kiedy miałam 15 lat, nadał mi przezwisko Muraszka i pewnie nie ze względu na moje lenistwo. Urodziłam się w niedzielę daleko od tego miejsca gdzie teraz przyszło mi żyć. Lubię ludzi urodzonych w niedzielę(chodzi o dzień). To taki sam dzień jak inny. My niedzielni stanowimy mniejszość. W miejscu mojej pracy (dużooo... ludzi) przypadło mi do gustu parę osób. Po bliższym poznaniu okazało się , że łączy nas - niedziela. Nawet naczynia na suszarce ustawiamy brzuszkami skierowanymi do lewej strony. Niedzielni , na podstawie obserwacji kilku osób, są uprzejmi, lubią ludzi, są przystojni a nawet bardzo ładni. Nie wspomnę już nieskromnie o wysokim ilorazie inteligencji. A najważniejsze! Nie jesteśmy leniwi! Jeżeli już pracujemy to do utraty tchu. Lenistwu oddajemy się z takim samym zaangażowaniem. Pisałam , że mamy pod górkę? Bo te, i inne, nie wymienione jeszcze przymioty niedzielnych, budzą zazdrość "szarego" otoczenia. A może by założyć klub niedzielnych? Co na to Twoja niedzielna córka? Wpisano Jej poniedziałek ale Ona jest z niedzieli. Jest nasza. Niedzielnie pozdrawiam Was Obie. Odpowiedz Link Zgłoś
andulka7 Re: Skad jestesmy? 07.11.03, 09:42 Gość portalu: rita napisał(a): > A kiedy się dowiesz - nazwisko Roguscy w Mińsku Mazowieckim było znane, Ale jajca, mam we firmie koleżankę o tym nazwisku, jest z Mińska właśnie, ma na imię Monika, ok. 30 lat, prawniczka jako i ja, jej ,mama jest nauczycielką albo dyrektorem szkoły tamże w Mińsku. :) A moje własne praszczury z Mazur, z Drygał (okolice Białej Piskiej), wieć nie dziwić się że mnie ciągnie na jeziora :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: Skad jestesmy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 21:19 Ja z Olsztyna-WAGA, urodzona w czwartek Tata z Wołomina(nie wiem czy był w mafi:), niestety nie żyje) Mama z małej miejscowości na Mazowszu (okolice Siedlec) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Skad jestesmy? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.11.03, 22:12 popatrz giga - powiedz mi jedno, dlaczego rodzice nasi z różnych stron przyjechali właśnie do Olsztyna - dlaczego ? jak myslisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: Skad jestesmy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 22:34 Moi rodzice przyjechali tu w 46r,jako młode małżeństwo.Tu zamieszkali(Zatorze), tu znaleźli pracę.Tu wychowali swoje dzieci(gige tez),właśnie tu w pięknym Olsztynie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Skad jestesmy? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.11.03, 22:38 czyli przyjechali za pracą ? A gdzie się poznali ? - chyba w czasie wojny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: Skad jestesmy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 22:42 Tak, tu byla szansa na pracę, na mieszkanie.Ruszyła PKP. Znali się, można rzec od dziecka.I tak jakoś wyszło:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Skad jestesmy? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.11.03, 16:35 moi rodzice chyba też za pracą przyjechali i ją mieli, nie to co teraz :) a pamiętasz pierwsze telewizory ? Gdzie oglądałaś pierwsze bajeczki ? - u sąsiadów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: Skad jestesmy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 20:03 Pisalam Ci kiedyś, że pierwsze moje spotkanie z TV to bajki oglądane przez szybę wystawową przy ul. Limanowskiego(był tam sklep RTV).W Kasztanach:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Skad jestesmy? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.11.03, 20:39 wiem, pamiętam - to wracajmy do rodzin. A mieszkasz w tym samym miejscu co twoi rodzice ? Giga - gnębi mnie pytanie, dlaczego nie przyszłaś, kiedy zostawiłam ci hasło - Olsztyn jest piękny - bałaś sie ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: Skad jestesmy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 21:04 Podczas wakacji miałam bardzo wypełniony czas, chyba dlatego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: Skad jestesmy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 21:05 mama mieszka nadal na Zatorzu,ja Jaroty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Skad jestesmy? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.11.03, 21:11 giga, wiesz, ze widziałam sie z kozą - jestem pod wrażeniem Co teraz robisz ? - żadnej balangi ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: Skad jestesmy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 21:16 Dzisiaj spokojnie.Rano basen,później garnki,szybki placek drożdżowy, Mamusia na obiedzie,a teraz" chwila relaxu":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Skad jestesmy? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.11.03, 21:17 przejdżmy na rozmówki pogodowe i Olsztyn piękny - są pytania Odpowiedz Link Zgłoś
thor_tr Re: Skad jestesmy? 08.11.03, 22:40 Rito rozmawiałem z dziadkiem.Czas zrobił swoje,ale rodzinę Roguskich pamięta. Mówi,że osób o tym nazwisku mieszkało w Mińsku sporo. Pamiętał,że ktoś o tym nazwisku prowadził w Mińsku Mazowieckim cukiernię czy piekarnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Skad jestesmy? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.11.03, 19:38 a ile dziadek ma lat ? Twój dziadek dalej jest w Mińsku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Skad jestesmy? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.11.03, 21:12 to chyba nic nie będzie wiedział - może chodził do szkoły z jakąś Roguską ? Odpowiedz Link Zgłoś
thor_tr Re: Skad jestesmy? 09.11.03, 21:16 Nie wiem.Tylko tyle się dowiedziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
andulka7 Re: Skad jestesmy? 09.11.03, 22:37 Rita. Do czego są Ci potrzebni Roguscy. Może mogę Ci pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kj Re: Skad jestesmy? IP: *.net 10.11.03, 08:15 A moi dziadkowie przyjechali tu po wojnie z Lubelszczyzny i dostali gospodarstwo na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol4 Re: Skad jestesmy? IP: 213.25.60.* 10.11.03, 11:08 ale z Was element naplywowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Skad jestesmy? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 10.11.03, 20:02 andulka7 napisała: > Rita. Do czego są Ci potrzebni Roguscy. Może mogę Ci pomóc? Andulko , dzięki, ale nie trzeba, po prostu pomyslałam, że może dziadek thotra chodził z moją ciocią do klasy lub szkoly razem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eryk Re: Skad jestesmy? IP: 213.184.18.* 23.04.04, 13:42 Ja jestem rodowitym Ślązakiem z górnego Śląska, żona pochodzi "z okolic Braniewa" syn urodził się nam w Olsztynie ale nie jesteśmy pewni, że to już koniec naszej podróży. Świat jest piękny, granice są po to by je przekraczać (oczywiście wewnątrz granic zdrowego rozsądku pozostając). Świat staje się naprawdę globalną wioską. Takim Olsztynem w skali Makro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: Skad jestesmy? IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 23.04.04, 15:56 Ci co mowili o korzeniach z okolic Wilna. Moze ktos z waszych przodkow pochodzil z okolic Rzeszy kolo Wilna, a dokladnie wies Lendzieniszki. Prowadze poszukiwania genealogiczne. Przydatna moze byc kazda informacja. Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: detritus Re: Skad jestesmy? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.04.04, 08:42 Ja to jestem rasowy kundel :o) Dziadkowie: jeden z Wilenszczyzny, drugi to Niemiec; Babcie: jedna z okolic Opoczna, druga gdzies z Dolnego Slaska; Rodzice z Bartoszyc; A ja sie urodzilem w Poznaniu... :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Skad jestesmy? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.04.04, 16:53 Gość portalu: detritus napisał(a): > Ja to jestem rasowy kundel :o) > Dziadkowie: jeden z Wilenszczyzny, drugi to Niemiec; > Babcie: jedna z okolic Opoczna, druga gdzies z Dolnego Slaska; > Rodzice z Bartoszyc; > A ja sie urodzilem w Poznaniu... :o) Ach co Ty opowiadasz. To sie nazywa nie kundel, tylko okaz wielorasowy (cos wiem na ten temat - z autopsji), dziedziczacy najlepsze cechy przodkow :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: Skad jestesmy? IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 29.04.04, 19:23 Najwiecej dziedziczy sie po dziadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Skad jestesmy? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.05.04, 21:34 popatrzcie jak ładnie Przyboś określa swoje miejsce urodzin "Gdzież jest zasłonięte horyzontem, najdalsze, zakopane koło Ziemi, głucha mogiła narodzin, z którego wytrysło me ciało ? " Odpowiedz Link Zgłoś
bella_33 Re: Skad jestesmy? 30.05.04, 02:57 Zaczne od poczatku,mama taty jest wloszka ,poznala dziadka po wojnie,tatus urodzil sie po drodze(Lidzbark Welski).Mama jest z Ilawy.Ja sie urodzilam w Ilawie(tylko urodzilam),mama zle wyliczyla dni porodu:)Cale dziecinstwo i nastepne 20 lat spedzilam na Zatorzu:) Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.bialczak Re: Skad jestesmy? 02.06.04, 06:24 A ja jestem z Ostrołęki.... I jak to się mówki: "Witaj Kurpiu na Mazurach" lub "Co ksiaczek to kurpsiaczek". Czy jest ktoś jeszcze, którego korzenie pochodzą z Ostrołęki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: Skad jestesmy? IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 02.06.04, 17:52 Tak po okolo 1960 roku co trzeci nowozamieszkaly w Olsztynie to wlasnie z tamtych stron, wiec nie musisz duzo szukac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: Skad jestesmy? IP: *.olsznet.ec.pl 02.06.04, 18:23 Wyspowiadałam sie zbyszkowi 07 w "czy Olsztyn jest fajnym miastem". Jestem zza Niemna. Sadzę , że na forum jestem seniorką . Odpowiedz Link Zgłoś
oso1 Re: Skad jestesmy? 05.06.04, 22:28 Seniorką/Seniorem to tutaj się jest po kilku latach pisania ;) Na razie to jesteś młodziutka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: Skad jestesmy? IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 05.06.04, 22:32 Oso 1 przywracasz mi młodość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: Skad jestesmy? IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 07.06.04, 11:19 Szukam osob, ktore do Olsztyna przyjechaly w maju 1945 roku pierwszym transportm ze Swiecian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: Skad jestesmy? IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 24.06.04, 06:39 Znam osoby,które znalazły się w Olsztynie w 1945 roku.Ale nie ze Święcian. Moja rodzina przyjechała z Brasławszczyzny, z Lidy. Odpowiedz Link Zgłoś
qmp1 Re: Skad jestesmy? 07.06.04, 22:57 A moja familia przyjechała w 1949 z Łodzi.Ojciec był prorektorem WSR/ART potem a teraz yo już Uniwersytet/.Mama pracowała w Szpitalu Wojewódzkim - jest lekarzem.Niestety w 1957 wywieżli mnie do Warszawy,że niby awans społeczny.tyle że w stolicy nie ma jezior i osiedla nad Długim i SP nr 7.Dlatego jak tylko mogę wracam.pzdr qmp1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pogoda Re: Skad jestesmy? IP: 212.244.111.* 09.06.04, 11:19 Wracamy tu. Korzenie nasze potrzebują bowiem gleby żyznej. A jeśli do tego napoimy gałęzie i liście wodą czystą i kryniczną a powietrze czyste ożeźwi swym powiewem ... Przodkowie nasi z różnych tu przybyli stron. Dzięki nim i ich decyzjom , by tu pozostać, możemy się nurzać w olsztyńskich cudownościach... Pokłon im składam. Pogoda Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Skad jestesmy? 09.06.04, 11:20 z warszawy. w olsztynie jestem "z meza";)))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: Skad jestesmy? IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 24.06.04, 06:42 Następni proszę do spowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: Skad jestesmy? IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 30.07.04, 12:50 Co? Wstydzimy sie naszych korzeni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: Skad jestesmy? IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 30.07.04, 12:53 Podobno mam oczy mojej babci po kądzieli. Odpowiedz Link Zgłoś