Dodaj do ulubionych

Luksusowy zasiłek zawieszonej prezes radia

IP: *.xdsl.centertel.pl 06.05.09, 20:23
Więcej takich gospodarzy w Polsce jak w Radiu Olsztyn a na pewno
pójdziemy z torbami( dramat).
Obserwuj wątek
    • Gość: koń Luksusowy zasiłek zawieszonej prezes radia IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.05.09, 21:33
      śmierdzący układ
      • Gość: Antek Re: Luksusowy zasiłek zawieszonej prezes radia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 10:24
        Trzeba było na posiedzeniu RN najpierw zdjąc pobory a następnie
        dokonać zawieszenia w pełnieniu obowiązków Prezesa opisana w tekscie
        osobe. Teraz obniżenie poborów jest niemozliwe. Sytuacja świadczy o
        tym że do RN powołano nieuków (na dwóch nogach) i tyle na ten temat
    • Gość: * Nihil novi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 22:11
      Spuścizna po byłym abonamentowym Komitecie Radia i Telewizji od samego zarania
      budziła niedosyt nie tylko ze względów uprawiania przymusu podatkowego. W końcu
      chyba do dnia dzisiejszego nikt nie ma żadnej kontroli nad tym, co się właściwie
      dzieje z funduszami gromadzonymi w ramach przymusowego abonamentu. W czasie
      komuny było tak jak było. Ale w ramach gospodarki rynkowej finansowanie takich
      programów RTV ze społecznie wymuszanych abonamentów jest najwyraźniej -
      przynajmniej w moim odczuciu - niczym innym, jak tylko nadużyciem i daleko
      idącym lekceważeniem opłacających jeszcze ten abonament.

Niech sobie zakodują i tak nie oglądane przeze mnie w znakomitej większości
      bezwartościowe programy a abonament niech opłacają Ci, którym tak zależy na
      oglądaniu seriali bardzo nieudolnie wzorowanych na brazylijskich makaronach.
      Niech o tym rzeczywiście decyduje rynek a nie selektywnie serwowany
      partyjny-bilboardowy interes aktualnie zawiadujących tym medium za moje pieniądze.

Przecież nie tylko ten przykład jest wyraźnym dowodem na to, jak bezczelnie
      marnotrawione są moje pieniądze!!!

• Gość: akcja katolicka Luksusowy zasiłek zawieszonej prezes radia IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.05.09, 22:16
      Szczur Złakuś, lizał dupę LPR teraz liże PO
    • Gość: A.K. Luksusowy zasiłek zawieszonej prezes radia IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.05.09, 22:19
      Szczurek Złakuś, lizał dupę LPR teraz liże PO
    • Gość: klient perfumerii Luksusowy zasiłek zawieszonej prezes radia IP: *.olsztyn.mm.pl 06.05.09, 22:42
      Szambo i syf, trzeba tam wrzucić granat i rozerwać na strzępy ten śmierdzący
      pisowski układ. Precz ze sprzedajnymi (publicznymi) mediami i klikami
      sobańsko-machniewskimi.
      • Gość: pro-zac Re: Luksusowy zasiłek zawieszonej prezes radia IP: *.olsztyn.mm.pl 06.05.09, 23:22
        A poprzedni prezesi, z "układu Ordynackiej", to ile zarabiali?

Ale to prezes Machniewska zamknęła ubiegłoroczny budżet Radia Olsztyn z
        milionową nadwyżką, którą teraz chwilowi władcy (do czerwca, a potem choćby
        potop) trwonią. Zaczęła gruntowne porządki w radiowych finansach, nie zdążyła
        dokończyć. Teraz gołym okiem widać, o co chodziło z tym jej zawieszeniem, jak
        się z tym spieszyli.
        • Gość: * Re: Luksusowy zasiłek zawieszonej prezes radia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 23:59
          Nie wiem. Tego typu informacje nie są upubliczniane, chociaż moim zdaniem być
          powinny. W takiej sytuacji możesz twierdzić nawet, że zaoszczędziła nie milion a
          miliard - wiarygodność może być taka sama.
          Jeżeli już o to chodzi, to może mi powiesz, z jakich funduszy finansowana jest
          wieloletnia ekskapada red. Wojciechowskiej (wprawdzie nie z Olsztyna), która
          ostatnio od dwóch lat bez przerwy wędruje sobie po świecie z wszelkimi
          zabezpieczeniami finansowymi czasami tylko serwując raczej wielce niedorobione
          migawki filmowe?

Jeżeli coś tu gra w tej kwestii, to na pewno nie u mnie i nie w płucach ;)
          • Gość: pro-zac Re: Luksusowy zasiłek zawieszonej prezes radia IP: *.olsztyn.mm.pl 07.05.09, 01:12
            > Nowa prezes znacznie poprawiła też sytuację finansową spółki. Mimo
            gwałtownie spadających wpływów z abonamentu Radio Olsztyn
            wypracowało w 2008 r. rekordowy zysk w wysokości ok. 1,5 mln zł.
            Poprzednicy zawieszonej prezes osiągali w minionych latach
            zdecydowanie gorsze rezultaty: w 2007 r. zysk netto radia wyniósł
            611 tys. zł, w 2006 r. – 938 tys. zł, a w 2005 r. – 634 tys. zł. Co
            ważne – dochody spółki nie były osiągane kosztem zatrudnionych osób,
            albowiem pod względem zarobków radiowcy z Olsztyna ustępują tylko
            pracownikom Polskiego Radia z Warszawy (mniej niż olsztyniacy
            zarabiają m.in. pracownicy PR z Gdańska, Poznania, Krakowa i
            Katowic).
            (...)
            I faktycznie: wciąż nie wiadomo, kiedy opinia publiczna pozna
            oficjalne zarzuty, jakie wysunęli wobec prezes radia członkowie rady
            nadzorczej (są utajnione). – Mogę tylko powiedzieć, że były
            wyjątkowo płytkie i dotyczyły faktów, które nie miały miejsca –
            twierdzi szef rady nadzorczej Radia Olsztyn Marek Butrym, który jako
            jedna z dwóch osób sprzeciwił się zawieszeniu Machniewskiej.

Grzegorz Wierzchołowski
            Niezalezna.pl

I kilka głosów forumowiczów:

Re: niezalezna.pl o sytuacji w Radio OlsztynIP: *.podgorny.cz
            Gość: qwert 04.02.09, 06:58 Odpowiedz
            Szkoda że ci dzielni dziennikarze nie potrafili wypracować takiego zysku za
            Bogdanowskiego mimo że wpływy z abonamentu były znacznie większe. Ciekawe co im
            w tym przeszkadzało? A może te pieniądze rozeszły się w bliżej nieokreślony
            sposób? A co do zwrotu VAT-u to trzeba go wywalczyć, US sam go nie zwróci. Teraz
            tym zyskiem będzie gospodarował naczelny cykor L.Sobański i już widać że będzie
            hojny, dla swoich oczywiście. A po nim choćby potop i w drugiej połowie
            roku będziecie pracować przy świeczkach.

Re: niezalezna.pl o sytuacji w Radio OlsztynIP: *.24.77.*
            Gość: cylo 04.02.09, 12:13 Odpowiedz
            Szkoda że, nikt z dziennikarzy ani poprzedniego zarządu nie wpadł na genialny
            pomysł wymiany sytemu komputerowego albo przebudowy strony internetowej. Teraz
            odzywa się chór zasłużonych którzy przypisują sobie nie swoje zasługi. Do tej
            pory w radiu panuje zasada przy wycenie programów: drogie wiec dobre i koniec
            dyskusji. Ciekawy jestem tych "zasług" dziennikarzy w osiągniętym zysku.
            Przecież Machniewska była superredaktorem i permanentnie wtrącała się do
            wszystkiego a biedni dziennikarze nie mieli żadnego wpływu na finanse i linię
            programową radia. Czyżby jedyną waszą zasługą była bierność?
            • Gość: zaraz Re: Luksusowy zasiłek zawieszonej prezes radia IP: *.olsztyn.mm.pl 07.05.09, 12:32
              Zaraz! O co tu chodzi z tym zyskiem? Tzn, że moje pieniądze z abonamentu nie są wydawane na program tylko stanowią zysk, od którego spółka płaci podatek? Czyli upraszczając mój abonament i mojego sąsiada poszedł na podatek dochodowy i zasilił budżet! Jeżeli taka spółka żyje z abonamentu, to ona nie powinna kierować się zyskiem tylko tak balansować finansami (np. inwestując w program), aby nie wpaść w straty. Więc jeśli ta pani chwali się zyskiem, to tym bardziej powinna być zwolniona, bo nie rozumie o co tu chodzi. Ja w każdym razie od czerwca wyrejestruje rtv!!! Houk!!!
              • Gość: * Re: Luksusowy zasiłek zawieszonej prezes radia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 13:27
                Niestety, takie zostały stworzone reguły gry dla tego dziwnego tworu medialnego.
                Wygląda to w ten sposób, że opłacasz przymusowy abonament a oni kombinują, jak z
                niego wykręcić najwięcej dla siebie, co w efekcie nie pozostaje bez wpływu na
                jakość programu.

Jest to jeden z wielu funkcjonujących dziwolągów w naszym systemie gospodarczym,
                gdzie pod hasłem społecznej misji zasilanej abonamentami noszącymi znamiona
                podatku trzepie się w tych spółkach najzwyklejszą kasę. Jest to typowa adhezja
                (przyleganie do powierzchni) znane w biologii jako przykłady funkcji życiowych
                organizmów w początkowych etapach zasiedlania żywiciela przez drobnoustroje
                chorobotwórcze czy symbiotyczne.

Innymi słowy obserwacje z życia biologicznego znalazły swoje zastosowanie w
                życiu gospodarczym :))
    • Gość: Z boku Luksusowy zasiłek zawieszonej prezes radia IP: *.olsztyn.vectranet.pl 07.05.09, 08:52
      Nie znam tej pani, ani jej sukcesów. Wiem tylko, że walka o stołki
      pod różnymi szyldkami politycznymi nic dobrego nie przyniesie. R Ol.
      słucham b. rzadko, bo era radia mocno zblakła, a na domiar złego
      wszystkie stacyjki młócą tę samą coraz głupsza sieczkę słowną i
      muzyczną tandetę anglojęzyczną, którą bezczelnie
      nazywają "przebojami". Smutne.
      • Gość: zaraz zaraz Re: Luksusowy zasiłek zawieszonej prezes radia IP: *.olsztyn.mm.pl 07.05.09, 14:20
        Gość portalu: zaraz napisał(a):

> Zaraz! O co tu chodzi z tym zyskiem? Tzn, że moje pieniądze z abonamentu nie
        są wydawane na program tylko stanowią zysk, od którego spółka płaci podatek?
        Czyli upraszczając mój abonament i mojego sąsiada poszedł na podatek dochodowy i
        zasilił budżet! Jeżeli taka spółka żyje z abonamentu, to ona nie powinna
        kierować się zyskiem tylko tak balansować finansami (np. inwestując w program),
        aby nie wpaść w straty. Więc jeśli ta pani chwali się zyskiem, to tym bardziej
        powinna być zwolniona, bo nie rozumie o co tu chodzi. Ja w każdym razie od
        czerwca wyrejestruje rtv!!! Houk!!!

Jasne, wydawać wszystko na bieżąco, byle przed końcem roku! Nie odkładać nic na
        większe inwestycje, remonty, sprzęt nowszej generacji, modernizację. Nie
        oszczędzać ani grosza na czarną godzinę, na kryzys taki jak obecny, kiedy wpływy
        z abonamentu maleją. A jak zabraknie na pensje - to zawsze można strajkować.
        Nie dziw, że Olsztyn ma w Polsce opinię przechowalni PRL-u.

• Gość: Marta Luksusowy zasiłek zawieszonej prezes radia IP: *.olsztyn.vectranet.pl 07.05.09, 14:28
      Pani Prezes machniewska jako pierwsza postanowiła zrobić generalne
      porzadki w Radiu Olsztyn.
      Niestety była za słaba na istniejace w nim od lat przerózne kliki i
      koterie.
      A dobry wynik finansowy to głównie jej zasługa.
      Została "wygryziona" przez zawistników, donosicieli i miernotę.
      • Gość: bezrobot Re: Luksusowy zasiłek zawieszonej prezes radia IP: *.olsztyn.mm.pl 07.05.09, 15:35
        Widzę, że pojawili sie rzecznicy prasowi tej pani. A tu powinien wkroczyć prokurator. Jakim prawem ta pani pobiera za nic nie robienie 20 tys. zl miesięcznie. Prokurator powinien wziąć za dupę tego ministra, który toleruje sytuację. A może nawet całą radę nadzorczą, która powinna odpowiadać za niegospodarność. A ta pani powinna otrzymać co najwyżej zasiłek dla bezrobotnych.
    • weganin11 Luksusowy zasiłek zawieszonej prezes radia 07.05.09, 14:48
      Pazerność nie zna granic
      Społeczeństwo ma się za nic
      Bo mamona zaślepia biurokratów
      Za to niedługo będą bez etatów
    • Gość: xxx Luksusowy zasiłek zawieszonej prezes radia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 19:47
      Jak tam się dostać do pracy. Mam wyższe ekonomiczne.
    • Gość: olsztyniak Luksusowy zasiłek zawieszonej prezes radia IP: *.aid-mail.de 08.05.09, 10:06
      niedowiary, zyski do prywatnych kieszeni, i tylko ci co przy korycie
    • Gość: gość Luksusowy zasiłek zawieszonej prezes radia IP: *.olsztyn.mm.pl 10.05.09, 08:07
      Jak zawsze i wszędzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka