Dodaj do ulubionych

Czy powinni je eksmitować

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.08, 19:23
Mieszkania latami stoją puste, a ludzie czekają..

Przez dwadzieścia lat państwo nie zrobiło NIC aby wywiązac się ze
swoich obowiązków wobec obywateli. Wręcz odwrotnie - coraz więcej
obowiązków przerzuca na barki tych najbiedniejszych. Dziwnym cudem
zwolnione lokale komunalne albo stoją puste, albo przydzielane są
poza kolejką osobom, które są w stanie z miejsca je wykupić, albo
czeka na chętnego kupca. Gminy sprzedają mieszkania, a kolejka
rodzin spełniajacych warunki do otrzymania przydziału stoi w
miejscu. Ci, którzy ujadają na tym forum, że ONI wzięli kredyty i
kupili mieszkania, a te kobiety i ich rodziny chca za darmo - też
niedługo zasilą kolejkę do lokalu socjalnego, bo banki szacują, że w
najbliższych kilku latach PONAD 40% ludzi nie będzie w stanie
spłacać kredytu mieszkaniowego i już rozglądają się za kupcami na te
lokale... Zobaczymy, co wtedy będą mówić ci, którzy znajda się na
bruku... Czy wtedy też będą uważać, że nic im się nie należy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Betka Czy powinni je eksmitować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.08, 19:59
      jak najbardziej jestem za eksmisją-również posiadam mieszkanie z zasobów
      gospodarki komunalnej-czekałam na nie 8 lat! Na szczęście miałam gdzie
      przeczekać-był to pokój 10m2(wszystko w jednym) co roku składałam
      podania,chodziłam na rozmowy itd.Jakoś udało sie przetrwać ,chociaż moje dziecko
      do 6 roku zycia musiało korzystać z nocnika(łazienka bowiem znajdowała się na
      korytarzu i była wspólna z sąsiadami) Moja siostra ma troje dzieci i też czeka 7
      rok...taka jest kolej rzeczy...musisz swoje wychodzić,wyczekać jak cię nie stać
      na kredyt :)Najprościej jednak włamać się do pustostanu i uważac to za swoje a
      ja grunt zaczyna sie palić pod nogami to nagłośnić sprawę w mediach i wszyscy
      krzyczą JAKIE TO BIEDNE MATKI I DZIECI. Biedne...ale prawo jest prawem...do
      kolejki MARSZ !!!! i CZEKAĆ 8 lat!!!!
      • Gość: Raja Re: Czekałaś 8 lat, a mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.08, 20:29
        komunalne w tym czasie "szły" do tych, którzy nie czekali... Gdyby przydzielano lokale od razu po zwolnieniu i według kolejki, czekałabyś pewnie ze dwa. W bloku mojej teściowej są obecnie 3 lokale komunalne puste - jeden od czterech lat, jeden półtora roku i jeden około roku. A dwa mieszkania dwupokojowe ponad 50 metrów dostały samotne osoby i po miesiącu zostały już właścicielami. Teraz poszły pod wynajem... Myślę, że samowolne zajęcie mieszkań przez te rodziny, to akurat małe piwo przy tych przekrętach na mieszkaniach. I te eksmisje to dlatego, że mają kupca na ich mieszkania.
        • Gość: Betka Re: Czekałaś 8 lat, a mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.08, 21:12
          nie mam nic przeciwko by dobrać się do kombinatorstwa z przyznawaniem mieszkań
          przez Urząd Miasta :) ale te rodziny również powinny mieć świadomość że taka
          samowola z ich strony jest niedopuszczalna.Przed nimi stoi kolejka ludzi w
          równie ciężkiej sytuacji, może tylko nie na tyle odważnych by włamać się do
          pustostanu. W Olsztynie w mieście którym żyję ,Gazeta Olsztyńska zorganizowała
          akcje szukania pustostanów,nielegalnych wynajmów mieszkań komunalnych i
          zgłaszania faktu Gazecie a ta zgłaszała Urzędowi Miasta,który był w tym momencie
          zobowiązany do wyjaśnienia zaistniałej sytuacji. Czy akcja odniosła skutek? Nie
          wiem...ale to dobry pomysł jeśli się go realizuje długoterminowo :) I wtedy
          media rzeczywiście pomogą...bo w tej sytuacji zapewne tych rodzin nie eksmitują
          ale ci w kolejce oczekujących znowu zostaną z niczym.Chyba w tym kaju
          rzeczywiscie trzeba na barykady wyjść by mieć chociażby to co ja...35 m2 ...ale
          to bardzo dużo :)
          • Gość: sprawiedliwa Re: Czekałaś 8 lat, a mieszkania IP: *.ip.netia.com.pl 22.04.08, 17:52
            Też jestem oburzona tą sytuacją. Jak można tak łamać prawo!!! Za
            darmo nic nie ma!!!
            Najpierw niech pracę znajdą, a później niech starają się o jakiś
            lokal do mieszkania. Pracy jest dużo, tylko trzeba chcieć.
            W dodatku przecież te kobiety (zwłaszcza ta jedna blondynka) wcale
            nie wygladała na biedną.
            Ja zarabiam około 2000zł miesięcznie. Na rachunki (razem z kredytem
            na mieszkanie) wydaję około 1000zł miesięcznie.
            A te kobiety, które są w ciąży i głodują powinno się ukarać. W ogóle
            mi ich nie żal. Nie rozumiem jak można w taki sposób domogać się
            czegoś od państwa, czyli od wszystkich obywateli tego kraju.
            Chętnie bym je wyrzuciła na bruk, a dzieci zabrała do domu dziecka.
            I tak normalnie nie żyją i rodzice zapewniają im straszne przeżycia,
            które i tak pozostawią ślad w ich psychice. Może by wtedy rozum
            rodzicom wrócił.

• Gość: Voight Re: Czekałaś 8 lat, a mieszkania IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.08, 18:36
              Jasne... znajdź kobieto prace bez stałego zameldowania. Poza tym trochę mniej
              jadu. Im mniej zawiści i zazdrości w narodzie tym lepiej. A co maja te biedne
              kobiety zrobić? Oddać dzieci do domu dziecka i iść żebrać na mieszkanie? Podobno
              miasto od niektórych rodzin pobierało czynsz... Z chwilą kiedy tak sie stało
              wszystko stało sie legalne. A cała wina spływa na konto miasta. Proste.
              • Gość: sprawiedliwa Re: Czekałaś 8 lat, a mieszkania IP: *.ip.netia.com.pl 23.04.08, 17:07
                Jakoś od prawie roku spłacam mój kredyt i wcale nie narzekam. Nie
                żyję w ubostwie. Nie stac mnie wprawdzie na kupno samochodu, na
                zagraniczne wycieczki (ale mysle, ze to kwestia czasu) ale to mi do
                szczescia nie jest potrzebne. Ostatnio kupiłam sobie laptopa i już
                mam drobne oszczednosci. Trzeba umiec gospodarowac pieniedzmi. Sama
                sie dziwie jak to mozliwe ale nawet specjalnie nie zwracam uwagi na
                ceny artykulow spozywczych aby zaoszczedzic.
                Wkrotce moze bede miala dodatkowa prace. Trzeba tylko chciec!!!
                Nie wiem czy pamietacie ale ktoras z tych kobiet mowila, ze
                mieszkala u rodzicow, pozniej u tesciow. Miala zatem gdzie mieszkac,
                ale z wygody przywlaszczyla sobie cudze mieszkanie, bo chciala miec
                wlasne. Na to trzeba zapracowac albo czekac grzecznie w kolejce. Jak
                maja sie czuc te osoby/rodziny, ktore czekaja w kolejce? Jesli te
                kobiety dostana te mieszkania to bedzie to dla nich znak, ze tak
                mozna, ze to jest rozwiazanie na szybkie zdobycie wlasnego
                mieszkania.
                A poza tym nikt ich na bruk nie wyrzuca. Dostaly propozycje mieszkan
                zastepczych, ale niedobre. Panie jeszcze wybredzaja!!!
                Z tym zabraniem dzieci to wiem, ze przesadzilam. Chodzilo mi raczej
                o to, ze ktos powinien zrobic cos, co sprawi, ze te kobiety, a nawet
                rodziny, przeciez tam sa tez mezczyzni, przestana tylko zadac, ale
                tez pomysla ze postepuja niewlasciwie, ze nie tedy droga. Przeciez
                te dzieci nie powinny brac udzialu w takich awanturach!!!
                Ja jak najbardziej bym chciala aby kazdy zyl w godnych warunkach,
                ale mam wrazenie, ze wiele osob na wlasne zyczenie ma takie
                problemy. Ciekawe jakie te kobiety szkoly pokonczyly?!? Do tego na
                wlasne oczy widzialam jak wiele rodzin nieodpowiednio wydaje
                pieniadze otrzymane od panstwa. Moj wujek jest wlasnie najlepszym
                przykladem.
                Dziwie sie osobom, ktore popieraja te kobiety. Jakos na forum na wp
                wiekszosc osob byla oburzona zachowaniem tych kobiet. A moze ktos by
                im pokazal co sadzi na ten temat spoleczenstwo, jak male maja
                poparcie?
            • Gość: Raja Re: "Sprawiedliwa", cieszy mnie, ze masz kredyt. IP: 193.0.122.* 23.04.08, 08:56
              Przy takich zarobkach nie masz szans na jego spłacenie. Mam
              nadzieję, że sprawiedliwości stanie się zadość i wyladujesz na
              bruku, stracisz wtedy pracę i mam nadzieję, że twoje dzieci
              codziennie będa gwałcone w domu dziecka - skoro wyznajesz taką
              filozofię, to na taką przyszłość zasłużyliście ty i twoje dzieci. Ty
              i twoje dzieci znacznie bardziej, niż te kobiety i ich dzieci.
              • Gość: sprawiedliwa Re: "Sprawiedliwa", cieszy mnie, ze masz kredyt. IP: *.ip.netia.com.pl 24.04.08, 18:51
                Jakoś od prawie roku spłacam mój kredyt i wcale nie narzekam. Nie
                żyję w ubostwie. Nie stac mnie wprawdzie na kupno samochodu, na
                zagraniczne wycieczki (ale mysle, ze to kwestia czasu) ale to mi do
                szczescia nie jest potrzebne. Ostatnio kupiłam sobie laptopa i już
                mam drobne oszczednosci. Trzeba umiec gospodarowac pieniedzmi. Sama
                sie dziwie jak to mozliwe ale nawet specjalnie nie zwracam uwagi na
                ceny artykulow spozywczych aby zaoszczedzic.
                Wkrotce moze bede miala dodatkowa prace. Trzeba tylko chciec!!!
                Nie wiem czy pamietacie ale ktoras z tych kobiet mowila, ze
                mieszkala u rodzicow, pozniej u tesciow. Miala zatem gdzie mieszkac,
                ale z wygody przywlaszczyla sobie cudze mieszkanie, bo chciala miec
                wlasne. Na to trzeba zapracowac albo czekac grzecznie w kolejce. Jak
                maja sie czuc te osoby/rodziny, ktore czekaja w kolejce? Jesli te
                kobiety dostana te mieszkania to bedzie to dla nich znak, ze tak
                mozna, ze to jest rozwiazanie na szybkie zdobycie wlasnego
                mieszkania.
                A poza tym nikt ich na bruk nie wyrzuca. Dostaly propozycje mieszkan
                zastepczych, ale niedobre. Panie jeszcze wybredzaja!!!
                Z tym zabraniem dzieci to wiem, ze przesadzilam. Chodzilo mi raczej
                o to, ze ktos powinien zrobic cos, co sprawi, ze te kobiety, a nawet
                rodziny, przeciez tam sa tez mezczyzni, przestana tylko zadac, ale
                tez pomysla ze postepuja niewlasciwie, ze nie tedy droga. Przeciez
                te dzieci nie powinny brac udzialu w takich awanturach!!!
                Ja jak najbardziej bym chciala aby kazdy zyl w godnych warunkach,
                ale mam wrazenie, ze wiele osob na wlasne zyczenie ma takie
                problemy. Ciekawe jakie te kobiety szkoly pokonczyly?!? Do tego na
                wlasne oczy widzialam jak wiele rodzin nieodpowiednio wydaje
                pieniadze otrzymane od panstwa. Moj wujek jest wlasnie najlepszym
                przykladem.
                Dziwie sie osobom, ktore popieraja te kobiety. Jakos na forum na wp
                wiekszosc osob byla oburzona zachowaniem tych kobiet. A moze ktos by
                im pokazal co sadzi na ten temat spoleczenstwo, jak male maja
                poparcie?
    • Gość: moni Czy powinni je eksmitować IP: *.stansat.pl 25.04.08, 10:28
      pognac to Towarzystwo gdzie pieprz rośnie ,a przy okazji załatwic sprawe
      uwolnienia czynszow mieszkań brakuje tylko dlatego że ludzie boją się je
      wynajmowac ,za mieszkanie gminne płaci się często 40 gr/m a na walnym rynku
      to samo mieszkanie kosztuje 40 Zł/M pora chyba skończyc z tą fikcją która rodzi
      same patologie ,popatrzcie tylko na rejony gzie dominuje ten typ własności a
      zrobi się wam niedobrze od samego patrzenia
      • Gość: korab Re: Cieszy mnie zdrowe podejście IP: 193.0.122.* 26.04.08, 12:29
        większości narodu do sprawy eksmisji i w ogóle do pomagania tym
        wykluczonym. Uwazam, ze jak wreszcie mamy rząd, który nie rozczula
        się nad hołotą, to mozna z nimi zrobić ostateczny porządek. Tylko
        uwazam, że nie gdzie pieprz rosnie, a nalezy najpierw przeprowadzić
        selekcję - młodych i zdrowych kontraktować na roboty przymusowe -
        wielu uczciwych pracodawców chętnie weźmie takich pracowników - bo
        jak im nie trzeba będzie płacić to na dobre pensje dla nadzorców
        wystarczy. Starych, chorych, dzieci i kobiety w ciąży to nalezy po
        prostu humanitarnie zlikwidować - po co nam mnożące się jak
        zwierzeta nieroby, nie stać nas przecież na utrzymywanie
        niepełnowartościowych osobników, wyrzucanie pieniędzy na zasiłki,
        edukację (a Ich dzieci i tak niczego się nie nauczą!), leczenie, czy