roody102 09.02.05, 00:43 Powtórzę nie swój pomysł z wątku pod wczorajszym tekstem, bo chyba jest tego wart. Centrum dowodzenia powinno powstać w pustej przestrzeni za stacją pl. Wilsona, gdzie miał powstać parking. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: autobus Re: Kto jest winny kosztownej przeprowadzki "mózg IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 09.02.05, 04:44 >Centrum dowodzenia powinno powstać w pustej przestrzeni za stacją pl. >Wilsona, gdzie miał powstać parking. to moze lepiej niech tam powstanie parking. zdecydowanie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Kto jest winny kosztownej przeprowadzki "mózg 09.02.05, 13:55 Parking nie powstanie, to już wiadomo. Ja też uważam, że byłoby lepiej, ale jak ma stać puste... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenobia Wiadomo kto jest winny kosztownej przeprowadzki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 14:55 Z wczorajszej i dzisiejszej lektury postów wiadomo, kto jest winny kosztownej przeprowadzki dyspozytorni. Trzeba być bez mózgu albo wyjątkowo pazernym, żeby to robić za takie pieniądze i w takim miejscu. Ale to już problem Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OldBruno Re: Kto jest winny kosztownej przeprowadzki "mózg IP: *.aster.pl 09.02.05, 14:57 Wydaje się że zanim będziemy zagospodarowywać parking nad stacją Plac Wilsona, to trzeba by usłyszeć dlaczego zaniechano tego parkingu, bo nikt mi nie powie, że takie budowy związane ze stacją nie są znacznie tańsze od parkingów niezależnych. Ponadto robi się to za pieniądze podatników i chciałbym dowiedzieć się, gdzie można zobaczyć koszty takiej inwestycji: planowane i wykonane, zanim weźmie się za to NIK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: Kto jest winny kosztownej przeprowadzki "mózg IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.02.05, 20:53 Ty!!! Ale już wiadomo że parking powstanie, tylko za mniejsze pieniadze Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Kto jest winny kosztownej przeprowadzki "mózg 09.02.05, 22:39 Jesteś pewna? Z tego, co ja wiem, to parking nie powstanie, bo jest za drogi. Owszem, Kaczyński uważa, że da się go zbudować taniej, ale to jeszcze nie znaczy, że tak jest naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: Kto jest winny kosztownej przeprowadzki "mózg IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.02.05, 20:55 powstanie, tylko dopiero latem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenobia Pustostan umysłowy czy fizyczny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 11:01 Może najlepiej nic nie robić nad stacją Pl. Wilsona, ew. przeznaczyć to jakieś magazyny. Na dyspozytornię to nie nadaje, ponieważ powinna być w środku sieci metra (lokalizacja w Kabatach to paranoja!!!!!). Parking ew. tak, ale za połowę "kosztorysu inwestorskiego" zarządu metra. Bardziej martwi mnie pustka w głowach, niż pustostan nad stacją. Ale to problem Kaczyńskiego, który sie daje się rolować. Mierzi mnie coraz bardziej chodzenie na partyjnym pasku redaktorów GS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rewizor rzeżóha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 13:54 Letko inaczej to jest.Nadśledczy Krzysztof "KTO WINIEN!?" śmietana, 007 IQ pisze o "kilkunastu milionach".Prawde pisze. Ale na co to jurz nie sprawdził.Tak go "ujawnianie" zmogło.1 milion - remont i przystosowanie pustkami swieconcego pustkami na Kabatach.Reszta - wymiana sprzentu co to zuomem starym jurz jest i nie da rady wiencej pociongnontz.Nowe kable trza połorzytz od Politechniki na Kabaty tak by bez zatrzymywania metra móc przełączytz starom sterownie na nowom wienc lokalizacja maue tu znaczenie ma.A i obiekt bendzie dobrze i za darmo 24 h chroniony bo na kabaty sie dostać to trudno jest.zadziwia przy tym pewna schizofrenia postowiczów:kiedy mowa o bezpieczeństwie wychodzących ze stacji słodowiec to krzyczą:dawać kase na tunel!(na który nie ma miejsca bo płytko). a jak idzie o mniejszą sume (przeproektowanie tuneli po obu stronach stacji, samej stacji, zmiana metody wykonania na droższą i wolniejszą, koszt przejścia)na bezpieczeństwo metra to sie oburzajom rze ten to taki owaki cymbau jest i taka kurna kasa a ile to by mozna za to ławek pomalować i psich bówien poperfumować. Konsekwencji trochę! Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Pustostan umysłowy czy fizyczny? 10.02.05, 22:43 Czy rzeczywiście dyspozytornia musi być w środku trasy? Nie może być na końcu? Z jakiego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Pustostan umysłowy czy fizyczny? 11.02.05, 01:13 PS: Okazuje się, że miasto dogaduje się z wykonwacą, więc parking pewnie będzie i pomysł można już uznać za niebyły. Niemniej nie bardzo rozumiem, dlaczego dyspozytornia musi być w środku trasy. Wydaje mi się, że w dobie szybkich łączy elektronicznych nie ma to większego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rewizor bo nie ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 09:45 wymienione dyspozytornie centralne powstały tysionc pińcet sto dziwińcet lat temu i dlatego są w centrum. tak jak napisauem w "rzeżusze" trzeba super fantastiko światuowodami obie sterownie (nową i starą) pouączyć by jednym "klik" móc obowiązki starej nowej przekazać bez zatrzymywania na cholera wie ile ruchu pociągów.Tak więc sygnauy z Kabat na Politechnike trafiać sobie mogą jeśli komu na tym specjalnie zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenobia Re: bo nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 10:26 Lokalizacja dyspozytorni I linii poza centrum Rewizorze, to rzeczywiście mały problem techniczny. Tylko dlaczego jeden, NAGŁY "klik" w Kabatach ma kosztować kilkanaście milionów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenobia Re: Pustostan umysłowy czy fizyczny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 10:05 Wg opinii znawców przedmiotu, dyspozytornia powinna być w centrum sieci metra. Lokalizując ją "nagle" w Kabatach (to i tak taniej niż na Księżycu), matoły przekreślają obsługę ew. drugiej linii metra. Piszesz Roody102, że będzie parking nad stacją Pl. Wilsona. Domyślam się, że chodzi tu o efekty przedwyborcze: stacja, "nagła dyspozytornia" i parking na siłę. Dyspozytornia mogła poczekać do drugiej linii. Ten parking powinien kosztować maksimum 7-8 mln, a zapłacą ze dwa razy tyle. Są to publiczne pieniądze i nie jest to już problem Kaczyńskiego, ale NIK-u. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Pustostan umysłowy czy fizyczny? 11.02.05, 14:19 Tego, czy parking nie jest budowany za drogo nie rozstrzygam. Możesz mieć rację. Natomiast dyspozytornia na Kabatach (a tam prawie na pewno się znajdzie) będzie chyba zdolna obsługiwać wszsytskie linie metra, które powstaną, bo znów jest to tylko kwestia szybkości łączy. Teoretycznie dałoby się pewnie obsługiwać to z dużo większej odległości. Może nie z księżyca, ale z innego miasta, dajmy na to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenobia Re: Pustostan umysłowy czy fizyczny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 15:04 W porzo, praktycznie każdy problem techniczny można rozwiazać. Ja tylko próbuję liczyć: nagła dyspozytornia -naście, dogadany parking -naście, fundowane przejście pod PKP -dziesiąt. I te misie wydadzą na to publiczną, czyli niczyją, a zatem także twoją i moją kasę. Wszystko na pokaz. A przy okazji gwarantowana przewałka. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: Pustostan umysłowy czy fizyczny? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.02.05, 21:47 Ciekawe, od kogo dostałeś potwierdzenie o tej porze? Czyżby od kogos z ratusza po uchwaleniu budżetu? A o tym już jakiś czas temu pisało Życie Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Pustostan umysłowy czy fizyczny? 11.02.05, 22:26 Bez teori spiskowych. Po prostu przeczytałem tekst z ŻW właśnie wtedy. A trafiłem na niego z forum ZTM chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Pustostan umysłowy czy fizyczny? 11.02.05, 22:27 PS: Jestem na tym forum nieustannie przeceniany - a to, że pracuję w ZTM, a to że mam dojścia we władzach miasta. Wyrastam na szarą eminencję nie wychodząc z domu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: Pustostan umysłowy czy fizyczny? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.02.05, 22:41 Nie wiem czy przeceniany, czy też nie doceniany. Faktem jest że siedzisz na forum prawie cały dzień. Jak Ty zarabiasz na życie? Ja na siedzenie w internecie mam tylko wieczory. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Pustostan umysłowy czy fizyczny? 11.02.05, 22:51 Litości. Może zmieńmy temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: Pustostan umysłowy czy fizyczny? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.02.05, 22:48 Ale chyba niedokładnie czytałeś, bo wiedziałbyś za ile ten parking powstanie, w postach tego nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: Pustostan umysłowy czy fizyczny? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.02.05, 22:56 W ŻW napisali, że parking będzie kosztował 8 mln, a w Twoich postach do Zenobii mowa jest wprawdzie o kosztach budowy parkingu, ale oboje piszecie o zupełnie innych kwotach. Jeśli tego dotyczyło "nie rozumiem" Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Pustostan umysłowy czy fizyczny? 11.02.05, 23:04 No ale przyznałem jej rację, czyż nie? Po prostu wcześniej nie czytałem artykułu z ŻW, przeczytałem i przyznałem rację nie wdając się w oceny, bo to w ogóle nieco obok tematu wątku było. A mam wrażenie, że próbujesz wciąż sugerować, że ja mam jakieś związki ze sprawą, dlatego piszę, że nie rozumiem do czego zmierzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: Pustostan umysłowy czy fizyczny? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.02.05, 23:08 Nie zmierzam do niczego. Z natury jestem ciekawa i lubie wiedzieć wszystko, chociaż w większości przypadków do niczego mi to niepotrzebne. Natura taka.Lubie sobie kojarzyć różne drobne fakty i staram sie wyciagać wnioski. Nikt jeszcze tego nie uznał u mnie za coś karygodnego i niedopuszczalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Pustostan umysłowy czy fizyczny? 12.02.05, 00:29 Może w Twoim otoczeniu nikt. W moim takie publiczne dociekania na temat innej osoby są uznawane za przejaw braku kultury i byłbym wdzięczny, gdybyś ich zaprzestała przynajmniej w odniesieniu do mojej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: Pustostan umysłowy czy fizyczny? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.02.05, 22:22 Jeżeli tak źle na to reagujesz, to nie ma sprawy. Z mojej strony masz zero komentarzy personalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Pustostan umysłowy czy fizyczny? 13.02.05, 22:42 Jestem zobowiązany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exexspert Kto jest winny kosztownej przeprowadzki "mózgu"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 00:05 Roody102, Stokrotka i Zenobia dowodzą w postach zdumiewającej wręcz znajomości inwestycji komunikacyjnych w mieście od podszewki!? Czy pracują w strukturach miejskich? Może powinni natychmiast przejąć dowodzenie tymi sprawami w ratuszu, ZTM i w metrze? O obecnych zawiadowcach nawet trudno wspomnieć. Dno. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Kto jest winny kosztownej przeprowadzki "mózg 12.02.05, 00:33 Abstrachując od tego, że byłbym zobowiązany, gdyby moja osoba przestała być przedmiotem dyskusji (rola podmiotowa bardziej mi odpowiada) to jestem przekonany, że pośród internautów znalazło by się wiele osób mających lepsze rozeznanie w problemach Warszawy, niż większość urzędników i nie mam akurat siebie na myśli. Ale przykład komunikacji jest bardzo dobry; na forum ZTM wypowiadają się ludzie, którzy naprawdę nieźle się już orientują w tym systemie, znają jego możliwości i ograniczenia i na pewno część proponowanych przez nich rozwiązań warta byłaby rozważenia przez ZTM. Niestety, instytucje publiczne nie nauczyły się jeszcze wykorzystywać tego, że w Internecie kupa ludzi, zupełnie bezinteresowanie dzieli się swoimi pomysłami tylko dlatego, że interesuje ich jakaś dziedzina i się na niej znają. Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Kto jest winny kosztownej przeprowadzki "mózg 12.02.05, 21:17 roody102 napisał: > Niestety, instytucje > publiczne nie nauczyły się jeszcze wykorzystywać tego, że w Internecie kupa > ludzi, zupełnie bezinteresowanie dzieli się swoimi pomysłami tylko dlatego, > że interesuje ich jakaś dziedzina i się na niej znają. święte słowa roody, święte słowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądrala Re: Wywalić szefów metra na mordę - bo kłamią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 22:44 Internauci, szefowie metra, specjaliści różnej maści. Nic w tym "mózgu" metra nie przybywa sprzętowo od uruchomienia metra do stacji Politechnika. Przybywa oprogramowanie dla kolejnych stacji. Sprzetowo nie przybywa nic.Cała ta dyspozytornia wystarczy dla metra do huty !!!!A jak by sie ktos uparł to i dla drugiej linii wystarczy. Ten cały zamiar, ta nowa dyspozytornia - to ładowanie publicznych pieniędzy dostawcom poszczególnych urządzeń.Jeśli wariaci z metra maja kasę to przecież lepiej dostarczyc dwa komplety urzadzeń pod hasłem modernizacji.Klient nasz pan. Wiedza i informacja jest obecnie najdroższym towarem. A podatnik i tak zapłaci. Dziennikarze śledczy do boju. Wpadnijcie do "mózgu" na stacji Politechnika.Porozmawiajcie z ludźmi którzy tam pracują.Tylko bez ich szefów. Kazdy kto ma komputer wie, że dysk 200GB wyglada tak samo 3 GB z zewnatrz. Stary dyrektor metra nie może miec żadnych wyrzutów sumienia. Poza tym pamietajcie internauci, że metro jest spółka i żyje z procentu od kosztu inwestycji.Budować chcą i będą jak najdrożej i najwięcej. Internauta od światłowodów ma rację.To się rzeczywiście klika. Tylko po co budować nowe miejsce do klikania za kilka milionów? Odpowiedz Link Zgłoś
zadziorr Re: Wywalić szefów metra na mordę - bo kłamią 28.03.06, 22:53 A ja cię chętnie zaproszę Pokażę Ci scianki z płyt gipsowo kartonowych którymi wyłozone jest pomieszczenie poodychasz sobie świeżym powietrzem z lekko niwydolnego systemu wentylacji pooglądaz sobie stare komputerki i stare meble buirowe Zobaczysz że to wszystko jest zrobione jak najtańszym kosztem Do tego jestem ciekaw jak wyobrażasz sobie obsługę drugiej linii kiedy już teraz ledwo się miescimy Gdzie upchasz stanowiska do obsługi drugiej linii Własnie stary dyrektor powinien mieć wyrzuty sumienia że od razu nie walczył o obiecaną działkę w centrum Warszawy Wtedy problemu by nie było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też madrala Re: Śmietana na wizytę do dyspozytorni metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 22:51 Należy złożyć nie zapowiedziana wizyte i zadac tylko jedno pytanie: co wam panowie przybyło od uruchomienia do stacji Politechnika. A potem wystapic o medal dla p. Zunia i przeprosić za głupie pytania.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spec Re: Zarzad Metra to głupcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 23:06 Widziałem "mózg" metra czyli dyspozytornię.Urzadzenia w "mózgu" to 2 x zdublowane najnormalniejsze pecety i 1 x przemysłowe specjalizowane komputery niewiele większe od peceteów. To jakaś lipa z ta przeprowadzką.Do tych urzadzeń można podłaczyć jeszcze 20 stacji metra. Ktoś tu kogoś nabiera. Kasa czy głupota? Zgadzam się z "mądralą" i "też madralą". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy TO GRANDA! IP: 217.153.97.* 21.02.05, 12:14 To granda sterowana z bliżej nieznanego ośrodka dezinformacji. Panowie Osowski i Śmietana, natychmiast przeproście B.Zunia i Metroprojekt, dyspozytornia pod Pomnikiem Jazdy Polskiej obsłuży całą linię, złóżcie doniesienie do prokuratury za próbę wyłudzenia przez zarząd publicznych środków. Wszyscy powinni iść tam, gdzie ich miejsce: Celiński niech dalej psuje PKP, Popińska do butiku na Stadionie, a prezydencik Lejk do kryminału za niezliczone przekręty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: einstein-malysz Re: Kto jest winny kosztownej przeprowadzki "mózg IP: 62.29.248.* 26.02.05, 14:49 Najlepsze w Polsce są prowizorki!! Odpowiedz Link Zgłoś
zadziorr Wyjaśnienie 28.03.06, 22:31 Szkoda, że osoby, które tak ochoczo wypowiadają się w sprawie przenosin dyspozytorni metra nie zadały sobie nawet trudu obiektywnego spojrzenia na sytuację i wyciągnięcia logicznych wniosków Dziennikarze bardzo często piszą rzeczy wygodne tylko dla nich I tak jest w tym przypadku Tak się składa, że akurat pracuję w metrze I znam sprawę z trochę innego punktu widzenia Dyspozytornia od samego początku była prowizorką Dyspozytornia od początku była planowana w centrum miasta, Ale urzędnicy z Ratusza wciąż odwlekali i zmieniali lokalizację dla budynku dyspozytorni Otwarcie pierwszego odcinka zbliżało się wielkimi krokami I okazało się, że nie ma pomieszczenia dla całego mózgu metra, bez którego byłoby niemożliwe jego funkcjonowanie Szefowie metra podjęli decyzje o adaptacji a nie budowie pomieszczenia, które pierwotnie przeznaczone było dla innych celów Prowizorkę widać na każdym kroku Widać, że to pomieszczenie miało być używane do czasu wybudowania dyspozytorni z prawdziwego zdarzenia Nie jest prawdą, że z uruchomieniem nowych stacji nie przybywa urządzeń, Co jakiś czas dostawiany jest kolejna szafa Niedługo zabraknie przestrzeni dla pracowników Wreszcie po tylu latach pojawia się szansa na pomieszczenie z prawdziwego zdarzenia takie, z którego można będzie kierować wszystkimi planowanymi liniami metra w Warszawie Szkoda, że krytycy nie zadali sobie trudu sprawdzenia stanu faktycznego a od razu ferują wyroki Jakim będzie problemem przeniesienie urządzeń do nowego pomieszczenia żadnym ale o czym wtedy napiszą dziennikarze ???? Odpowiedz Link Zgłoś