Dodaj do ulubionych

Polacy przestają chodzić na niedzielne msze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 10:57
www.polskatimes.pl/stronaglowna/92563,polacy-przestaja-chodzic-na-msze,id,t.html
Obserwuj wątek
    • Gość: bis Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.chello.pl 09.04.09, 11:21
      Jedną z przyczyn jest niezrozumiała dla większości katolików
      działalność toruńskiego zakonnika T.Rydzyka.
      • Gość: Bartek Dawno przestałem tam chodzić mam dość czarnej mafi IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.08.10, 11:34
        Ja już z mo0ją całą rodzinką od dawna nie chodzę , teraz będę musiał bo córka
        idzie do komunii , trzeba wysłać bo ludzie spalą nas na stosie ,
        fanatyczno-religijny kraj gorszy od islamu i alkaidy.
        • Gość: * Re: Dawno przestałem tam chodzić mam dość czarnej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.08.10, 11:36
          Chamstwu trzeba dać odpór.
        • Gość: toja Re: Dawno przestałem tam chodzić mam dość czarnej IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.11.10, 00:37
          Możesz przejśc do Kościoła Ewangelicko Augsburskiego, Polskiego- Narodowego(jest w Olsztynie), czy prawosławnego.Tam nie ma rydzyka, kapłani ludzie normalni i zbawienie też jest.Roznica jest tylko w obrządku i kilku nieistotnych szczegółach.
    • Gość: jothagie Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.olsztyn.mm.pl 09.04.09, 11:22
      To jest fakt. Mnożą się apostazje. Czas przeprowadzić jakieś obowiązkowe
      referendum, celem określenia tej "większości". Jeśli ona okaże się mniejsza niż
      50%, to trzeba wypowiedzieć Watykanowi konkordat i zawrzeć konkordat z
      organizacjami laickimi, co daj boże!
      • Gość: * Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 11:54
        Trudno się dziwić, skoro w kościołach na przemian miesza się religię z polityką
        z jednakową w tych kwestiach umiejętnością i zręcznością.
    • Gość: "nawrócony" A ja zacznę chodzić do kościoła IP: *.olsztyn.mm.pl 09.04.09, 16:19
      Zona codziennie wyciąga mnie na spacer. Po drodze zawsze znajdzie się jakiś
      sklep i coś się kupi. Sądzę, że chodzenie na spacer do kościoła wyjdzie taniej.
      Czy to możliwe - pytam fachowców i bywalców naw kościelnych.
      • Gość: syzyfe Re: A ja zacznę chodzić do kościoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 16:43

zależy ile dajecie tacowego
        • Gość: "nawrócony" Re: A ja zacznę chodzić do kościoła IP: *.olsztyn.mm.pl 09.04.09, 16:47
          A co to jest tacowe? Czy to jakiś podatek? Czy to to samo, co na targu placowe?
          I co w zamian?
          • Gość: syzyfe Re: A ja zacznę chodzić do kościoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 17:02

to co owieczki kładą na tacę
            • yadol przekręt rydzyk a kościół 09.04.09, 18:18
              wyobraźmy sobie sytuację taką,osoba świecka zbiera pieniądze na
              ratowanie stoczni i te pieniądze traci w sposób niedpowiedzialny
              (choc często to "krwawe" datki od staruszków) - idzie siedziec czy
              nie?
              dalej
              oszołom obraża poważnych Polaków, nadaje programy radiowe za pomocą
              nadajników wojskowych ze wschodu, nie rozlicza sie z kasy itd itd

tak można gdy nosi się koloratkę i ma sie kolesia biskupa
              • Gość: Świadek Re: przekręt rydzyk a kościół IP: *.centertel.pl 09.04.09, 18:52
                Stałem się porządnym !przestałem chlać,palić szlugi,żreć kaszankę
                jak również chodzić do kościoła i tak już trzeci dzień
          • Gość: tutejszy Re: A ja zacznę chodzić do kościoła IP: *.uwm.edu.pl 09.11.09, 07:46
            Pytaj tych co chodzą, a nie tych co tylko wiedzą o tym z
            opowieści. "Tacowe" - domyślam się, że chodzi o dobrowolną i
            nieobowiazkową darowiznę, m. in. na utrzymanie kościoła w tym
            ogrzewanie zimną. Nie ma żadnego obowiązku - daje ten co chce i ile
            może. To tylko wynik poczucia odpowiedzialności za wspólnotę, do
            której się należy. To przywilej, a nie obowiązek.

"Tacowe" to wymysł tych, co to od wielkiego dzwonu bywaja i nie
            bardzo wiedza co tam się dzieje. Próbuja innych nasladowac, aby sie
            nie wyrózniać. Czasem tych co z próżności przed innymi chcą się
            popisac a potem załuja "rozrzutności".

Jęsli więc chcesz specer do kościoła zamiast do sklepu - to jest to
            rzeczywiście tańsze. Jeśli tylko dla wrażeń estetycznych to
            proponuję te obiekty bardziej zabytkowe oraz dłuższe "pielgrzymki"
            do Gietrzwałku, Klebarka itd. Możesz trafić także na znakomite
            kazania, ciekawe i wartościowe także dla niewierzących lub
            innowierców.
        • Gość: Kai Re: A ja zacznę chodzić do kościoła IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.11.10, 00:41
          Najsmieszniejsze jest to, że klechy wymuszają coraz więcej dni wolnych. to nam graj!Do kościoła i tak nie ma musu iśc to jest dodatkowy dzionek na pranko, sprzątanko, wytrzepanie dywanówi spotkania towarzyskie!
      • Gość: Kamila Re: A ja zacznę chodzić do kościoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 18:51
        Po prostu tracisz wiarę przez znudzenie. Ciężko czasem zmienić punkt widzenia tkwiąc mocno w jakimś paradygmacie, ale za jakiś czas (może rok) zobaczysz jak bardzo naturalny będzie dla Ciebie ten brak wiary. Oczywiście może być całkiem inaczej, ale to jest częsta ścieżka odchodzenia od wiary.
    • Gość: Witte Czy dasz 10 zł o.Rydzykowi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 20:22
      proca.pl/pokaz/1866/czy_dasz_10_zl_o_rydzykowi
      • Gość: Jasza Onet-czy spalisz Judasza? IP: *.centertel.pl 10.04.09, 07:56
        Tydzień Semana Santa jest bardziej spektakularny dla Europejczyka. W
        tym czasie miejscowi, meksykańscy katolicy (ale i wierni w innych
        krajach Ameryki Łacińskiej), kultywują np. zwyczaj „palenia
        Judasza”. W Wielki Piątek podobizna zdrajcy jest wieszana i
        obrzucana kamieniami, a w niedzielę ostatecznie palona. Święto
        wywoływało w przeszłości kontrowersje z racji swojej często używanej
        drugiej nazwy – „palenie Żyda”, ale nie powstrzymało to wiernych od
        zarzucenia tradycji. Zwyczaj „palenia Judasza” praktykowany jest też
        w niektórych rejonach Polski.

• Gość: aga a masz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 18:48
        patrz.pl/zdjecia/10-rydzykow-bank-iv-rp
        • Gość: taca Re: a masz! IP: *.centertel.pl 17.06.09, 10:41
          www.elfal.com/solidarnosc/banknoty/30srebrnikow.jpg
          • Gość: Nastek Re: a masz! IP: *.centertel.pl 08.11.09, 12:45
            boją się szarży?
            galeria.interia.pl/praca,w_id,635428,ref,1Oj%21+b%EAd%B1+napiernicza%E6%21
          • Gość: Alla Nie ma śmiacia!Rydzyk zdobył maturę w Olsztynie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 16.06.11, 12:50
            A tak!Jakimś cudem dodrapał się matury w zaocznie w LO IV!Jego fota pręży się dumnie pośród absolwentów liceum zaocznego na tabloo w korytarzu LO IV.
            Nie ma więc śmiacia.Czapki z głów!
    • edico Przyczyna prozaiczna 08.11.09, 17:53
      W TVP jest tyle transmitowanych chyba na wszystkich programach i to
      bez tacowego :)
    • Gość: ad Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.ovh.net 09.11.09, 01:34

Kiedy Polacy calkowicie odwroca sie od Kosciola Katolickiego ?

„Papież Benedykt XVI przesłał telegram gratulacyjny arcybiskupowi
      Juliuszowi Paetzowi z okazji 50 rocznicy święceń kapłańskich.”
      …”Benedykt XVI nazywa arcybiskupa Paetza "czcigodnym
      bratem"…..”Podkreśla, że w czasie sześcioletniego kierowania
      diecezją poznańską arcybiskup Paetz pracował nad duchowym rozwojem
      wiernych i pobożnie im służył.” I na koniec „Były metropolita
      poznański 7 lat temu odszedł z urzędu po oskarżeniach o molestowanie
      seksualne kleryków i księży.”

www.rp.pl/artykul/10,325248_Papiez_gratuluje_Paetzowi.html

Po probie mianowania przez Beneduta XVI Wielgusa na
      MetrpoliteWarszawskiego to drugi przyklad jawnego szkodzenia
      kosciolowi polskiemu przez niemieckiego papieza .Akceptacja
      donosicielstwa jako drogi robienia kariery w polskim kosciele oraz
      co najmniej dwuznaczna postawa wobec homoseksualimu i agresji
      seksualnej nie sluza ksztaltowaniu polskiej etyki narodowej. A to
      przeciez wlasnie kościół jest jednym z głównych czynnikow
      kształtujących ta etyke. Warto byloby się zastanowic czy nie maja
      racje ci , którzy chcieliby widziec na czele poskiego kościoła
      opartego na nauce Jana Pawla II Niezlomnych takich jak Isakiewicz
      Zalewski, nawet kosztem oderwania się od struktur rzymskich.

mojsiewicz.salon24.pl/112482,kiedy-polacy-calkowicie-odwroca-sie-od-kosciola-katolickiego
      • Gość: bywalec guzik prawda czyli fakt medialny IP: *.uwm.edu.pl 09.11.09, 07:39
        Od wielu lat chodzę do kościoła. Z racjji podróży bywałem w wielu
        miejscach. Nie zauważyłem "przestawania" chodzenia do kościoła. Co
        więcej - widać więcej ludzi o głębszej wierze a nie tylko
        powierzchownej, ludycznej obrzędowości. Zatem wasza dyskusja jest w
        zasadzie bezprzedmiotowa. Psy szczekają a Piłsudzki jedzie dalej
        (nie wysiada i na czworaka nie odszczekuje psom). Sól ziemi-
        niewiele a dodaje smak potrawom.

A jeśli wam do szczęścia i dobrego poczucia potrzebne takie
        mniemanie, to sobie dalej wmawiajcie, że Polacy przestają chodzić do
        kościoła :).
        • Gość: tete Re: guzik prawda czyli fakt medialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 15:57

poczekaj parę lat, będzie jak w irlandii
        • edico Prowadzisz statystykę 10.11.09, 17:11
          i prowadzisz szczegółową ewidencję w każdym odwiedzanym kościele?
        • Gość: * Re: guzik prawda czyli fakt medialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 18:06
          Gość portalu: bywalec napisał(a):

> Od wielu lat chodzę do kościoła. Z racjji podróży bywałem w wielu
          > miejscach. Nie zauważyłem "przestawania" chodzenia do kościoła.

Jeżeli nie zauważyłeś, to kłamał Glemp czy dzisiejsza statystyka?
          "Największym odsetkiem wiernych chodzących w niedzielę na Mszę św. może się
          poszczycić diecezja tarnowska (67,8 proc.).":
          wiadomosci.onet.pl/2078468,11,coraz_mniej_wiernych_w_kosciolach,item.html
    • Gość: zz Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.09, 11:55
      info.wiara.pl/doc/366219.Wstepne-dane-Mniej-wiernych-w-kosciolach
      • Gość: katolik Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.chello.pl 16.11.09, 11:59
        Jężeli władze KK nie odetną się od sekciarza z Torunia będzie
        jeszcze gorzej.
    • Gość: Kowalczyk Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.xrea.com 16.11.09, 12:21

Katolicyzm w Polsce znaczy coraz mniej, jeszcze 15-20 lat i stanie
      się zupełnie niemodny jak teraz na Zachodzie. A wtedy będzie droga
      wolna dla muzułmaństwa.
    • Gość: * Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.09, 14:14
      "W ub. roku zaobserwowano wyraźny spadek (o 3, 8 procent w stosunku do roku
      poprzedniego) liczby wiernych na niedzielnej mszy świętej. O 2, 3 proc. mniej
      osób przystąpiło do Komunii św. Największym odsetkiem wiernych chodzących w
      niedzielę na Mszę św. może się poszczycić diecezja tarnowska (67,8 proc.). W
      archidiecezji krakowskiej na niedzielne msze chodzi 51 proc. wiernych, do
      Komunii przystępuje ok. 16, 2 proc. obecnych na mszy - podaje "Dziennik Polski"."

http://wiadomosci.onet.pl/2078468,11,coraz_mniej_wiernych_w_kosciolach,item.html
    • Gość: boy Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.09, 16:13
      www.youtube.com/watch?v=Kt-s1MmQB5s&feature=related
    • privus Bezczelni parafianie 28.11.09, 16:14
      wiadomosci.wp.pl/kat,1371,title,Proboszcz-waszymi-pieniedzmi-mozna-sie-podetrzec,wid,11267915,wiadomosc_prasa.html?ticaid=192f9
    • Gość: ad Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 22:04

Zaledwie 337 kobiet wstąpiło w ostatnim roku do zgromadzeń zakonnych
      w Polsce. – To duży spadek powołań, o 50 proc. na przestrzeni
      ostatnich 10 lat – tak najnowsze statystyki zebrane przez
      Konferencję Wyższych Przełożonych Zakonnych skomentowała jej
      długoletnia przewodnicząca a obecnie sekretarz matka Jolanta Olech.
      W rozmowie z KAI podkreśliła, że obecnie tym problemem musi się
      przejąć Kościół w Polsce – wszystkie jego instancje i struktury, ale
      przede wszystkim: parafie i diecezje.

www.bibula.com/?p=16239
      • Gość: red Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.chello.pl 12.12.09, 19:29
        Jest to efektem ewangelizacji najsłynniejszego z torunian sekciarza
        Rydzyka.
        • privus Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze 14.12.09, 00:08
          Sądzisz, że oglądani twarzy Kramka czy proboszcza z Dywit
          odprawiającego mszę o rozdającego komunię napawa optymistycznie do
          kościoła?
          • Gość: tt Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: 188.33.18.* 11.05.10, 20:18

no i hiva można załapać
            • Gość: ewa Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.bltmmd.fios.verizon.net 25.10.11, 00:52
              Trzeba mieć nie lada poczucie estetyczne, by z cotygodniowego oglądania pyska pedofila zrobić sobie rytuał religijny.
    • Gość: Ania Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.centertel.pl 08.06.10, 17:03
      nie chodzą już oddelegowani przez SB do spisywania i nagrywania
    • Gość: asia SUPER, tego nie znałam IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.10, 17:27
      www.dlapolski.pl/viewpage.php?page_id=53
      • Gość: gdzieś na forum Re: SUPER, tego nie znałam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 18:05

Rydzyk przyjacielem kaczki jest.
        Tadeusz Rydzyk w Toruniu mieszka,
        czarnego maybacha ma nasz koleżka.
        Uczy prostaczków noce i ranki,
        ze swej maryjnej radioczytanki.
        Leje na serca miód swoim gościom,
        beret z antenką czesząc z lubościa.
        Geja i żyda czuje z daleka,
        niewiernych ściga niczym bezpieka.
        Kościół do góry wierzchem wywraca,
        psoci, figluje to jego praca.
        Glemp grozi palcem: Rydzyk - łobuzie,
        Tadzio z uśmiechem nadyma buzie.
        Mohery wielbią swego pasterza.
        Bez jego radia nie ma pacierza.
        I mnie już Tadziu namacil w głowie,
        wspieram go w myślach, uczynkach, mowie,
        I wciaż pracuje na swe zbawienie,
        pompując rentę w jego kieszenie.
    • Gość: KK Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: 109.243.37.* 23.08.10, 08:04

Obraz kleru raczej zbyt pozytywny nie jest. Co śmieszne, więcej
      ludzi kojarzy księży z babą na boku, niż z działalnością kościelną.
      Podobnie zresztą jest z pieniędzmi. Ksiądz = bogaty i wcale nie będę
      zaprzeczał, bo nie da się ukryć, że bycie księdzem (przynajmniej w
      Polsce) to opłacalny "biznes". Szkoda, że o wiele częściej spotykamy
      księży, którzy pasują do tego złego modelu niż tych, którzy naprawdę
      całym sercem pełnią swoją posługę. W każdym razie nie straciłem
      jeszcze nadziei, bo znam jednego księdza, który ma prawdziwe
      powołanie. Mam nadzieję, że spotkam kiedyś jeszcze kilku.
      • Gość: fansld Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.olsztyn.mm.pl 23.08.10, 08:16
        To wolno w katolandzie nie chodzic do Kosciola? Jestem w szoku. Z tego co pisze
        np. Edico czy privus wynika przeciez ze jest bezwzgledny nakaz :P
        • Gość: mix Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.11, 12:27
          Oczywiście że tak. Ale obejmuje on takich idiotów jak fansld.
        • Gość: ewa Dedukcja katotaliba IP: *.bltmmd.fios.verizon.net 25.10.11, 01:31
          www.youtube.com/watch?v=skvnhj2eFT8&feature=related
    • Gość: xara Bo i po co? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 23.08.10, 09:37
      Słuchać tych bzdur bez pokrycia?
      • Gość: mix Re: Bo i po co? IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.11, 18:49
        Każda msza - jak twierdzą niektórzy - to mordowanie Jezusa. Nie wszyscy gustują w tego rodzaju krwawych ceremoniałach.
    • Gość: xara Przy takich artypasterzach jak Paec czy inni? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.08.10, 10:31
      Tylko ludzie ograniczeni szafują swoimi dziećmi w imię jakichś tam zaświatów!!!
    • Gość: max Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.internet.v.pl 23.11.10, 23:34

to się niedługo skończy wraz z obumarciem pokolenia moherów, to będzie pierwszy krok-jakieś 10 lat, już nawet benedykt zezwala na prezerwatywy, to desperacja, zresztą 80% polaków nie toleruje kościoła, z czego tylko 10% nie boi się wcielić tego w życie, ale to się wkrótce zmieni, wkrótce wszystko się zmieni...
    • Gość: yota Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.domina.ee 24.11.10, 00:58
      Tudno.

• Gość: Łukasz Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: 208.110.69.* 18.01.11, 10:29

Głównym powodem mniejszej obecności młodzieży w Kościele jest wychowywanie w duchu całkowitej demokracji i hasła "róbta co chceta" (rozpusta bez zahamowań). Trudno młodym osobom pogodzić się z faktem, że w Kościele nie ma demokracji i nikt nie głosuje, czy coś jest dobre bądź złe. Można przyjąć zasady postępowania głoszone przez Koścół lub nie.
      • antymenel.1 Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze 18.01.11, 10:34
        Głównym powodem coraz mniejszej nieobecnosci młodzieży w kosciołach jest wprowadzenie lekcji religii w szkole.Nieobecność osób starszych coraz częście wynika z obłudy,zakłamania i niesamowitej pazerności sług bozych.Gdyby kościół postępował zgodnie z głoszonymi przez siebie zasadami być może nie miałby dzisiaj problemu.W kościele najbardziej brakuje nie demokracji ale przyzwoitości.
      • edico Nie tylko Polacy uciekają od takiego Kościoła. 18.01.11, 11:55
        Już tylko połowa wrocławian przyjmuje księdza. [url=http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-tysiace-niemieckich-katolikow-wystapilo-z-kosciola,nId,314642]Dla czego tysiące niemieckich katolików wystąpiło z Kościoła?[/url]
        W 2010 r. w Austrii padł rekord - z Kościoła rzymskokatolickiego wystąpiło ponad 87 tys. wiernych po wiadomościach na temat seksualnego wykorzystywania nieletnich przez ludzi Kościoła, jakie ujawniono w minionym roku.Po aferze seksualnej w Irlandii trwa debata, jak zreformować ten Kościół a nie wy... pedałów w sukienkach z szeregów tej instytucji. W USA wobec braku reakcji na skandale seksualne w kościele katolickim padają już całe diecezje zmuszone jednocześnie płacić wysokie odszkodowania dla poszkodowanych przez księży katolickich.

A w Polsce?
        Paetza się rehabilituje, Kramka się ukrywa, proboszcza z Dywit sprowadza się z powrotem na pobliskie mu pielesze w tej specyficznej dziecięcej ewangelizacji po kościelnemu.

Masz rację twierdząc, że głównym powodem takiej sytuacji jest funkcjonująca w tym środowisku jest rozpusta bez zahamowań zgodnie z uprawianym od dawna hasłem "róbta co chceta" obserwowana przez praktycznie bez mała przez całą historię tej religii i dominacji Watykanu.
        Bez wchodzenia w szczegóły w miejsce wypisywania banialuk zapoznaj się lepiej z życiorysami takich zakał Watykanu, jak Jan XII (pontyfikat 955 - 963), Aleksander VI (pontyfikat 1492 - 1503) czy Leon X (pontyfikat 1513 - 1521), chociaż ta trójca wcale nie wyczerpuje znamion tej całej galerii.

Dla mnie przyjmowanie takich zasad postępowania graniczy z zupełnym upadkiem moralnym nie mówiąc już o bezczelnych drwinach z dekalogu wciskanego naiwnym.
    • Gość: anna Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 21:09

do boga należy modlić się bez pośredników sfiksowanych na punkcie mamony i podbrzusza
      • Gość: tylko nie toruń Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 23:32
        To jest efekt ewangelizacji płynącej z Torunia.
    • Gość: max Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.coreserver.jp 11.07.11, 14:00

a w niedziele do kosciola
      www.youtube.com/watch?v=rvLhT3FHTMs
      • Gość: Antyrydtyk12 Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.pools.arcor-ip.net 12.09.11, 16:35
        Rydzyk przez swoją szczekaczkę sieje nienawiść i skłuca ludzi. Jeżeli on tak dalej bądzie postępował, to za 10 lat kościoły będą puste, a kler żebrakami.

• Gość: Bożena Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.santrex.net 17.10.11, 14:59

W Polsce chodzenie do kościoła to przeważnie tylko nawyk. 90% polskich katolikow na ustach nosi kanony wiary, a w rzeczywistości w ogóle ich nie przestrzega. Polski katolicyzm jest czysto koniunkturalny i używany tylko w zalezności od korzyści. Mój osąd wynika ze zwykłej obserwacji życia codziennego.
      • Gość: AS Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: 69.195.136.* 24.10.11, 23:43

Wiara to jedynie zjawisko oparte na wyobraźni. Niewiedza i poczucie bezradności na tym świecie skłoniło ludzi do czczenia rzeczy nierealnych będących ponad materialnym światem. Z czasem samoświadomość człowieka się powiekszała i tym samym pozycja kościoła malała. Pojęcie deklarowania się na wierzącego w Polsce a naprawdę praktykowanie wiary to dwie osobne sprawy. Wiara umiera, bo ludzie są mądrzejsi.
    • Gość: mix Re: Polacy przestają chodzić na niedzielne msze IP: *.ip.netia.com.pl 17.10.11, 15:30
      Po tych piso-moherowych odpałach trudno się dziwić, że coraz mniej ludzi chce przebywać w takim towarzystwie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka