11.10.06, 12:12
Witam,
czy ktos cos wie na temat aktów?????
Co dzwonie do Ronsona to panie mówia ze wkrótce. Tylko ze te wkrótce trwa od
ponad 3 miesięcy!!! A ja z mezem płace ubezpieczenie kretydu ponad 200 zl co
miesiac za friko bo ktos w ronsonie zawalil sprawe.
Mam pytanie do mieszkancow, zapewne są osoby które znają sie na prawie, może
ktoś życzliwy napisze odpowiednie pismo do ronsona w tej sprawie, przeciez
cigagle ponosimy dodatkowe koszty. Zapewne wiekszosc z nas jest w tej
sytuacji. Akty mialy ruszyc w kwietniu, a od kwietnia jestesmy do tylu o
prawie 2000,00 zł - biorąc po uwagę ze razem z męzem wychowujemy dwójke dzieci
to dla nas dużo. Z pewnością na osiedlu sa osoby które mysla tak jak ja. Wiec
prosze was, pomózmy sobie nawzajem.
Pozdrawiam
Misia
Obserwuj wątek
    • anzelmina_mamrota Re: AKTY!!! 11.10.06, 13:19
      Dzień dobry,
      Ponieważ datą ostateczną na ustalenie konkretnych terminów podpisywania aktów
      notarialnych miał być 11.10, od rana próbuję skontaktować się z Panią
      Litwińską - póki co za pośrednictwem Ronsona. Przed chwilką otrzymałam
      informację, że właśnie trwa spotkanie z prawnikami i notariuszem. Po tym
      spotkaniu mam nadzieję otrzymać konkretną datę (od tej nie odstąpię). Tak więc
      dzisiaj jeszcze skontaktuje się z ową Panią i będę domagała się konkretów. W
      Ronsonie uspokajano mnie, że koleżanki mieszkające na Lazurowej(pracownice
      Ronsona) również się niepokoją, bo nie mają rzeczonych aktów. Tyle tylko, że
      najprawdopodobniej w umowach przedwstępnych zabezpieczyły się na wypadek
      ewentualnych opóźnień (to oczywiście mój wniosek w tej kwestii). Jutro zapukam
      tutaj i wyznam wszystko, czego dowiem się w tej sprawie.

Pozdrawiam serdecznie
      • lux15 Re: AKTY!!! 11.10.06, 13:33
        Dzieki za info, w takim razie poczekamy zobaczymy, ale nie możemy juz tego
        dłużej tolerować.
        Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych :)
        Misia
        • pedro76 Re: AKTY!!! 11.10.06, 15:35
          hm czy ja wiem czy pracownice ronsona mieszkające u nas się niepokoją???myślę
          że siedzą spokojnie bo i tak podpiszą akty jako pierwsze a dopiero później my
          zostaniemy dopuszczeni do brania udziału w tymże procederze a że pewne sprawy z
          udzialem ronsona się przeciągają???to chyba jest wpisane w ich sposób
          dzialania ;)
          • anzelmina_mamrota Re: AKTY!!! 12.10.06, 13:01
            Witam,
            Zgodnie z obietnicą pukam, by... No właśnie... Niewiele mam do powiedzenia w
            sprawie aktów, w każdym razie nic nowego. Wczoraj do późnych godzin wieczornych
            próbowałam skontaktować się z panią Litwińską. Niestety, nie odbierała
            telefonów i nie odpowiadała na pozostawiane na skrzynce prośby o kontakt
            (dotychczas oddzwaniała skwapliwie). Dzisiaj jest podobnie. Panie w Ronsonie
            informują, że narady prawników, notariuszy i przedstawicieli innych związanych
            z aktami notarialnymi profesji wciąż trwają. Nie potrafią jednak odpowiedzieć,
            czy była jakaś godzinna przynajmniej przerwa na drzemkę. Tak więc nasz
            developer przestaje mieć ochotę komunikować się z nami. Ba! Nie usiłuje nawet
            zachować pozorów rzucając kolejną garść mdłych informacji. No cóż... dzwonię
            wciąż.

Pozdrawiam
            • ezimow Re: AKTY!!! 12.10.06, 15:36
              Dzięki za informację i wytrwałość w dobijaniu się do naszego dewelopera. Mam
              jedno pytanie, rozumiem, ze kwestia połączenia działek jest już zakończona a
              obecne obrady dotyczą tego jak szybko i bezboleśnie podpisac z nami akty
              notarialne, czy może jestem w błędzie? Mnie panie z Rosona zazwyczaj zbywaja
              tekstem, "Pani z 3 etapu? to Pani może poczekac do grudnia". Będę wdzięczna za
              odpowiedź.
              Pozdrawiam
              • pedro76 Re: AKTY!!! 12.10.06, 20:32
                fakt że obsługa dziewczynek z ronsona obecnie a w momencie dowiadywania się o
                kupno mieszkania to niebo a ziemia - cóż wtedy pobierało się prowizję za
                handelek a teraz???no właśnie to nam zależy na czasie ... smutne ale developer
                traci w oczach
                • anzelmina_mamrota Re: AKTY!!! 13.10.06, 12:16
                  Przed chwilką - po trzech dniach usiłowań - udało mi się skontaktować z panią
                  Litwińską. Oczywiście konkretów brak (chyba że konkretem można nazwać kolejne
                  przesunięcie terminu podania owych konkretów na najbliższy wtorek - dla mnie to
                  za mało). W zamian dostałam dawkę sarkazmu, nieuprzejmości i zniechęcenia.
                  Wyczerpałam więc możliwości i sposoby komunikowania się z tą osobą i umówiłam
                  się na spotkanie z bezpośrednim jej przełożonym. Czy zaowocuje ono konkretnymi
                  ustaleniami...? W każdym razie zamierzam jak wieczny Żyd stukać, pukać, może i
                  płakać.
                  • houseman1 Re: AKTY!!! 14.10.06, 01:12
                    Myślę, iż jest to czas, który możemy wykorzystać na poszukanie Notariusza
                    konkurencyjnego dla tego, który obsługuje wszystkie inwestycje Ronsona. Zapewne
                    Ronson i Notariusz dorobią się na naszym osiedlu kroci ale takie mają prawo.

Jeśli ktoś z nas ma znajomego notariusza, który zdecydowałby się z nami
                    współpracować moglibyśmy wynegocjować lepsze stawki. Wiem, że to trudne ale
                    popytajmy wśród znajomych.
                    • dorina04 Re: AKTY!!! 17.10.06, 10:44
                      Czy macie jakies news'y w sprawie aktów?
                      • mirekczar Re: AKTY!!! 17.10.06, 12:01
                        Jeszcze kilka dni... prawnicy nad tym pracują. Dostaniemy propozycję
                        kancelarii, w której z trzema notariuszami bedziemy podpisywać akty 'hurtem'
                        przy wykorzystaniu znaczącego rabatu.
                        • midarek_gazeta Re: AKTY!!! 17.10.06, 13:30
                          mirekczar napisał:

> Jeszcze kilka dni... prawnicy nad tym pracują. Dostaniemy propozycję
                          > kancelarii, w której z trzema notariuszami bedziemy podpisywać akty 'hurtem'
                          > przy wykorzystaniu znaczącego rabatu

Mirku,
                          A ci prawnicy to są z Ronsona, czy moze jacys "nasi"? Skąd masz takiego niusa?

pozdrawiam gorąco
                          • edyta_i_adam Re: AKTY!!! 17.10.06, 13:46
                            A takie pytanko mam bo przyznam szczerze , że się nie orientuję, czy nasz
                            Ronson może narzucić nam notariusza? Czy mogę mieć własnego , prywatnego ?
                            • midarek_gazeta Re: AKTY!!! 17.10.06, 14:15
                              Pozwol, ze udziele Ci odpowiedzi w stylu "wydaje mi sie, ze...". Otoz pytalem
                              sie kiedys notariusza, czy moglby zrobic dla nas taka niezalezna od Ronsona
                              umowe kupna w formie aktu notarialnego i okazalo sie, ze:
                              1. Jest z tym mnostwo roboty, wiec sporzadzenie jednej takiej umowy dla mnie,
                              jednego jedynego klienta, bedzie niewspolmiernie pracochlonne w porownaniu do
                              stawki, ktora mozna mi zaproponowac.
                              2. "tak, ale..." czyli notariusze zyja w swoim swiatku i reka reke myje. Ja
                              zaplace i odejde z moim aktem, a Pani Notariusz dalej pozostanie w swoim "cechu"

Zatem, z tego co zrozumialem Pania Notariusz, to jak sie zbierze wiecej niz
                              polowa mieszkancow nieruchomosci, wtedy mozna podjac probe niezaleznego aktu.
                              Taki byl przynajmniej obraz przedstawiony przez tego mojego natariusza.

Ale to tylko odpowiedz w stylu: "wydaje mi sie, ze..." bo sam nie jestem ani
                              notariuszem ani nawet prawnikiem.
                              pozdrawiam
                          • mirekczar Re: AKTY!!! 17.10.06, 15:41
                            informacja jest ze słuchawki telefonicznej - po drugiej stronie była Pani z
                            biura Ronsona :) Prawnicy są 'nasi' w tym sensie, że Ronsona. Notariusza
                            proponuje Developer. W zamian mamy dostać kilkadziesiąt procent rabatu na akcie.
                            • tom225 Re: AKTY!!! 17.10.06, 19:51
                              Czy to prawda ze jesli sie nie podpisze aktu notarialnego do konca tego roku to
                              nie mozna bedzie juz odliczyc odsetek od kredytu?
                              • biala.rzepa Re: AKTY!!! 17.10.06, 20:15
                                Dziś słyszałem coś takiego w audycji na Tok FM. Niestety to chyba prawda, pod
                                warunkiem że zniknie ulga odsetkowa od przyszłego roku.
                                • marceli-szpak Re: AKTY!!! 17.10.06, 20:38
                                  A nie wiecie ile może kosztować ta cała impreza tak za mieszkanie 72 m2 z
                                  naszego osiedla II etap ?
                                  • jolkaz1 Re: AKTY!!! 17.10.06, 21:06
                                    co do ceny aktu to wszystko zależy od wartości mieszkania, od tego taksa -
                                    polecam rozporządzenie w sprawie maxymalnej taksy notarialnej, do tego opłata
                                    od wniosku o założenie KW - 60 pln, opłata sądowa za wpis własności - 200, za
                                    wpis współwłasności - 100 zł., opłata od wniosku o wpis sposobu korzystania z
                                    nieruchomości, bo zapewne taki zostanie ustalony - 150 zł., wpis hipoteki
                                    200zł., taksa notarialna + VAT ( od wartości powyżej 60 tysiecy do 1.000.000,00
                                    zł. - 1.010,00 zł. + 0,5% od nadwyżki powyżej 60.000,00 zł. )..to chyba
                                    wszystkie koszty.. a co do Notariusza to Kancelarie są otwarte i czekają na
                                    Klientów, nie jest prawdą, iż nie opłaca się sporządzić Noariuszowi jednej
                                    umowy za 2.000,00 bo niejeden zrobi to bardzo chętnie. Z informaji od
                                    dewelopera wynika, że Notariusz udziela 20% rabatu... niepoważne to jest w
                                    sytuacji, gdy do jednej Kancelarii prowadzone jest całe osiedle, uważam, że
                                    ronson powinien i może wynegocjować połowe stawki!! Dodatkowo dzisiaj
                                    otrzymaliśmy informację, że umowy będą w dwóh aktach, najpierw zostanie
                                    przeniesiona własność lokalu, a następnie w tym akcie należy ustanowić Panią
                                    Litwińską swoim pełnomonikiem i ona w imieniu Kupującego będzie przystępować do
                                    drugiego aktu z Ronsonem, celem przeniesienia w późniejszym okresie... powiem
                                    tylko jedno : SKANDAL!! Ja też tej kobiety nie znoszę, ale żeby udzielać jej
                                    pełnomocnictwa do zawierania w naszym imieniu z ronsonem umowy to już sami
                                    siebie przeszli.. w dodatku podejrzewam, że dwa akty będą więcej kosztować niż
                                    jeden, więc ta 20% zniżka i tak pójdzie się .... no powiem krotko, chcą nas
                                    wydymać, i to na bezczela..SĄSIEDZI NIE DAJMY SIĘ!!
                                    • ezimow Re: AKTY!!! 17.10.06, 21:25
                                      Z tego co ja wiem, to nie ma żadnego powodu do ustanowienia pełnomocnictwa dla
                                      p. Litwińskiej. Umowa kupna-sprzedaży powinna dotyczyć wyodrębnionego lokalu z
                                      udziałem w części wspólnej nieruchomości oraz w użytkowaniu wieczystym gruntu.
                                      Ja nie mam zamiaru udzielić żadnych pełnomocnictw p. Litwińskiej, bo niby kto to
                                      dla mnie jest.
                                      Co do stawek, to w pełni się zgadzam. Jak cena u tego notariusza przekroczy 2000
                                      to ja u niego nie podpisuje.
                                      A co to znaczy w poźniejszym okresie i po co w ogóle ten pełnomocnik? Bede
                                      wdzieczna za informacje.
                                      • jolkaz1 Re: AKTY!!! 17.10.06, 21:38
                                        dzisiaj otrzymaliśmy tą informację telefonicznie, nie będzie jednego aktu bo
                                        nie ma wszystkich dokumentów potrzebnych do przeniesienia udziału we
                                        współwłasności... mi poprostu brak słów.. dlatego najpierw wyodrębnienie
                                        własności lolalu i przeniesienie prawa własności, a później drugi akt - mam
                                        nadzieję, że będzie obejmował udział we współwłasności gruntowej i w części
                                        wspólnej dotyczącej m. in. garażu, bo jakby ronson pobudził fantazję to można
                                        by nawet 4 akty zrobić... mam ich serdecznie dosyć! dobrze, że ktoś tutaj
                                        jeszcze wspomniał o odliczeniu odsetek od kredytu, przecież jeśli nie staniemy
                                        się w tym roku właścicielami to nie będzie można z tej ulgi skorzystać!
                                        • ezimow Re: AKTY!!! 17.10.06, 21:49
                                          Ogólnie to wszystko jakieś mętne i dziwne. Wyodrebniony lokal wraz z udziałem w
                                          nieruchomosci wspolnej nie wisi w powietrzu i jednym aktem notarialnym musi
                                          zostac ustanowione uzytkowanie wieczyste dla lokalu.
                                          Co do garazu to moze byc faktycznie w drugim akcie i pewnie tak bedzie. Niestety.
                                          Moze powinnismy rozwazyc mozliwosc konsulatcji z kompetentnym prawnikiem
                                          (niezlaeznym od dewelopera).
                                          bez wzgledu na to jak sie sprawy potocza to projekt aktu powinnismy otrzymac
                                          przed podpisaniem u notariusza. (takie ja mam informacje z calkiem
                                          kompetentnego, aczkolwiek pozaprawniczego źródla)
                                          Anyway, Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz.
                                    • midarek_gazeta Re: AKTY!!! 17.10.06, 23:01
                                      >nie opłaca się sporządzić Noariuszowi jednej
                                      > umowy za 2.000,00 bo niejeden zrobi to bardzo chętnie

cos chyba przeceniasz sile owych 2 000 PLN, szczegolnie jezeli mowimy o
                                      notariuszach...
                          • ezimow Re: AKTY!!! 17.10.06, 20:05
                            Witam

>>Jeszcze kilka dni... prawnicy nad tym pracują.>>

czy ktoś wie nad czym oni dokładnie pracują? Mam nadzieję, że kończą
                            przygotowywać akty. A co do notariusza, to teoretycznie nie można go narzucić,
                            ale... praktyka jest inna. Sama się zastanawiam czy nie będzie mi się opłacało
                            skorzystać z usług innego notariusza. Ale to dopiero jak bedą akty 3 etapu (a na
                            to, jak już pisałam, mieszkańcy tego etapu zdaniem dewelopera mogą poczekać).
                            Pozdrawiam i zyczę cierpliwości tym którzy czekaja najdłużej
    • mirekczar do falkenstein 17.10.06, 21:58
      Właśnie. W zasadzie z kilku poprzednich postów wynikałoby, że mamy na osiedlu
      osoby biegłe w prawie... oczywiście rozumiem, że prawo autorskie, handlowe czy
      administracyjne to zupełnie różne kwestie i nie każdy prawnik zna wszystkie
      możliwe paragrafy... ale przynajmniej nie da się podejść sformułowaniami, które
      dla innych mają 'pozór mądrości'. Nie słyszałem dotąd o takim rozwiązaniu jak
      pełnomocnictwo dla przedstawiciela developera przy podpisywaniu umowy z
      developerem... Jak umocuję Panią A albo B, która pracuje dla Ronsona, żeby mnie
      reprezentowała przed Ronsonem to kto z kim zawiera akt ?
      • jolkaz1 Re: do falkenstein 17.10.06, 22:45
        umowa zawarta będzie pomiędzy ronson dewelopment residential a Tobą,
        reprezentowanym przez Panią Agnieszkę Litwińską na podstawie pełnomocnictwa
        udzielonego w formie aktu notarialnego w poprzednim akcie... przy
        przeniesieniu własności nieruchomości konieczne jest pełnomocnictwo w tej samej
        formie co forma umowy, czyli forma aktu, więc w ronsonie wydumali, że w
        pierwszym akcie Kupujący ustanowią Panią Litwińską swoim pełnomocnikiem, a
        później ona w ich imieniu zawrze z ronsonem umowy dotyczące chyba tych
        nieszczęsnych garaży..
        • ezimow Re: AKTY!!! 17.10.06, 23:06
          > umowa zawarta będzie pomiędzy ronson dewelopment residential a Tobą,
          > reprezentowanym przez Panią Agnieszkę Litwińską na podstawie pełnomocnictwa
          > udzielonego w formie aktu notarialnego w poprzednim akcie...

A może wiesz dlaczego ta Pani ma nas reprezentować?? A poza tym raczej nam tego
          pełnomocnictwa dla tej pani w postaci aktu notarialnego to za darmo nie dadza.
          pozdrawiam
        • mirekczar Re: do falkenstein 18.10.06, 07:29
          Dzęki za posta ale tyle zrozumiałem. Nie wyjaśnia to jednak dlaczego pracownik
          Ronsona ma mnie reprezentować przed Ronsonem. Zamiast przenieść aktem własność
          z Ronsona na nas, upoważnimy Ronsona do decydowana za nas o własności... To
          może nie podpisujmy aktów, wyjdzie na to samo a będzie taniej. Sorki, nie
          rozumiem tego.
    • copernicus225 Re: AKTY!!! 17.10.06, 23:32
      Powiem tyle-Ogólnie robią nas w bambuko!

Już JVC ma lepsze praktyki-spóźniają się z terminami zakończenia budowy, ale
      przynajmniej w terminie podpisują akty. A JAKOść JEST PODOBNA!!!!!
      A Ronson nawala na całej liniI- spóźnione terminy odbiorów, spóźnione akty,
      jakość też poniżej średniej.

MOJE UBEZPIECZENIE "NAD PŁACONE " BANKOWI WYNOSI JUŻ 7 RAZY 176 PLN=1232 PLN.
      POPYTAM SIĘ KUMPLI PRAWNIKÓW, CO NALEŻY Z TYM FAKTEM ZROBIĆ.
      NA 100% TEJ KASY NIKT MI NIE ZWRóCI, MOżNA ŻĄDAĆ REKOMPENSATY, LUB ZAPłATY
      RACHUNKóW PRZEZ NASTĘPNE MIESIĄCE DO KWOTY JAKĄ PRZEPłACILIŚMY PRZEZ RONSONA.
      A MOżE NIE PłACIć RACHUNKóW????

MOZNA TEż ZROBIć ANTY REKLAME FIRMY RONSON W PRASIE.
      UWARZAM, żE Są TO CELOWE DZIAłANIA, A JEZELI NIE, TO NIEUDOLNOść I BRAK ODROBINY
      PROFESJONALIZMU.
      TRZEBA OSTRZEC PRZYSZłYCH KLIENTóW FIRMY RONSON.
      UWAżAM, żE NASZ DEVELOPER WYKORZYSTUJE SYTUACJę JAKA JEST NA RYNKU NIERUCHOIMOśCI.
      NASZYM ZADANIEM, JEST OSTRZEżENIE PRZYSZłYCH KLIENTóW PRZED NIEUCZCIWYM DEVELOPEREM.

PS: W UMOWIE Z TEGO CO PAMIęTAM, MAM ZAPIS , ZE MOGę SAM SOBIE DOBROWOLNIE
      WYBRAć DEVELOPERA.

ZRóBMY COś Z TYM
      • copernicus225 Re: AKTY!!! 17.10.06, 23:34
        > PS: W UMOWIE Z TEGO CO PAMIęTAM, MAM ZAPIS , ZE MOGę SAM SOBIE DOBROWOLNIE
        > WYBRAć DEVELOPERA.

sORKI NOTARIUSZA OCZYWISCIE:)))))
      • mirekczar Re: AKTY!!! 18.10.06, 07:41
        Na innych forach można wyczytać, że scalenie działek, wyodrębnienie własaności
        i wpis do kartoteki lokali to kwestia maksymalnie dwóch miesięcy włącznie z
        uprawomocnieniem się decyzji. W zasadzie akty są zaraz po oddaniu bloku do
        użytku. Z drugiej strony stan prawny wielu gruntów nie jest uregulowany. Firmy
        budują a jednak decyzje o zagospodarowaniu bywają później zaskarżane. Nie wiem
        czy to celowe działanie Ronsona czy Bemowo wpakowało go na minę... Niezależnie
        od tego byłoby miło gdyby przedstawiciel Developera spotkał się z nami i
        udzielił wyjaśnień. Pojedynczo otrzymujemy informacje niepełne, niespójne albo
        niczego się nie możemy dowiedzieć. Nie dość, że nas to nie uspokaja to zostawia
        miejsce na domysły... Może napiszemy wspólne zaproszenie dla kogoś z Ronsona
        albo zbierzemy się w kilka osób i pojedziemy na Pruszkowską ?
        • izeszczy Re: AKTY!!! 18.10.06, 12:12
          z miłą chęcią - powiedz tylko gdzie i o której zbiórka
          • lazurowa1 Re: AKTY!!! 18.10.06, 14:35
            ja rowniez sie pisze
          • mirekczar Re: AKTY!!! 18.10.06, 14:38
            Może otrzymamy oficjalne wyjaśnienie całej sytuacji w formie ogłoszenia
            wywieszonego na klatce. Do kiedy czekamy ? Jaką formę wypowiedzi w imieniu
            mieszkańców zastosujemy - list otwarty ?
            • lazurowa1 Re: AKTY!!! 18.10.06, 22:00
              Proponuję zadzwonić do Ronsona i złożyć prośbę o wywieszenie na klatkach bądź
              wrzucenie do skrzynek informacji o obecnym statusie aktów notarialnych w ciągu
              tygodnia.
              • mirekczar Re: AKTY!!! 18.10.06, 22:25
                To mamy już za sobą. Pani Admiistrator wspomniala, że porozmawia w tej sprawie.
                • houseman1 Re: AKTY!!! 18.10.06, 22:47
                  Musimy sobie zdawać sprawę, że nie mamy żadnych możliwość wpłynięcia na
                  Ronsona. Propozycja wspólnego udania się do Ronsona jest jedyną dobrą formą.
                  Myślę, iż pierwsze 3 osoby, które się zgłosiły powinny to zrobić i nam napisać
                  coś. To nie jest zrzucanie obowiązku , a jedynie podkreślenia, że to dobra
                  inicjatywa i jeśli będziemy chcieli iśc całym osiedlem, to się takie spotkanie
                  nie odbędzie. Liczę na pomysłodawców.

Sprawa wygląda faktycznie poważnie. Nie możemy liczyć na Panią Administrator,
                  która jest miła ale prawdę mówiąc nic ją to nie musi obchodzić bo to nie jej
                  sprawa.

Jeszcze raz proszę pomysłodawców spotkania o ew. pomoc. Myślę, iż potem po
                  otrzymaniu informacji urośnie grono aktywistów.
                  • mirekczar Re: AKTY!!! 21.10.06, 13:58
                    Co myślicie o pismach, które dostaliśmy do Pani z Ronsona ?
                    • ann63 Re: AKTY!!! 21.10.06, 17:35
                      Dodzy Sasiedzi,
                      W zwiazku z bardzo szczatkowymi informacjami, jakie caly czas dostalwal od
                      Ronsona, postanowilam udac sie do Urzedu Dzielnicy Bemowo i sprawdzic jak
                      faktycznie wyglada sprawa. Jedna dobra wiadomosc wszystkie dokumenty sa
                      kompletne i nie ma problemu formalnego. Niemniej to co piszecie, ze caly czas
                      robia nas w bambuko to prawda. Komplet dokumentow zostal zlozony dopiero dwa
                      dni temu do Urzedu, a dlaczego?? Pani Litwinska chciala zalatwic kartoteki od
                      razu dla wszystkich etapow jednoczesnie. A przeciez pierszy etap mozna bylo
                      wydzielic wczesniej i wczesniej zalatwic dokumenty, nie musielibysmy placic
                      ubezpieczen przy kredytach za brak hipoteki. Ale nie ma tego zlego czego nie
                      moglibysmy wykorzystac. W zwiazku z tym mozemy oddac sprawe do prawnik o
                      odszkodowania, poniewaz nastapilo zaniedbanie obowiazkow przez developera. Z
                      urzedu jestem wstanie otrzymac oficjelne potwierzdenie, kiedy zostaly zlozone
                      dokumenty. Zakladanie takiej sprawy przeciw developerovi ma sens tylko wieksza
                      iloscia osob. Prosze więc o rozwazenie tej opcji przez zainteresowanych.
                      Reasumujac na ta chwile to jest kwestia max ok dwoch tygodni do podpisania
                      aktow. Co do notariusza to mam propozycje wybierzmy wlasnego, zredagujmy umowe
                      tak jak bysmy chcieli zeby wygladala i przeslijmy Ronsonowi tylko informacje do
                      ktorego notariusza ma przeslac dokumenty. Mysle, ze jezeli bedziemy dobrze
                      negocjowac to otrzymamy calkiem ozsadny procent rabatu. Co Wy na to??
                      • houseman1 Re: AKTY!!! 21.10.06, 18:27
                        Proponuję zaczekąc na projekt aktu z Ronsona i wycenę. Jak mozna szukać czegoś
                        lepszego jeśli jeszcze nie widzieliśmy propozycji. Myślę, iż będzie ew. możliwe
                        znalezienie lepszego notariusza ale uda się to jeśli wszyscy bedziemy działac
                        razem.

Ann63 - czekamy na Twoje poparcie w temacie zgloszenia usterek.
                        • copernicus225 Re: AKTY!!! 21.10.06, 18:51
                          Z więlką chęcią dopisze się do osób które, będą starały się od developera
                          odzyskać nadpłacone ubezpieczenie.
                          Do listy usterek też się dopiszę

Miłego Weekend'u
                      • mirekczar Re: AKTY!!! 22.10.06, 11:42
                        To było do przewidzenia, że wszyscy zostaną obsłużeni razem... do marca to
                        nawet było dla nas korzystne ale przed końcem roku przydałoby się zamknąć temat.
                        Fajnie, że dostaliśmy krótkie wyjaśnienie. Niepokoi mnie czemu nie wspomniano o
                        procedurze upoważniana kogoś do zawierania aktów w naszym imieniu... nie będzie
                        to potrzebne ? znowu zostaniemy zaskoczeni ? nie było takiego pomysłu ?
                      • jolkaz1 Re: AKTY!!! 22.10.06, 12:57
                        wydaje mi się, że na początek każdy powinien wystowosać wezwanie do zapłaty,
                        bez żadnych zbiorówek i "oddawaniem sprawy do prawnika", a z zagrożeniem
                        skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego... jednakże ten zwrot
                        niesłusznie poniesionych tytułem ubezpieczenia kredytu kwot, a to w związku z
                        niewywiązaniem się przez ronsona z zawartej umowy przedwstępnej, należy się
                        również po zawarciu umowy właściwej i ja powiem szczerze, że wstrzymałaby się
                        do tego czasu z wezwaniami i straszeniem Sądem.. a dlaczego? bo wszyscy zapewne
                        mamy umowy przedwstępne w zwykłej formie pisemnej co oznacza, że nie służy nam
                        roszczenie o przeniesienie własności, a tylko - w przypadku nie przystąpienia
                        przez ronsona do aktów - o odszkodowanie.. a to oznacza w konsekwencji, że
                        można żądac jedynie zwrotu ceny ewentulanie z odsetkami, innej szkody wykazać
                        się nie da.. w żaden sposób nie jesteśmy w stanie zmusić ronsona do zawarcia
                        umów właściwych, a uwagi na formę umowy przedwstępnej... Ja nie zamierzam im
                        podarować kwot poniesionych od marca na ubezpieczenie kredytu, ale wstrzymam
                        się do aktów... oczywiście każdy zrobi jak uważa, nic nie stoi na przeszkodzie,
                        żeby w tym momencie wysłać do nich wezwanie. Ronson twierdzi, że to nie z jego
                        winy, ponieważ nie mogło dojść do przeniesienia własności z uwagi na proces
                        scalenia działek - jednakże w umowach przedwstępnych umówiliśmy się, że umowy
                        włąściwe zostaną zawarte w terminie 3 miesięcy od oddania bloku bodajże, nie
                        chce mi się teraz sprawdzać umowy, ale na pewno nie w terminie 3 miesięcy od
                        scalenia... proces scalenia nas nie powinien interesować, i ronson nie powinien
                        się na niego powoływać - scalić działki trzeba było przed rozpoczęciem
                        inwestycji, a nie po jej zakończeniu.. a co do redagowania umowy to zrobi to
                        Notariusz, bo za to bierze naprawdę duże pieniądze, szczególnie jak wystarczy
                        raz sporządzić szimel, a później tylko zmieniać dane... ja nadal uważam, że w
                        naszej sytuacji 20% zmiżka to za mało, taksa notarialna określana jest w
                        stawkach maxymalnych a to oznacza, że Notariusz może nasze akty zrobić za
                        średnią stawkę, czyli dać nam 50% rabatu... znalezienie Kancelarii, która się
                        na to zgodzi to żaden problem, tylko żeby ronson łaskawie zechciał się zgodzić
                        na "nie swojego" Notariusza... Pozdrawiam
                        • dorina04 Re: AKTY!!! 22.10.06, 14:22
                          Nie wiem jak reszta mieszkańców, ale my w naszej umowie kupna mamy zapis, ze
                          mozemy skorzystać z usług innego notariusza niz tego ktorego nam Ronson zasugeruje.

Pamietam też, ze Pani z Ronsona, powiedziała, ze ten notariusz od nich jest juz
                          sprawdzony i jak wszyscy beda u niego podpisywac, to na pewno mozemy liczyc na
                          dobre stawki, hmmm zobaczymy - chciałalbym zobaczyc ta wycene.

pozdrawiam,
                          • izeszczy Re: AKTY!!! 23.10.06, 14:26
                            mam tylko prośbę do osób obytych z prawem/aktami aby jeśli już dostaniemy
                            projekt umów dokładnie je sprawdziły i wypowiedziały się na forum. Podobno
                            zdarzają sie kruczki na które laik nie zwróci uwagi a ktore np. dla sądu są
                            istotne np. zapisywanie udzialów w ułamku dziesiętnym a nie zwykłym, które to po
                            zsumowaniu dla całej inwestycji nie dają 100% itp.
                            Iza
                            • marceli-szpak Re: AKTY!!! 31.10.06, 10:59
                              Witam !!
                              Ma ktos jakieś wieści na temat aktów np II etapu ?
                              • dorina04 Re: AKTY!!! 31.10.06, 13:00
                                Albo np I etapu?
                                • izeszczy Re: AKTY!!! 31.10.06, 15:10
                                  Etap I
                                  Właśnie rozmawiałam z Panią Agnieszką. Czeka jeszcze na coś z gminy i jest to
                                  ostatnia rzecz i po tym ma już się z namim skontaktować. Ma to dostać w piątek i
                                  jestem z nią umówiona w piątek na telefon więc dam znać jak będę wiedziała coś
                                  więcej.
                                  pozdrawiam
                                  • ezimow Re: AKTY!!! 31.10.06, 20:01
                                    > Właśnie rozmawiałam z Panią Agnieszką. Czeka jeszcze na coś z gminy i jest to
                                    > ostatnia rzecz i po tym ma już się z namim skontaktować. Ma to dostać w piątek
                                    > i
                                    > jestem z nią umówiona w piątek na telefon

Nie chciałabym byc pesymistyką, ale podobny tekst słyszałam od Pani Litwinskiej
                                    jakieś 10 dni temu.
                                    • edyta_i_adam Re: AKTY!!! 02.11.06, 08:48
                                      a ja sie wybieram do Pań z Ronsona w tym tygodniu razem z prawnikiem... już się
                                      konsultowałam więc ma to duży sens
                                      • dorota-kamil Re: AKTY!!! 03.11.06, 10:23
                                        Prosimy o streszczenie waszej konfrontacji z Ronsonem.

Pozdrawiamy
    • dorina04 Re: AKTY!!! 06.11.06, 10:59
      Czy jakies wiesci w sprawie aktow?? jak sie udala wizyta w Ronsonie??
      • biala.rzepa Re: AKTY!!! 06.11.06, 19:25
        Ano Ronson czeka na kartotekę lokali z gminy, i nie wiedzą kiedy ją dostaną,
        więc nie wiadomo kiedy będą akty, może w tym a może w przyszłym roku...
        • marceli-szpak Re: AKTY!!! 07.11.06, 22:21
          Sick. Jednak scenariusz, że pzrepadnie nam ulga odsetkowa jest bardzo realny.
          Czy jest szansa na odszkodowanie ?
          • artek126 Re: AKTY!!! 08.11.06, 08:36
            Odsetki nie przepadną, co najwyżej będą do odpisania rok później - wynika z rozmowy naszego sąsiada z prawnikiem
            • pedro76 Re: AKTY!!! 08.11.06, 09:26
              jakoś zmęczenie jesienne zabiło we mnie instynkt ciekawości a poza tym jakoś z
              góry zniechęca mnie dzwonienie do ronsona ale z tego co piszecie to nasz
              ukochany deweloper leci sobie z nami w kule bez żadnych oporów, to już naprawdę
              zaczyna być denerwujące, chyba rozwkit rynku mieszkaniowego w tym mieście
              spowodował uderzenie wody sodowej do głów niektórych osób zajmujących się
              obsługą klientów - może powinniśmy zaprosić szanownych gości i obrzucić jajami.
              że też koleżankom z firmy mieszkającym u nas nie jest głupio za postępowanie
              pracodawcy - tempo prac nad scaleniem działek i przepisaniem ich jest doprawdy
              imponujące, z podziwem przyglądam się z boku profesjonalizmowi ;)
              • marceli-szpak Re: AKTY!!! 08.11.06, 10:49
                Ja myślę, że "koleżankom" to fajnie nie jest. Same pewnie niezbyt mogą coś
                zdziałać a ludzie pewnie często pytają kiedy i dlaczego. Fakt faktem to nasz
                developer robi to na co ma ochotę. Chyba tzreba zrobic jak pewien właściciel
                samochodu i.frazpc.pl/pliki/2002/board_temp/1162914364296567.jpg .
                Pozdrawiam!!
            • mz73 Re: AKTY!!! 08.11.06, 13:46
              To ja jestem tym sąsiadem artka126

Prawo do ulgi odsetkowej przysługuje od dnia podpisania umowy kredytowej.
              Możliwe jest skorzystanie z tej ulgi dopiero po uzyskaniu AKTU.

Mówiąc krótko:
              - jeśli zaciągneliście kredyt przed styczniem 2007 macie możliwość skorzystania
              z ulgi odsetkowej,
              - ale dopiero w roku rozliczeniowym za rok w którym uzyskaliście AKT Notarialny
              własności.
              np. kredyt zaciągneliście w 2005
              gdy uzyskamy "może" akty do stycznia to skorzystamy z ulgi w
              przyszłorocznym rozliczeniu za 2006 wpisując odsetki za 2005 i 2006 rok,
              gdy uzyskamy akty w przyszłym roku to skorzystamy z ulgi w 2008 roku
              rozliczając się za 2007 (wliczając odsetki z lat poprzednich),

oczywiście uwzględniając limity.

PS. Liczę że uda się uzyskać akty w tym roku. Może któryś z mieszkańców ma
              wejście w Ratuszu i dowie się na co czeka Ronson? Może jest to faktycznie
              zwłoka urzędników - czego już doświadczyłem przy starym mieszkaniu na Bemowie.
              • anzelmina_mamrota Re: AKTY!!! 08.11.06, 14:08
                Witam,
                Ronson czeka na wydanie kartoteki lokali. Wszystko jest ponoć przygotowane, a
                problem jest w problemach czysto technicznych - chodzi o ich wydrukowanie. W
                czwartek wszystko ma być gotowe. Póki co developer ręczy głową, że przed końcem
                roku zdążymy otrzymać akty (przynajmniej pierwszy etap). Może rzeczywiście
                warto byłoby zapukać do Ratusza i wydobyć konkretną deklarację co do terminu.

Pozdrawiam
                • pedro76 Re: AKTY!!! 08.11.06, 15:32
                  lepiej niech nie ręczą głowami bo wtedy nie będzie z kim rozmawiać, pracownik
                  bez głowy jest bezużyteczny ;)
                  • anzelmina_mamrota Re: AKTY!!! 08.11.06, 16:04
                    W tej sytuacji to chyba bez znaczenia: z głowami czy bez rozmowa jest podobna ;-
                    )
                    • edyta_i_adam Re: AKTY!!! 08.11.06, 16:37
                      Witam,
                      Jestem w telefonicznym kontakcie z Pania która tworzy kartotekę
                      lokali...codziennie dzwonię do niej i myślę że do piątku skończy.
                      • ezimow do edyta i adam 08.11.06, 17:26
                        dzięki za informacje. Bo juz się zaczęłam zastanawiać czy Ronson w ogóle złożył
                        podanie o tę kartotekę lokali.
                        Ewa
                      • dar3cki Re: AKTY!!! 14.11.06, 10:22
                        witam,
                        i jak tam Pani z biura naczelnego architekta? czy określiła, o który piątek
                        chodzi? Czy macie jakieś wieści?
                        pozdrawiam
                        • anzelmina_mamrota Re: AKTY!!! 14.11.06, 10:37
                          Dzień dobry,
                          Wczoraj Ronson otrzymał kartotekę lokali - z błędami oczywiście. Dzisiaj ma się
                          zakończyć korekta tychże błędów i od jutra (najprawdopodobniej) bedziemy
                          telefonicznie umawiani na podpisanie aktów. Notariusz został przez developera
                          wybrany. Czekam na informacje na temat ustalonych stawek. Możemy skorzystać z
                          tegoż notariusza, lub też zaproponować swojego.

Pozdrawiam
                • artur.prokopiuk Re: AKTY!!! 13.11.06, 21:34
                  anzelmina_mamrota napisała:

> Ronson czeka na wydanie kartoteki lokali. Wszystko jest ponoć przygotowane, a
                  > problem jest w problemach czysto technicznych - chodzi o ich wydrukowanie. W
                  > czwartek wszystko ma być gotowe. Póki co developer ręczy głową [...]

Wcale się bym nie zdziwił, gdyby w czwartek okazało się, że powstał problem braku tonera w drukarce :-| Człowiek ze mnie spokojny, ale sprawa tych aktów zakrawa na czystą kpinę....

Pozdrawiam
                  Artur

• pedro76 Re: AKTY!!! 13.11.06, 22:56
                    ja obstawiam brak papieru, w końcu dogrywka prezydencka się szykuje i trzeba
                    nowe karty do głosowania haha fakt, zachowanie ronsona to kpina niczym leader
                    price wśród supermarketów a ludzie psioczą na jw construction
                    • anzelmina_mamrota Re: AKTY!!! 15.11.06, 12:32
                      Witam,
                      Mam pytanko: czy ktoś został już umówiony na podpisanie aktu notarialnego?

Pozdrawiam
                      • izeszczy Re: AKTY!!! 15.11.06, 14:21
                        az mi sie nie chce wierzyć!!!!!
                        Zadzwoniłam do Ronsona z pytaniem czy wogóle kiedyś będą te akty i ........
                        umówili mnie na konkretny termin - 24.11, ale można było wcześniej.
                        Oczywiście bez garażu - garaż może być nawet pół roku później.
                        Napiszcie czy dajecie Ronsonowi pełnomocnioctwo czy bedziecie sie sami fatygowac
                        bo nie wiem jakie to moze miec konsekwencje. Wiem że teraz jest to koszt około 1
                        % wrtości mieszkania a za garaż będzie dopłata około 600zł.
                        pozdrawiam życząc miłego dnia:)
                        Iza
                        Ps. No i zapomnialam dodać - jestem z I etapu.
                        • anzelmina_mamrota Re: AKTY!!! 15.11.06, 14:32
                          Z informacji otrzymanych z Ronsona wynika, że nie ma mowy o żadnym
                          pełnomocnictwie. Jest to standardowe przekazanie nam prawa własności przez
                          developera. Dokładne (całościowe) koszty będą znane do końca tygodnia.

Pozdrawiam Wszystkich Szczęśliwców :-)
                          • karolinaikonrad Re: AKTY!!! 16.11.06, 09:40
                            Witam wszystkich,
                            nie wiem czy macie informacje na temat ceny za akty, wczoraj panie z Ronsona
                            powiedziały nam (I etap) , że koszt aktu to ok 3000 zł , szczegółową wycenę
                            mają dac do końca tygodnia. Biorąc pod uwagę straty jakie ponosimy z tytułu
                            opóźnienia aktów, to chyba przesada. Macie jakieś informacje ?
                            pozdrawiam
                            • anzelmina_mamrota Re: AKTY!!! 16.11.06, 11:07
                              Rzeczywiście była mowa o 20% zniżki. Ponieważ jednak cenę można u każdego
                              notariusza negocjować nie jest to żadna informacja, bo... 20% od jakiej kwoty?
                              Nieco bardziej precyzyjna informacja - zdaniem Ronsona oczywiście - to ok. 1%
                              wartości mieszakania. I to już żadna rewelacja, bo po zsumowaniu kosztów taki
                              właśnie jest koszt u notariusza "nieronsonowego". Tak więc developer
                              najwyraźniej sądzi, że wdzięczność mieszkańców z powodu ustalanych wreszcie
                              termninów podpisania aktów będzie tak ogromna, że nikt nie poważy się
                              zakwestionować stawek wybranego przez niego notariusza.
                              • midarek_gazeta AKTY!!! 16.11.06, 11:20
                                ufff!!! no to mamy mieć AKTY!!! ale numer!!! Aż nie moge uwierzyć!

Mój rekonesans wśród notariuszów pozwolił mi stwierdzić, że 1% wartości
                                mieszkania to cena standardowa, za jaką można mieć taki akt. Owe 20% zniżki to
                                chyba zniżka od MAKSYMALNEJ stawki, jaką może ustalić sobie notariusz. Plusem
                                podpisania aktu "tu i teraz" u Ronsonowego Notariusza jest natomiast fakt, że
                                faktycznie jest to "tu i teraz", bowiem niezależny notariusz musiałby przejrzeć
                                całą dokumentację od początku. A to może mu zająć kilka (???) dni...

gorąco pozdrawiam w ten pięknojesienny, słoneczny dzień
                                • dorina04 Re: AKTY!!! 16.11.06, 17:19
                                  Dajcie znac czy udało Wam się wynegocjować dodatkowy rabat, bo faktycznie 20%
                                  to zadna rewelacja.
                                  • ezimow Re: AKTY!!! 17.11.06, 09:24
                                    Z tego co wiem od p. Litwińskiej, aby podpisac akt u innego notariusza należy
                                    podać z pewnym wyprzedzeniem dane kancelarii - warunkiem jest by była to
                                    kancelaria z Warszawy a nie np. z Jeleniej Góry ;). (tzn. tak to wygląda w
                                    teorii - nie wiem jak działa praktyka bo jestem z 3 etapu więc każdy mój telefon
                                    jest traktowany dosyć zdawkowo tzn. zanim zadam pytanie to dowiaduje się, ze
                                    musze czekać na 3 etap). Ja podałam dane wybranej przeze mnie kancelarii,
                                    odpowiedzi nie dostałam od Pani Litwińskiej więc wnioskuję, ze brak odpowiedzi
                                    oznacza zgodę.
                                    Pozdrawiam
                                    Ewa
                            • anzelmina_mamrota Re: AKTY!!! 17.11.06, 12:23
                              Obawiam się, że nadal będziemy ponosić koszty (ci z nas oczywiście, którzy mają
                              kredyt na mieszkanie). Otóż okazuje się, że z racji wydzielenia z aktu
                              notarialnego garażu, rzeczywiście może być problem ze zdjęciem ubezpieczenia
                              pomostowego. Bank twierdzi, że zależy to od sądu: jeśli ten wyda odpis z wpisu
                              do hipoteki, nie będziemy dalej płacić owego ubezpieczenia. Jeśli nie - co jest
                              bardzo prawdopodobne (własność nie jest przeniesiona w całości) - wówczas dalej
                              płaczemy i płacimy. Zastanawiam się jakie są prawne możliwości rozwiązania tego
                              problemu. Czy nie byłoby zasadne zatrzymanie części opłaty za czynsz?
    • pilifs Re: AKTY!!! 16.11.06, 12:37
      Optymistyczne te ostatnie posty. Ciekawe czy III etap też się w tym roku załapie?
      Czy ktoś może wie, czemu akty na garaże mają być o wiele później?
      Mój bank potrzebuje przeniesienia własności na całą wartość kredytu i obawiam
      się, że podpisanie aktu na mieszkanie, niewiele zmieni w oprocentowaniu, które
      jest wyższe do momentu ustanowienia pełnego zabezpieczenia :(
      • martella25 Re: AKTY!!! 16.11.06, 16:33
        Witam. Z informacji od Ronsona to III etap ma się załapać jeszcze w tym rok,
        ale w grudniu. Mam nadzieję, że tak się stanie.
      • artek126 Re: AKTY!!! 17.11.06, 11:01
        Witam.
        Odnośnie ceny aktu notarialnego - wg maksymalnych taks - na podstawie internetu:
        cena = cena mieszkania
        pierwsze 60 000 - 1010 PLN netto
        0,5% (cena - 60000) + (0,005 * cena - 60 000)
        + 22% VAT
        + 360 - opłata sądowa
        + 500 - wypis
        - 20% zniżki od taxt - chyba ( to co daje kancelaria

dla aprzykładu cena = 3000 000
        (1010 + (0,005 * 240 000))*1,22 + 360 + 500 = 3556,20 PL
        No i teraz można odjąć 20% od taksy - czyli można liczyć taksy bez podatku

Pozdrawiam
        • dorota-kamil Re: AKTY!!! 17.11.06, 16:02
          uprzedzam, jestem laikiem(jeszcze) odnoście całych tych procedur związanych z
          aktami.
          Szukam w internecie i w porlalu www.money.pl znalazłem, że musimy jeszcze
          zapłacić podatek od czynnosci cywilno-prawnych-2% wartości nieruchomości.
          Jak to jest, płacimy ten podatek czy nie????

www.money.pl/banki/kalkulatory/koszty/

Pozdrawiam
          • nurek67 Re: AKTY!!! 17.11.06, 18:22
            To nie jest tak jak napisali Dorota-Kamil.
            Generalna zasada podatkowa brzmi, że jak jest podatek VAT to nie ma opłaty
            skarbowej (podatku PCC). W naszym przypadku nabywamy nieruchomość od
            developera - podmiotu gospodarczego, który jako sprzedający płaci podatek VAT.
            Tak więc przy tej transakcji nie płacimy opłaty skarbowej 2 %. Dopiero przy
            ewentualnej dalszej odsprzedaży innej osobie fizycznej u notariusza zapłacimy
            opłatę skarbową 2 %.
            Niestety zapłacimy raczej 2 % PCC od wartości części gruntu przypadającego na
            każde mieszkanie - bo tu nie ma tego zwolnienia.

Wiesiek $ = debiutujący na tym forum, na razie tylko właściciel ale jeszcze nie
            mieszkaniec III etapu.

Pozdrawiam wszystkich
    • konwalia25 Re: AKTY!!! 17.11.06, 18:30
      Dzwoniłam dzisiaj do Ronsona i uzyskałam informację iż akty dla II etapu będą
      podpisywane z początkiem grudnia :)
      Pozdrawiam
      • anzelmina_mamrota Re: AKTY!!! 18.11.06, 13:02
        Niestety Ronson - wbrew obietnicom (to akurat nie nowina)- nie był uprzejmy
        podać dokładnej opłaty za akt notarialny. Należę do grupy mieszkańców
        podpisujących akt najwcześniej, bo już we wtorek. Tak więc muszę zameldować się
        u notariusza z workiem pieniędzy i śliniąc palec na miejscu odliczać należność.
        Przybliżona kwota (ok. 1%) została przecież podana - uprzejmie zameldowała mi
        pani z biura. A że nawet 0,5% czyni przy takich kwotach różnicę, to już jest
        problem płacących. Mowy oczywiście nie ma o możliwości wcześniejszego
        zerknięcia na same zapisy w akcie, czy też uzyskanie informacji jaki wpływ
        wydzielenie garażu z aktu ma na założenie księgi wieczystej. Kolejne żenujące
        podejście developera do nas mieszkańców. Może przyjdzie taki czas, że niektóre
        banki nie będą zaineresowane udzielaniem kredytu na zakup mieszkania od
        Ronsona - podobnnie jak teraz jest z JW Constarction.

Pozdrawiam
        • mirekczar Re: AKTY!!! 19.11.06, 20:52
          Przepraszam, że sie tak zapytam... ale może mamy alternatywę ?
          Kiedyś ktoś napomknął, ze ma znajmosci w kręgach notariuszy... może warto je
          odnowić ? Dałoby to tyle, że nawet jesli nie znamy szczegółów oferty notariusza
          'jedynego słusznego' to kiedy do rozmowy o tych szczegółach dojdzie
          wiedzielibysmy, ze inny notariusz dla grupy stu osób byłby gotów wyświadczyć
          usługę za ... zł. Bo chyba jako grupa mamy jakąś siłe przetargową, no nie ?
          Druga sprawa to kwestia kontaktu z notariuszem - czy musi się on odbywać za
          pośrednictwem Ronsona ? Może ludzie z tej kancelarii byliby gotowi udzielić
          wyjasnień albo nawet podesłać mailem treść umowy ? Czasem pośrednictwo nie służy
          sprawie... Czy do momentu spotkania z notariuszem Jego dane są tajne ? Czy
          bedziemy do niego prowadzeni w opaskach na oczy, żeby nie znać drogi i nie
          rozpoznać miejsca ? Osobiście nie pytałem jeszcze o dane kancelarii, czy ktoś
          próbował ?
          • dar3cki Re: AKTY!!! 19.11.06, 21:33
            Witam,
            ja mam dane kancelarii. Jest to:
            Kędzierski Artur Szczypkowski Wojciech S.C. Kancelaria Notarialna
            00-845 Warszawa , ul. Łucka 18 lok. 12, tel. 022 6544011 , fax. 022 6544014.
            Ta zniżka nie jest zbyt wielka, ale ja się zdecydowałem.
            Wg wyliczenia, jakie dostałem, to zniżka jest ok. 11%, za mieszkanie z ceną ok.
            196 tys. brutto (bez garażu) koszt taksy, Vatu, opłaty sądowej i wypisu to 2800 zł.
            Najgorsze jest to, że szansa na załatwienie sprawy z garażem podobno dopiero za
            ok. pół roku.
            pozdrawiam wszystkich i życzę szybkiego oraz sprawnego zamknięcia tej sprawy.
            • artur.prokopiuk Re: AKTY!!! 19.11.06, 23:40
              Witam!

Nadrabiam zaległości w forum, więc pozwólcie że podsumuję:
              1) aktów nie i ciężko powiedzieć kiedy będą (II, III etap).
              2) nie ma możliwości wcześniejszego zapoznania się z aktem
              3) nie ma szczegółowych informacji, ile taki akt będzie kosztował
              4) otwarta jest sprawa garaży. Ronson twierdzi, że za pół roku, czyli zapewne w okolicach stycznia 2009
              5) jeżeli banki wezmą pod lupę rozdzielność mieszkań i garaży to możemy liczyć na podwyższone oprocentowanie przez -naście miesięcy
              6) pominąłem coś?

Pozdrawiam
              Artur
            • mirekczar Re: AKTY!!! 20.11.06, 08:14
              No proszę. To są konkrety. Dzięki za szczerość :)
              Moim zdaniem pojedynczo nie mamy szans na negocjowanie rabatów.
              Szukanie innego notariusza chyba mogłoby spowodować, ze nie zdążymy podpisać
              aktu do końca roku.
              Przy naszej intensywności działania na forum i niechęci co poniektórych do
              osobistych kontaktów nie mamy też chyba szans na zebranie grupy (np. 10 czy 40
              lokatorów), która dawałaby jakiś argument do targowania się o taksę...
              Zdecydowanie naszą słabością jest brak wspólnoty, niekoniecznie nawet formalnej.
              Mimo to fajnie, że jest z kim wypić herbatkę, pogadać o dzieciach, pośmiać się,
              pożyczyć sprzęcik od czasu do czasu. Pozdrawiam Sąsiadów bliższych i dalszych :)
              • pedro76 Re: AKTY!!! 20.11.06, 11:07
                obawiam się że gdybyśmy próbowali zebrać kilkudziesiąciu chętnich i poszukali
                innego notariusza to termin końca roku stałby się nierealny i tu chyba
                faktycznie brak wspólnoty jest niekorzystnym czynnikiem
                • anzelmina_mamrota Re: AKTY!!! 20.11.06, 11:18
                  Witam,
                  Przed chwilką bezpośrednio u 'naszego' notariusza sprawdziłam koszty (wartość
                  mieszkania to 280 tyś. brutto - bez garażu):
                  Opłaty sądowe
                  • edyta_i_adam Re: AKTY!!! 20.11.06, 11:33
                    Witam,
                    > Przed chwilką bezpośrednio u 'naszego' notariusza sprawdziłam koszty (wartość
                    > mieszkania to 280 tyś. brutto - bez garażu):
                    > Opłaty sądowe

szczerze mówiąc niebardzo zrozumiałam....może mi ktoś to przetłumaczyć ?!
                  • anzelmina_mamrota Re: AKTY!!! 20.11.06, 11:37
                    O proszę, wyrzuciło mnie stąd ;-)
                    Raz jeszcze witam,
                    Przed chwilką bezpośrednio u 'naszego' notariusza sprawdziłam koszty (wartość
                    mieszkania to 280 tyś. brutto - bez garażu):
                    Opłaty sądowe: 360 zł
                    Taksa notarialna: 2303 zł
                    Wypisy (5 szt.): 500 zł
                    Co do garaży: podpisując akt na mieszkanie możemy upoważnić Ronsona do
                    podpisania w naszym imieniu aktu na garaż (za kilka miesięcy). Pełnomocnictwo
                    to ma na celu tylko naszą wygodę - byśmy nie musieli osobiście stawić się po
                    raz kolejny u notariusza.
                    Notariusz wysyła dokumenty do sądu i czekamy na wpis do hipoteki - czas
                    oczekiwania to nawet kilka miesięcy. Do tego czasu 'kredytobiorcy' nadal płacą
                    ubezpieczenie pomostowe. Potem zwolnieni od tej opłaty są ci, którzy w umowie
                    kredytowej mają zapis, że hipoteka kaucyjna jest tylko na samej nieruchomości -
                    bez garażu. Należy to sprawdzić w punkcie ZABEZPIECZENIA. To chyba na tę chwilę
                    wszystko ;-)

Pozdrawiam

• edyta_i_adam Re: AKTY!!! 20.11.06, 11:38
                      DZIĘKI ;))
                    • lazurowa1 Re: AKTY!!! 20.11.06, 12:41
                      Opłata sądowa - 360 pln - dlaczego nie 260? Przecież opłata za wpis własności
                      do księgi wieczystej wynosi 200 pln, a za założenie księgi wieczystej dla
                      nieruchomości 60 pln. A jak jest z opłatą sądową za wpisanie hipoteki do księgi
                      wieczystej?
                      Dodatkowo według moich wyliczeń wychodzi, iż notariusz daje 10% zniżki na
                      taksę. Prawdę mówiąc niewiele...
                      A poza tym, czy notariusz nie pobiera dodatkowej jeszcze opłaty za sporządzenie
                      aktu dokumentującego ustanowienie hipoteki? Bo rozumiem, iż 2303 to jest taksa
                      za ustanowienie odrębnej właśności lokali i przeniesienie tego prawa na mnie.
                      Z góry dziekuję za odpowiedź kogoś, kto się bardziej na tym wszystkim zna, niż
                      ja.
                      pozdrawiam
                      • anzelmina_mamrota Re: AKTY!!! 20.11.06, 13:17
                        Szczerze mówiąc podczas rozmowy z notariuszem zanotowałam sobie po prostu: sąd -
                        360 zł. (60+200+100).
                        Notariusz poinformował mnie, że Ronson wynegocjował 20% zniżki, a podana kwota
                        jest już po rabacie. Zapewnił również, że jest to cała kwota (3163 zł), jaką
                        uiszczę po podpisaniu aktu.
                        Być może warto jest szukać tańszego notariusza, ale dotyczy to chyba tych,
                        którzy w późniejszym terminie podpisują akty. Ponieważ Ronson w żadnym razie
                        elastyczny i otwarty nie jest, nie będę ryzykować utraty możliwości załatwienia
                        tego jeszcze w tym roku. Skoro panienki z biura mają odwagę dzień przed
                        ustalonym terminem wizyty u notariusza odpowiedzieć: "w piątek nie znałam ceny
                        i dzisiaj jej nie znam", domyślam się, że w przypadku rezygnacji z tegoż
                        terminu nie odbiorą telefonu przez najbliższe pół roku.

Pozdrawiam
                        • mirekczar Re: AKTY!!! 20.11.06, 15:57
                          Ja zdążyłem zorientować się w wysokości taksy u niezależnego notariusza i
                          faktycznie różnica między kwotami wynosi ok. 20 %. Gdyby nie rabat dla
                          pojedynczego aktu różnica nie byłaby znacząca (ok. 30 zł). Gdybyśmy chcieli
                          tłumnie skorzystać to byłoby taniej ok. 250 zł na akcie, oczywiście o ile
                          szacunkowy koszt nie wzrósłby z powodu stopnia skomplikowania naszych aktów...
                    • biala.rzepa Re: AKTY!!! 20.11.06, 19:10
                      > Notariusz wysyła dokumenty do sądu i czekamy na wpis do hipoteki - czas
                      > oczekiwania to nawet kilka miesięcy.

Oświećcie mnie, to notariusz składa wniosek o wpis hipoteki do KW na rzecz banku?
                      Bo wydawało mi się że muszę to sam zrobić po założeniu KW przez sąd.

Pozdr
                  • slawka154 Re: AKTY!!! 20.11.06, 17:10
                    Do podania kwoty opłat u notariusz nie jst potrzebna wielkość mieszkania lecz
                    cena za jaką jest nabywane.
                    Jest wiele kalkulatorów w sieci, wystarczy wpisać wartość i wszystko wiadomo.
                    Pozdrawiam Wszystkich z Doliny i życzę powodzenia
                    • slawka154 Re: AKTY!!! 20.11.06, 17:12
                      Zapomniałam o adresach
                      www.bernhard.pl/?id=kalk4
                      www.alians.org.pl/kalkulator_kosztow.aspx
                      www.money.pl/banki/kalkulatory/koszty/
                      przepraszam Wszystkich
                    • anzelmina_mamrota Re: AKTY!!! 20.11.06, 20:24
                      W żadnym z wcześniejszych postów nie było mowy o wpływie wielkości mieszkania
                      na koszty aktu notarialnego - to oczywiste, że podstawą jest cena
                      nieruchomości.
                      Kalkulatory w sieci nie zawierają wszystkich opłat i podają maksymalną kwotę
                      taksy notarialnej. A nam chyba tak naprawdę chodziło o wysokość rabatu, o który
                      właściwie cała rzecz się rozbija.

Dobrej nocy życzę
                      • izeszczy Re: AKTY!!! 21.11.06, 14:07
                        widze ze jestem w czepku urodzona...
                        Ja jestem umówiona na piatek a juz dziś Pani Wioleta z Ronsona zadzwoniła do
                        mnie i podała mi szczegółowe opłaty (nawet końcówki groszowe:)).
                        Poruszyłam z nią temat ewentualnych odszkodowań w związku z ubezpieczeniami,
                        które musimy płacić z powodu zaniedbań Ronsona i ku mojemu zdziwieniu
                        powiedziała, że jetsem drugą osobą która o to wogóle pyta...
                        Chyba przyłączę się ze swoim sceptyzmem do housman1 - wszyscy odważni tylko na
                        forum:(
                        • anzelmina_mamrota Re: AKTY!!! 21.11.06, 14:40
                          Mam pytanko: czy po rozmowie z Panią Wiolettą - poza informacją, że żaden z
                          mieszkańców nie zgłosił roszczeń z racji opóźnień i zdziwienieniem tym faktem -
                          są jakieś konkretne wnioski i ustalenia? Mam na myśli: "Tak, macie prawo do
                          odszkodowań", lub: "Zaniedbania? Skądże!". Bo jeśli nie, to faktycznie WSZYSCY
                          odważni są tylko na forum. Proszę wybaczyć, ale dla mnie "poruszenie tematu" ot
                          tak przy okazji nie jest aktem odwagi.
                          • izeszczy Re: AKTY!!! 21.11.06, 15:02

> ale dla mnie "poruszenie tematu" ot tak przy okazji nie jest aktem odwagi.

wcale nie chce za taką uchodzić ale poprostu śmieszy mnie juz troche to
                            oburzenie wszystkich mieszkancow jesli poruszany temat koczy sie tylko na forum.
                            Skad Ronson moze wiedziec ze my z tego powodu jestesmy tak starsznie oburzeni -
                            ja jestem.
                            Jedyna drogą do próby polubownego zalatwienia sprawy jest pismo do Pani Prezes
                            Anny Petrulewicz (o ile nie pomyliłam nazwiska) i to akurat zrobię. Czekałam
                            jedynie do aktów aby moc określić poziom strat jaki poniosłam z powodu zaniedbań
                            Ronsona
                            pozdrawiam

• anzelmina_mamrota Re: AKTY!!! 21.11.06, 15:35
                              Myślę sobie, że chyba niepotrzebnie niektórzy z nas zaczęli traktować forum
                              jako miejsce, w którym znajdziemy rozwiązanie naszych problemów: z nierzetelnym
                              developerem, z łysym ochroniarzem, z hałaśliwym sąsiadem, z niesfornymi
                              dziećmi, z... Tymczasem zaglądanie tutaj jest chyba jedynie sposobem na
                              zorientowanie się, z czym borykają się nasi wspólmieszkańcy, może dorzuceniem
                              swojego 'z...". Każdy z nas musi sam zmagać się ze wszystkimi uciążliwościami i
                              chyba też sam (w zaciszu swego M, by nie zakłócać spokoju innym) cieszyć się,
                              że coś jednak udało mu się w lazurowej kwestii osiągnąć.

Pozdrawiam wszystkich, miło było Was poznać :-)
                            • mirekczar Re: AKTY!!! 22.11.06, 08:12
                              Ja też myślę, że do marca 2006 zwłoka była nam na rękę a później okazało się,
                              że to nie gest dobrej woli tylko brak możliwości podpisania aktów. Przyznam
                              się, że za każdym razem w rozmowie z Ronsonem po prostu umykało mi pytanie o
                              rekompensatę... będziemy pisać :) Dzięki za namiar na adresata. Z drugiej
                              strony gdybyśmy mieli akty zanim Ronson spłacił kredyt w Reifeissen Bank to
                              mielibyśmy go wpisanego do naszych hipotek co nie byłoby fajne...
                              • louis102 Re: AKTY!!! 23.11.06, 02:55
                                Jeżeli RBP wydałby zgodę na bezciężarowe wydzielenie poszczególnych lokali to
                                wtedy hipoteka proporcjonalna do udziału w gruncie nie obciążyłaby tego lokalu.
                                Z tego co wiem i doświadczyłem to RBP wydawał promesy (przynajmniej tym którzy
                                o to poprosili dostali taką) i wtedy przy akcie notarialnym bank wydaje
                                ostateczną zgodę na bezciężarowe wydzielenie z KW dewelopera lokalu wraz z
                                udziałem w gruncie ("bez żadnego ale").
                                A jezeli zobowiązanie dewelopera, którego zabezpieczeniem była hipoteka na KW
                                dewelopera (a więc tak naprawdę na gruncie w którym każdy z nabywców będzie
                                miał swój udział) została spłacona tym lepiej dla nas. Ale zarówno w I(pod
                                warunkiem zgody na bezciężarowe wydzielenie lokalu wraz z udziałem w gruncie)
                                jak i II przypadku proporcjonalna hipoteka nie zostałaby wpisana.

Natomiast bez odpowiedniej zgody Banku, hipoteka niestety obciążyłaby również i
                                nasze lokale :-(

pozdrawiam wszystkich i życzę czystych działów III i IV nabywanych lokali ...
                                • izeszczy Re: AKTY!!! 23.11.06, 12:34
                                  Czy ktoś z was, kto zna sie na tym wszystkich sprawdzał czy w naszych aktach nie
                                  ma jakiś haczyków. Dla mnie to jest prawniczy bełkot ale słyszałam że Ronsonowi
                                  w innych inwestycjach zdarzały się jakieś wpadki...
                                  • mirekczar Re: AKTY!!! 23.11.06, 13:24
                                    Pytaliśmy o kilka szczegółów przy okazji podpisywania ale wszystko wygląda ok.
                                    Poza powołaniem mnóstwa dokumentów akt jest dosyć prosty. Dowiedziałem się też,
                                    że inny notariusz wydał bardzo dobrą opinie o kancelarii na Łuckiej. W zasadzie
                                    notariusz bardziej odpowiada za akt niż Ronson :) Mimo to warto być czujnym :)
                        • ezimow Re: AKTY!!! 07.12.06, 10:57
                          Witam,
                          chciałam się zapytać osób, które już podpisały akt notarialny ile w
                          rzeczywistości wynosi cena takiego aktu dla mieszkania 49,13 m kw. (wiem, że są
                          różnice w cenie metrażu pomiędzy poszczególnymi etapami, ale tak orientacyjnie
                          chciałam się dowiedzieć jak wygląda upust w wykonaniu kancelarii wybranej przez
                          dewelopera). Z góry dziękuje za informacje.
                          Ewa
                          • dorina04 Re: AKTY!!! 07.12.06, 12:01
                            Do ezimow - odbierz maila
                            • pilifs Re: AKTY!!! 08.12.06, 18:35
                              Ma identyczną prośbę jak ezimow, więc jeżeli nie na forum to poproszę maila.
                              Dziękuję
                              • marceli-szpak Re: AKTY!!! 09.12.06, 10:27
                                Witam!
                                Czy ktoś z 2 etapu został już umówiony na podpisanie aktu ?
                                • marcel167 Re: AKTY!!! 09.12.06, 17:59
                                  Witam,

Tak - ja mam umowiony termin na 27.12. W Ronsonie powiedzieli mi, ze mozna
                                  spokojnie umawiac sie na podpisywanie aktow dla 2 etapu.

Pozdr
                                  Marcel167
                                • artur.prokopiuk Re: AKTY!!! 09.12.06, 19:18
                                  Ja już podpisałem 6-go grudnia; wystarczy zadzwonić do Ronsona i umówić się.

Pozdrawiam
                                  Artur
                                • falkenstein Re: AKTY!!! 09.12.06, 19:51
                                  marceli-szpak napisał:

> Witam!
                                  > Czy ktoś z 2 etapu został już umówiony na podpisanie aktu ?

Do mnie zadzwonili jakieś 2 tygodnie temu, jakieś 2 dni po przefaksowaniu kartki
                                  z danymi. Umówiłem się na poniedziałek, 11 grudnia, ale proponowali wcześniejsze
                                  terminy. Potem dostałem e-mail z adresem kancelarii i przewidywanym kosztem
                                  aktu. Dowiedziałem się też że można zapłacić przelewem po podpisaniu aktu, ale
                                  wypisy będzie można dostać dopiero po zapłaceniu.

• falkenstein Re: AKTY!!! 11.12.06, 19:04
                                    No i już po wszystkim. Prosta sprawa. Za 50 m2 opłata wyniosła 3000 zł z
                                    groszami, a wypis z aktu będzie jutro do odebrania w kancelarii - ale można było
                                    tez poprosić żeby wysłali. Najlepiej w takiej sytuacji jest zapłacić za akt
                                    przelewem na konto notariusza i odebrać odpis jak pieniąde już dojdą. W umowie
                                    nie ma zadnych haków, a przynajmniej na to nie wygląda - żadnego zrzekania się
                                    roszczeń, oświdaczenia iż umowa wyczerpuje wszelkie roszczenia itp. I t się
                                    dobrze składa. Bo jak się okazuje w stosunku do II etapu Ronson jest od pół roku
                                    w zwłoce z podpisaniem aktów... a skoro tak jest obowiązany naprawić wynikającą
                                    z tego szkodę...

Kancelaria jest zaraz za wieżowcem JW Construction na Łuckiej, ale na miejsca do
                                    parkowania raczej bym nie liczył.
                                    • marceli-szpak Re: AKTY!!! 02.01.07, 23:26
                                      Witam !!
                                      Jako, że jesteśmy już po podpisaniu aktu mam pytanie do tych co mają kredyt
                                      hipoteczny o kolejność załatwiania formalności ? Jak dostanę wypis z aktu to z
                                      nim mam lecieć do banku a potem gdzie ? Kiedy przestaniemy płacić ubezpieczenie
                                      od kredytu? Czy jest szansa na odszkodowanie za takie odwleczenie wszystkiego ?
                                      • ezimow Re: AKTY!!! 03.01.07, 08:06
                                        Witam,
                                        najpierw do banku pokazać, że już się ma ten upragniony akt ;) i uzyskać wniosek
                                        o wpis banku do hipoteki. Potem do sądu rejonowego i złożyć wniosek o
                                        załozenienie księgi wieczystej. Potem się czeka (podobno 4 mies.) i jak sie
                                        dostanie wypis z księgi to trzeba go przedstawić w banku i wtedy bank zdejmuje
                                        ubezpieczenie. Tzn. tak mnie poinformowali w GE Money Bank czyli banku w ktorym
                                        mam kredyt.
                                        Zycze wszystkiego dobrego w nowym roku.
                                        Ewa
                                        • martella25 Re: AKTY!!! 03.01.07, 08:30
                                          ezimow ma zupełną rację. Potwierdzam, bo sama pracuję w banku. Jednak wniosku o
                                          założenie księgi wieczystej nie musimy składać w sądzie, bo to już jest wpisane
                                          w akcie, że notariusz z tym wystąpi do sądu. Należy jedynie wystąpić do sądu o
                                          wpis hipoteki do księgi wieczystej. Jednak zanim się to zrobi dobrze się jest
                                          upewnić w sądzie czy wpłynął już akt i dopiero wtedy złożyć dokumenty. Można
                                          zadzwonić (ja tak zrobiłam i powiedzieli mi bez problemu). A na wpis hipoteki
                                          do KW czeka się różnie (zależy od szybkości pracy danego sądu). Przeważnie ok.
                                          5-6 miesięcy. Pozdrawiam.
                                          • pedro76 Re: AKTY!!! 04.01.07, 09:36
                                            i należy wziąć coś na uspokojenie wybierając się do sądu bo biurokracja i
                                            złośliwość urzędniczek wybija się w codziennej szarzyźnie zdecydowanie powyżej
                                            przeciętnej a tak już konkretniej to polecam wybrać się rano ok. 7.30 zająć
                                            kolejkę, wziąć numerek i czekać - ja byłem po południu i był koszmar i te
                                            znaczki skarbowe których od nowego roku ponoć już nie ma ech ... łyknąlem
                                            troszkę adrenaliny dzięki tej wizycie haha
                                        • jorgul Re: AKTY!!! 04.01.07, 13:08
                                          Witam,
                                          Czy trzeba z aktem udawać się do sądu? Z tego co mi mówiono należy ściągnąć z
                                          internetu z rządowych stron wniosek o wpis do księgi i z tym wnioskiem i aktem
                                          udać się do sądu. Nikt nie mówił, że jeszcze trzeba iść do banku. Czy ktoś, kto
                                          już złożył wniosek może się wypowiedzieć w tej sprawie. Z góry dzięki.
                                          • martella25 Re: AKTY!!! 04.01.07, 15:19
                                            Akt notarialny do sądu powinien przesłać notariusz. Dopiero jak wpłynie i
                                            zosttanie zarejestrowany można złożyć wniosek o wpis hipoteki. Można zadzwonić
                                            do sądu i zapytać czy akt już wpłynął. Takich informacji udzielają
                                            telefonicznie. Jeśłi chodzi o wpis hipoteki do dokumenty (czyli wniosek o wpis
                                            hipoteki i oświadczenie o ustanowieniu hipoteki) powinno dostać się w Banku.
                                            • marceli-szpak Re: AKTY!!! 05.01.07, 19:27
                                              Witam!
                                              Dziś odebrałem z banku dokumenty. Mam pytanko czy ktoś już składał je w sądzie?
                                              Podobno opłata wynosi 400 zł, dostałem jeszcze druk do urzędu skarbowego PCC-3
                                              do opłaty skarbowej podobno 0,1 %wartości mieszkania. Może ktoś napisać czy
                                              wszystko tak wygląda i może gdzie jest urząd skarbowy do którego trzeba się udać?
                                              • pedro76 Re: AKTY!!! 06.01.07, 17:22
                                                z aktem notarialnym udałem się do banku w którym mam kredyt, pobrałem stosowne
                                                dokumenty, wcześniej ściągnąłem ze strony ministerstwa sprawiedliwości wniosek
                                                o wpis do księgi wieczystej i z tym wszystkim do sądu, znaczek skarbowy za 4
                                                stówki i do okienka, 6 wydział .... potem ubezpieczenie mieszkania i opłata
                                                podatku pcc w urzędzie skarbowym i znów do banku ze wszystkimi tymi
                                                potwierdzeniami - tak to wygląda z mojej strony
                                              • martella25 Re: AKTY!!! 08.01.07, 11:48
                                                Ja skłądałam i w sądzie zapłaciłam 200 zł za ustanowienie hipoteki. Druk PCC3
                                                zastępuje teraz dawny druk PCC1 (czyli jest to podatek od czynności cylilno-
                                                prawnych), a opłata 0,1% to opłata podatku do urzędu za ustanowienie hipoteki
                                                zwykłej. Masz ustanowioną hipotekę zwykłą? Od hipoteki kaucujnej opłata wynosi
                                                19 zł. A US jest na ul. Białobrzeskiej 53A (chyba ten nas dotyczy).
                                                • pedro76 Re: AKTY!!! 08.01.07, 14:19
                                                  ja mam hipotekę zwykła i kaucyjną - co do wnuiosków to wzór jest na stronie
                                                  ministerstwa sprawiedliwości i mnie pomogli go wypełnić w banku a do sądu
                                                  potrzebny jest wniosek właśnie plus dokumenty wzięte z banku - nie wiem czemu
                                                  bank robi komuś problemy - ja mam kredyt w bph i problemów zero ...
                                                • bri Re: AKTY!!! 08.01.07, 15:16
                                                  Ale od czego my mamy płacić to PCC? Przecież przy zakupie mieszkania płaciliśmy
                                                  VAT?
                                                  • jolkaz1 Re: AKTY!!! 08.01.07, 19:53
                                                    a co ma VAT - czyli podatek od towarów i usług, do podatku od czynności cywilno-
                                                    prawnych? przecież to zupełnie inna bajka.. jeśli ustanawia się na swojej
                                                    nieruchmości hipotekę to jest to czynność cywilno-prawna podlegająca
                                                    opodatkowaniu na podstawie ustawy o podatku od czynności cywilno-prawnych...
                                                  • bri Re: AKTY!!! 09.01.07, 11:28
                                                    Aha to od hipoteki ten pcc. Myślałam, że on jest związany z kupnem
                                                    nieruchomości. Już wszystko rozumiem.
                                                • dorina04 Re: AKTY!!! 14.01.07, 13:08
                                                  Mam prośbę do osób, które przebrnęły już przez składanie dokumentów w
                                                  odpowiednich urzedach.

Proszę pomóżcie i podzielcie się swoją wiedzą na ten temat.
                                                  Otrzymałam z banku odpowiednie dokumenty, między innymi wypelniony juz druk do
                                                  Sądu o wpis do hipoteki. Ale teraz nie wiem jakie powinny być nastepne kroki.

Czy teraz udaje sie do Urzedu Skarbowego a nastepnie do Sadu czy w odwrotnej
                                                  kolejnsci.
                                                  Gdzie wlasciwe jest ten Sąd?
                                                  I który druk w US powinam wypelnic, czy PCC1, czy wspomiany ponizej PCC3?

pozdrawiam serdecznie życząc miłej niedzieli
                                                  • marceli-szpak Re: AKTY!!! 14.01.07, 22:39
                                                    Witam !
                                                    Z papierami z banku jedziesz do sądu(najlepiej rano , od 8 można wziąć numerek z
                                                    niebieskiej kolejki do wydziału 6 dla Bemowa, od 8:30 rusza kolejka). W sądzie
                                                    przy wejściu w okienku po prawej kupujesz znaczki sądowe po 200 zł na każdą
                                                    hipotekę(zwykła ,kaucyjna). dalej to już tylko trzeba czekać na swoją kolejkę.

Z podatkiem to wiem, że druk to ten PCC-3, tylko nie wiem czy jak nie mam
                                                    jeszcze meldunku w stolicy to czy mogę tutaj opłacić ten podatek czy czeka mnie
                                                    wycieczka do rodzinnego miasta. Może ktoś już przerabiał sprawę z US to coś
                                                    podpowie w tym temacie?
                                                  • dorina04 Re: AKTY!!! 14.01.07, 22:56
                                                    Wielkie dzieki,

a gdzie ten Sad jest?? czy to ten duży na Solidarności? przed tunelem?

ja wlasnie tez jeszcze nie mam meldunku, wiec jesli ktos wie, to please dajcie
                                                    znac

pozdrawiam,
                                                  • marceli-szpak Re: AKTY!!! 15.01.07, 18:14
                                                    tak przed tunelem po lewej, od Pl. Bankowego kilka kroków.
                                                  • marceli-szpak Re: AKTY!!! 18.01.07, 11:59
                                                    Mam prośbę o pomoc w wypełnieniu druku PCC-3 w przypadku hipoteki zwykłej i
                                                    kaucyjnej, co gdzie wpisać. Niestety muszę wysłać do swojego US pocztą a nie
                                                    wiem co i jak wypełnić a bank nie pomógł.
                                                  • pedro76 Re: AKTY!!! 18.01.07, 12:15
                                                    to burasy w tym banku, u mnie wypełnili ... hmmm nie wiem na ile będę pamiętał
                                                    ale jak coś to powinienem być w domu ok 20 - lokal 81 pozdro
                                                  • pilifs Re: AKTY!!! 02.02.07, 15:33
                                                    U mnie w banku wszytko wypełnili, dali druczek o ustanowieniu hipoteki i sami
                                                    się udali/ udadzą do sądu z jego złożeniem (tak miałem w umowie, że koszty
                                                    ustanowienia hipoteki ponosi bank). Teraz mam czekać na wypis z sądu (3 msc?),
                                                    który się po 2 tygodniach (?) ma uprawomocnić i dopiero wtedy jechać do sądu po
                                                    dokumenty.

Tylko z tym garażem to chyba będzie lipa ;(

Bank pewnie nie zwróci za kolejne ustanowienie hipoteki i pewnie będzie niezłe
                                                    zamieszanie, jak to jedno z drugim połączyć - będzie pewnie aneks i znów trochę
                                                    kasy do tyłu.

Może ktoś słyszał od Ronsona jakiś konkretny termin podpisywania aktów na
                                                    miejsca parkingowe? Jak podpisywałem mieszkanie w grudniu to mówiono o lutym...

Opłaty przy II akcie mają wynosić około 500,- trochę szkoda, że tak dużo -
                                                    musimy ponownie ponosić te same koszty co za pierwszy akt - opłata sądowa (chyba).

Ktoś może odniósł sukces na polu domagania się od Ronsona kosztów związanych z
                                                    późniejszymi aktami?
                                                  • marceli-szpak Re: AKTY!!! 25.04.07, 11:11
                                                    Czy ktoś wie co z aktami na miejsca postojowe ?
                                                  • tranulka1 Re: AKTY!!! 25.04.07, 12:26
                                                    Na początku kwietnia otrzymałam z Ronsona pismo, że są już gotowe akty na
                                                    garaże. Był podany numer konta notariusza, na które wpłaciłam podaną kwotę (o
                                                    ile dobrze pamiętam to ok. 560 zł.). Wpłaciłam i... jakieś dwa tygodnie temu
                                                    otrzymałam akt (ściślej mówiąc znalazłam go w skrzynce na listy ;-). Dodam, że
                                                    podpisując akt na mieszkanie udzieliłam Ronsonowi pełnomocnictwa, może więc
                                                    dlatego jestem już po.

pozdrawiam
                                                  • pedro76 Re: AKTY!!! 25.04.07, 15:15
                                                    to trzeba się samemu o to dowiadywać???hahaha niewiarygodne, myślałem że
                                                    pełnomocnictwo zobowiązuje także do podania informacji o zakończeniu
                                                    postępowania ale ... widać się nie znam ;)
                                                  • izeszczy Re: AKTY!!! 27.04.07, 10:27
                                                    Ja pełnomocnictwa nie udzialałam ale akt na garaż podpisałam pod koniec marca -
                                                    Pani z Ronsona zadzwoniła i umówiła na konkretny termin i już.
                                                    Iza
                                                  • marceli-szpak Re: AKTY!!! 27.04.07, 10:40
                                                    Dowidziałem się w Ronsonie , że akty miał tylko 1 etap a 2 ma mieć "za kilka dni".
                                                    Maja powiadamiać o możliwości odbioru.
                                                  • pedro76 Re: AKTY!!! 27.04.07, 11:59
                                                    może i do mnie się odezwą łaskawcy ;) dzięki za info
                                                  • marceli-szpak Re: AKTY!!! 13.06.07, 22:30
                                                    Pytanie bumerang, co z aktami za garaże? Wie ktoś ba nam się udało dowiedzieć,
                                                    że 1i 3 etap już mają a z 2 nie wiadomo kiedy.
                                                  • pedro76 Re: AKTY!!! 14.06.07, 14:06