Dodaj do ulubionych

Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany re...

27.03.11, 11:40
Jestem przeciwna wandalizmowi na ulicach Warszawy, ktorą szpecą chuligańskie graffiti ale street art ma juz stałe miejsce w sztuke naszych czasów i jest forma wyrazu dla nie pierwszego pokolenia.
Jego niekoronowany król Jean-Michel Basuiat miał niedawno wystawę w Musee d'Art Moderne de la Ville de Paris.
Mur Wyścigów był miejscem ciekawym i ogólnie uznawanym, gdzie graffiiti wpisały się znakomicie w krajobrazie Warszawy.
Decyzja zastapienia tego miejsca jakąkolwiek reklamą wydaje sie szokujaca.
Podpisuję się pod wszelkimi prortestamii i akcjami bojkotu.
( a nie mam nic wspólnego z kulturą hip-hopu)
Obserwuj wątek
    • randim Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany re... 27.03.11, 12:09
      Czy pomysłodawca tego zamalowania miał jakiś mikro-wylew w chwili podejmowania decyzji? W pale się nie mieści, jak taki stary wyjadacz może sobie strzelać takiego samobója. Mi na przykład już zawsze będzie się tylko z tym kojarzył...
      • Gość: zzz kultura ulicy? IP: 195.82.180.* 27.03.11, 13:54
        To jakiś oksymoron.

Nic nie mam do street-artu ale pod warunkiem, że szanuje czyjąś własność. Jak ktoś lubi 'sprayować' niech sobie wynajmie kawałek kawałek bilboardu albo słupa z ogłoszeniami i niech sobie tam maluje co mu się tylko podoba, każde inne malowanie na czyjejś własności (miasta, osoby prywatnej, firmy) bez pozwolenia, jest wandalizmem, a nie sztuką.
        • occam Re: kultura ulicy? 27.03.11, 14:36
          Masz w ogóle jakiekolwiek pojęcie jakie miejsce, jaki mur komentujesz ?? :D
          • Gość: AndyWawa Re: kultura ulicy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.11, 15:23
            Nie dyskutuj z nim, on chyba nawet nie wie jak się nazzzywa:))
          • Gość: niespodziewany Re: kultura ulicy? IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.11, 15:46
            on z kultura (jakomkolwiek ) to ma tyle wspolnego co ten zimny lechu od sp...aj dziadu...taka sama kultura.......i mysle ze ci od adidasa,to tez sa wieski tej samej klasy.....szczegolnie ze mniemam ze to wsiowe polaczki na taki pomysl wpadly...............
            --a ja proponuje w ramach bojkotu nastepnego dnia zamalowac wszystkie ich ( adidasa ) bazgroly....................
            i ciekawi mnie co to za artysty sie na to swinstwo zalapaly................?
            • Gość: Andy Floryda Adi sucks = Adi śmierdzi? IP: *.hsd1.fl.comcast.net 27.03.11, 16:05
              Buahahaa. Nauczcie się podstaw angielskiego, ale takiego prawdziwego, a nie różnic między czasem past perfect i present continuous które wam pewnie wkładali do głowy w szkole.
              • Gość: Picasso Ludzie, przecież to na Wyścigach to był sam chłam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 19:10
                Obejrzyjcie sobie prawdziwe graffiti:
                izismile.com/2010/12/02/gorgeous_graffiti_85_pics.html
                • Gość: Mieszkaniec To grafitti było legalne i była na nie zgoda IP: 82.210.136.* 27.03.11, 19:31
                  Przecież już wiele tal temu było głośno w mediach, że Wyścigi w porozumieniu z miastem dały stałą zgodę na malowanie na tym murze.
              • Gość: Doopa Re: Adi sucks = Adi śmierdzi? IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.11, 00:23
                chodziło bardziej ze obciaga... ale pewnie sam dobrze wiesz o co kaman :)
      • watersnakes2 Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany 27.03.11, 13:55
        > Czy pomysłodawca tego zamalowania miał jakiś mikro-wylew w chwili podejmowania
        > decyzji?

A tam, nie wazne jak mowia, byle mowili. Klapiecie dziobami i robicie Adidasowi dodatkowa reklame.

> W pale się nie mieści, jak taki stary wyjadacz może sobie strzelać tak
        > iego samobója.

Jakiego samoboja? Ile osob przestanie kupowac rzeczy Adidasa? Kilku chlopcow ktorych stac na jedna pare butow czy T-shirt na dwa lata?

> Mi na przykład już zawsze będzie się tylko z tym kojarzył...

Mnie sie bedzie kojarzyl z kolejna trendy akcja na facebooku. A z superstarow nie zrezygnuje.
        • Gość: maruti Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 15:01
          Tylko, że Adidas robi sobie wrogów dokładnie w tym środowisku, który służy promocji ich wierunku. Straty zwiazane z proba wyprostownia sprawy mogą pójśc w miliony.
        • Gość: niespodziewany Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.11, 15:47
          a co to superstary?
          • Gość: plooshack Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany IP: *.147.91.108.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.03.11, 16:49
            Jak coś jest takie strasznie stare, to możemy powiedzieć, że jest superstare. Taki grafit np ma z 65 milionów lat, to mówimy, że grafit jest superstary.

W Starachowicach produk(-uje)(-owało) się samochody ciężarowe Star. Jak na polskie warunki są one super, więc dlatego mówimy "superstary".

Sam już nie wiem, jak to jest z tymi superstarami...
          • watersnakes2 Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany 27.03.11, 20:21
            en.wikipedia.org/wiki/Adidas_Superstar
            • Gość: Katarzyna Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany IP: *.toya.net.pl 30.03.11, 09:42
              ale te buty brzydkie! bleee....
    • Gość: Glumac Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany re... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 12:37
      Czy ktoś wydał na to zgodę? O tym nie ma słowa w artykule, a jest to sprawa podstawowa. Czy ten mur jest powierzchnią reklamową i można go sobie wynająć? Na jakiej podstawie ochroniarze blokują dostęp do niego i zastawili fragment ulicy? Jeżeli ktoś wydał zgodę to trzeba ustalić jaki urząd, a jeżeli nie - to grafiti zniknie w ciągu dwóch nocy...
      • Gość: smalec. Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.11, 12:50
        Przecież tą reklamę dla ADIDASA pewnie robią grafficiarze z Wwa, więc o co chodzi?!
      • dex_pl Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany 27.03.11, 12:57
        W kwestii prawnej - mur jest własnością prywatną - a ponieważ nie jest to blok mieszkalny - więc jak najbardziej MOŻE być powierzchnią reklamową - i żadnego pozwolenia z urzędu być nie musi. To nie PRL ;) Co do zajęcia pasa drogowego (w postaci zastawia chodnika ogrodzeniem) - nie wypowiem się, gdyż nie wiem do kogo należy oraz czy jest możliwość przejścia wzdłuż chodnika w chwili obecnej - a to ma znaczenie.

W kwestii graffiti - jeżeli będzie stała ochrona - to polecam wyposażyć ich w jakieś motory - bo mur jest długi - i szybko będzie "naprawiany" przez grafficiarzy. Szkoda tylko, że nie da się już odzyskać wszystkiego.
        W kwestii PR - ktoś sobie strzelił w stopę. Z graffiti nie mam nic wspólnego - ale kilka razy zdarzyło mi się podziwiać tamte prace - i wydają się wartościowe. Do tego kwestia historii i wspomnień - tego nie da się zamienić na reklamę.
        • Gość: józef z józefowa Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany IP: *.ip.netia.com.pl 27.03.11, 14:36
          dex_pl napisał:

> Co do zajęcia pasa drogowego (w
          > postaci zastawia chodnika ogrodzeniem) - nie wypowiem się, gdyż nie wiem do kog
          > o należy oraz czy jest możliwość przejścia wzdłuż chodnika w chwili obecnej - a
          > to ma znaczenie.

właśnie - nie wypowiadaj się, jeśli nie znasz przepisów.
          a obecne pozwalają dowalić opłatę za zajęcie pasa drogowego wspólnocie, ktróa ociepliła budynek styropianem i wobec tego "powiększyła" budynek o 5 cm.
          • dex_pl Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany 27.03.11, 23:43
            To może i ty sie nie wypowiadaj? Przepisy znam - ale nie znam sytuacji - tj. czy zajęli pas? (chyba tak, sądząc ze zdjęć), czy mają pozwolenie? do kogo należy chodnik (czy do miasta czy do torów służewieckich?)? Jest wiele zależności - czasem pozwolenia potrzebują, czasem nie - a sprawy nie znam od tej strony.
      • betik101 Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany 27.03.11, 15:38
        Zadajesz mądre pytanie. A ja zadam drugie. Czy "artyści" malujący owe "grafitti" które podobno są sztuką uzyskali zgodę od własciciela muru? Czy którykolwiek z nich kiedykolwiek sie o to zapytał? Walczę z takim "artystami" od lat. Bez przerwy mażą po murze okalającym moją posesję. Żaden nigdy nie zapytał o zgodę. "Kultura ulicy" to pustogłowie, chamstwo i spodnie wyglądające tak, jakby ich własciciel nosił bardzo już zaszcz* pampersa .
        • Gość: Mieszkaniec Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany IP: 82.210.136.* 27.03.11, 19:24
          Ten mur od lat jest wyznaczony jako miejsce na grafitti, a fakt udzielenia na to zgody był wiele lat temu rozgłaszany w mediach.

Adidas nie zrobił by głupstwa gdyby te deski postawił tuż przy murze i na nich namalował tymczasową reklamę, pozostawiając istniejące freski nietknięte.
          • wyksztalciuch.jeden Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany 28.03.11, 12:26
            Freski? Czemu od razu ściany nie zaliczyć do nowych siedmiu cudów świata? Choćby zamiast Wielkiego Muru Chińskiego, on jest nijaki, żadnego grafiiti nie ma.
    • Gość: KibicJuve A teraz będzie hóld dla 3 pasków dresiarstwa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 12:52
      Każdy dres przejeżdżający obok Wyścigów będzie dumny z tego, że jest klientem Adidasa.
      I tylko on. Wybieram się właśnie po buty do halówki i przynajmniej wiem, jaką firmą nie będą brał w ogóle pod uwagę. A nie jestem żadnym graficiarzem, skejtem itp.
      Jestem zwykłym warszawiakiem, przejeżdżającym często koło Wyścigów. Są tam esy, floresy nie przypadające mi do gustu. Są też świetne murale, np. pamięci zamordowanego chłopaka, o którego śmierci czytałem ładnych parę lat temu...A teraz pamięć o nim w świadomości warszawiaków zniknie na zawsze. Szkoda...
      • Gość: KibicJuve Ten też zamalują??? Mamona najważniejsza??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 13:08
        www.flickr.com/photos/diavoli/35971770/
        • Gość: ik Re: Ten też zamalują??? Mamona najważniejsza??? IP: *.home.aster.pl 27.03.11, 13:40
          tego nie ma już od dłuższego czasu
          • Gość: Ergo Jest. a raczej był do tego weekendu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 14:04
            Lepiej zastanów się, zanim coś napiszesz na forum, trollu jeden.
            • Gość: ik Re: Jest. a raczej był do tego weekendu... IP: *.home.aster.pl 27.03.11, 18:00
              To proponuję się jednak przejść w okolice muru. Od ładnego czasu zamiast "łysego" jest jakaś pseudo-heraldyczna tarcza.
              • Gość: Dude Eee, tam jest, jest.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 19:03
                streetarts.pl/2009/09/memorial-kataniego/
                • Gość: ik Re: Eee, tam jest, jest.... IP: *.home.aster.pl 27.03.11, 19:43
                  Tak, zdjęcia z 2009 są arcyaktualne. Stan na dzień dzisiejszy -> tarcza z datami
        • play100cen Re: Ten też zamalują??? Mamona najważniejsza??? 27.03.11, 14:53
          Ale dzieło! Ja piernicze, zaraz normalnie mi ośrodek wrażliwości estetycznej w tyłomózgowiu się spóści.....
          • Gość: KibicJuve Twoja wypowiedź wiele mówi o tobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 16:22
            Kim jest play100cen?
            To osobnik z niesamowitym poczuciem humoru, wrażliwy na sztukę. Elokwentny i umiejący z wypowiedzi na forum zrobić estetyczną ucztę. Czapki z głów, twórcy sztuki, pisarze, poeci, wszelacy artyści. Takiej osoby, ziemski padół nie gościł od czasów Homera...
            • Gość: kapralwojtek Re: Twoja wypowiedź wiele mówi o tobie IP: 85.222.99.* 27.03.11, 16:51
              Skoro szydzisz, zapewne nie zgadzasz się ze swoim przedmówcą. Czy zechcesz więc wytłumaczyć, co takiego wartościowego jest (było) w tym malunku na zdjęciu?
              • Gość: Dude Aż taki tępy jesteś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 19:04
                To kawałek historii tego miasta, jełopie:
                streetarts.pl/2009/09/memorial-kataniego/
                • Gość: kapralwojtek Re: Aż taki tępy jesteś? IP: 85.222.99.* 27.03.11, 21:51
                  Jeżeli za "miasto" uznać grupę miłośników malowania po ścianach, wtedy prawdopodobnie masz rację. W rzeczywistości idę o zakład, że 99% mieszkańców Warszawy nigdy nie słyszało o tym człowieku i nie ma pojęcia, o co chodzi (chodziło) w tym malunku. Którego walory artystyczne są, swoją drogą, niestety dość nikłe.
                  • Gość: Egghead Re: Aż taki tępy jesteś? IP: *.wroclaw.mm.pl 28.03.11, 12:11
                    Zgadzam się. W ogóle pojęcia użyte w artykule ("słynny producent", "kultura hip-hop") są mocno na wyrost.
                • Gość: zuza Re: Aż taki tępy jesteś? IP: *.radio-gazeta.pl 28.03.11, 15:44
                  a Ty naucz się czytać ze zrozumieniem. Tego JUŻ NIE MA. Zostało zamalowane już dawno temu, bynajmniej nie przez firmę ale zapewne przez jednego z wielu "artystów" którzy poczuli potrzebę poinformowania o sobie świata w postaci "tu byłem". Ponieważ niestety w 80% mur pokrywają tagi, bez żadnej wartości artystycznej. Warto by było aby samo "środowisko" potrafiło okiełznać swój narybek, który tak bardzo pragnie żeby świat się o nich dowiedział że zupełnie nie zwraca uwagi na to, czy ma coś do przekazania i czy swoim "tu byłem" nie niszczy czegoś bardziej wartościowego
        • occam Re: Ten też zamalują??? Mamona najważniejsza??? 27.03.11, 15:13
          Katani.
    • Gość: Wnuczek Moją babcię zamalują, barbarzyńcy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 13:12
      www.morsone.pl/pliki/galeria-22/babcia%20warszawa.jpg
      • Gość: trolizmus Re: Moją babcię zamalują, barbarzyńcy!!! IP: *.range86-135.btcentralplus.com 27.03.11, 17:51
        ta baba ma zoltaczke.
    • koral777 Liczyłam na remont ogrodzenia z furtkami do parku 27.03.11, 13:16

Ten mur nap[rawde ię sypie i zasłania piekne widoki. Liczyłam że ktoś popmyśli o udostepnieniu tego miejsa na spacery .... A tu taka dziwna zmiana.

Jak juz miały być bohomazy to chyba lepiej prezentowały się te poprzednie.
      Teraz pewnie bedzie jednolicie i monotonnie i bedzie to ludziam grać na nerwach i zwolennikom grafitti i przeciwnikom.
      Porażka i głupota!!!!
      • Gość: tadek Re: Liczyłam na remont ogrodzenia z furtkami do p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 17:12
        a moim zdaniem jak juz maja byc jakies bohomazy to niech clepiej bedą zato jakies pieniądze.. bo jedno i drugie wyglada taksamo ochydnie..
    • Gość: end2end Spokojna głowa, poradzimy sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 13:24
      Mur pokryje się dobrymi pracami, jak tylko te ciecie go odsłonią. To nie pierwsza reklama na Wyścigach, choć pierwsza na taką skalę. Czuję ża jak tylko zrobi się ciepło, odbędzie się "Anty-Adidas Jam". Pozdrawiam warszawskich malarzy.
    • Gość: zenek ten mur jest bardzo brzydki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 13:30
      rozumiem ze street art, ze cenne miejsce, że z bliska świetne pracem ale w tej chwili ten mur tylko szpeci krajobraz. z daleka nie widac wirtuozeri tylko kolejny zabazgrany beton. co nie zmienia faktu ze decyzja adidasa idiotyczna
    • opinia_publiczna_online Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany 27.03.11, 13:42
      > xatoos napisał:
      > Adidas przez takie działania tylko klientów straci.

A może więcej klientów zyska?
      • Gość: mzimu Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.11, 14:14
        Zyska,zyska ale po wioskach i prowincji, gdzie pozywi sie na resentymentach warszawskich.
        Przeciez handlarze nazistowskih gadzetow tez maja klientele na pamiatki po Adolfie mimo, ze prawie w calej spolecznosci polskiej swastyka wzbudza strach i obrzydzenie.
        Jest w Polsce sporo menelstwa, ktore oszolomi i podnieci bezczelna arogancja Adidasa, nomen omen firmy niemieckiej. To jest bez watpienia potencjalny cel kampanii tej korporacji znanej z wykorzystywania dzieci jako darmowej sily roboczej w Chinach.
        Na miejscu Naszych graficiazy pomyslalbym jak "urozmaicic" to malowidlo zeby faszystowski przekaz byl czytelny nawet na glebokiej prowincji polskiej.
        Nie dajmy sie zastraszyc byle cwaniaczkom z kublami CZARNEJ i BRUNATNEJ farby w obstawie lysej "ochrony" w czarnych bluzach.
    • Gość: fggtyhuijk Jaki znowu słynny? IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.11, 13:43
      Słynne to jest East Side Gallery w Berlinie a nie to coś. Szkoda w ogóle o tym pisać.
    • Gość: Cardona Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany re... IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.11, 13:44
      I bardzo dobrze, że zamalowują te bohomazy. Szkoda tylko, że kolejnymi bohomazami Adidasa.
    • bling.bling Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany re... 27.03.11, 13:45
      żenada graficiarstwa.

Przecież istotą sztuki graffiti jest jej ulotność i chwilowość. Sztuka ta zmienia się tak samo jak zmienia się ulica. Litości ale to banksy przecież zamalował bilboard w LA wiedząc że będzie przecież ściągnięty. Czy Banksy się z tego powodu skarżył albo zakładał grupę na FB?
      A całkowitą ironią i schizofrenią graficiarstwa jest protest przeciwko zniszczeniu ich prac. Przecież graficiarze niszczą też pracę innych więc o co kaman?
      • bling.bling Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany 27.03.11, 13:50
        no i jeszcze jedno: Jeśli by artyści graficiarze chcieli zachować swoje prace to przecież może się dogadać z właścicielem muru. Albo mogli namalować swoje dzieło na płótnie.
        Dziś zachowują się jak cipki...
        • Gość: ichi51e Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany IP: *.home.aster.pl 27.03.11, 17:27
          I to jest jedyna wartosciowa wypowiedz na ten temat. C.I.P.Y.
      • Gość: jartam Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany IP: *.aster.pl 27.03.11, 19:21
        Chyba nie chodzi tu o zachowanie samych graffiti ale o zachowanie miejsca do ich zaistnienia.
    • Gość: LiMa Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany re... IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.11, 13:46
      Szkoda mi kilku prac na które zawsze patrzyłam z podziwem, mimo iż należę do przeciwników graffiti, na które lubiłam patrzeć wracając przez 5 lat Puławską do domu teraz rzadko się tam pojawiam ale te moje naj ciągle tam były mimo upływy lat. Choć jacyś gó...arze zamalowali moją ulubioną "dziewczynę z motylem" przed laty i pokryli jakimiś bohomazami :(
    • play100cen Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany re... 27.03.11, 13:49
      Mur - zburzyć, obszczymurów - przegonić.
      • Gość: Obiektywna I co dalej? W Chinach też będziesz mur burzył? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 16:27
        Może wszystkie mury zburzyć? Jedź Pan do Chin i tam głoś swój katechizm. Zobaczymy jak z Chińczykami ci pójdzie gadka o burzeniu muru.
    • watersnakes2 Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany 27.03.11, 13:51
      > Adidas przez takie działania tylko klientów straci.

Bzdura.
      Nike przez indyjskie dzieci nie stracil, to Adidas przez kilku graficiarzy tez nie straci.
      • Gość: niespodziewany Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.11, 15:54
        Wyobraz sobie ze przestalem kupowac buty nike ,a ze biegam ,wiec pare par rocznie sie przez moje stopy przewijalo,a teraz przezuce sie na Mizuno,(czesciowo juz to zrobilem) ,i powiem ci cos ,to wlasnie jest swiadomosc spoleczna ,,,,,,,,,,,,,,,,a nie donoszenie ze ktos gdzies tam zle zaparkowal ( jak to bylo kilka dni temu w jakims artykulisku opisane ,i pochwalane kablowanie na zle parkujacych sasiadow) ...............
    • Gość: Vaski Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany re... IP: *.play-internet.pl 27.03.11, 13:53
      PIERWSZY NAPIS O TREŚCI "NAZI LEGIA" (niebieska farba olejna nanniesiona pędzlem) POWSTAŁ NA MURZE W 1987 R. - a pózniej to już poszło... Pozdro dla twórcy napisu Pana O. z P.
    • Gość: Anna Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany re... IP: *.nyc.res.rr.com 27.03.11, 13:55
      Te dziela i wyroby Adidasa sa tyle samo warte.
    • Gość: Jacek Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany re... IP: *.acn.waw.pl 27.03.11, 13:56
      Ej, a może tak niektórzy zamiast obrzucać błotem i pisać o bazgrołach, ugryzą sie w język?
      Jak nie rozumie się kultury ulicy, to lepiej chyba nie pisać takich dziwnych rzeczy.

jeśli ktoś chciałby zobaczyć, o co chodzi w sprawie - zapraszam. Czytanie nie boli:
      gadzinowski.pl/sucks-marketing-w-wykonaniu-marki-adidas/
    • Gość: dzon Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany re... IP: 46.151.74.* 27.03.11, 13:59
      zamalować sku...... ich reklamę i tyle i tak za każdym razem i w całym mieście... prosta riposta.
    • Gość: Maluj w szkole. Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany re... IP: *.hsd1.ct.comcast.net 27.03.11, 13:59
      Malowac shit to w szkole, na lekcji plastyki. A mury w miastach zostawic w spokoju. Kruwa artysci poyebani.
      • Gość: fetmen Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany IP: 178.73.48.* 27.03.11, 14:18
        Niestety ludzie chyba nie za bardzo rozumieją co się tam stało. Nie zniknęły jakieś podrzędne "bohomazy " jakich pełno w Warszawie i innych miastach tylko jeden z najbardziej rozpoznawanych "pomników" młodzieżowej sztuki w naszym kraju.
        Wiadomo jak to sztuka jednym może się podobać innym nie, ale niszczyć takich rzeczy nie można. Oczywiście nie wszystkie były dobre, a niektóre w ogóle nie powinny tam się znaleźć, ale własnie na tym to polega na wolność wyrazu. Jedynymi cenzorami tych prac byli sami twórcy.
        Wielu dziś naprawdę cenionych przedstawicieli polskiego street -artu ( chciałby SEPE ) miało tam naprawdę dobre prace. Czy ktoś na świecie odważył by się zamalować jakąś prace Banksy'ego??? Wątpię.
        I jeszcze jedno dla tych co nie wiedza wszystkie prace powstały właściwie legalnie za przyzwoleniem ( może nie oficjalnym, ale jednak) miasta i to niezależnie od władzy.
        • Gość: h Re: Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 15:54
          "sztuka młodzieżowa", dobre sobie. Odpowiedz sobie na pytanie, dlaczego nie ma u nas nikogo tak rozpoznawalnego jak Banksy. Jego prace są spójne i wpisują się w przestrzeń, graffiti w Polsce i na całym świecie to gó.... Chętnie pomogę w zamalowywaniu.
          >wszystkie prace powstały właściwie legalnie za przyzwoleniem ( może nie oficjalnym, ale jednak) miasta i to niezależnie
          > od władzy.
          pokrętne. jak dla mnie to znaczy: zabazgrywaliśmy to po kawałku, a że nikt nie reagował, to znaczy, że legalnie.
    • Gość: Kagan Pora wreszcie zakazac graffiti ! IP: *.dsl.telepac.pt 27.03.11, 14:04
      Zamalowywac je, usuwac, a graficiarzy wyslac do obozow reedukacyjnych, skad beda dowozeni do prac przy usuwaniu graffiti! Wandalom-graficiarzom mowimy NIE!
      • Gość: wert Re: Pora wreszcie zakazac graffiti ! IP: 178.73.49.* 27.03.11, 14:17
        a Ty pewnie ze wsi jestes, gdzie wszystko jednolicie pomalowane na sraczkowaty ladny kolor. lubisz taki porzadek , co? ;) i reklamy bardzo lubisz. patrzac na reklamy czujesz czescia tego wielkiego globalnego swiata ;)
        • k.szczepanczyk Re: Pora wreszcie zakazac graffiti ! 27.03.11, 14:43
          ale piertolish wert.

Obszczymurów trzeba przeganiać pałami policyjnymi od murów.

Chce bazgrać - niech se kupi hektar pod miastem, postawi mur i niech bazgrze po swoim.
      • art_102 do "wertów", "szczenczyków"," kaganów" itp. 27.03.11, 16:28
        Póki nie liźniecie trochę historii sztuki współczesnej i nie nauczycie się odróżniać gówna od od kotleta, to wygaście kompy i nie popisujcie się swoim ignorancwem, bo nie ma czym sie chwalić.
    • Gość: zuzia Adisucks czyli "Adi śmierdzi"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 14:17
      Adisucks czyli "Adi śmierdzi"?

Pudło.
      • play100cen Re: Adisucks czyli "Adi śmierdzi"??? 27.03.11, 14:50
        Adidas śmierdzi, jak się go nie myje, albo jak się nogi spocą - owszem. Graficiarze też śmierdzą niezgorzej.
        • Gość: filut z Pagi Co to za bełkotliwa wypowiedź. synku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 16:25
          Masz jakąś fobię zapachową? Nic nie zrozumiałem - nie szkoda ci czasu udzielanie się na forum?
    • Gość: PUNKracy Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany re... IP: *.ghnet.pl 27.03.11, 14:21
      ale przeżywacie...Adidasa i tak nie kupuje,bo nie chcę wyglądać jak wieśniak.więc mi zwisa bojkot.a tzw. "raperzy" już dawno zamienili uliczne ideały[?] na pieniążki.również od Adidasa...
      no,cóż kolega Tede będzie musiał znaleźć sobie inne miejsce do robienia swoich kilku poskrzywianych minek.nawiasem mówiąc,ciągle tych samych...ale da sobie radę chłopina.robi przecież od eksperta od tuningu a i na innych sprawach się też zapewne najgorzej zna.tylko gdyby ten gruby Peja się go nie czepiał...
      to symbol,ale pod tą farbą został obalony kolejny mit,sprzedany za ciężkie pieniądze.mit zwykłych chłopaków z ulicy.ich już dawno nie ma.wożą się furami i mieszkają w luksusach za kasę z płyt,które kupujecie.koniec
    • Gość: eM Za górami, za lasami, za dolinami IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.11, 14:21
      pobili się dresofile z pacykarzami
      Hej!
    • Gość: Anna Mur-graffiti na Służewcu zostanie zamalowany re... IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.11, 14:23
      Codziennie stoję tam w długim korku, wszyscy się oglądają, niektóre rysunki na tym murze są prawdziwymi dziełami sztuki, to nie są jakieś bazgroły i ktoś chyba nie przymyślał dobrze sprawy, podświetlają mosty a nie doceniają prawdziwej twórczości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka