krycha_z_gazowni 14.07.09, 20:04 "Naucz się słuchać, okazja czasami puka bardzo cicho" :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janus-z333 Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże 14.07.09, 20:05 Zawsze dziwi mnie ten fenomen,sklepy w trakcie jak i po sezonie sprzedaja swoj towar za grosze.Czemu to wlasciciele sklepow przed sezonami wiosennoletniojesiennozimowym nie skalkulowali tak cen iz obnizka kilkudziesiecioprocentowa nie bylaby konieczna,a towar w normalnej sprzedazy zniknalby z polek sklepowych.W Polsce,a wogole na swiecie naiwnych,myslacych ze robia zyciowy interes,nie brakuje. Jest takie pozekadlo,"naiwnych nie sieja,oni sie rodza". Odpowiedz Link Zgłoś
3cik Re: Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże 14.07.09, 20:19 Chyba nie kumasz, że oni pracują na 200% marży. Nawet jak spuszczą o połowę to i tak nie stracą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lombol Re: Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże IP: *.chello.pl 14.07.09, 20:42 Niuńku, a teraz marsz do książek i przeczytaj sobie definicje marży, bo coś mnie się wydaje że musi zawsze być poniżej 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Behemot lombol aleś pojechał po bandzie!!! IP: *.171.201.101.awakom.net 15.07.09, 00:03 Zadanie: Kupujesz po 10zł sprzedajesz za 50zł. Ile wynosi marża? (Uwaga! Odpowiedź 80% jest błędna!) Jeśli nie wiesz to marsz do książek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: lombol aleś pojechał po bandzie!!! IP: 87.204.12.* 15.07.09, 09:17 > Kupujesz po 10zł sprzedajesz za 50zł. Ile wynosi marża? > (Uwaga! Odpowiedź 80% jest błędna!) Ciekawe dlaczego? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: br Re: lombol aleś pojechał po bandzie!!! IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.09, 09:24 Sam jesteś błędny Polecam pl.wikipedia.org/wiki/Mar%C5%BCa lub jakikoleiek podręcznik do ekonomii zysk = 50-10=40pln marża = 40/50 = 0,8 = 80% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: księgowy co ty wiesz o marży? IP: *.icpnet.pl 15.07.09, 11:00 Marża nie może być większa od 100%, tak samo jak margines (ang. margin) nie może być szerszy od kartki (czyli 100%). To, o czym mówisz, nazywamy NARZUTEM a nie marżą. Kupujesz po 10 sprzedajesz po 50: marża wynosi 80% narzut wynosi 400% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lombol Re: lombol aleś pojechał po bandzie!!! IP: 83.3.2.* 15.07.09, 12:15 Bzdury wypisujesz, ale nie chce mi się wyjaśniać ci dlaczego-sam sprawdź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omka Re: Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże IP: *.fdk.abpl.pl 14.07.09, 23:17 Sam jesteś naiwny skoro myślisz że właściciele sklepów nie kalkulują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Reserved... IP: *.multimo.pl 15.07.09, 14:35 Reserved to już nie patyczkuje ze zmianą metek cenowych na stere 69zł nakleja 99zł i robi promocje 79zł! (męskie lniane spodnie!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jamal Malik Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.09, 21:02 Świetne ostrzeżenie. Sam dałem się nabrać. Ostatnio byłem w Croppie, z wystawy wielkimi napisany upust -50% bije prosto w oczy. Kupiłem bluzkę za 49PLN. Bluzka była wyraźnie oznaczona upustem 50%, podobnie jak inne z tej kolekcji, więc powinna być przeceniona z kwoty 98PLN W domu na metce widniała cena 49PLN, odklejam a tam druga cena 69PLN, a pod nią jeszcze jedna nalepka z ceną, tym razem było to 39PLN. Przepłaciłem. Inna sprawa, że 2 tygodnie później ta sama koszulka w tym samym Croppie kosztowała już 29PLN... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żenada Re: Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże IP: *.olsztyn.vectranet.pl 14.07.09, 22:10 jak szukałem lodówki, to tak miałem w media markt. w neonecie lodówka kosztowała 1399 zł, a w mm ta sama - cena 1899 zł skreślona na 1599 zł... superpromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pis_anka Re: Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.09, 23:06 W media markt typowym jest podnoszenie cen przed akcjami promocyjnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: detritus Re: Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.09, 10:11 Gość portalu: żenada napisał(a): > jak szukałem lodówki, to tak miałem w media markt. w neonecie lodówka kosztował > a > 1399 zł, a w mm ta sama - cena 1899 zł skreślona na 1599 zł... superpromo Ano fakt. Dlatego po sprzet AGD najlepiej isc z komorka z dostepem do internetu i sprawdzac ceny na Ceneo. MM wyprowadza w pole klientow juz swoim sztandarowym haslem "nie dla idiotow" ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cisza Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże IP: *.gl.digi.pl 14.07.09, 22:21 W Polsce istnieją tzw. trzy progi marżowe. 100% dla nowej kolekcji, 75% obniżka, 50% sezonowa wyprzedaż (w ekskluzywnych sklepach marże sięgają nawet 1000%). W przypadku braku zainteresowania towarem przenosi się go do sklepu outlet, gdzie marża i tak jest naliczana. Jedynie w przypadku likwidacji sklepu jesteśmy wstanie zakupić odzież za po kosztach jej wyprodukowania. Popularne w polskich sklepach stało się chomikowanie nie sprzedanej odzieży, aby ponownie ją wystawić w znacznie obniżonej cenie (10-30% marży). Oczywiście informuje się klienta, że to wyprzedaż tegorocznej kolekcji (kto pamięta co było 12 miesięcy temu). Kolejna kwestia to rzeczywiste koszta wyprodukowania towaru. Rynek od kilku lat idzie w kierunku tanich materiałów (tzw. chińczyki), plastikowych dodatków, etc. Jednocześnie nie widać zmian w poziomie cen - było drogo, i jest drogo. Zasada jest prosta, do kiedy klient się nie buntuje to wyciskamy z niego ile się da. Świadomość Polaka jako konsumenta jest bardzo, ale to bardzo niska (często łączy się pojęcia jakości i ceny). Odpowiedz Link Zgłoś
oksydan Re: Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże 14.07.09, 22:53 Tysiącprocentowa marża powiadasz? Chciałbym być tym sprzedawcą, który nie dość, że towar dostaje za darmo, to jeszcze razem z nim dostaje jego dziewięciokrotną wartość w gotówce. BTW "nie" z imiesłowami przymiotnikowymi piszemy razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Behemot Re: Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże IP: *.171.201.101.awakom.net 15.07.09, 00:06 Ty chyba nie rozumiesz pojęć których używasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże IP: *.chello.pl 15.07.09, 01:08 Poczytaj sobie do podusi: en.wikipedia.org/wiki/Gross_margin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auxan Re: Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże IP: *.olsztyn.vectranet.pl 15.07.09, 09:06 marża % = [(cena_sprzedaży - cena_zakupu)/cena_sprzedaży]*100% zajrzyj do książeczki, zanim zabierzesz głos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 01:17 Masz na myśli "nie sprzedanej"? Chyba jednak oddzielnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
oksydan Re: Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże 15.07.09, 02:03 Uchwała Rady Języka Polskiego przy prezydium Polskiej Akademii Nauk z dnia 9 grudnia 1997 roku (popartą i przyjętą w dniu 24 lutego 1998 roku przez Ministerstwo Edukacji Narodowej) Partykułę nie z imiesłowami przymiotnikowymi - czynnymi i biernymi - piszemy zawsze łącznie, bez względu na znaczenie, tzn. z imiesłowem użytym tak w znaczeniu przymiotnikowym, jak i w znaczeniu czasownikowym, a więc zawsze: niepijący, niepalący, niewierzący, nienaruszony, nieoceniony, nieznany itp. Wyjątkowo rozłącznie, podobnie jak z przymiotnikami - należy pisać partykułę nie w wyraźnych przeciwstawieniach, jak np. nie pijący, ale jedzący; nie naruszony, ale całkowicie zniszczony, oraz w strukturach przeczących takich, jak np. ani nie kochający, ani nie kochany. W takich wypadkach również z przymiotnikami partykułę nie pisze się rozdzielnie; np. nie czerwony, ale zielony oraz ani nie zielony, ani nie czerwony. W zdaniu "Popularne w polskich sklepach stało się chomikowanie nie sprzedanej odzieży (...)" tego rodzaju zaprzeczenia nie ma, zatem powinniśmy napisać o odzieży niesprzedanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniecha ha, ja takim pracuje IP: *.range217-44.btcentralplus.com 15.07.09, 02:48 ale nie PL a w Anglii. na niektore rzeczy faktycznie marza wynosi 1000%, na niektore 500, a na niektore 200%. Powiem Ci tyle, kupujac torebke nawet po upuscie 60% (takie sa normalne) ze znizka pracownicza 50% firma I TAK nie traci. A teraz do ksiazek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Jest DROŻEJ. Przykład: IP: 94.254.178.* 14.07.09, 22:50 W Wojasie buty, które rok temu kupiłem za 89,99 kosztują 199 zł. Oczywiście wielki napis "wyprzedaż" i kilka par rzeczywiście przecenionych, reszta ceny księżycowej jak na ich jakość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniecha to generalnie jest chamskie i nieuczciwe! IP: *.range217-44.btcentralplus.com 15.07.09, 03:03 W sensie takie zachowanie sieci sklepow. W Polsce zdarza sie to notorycznie. W Anglii, gdzie mieszkam, w wiekszosci przypadkow sprzedawana jest kolekcja konczaca sezon (w tym wypadku wiosna lato) wiec np teraz mozna kupic rzeczy letnie placac conajmniej 50% mniej niz zaplaciloby sie np tydzien temu. Niestety, sa tez nichlubne wyjatki, jak np HoBBS, NEXT.., ktore na wyprzedazy sprzedaja minimalne ilosci AKTUALNEJ kolekcji, ale kolekcje sprzed roku. Rzeczy niesprzedane jada do outeltow, gdzie firma nadal na nich zarabia albo, jada do "nowych rynkow" - Czechy, Polska, Slowacja, Wegry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość R E S E R V E D IP: *.broker.com.pl 15.07.09, 07:13 TO typowe działanie tej sieci. Latwo tego dowiesc odklejajac kolejne nalepki z cenami. Na 90% towarow pierwotna cena jest nizsza od nastepnej, ale wyzsza od kolejnej- tyle, ze niewidoczna w przeciwienstwie do tej najwyzszej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże IP: *.ikb.de 15.07.09, 09:01 Najlepszy jest MediaExpert. Była niedawno obniżka o "Vat", tj 22%. Tydzień wcześniej wybrałem sobie dwa telewizory i porzez tydzień nałem ostatecznego wyboru. Patrzę reklama obniżka o Vat. No super poczekam do soboty. Wchodzę do sklepu w sobotę a telewizor zamiast być tańszym o 400 zł jest tańszy o 30. Pytam sprzedawcy dlaczego? A on do mnie, że musiałem zapamiętać złą cenę z zeszłego tygodnia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.09, 09:30 a mnie dziwi z jaką wyższością ludzie próbują tłumaczyć innym co to jest marża i że zawsze wynosi mniej niż 100%. a kogo to obchodzi? jeśli bęcwale nie wiesz, co ktoś rozumie pod pojęciem 1000% marży to świadczy to jedynie o twoim małym rozumku. marża dla jednych to będzie 1000%, dla innych 90%. i co z tego? przecież wiadomo o co chodzi. sklep sprzedaje towar z dziesięciokrotnym przebiciem, po co to wymądrzanie? czy na prawdę na każdym forum muszą się zna Odpowiedz Link Zgłoś
dfgfdg Re: Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże 15.07.09, 10:21 > a kogo to obchodzi? A mnie dziwi ile w Polsce jest abnegatów którzy nie potrafią zrozumieć kilku podstawowych pojęć z granicy matematyki i ekonomii. Naprawdę przyznawanie się do niewiedzy powinno być obciachem a nie powodem do dumy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: księgowy Re: Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże IP: *.icpnet.pl 15.07.09, 11:06 Każda rozmowa, choćby na forum, może przynosić korzyści w postaci nowej wiedzy. Zamiast się oburzać, lepiej chyba zanotować sobie poprawną definicję marży i nie powtarzać w przyszłości błędu. Nie rozumiem, dlaczego ludzie tak strasznie bronią się przed nauką - każda uwaga jest traktowana od razu jak akt agresji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomerx Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże IP: 217.168.130.* 15.07.09, 09:45 To nie chwyty marketingowe tylko zwyczajne oszustwo. Niech Szanowni Panowie z PIH'u i innych instytucji (zajmujących się głównie nieróbstwem zamiast ochroną konsumentów), poobserwują jak spraw uczciwego handlu pilnuje się w UE - np. w Wielkiej Brytanii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thomas Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże IP: 212.160.148.* 15.07.09, 14:28 upuszczać to można krew ze świni, a ceny się opuszcza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże IP: *.chello.pl 15.07.09, 18:26 sjp.pwn.pl/lista.php?co=upust sjp.pwn.pl/lista.php?co=opust Warto sprawdzić, przed zabraniem głosu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Nie daj się złapać na okazyjne wyprzedaże IP: *.shr.prod.phx3.secureserver.net 29.12.09, 08:39 www.youtube.com/watch?v=rH1NWXIH4mA&feature=channel Odpowiedz Link Zgłoś