Gość: Big_Red IP: 195.20.110.* 05.10.05, 13:37 w związku z komunikatami o podejrzanym bagażu na stacji Centrum - metro działa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
silvio1970 Re: metro działa? 05.10.05, 15:24 jan-w napisał: > Działa w obie strony. a w jaki to inny sposób może działać? Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius huh 05.10.05, 15:27 może działać w jedną albo w dwie, z pominięciem jednej stacji albo kilku albo może dojeżdżać do jednej stacji albo może jeździć od stacji x do stacji y , gdzie x (i y) różne od Kabaty i pl. Wilsona Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: huh 05.10.05, 15:31 yavorius napisał: > może działać w jedną na dłuższą metę wykluczone. > albo w dwie, z pominięciem jednej stacji =2 kierunki > albo kilku = 2 kierunki > albo może dojeżdżać do jednej stacji patrz punkt 1 > albo może jeździć od stacji x do stacji y , gdzie x (i y) różne od Kabaty i pl. Wilsona wykluczone na metę znacznie krótszą niż w punkcie 1 P.S. Zaczynam rozumiec skąd się bioram moje problemy na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: metro działa? 05.10.05, 15:28 silvio1970 napisał: > jan-w napisał: > > > Działa w obie strony. > > a w jaki to inny sposób może działać? no chyba, że weżmiemy pod uwagę "cofanie do tyłu", wtedy liczba możliwych kierunków w ujęciu teoretycznym wzrasta do 3 a nawet 4 (tzw powrotne cofanie do tyłu). ale w praktyce jedna linia metra zawsze działa Tam I Z Powrotem. Albo nie działa. Podobnie jest z myśleniem logicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
amkocie Re: metro działa?(do silvio1970) 05.10.05, 15:39 Nie wiem czy wiesz ale jesteś irytujący. Metro jeździ czasami ruchem wahadłowym (o ile wiesz co to znaczy). Nie znosze jak się wymądżasz zwłaszcza nie znając tematu. Dawno nie spotkałam kogoś tak irytującego tyle osób naraz. Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: metro działa?(do silvio1970) 05.10.05, 15:46 amkocie napisała: > Nie wiem czy wiesz ale jesteś irytujący. Metro jeździ czasami ruchem wahadłowym > (o ile wiesz co to znaczy). Nie znosze jak się wymądżasz zwłaszcza nie znając > tematu. Dawno nie spotkałam kogoś tak irytującego tyle osób naraz. na ogół tak bywa gdy "dużo rąk a mało głów". Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: metro działa?(do silvio1970) 05.10.05, 15:51 amkocie napisała: > Nie wiem czy wiesz ale jesteś irytujący. Metro jeździ czasami ruchem wahadłowym > (o ile wiesz co to znaczy). wracając do meritum, ruch wahadłowy mimo że na ogól odbywa się jednym pasem lub torem ruchu, co do zasady również jest ruchem dwukierunkowym. a jesli i to cię irytuje, to znaczy że jesteś niereformowalnym zwolennikiem jednokierunkowego myslenia, które, co muszez bólem przyznać, święci triumfy na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramp Re: metro działa?(do silvio1970) IP: *.aster.pl 05.10.05, 18:13 Boże silvio, jak nie musisz to nie odzywaj sie, bo i tak nic nie wnosisz do dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: metro działa?(do silvio1970) 06.10.05, 09:23 Gość portalu: tramp napisał(a): > Boże silvio, jak nie musisz to nie odzywaj sie, bo i tak nic nie wnosisz do >dyskusji jeśli rozmowa na temat tego czy działa metro jest wedle twoich intelektualnych standardów dyskusją, to rzeczywiście niewiele do niej moge wnieść. co nie zmienia postaci rzeczy, że metro nie może działac w jednym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: metro działa?(do silvio1970) 06.10.05, 09:27 silvio1970 napisał: > co nie zmienia postaci rzeczy, że metro nie może działac w jednym kierunku. To Twoje zdanie i ja je szanuję:) Niemniej jednak może jeździć tylko z Kabat w stronę placu Wilsona. Potem oczywiście będzie musiało wrócić na Kabaty. ps. Słyszałeś o czymś takim jak tory odstawcze?:) Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Uwaga: tylko dla umiejących liczyć i mysleć 06.10.05, 10:20 yavorius napisał: > silvio1970 napisał: > > co nie zmienia postaci rzeczy, że metro nie może działac w jednym kierunk > u. > > To Twoje zdanie i ja je szanuję:) > > Niemniej jednak może jeździć tylko z Kabat w stronę placu Wilsona. Potem > oczywiście będzie musiało wrócić na Kabaty. > > ps. Słyszałeś o czymś takim jak tory odstawcze?:) mój teść jest emerytowanym kolejarzem, więc mnie nie obrażaj. Ale jesli jesteś specjalistą powiedz nam ile składów zmiesci się na torach odstawczych warszawskiego metra? W międzyczasie policzmy sobie ile czasu potrzebował autor wątku by dojść do komputera i sformułowac to pytanie (5 minut). Dodajmy do tego czas jakiego potzrebował jan-w by pytanie przeczytać i zrozumieć (optymistycznie 5 minut). Następnie czas jaki potrzebował by sprawdzić stan faktyczny czyli dojść do metra i sprawdzić ze pociagi faktycznie jeżdzą (10 minut). Na koniec trzeba uwzględnić przeciętny czas jakiego potrzebuje potencjalny beneficjent pozytywnej odpowiedzi na przeczytanie odpowiedzi jana-w i dojście do metra (10 minut). Tyle mniej więcej czasu potzrebuje też jeden skład pociagu by pokonać całą długość trasy i rozpocząć kurs powrotny. A dopiero wtedy gdy tego nie uczyni możemy mówic o ruchu jednokierunowym. 30 minut to mimimalna perspektywa w jakiej się poruszamy. W tym czasie w godzinach szczytu w jedna stronę odprawia się 10 składów. Jeśli uznamy że metro może w tym czasie działać tylko w jedna stronę, to znaczy że tory odstawcze muszą byc przygotowane na jednorazowe przyjęcie 10 składów pociągu. W co wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Uwaga: tylko dla umiejących liczyć i mysleć 06.10.05, 10:33 A mój teść jest adwokatem, czy powinnam założyć kancelarię i udzielać porad prawnych? Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: Uwaga: tylko dla umiejących liczyć i mysleć 06.10.05, 10:36 lewe_oko napisała: > A mój teść jest adwokatem, czy powinnam założyć kancelarię i udzielać porad > prawnych? nie tylko nie powinnaś ale nie możesz. o szczególy spytaj teścia. natomiast nikt ci nie zabrania myśleć, liczyć czy nawet interpretoewać prawa w życiu codziennym. oczywiście na własne ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Uwaga: tylko dla umiejących liczyć i mysleć 06.10.05, 10:47 Czytanie twoich teorii dotyczących metra również na własne ryzyko :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: Uwaga: tylko dla umiejących liczyć i mysleć 06.10.05, 11:00 lewe_oko napisała: > Czytanie twoich teorii dotyczących metra również na własne ryzyko :-))) było nawet wyraźne ostrzeżenie. to żeby oddalić ewentualne roszczenia ludzi, którzy popadną w obłęd próbując podjąć dyskusję na poziomie przewyższającym ich zdolności intelektualne. lub co gorsza, spóznią się z tego powodu na pociąg, nawet jesli odjeżdza tylko w jednym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Uwaga: tylko dla umiejących liczyć i mysleć 06.10.05, 11:08 Co do twoich intelektualnych możliwości to ja mam duże wątpliwości, bo jakos wszysycy poza tobą zrozumieli o co chodzi Janowi-W, chociaż faktycznie było to dość nieścisłe okreslenie. Ale tak właśnie najczęsciej ze soba rozmawiamy - potocznym jezykiem - grunt to rozumieć się nawzajem, a nie silic się hiperpoprawność. Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: Uwaga: tylko dla umiejących liczyć i mysleć 06.10.05, 11:15 lewe_oko napisała: > Co do twoich intelektualnych możliwości to ja mam duże wątpliwości, bo jakos > wszysycy poza tobą zrozumieli o co chodzi Janowi-W, chociaż faktycznie było to > dość nieścisłe okreslenie. Ale tak właśnie najczęsciej ze soba rozmawiamy - > potocznym jezykiem - grunt to rozumieć się nawzajem, a nie silic się > hiperpoprawność. jasne, mówić bylejak, nieskładnie i nielogicznie. byle sie rozumieć. to moze byłoby i smieszne gdyby nie było prawdziwe. tylko pozwól mi na przywilej niewłączania mojej osoby w ten interesujacy nurt nowoczesnej komunikacji. bo ja naprawdę nie zrozumiem o co chodzi, gdy ktoś mi powie że metro jeżdzi tylko do Centrum. Na tej samej zasadzie jestem zwolennikiem parzystej liczby kontaktów maszyn latających z ziemią. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Uwaga: tylko dla umiejących liczyć i mysleć 06.10.05, 11:20 Naprawdę nie mam ochoty dawać ci wykładu z językoznawstwa, wystarczą twoje nudne wywody na temat metra - to już nadto na jeden wątek. Może kiedyś kiedy spotkamy się na spacerze po naszej dzielnicy - wrócimy do tej ważnej kwestii... Tymczasem nie pozostaje mi nic innego jak wyrazic dezaprobatę wobec twojego kodu językowego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: Uwaga: tylko dla umiejących liczyć i mysleć 06.10.05, 11:34 lewe_oko napisała: > Naprawdę nie mam ochoty dawać ci wykładu z językoznawstwa, wystarczą twoje nudn > e > wywody na temat metra - to już nadto na jeden wątek. Może kiedyś kiedy spotkamy > się na spacerze po naszej dzielnicy - wrócimy do tej ważnej kwestii... > Tymczasem > nie pozostaje mi nic innego jak wyrazic dezaprobatę wobec twojego kodu > językowego :-) Dziękuję za propozycję randki szkoleniowej , ale muszę ja odrzucić nie tyle ze względu na swoją kombatancką przeszłość ale prosty ten fakt, iż uważną czytelniczka tego forum jest moja żona. Może gdybyś zastosowała nieco bardziej wyrafinowany kod językowy, tzn. niekoniecznie zrozumiały dla wszystkich ale np tylko dla mnie i dla ciebie, to ja bym ci odpowiedział w tym samym kodzie, że jak najbardziej chodźmy na ten spacer, i wtedy moja żona, ani twój mąż, ani moi koledzy komatanci nic się nie domyślili że ja spaceruję z moderatorem w celu odbycia korepetycji językowych. A tak pozostaje mi jedynie stanowczo odpowiedzieć: jak śmiesz?? i dokrzyczeć: Precz z moderacją! Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Uwaga: tylko dla umiejących liczyć i mysleć 06.10.05, 11:40 "Dziękuję za propozycję randki szkoleniowej , ale muszę ja odrzucić nie tyle ze względu na swoją kombatancką przeszłość ale prosty ten fakt, iż uważną czytelniczka tego forum jest moja żona." I ciągle chce być twoją żoną???? Dodam tylko, że mój mąż też czytuje (choć mało uważnie) i zapewniam Cię, że nie zaproponowałabym Ci randki - i to z wielu powodów. Cóż dlaczego niektórzy mężczyźni rozumują tak prosto, że spotkanie kobiety i męzczyzny musi oznaczać dla nich randkę? A tak serio - to cenię Twój dowcip, ale niestety nie wiesz co to znaczy kod jezykowy - więc bądz łaskaw nie uzywać tego określenia, w przeciwnym razie będę musiała opisać tę kwestię w równie porywający sposób jak Ty - swój post o metrze (brawo brawo). Na razie wyrażasz sie nieściśle i nielogicznie, a co gorsze - nieprawidłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: Uwaga: tylko dla umiejących liczyć i mysleć 06.10.05, 11:48 lewe_oko napisała: >> I ciągle chce być twoją żoną???? pozwól, że uwagę tę potraktuję w kategoriach zwykłej kobiecej wścibskości. żone biję rzadko, daję pieniądze na dzieci i toleruję jej intelektualne fanaberie w rodzaju pracy naukowej. więc zakładam, że wciąż mnie kocha i chce być ze mną, prawda kochanie? >ale niestety nie wiesz co to znaczy kod jezykowy - więc bądz łaskaw nie > uzywać tego określenia, w przeciwnym razie będę musiała opisać tę kwestię w > równie porywający sposób jak Ty - swój post o metrze (brawo brawo). Na razie > wyrażasz sie nieściśle i nielogicznie, a co gorsze - nieprawidłowo. co zgodnie z twoim postulatem powinno być zrozumiałe dla większosći uczestników tego forum. o co ty masz pretensję, że chcę się z wami dogadać? Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 dzień dobry 06.10.05, 10:39 lewe_oko napisała: > A mój teść jest adwokatem, czy powinnam założyć kancelarię i udzielać porad > prawnych? poza tym dzień dobry, bo powiedziec że miło cię znowu widziec to jakby ucieszyć się na widok dentysty. Ale mimo wszystko cieszę sie że nie widzę tu twojego poturbowanego intelektualnie kolegi. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius >Silvio 06.10.05, 12:25 silvio1970 napisał: > Ale jesli jesteś > specjalistą powiedz nam ile składów zmiesci się na torach odstawczych > warszawskiego metra? Nigdzie nie napisałem, że jestem, ale zmieści się przynajmniej kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 Re: >Silvio 06.10.05, 12:30 yavorius napisał: > silvio1970 napisał: > > Ale jesli jesteś > > specjalistą powiedz nam ile składów zmiesci się na torach odstawczych > > warszawskiego metra? > > Nigdzie nie napisałem, że jestem, ale zmieści się przynajmniej kilka. w wątku dla umiejących myśleć i liczyć udowodniłem że odpowiedż jana może mieć sens jedynie gdy na torach odstawczych jednorazowo zmieści się przynajmniej 10 składów. A jestem pewien że się nie zmieści. W tym kontekście wypowiedż jana- w można od biedy potraktować w kategorii słabego dowcipu, w stylu: - przepraszam szanownego pana, czy teraz pana deszcz? - niechaj wyjrzę za okno, jak najbardziej pada i to z góry Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 czy teraz pada 06.10.05, 12:32 silvio1970 napisał: > - przepraszam szanownego pana, czy teraz pana deszcz? > - niechaj wyjrzę za okno, jak najbardziej pada i to z góry dla nie umiejących myśleć: powyższe to przykład. obecnie nie pada. przynajmniej u mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 komunikat na 7/10/05 07.10.05, 10:28 czy jest juz jakaś informacja na dzisiaj? w ile stron mozna jeździć? Odpowiedz Link Zgłoś