Dodaj do ulubionych

Pileckiego

02.08.07, 13:11
Witam!
Ostatnio dużo się mówiło o nowym przejściu na ulicy Pileckiego. Od pewnego
czasu stoi tam policja i łapie piratów ale z przykrością muszę stwierdzić, że
trzeba tam zamontować światła.
Wczoraj zrobiłem bardzo, ale to bardzo nie odpowiedzialną rzecz jak się
później okazało.
Jechałem sobie spokojnie i zobaczyłem, że stoi sobie pewna grupka ludzi, więc
postanowiłem ich przepuścić. Jechałem sobie lewym pasem.....
Samochód za mną z hamowaniem ledwo się wyrobił samochód po prawej również
ledwo dał rade wyhamować a samochód na lewym pasie nie dał rady i wyhamował
dopiero za pasami.
Tak nie może być. Trzeba jednak zamontować światła na żądanie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • subcomm Re: Pileckiego 02.08.07, 13:22
      Trzeba zmienić mentalność kierowców. W Wielkiej Brytanii za nie zatrzymując się
      przed przejściem dla pieszych przed którym czekają ludzie ryzykujemy sowity
      mandat. W Polsce przepis mówi jedynie, że pieszy znajdujący się na przejściu ma
      pierwszeństwo. Co za tym idzie jak nie wejdzie... -to go nie ma. Wiadomo wejść
      się boi... To skutkuje tym, że wiele osób realzuje styl jazdy w myśl - mam
      piewszeństwo - to gaz do dechy, a już tylko wymierające jednostki próbują kogoś
      przepuścić... zwykle znajdują się wtedy w towarzystwie tych "spieszących się
      bardziej" co często mozna obserwować na KEN-ie. Inna strona medalu jest to, że
      Pileckiego ma 3 pasy i samo przejscie jest troche nie na miejscu - powinna być
      kładka....
    • tr4b33r Re: Pileckiego 03.08.07, 11:35
      To przykre, ale po kilku takich akcjach "nauczylem" sie nie zatrzymywac widzac z
      tylu samochody. Wole przejechac te 40-50km/h niz ryzykowac, ze przez moje
      zatrzymanie sie przed pasami ktos zginie. Trzy razy mialem sytuacje, kiedy
      musialem trabic na pieszego, aby nie wkraczal na nastepny pas, bo tam jechal
      jakis bezmozg. Mieszkam "obok" tego przejscia, czesto pokonuje je jako pieszy,
      znam wiec sytuacje z obu stron.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka