Gość: Kaa IP: *.chello.pl 21.08.04, 17:56 Wracam sobie zadowolona z wakacji, patrzę, a tu pod domem szukuje się dwupasmówka... Czy tylko ja jakas niedoinformowana jestem czy wy również nie wiedzieliście o budowie? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xxx Re: Rosoła dwupasmówką??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.04, 19:16 Wspominano o tym w prasie lokalnej pare miesiecy temu, ale nikt w to nie uwierzyl ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amigo Re: Rosoła dwupasmówką??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.08.04, 20:29 Tylko ten drugi pas jakiś taki wąski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: Rosoła dwupasmówką??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.08.04, 22:54 Pod koniec lipca rozstrzygnięto przetarg na budowę drugiej jezdni Rosoła od Ciszewskiego do Ghandi. Roboty miały się zacząć natychmiast i potrwać góra do końca września. Widzę, że chłopaki wzięli się ostro do roboty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaa Re: Rosoła dwupasmówką??? IP: *.chello.pl 23.08.04, 08:54 Ciekawe czy ludzie kupujący mieszkania tuż przy Rosoła wiedzieli, ze będą mieli pod oknami dwupasmówkę...? Tak czy siak serdecznie im współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.ryan Re: Rosoła dwupasmówką??? 23.08.04, 09:41 hmm, a dlaczego współczujesz? Czy myslisz, ze przez to ze teraz bedzie dwupasmówka zamiast jedno - to ruch się zwiększy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaa Re: Rosoła dwupasmówką??? IP: *.chello.pl 23.08.04, 15:18 Nie, tak nie myślę. Ale droga podeszła niektórym pod same ogródki (dosłownie kilkanascie cm) i to jest na pewno minus rozbudowy. A poza tym ciesze się, bo może dwupasmówka usprawni ursynowska komunikację i odciąży KEN. Odpowiedz Link Zgłoś
marphi1 Re: Rosoła dwupasmówką??? 23.08.04, 18:41 Sory , naprawdę z góry przepraszam ale trzeba byc ostanim debilem zeby kupwać mieszkanie przy rosoła i nie sprawdzić ,że ma byc to arteria dwujezniowa aż do Wąwozowej!!!! Swoją drogą "od zawsze" było wiadomo a ,że nikt njie wirzeył ,że to się kiedyś wyarzy to inna sprawa. Przy okazji dla "niewtajemniczonych" ; Rosoła ma być bardziej przelotowa niż KEN który w sumie ma byc bardzie "lokalny". Własnie dzięki Rosała kiedys bedzie się można szybko dostać do Natolina i Kabat. i jeszcze wiadomośc dla innych "wiecznie zaskoczonych" Wąwozowa na Kabatach tez będzie kiedyś dwujezdniowa!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Rosoła dwupasmówką??? IP: *.chello.pl 24.09.04, 13:15 Mieszkam na Wąwozowej i ....cieszę się, że będzie to dwupasmówka! I to nie dlatego, że jestem zwolenniczką ruchu i hałasu. Mieszkam w mieście i wiem, że to wiąże sie z pewnymi niedogodnościami ( ruch, hałas, gorsze powietrze), ale i z pewnymi udogodnieniami ( lista długa- każdy wie). Wolę mieć pod oknem dwupasmówkę niż stałe korki, a ruch i tak będzie identyczny. Nie przemawia do mnie argument emisji spalin - znacznie więcej wydzielają ich stojące na jałowym biegu ( w korkach) samochody. Natomiast w przypadku dwupasmówek trzeba pomysleć o bezpieczeństwie pieszych i , co najmniej w 3 miejscach zrobić światła. Mam na mysli - skrzyzowanie przy Rosoła, Mielczarskiego i Rybałtów. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.ryan Re: Rosoła dwupasmówką??? 24.08.04, 10:04 znaczy, ze nie będzie chodnika dla pieszych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rosoła dwupasmówką??? IP: *.atman.pl / *.atman.pl 24.08.04, 08:12 Oczywiście, to żadne odkrycie. Ilość samochodów na ulicach nie jest stała, bardzo zależy od przepustowości ulic. Nowa, szeroka ulica generuje nowy ruch, którego wcześniej nie było, chociażby dlatego, że ci, którzy wcześniej nie musieli korzystać z samochodu, jechali do pracy komunikacją miejską albo szli pieszo, nie chcieli stać w korkach. Teraz mają nową, szeroką drogę, to wsiądą w samochód. Dodatkowo, szeroka i równa droga zachęca półgłówków do łamania przepisów, wariackiej i niebezpiecznej jazdy, będzie nie tylko większy ruch, ale i nieproporcjonalnie większe zagrożenie, a docelowo i tak wielki korek. Przećwiczono to na całym świecie dobre 30 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.ryan Re: Rosoła dwupasmówką??? 24.08.04, 10:35 aha, czyli jakie proponujesz rozwiązanie dla jakiejś 120 tys. dzielnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Rosoła dwupasmówką??? 24.08.04, 12:56 Pod ziemią jedzie na Ursynów taki pociąg. Zajrzyj kiedyś. Pzdr M44 Odpowiedz Link Zgłoś
jack.ryan Re: Rosoła dwupasmówką??? 24.08.04, 13:35 haha, bardzo śmieszne Póki to ten pociag nie obejmuje wszystkich mieszkańców Ursynowa - i póki co nie w każdy rejon Warszawy dojedzie. I przede wszystkim nie po to kupowałem samochód, żeby jeździć metrem. Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Rosoła dwupasmówką??? 24.08.04, 13:38 Do metra powinny dowieźć ludzi autobusy, mogą dojść na piechotę albo dojechać rowerem. A że nie wszędzie metro dociera, to rzecz równie oczywista, co nieszczęśliwa. Trzeba nie było kupować samochodu. Pzdr M44 Odpowiedz Link Zgłoś
jack.ryan Re: Rosoła dwupasmówką??? 24.08.04, 13:59 No tu Miszka to juz sobie chyba jaja ze mnie robisz? A dlaczego mam nie kupować? To ja mam ze swojej wygody rezygnować, zeby, no własnie co? Żeby w mieście ulic nie było? No i mi samochód potrzebny jest często w pracy. Poza tym ja jestem happy. KEN bedzie dwupasmowy, Rosoła dwupasmowa. Jak dla mnie to wszystko gra. Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Rosoła dwupasmówką??? 24.08.04, 16:07 Żadne jaja, ja poważny człowiek jestem :-) Pisałeś, że z powodu posiadania samochodu nie będziesz korzystał z metra ("nie po to kupowałem, żeby...). A ja, że trzeba było nie kupować, to byś z metra mógł korzystać i nie miał żadnych oporów. Potrzebny ci samochód do pracy? OK. Ale chciałbym, żeby większość miała stworzone warunki do sprawnego poruszania się po mieście bez samochodu. Prawo wyboru - nic więcej. Pzdr M44 Odpowiedz Link Zgłoś
jack.ryan Re: Rosoła dwupasmówką??? 24.08.04, 16:25 No taki mój wybór. Wole samochód od metra - i z wygody i z potrzeby zawodowej i żeby do rodziny podjechać itd. Mam klimę w lato, grzanie w zimę, radyjko do posłuchania, nie muszę wdychać "zapachów" innych ludzi o których ostatnio sie często pisze prze te upały co były. Nawet mogę sobie bąka za przeproszeniem puścić jak mam potrzebę. Dlatego wolę samochód. A że mieszkam w mieście które się rozbudowuje, jest coraz więcej mieszkańców, samochodów itd. to oczekuję też, ze to masto się rozbudowywac również w infrastrukturę niezbędną do np. sprawnego poruszania się w mieście. "Ale chciałbym, żeby większość miała stworzone warunki do sprawnego poruszania się po mieście bez samochodu" No ale przecież mają. Jest metro, mamy coś czego nie mają inne kraje - tramwaje. Ursynów ma coraz więcej ścieżek rowerowych. A to że są korki, no to chyba nie tylko wina że sa samochody (a to przecież chyba normalne w dużym mieście), ale również tego że infrastuktura drogowa jest delikatnie mówiac do bani. Poszerzyli Wołoską - ale wjazd z niej na Rzymowskiego już zwężony. Trasa Siekierkowska - szczere pole, KEN się kończy na Dolinie Służewieckiej i kiedy dojdzie do Puławskiej - nikt nie wie. Dojazd od strony Włoch na Ursynów - tylko ulicą Marynarską i stój tam człowieku pół godziny. Więc cieszę się, ze ktoś gdzieś próbuje coś budować jak na KENie czy Rosoła, choć to tylko kropla w morzu potrzeb, ale jednak zawsze coś. Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Rosoła dwupasmówką??? 25.08.04, 13:24 Fajnie, że wybierasz samochód. Twoje prawo. Ale powtarzam: kasa idzie na kierowców, a nie np. na komunikację zbiorową. A tylko taka jest przyszłościowa w mieście. Cały świat to przerobił, ale oczywiście musimy uczyć się na własnych błędach. Pzdr M44 P.S. A bąka, za przeproszeniem, to się fajniej na rowerze puszcza :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
truskava Re: Rosoła dwupasmówką??? 25.08.04, 14:58 miszka44 napisał: > Fajnie, że wybierasz samochód. Twoje prawo. Ale powtarzam: kasa idzie na > kierowców, a nie np. na komunikację zbiorową. A tylko taka jest przyszłościowa > w mieście. Cały świat to przerobił, ale oczywiście musimy uczyć się na własnych > > błędach. > > Pzdr > M44 > > P.S. A bąka, za przeproszeniem, to się fajniej na rowerze puszcza :-))) Kasa idzie i na kierówców (nowe drogi) i na komunikację zbiorową (ciągła, ale bardzo powolna bydowa metra, zresztą po nowych drogach autobusy też jeżdża przecież), więc wszystko jest +/- O.K. Jedyny problem to wszechobecna korupcja i ciagły brak kasy na wszystko, dlatego wszystkie inwestycje ciągna się w nieskończoność. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.ryan Re: Rosoła dwupasmówką??? 25.08.04, 14:58 Ale skąd jest ta kasa? Z czego chciałbyś brać kasę na komunikację zbiorową, gdyby nie samochody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rosoła dwupasmówką??? IP: *.atman.pl / *.atman.pl 25.08.04, 15:16 > Ale skąd jest ta kasa? Z czego chciałbyś brać kasę na komunikację zbiorową, > gdyby nie samochody? Znaczy co, kierowcy łożą środki na swoje drogi, a dodatkowo jeszcze dofinansowują komunikację miejską? Tak, każdy w Polsce myśli "ja za to wszystko płacę", a rzeczywistość jest taka, że użytkownicy samochodów, według różnych wyliczeń, pokrywają od 8% do 20% kosztów swojej infrastruktury. Resztę płacą "po równo" wszyscy, choćby nawet nigdy nie wsiedli do samochodu. Ja byłbym ostrożny z tym "kierowcy cały ten kraj utrzymują". A nawet te najbardziej luźne wyliczenia (20% kosztów pokrywanych przez kierowców) i tak nie uwzględniają wielu kosztów pośrednich, wynikających z nadmiernej "motoryzacji", np. leczenia chorób wywołanych zanieczyszczeniem środowiska, leczenia ofiar wypadków i wielu wielu innych. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.ryan Re: Rosoła dwupasmówką??? 25.08.04, 15:32 Zawsze jak ktoś podaje mi procenty, to bardzo lubię jak mówi na podstawie czego podaje te dane. Bo wpisac to sobie mozna wszystko. Jak sprawdzę to źródło informacji, to wtedy ok. A Ty mi jeszcze piszesz od 08 do 20% - to chyba spora różnica. Równie dobrze można napisać od 20 do 40%. To po pierwsze. Po drugie ja nie napisałem, ze samochody płacą wszystko. Ale z tytułu podatków i tym podobnych płaci dokładnie 12 mio ludzi w 40 mio kraju. To chyba nie za wiele, prawda. Niemniej to jest to, co płaci ileś osób. I tu płacimy powiedzmy że po równo na utrzymanie państwa. natomiast pieniądze z chociażby akcyzy to już są dodatkowe pieniądze, których niesamochodziarze nie płacą. Więc tak naprawdę płacimy podwójnie - raz w formie podatków z niesamochodziarzami a oprócz tego w różnej postaci opłatach za utrzymanie samochodu. A co do ofiar wypadków ja równie dobrze mogę napisać, ze palacze nie pokrywają kosztów swojego leczenia, alkoholicy, ci kórzy piją za dużo kawy itd itd. Co do zanieczyszczenia srodowiska - nie mówię, ze nie. Ale dlatego są samochody na gaz, na energię słoneczną. I kiedyś pewnie w przyszłosci takie samochody bedą dominować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Przecież to było od lat 80 planowane!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.04, 09:48 I nawet w planach zagospodarowania przestrzennego nie trzeba było grzebać, bo pas zarezerwowany pod przyszłą jezdnię widać było w terenie. Teraz to jeszcze jest lajtowo, ale pomyślcie co będzie, kiedy wreszcie zostanie zbudowana droga przez skarpę i pół Konstancina będzie tamtędy jeździć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he Re: Rosoła dwupasmówką??? IP: *.chello.pl 23.08.04, 19:25 w dodatku będzie to trasa tranzytowa z Konstancina do centrum he Odpowiedz Link Zgłoś
jack.ryan Re: Rosoła dwupasmówką??? 24.08.04, 10:37 z konstancina do centrum mówisz? moze kiedyś w przyszłości to tak, ale na razie to chyba jeszcze nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaa Re: Rosoła dwupasmówką??? IP: *.chello.pl 23.08.04, 20:50 Debilem jak debilem... Cos mi się wydaje, ze firmy sprzedające mieszkania skutecznie przekonywały o cichym i wymarzonym miejscu do zamieszkania... Nie wszyscy, którzy się wprowadzali sa z Wawy i mieli prawo nie byc wtajemniczeni w plany naszych super rzadzących... Odpowiedz Link Zgłoś
marphi1 Re: Rosoła dwupasmówką??? 24.08.04, 15:34 Gość portalu: Kaa napisał(a): > Debilem jak debilem... > > Cos mi się wydaje, ze firmy sprzedające mieszkania skutecznie przekonywały o > cichym i wymarzonym miejscu do zamieszkania... Jesli ktos nie sprawdza u zródła czyli w urzedzie, plan zagospodarowania to działa wyłącznie na własne ryzyko. A poza tym "na oko" widać ,ze pewne ulice są "przygotowane" pod dwie jezdnie i nie trzeba być wtajemniczonym żeby to widzieć. A kazdy sprzedawca zachwala jak może..przecież pani w mięsnym tez nie powie ,ze welinka nie świeża... ale tak na marginesie od tego ,ze jezdnie sa dwie a nie jedna to ruch jeszcze nie wzrasta. Za to korki czyli jazda na "jedynce" i "dwójce" mniejsze a co za tym idzie jest czyściej i ciszej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rosoła dwupasmówką??? IP: *.atman.pl / *.atman.pl 25.08.04, 15:22 > ale tak na marginesie od tego ,ze jezdnie sa dwie a nie jedna to ruch > jeszcze > nie wzrasta. Za to korki czyli jazda na "jedynce" i "dwójce" mniejsze a co > za tym idzie jest czyściej i ciszej... Tak, jest czyściej i ciszej, jak zamiast na dwójce jadą na piątce, z oberżniętym tłumikiem, albo na tylnym kole na motorze i słychać ich w sąsiedniej dzielnicy. A docelowy stan jest taki, że za jakiś czas znowu jadą na jedynce albo dwójce, tyle, że w dwóch rzędach. I śmierdzi dwa razy tyle co dawniej. Ile razy trzeba sprawdzać to, co inni już przećwiczyli wiele lat temu... Odpowiedz Link Zgłoś
jack.ryan Re: Rosoła dwupasmówką??? 25.08.04, 15:38 nie każdy samochód ma oberżniety tłumik, wiec nie uogólniaj bo to bez sensu. Wyobrazasz sobie jednopasmówkę na trasie siekierkowskiej, puławskiej, marszałkowskiej itd. Jak tak to powodzenia. Bo ja nie. Zresztą prosta matematyka. Stoi powiedzmy przed światłami pięćdziesiąt samochodów w jednym rzędzie na jednopasmówce. Gdyby to była dwupasmówka, to stałyby po dwadzieścia pięć w dwóch rzędach. Z której ulicy szybciej zjadą samochody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: Rosoła dwupasmówką??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.08.04, 23:04 Jak rozumiem z powyzszych wypowiedzi to nalezy natychmiast oprotestować i zablokowac rozbudowę ulicy Rosoła. Tym bardziej, ze podobno drugi pas chcą budowac dalej do Kabat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa_ga Re: Rosoła dwupasmówką??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.08.04, 00:04 Ależ niewyżyci z Was "protestanci"... Drugi pas jest konieczny, aby spiąć Ursynów od Wąwozowej do Dolinki Służewieckiej ulicą Rosoła, a od strony zachodniej należy koniecznie wydłużyć (również do Wąwozowej) ulicę Pileckiego. KEN będzie wtedy naszą lokalną Marszałkowską, a tranzyt do i z Centrum będzie się przemieszczał Rosoła i Pileckiego. To jedyne i najlepsze rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Rosoła dwupasmówką??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 00:09 ...a po przedluzeniu Pileckiego, Stryjenskich i Dereniowa stana sie "uliczkami osiedlowymi". Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_za_kierownica Re: Rosoła dwupasmówką??? 31.08.04, 13:50 Njaśmieszniejsze jest to, że jak zwykle urzędnicy ze Sp. Gminy Ursynów (obecnie dzielnicy) dali tzw. 'ciała' na maksa. To co się dzieje w okolicy skrzyżowania z Płaskowickiej jest ironią ze zdrowego rozsądku. Otóż budowane właśnie drugie pasmo Rosoła zawija jakieś straszne esy - floresy wokół zabytkowych zapewne i nie do ruszenia baraków urzędu. Zamiast przenieść baraki w inne miejsce (jeśli już urzędnicy dzielnicy nie mogą się z nimi rozstać), a Rosoła poprowadzić jak najprościej, to się kombinuje pod górkę z zakrętami i tym podobne. To miejsce będzie niedługo niebezpieczne, jak słynny budynek Spójni na Wisłostradzie (takie moje proroctwo - zobaczycie). Ciekawy jestem bardzo, kto za to odpowiada. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Rosoła dwupasmówką??? 31.08.04, 13:56 Przy Spójni zabijali się idioci łamiący przepisy. Jeśli jeźdisz spokojnie, to nie muszisz się obawiać. Pzdr M44 Odpowiedz Link Zgłoś
jack.ryan Re: Rosoła dwupasmówką??? 31.08.04, 16:05 Niekoniecznie, bo jaki miał na to wpływ zabity w tym miejscu policjant? Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Rosoła dwupasmówką??? 01.09.04, 12:46 To chyba, na szczęście, jedyny tak tragiczny przypadek. Reszta to brawura i bezmyślność. Nagrody Darwina się należą i podziękowania od społeczeństwa. Pzdr M44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Rosoła dwupasmówką??? IP: *.healey / 217.8.161.* 03.09.04, 12:37 To prawda jest to trochę żenujące, mam nadzieje że jak zbudują ratusz to Rosoła wyprostują. Tylko czy nie bardziej opłacalne było by przeniesienie baraku już teraz i budowę Rosoła bez zawijasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Riki Re: Rosoła dwupasmówką??? IP: *.chello.pl 04.09.04, 14:02 jak widać po przebiegu nowej ul.Rosoła- w Warszawie łatwiej zmienic trasę dwupasmowej arterii niz ruszyć obskurny barak pełen urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
basienka26 Re: Rosoła dwupasmówką??? 07.09.04, 09:06 Gość portalu: Riki napisał(a): > jak widać po przebiegu nowej ul.Rosoła- w Warszawie łatwiej zmienic trasę > dwupasmowej arterii niz ruszyć obskurny barak pełen urzędników. Super powiedziane Tylko kiedy to się skończy? Zgaduję że nikt z poowyżej się wypowiadających nie ma zamiaru zaangażowac sie w lokalną politykę... I tak bedziemy sobie narzekac przez nastepne 50 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he Re: Rosoła dwupasmówką??? IP: *.chello.pl 23.09.04, 19:51 otworzyli bez ppoż, bhp i kaczora Odpowiedz Link Zgłoś