Gość: zet23 IP: *.stacje.agora.pl 05.05.04, 13:56 Uwierzylem wam i dzis podalen dalej. Zobaczymy czy zadziala. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nigdyy 2 IP: *.toya.net.pl 06.05.04, 21:46 hm, a mnie w domu uczyli ze to ze sie komus pomaga jest naturalne. przerazilo mnie ze takie cos mozna robic dopiero po przeczytaniu jakiejs ksiazki czy filmu obejrzeniu.... no ale chociaz tak... kto wie......... ale swiat mozna zmienic , dosc nawet fajnie by bylo ...... Odpowiedz Link Zgłoś
salexandras Re: 2 06.05.04, 21:58 mnie tez uczyli ze pomagac sie powinno.ale powiedzmy sobie szczerze. obecny swiat jest cholernie zaganianyszybki i jakze egoistyczny...i jak sie jakis czlowiek przebudzi i przejrzy na oczy..to bardzo dobrze..swietnie!w ten sposob moze kiedys bedzie na prawde ok... pozdraffiam...i podam dalej...bede sie starala jak zawsze ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Świetnie! IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 06.05.04, 22:05 Nie jest to idea nowa, ale jeśli zostanie rozpropagowana w ten czy inny sposób, to tylko będzie lepiej. Niewiszialna ręko, trzymaj się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Re: Świetnie! IP: *.arcor-ip.net 07.05.04, 11:24 No coz w wymyslaniu strategii - podaj dalej - Amerykanie sa bardzo doswiadczeniu - ta idea - dobrze, ze ktos na nowo o niej mowi - jesli jednak jak z tresci podawanych w artykule przykladow wynika ma juz przynajmiej wielo,wieloletnia tradycje to ze smutkiem stwierdzam - niczego pozytywnego o wiekszym zasiegu nie zdzialala. Ale potrzebujacemu zawsze - prawie zawsze pomagam. Odpowiedz Link Zgłoś
marzanna Re: Świetnie! 08.05.04, 14:46 No cóż , a kto wie jak źle by było , gdyby nie było tej strategii ? Zresztą zwróć uwagę na "strategię" z o wiele starszym rodowodem : chrześcijańskie przykazanie miłości " ... a bliźniego swego jak siebie samego " . Skąd więc tyle zła ? Moim zdaniem - akcja jest warta szerszego rozpowszechnienia , gdyż w swojej wymowie pozwala na sprowadzenie wielkich spraw i idei do konkretów z naszego życia . Np. wszyscy chcieliby , żeby panował pokój na świecie . Można zaangażować się w działalnośc pacyfistyczną , pisać petycje itp , a można rozejrzeć się wokół siebie i w ramach tej walki - przestać kłócić się z sąsiadką czy koleżanką ... I to drugie rozwiązanie - jest bliższe , wymaga mniejszego zaangażowania i ZALEŻY ODE MNIE . Mam na to wpływ i w krótkim czasie - moge zobaczyć efekty :) Nazwanie tego "Podaj dalej" zmusza też innych do współudziału w czynieniu dobra i pomaganiu innym , a każdemu daje może dać poczucie , że nie jest sam w walce ze złym światem . A więc "podaj dalej" .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Pomyśl jak zmienić świat. I zrób to! IP: *.zapora / 212.160.172.* 07.05.04, 12:47 Wybaczcie szanowni Państwo ale to chyba, k....wa oczywiste, że bój o lepszy świat należy rozpocząć na własnym poziomie. Nikt normalny nie wierzy w dobre intencje polityków i "aktywistuff" - w większości przypadków okazują się populistycznymi szumowinami lub agresywnymi megalomanami.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orientes Re: Pomyśl jak zmienić świat. I zrób to! IP: *.chello.pl 07.05.04, 19:09 W rzeczy samej... Nic dodać, nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: Pomyśl jak zmienić świat. I zrób to! IP: *.igo.wroc.pl 07.05.04, 12:59 Idea jest jak najbardziej warta rozpropagowania. Trzeba nam wszystkim codziennie przypominać, że możemy żyć inaczej, pełniej i godniej, bezinteresownie pomagając przypadkowo napotkanym ludziom. Stosuję tę zasadę od lat i ona pozwala mi przetrwać w tym wszechotaczającym chamstwie. Wystarczy się rozejrzeć wokół, jak wiele starszych ludzi, słaniając się na nogach dźwiga ciężkie siatki ( a przecież często idziemy w tym samym kierunku), pomóc kobietom wciągnąć wózek do tramwaju ( to przerażające jak wielu młodych, zdrowych facetów udaje, że nic nie widzi), wyjść na klatkę jak słyszymy, że ktoś się zaciął w windzie i zadzwonić po pomoc. To takie proste, że wielu z nas nie potrafi na to wpaść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ArTi Re: Pomyśl jak zmienić świat. I zrób to! IP: 213.76.135.* 07.05.04, 13:51 Nie pytajcie co inni mogą zrobić dla was ale co wy możecie zrobić dla nich. Do autorów: Nie szukajcie tych którzy pomagają ale tych którym ktoś pomógł. Sensem tego jest pomaganie a nie opowiadanie co się zrobiło!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: zrób to! powiedz wynocha Po-Lsd w wyborach IP: *.static.mts.net 08.05.04, 10:25 oraz ferajnie janika takie propagandowe mrzonki probuje zrealizowac chrzescijanstwo juz 2000 lat jakos bylyby marne rezultaty gdyby nie strach wladzy przed sowiecka rosja zorganizowanie sie ludzi i ciagla walka o prawa czlowieka i obywatela daly dalece niewystarczajace efekty czego przykladem jest skorumpowana polska pokazujaca jak bieda i rozwarstwienie spoleczenstwa degraduje spolecznosc i rodzi policyjne despotyczne panstwo zwlaszcza gdy wyprobowane zlodziejskie i bandyckie kadry ludzkie pozostaly do dyspozycji nowo-starych ukladow politycznych pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topaw Re: Pomyśl jak zmienić świat. I zrób to! IP: *.elk.sdi.tpnet.pl 08.05.04, 10:59 Też mi nowina , nie jestem człowiekiem wierzącym ale czy pismo święte nie mówi o czymś takim? heheh w kraju gdzie ok 95 % uwaza sie za katolików jest to dziwne. Pomoc drugiej osobie jest (powinna) być rzecza oczywistą i normalną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teza Re: Pomyśl jak zmienić świat. I zrób to! IP: *.trinity.net.pl / *.crowley.pl 08.05.04, 11:11 Oby to nie zadzialalo jak w Monarze.Wspaniali sponsorzy podawali dalej i co, znalazlo sie kilku sku....... co kradli. Gdzie dekalog,gdzie milosc do blizniego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felga Lippman Re: Pomyśl jak zmienić świat. I zrób to! IP: *.safepages.com / *.sea.safepages.com 08.05.04, 15:36 Ten pomysł "Podaj dalej" jest stary jak stary jest hebraizm. W ten sposób stworzyliśmy najsilniejszy organizowania świata, jego uporządkowania, doboru umiejętności najróżniejszych ludzi do kierowania różnych systemów. Powidzta sami: kto oprcz nas jest tak zdolny, żeby pozajmować wszystkie najważniejsze stanowiska w rządzie, senacie, piosenkarstwie ludowym, sądach, prokuraturze, policji, handlu, w pisaniu konstytucji i innych prepisów, poprawkach ustaw i porzadkowaniu porzadku. Nazywata nasz wspaniały naród " koszerne polaczki" a my chcemy do nasej ukochanej ziemi mlekiem i mojpdem płynacej. Mogą też być jej okolice, byle tylko mjut był dobry. A patrzcie na nasze piosenki, jah Chała Nagija, głęboka studzieńka, no i bardzo kolorowe jarmarki, chociasz te słowa to nie nasze, a melodyja tesz. Nażekata na naszych rabinuw. To som wielkie ludzie, bo bes dostempu do Tory, a tylko na podstawie nszej konstytucji przyjetej z aplausem w krajach Rad, potrafili odtworzyć talmudzką religie, czyli nasze relikwie. JesteSma wielkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eco Re: Pomyśl jak zmienić świat. I zrób to! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 01:58 Przeczytajcie sobie recenzje tego filmu w Gazeta.pl Niezwykle zachecajaca... A tak poza tym to klasyczny lancuszek na zasadzie: 'Jak nie przeslesz tego trzem osobom, to za dwa dni wyrosna ci wlosy na jezyku' Takie bajki po prostu nie dzialaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Pomyśl jak zmienić świat. I zrób to! IP: *.dialup.umass.edu 09.05.04, 02:58 Jedna wielka głupota.... Nie wiedziałam, że teraz należy sie chwalić kiedy się zrobiło coś bezinteresownie dla innego człowieka. A co, jeśli zrobiłam i nawet nie zapamiętałam, bo jest to dla mnie naturalne, że trzeba pomagać, kiedy ktos jest w potrzebie? czżby pomaganie innym ludziom stało się jut taką rzadkością, ze należy robic z tego takie wielkie halo??? Jakie to amerykanskie...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saint Anthony Jeszcze jedna wersja lancuszka sw.Antoniego IP: *.nsw.bigpond.net.au 09.05.04, 09:35 poprzednie wersje sie nie sprawdzily, wiec szanse na to, ze ta wlasnie sie powiedzie sa znikome niestety Odpowiedz Link Zgłoś
agavika Re: Pomyśl jak zmienić świat. I zrób to! 09.05.04, 10:54 to raczej Ci ktorym podano pomocna dlon powinni o tym mowic. Tym, ktorzy pomagaja bezinteresownie nie zalezy na rozglosie. Jesli chca rozglosu to znaczy ze pomogli interesownie. mysle ze jest duzo tych co pdaja dalej.mimo wszytko taka akcja to bardzo dobry pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Pomyśl jak zmienić świat. I zrób to! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.04, 12:10 Wreszcie jakas interesujaca i na poziomie dyskusja, bez seansu nienawiści. Zgadzam sie z wieloma z Was, że to nie ci, którzy pomogli bezinteresownie powinni o tym mówić. Pomaganie powinno być sprawą naturalną. Na szczęście wciąż wielu jest takich ludzi, którzy pomagają, chociaż generalnie obojętniemy już na problemy innych, a to z powodu, że widzimy ilu jest naciągaczy, niestety. Zdarzyło mi się raz, że blisko dworca autobusowego, spotkałam młodego, miłego, kulturalnego chłopca, który przepraszał, że zaczepia, ale... okradziono go i... Nie był to typowy "żebrak dworcowy". Oczywiście wspomogłam, a gdy wieczorem wracałam już z podróży, chłopiec miły, który dzięki mojemu wsparciu miał być w jakimś innym mieście, paradował roześmiany główną ulicą mojego miasta. Nie zraziło mnie to zupełnie do pomagania. Pomagam nadal. Jak proszą mnie, szczególnie na ulicach Warszawy o wsparcie na chleb czy bułkę, staram się nie dawać pieniędzy, ale raczej kupić tę bułkę, herbatę, czy mleko dla dziecka, chociaż.... jest to kosztowniejsze wsparcie, zarówno czasowo, jak i finansowo. Dopóki jednak mnie stać, robię to zawsze. Zaczynam się chwalić, ale ponieważ jest to i tak anonimowe to czuję się rozgrzeszona. Pomoc czasami mała może być cenniejsza od dużej. Wczoraj nastolatka potrzebowała 3 groszy - prosiła nie mnie, tylko swego kolegę, który nie miał - na szczęście zauważyłam - moje 10 groszy pomogło jej kupić to czego potrzebowała i wcale nie chciała więcej. Kiedyś w sklepie sprzedawczyni nie chciała sprzedać coca coli małej cyganeczce, której brakowało 20 groszy. Udało mi się pomóc i dziewczynka była szczęśliwa. Daję też pieniądze na Caritas i zbierane w kościele raz w miesiącu dary dla ubogich. To pomaga przetrwać wielu. Chciałam wrzucić do rozstawionych na ulicach pojemników PCK - dobre ubrania czy koc dla biednych, do czego zachęcają. Ale usłyszałam audycję co się z tym dzieje... i zrezygnowałam. Zarabia na tym firma, która pojemniki wystawiła, zaś biedni mają z tych zysków chyba 3%. Jestem przerażona skalą i zasięgiem żebractwa, rozpowszechniającego się w Polsce. Zawsze byli ludzie tak biedni, że pokazywali się publicznie ze swoją biedą, prosząc o wsparcie. Teraz jednak staje się to także jakąś modą. Małe dzieci idą w te ślady nie tylko z konieczności. Ale pomaganie ludziom, którzy znaleźli się w potrzebie jest absolutnie niezbędne więc pomagajmy. Najtrudniej chyba pomóc oferując swój własny czas. Udało mi się kiedyś podprowadzić ze sklepu do mieszkania, kobietę zgiętą w pół ze starości. Bardzo miła osoba. Myślę o poświęceniu trochę czasu ludziom z hospicjum, ale niestety, jeszcze do tego "nie dojrzałam". Brakuje mi czasu i boję się. Czytałam kiedyś na drzwiach kościoła angielskiego, że poszukiwani są wolontariusze do zajmowania się chorymi w szpitalach, nie w sposób profesjonalny, ale.... np. do spędzenia czasu z chorymi, parzenia porannej herbaty. TO BYLO PIEKNE! Ludzie odizolowani od "pędzącego życia" bardzo potrzebują wsparcia drugiego człowieka. Jak tylko się "obrobię" z najlpilniejszych zaległości i spraw będę próbowała coś w tym kierunku zrobić. Pozdrawiam wszystkich zmieniających świat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: traian NIE rząd nie państwo ale my sami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.05.04, 12:31 strasznie sie wnerwiam kiedy w Polsce ludzie narzekają ze nie pracy, ludzie są biedni, nie radza sobie, nie ma tego i tam tego a sami zupłenie NIC nie robią zeby to zmienic, zeby pomóc tym którzy sobie nie radzą... licza ze państwo powinno rozwiazać wszystkie problemy zacznijmy zmieniać swiat od siebie samych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ustek pay it forward IP: *.ust.vectranet.pl / 212.160.158.* 09.05.04, 13:22 taki był zdaje sie tytul tego filmu. Cóż, z górką 2000 lat temu ten system starał się wprowadzić pewien Aramejczyk. Ale nie ma systemu, który by w 100% działał. Bohater Pay It Forward skończył podobnie jak Aramejczyk - w piachu, przedwcześnie. Ci, którzy "grają" w podaj dalej, robili to i będą robić nie wiedząc, że w to grają. A reszta zagra tak jak się grywa w lotka - z ciekawości i chęci zyskania dobrego samopoczucia oraz spróbowania czegoś, czego się jeszcze w życiu nie próbowalo. Trochę to smutne, ale taka jest konstrukcja społeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eunika Re: Pomyśl jak zmienić świat. I zrób to! IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 09.05.04, 15:01 Ksiązki nigdy nie czytałam, ale widziałam film. Poryczałam się jak bóbr. Żaden film mnie tak nie wzruszył jak "Podaj dalej". A podaje dalej...świat zmieniałam już długo przed filmem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarod Re: Pomyśl jak zmienić świat. I zrób to! IP: *.internet.pl 18.05.04, 13:38 W końcu ktoś pomyślał i na łamach prasy coś sensownego napisał. Dosyć mam już awantur, bijatyk, napadów, korupcji, morderstw, wojen i wszystkich plag egipskich. Moim zdaniem artykuły Podaj Dalej są najbardziej wartościowe bo dają nadzieję a co ważniejsze może ktoś przeczyta i się zastanowi. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś