Dodaj do ulubionych

alert dla krwiodawców

IP: *.acn.waw.pl 16.06.04, 14:22
serdecznie zapraszam i namawiam wszystkich zdrowych mieszkańców Ursynowa w
wieku 18-60 lat, by w najbliższą sobotę 19 czerwca oddali te niecałe pół
litra (450 ml) swojej krwi. Autobus będzie oczekiwał pod Kopą Cwila od około
południa, do 16. Krwi wciąż brakuje, oddawanie naprawdę nie boli. Krew będzie
badana i wyniki badania można będzie otrzymać. Trzeba mieć ze sobą dowód
osobisty. Gorąco namawiam - tak rzadko trafia się okazja, by zrobić coś
naprawdę ważnego i dobrego niewielkim kosztem. A jeszcze jest coś
symbolicznego na deser - czekolady! chyba 6!
Obserwuj wątek
    • zakuty.web Szczerze zycze powodzeina w agitacji 16.06.04, 14:58
      Serwusik 'Kropelka'

Bardzo szlachetnie z Twojej strony, iz starasz sie rozkrecic, ba... rozbudzic
      najpiekniejsze odruchy w ludzko-ursynowskich sercach.

Koinecznie zerkinj ->> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=643&w=12545627

Juz ktos niedawno probowal naklonic poprzez "Ursynowskie Forum" do honorowych
      donacji, lecz niestety jak sie nalezy domyslec akcja zakonczyla sie totalnym
      brakiem odzewu. Na miejscu, w dniu akcji z pewnoscia znajdzie sie wiele osob
      chetnych. lecz podejrzewam, ze nie beda to osoby ktore naklonilas tu na Forum.

>Gorąco namawiam - tak rzadko trafia się okazja, by zrobić coś
      > naprawdę ważnego i dobrego niewielkim kosztem.

Ja rowinez wszystkich goraco namawiam, choc z gory uprzedzam ze nie przyjde. Po
      prostu sam regularine oddaje krew, w warunkach bardziej komfortowych
      niz "polowe". Po prostu chodze do Centrum Krwiodawstwa, jakich zreszta jest
      wiele w Wwie.

Odpowiedz mi prosze, czy akcja ktora lansujesz jest zwiazana z jakas
      orgainzacja poza klimatami "krwiodawstwa". Juz kiedys FMS orgainzowal podobna
      akcje, przyszli ludzie -> wszystko "cacy". Jednak caly splendor Ci mlodzi
      ludzie przypisywali sobie, a nie tym wielu anoniomowym osobom.

Pytam, bo przypuszczalnie w "Passie" za tydzien dowiem sie jakich preznych mamy
      dzialaczy z FMS, badz tez mlodziezowki SdPL.

Zycze sukcesów i powodzenia. Najwazniejsze jest ludzkie zdrowie i zycie.
      • Gość: kropelka Re: Szczerze zycze powodzeina w agitacji IP: *.acn.waw.pl 16.06.04, 16:40
        dzięki za odzew - tez oddawałam krew kilka razy, ale zważ, że na Ursynowie nie
        ma stacji krwiodawstwa - trzeba jechać "do Warszawy". Ja oddam krew tutaj, bo
        obawiam się, że niewiele osób tak z marszu podejmie tę decyzję (dlatego ten
        apel), a moja "połówka" troszkę zwiekszy ilość pobranej na Ursynowie krwi i
        może ludzie ją pobierający będą mieli poczucie, że nie na darmo do nas
        przyjechali - będą tam już po 8 rano, bo później ambulans nie będzie miał
        szansy wjechać, jak się inni porozstawiają. To nie żadna akcja polityczna - w
        sobotni "dzień" będzie impreza "Dni Ursynowa", po rocznej przerwie. A chwalić
        mógłby się najwyżej wydział spraw społecznych i zdrowia Urzędu Dzielnicy, który
        ten ambulans zaprosił (ale nie będzie ;-], bo wydział liczy 2 osoby,
        z tego jedna po żółtaczce, to sam odda tylko "połówkę" - to trochę mało (żeby
        się chwalić, nie?) i trochę mało, jak na koszty i wysiłek i zmarnowaną sobotę
        kilku osób ze stacji krwiodawstwa.
        stąd ten apel - może jednak przyjdziesz?
        pozdrawiam
        • zakuty.web wyssijcie ze mnie fszystko 16.06.04, 18:28
          Gość portalu: kropelka napisał(a):

>może jednak przyjdziesz?

Jak wspominalem oddaje krew regularnie, a jak doskonale sie orientujesz odstep
          miedzy kolejnymi donacjaim wynosi:

-dla kobiet min. 10tyg.
          -dla mezczyzn min. 8tyg.

Takze mmusze zachowac karencje, bo ostatnio oddawalem.

Zeby zdopingowac potencjalnych dawców, a szczegoline tych ktorzy jeszcze nie
          oddawali. Drodzy ursynowianie, jesli chcecie poczuc prawdziwa satysfakcje, to
          przyznam ze oddanie krwi sprawia niesamowita frajde, a wszystko to
          zaakcentowane jest mega pakietem czekolad. mniam

pozdrawiam i zycze udanej akcji
          • Gość: kropelka Re: wyssijcie ze mnie fszystko IP: *.acn.waw.pl 16.06.04, 19:20
            wielkie podziękowania za poparcie,
            (ale skąd tak przewrotny nick?)
            pozdrawiam

a może zainicjujesz reaktywację ursynowskiego klubu HDK?
            wsparcie organizacyjne masz u mnie jak w banku (krwi :-))
            • zakuty.web Re: wyssijcie ze mnie fszystko 17.06.04, 15:46
              Gość portalu: kropelka napisał(a):

> wielkie podziękowania za poparcie,

na wsparcie szlachetnych inicjatyw nigdy nie dość słów. Mam nadzieje, ze
              wszyscy chetni do oddawania krwi Forumowicze, wlasnie teraz zamiast rozpisywac
              sie tu na tym forum ->> wlasnie sie koncentruja i tłumnie przybedą pod Kope
              Cwila.

> (ale skąd tak przewrotny nick?)

czyj mój? nie potrafie tego wyjasnic ;) pewnie dlatego mozemy go uznac za
              trafiony

>
              > a może zainicjujesz reaktywację ursynowskiego klubu HDK?
              > wsparcie organizacyjne masz u mnie jak w banku (krwi :-))

ojjjj!! :) nie wiem czy to nie jest zbyt zuchwala propozycja. Nawet nie
              wiedzialem ze dzialal taki klub. Osobiscie naleze juz do klubu HDK, ale troszke
              dalej niz Ursynów.

jak znajde chwilke czasu to wepadne na rowerku pokibicowac chetnym, mam
              nadzieje ze dopisze super pogoda

pozdro
              • Gość: Peppers Uwazajcie IP: *.acn.pl 17.06.04, 20:24
                Ci co juz oddadza ta krew niech jednak uwazaja. 500ml krwi to dosc spora strata
                wiec nie radzilbym potem pogowac pod scena do czego moga zachecac muzycy i
                ladna- mam nadzieje- pogoda. Moze to sie skonczyc omdleniem.

Pozdarwiam!
                • efspatron Re: Uwazajcie 17.06.04, 22:00
                  ponadto dobrze jest zadbać o swoją (i potencjalnych biorców - toż to ludzie
                  chorzy naprawdę będą!)kondycję także PRZED oddaniem krwi (myślę tu o nie
                  zapijaniu w piątkowy wieczór, ograniczeniu palenia, a może nawet warto trochę
                  witaminek łyknąć - przecież utoczą tylko pół litra, 4,5 zostanie w nas!
                  s e r d e c z n i e pozdrawiam!
              • Gość: kropelka Re: wyssijcie ze mnie fszystko IP: *.acn.waw.pl 17.06.04, 22:03
                wpadnij nawet, a nawet tym bardziej, jak będzie padać! zrobi się weselej!
    • zakuty.web czesc Kropelka 20.06.04, 19:53
      wpadlwm pod Kope Cwila, chwile to potrwalo, ale w koncu odszukalem busa z
      Saskiej. Z informacji jakich mi udzielono, wynika ze na ponad stutysiecznym
      Ursynowie znalazlo sie do godz.15 cale... 15 osob ktore oddaly swoja krew.
      pozdro
      • Gość: kropelka Re: czesc Kropelka IP: *.acn.waw.pl 20.06.04, 21:40
        ja byłam czwarta - niewiele, jak widzisz, dały apele, karteczki rozdawane
        podczas imprezy przez harcerzy - szkoda
        możemy się tylko pocieszać, że prawie 7 litrów oddaliśmy - my Ursynowianie
        ciekawe, swoją drogą, ile krwi my Ursynowianie, zużyliśmy od tego czasu
        w różnych szpitalach
        może chociaż bliscy tych, którzy dostali krew, honorowo przy następnej okazji
        oddadzą
        serdecznie Cię pozdrawiam
        • zakuty.web czesc Kropelka II 22.06.04, 14:40
          nim opadna emocje, warto by poszukacv (ewentualnie zainicjowac forum) o
          tematyce krwiodawstwa itp. Osobiscie poszukuje informacji rowniez nt. banku
          dawcow szpiku.

Sprobuje wysondowac ile krwi ostatecznie zebrano przez cala akcje w trakcie Dni
          Ursynowa.
    • anonim_ka Re: alert dla krwiodawców 22.06.04, 22:00
      Kropelka - pociagnij ten temat.
      Wprawdzie po .. terminie:(( ale zostaw propozycje na inny termin
      www.frie.ngo.pl/ariadna
      Pozdrawiam i wspieram
      • Gość: kropelka Re: alert dla krwiodawców IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.06.04, 00:00
        masz rację, to ważna sprawa - już zapasy krwi są niewielkie, a tradycyjnie
        latem, podczas urlopów, krwi brakuje.
        ciekawe czy zakuty.web zdobył informacje ile w sumie ursynowianie oddali?
        mojej mamie i mnie czyjaś krew uratowała kiedyś życie, więc najpierw starałam
        sie oddać to, co dostałyśmy, a teraz to już tak jakoś chyba z przyzwyczajenia
        pozdrawiam wszystkich krwiodawców i dziękuję szczególnie tym, dzięki którym
        żyję i tym, którzy oddali krew w ostatnią sobotę
        • Gość: kropelka Re: alert dla krwiodawców IP: 195.205.42.* 25.06.04, 10:14
          mam dane dotyczące zaangażowania Ursynowian: zgłosiło się chętnych 26 osób - to
          podobno, jak na "festynowe warunki" jest dość dużo. oddało krew 19 osób -
          pozostali chętni odpadli z różnych powodów - np. za mała hemoglobina, przebyta
          żółtaczka itp. W sumie oddaliśmy 8550 ml krwi, czyli ponad 8,5 litra!
          Brawo!
    • zakuty.web Raport ze zbiorki podczas Dnio Ursynowa 19.VI.2004 25.06.04, 14:48
      Brawo Kropelka, wyprzedzilas mnie w zdobywaniu informacji :) Na swoje
      usprawiedliwienie dodam, ze ostatnich kilka dni spedzilem w niemalze kompletnej
      gluszy, z dala od cywilizacji, zasiegu kom. i spalin.

Wg uzyskanych przeze mnie informacji, podczas Dni Ursynowa 19.VI w trakcie
      akcji koordynowanej przez RCKiK zebrano/udojono 8550ml krwi, czyli pobrano krew
      od 19 osób. Do punktu pobran zglosilo sie wg, moich informacji 25 osob. I to
      jest niestety przyugnebiajace, a tym bardziej wgniecie was w fotel
      skontrastowanie tego z innymi liczbami.

Pofatygowalem sie dzis do Urzedu Dzielnicy-Ursynow w celu uzyskania informacji
      odnosnie ogolnej liczby mieszkancow dzielnicy, oraz ilosci osob ujetych w
      spisie wyborcow, czyli osob pelnoletnich, potencjalnych dawcow krwi.

Stan na 31.01.2004r.
      -ogolna liczba mieszkancow ->> 122.874
      -ujeci w spisie wyborcow ->> 103.114

Łatwo można wyliczycz, ze akcją zainteresowało sie niw wiecej niz: 0,024%
      pełnoletnich mieszkańców Ursynowa, zas krew oddalo rowne 0,018% doroslych
      mieszkancow naszej dzielnicy.

Również chciałbym wyrazić swoją wdzieczność wszystkim honorowym dawcom krwi,
      którzy spontanicznie, a tym bardziej regularnie oddają krew.

Każda ilość krwi jest bezcenna, ale przyznam że z wielkim niesmakiem przyjąłem
      informację ze na ogolna liczbe .000 znalazlo sie jedynie 25 osob gotowych
      oddac krew. Zastanawiam sie czy wynika to z nieswiadomosci, z egoizmu, ze
      strachu przed iglami...?

Jesli ktos zapyta mnie dlaczego ja nie oddawalem krwi pod Kopą Cwila, to
      chetnie wyjasniam ze krew oddaje regularnie, a rezultat osiagniety 19.VI
      przekraczam osobiscie o 900ml.

pozdrawiam i dziekuje wszystkim honorowy krwiodawcom za udzial w akcji i
      szlachetna postawę.
      • Gość: kropelka Re: Raport ze zbiorki podczas Dnio Ursynowa 19.VI IP: *.acn.waw.pl / *.acn.waw.pl 25.06.04, 23:22
        witaj w naszej ursynowskiej wiosce!
        mieszkańców Ursynów liczy ponad 136 000 - dane ze spisu powszechnego w 2002 r -
        od tego czasu raczej przybyło nas niż ubyło :-)

Panie z Centrum krwiodawstwa powiedziały, że jak na festynowe warunki, to te
        prawie 9 litrów to całkiem dobry rezultat :-))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka