Dodaj do ulubionych

"Dziennikarz to zawód jak maszynista. Trudno je...

22.04.10, 14:43
Ci panowie chyba nie wiedza (podstawa dziennikarskiego rzemiosla), ze
nic tak nie ozywia wydania jak trup.
Media wpychaja ludziom, tego czego oni chca i tego typu brednie.
Obserwuj wątek
    • Gość: JA Wreszcie ktoś odważył się to powiedzieć głośno IP: 109.243.231.* 22.04.10, 15:23
      To co dziennikarze odstawiali podczas tych 7 dni to po prostu była jakaś szopka.
      Ja starałam się w ogóle nie oglądać telewizji, a ściślej pisząc, oglądałam
      kanały zagraniczne. Wiadomości oglądałam na CNN i BBC.

To co się działo w telewizji to była jedna wielka HISTERIA a nie dziennikarstwo.
      Dziennikarze starali się być tak moralnie poprawni, że aż przegięli drugą
      stronę i zamiast informować - wprowadzili autocenzurę i zakłamanie.
      Rozumiem że wypada się powstrzymać o mówieniu źle zmarłych w czasie żałoby,
      ale nie powinno się kłamać!!!
      Nazywanie Kaczyńskiego "mężem stanu", mówienie że zginął "śmiercią
      bohaterską", że "poświęcił się dla ojczyzny", itd. to jest jakieś nieporozumienie.

Jeżeli dziennikarze mówią na antenie że mają wyrzuty sumienia, bo wcześniej
      przedstawiali prezydenta nieprawdziwie źle, ale teraz kiedy już go nie ma,
      muszą nam powiedzieć że on był super... to po prostu w tym momencie media dla
      mnie straciły CAŁKOWICIE wiarygodność.

Od dziennikarza to ja chcę słyszeć ZAWSZE PRAWDĘ, a nie gadania to co akurat
      jest "W modzie" ("kiedyś społeczeństwo oczekiwało krwi to gadaliśmy o
      politykach źle, a teraz jak jest żałoba to będziemy mówili dobrze bo teraz
      społeczeństwo oczekuje że się zachowamy OK").

Bosz!!! MASAKRA
      • Gość: Bolek Re: Wreszcie ktoś odważył się to powiedzieć głośn IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.10, 15:33
        A już myślałem, że z moimi poglądami zostałem sam na tym świecie...
      • Gość: mieszk3 Re: Wreszcie ktoś odważył się to powiedzieć głośn IP: *.icpnet.pl 22.04.10, 15:44
        Mam dokladnie takie samo zdanie jak Ty. Zal mi tych ludzi, ale to nie moja
        rodzina i nie odczuwalem zaloby. Denerwowala mnie tylko. Przeciez Kaczynski to
        najgorszy prezydent jakiego miala Polska. Malostkowy, obrazal sie (sic!),
        zajmowal sie historia zamiast rozwojem kraju. I na pewno nie byli elita (tylko
        politykami), nie byli 'mezami stanu' tylko politykami. Zal mi najbardziej tych
        zwyklych ludzi, co lecieli na groby swoich bliskich. Politykow nie, chcieli
        zrobic z tej rocznicy zwykla szopke, ale nie udalo sie, wiec zrobiona nowa
        szopke. TVP to byla parodia, nie dalo sie tego ogladac (a probowalem, szczerze,
        zeby porownac relacje TVN i Polsatu). TVN tez przesadzal. W sumie najnormalniej
        i najbardziej profesjonalnie przekazywal to Polsat (o dziwo, bo jestem
        zwolennikiem Faktow). Widac jaki postep zrobili w dziale newsow. Pozdrawiam
        normalnych, zdroworozsadkowych Polakow.
        • Gość: tekla Re: Wreszcie ktoś odważył się to powiedzieć głośn IP: *.xdsl.centertel.pl 22.04.10, 18:26
          Napisałeś wszystko to, co sama myślę. Podzielam współczucie dla rodzin ofiar,
          również dla pani Marty Kaczyńskiej bo pochowała rodziców. Ale Polska straciła
          najgorszego prezydenta spośród wszystkich jakich miała do tej pory i robienie z
          niego prawie boga tylko dlatego, że zginął w wypadku było nadużyciem.
          Spektakl jaki rozegrał się w mediach był nie do wytrzymania, a postawa wielu
          dziennikarzy całkowicie nieprofesjonalna. Pani Monika Olejnik przeszłą już samą
          siebie i jako naczelna płaczka TVN-u powinna wziąć urlop na czas żałoby.
          Cieszę się, że sami dziennikarze zaczynają zauważać swoje błędy, bo jest szansa,
          że przy następnej okazji, oby było takich jak najmniej, ich zachowanie będzie
          bardziej godne i zgodne ze sztuką.
      • michal_maj Re: Wreszcie ktoś odważył się to powiedzieć głośn 24.04.10, 11:36
        Gość portalu: JA napisał(a):

> Nazywanie Kaczyńskiego "mężem stanu", mówienie że zginął "śmiercią
        > bohaterską", że "poświęcił się dla ojczyzny", itd. to jest jakieś nieporozumien
        > ie.

To nie jest nieporozumienie. Na pokładzie było kilka osób których można nazwać mężem stanu. Wystawienie się na szykany, medialną destrukcję w obronie Imienia RP i obronie Prawdy jest poświęceniem, na które stać bardzo niewielu, a wielu z tych niewielu już dziś nie ma. Postawa reprezentowana przez te kilka osób w odniesieniu do zwrotów w po PRL-owskiej historii Polski może być śmiało nazwana bohaterską. Historia osądzi. Boję się tylko że nieprędko.
    • drugikraand PiC na wode i fotomontaz! 22.04.10, 15:25
      Uczciwe badanie opinii publicznej pokazaloby ze wiekszosc
      spoleczenstwa miala gleboko w d...pie caly medialny cyrk z pgrzebem
      i zaloba. To inne czasy, inni ludzie a poPRLowska elita (wszelkiej
      masci zaznaczam) probuje jak za komuny z tymi samymi rytualami. Byc
      moze ciemny lud kupi to, chwilowo oczywiscie - elektorat tego typu
      wymiera jednakze i to jest w tym pozytywne!!!
      • Gość: iw Pospieszalski IP: *.10.rev.vline.pl 22.04.10, 15:34
        Pospieszalski nie powinien prowadzić żadnych programów,chyba że w telewizji ojca
        Rydzyka
      • mcgoo Re: PiC na wode i fotomontaz! 22.04.10, 15:35
        a dajesz sobie jakiś margines, powiedzmy parę procent pewności że
        możesz się mylić ?
        • Gość: x Re: PiC na wode i fotomontaz! IP: *.chello.pl 22.04.10, 18:42
          Mam wrażenie, że dziennikarze chcieli wmówić swoję histerię całemu narodowi. Duża część dziennikarzy znała ofiary wypadku i płakała autentycznie (kto im pozwolił płakać na wizji? ale to już zupełnie inna kwestia), ale oceniając żałobę z tej perspektywy zabrakło im dystansu. Do tego tłumy zwolenników PiSu na Przedmieściu i kolejne Wielkie Narodowe Pojednaniu gotowe. Tymczasem poza Warszawą, pośród normalnych ludzi, był tylko krótki szok, w poniedziałek trochę inne rozmowy w pracy... Już we wtorek wszystko wróciło do normy, świat kręcił się dalej.
      • miszczu.pll Na szczęście było Discovery 22.04.10, 20:30
        można było olać publiczne i prywatne firmy płaczek telewizyjnych
    • Gość: NIELENIN Cyniczny facet IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.10, 15:31
      robot nie człowiek
      • mecenas_misiura Re: Cyniczny facet 22.04.10, 16:03
        Głupoty gadasz. Profesjonalista i tyle. Może chirurg też powinien przerwać
        operację, albo smarkać we flaki pacjenta na stole?
        • Gość: nielenin Re: Cyniczny facet IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.10, 19:15
          skoro powołujesz sie na Ainsztaina to przypominam że
          A nie równa się B czyli że dziennikarz to nie chirurg.

a "głupoty gadasz" to język chama czy inteligencji z TVN ?
          • Gość: y.y Re: Cyniczny facet IP: 195.117.118.* 23.04.10, 13:23
            Owszem, dziennikarz to nie chirurg, niemniej albo nie przeczytałeś tekstu ze
            zrozumieniem albo świadomie przekręcasz fakty. Naczelny Press całkiem słusznie
            zauważył, że jakkolwiek można zrozumieć emocje dziennikarzy relacjonujących
            zdarzenie w jej dniu, względnie dzień później, to niedopuszczalne jest już
            wykorzystywanie tej sytuacji na 4-5 dni czy nawet tydzień później. A
            odpowiedzialność ponoszą za to wtedy szefowie. Taka sytuacja, kiedy po raz enty,
            tydzień po zdarzeniu pojawia się jakaś płacząca osoba czy tekst naszpikowany
            patetycznymi emocjami rodzi uzasadnione moim zdaniem podejrzenie, że jest to
            cyniczne i wyrachowane działanie mediów, co dosyć wyraźnie jest między wersami w
            wypowiedzi cytowanych tutaj osób.
            • Gość: nielenin Re: Cyniczny facet IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.10, 15:10
              ..tak,tak nie zrozumiałem itp.. Widzę że atakujesz rozmówcę nie temat.

wracając

Czyli wg Ciebie y.y na rozpacz przeznaczone jest 4-5 dni i potem
              wyłączasz guzik ? A czemu nie 3 dni i 15 min ? Ty masz taką umiejętność ?
              Człowiek cierpi tyle ile potrzebuje a nie tyle co "wypada"
              • Gość: y.y Re: Cyniczny facet IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.04.10, 20:58
                Gość portalu: nielenin napisał(a):

> ..tak,tak nie zrozumiałem itp.. Widzę że atakujesz rozmówcę nie temat.

Mhm, oczywiście, bo to ja napisałem "cyniczny facet, robot nie człowiek"
                wkładając naczelnemu Pressa intencje, których jego słowa w żadnej mierze nie
                niosły. Przepraszam, ale o co chodzi w ogóle?

>
                > wracając
                >
                > Czyli wg Ciebie y.y na rozpacz przeznaczone jest 4-5 dni i potem
                > wyłączasz guzik ? A czemu nie 3 dni i 15 min ? Ty masz taką umiejętność?
                Człowiek cierpi tyle ile potrzebuje a nie tyle co "wypada"

To prawda, człowiek prywatnie cierpi tak długo, jak czuje się w ten sposób.
                Stąd, zrozumiałe są emocje dziennikarzy relacjonujących na żywo w środkach
                masowego przekazu. Natomiast jak Pani redaktor po tygodniu pisze tekst
                naszpikowany lamentem, to powinnością jej redaktora prowadzącego jest
                przypomnienie jej, że to nieprofesjonalne.
        • wredny.wielonickowiec Re: smarkać we flaki pacjenta na stole 15.05.10, 17:33
          Bardzo obrazowo to przedstawiłeś ;-)
      • Gość: JA Re: Cyniczny facet IP: 109.243.231.* 22.04.10, 16:21
        Nieprawda! To jest człowiek, on po prostu swoim człowieczeństwem nie emanuje na
        pokaz.
        To co się stało było nikomu niepotrzebną, zaskakującą tragedią, ale prawda jest
        taka, że każdy człowiek ma swoje życie i każdy tego typu wydarzenia przeżywa na
        swój własny sposób.
        Tymczasem takiej dyktatury myśli i uczuć, takiej propagandy, jaka była w mediach
        w ostatnich dniach to ja nie pamiętam.
        Nie życzę sobie żeby jakiś dziennikarzyna mówił mi w takiej chwili co ja czuje,
        co powinnam czuć, co powinnam myśleć (bo jeżeli nie, to jestem złym człowiekiem
        i nie kocham swojego kraju)
        Zdania typu: "chyba każdy przyzwoity człowiek w tej chwili czuje to czy to"
        powinny zniknąć ze słownika profesjonalnego dziennikarza.
        To jest szantaż moralny! Czuj to, bo jeżeli nie to jesteś zły!"
        Bardzo mi żal rodzin tych co zginęli w katastrofie, ale tak samo jest mi żal
        każdego kto stracił kogoś bliskiego. Większość ludzi nie znało żadnego z tych co
        zginęli osobiście. Nie można więc oczekiwać że będą tak samo płakać z powodu
        śmierci polityka jak za swoją babcią, bratem czy nawet znajomym. Ludzie mają
        swoje własne życie i chcą dalej żyć!!!
        • doroteja_z_brzozy trzeźwy osąd nie ma nic wspólnego z cynizmem 22.04.10, 19:13
          JA: "Tymczasem takiej dyktatury myśli i uczuć, takiej propagandy,
          jaka była w mediach w ostatnich dniach to ja nie pamiętam.

dziennikarze zdali egzami. aktorski. wszystkich niemal należy
          zatrudnić w telenowelach misyjnych.
          interesujące jest też gorliwe transmitowanie kazań z mszy żałobych,
          podczas których przedstawiciele KK wrzucili niejeden kamyczek do
          ogródka nieprawdziwych Polaków.
          myślę, moi drodzy, że spektakl żałobno-bogojczyźniany jeszcze przed
          nami.
          • Gość: nielenin Re: trzeźwy osąd nie ma nic wspólnego z cynizmem IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.10, 19:24
            więc w Twoim rozumieniu takim "trzeźwym osądem" można też nazwać postępowanie
            psychopaty
            • doroteja_z_brzozy Re: trzeźwy osąd nie ma nic wspólnego z cynizmem 22.04.10, 19:31
              nielenin: "...można też nazwać postępowanie psychopaty"

w którym miejscu dostrzegasz patologię?
              • Gość: nielenin Re: trzeźwy osąd nie ma nic wspólnego z cynizmem IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.10, 19:43
                traktowanie uczuć jako czegoś do manipulacji tzn jak to on mówi do "wygaszania"
                czy podsycania. Traktuje ludzi jak manipulant bez serca i zrozumienia dla ich
                potrzeb emocjonalnych. Psychol
                • doroteja_z_brzozy Re: trzeźwy osąd nie ma nic wspólnego z cynizmem 22.04.10, 20:09
                  nielenin: "...traktowanie uczuć jako czegoś do manipulacji tzn jak
                  to on mówi do "wygaszania" czy podsycania. Traktuje ludzi jak
                  manipulant bez serca i zrozumienia dla ich potrzeb emocjonalnych.
                  Psychol..."
                  zachowujesz się jak ktoś, kto obwinia posłańca za to, że przynosi
                  nie takie wieści. to przykre, że mylisz trzeźwy osąd na temat
                  manipulacji z samą manipulacją.
                  to podobny mechanizm jak w przypadku mylenia patriotyzmu z
                  manifestacją patriotyzmu. ;-)

• Gość: nielenin Re: trzeźwy osąd nie ma nic wspólnego z cynizmem IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.10, 14:58
                    To nie jest żaden posłaniec tylko facet który chce sterować emocjami
                    • Gość: JA Re: trzeźwy osąd nie ma nic wspólnego z cynizmem IP: *.wincor-nixdorf.com 26.04.10, 11:37
                      doroteja_z_brzozy: nie dyskutuj z nim więcej.
                      Przecież widać ze to kompletny idiota.
                      On nawet nie zrozumiał co napisała/eś ;)))
        • Gość: nielenin Re: Cyniczny facet IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.10, 19:20
          Raczej emanuje brakiem człowieczeństwa.
          a żeby jak piszesz "jakis dziennikarzyna" zabraniał okazywania uczuć to sobie
          życzysz tak ?
          • Gość: JA Re: Cyniczny facet IP: *.chello.pl 22.04.10, 20:26
            Nie zrozumiałeś.
            Nikt Ci nie zabrania okazywania uczuć. Ale nadużyciem jest wymaganie
            żeby wszyscy czuli to samo.
            • Gość: nielenin Re: Cyniczny facet IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.10, 15:38
              a wymaganie żeby ludzie nie czuli jest ok ?
              • Gość: JA Re: Cyniczny facet IP: *.wincor-nixdorf.com 26.04.10, 11:34
                Przecież nikt tego od ludzi nie wymaga!
                Czy ja gdzieś napisałam że masz nie płakać i nie czuć?
                Ja napisałam, że wszyscy muszą czuć to samo!

TY po prostu masz problemy z logiką człowieku, więc chyba czas zastosować się do
                zasady:
                "Nigdy nie kłóć się z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem
                pokona doświadczeniem"...
      • niestaly_czytelnik Hiena Roku to mało 22.04.10, 17:48
        Było inaczej niż w przypadku papieża. Wtedy już na rok wcześniej
        trwały przygotowania i program był gotowy do emisji. Ale nawet
        wówczas nikt nie przewidział, że papież będzie tak długo umierał.
        Wielkie stacje telewizyjne wynajmowały miejsca naokoło Watykanu na
        dwa lata przed śmiercią papieża.

Takie coś może powiedzieć tylko hiena szczerząca się okrwawionymi
        zębami! Aż w głowie pulsuje.

• Gość: racjonalny Re: Hiena Roku to mało IP: 207.167.99.* 22.04.10, 18:13
          > (...)
          > Takie coś może powiedzieć tylko hiena szczerząca się okrwawionymi
          > zębami! Aż w głowie pulsuje.
          >

To jeszcze ci napulsuje gdy się wielu innych faktów na temat świata
          dowiesz... Facet stwierdził fakt. Coś ty myślał, że media to były
          zaskoczone śmiercią papieża? Że to była jakaś nowość?

Lepiej kup sobie coś na obniżenie ciśnienia...
          • doroteja_z_brzozy hiena się szczerząca ;-) 22.04.10, 19:29
            racjonalny: "[...]tylko hiena szczerząca się okrwawionymi
            zębami!..."
            szczerząca się hiena, powiadasz? Twoja racjonalność nie
            przekonuje.
    • Gość: nielenin "Dziennikarz to zawód jak maszynista. Trudno je... IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.10, 15:32
      co za nieludzkie poglądy. to cyborg jakiś
    • takisobiejac Słusznie człowiek mówi! 22.04.10, 16:12
      Nie znam pana Skworza, jego nazwisko nic mi nie mówi, ale człowiek ma rację!
      Jeszcze zrozumiałbym gdyby to prawicowa "Rzepa" przez tydzień międliła ten
      temat, ale przykazanie rabbiego Michnika żeby "Szabes Cajtung" przez 7 dni nie
      pisał o niczym innym to juz przesada!
      Najgorsze, że żałoba się skończyła a "GW" dalej relacjonuje Smoleńsk minuta po
      minucie, nie wiadomo po co i na co. Zginęli ludzie bogaci albo bardzo bogaci,
      ich rodzinki sobie poradzą, zostało przy życiu wielu partyjnych kolegów.
      Starczy już tego wylewania łez.

djamaladdin.blog.pl - inny wymiar bloga!
      • citizen.insane Re: Słusznie człowiek mówi! 22.04.10, 16:37
        Bardzo trafnie powiedziane
        dziennikarze zrobili z tej katastrofy jakis koniec swiata
        czlowiek sie niemal czuł jak świnia, że nie chodził z czerwonymi oczyma
      • 444a Re: Słusznie człowiek mówi! 22.04.10, 17:03
        Zeby było lepiej, to relacjonuje na zasadzie "patrzcie jak inni ciągle
        o tym samym"...
    • Gość: EMI425 "Dziennikarz to zawód jak maszynista. Trudno je... IP: *.olsztyn.mm.pl 22.04.10, 16:25
      OD KIEDY MEDIA SĄ WIARYGODNE ?!MOŻE TROCHĘ WŁAŚNIE W CZASIE ŻAŁOBY.
    • jan_sobczak1 A dziennikarz GW jak artylerzysta. 22.04.10, 16:28
      Strzela jak mu karzą i nie sprawdza czy trafił
      • Gość: cdn Re: A dziennikarz GW jak artylerzysta. IP: *.chello.pl 22.04.10, 19:01
        A jak_sobczak1 jak analfabeta - nie widzi różnicy między kazać i karać.
    • Gość: gruz "Dziennikarz to zawód jak maszynista. Trudno je... IP: *.centertel.pl 22.04.10, 16:37
      7 dnia po tragedi kamera złapała za wcześnie dziennikarza śmiał sie
      jak by usłyszał kawał a za chwile płakał na wizji. Oskar to za
      mało!!!!
    • Gość: saer "Dziennikarz to zawód jak maszynista. Trudno je... IP: 80.48.167.* 22.04.10, 16:39
      nie zrozumiałem, że jacy szmaciarze ?
    • Gość: pff "Dziennikarz to zawód jak maszynista. Trudno je... IP: 213.17.199.* 22.04.10, 16:58
      Dziennikarze w naszym kraju do wielu spraw nie są przygotowani. Tekst
      oddaje dość dobrze to co się działo. Ale to tylko kawałek problemu
      niektórych polskich dzienikarzy. Wystarczy posłuchać relacji, obejżeć
      jedną czy drugą uwagę czy poczytać tekst zamieszczony przez portal.
      Krzyczące tytuły - nawet jeśli w tekście jest wyjaśnienie sytuacji.
      Przerywanie rozmówcom kiedy zaczynają rzeczowo odpowiadać i pokazywać
      głupotem reportera itp. sytuacje to w wielu przypadkach norma. Coraz mniej
      jest rzeczowego podejścia do tematu. Efekty pracy zaczynają przypominać
      coś co ma na siłę udowodnić tezę, którą postawił sobie dziennikarz zanim
      zabrał się do pracy. A nie to chyba powinno być celem tego zawodu.
      Rzetelne przedstawienie tematu nie polega na udowadnianiu własnej tezy i
      wklejaniu do tego 1 zdania wypowiedzi kogoś kto myśli inaczej. Media mają
      odtwarzać rzeczywistość a nie ją interpretować. Żeby cokolwiek
      interpretować alby swoje działania uczynić opiniotwórczymi to trzeba
      czegoś więcej niż umiejętności pisania czy wypowiadania się przed kamerą.
      • Gość: JA Re: "Dziennikarz to zawód jak maszynista. Trudno IP: *.chello.pl 22.04.10, 20:45
        Prawda.
        Dziennikarz powinien wg mnie:
        - rzetelny
        - uczciwy
        - dociekliwy
        - ciekawy (świata, ludzi i opinii innych)
        - odpowiedzialny
        - posiadać wybitne zdolności analityczne (niektórzy dziennikarze w
        Polsce zbliżają się do poziomu zastanawiania się na wizji "dlaczego
        woda jest mokra... to podejrzane")
        - posiadać rozległą wiedzę z różnych dziedzin

Dziennikarstwo powinna uprawiać elita intelektualna, a nie
        niedouczeni karierowicze szukający sensacji

• 444a Ciekawe czy to samo będzie mówić po Michniku 22.04.10, 17:01
      Ciekawe czy tak samo będzie mówić jak umrze Michnik "ile można ciągnąć
      tę żałobę?"

Albo ciekawe co powie o tym jak ofiara wypadku z Geremkiem będzie
      domagała się powiedzenia prawdy, że autorytet był pijany? Pewnie "nie
      można atakować zmarłego".
      Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, szczególnie dotyczy to
      pewnej gazety...
      • tsunami05 To "Press" ma jakieś powiązania z GW????? 22.04.10, 17:16
        Że Skworz miałby się szczególnie emocjonować akurat śmiercią Michnika?
    • Gość: Funky Niestety prawda. Monika Olejnik byla przykladem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.10, 18:24
      Jej wiarygodnosc po drugim wywiadzie legla w gruzach. Szkoda, bo to
      inteligentna babka jest i lubilem jej sluchac...
      • Gość: Soplic Niestety prawda: zootechnik to tylkozootechnik IP: *.146.205.133.ip.abpl.pl 22.04.10, 20:48
        No widzisz, nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło;)
        Wiesz już że jej inteligencja i profesjonalizm to tylko maska, która przez wielu
        była traktowana jak prawdziwa twarz, dzięki tej katastrofie nawet najbardziej
        oporni zobaczyli "profesjonalizm" zawodowy pani zootechnik...
    • Gość: jadzia To lepiej idź na maszynistę IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.10, 19:31
      z takimi poglądami a maszyniści będą pisać.
    • Gość: niezgadzamsie Dziennikarz jak lekarz? Wolne żarty... IP: 77.222.245.* 22.04.10, 19:44
      Dosyć częste porównywanie dziennikarzy do lekarzy, prawników to
      jakieś nieporozumienie wywołane chęcią dowartościowania się przez
      dziennikałów. Prawnicy i lekarze mają konkretną wiedzę, którą
      wykorzystują pomagając ludziom. Dziennikarze nie mają żadnej wierzy,
      w dodatku kłamią, manipuluję i się sprzedają określonym politykom. W
      dodatku biorą za to kasę!
      • Gość: y.y Re: Dziennikarz jak lekarz? Wolne żarty... IP: 195.117.118.* 23.04.10, 13:28
        Gość portalu: niezgadzamsie napisał(a):

> Dosyć częste porównywanie dziennikarzy do lekarzy, prawników to
        > jakieś nieporozumienie wywołane chęcią dowartościowania się przez
        > dziennikałów. Prawnicy i lekarze mają konkretną wiedzę, którą
        > wykorzystują pomagając ludziom. Dziennikarze nie mają żadnej wierzy, w
        dodatku kłamią, manipuluję i się sprzedają określonym politykom. W dodatku biorą
        za to kasę!

Może najpierw zajrzyj do słownika, a dopiero później się uwywnętrzniaj, nie
        będziesz się kompromitował...
    • Gość: sus Takie czasy, polityków mamy kiepskich, ale... IP: *.chello.pl 22.04.10, 19:55
      prawdziwym problemem jest poziom dziennikarzy. Politycy nie są jakoś szczególnie głupi, pazerni i żądni władzy na tle "średniej europejskiej". Natomiast nasi "pożal się Boże" dziennikarze właściwie nie wychodzą poza poziom tabloidów, lansując wśród polityków tych, którzy wypowiadają się najostrzej, najgłupiej, a najlepiej, żeby dali sobie po mordach, to dopiero byłby news. A do żałoby, może poza pierwszymi emocjonalnymi reakcjami, które jestem jeszcze w stanie zrozumieć, podeszli tak samo jak i do wszystkiego: nakręcić maksymalnie temat, najlepiej najprostszymi emocjami typu zginęli bohaterowie, męczennicy. Nieważne jak płytkie to i mało profesjonalne. Nie udało się podkręcić tematu ewentualnego zamachu czy spisku Rosjan, choć niektórzy próbowali. Ale i tak trzeba było jak najdłużej temat pociągnąć, pogrzeby, łzy, patos, pseudomęczeństwo. Współczuję rodzinom, w feralną sobotę łezka też mi się zakręciła, ale kurde bez przesady.
      A teraz pewnie powoli czeka nas temat: kto winny. I tak rozkręcać, aż poczują nową krew, jakaś dymisja może, ktoś komuś powie, że to on "zamordował" tych ludzi itd. A potem następny temat, I do krwi. I znowu.
      Naprawdę od jakiegoś czasu nie chce mi się już nic oglądać.
      • doroteja_z_brzozy Re: Takie czasy, polityków mamy kiepskich, ale... 22.04.10, 20:15
        sus: "A teraz pewnie powoli czeka nas temat: kto winny. I tak
        rozkręcać, aż poczują nową krew, jakaś dymisja może, ktoś komuś
        powie, że to on "zamordował" tych ludzi itd. A potem następny temat,
        I do krwi. I znowu."

oj teraz to dopiero się zacznie jak Jarosław K. będzie bronił
        prawdziwych wartości. i cała jego kampania będzie się odnosiła do
        martyrologii.
    • Gość: m. "Dziennikarz to zawód jak maszynista. Trudno je... IP: *.chello.pl 22.04.10, 21:40
      Mnie najbardziej w "medialnym maratonie żałobnym" (który, zdaje się, trwa
      nadal) irytuje polonocentryzm emanujący z kolejnych newsów.
      Niestety zawiodłem się na serwisach GW (gazeta.pl i wyborcza) w których
      dominowały przez ostatnie dni informacje o i wokół katastrofy a całkowicie
      ignorowano wydarzenia z innych krajów (np. tragiczne w skutkach trzęsienie
      ziemi w Jyekundo).
    • tegepe Redaktorze, prosimy o nazwiska tych mięczaków! 22.04.10, 22:20
    • josif47 "Dziennikarz to zawód jak maszynista. Trudno je... 23.04.10, 03:10
      maszynista pomylke zrobi tylko raz....dziennikarz stale.....
      • Gość: Bob Re: "Dziennikarz to zawód jak maszynista. Trudno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.10, 06:49
        Czytelnictwo prasy, oglądalność tv spadają- to nie tylko sprawa
        internetu. Sama nie czytam prasy prawie wcale, choć byłam od niej
        uzależniona. Poznałam się na jej wiarygodności, nawet w części
        ekonomicznej.Ktoś wcześniej wspomniał o sensacyjnych tytułach, choć
        artykuł wszystko wyjaśnia i sensacji nie było i nie ma.Przoduje w
        tym Onet.Moim zdaniem to najmniej wiarygodny portal.Już się kolejny
        raz nie daję nabrać i nie klikam.
        Zauważyłam , że i przed komputerem siedzę coraz mniej.Mój poziom
        obrażają kolekne informacje z życia fikcyjnych postaci glupkowatych
        seriali. Szkoda mi tylko małolatów, którzy z głównych portali
        epatowani są soft porno zdjęciami i tekstami.
    • Gość: BET "Dziennikarz to zawód jak maszynista. Trudno je... IP: *.man.poznan.pl 23.04.10, 08:37
      Skoro tak podkreśla autor profesjonalność zacząłby nagłasniać-
      upubliczniać, posunięcia Bronislawa Komorowskiego, pełniącego rolę
      głowy panstwa. Zwolnienia osób, zatrzymanie dokumentów należących do
      zmarłych itd itp. Dlaczego Ci profesjonalni dziennikarze, albo
      przynajmniej ten jeden, który się za takiego uważa nie wypowie się
      na te ciekawe tematy. Aby było więcej czasu na reklamy??
    • arfeniks "Dziennikarz to zawód jak maszynista. Trudno je... 23.04.10, 09:11
      Obowiązkiem dziennikarza jest bezstronne i rzetelne przekazywanie
      informacji i informowanie o wydarzeniach.Podczas tego tygodnia
      żałoby narodowej ,po pierwszym szoku, kiedy silne emocje były
      usprawiedliwione,zaczęto celebrować żałobę.Studio TV zamieniło się w
      dom pogrzebowy,a prowadzący w mistrzów ceremonii.Nieustanne i
      całodniowe,wielokrotne powtarzanie tych samych wiadomości o tragedii
      potęgowało atmosferę grozy.TV zachowywała się tak, jakby cały świat
      się zatrzymał i przestał istnieć,a wszyscy Polacy zebrali się na
      Krakowskim Przedmieściu,a to nie była prawda.Na świecie w tym czasie
      też zdarzyło sie parę innych tragedii i zginęło kilkaset osób.Życie
      w Polsce prowincjonalnej toczyło się zwykłym torem.Ludzie jeśli
      przeżywali żałobę,robili to prywatnie,bez ostentacji.Wywieszone
      flagi z kirem nie były zbyt liczne,nie było też lasu zniczy.To co
      robiła TV miało na pewno wpływ na część ludzi, ponieważ takie
      epatowanie tragedią,zwłokami,trumnami oraz pokazywanie tłumów
      czczących pamięć prezydenta, kreowało wzorzec jak należy się
      zachować w takiej chwili.Prezydent raczej negatywnie oceniany za
      życia wyrósł nagle na zupełnie innego człowieka,bohatera i
      męczennika narodowej sprawy. Zrobiły to te same media.Czasami te
      same osoby.Trudno powiedzieć ile w intensywności okazywanej żałoby
      było autentyczności,a ile koniunkturalizmu.Atmosfera i emocje mają
      to do siebie ,że się udzielają,są zaraźliwe,bo ludzie tak są
      stworzeni,że większość ma zdolność empatii.Wypowiedzi jakie dało sie
      słyszeć to były komentarze:"to jest przesada co
      robią","przegięcie".Niektórzy wręcz przestali oglądać TV,bo nie byli
      w stanie tego znieść.Wiele osób podkreślało też ,że mają pretensję o
      brak wszelkiej proporcji między czasem poświeconym wspomnieniom pary
      prezydenckiej,a pozostałym 94 ofiarom,wśród których był prezydent
      Kaczorowski,dowódcy sił zbrojnych, i wiele innych wybitnych osób o
      wielkich biografiach patrotyźmie i zasługach dla Polski.
      • Gość: JA Re: "Dziennikarz to zawód jak maszynista. Trudno IP: *.chello.pl 23.04.10, 11:58
        Dokładnie tak.
        Do licznych manipulacji TV dodam jeszcze wzbudzanie poczucia winy w
        Polakach:
        - "każdy porządny człowiek czuje teraz to i to" (jeżeli akurat twoja
        babcia jest chora i tak naprawdę to głównie ona zajmowała twoje myśli
        i uczucia w tych dniach, to nie jesteś porządnym człowiekiem?)
        - "Wszyscy Polacy opłakują prezydenta Kaczyńskiego i jego małżonkę
        Marię" (jeżeli nie to nie jesteś prawdziwym Polakiem...)

Doszło do tego że ludzie mieli poczucie winy, że dalej zajmują się
        swoimi sprawami zamiast popełnić zbiorowe samobójstwo.

A najbardziej mnie rozwalił tekst jednego z dziennikarzy, który
        stwierdził że "Rada Etyki Mediów jest bardzo zadowolona z tego jak
        się zachowywały media w tych dniach"...
        Jeżeli to prawda, to tą Radę należy zlikwidować, bo jest to po prostu
        PRL'owska cenzura i urząd do spraw propagandy.
    • Gość: Nie chcę być Polką "Dziennikarz to zawód jak maszynista. Trudno je... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.10, 10:53
      Byłam szokowana zachowaniem się dzienikarzy z TVP,tym jak
      manipulowali ludzmi, grali na ich emocjach, fałszowali obraz,
      podstawiali wczesniej przygotowanych ludzi,uważali że Polacy to
      idioci(trochę mieli racjię). Wiemt też w czyich rękach jest TVP, ale
      to co robiła TVN, to załamuje człowieka, a zwłaszcza M. Olejnik.
      Pokazała ,że do profesjonalizmu jej jeszcze daleko!!!!!!!!! Czy
      auważyliscie, jak TVN obniżył poziom. Czasami przypomina Super
      Expres. Jedyną obiektywną ,wspaniałą osobą była J.Paradowska. Jedyną
      stacją gdzie można było usłyszec głosy rosądku,była lekcewazona
      przezemnieSuper Stacja. Uwazqam,że media w Polsce zachowywały się
      skandalicznie, podgrzewając emocje. Dla nie których żaloba trwa do
      dzisiaj.Zgadzam sie z autorem artykułu w kazdym slowie.
    • katkate "Dziennikarz to zawód jak maszynista. Trudno je... 23.04.10, 11:22
      Typowe, facet który ma problem z własnymi emocjami musi skrytykować
      kobietę, która tego problemu nie ma i reaguje jak człowiek a nie jak
      cyborg.
      • Gość: JA Re: "Dziennikarz to zawód jak maszynista. Trudno IP: *.chello.pl 23.04.10, 11:49
        Kobieta była tylko jedną z wymienionych.
        Swoją drogą... moim zdaniem Olejnik to nic w porównaniu z żenadą jaką
        odstawiał Pospieszalski. Tego gościa to należy zdjąć wizji!!
        Do telewizji ojca Rydzyka! Tam jest jego miejsce.
    • Gość: miszon brawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.10, 12:33
      BArdzo celna opinia. Po kilku dniach to stawało się niesmaczne, tak
      koło środy miałem już tego dosyć (mimo że absolutnie czułem w sobie
      żałobę i żal), stawało się to mało wiarygodne i na siłę. Szczególnie ta
      panika, że Polska ginie, co to będzie, etc. kompletnie z czapy. Przez
      chwilę w sobotę było rzeczowo, a później się zaczęła ta gra emocjami.
      Słabe to było.
    • Gość: W. Bacewicz "Dziennikarz to zawód jak maszynista. Trudno je... IP: *.dyn.orange.at 23.04.10, 13:59
      A kto to jest ten SKWORZ ? Jakos nie znam jego dokonan. Ten profesor
      tez mi malo znany. Pewnie h.c. ( humoris causa...)
      • doroteja_z_brzozy Re: "Dziennikarz to zawód jak maszynista. Trudno 23.04.10, 14:34
        W.Bacewicz: "Ten profesor tez mi malo znany."

może oglądasz za dużo tv? ;-)
        • adam_skowron BRAWO! oto głos rozsądku 23.04.10, 22:34
          dziennikarze to nie dyzurni mistrzowie ceremonii pogrzebowych,
          Zenada po prostu i brak profesjonalizmu,
          a Pospieszalski - wynocha do radia maryja
          Chyba przestane płacić abonament, bo mi juz ta PISowa TV źle robi na żołądek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka