Dodaj do ulubionych

Polacy już donoszą

IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 01.07.04, 11:32
czy moglibyście podać numer infolinii - zawsze to łatwiej trafić,niż w
totolotka...
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Dac pieniadze tym co ratowali Zydow IP: 195.243.128.* 01.07.04, 12:22
      Najpierw powinni wyplacic pieniadze tym ktorzy otrzymali medal Sprawiedliwy
      wsrod narodow swiata lub ich rodzina.Potem rodzina tych co narazali zycie
      aby ratowac Zydow,lub je stracili.I nie 10 tys.tylko co najmniej 50 tys euro.
      • Gość: Zenon Re: Dac pieniadze tym co ratowali Zydow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 18:21
        Znowu probujesz wprowadzac internautow w blad. Kazda z osob ktora otrzymala
        Medal otrzymuje takze dozywotnia rente od rzadu Izraela.I to jak na warunki
        polskie calkiem przyzwoita. Renta ta nie podlega spadkobraniu. No bo niby
        dlaczego - ani dzieciatka ani wnuczeta w ratowaniu Zydow nie uczestniczyly.
        • Gość: IrMa Re: Dac pieniadze tym co ratowali Zydow IP: *.elartnet.pl / 62.233.208.* 05.07.04, 17:50
          I tu się mylisz. Znam rodzinę która przechowała po likwidacji getta w Wilnie
          troje dorosłych i niemowlę. Po pewnym czasie dorośli przeszli do innych
          kryjówek, niemowlę zostało i wychowywało się z dziećmi /trójką/ tej rodziny.
          Nie chcę opisywać traumy jaką ta rodziną przeżyła. Po wojnie repatriowali się
          do Polski z tym dzieckiem. Dwoje dorosłych Żydów wojne przeżyło /ojciec i
          ciotka Malca/, zgłosili się po dziecko i w 50 latach wyjechali do Australii.
          Rodzice Polskiej Rodziny nie żyją już. Znam ich syna, pytałam, dlaczego nie
          chwalił się tym i nie próbował na tym skorzystać? Odpowiedz: bo to zrobili moi
          rodzice, ja nie odważyłbym się narazić swojej rodziny na to, co myśmy, jako
          dzieci przeżyli. Nie umiem tego skomentować.
      • Gość: H56 Re: Dac pieniadze tym co ratowali Zydow IP: *.comnet.krakow.pl 02.07.04, 10:15
        jesteś gnidą i to w dodatku anonimową, ty za darmo nie pomógłbyś nikomu . Ci co
        ratowali ludzkie życie, nie myśleli o pieniądzach. Ratowali swoich sąsiadów,
        przyjaciół. Zresztą szkoda klawiatury na takie kreatury
        • Gość: FAŁSZYWE_DANE_GW NIE WIERZĘ W TO, ŻE JEST 10 DONOSÓW ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 16:48
          Nie daję wiary w ilość donosów, okreslonych jako "ponad dziesięć".
          Albo naliczono 11 wtedy "ponad dziesięć" ładniej brzmi, albo jest zaledwie
          kilka i wtedy "ponad dziesięć" jest w granicach błędu.
          Logika wskazuje, że małe cyfry podaje się bez przypuszczeń, np 12 lub 14.
          Ale te kilka, to też za dużo. Wydaje mi się, że telefonują Żydzi, aby wspomóc
          akcję.
    • mateuszklimek Re: Polacy już donoszą 01.07.04, 12:25
      (22) 4981507

Oto i ten numer. Wystarczyło trochę poszukać. Pozdrawiam, Mateusz Klimek
    • Gość: Helena Sz. Kolczyki mojej babci IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.07.04, 20:40
      Moja babcie i 17-letniego wujka zanenucjowal dozorca domu. Kiedy Niemcy
      przyszli aby dopilnowac wyprowadzke do warszawskiego getta, wujek byl caly w
      gipsie, bo skakal kilka miesiecy przedtem z V pietra domu. Babcia zaczela
      blagac niemieckiego oficera, aby pozwlil jej jeszcze pozostac w mieszkaniu, aby
      opiekowac sie pogruchotanym synem. Wtedy oficer zawolal dozorce, pytajac czy to
      prawda, ze chlopak nie moze sie ruszyc. Dozorca odpowiedzial, ze wszystko
      zostalo zmyslone. Babcia i wujek zostali zastrzeleni na miejscu. Reszte
      zamordowano na Majdanku.
      Kiedy jako mala dziewczynka przyjechalam z ojcem do Warszwy (w 1959 roku)
      poszlismy do dozorcy, gdyz ojciec nie znal wsyzstkich okolicznosci smierci
      rodzicow i rodzenstwa. Pani dozorczyni spotkala go na progu w kolczykach mojej
      babci. I dopiero kiedy poszlismy odwiedzic jego innych przedwojennych sasiadow,
      oni opowiedzieli jak to bylo. Ale o rozpoczeciu sprawy sadowej nie bylo mowy.
      Nikt ze swiadkow nie byl gotow podpisac zeznan. Nie wiem czy dozorca jeszcze
      zyje. Nie wiem nawet czy ta sprawa nadaje sie do sadu - bo przeciez dozorca
      sam nie zabijal, tylko zadenuncjowal, bo chcial dobrac sie do rzeczy i do
      mieszkania.
      Dzialo sie to wszystko w Warszawie, na ulicy Srodkowej 32 (Praga) . Bylam w tym
      miejscu pare lat temu. Byl tam plac po wyburzonym domu. Ogladalam cala jego
      archeologie - wrosniete w ziemie fundamenty, piwnice.
      Nie wiem kto dzis nosi kolczyki mojej babci. Ale wiem, ze Adam Michnik nie ma
      zadnego moralnego prawa tlumaczyc mi, ze donos to zawsze podlosc.Ja mysle o tej
      scenie z dozorca od 45 lat, choc mnie przy tym nie bylo.
      • Gość: EU Re: Kolczyki mojej babci IP: *.securenet.net / *.securenet.net 02.07.04, 04:28
        Jestem bardzo wstrzasniety, gdy czytam pozwy jak pani Heleny Sz. Jaka podlosc
        kierowala ludzmi, aby denoncjowac swoich sasiadow dla zagarniecia mienia? Jakie
        to obrzydliwe i jakos niewielu forumowiczow wstrzasaja takie dramaty. Bardzo mi
        to przypomina moja osobista historie, ktora miala kilka lat temu. Moja siostra
        zostala potracona przez pijanego kierowce i nastepnie przewieziona do szpitala,
        gdzie wkrotce zmarla. Zwloki jej zostawiono na korytarzu. Zniknely wszystkie
        jej rzeczy osobiscie (zloty lancuszek, zegarek). Pisalismy kilkakrotnie do
        dyrekcji szpitala, ale bez odzewu. Pijany kierowca przekupil prokuratora i
        nadal prowadzi auto. Ja tez zastanawiam sie, kto nosi kolczyki mojej siostry,
        jej zegarek. I zastanawia mnie rowniez niska moralnosc polskiego spoleczenstwa,
        gdzie taka niesprawiedliwosc jest akceptowana. Taki prymitywizm i brak
        wrazliwosci, bo inaczej nie da sie tego wytlumaczyc.
        Popieram akcje donoszenia. Polskie organa sprawiedliwosci sa obsadzone przez
        prymitywnych ludzi, ktorych mozna latwo przekupic i ktorych nie wzruszaja
        dramaty ludzkie. Ja rowniez poszukuje z moja mama zadoscuczynienia za
        niesprawiedliwosc wyrzadzona mojej siostrze i mamy zamiar odwolac sie do
        Trybunalu Sprawiedliwosci w Strasburgu.
        Pani Heleno, sprawiedliwosc wczesniej czy pozniej dosiegnie oprawcow pani
        najblizszych.
        Pozdrawiam :)
        • Gość: Janek A co Strasburg obchodzi zegarek twojej siostry? IP: *.qc.sympatico.ca 02.07.04, 05:10
          Poprostu kompromitujesz siebie i Polske. Wiesz kiedy to sie stalo i w ktorym
          szpitalu. Jezeli nie jestes tchorzem i masz troche oleju w glowie to mozesz
          wyciagnac tym zlodziejom to to wszystko co ukradli po prostu z gardla. Do tego
          jednak potrzeba faceta; z glowa, jajami i z charakterem nie takiego malkontenta
          i przyglupa jak ty.
          • Gość: EU Re: do Janka IP: *.securenet.net / *.securenet.net 02.07.04, 05:59
            Znow odezwal sie jakis polski, chamski prymityw!
            • Gość: Janek Do EU. A ty to cham i prymityw jakiej marodowosci. IP: *.sympatico.ca 02.07.04, 11:24
              Wyjedz, po co zyjech w tym kraju 'chamow i prymitywow'.
              • Gość: ANka On to strasburski- kosmopolip czyliz :) /nt IP: *.ifn-magdeburg.de 02.07.04, 11:26
              • Gość: EU Re: Do EU. A ty to cham i prymityw jakiej marodow IP: *.securenet.net / *.securenet.net 02.07.04, 16:32
                Ja juz od wielu lat nie zyje w Polsce i dzieki temu jest jeszcze zyjacy. Gdyby
                moja ukochana siostra wyjechala z tego bagna, tez by zyla. Kierowca, ktory ja
                potracil w stanie nietrzezwym, nadal zyje i dobrze mu sie powodzi. I nikogo to
                nie obchodzi, a prokuratura zawsze odpowiadala odmownie na nasze wnioski
                rozpatrzenia tej sprawy, bo sa w niej ludzie przekupni i podli, jak wiekszosc
                czerwonych. Polska jest krajem prymitywnym, krajem bezprawia, krajem
                przestepcow i cwaniakow, krajem ciemnoty i nietolerancji. Jest to jedno wielkie
                cmentarzysko,w ktorym kroluje smierc i przemoc.
                • Gość: Janek Jak widze zydowsko-syjonistyczna propaganda... IP: 69.156.8.* 02.07.04, 20:11
                  nienawisci do Polski i Polakow zrobila swoje. A tak nawiasem, to musi ci byc
                  nie za wesolo w tym twoim raju skoro jestes taki zfrustrowany i ziejacy
                  bezpodstawna nienawiscia do Polski i Polakow
              • dem0kryt Re: Do EU. A ty to cham i prymityw jakiej marodow 02.07.04, 20:06
                Ten kraj jest tak samo jego, jak twój. i ma takie samo prawo wyrażać swoja
                opinie o nim. To raz. A dwa - tak, niech tacy wyjadą - zostana same chamy i
                oszołomy. Będzie wtedy bardziej polsko?
                • Gość: Janek A tak jest bardziej po zydowsku, po swojemu. IP: 69.156.8.* 02.07.04, 21:23
                  Czyli, jak tacy jak EU wyjada to wedlug twojej logiki Polacy, ci co pozostana,
                  to 'chamy' i 'oszolomy'. Brawo!! typowo 'nie chamskie' zydowskie mysleni o
                  Polsce i Polakach.
                  • dem0kryt Re: A tak jest bardziej po zydowsku, po swojemu. 02.07.04, 21:47
                    Zostaną jeszcze pewnie tacy jak ty. I ich miałem na myśli. Swoimi postami dałeś
                    i dajesz najlepsze świadectwo o swoim poziomie i swojej "logice".
                    • dem0kryt i jeszcze coś 02.07.04, 21:53
                      Potwierdzasz wszystkie najgorsze stereotypy, jakie o Polakach krążą po świecie.
                      • Gość: Janek Polacy wcale nie maja na swiecie takiej zlej opini IP: 69.156.9.* 02.07.04, 23:59
                        jak chcielibyscie. To tacy jak wy zydzi busybodys dwoja sie i troja azeby nam
                        wszedzie psuc opinie. Mozesz spac spokojnie napewno wam sie to nie uda.
          • Gość: zygza Re: A co Strasburg obchodzi zegarek twojej siostr IP: *.proxyplus.cz / 213.77.49.* 02.07.04, 07:33
            Prymitywny młocie. nie mogę się nadziwić jak taka gnida potrafiła uruchomić
            kompa i jeszcze napisać ten stek bzdur. Papir był cierpliwy i wytrzymywał wiele
            głupoty, ale Internetowi nie dorówna nic. Jak tobie prymitywny chamie!
            • Gość: Janek Ty jestes bardzo skomplikowanym chamem i kafarem. IP: *.sympatico.ca 02.07.04, 11:31
              • Gość: kkkk Re: Ty jestes bardzo skomplikowanym chamem i kafa IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.04, 13:58
                Jestes chamem, niestety.
                • Gość: Janek Zabraklo argumentow przyglupie? IP: 69.156.8.* 02.07.04, 19:25
          • Gość: orka Re: A co Strasburg obchodzi zegarek twojej siostr IP: *.unirider.com / *.HINET-IP.hinet.net 02.07.04, 12:06
            Masz 100% racji. Problem w Polsce jak i posrod wiekszosci euroludow tkwi w fakcie braku latwego i powszechnego dostepu do broni palnej. W USA gdzie latwo sie uzbroic trzeba sie liczyc z konsekwencjami swojej podlosci. Rzadzacy euroludami niekoniecznie widza sie z odstrzelonymi glowami totez nie pozwalaja na bezposrednie wymierzenie sprawiedliwosci miedzy innymi ograniczajac dostep do broni. Nieuzbrojonemu ludowi narzucisz kazde obciazenie nie obawiajac sie konsekwencji. Masz racje. Zapanuj jednakze nad emocjami. Bezposrednia sprawiedliwosc nie moze byc wymierzana z goraca glowa.
            • Gość: ewa Czemu wszyscy zioniecie nienawiścią??!? IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 02.07.04, 13:28
              • Gość: orka Re: Do Ewy IP: 5.3.1R* / 80.246.128.* 02.07.04, 14:41
                Kazda istota wie kiedy drugiej istocie czyni podlosc. Dla niektorych istot robienie podlosci staje sie rutynowym sposobem na podtrzymanie ich egzystencji. Powszechny dostep do broni sklania takie istoty do przemyslenia czy podlosc sie oplaca w obliczu potencjalnej utraty mozliwosci konsumpcji owocow podlosci. To nie jest nienawisc. Popatrz wkolo siebie. Czy naprawde uwazasz, ze nalezy nastawiac drugi policzek?
              • Gość: Oto_jest_pytanie?! Czemu wy wszyscy Żydzi zioniecie nienawiścią??!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 18:00
              • Gość: SABAŁA Re: Czemu wszyscy zioniecie nienawiścią??!? IP: *.cg.shawcable.net 02.07.04, 23:28
                NO A WY POLACY, NIE ZIONIECIE DO NICH NIENAWIŚCIĄ? WYSTARCZY PRZELECIEĆ
                POBIEŻNIE JAKIEKOLWIEK TUTEJSZE FORUM.
        • Gość: orka Re: Kolczyki mojej babci IP: *.oksu.es.kr / 211.248.237.* 02.07.04, 11:53
          Janek wcale nie mysli glupio. Jedna z przyczyn podlosci ludzi jest to, ze wiedza, iz prawdopodobienstwo bezposredniego wymierzenia im sprawiedliwosci jest male. Pomysl przez chwile co by bylo gdybys zbil powaznie ludzi ktorzy dokonali jakiejs podlosci na tobie lub twoich bliskich. Pewnie bylaby jakas nieoplacalna eskalacja konfliktu. Nieoplacalna dla wszystkich. Przeciez koniec koncem w kraju takim jak USA bron palna jest powszechnie dostepna i kazdy kazdemu moze odstrzelic glowe. Konsekwencje sa takie, ze musisz sie strasznie pilnowac kiedy czynisz drugiemu cos podlego. Dla wiekszosci utrzymywanie stanu ciaglego czuwania jest nieoplacalne. W krajach komuny europejskiej postanowiono zabrac ludziom instrumenty bezposredniej sprawiedliwosci. Spoleczenstwa pozbawione latwego dostepu do broni sa podatne na podlosc na wielka i mala skale. Bezposrednie wymierzenie sprawiedliwosci dziala.
        • Gość: Pacyfista Re: Do EU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 13:51
          Chyba w tym Izraelu słońdce mocno nagrzało ci twoją biedną głowę ,że wypisujesz
          takie brednie na temat moich rodaków .Nawet nie zdajesz sobie sprawy ilu
          polaków straciło życie pomagając żydom .Jeżeli chcesz jednak wyliczać kto jest
          lepszy -żyd czy polak to poczytaj troche książek historycznych .Przypomne ci
          tylko fakt próby utworzenia po II wojnie światowej państwa żydowskiego na
          terenie polski .Całe szczęście że do tego nie doszło ponieważ tym samym
          uniknęliśmy losu narodu palestyńskiego .
        • Gość: Odpowiem_EU(ropie) TAKIE HISTORIE WYSSANE Z PALCA MNOŻĄ SIĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 17:02
          "..Jakie to obrzydliwe i jakos niewielu forumowiczow wstrzasaja takie dramaty."
          Papier jest cierpliwy. Nie takie historie opisują fantaści.
          Słynny Malaparte opisał o człowieku, który zjadał własną nogę, obgryzał ją do
          kości - taki widok podobno zobaczył w czasie zajmowania niemieckiego Lagru
          przez amerykańskie wojska.
          Droga Pani EU, bedzie pani czytać na tym forum wiele nieprawdziwych opisów,
          proszę się nimi nie przejmowac.
      • Gość: AAron Re: Kolczyki mojej babci IP: *.ca.astound.net 02.07.04, 09:08
        Jakiś następny żyd-komunista ''Tomasz Gross''napisał manipulujac naiwnych
        Polaków.
        Podła nienawistna hołota. Wyprodukowali komunizm mordujac ponad dwukrotnie
        więcejludzi niż Hitler, którego dziadek też był żydem. Założyli pierwsze obozy
        koncentracyjne w Europie, zakłady dla psychicznie ''chorych.
        Marks, Lenin(pochodzenie od babki, żadnej dominującej krwi, duchowy żyd), Stalin
        (Jewgashvili, po gruzińsku syn żyda) Trocki, Beria, Jagoda, Kaganowicz (sam
        wymordował o 1 milion więcej ludzi niż Hitler), przeważnie nienawidził
        chrześcijan. Katyń bezpośrednio jest jego robotą. Oto wszyscy wybitni żydzi plus
        tysiące innych stanowiących w okresie komunizmu 90% kierownictwa różnych
        departamentów. Zydzi którzy stanowili 2% ludności Rosji, ZSRR właściwie
        rządzili całą resztą. To żyd STalin wysłał bandy tych krwawych żydowskich
        morderców do stabilizowania komunizmu w Polsce, naczele z Jakubem Bermanem,
        stryjkiem obecnego Marka Borowskiego. To są pokolenia tych o których Jezus
        Chrystus powiedział w Ew. Jana 8:44 '' Waszym ojcem jest diabeł i spełniacie
        jego uczynki''
        W innym fragmencie powiedział: że ''Królestwo Boże będzie wam zabrane i dane
        innemu narodowi, który będzie wydawał owoce jego''.
        Przepowiednia Zachariasza roz.13 mówi, że przed ponownym przyjściem Chrystusa
        2/3 Zydów ma zginąć. To 2 razy więcej niż za Hitlera. Niestety nic jak pisze
        Słowo Boże nie dzieje się bez woli Bożej, nawet wróbel nie spada z dachu,
        powiedział Jezus Chrystus. Bóg jest miłością jak podaje Jego słowo, ale miłość
        nienawidzi zła. Także Bóg powiedział: pokochałem Jakuba a znienawidziłem Ezawa
        (brata, Jakuba) Manipulacją obecnych pokoleń ''żydowskich'' jest swoisty
        buddyzm. Kochaj wszystko, a szczególnie żydów, tych największych
        zbrodniarzy,łajdaków, oszustów, chciwców, synów samego diabła, może łaskawie
        nie nazwą cię antysemitą. Ale jak dawniej Zyd, Jan Chrzciciel ostrzegał
        ich: ''o plemię zmijowe, nawróćcie się i wydawajcie owoce swojego nawrócenia,
        bo siekiera do drzewa jest przyłożona''. Teraz będzie przyłożona jeszcze
        większa siekiera po 2/3 ich populacji. Może ta resztka za wolą Boża bedzie
        zdolna do jakiejś nieobłudnej miłości Boga, Jezusa Chrystusa i do miłości
        innych ''Nieżydów''.
        To Boży plan, NIE ludzki. Zamiast popierać tych pokoleniowych bandytów w ich
        politycznych kolejnych diabelskich manipulacjach, należy im się jak najszybciej
        przeciwstawić, zatamować tę ich falę bezczelności i pychy. Może niektórzy z
        nich się opamiętają. Generalnie rzecz biorąc poza wielu pięknymi wyjątkami
        (resztką,jak pisze Słowo Boże) diabelski naród, który Bóg chciał w komplecie
        wytłuc zostawiając tylko jednego Mojżesza (jak podaje Biblia).
        • Gość: juive Re: Kolczyki mojej babci IP: *.gostyn.pl / 217.97.143.* 02.07.04, 12:02
          Nie zapominaj, że Jezus Chrystus to też był Żyd, tak jak Maryja, którą katolicy
          w Polsce tytułują "Królową Polski" (więc masz rację, że Żydzi rządzą Polską:))
          Czytaj Biblię uważniej i może bardzej obszerne fragmenty, niż te które
          zacytowałeś. Znalazł byś moze wtedy też takie Słowa Boga: "Izrael jest
          świętością Pana, pierwszym plonem jego zbiorów" (Jr 2,3), "Tak mówi Pan
          Zastępów, Przesławny, do narodów, które was ograbiły: Kto was dotyka, dotyka
          źrenicy mojego oka. (Za 2,12)"
          • Gość: orka Re: do Zyda IP: *.filtercube.com / 66.250.68.* 02.07.04, 15:41
            Daj spokoj biblijnym majaczeniom. Ksiag w rodzaju Biblii zdarzylo sie w historii ludzkosci wiele aczkolwiek zadna nie rozpanoszyla sie na taka skale. Mysle, ze wszyscy podswiadomie wiemy, iz religie to najwieksze oszustwo jakie kiedykolwiek sfabrykowal homo sapiens choc z prozniactwa umyslowego staramy sie temu zaprzeczyc. Niektorzy wiedza to swiadomie i w calej okazalosci widza ile podlosci popelnia sie codziennie w imie wszelakiej masci Biblii,Koranu czy Talmudu. Ksiegi te, wbrew temu co wiekszosc ludzi mysli (bo ich nigdy nie czyta), nie zawieraja madrosci lecz glownie stos dogmatow, bzdurnych gotowych odpowiedzi na wszystko, cala mase hipokryzji i propagandy podjudzajacej jednych przeciw drugim. Nie ma ksiazek, ktore wyrzadzilyby wiecej zla niz te "swiete" bohomazy. Ich nowoczesnymi, mniej uniwersalnymi, wersjami sa "Mein Kampf" czy tez dziela licznych budowniczych komunizmu. One tez sa pelne dogmy i gotowych odpowiedzi na wszystkie bolaczki.
            Nie wiadomo czy Jezus Chrystus byl Zydem. Kiedys slyszalem, ze byl Klingonem a ja jestem Apaczem. Monarchii w Polsce juz dawno nie ma tak wiec gadanie o jakiejs krolowej to sen pijanego. Z tym rzadzeniem Polska to jest tak, ze raz rzadza az tu nagle przychodzi nowy prorok z jakims "Mein Kampf" i juz nie rzadza. Hey, watch out!
            Izrael nie jest wieksza swietoscia niz Prykociny Dolne a "Pan Zastepow" ma prawdopodobnie gdzies jedno i drugie. Moronie jeden.
            • Gość: goral Re: do Zyda IP: 194.22.121.* 04.07.04, 20:32
              prawda, panocku, toz prawda!!!
        • Gość: Pacyfista Re: Do AArona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 14:10
          Nie znam wszystkich faktów dotyczacych narodu żydowskiego ,ale musze ci
          przyznac iż masz racje .
          • Gość: polak Re: Do bezmyslnego palanta IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 14:53
            Jezus (Jehoszua) - był obrzezany, jak donosi św. Łukasz: 3,21 i pochodził z rodu
            Dawida, tego od gwiazdy - św. Mateusz 1,1. Tak samo zreszta jak Józef (Josef).

św. Paweł powiada: (Rz 11:1-2)
            1. Pytam więc: Czyż Bóg odrzucił lud swój? żadną miarą! I ja przecież jestem
            Izraelitą, potomkiem Abrahama, z pokolenia Beniamina.
            2. Nie odrzucił Bóg swego ludu, który wybrał przed wiekami. (BT)
            • Gość: orka Re: That cuts deep! IP: 212.117.156.* 02.07.04, 18:35
              Jezus byl Klingonem a siusiaka przycial sobie suwakiem od spodni o czym pisal Code Red w "Ksiedze Smierci Termicznej". Rod Dawida zostal wymyslony przez bekarta Jozefa a "sw" Pawel alias Szawel wykreowal po pijaku nowa religie jako zrodlo latwego dochodu dla wesolej braci apostolskiej, ktora jego franczyze rozniosla po swiecie jak dzis McDonald's roznosi swoje BigMacs.
      • Gość: coco Re: Kolczyki mojej babci IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.04, 13:57
        Wstrzasajaca historia. Brak slow.
        • Gość: Różne_plotą_bzdury Re: Kolczyki mojej babci - ZMYŚLONA HISTORIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 17:14
          Niejaki Gross też opisał w swojej książce, że Polacy do gry w piłkę nożną
          używają odciętej głowy "młodej Żydówki".
          Piszą ludziska różne rzeczy i mówią też co im ślina na język przyniesie.
      • Gość: mak Re: Kolczyki mojej babci IP: *.proxy.aol.com 02.07.04, 14:36
        a moze wiesz ile placa zydzi palestynczykom zeby denuncjowac swoich braci.to
        wszystko to zydowskie oszustwo.szukaja gowna to je znajda
      • Gość: klik Re: Kolczyki mojej babci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 19:47
        Z wielką uwaga przeczytałem Pani wypowiedź . Serdecznie współczuę. Jestem pełen
        oburzenia na łajdaków , ktorzy doprowadzili do tragedii Pani rodziny. No cóż w
        każdym narodzie znajdziemy zarówno ludzi dobrych jak i złych. W swojej
        wypowiedzi opisała Pani Swoje próby poszukiwania niektórych winowajców. Piszę z
        premedytacją "niektórych" , gdyz nic Pani nie napisała na temat np tego oficera
        niemieckiego ,który z zimną krwią zastrzelił Pani Babcię i Wujka. Czy jego Pani
        też szukała , czy poniósł karę? Czy w czasie wojny Pani rodzina zwracała sie do
        podziemnego panstwa polskiego w sprawie tego dozorcy? Armia Krajowa wykonała
        wiele wyroków na osobnikach , ktorzy przyczynili sie do śmierci obywateli
        polskich narodowosci żydowskiej. Pisze Pani , że rodzinę do getta wyprowadzali
        jacyś "Niemcy", że resztę rodziny zamordowano w Majdanku. Przeciez nie dokonali
        tego anonimowi osobnicy , ale konkretni funkcjonariusze państwa
        niemieckiego.Czy winą za te morderstwa też obarcza Pani tego łajdaka dozorcę.
        Czy to on stworzył getto , Majdanek , Holokaust? Dobrze Pani wie ,że winni sa
        naziści . Dozorca ,to tylko prymitywny "instrument" w ich zaplanowanych
        działaniach. Myślałem ,ze stosunki polsko - żydowskie dzięki pracy wielu ludzi
        dobrej woli po obu stronach jakoś juz się normalizują . Ale niestety nie ,
        Pani wypowiedź dobitnie świadczy o tym ze za tragedie swojej rodziny chce Pani
        za wszelką cenę kogoś ukarać. Nie rozumiem tylko ,dlaczego nie morderców , ale
        wyłacznie jakiegoś drobnego, prymitywnego przedstawiciela polskiego
        lumpenproletariatu czyli jak my to nazywamy pogardliwie - ciecia. A winę przy
        okazji jakby mimochodem przypisuje całemu narodowi polskiemu. To jest po prostu
        nieuczciwe.
        I jeszcze jedno . Pan Michnik obraca sie w swerze obyczajowosci polskiej , więc
        dobrze wie co mówi. Bez względu na to co Pani ( lub szerzej świat Zachodu) o
        tym sądzi ,dla nas "donos " to rzeczywiście podlość. Mamy to w spadku po
        zaborach , okupacji ,czasach komuny i przede wszystkim
        czasach "Solidarności".Serdecznie pozdrawiam i mam nadzieje ,ze jednak kiedyś
        wyrwie sie Pani z "kregu nienawiści " , czego z całego serca Pani życzę.
        • Gość: pracuś Re: Kolczyki mojej babci - do klika IP: *.vq.pl / *.vq.pl 03.07.04, 00:04
          masz KLIK rację.
      • Gość: w poprzek poglądów Re: Kolczyki mojej babci IP: *.netshare.krosno.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.04, 00:23
        Heleno dzieli nas sporo czasu. Urodziłam się w latach '60. Ale jak dzisiaj
        pamiętam opowieści mojej Babci która strasznie "psioczyła" na Zydów, ale sama
        przyznawała,że wynosiła jedzenie ukrywającym sie w lasach.(bo jak takiemu
        dzieciakowi nie pomóc, kiedy głodny, tylko trzeba się zawinąć, żeby, jak go
        złapią, nie wygadał się kto mu jedzenie nosił.... ), a u sąsiadów był "Jojne",
        więc wiadomo, że jak "niemce się pojawiały" to trzeba było uprzedzić, żeby
        zdążył się schować.
        Cóż nam pozostało -łzy i żal, że takie kreatury, które były w stanie sprzedać
        swoich znajomych, uważały się za Polaków.
        A tak na koniec - osobą która pomogła mojej rodzinie podczas zapaści finansowej
        był Żyd, nie wziął za to żadnych procentów. bo oznajmił, że "ja już na was
        zarobił....."( podobno jeszcze jego dziadek robił za doradcę finansowego u
        mojego pra pra - więc może i zarobił, ale myślę że była to po prostu forma
        uprzejmości)
        • Gość: Helena Re: Kolczyki mojej babci IP: *.in-addr.btopenworld.com 03.07.04, 10:09
          Takie jest zycie.... Dzieki za zyczliwy wpis. Milego weekendu!
        • Gość: Janek Roznica miedzy zydowskim betonem a polskimi... IP: *.sympatico.ca 03.07.04, 12:26
          frajerami. Jezeli jakis Zyd przez POMYLKE zrobi cos dla Plaka to Polak bedzie
          przez cale zycie cijal i cwierkaljacy to Zydzi dobrzy. Natomiast jezeli Polak w
          obronie wlasnej nie zgodzi sie z Zydem to WSZYSCY ZYDZI NA CALYM SWIECIE BEDA
          MOWIC ZE WSZYSCY POLACY TO WREDNI ANTYSEMICI. Zacznijcie myslec Polacy.
          • bartllomiej Re: Roznica miedzy zydowskim betonem a polskimi.. 03.07.04, 17:43
            Gość portalu: Janek napisał(a):

> frajerami. Jezeli jakis Zyd przez POMYLKE zrobi cos dla Plaka to Polak bedzie
            > przez cale zycie cijal i cwierkaljacy to Zydzi dobrzy. Natomiast jezeli Polak
            w
            >
            > obronie wlasnej nie zgodzi sie z Zydem to WSZYSCY ZYDZI NA CALYM SWIECIE BEDA
            > MOWIC ZE WSZYSCY POLACY TO WREDNI ANTYSEMICI. Zacznijcie myslec Polacy.

Taka jest prawda.
    • Gość: maryla... Re: Polacy już donoszą -na kogo ? IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 02.07.04, 03:15
      To jest perfidna gra , j... to pies takich graczy. Przeciez mozna zalozyc
      linie , zeby donosic na tych cwaniakow, co sprywatyzowali dawniej Urzad
      Bezpieczenstwa. Obrzydliwa obluda . Okropny czas bezczelnych cwaniakow.
    • Gość: pabhyd Re: Polacy już donoszą IP: 217.97.150.* 02.07.04, 04:07
      Przyznam szczerze, że akcja CSW napawa mnie obrzydzeniem.

Miałem od zawsze sympatię do Żydów, tak mnie wychowywano, że w dyskusjach z
      kolegami jak mnie nudził ich prymitywny polski antysemitym, to ucinałem "moja
      prababcia była Żydówką" (i ci kretyni w to wierzyli; nie przeszkadzało mi to,
      przeciwnie - eliminowało antysemitów z kręgu moich przyjaciół).

Dzisiaj myślę sobie, że mój Ojciec był jednak filosemitą - w tym złym
      znaczeniu.

Ja moim dzieciom przekażę nie zboczone widzenie świata, ale trzeźwe widzenie:
      są na tym świecie ludzie tak chorzy z braku przebaczenia, że trzeba im
      współczuć.
      I izolować ich od reszty społeczeństwa.
      I są wśród nich Żydzi.

• Gość: Zenon Re: Polacy już donoszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 08:30
        A coz obrzydliwego jest w sciaganiu zbrodniarzy? Wszelkimi dostepnymi metodami?
        Przebaczac? Komu? Hienom zerujacym na cudzym nieszczesciu? Podobnie jak
        Mchnikowi takze Tobie pomylila sie sprawiedliwosc z odwetem.
      • ela.jot Szmalcownicy 02.07.04, 09:33
        Mnie też ta akcja napawa obrzydzeniem.
        Moja Mama przeżyła wojne na aryjskich papierach we Lwowie. Zawsze mówiła, że
        najbardziej bała się Polaków, znajomych, których spotykała na ulicy. Jako
        dziecko nie rozumiałam, że mozna było, podczas wojny bac się bardziej Polaków
        niż Niemców. Dziś już wiem dlaczego.
        Ale donosy, płacenie za nie, fuj. Toż to te same metody, których bała się moja
        Mama.
        Prawdą jest, że w Polsce nikt nigdy nie rozliczył szmalcowników z ich czynów.
        Żyją wśród nas juz nieliczni. Do uczciwego osądu potrzebni by byli świadkowie,
        którzy chcieliby uczestniczyć w procesach. A przedem złożyć donos do
        prokuratury. Ale oni albo nie żyją, albo wyjechali, albo nie chcą wracać do
        swojego koszmaru (jak moja Mama).
        • wasniewski Re: Szmalcownicy 02.07.04, 15:23
          Mam do Pana pytanie, czy ujawnienie donosiciela (w tym czasie to było
          równoznaczne ze zbrodnią) czy zbrodniarza jest donosem? Czy postawienie przed
          polskim sądem, za przestępstwa popełnione na terytorium Polski jest czynem
          nagannym? Nagroda jest tu sprawą drugorzędną. Czy ujawniono kto dokonał
          prowokacji w Kielcach (pogromu)? Nie, do dzisiaj wiedzą o tym tylko
          wtajemniczeni.
        • Gość: To_tylkoPółProblem Szmalcowników karało śmiercią polskie podziemie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 17:33
          Donosili także Żydzi na Polaków.
          Pierwsza fala żydowskich donosów na Polaków w ogromnej ilości nastąpiła po
          wejściu wojsk sowieckich na wschodnie tereny Polskie. Tylko w okolicach
          Jedwabnego takich przypadków można liczyć na setki.
          Mniej donosili Żydzi Niemcom, ze względu na okazywane obrzydzenie Niemców, ale
          były takie przypadki. Szczytowym przypadkiem był ojciec Jerzego Kosińskiego,
          który ukrywany pod polskim nazwiskiem i udający Polaka, zachodził do Gestapo
          z donosami na AKowców ukrywających się w okolicznych wsiach.
          Po wojnie przez działania Żydów na różnych szczeblach władzy zginęły tysiące
          Polaków. Znane nazwiska to Michnik (brat Adama), Helena Wolińska (na śmierć
          skazała polskiego bohatera Nila-Fieldorfa, za kolaborację z Niemcami. SIC!!)
          czy Salomon Morel.
    • Gość: Janek Tutaj nie chodzi o szmalcownikow... IP: *.qc.sympatico.ca 02.07.04, 04:46
      Tutaj nie chodzi o szmalcownikow polskich czy zydowskich, pies im wszystkim
      mordy lizal i oby zczezli. Tutaj chodzi o to ze ludziom o watpliwych
      charakterach, referencjach i wrogich Polsce i Polakom daje sie wolna reke w
      manipulowaniu spoleczenstwa polskiego. A jeszcze na dodatek w bezczelny i
      oczywisty sposob wykozystuje sie obecna sytuacje ekonomiczna Polski i Polakow
      azeby rozbijac spoleczenstwo i Narod za jakichs tam marnych pare zlotych (zadne
      pieniadze nie sa warte takiej podlosci jaka jest
      donosicielstwo=szmalcownictwo). Ta akcja jest absolutnie nie dopuszczalna i nie
      moralna dla szanujacego sie Narodu i spoleczenstwa. Jezeli WC ma dokumentacje,
      bo przeciez mowia ze beda sprawdzac donosy, czyli maja jakas tam dokumentacje,
      to niech sami wystapia do IPN i niech nie wygrywaja jednych Polakow przeciwko
      drugim oraz niech nie robia brudnej roboty cudzymi rekoma. Zadziwiajaca jest
      postawa Polskiego Rzadu, IPNu i polskich politykow. Dlaczego ta akcja nie
      spotkala sie ze zdecydowanym potepieniem Pana Prezydenta, Rzadu i Sejmu. Cala
      argumentacja tych wszystkich za donoszeniem przyprawia mnie o wymioty.
      • Gość: EU Re: Tutaj nie chodzi o szmalcownikow... IP: *.securenet.net / *.securenet.net 02.07.04, 06:05
        Prawda koli cie w oczy - Polska to nie kraj cywilizowany, lecz banda choloty,
        ktora za pare groszy potrafi kogos wydac. Byly przypadki, ze denoncjowano Zydow
        za kilogram cukru. Nigdy nie slyszalem o takich przypadkach w Europie
        Zachodniej, gdzie poziom cywilizacji jest znacznie wyzszy. N.p. krol Danii
        zdecydowal sie nosic opaske z gwiazda Dawida w czasie okupacji niemieckiej. A w
        Polsce wiekszosc ludzi przygladala sie temu obojetnie. Jest nawet ciekawy
        wiersz Milosza "Campo di Fiori", ktory opowiada o tym, jak z podnieceniem
        warszawiacy patrzyli na plonace getto mowiac "Zydki sie pala".
        • Gość: zeta Re: Tutaj nie chodzi o szmalcownikow... IP: *.proxyplus.cz / 213.77.49.* 02.07.04, 07:42
          Uchowaj Boże, żebum nie wyszła na obrońców donosicieli i innych szubrawców, ale
          z tego co wiem to tylko w Polsce za ukrywanie Żydów groziła śmierć natychmiast,
          bez sądu (nawet hitlerowskiego) i to dla całej rodziny udzielającej pomocy. Ilu
          Polaków zginęło za ukrywanie Żydów, wydanych przez tych, którym pomogli
          wcześniej?
          • Gość: Zenon Re: Tutaj nie chodzi o szmalcownikow... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 08:35
            Tak, to prawda. To byli Herosi tych strasznych czasow. I chwala im za to. Czyz
            jednak bohaterstwo jednych wymazuje zezwierzecenie innych? To dwa oblicza tego
            samego narodu. Jedno o ktorym chcialoby sie zapomniec i drugie o ktorym nalezy
            pamietac.Nie mozemy zapomniec , musimy pamietac.
        • Gość: Dziadek Re: Tutaj nie chodzi o szmalcownikow... IP: 212.182.114.* 02.07.04, 08:52
          EU, a czy ty wiesz, że wszyscy duńscy Żydzi cudem wyemigrowali do Szwecji, a
          zaledwie kilkuset trafiło do obozu w Czechach i o dziwo przeżyli w
          przeciwieństwie do wielu naszych z AK, których oprawcami byli NKWD-ecy i Ub-ecy
          żydowskiego pochodzenia.
        • Gość: AAron Re: Tutaj nie chodzi o szmalcownikow... IP: *.ca.astound.net 02.07.04, 08:58
          Jakiś żyd-komunista napisał manipulujac naiwnych Polaków.
          Podła nienawistna hołota. Wyprodukowali komunizm mordujac ponad dwukrotnie
          więcejludzi niż Hitler, którego dziadek też był żydem. Założyli pierwsze obozy
          koncentracyjne w Europie, zakłady dla psychicznie ''chorych.
          Marks, Lenin(pochodzenie od babki, żadnej dominującej krwi, duchowy żyd), Stalin
          (Jewgashvili, po gruzińsku syn żyda) Trocki, Beria, Jagoda, Kaganowicz (sam
          wymordował o 1 milion więcej ludzi niż Hitler), przeważnie nienawidził
          chrześcijan. Katyń bezpośrednio jest jego robotą. Oto wszyscy wybitni żydzi plus
          tysiące innych stanowiących w okresie komunizmu 90% kierownictwa różnych
          departamentów. Zydzi którzy stanowili 2% ludności Rosji, ZSRR właściwie
          rządzili całą resztą. To żyd STalin wysłał bandy tych krwawych żydowskich
          morderców do stabilizowania komunizmu w Polsce, naczele z Jakubem Bermanem,
          stryjkiem obecnego Marka Borowskiego. To są pokolenia tych o których Jezus
          Chrystus powiedział w Ew. Jana 8:44 '' Waszym ojcem jest diabeł i spełniacie
          jego uczynki''
          W innym fragmencie powiedział: że ''Królestwo Boże będzie wam zabrane i dane
          innemu narodowi, który będzie wydawał owoce jego''.
          Przepowiednia Zachariasza roz.13 mówi, że przed ponownym przyjściem Chrystusa
          2/3 Zydów ma zginąć. To 2 razy więcej niż za Hitlera. Niestety nic jak pisze
          Słowo Boże nie dzieje się bez woli Bożej, nawet wróbel nie spada z dachu,
          powiedział Jezus Chrystus. Bóg jest miłością jak podaje Jego słowo, ale miłość
          nienawidzi zła. Także Bóg powiedział: pokochałem Jakuba a znienawidziłem Ezawa
          (brata, Jakuba) Manipulacją obecnych pokoleń ''żydowskich'' jest swoisty
          buddyzm. Kochaj wszystko, a szczególnie żydów, tych największych
          zbrodniarzy,łajdaków, oszustów, chciwców, synów samego diabła, może łaskawie
          nie nazwą cię antysemitą. Ale jak dawniej Zyd, Jan Chrzciciel ostrzegał
          ich: ''o plemię zmijowe, nawróćcie się i wydawajcie owoce swojego nawrócenia,
          bo siekiera do drzewa jest przyłożona''. Teraz będzie przyłożona jeszcze
          większa siekiera po 2/3 ich populacji. Może ta resztka za wolą Boża bedzie
          zdolna do jakiejś nieobłudnej miłości Boga, Jezusa Chrystusa i do miłości
          innych ''Nieżydów''.
          To Boży plan, NIE ludzki. Zamiast popierać tych pokoleniowych bandytów w ich
          politycznych kolejnych diabelskich manipulacjach, należy im się jak najszybciej
          przeciwstawić, zatamować tę ich falę bezczelności i pychy. Może niektórzy z
          nich się opamiętają. Generalnie rzecz biorąc poza wielu pięknymi wyjątkami
          (resztką,jak pisze Słowo Boże) diabelski naród, który Bóg chciał w komplecie
          wytłuc zostawiając tylko jednego Mojżesza (jak podaje Biblia).
        • Gość: 306 Re: Tutaj nie chodzi o szmalcownikow... IP: *.ic.invar.com.pl 02.07.04, 09:02
          A wydawalo sie, ze rozsadna kobieta...
          Nigdy nie slyszalas o takich przypadkach na Zachodzie? Polecam historie Francji
          i krajow skandynawskich... Czasu wojny nie radze mierzyc normami czasu pokoju.
          W calej akcji natomiast nie podoba mi sie forma. Moze jestem glupim idealista,
          ale forma platnych donosow niemal w niczym nie rozni sie w mojej ocenie od
          donoszenia na Zydow w czasie okupacji - i tam i tu chodzi o korzysc materialna,
          a nie o poczucie sprawiedliwosci i sumienie. Szubrawcow donoszacych za garsc
          srebrnikow znajdzie sie pod kazda szerokoscia i dlugoscia geograficzna i w
          kazdym czasie, pozostaje pytanie czy czas pokoju i pojednania to dobry czas na
          taka forme szukania informacji...
          Wyzwanie Polakow, najliczniejszej grupy narodowej ratujacej Zydow podczas
          okupacji, od bandy choloty, komentowac mi sie nie chce, tym bardziej, ze te
          oszczerstwa padly w moim ojczystym jezyku.
          • Gość: Zenon Re: Tutaj nie chodzi o szmalcownikow... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 09:29
            Moze jestem glupim idealista,
            > ale forma platnych donosow niemal w niczym nie rozni sie w mojej ocenie od
            > donoszenia na Zydow w czasie okupacji - i tam i tu chodzi o korzysc
            materialna,
            >
            Rozni sie i to w sposob zasadniczy. Ofiary i ich kaci. Ukaranie zbrodniarzy.
            Nikt ponadto nie zmusza osob donoszacych do brania jakichkolwiek pieniedzy.
            Moga dokonac tzw. donosu obywatelskiego - formy szeroko rozpowszechnionej w
            krajach demokracji obywatelskiej.
            • Gość: 306 Re: Tutaj nie chodzi o szmalcownikow... IP: *.ic.invar.com.pl 02.07.04, 11:23
              IPN dziala nie od dzis i nie od wczoraj... Nie mam nic przeciwko zawiadomieniu
              organow scigania, ba traktuje to jako obowiazek, ale akcja polagajaca na
              namawianiu do skladania doniesien z podtekstem finansowym, wzbudza we mnie
              niesmak. Spoleczenstwo obywatelskie to rowniez obywatel, ktory ma odwage podac
              swoje imie i nazwisko, a nie anonimowo zadzwonic pod podany telefon.
              O aspekcie kata i ofiary, w chili gdy na Terytoriach Okupowanych dzieja sie
              dantejskie sceny, nie chce mi sie rozmawiac... Dochodzi tu jeszcze kwestia
              optyki, zasady "punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia".
              Pozwolisz, ze akurat w tym miejscu nie podam jednak swojego imienia i
              nazwiska ;)
            • Gość: orka Re:O co tutaj chodzi? IP: 5.3R* / *.as9105.net 02.07.04, 17:01
              Czy istnieje sprecyzowana data zaprzestania dzialalnosci CSW? Ludzie, ktorzy dokonali zbrodni w czasie drugiej wojny swiatowej w wiekszosci nie zyja a ci co zyja maja pewnie alzheimera. Skad ta nagla krucjata po sprawiedliwosc w Polsce? Mozna domniemywac, iz akcja donosow ma zawoalowany cel. Mysle, ze obroci sie to w dlugim czasie przeciw jej inicjatorom.
        • Gość: kondrat Twarde dane i mity IP: *.acn.pl 02.07.04, 10:36
          Gość portalu: EU napisał(a):

> Prawda koli cie w oczy - Polska to nie kraj cywilizowany, lecz banda choloty,
          > ktora za pare groszy potrafi kogos wydac. Byly przypadki, ze denoncjowano Zydow
          >
          > za kilogram cukru.

Dawaj dane, nie bądź gołosłowny. Na pewno posiadasz coś więcej, niż tylko gołosłowne stwierdzenia.

> Nigdy nie slyszalem o takich przypadkach w Europie
          > Zachodniej, gdzie poziom cywilizacji jest znacznie wyzszy. N.p. krol Danii
          > zdecydowal sie nosic opaske z gwiazda Dawida w czasie okupacji niemieckiej.

Masz dowody na tego króla Danii w opasce z gwiazdą Dawida? Chętnie się zapoznam. Z tego, co wiem, to bajęda o królu duńskim jest raczej dzisiaj zaliczana do tzw. "urban myths".

A w
          >
          > Polsce wiekszosc ludzi przygladala sie temu obojetnie. Jest nawet ciekawy
          > wiersz Milosza "Campo di Fiori", ktory opowiada o tym, jak z podnieceniem
          > warszawiacy patrzyli na plonace getto mowiac "Zydki sie pala".

Mam nadzieję, że znasz dyskusję na temat tej karuzeli? Zrób sobie kwerendę, internet pomaga, dowiesz się rzeczy, które być może Cię zaniepokoją.

Dlaczego zaniepokoją? - a dlatego, że wokół postaw polskich i nie-polskich wobec Żydów podczas II W Św. narosło mnóstwo mitów. Jednych się wynagradza przychylnymi recenzjami (jak choćby Danię, która dała Rzeszy ochotników do utworzenia dywizji SS - i tym samym umocniła niemiecką zdolność wypełniania planu Endloesung), innych potępia w czambuł.

Zastanowiłeś się kiedy, dlaczego to Schindler stał się bohaterem zbiorowej wyobraźni, a nie Polka - Irena Sendlerowa, która uratowała z Holokaustu ok. 2500 żydowskich dzieci?

Wolałbym, żeby w dyskursie o Holokauście zaczęto operować twardymi faktami. Bez tego nie ma mowy o określeniu stopnia czyjejkolwiek winy.

k.
          • Gość: Zenon Re: Twarde dane i mity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 15:54
            Brakuje ci "twardych" faktow"? Do jedz do Oswiecimia, do Instytutu Yad Vashem w
            Jerozolimie lub poswiec kilka tygodni na lekture dokumentow i opracowan w
            Zydowskim Instytucie Historycznym PAN w Warszawie.
            Stosujac Twoj sposob rozumowania mozna starac sie podwazyc wszystko. Tyle
            ze "argumenty" temu sluzace nie maja nic wspolnego ani z prawda historyczna,
            ani tez z faktami.
            Czesto i z duma powtarza sie w Polsce iz w czasach ostatniej swiatowej rzezi
            nie bylo w Polsce otwartej kolaboracji. To prawda. Chetnych jednak do tego bylo
            wielu, tyle ze Niemcy nie byli tym zainteresowani - w odroznieniu od Francji,
            Belgii, Norwegii.Zmora donosicielstwa i szmalcownictwa byla tak znaczna ze
            calkowicie w sferze kolaboracji zaspokajala potrzeby okupantow.
            • Gość: orka Re: Twarde dane i mity IP: *.harrauer.info / 194.118.66.* 02.07.04, 16:40
              Chinczycy mowia, ze sa twoje fakty, moje fakty i prawdziwe fakty. O tych prawdziwych wiedza tylko ci (wiekszosc z nich rozpierzchla sie w elektromagnetycznych wirach wszechswiata), ktorzy je znaja z autopsji. Nie wiem co jest tu faktem a co fikcja i mysle, iz ty tez nie masz o tym pojecia. Narod polski ucierpial w czasie ostatniej wojny swiatowej tak wiele jak narod zydowski jesli nie wiecej. Kolaboranci byli po jednej i drugiej stronie, jak to zwykle bywa. Zastanawia mnie jednak ta nachalna proba wzbudzenia poczucia winy u Polakow za cos co zostalo uczynione przez inna nacje. Czemu ma to sluzyc? Mniemam, ze chodzi o jakis majatek. "Na 100 pytan 99 poprawnych odpowiedzi dotyczy pieniedzy". Nie jest pewne czy narod "wybrany" zjedna sobie wielu przyjaciol ta sprytna skadinad inzynieria socjalna.
          • Gość: EU Re: Twarde dane i mity IP: *.securenet.net / *.securenet.net 02.07.04, 16:00
            Chcesz danych, jest bardzo wiele - czy widziales film o Grynbergu,ukrywajacego
            sie w czasie wojny w lasach,ktorego ojciec zostal zamordowany przez Polakow,
            gdy szedl po mleko i zakopany jak bydle? Ten film nawet pokazuje ekshumacje,
            gdzie znajduja jego szkielet z butelka w reku. A czy czytales pamietniki ludzi,
            ktorzy przezyli holokaust w Polsce? Denoncjowano ludzi, ukrywajacych sie w
            Warszawie, po tym jak zaplacili czynsz swoim polskim "wybawicielom". A historia
            Jedwabnego? Polecam obejrzec film dokumentalny na ten temat!
            Znam wiele osob,ktore znaja te czasy z autopsji albo z opowiadan swoich
            rodzicow, ktorzy przezyli Holokaust. Sa to wiec fakty z pierwszej reki, nie
            najlepiej swiadczace o stosunku Polakow do Zydow. Bardzo gorzka prawda.
            • Gość: kondrat Re: Twarde dane i mity IP: *.acn.pl 02.07.04, 17:16
              Gość portalu: EU napisał(a):

> Chcesz danych, jest bardzo wiele - czy widziales film o Grynbergu,ukrywajacego
              > sie w czasie wojny w lasach,ktorego ojciec

Ja te wszystkie fakty znam, nie musisz się silić na ich wyliczanie. Samych tych faktów wystarczy, nie trzeba do nich dołączać jeszcze niby-faktów - jak ten o wydawaniu Żydów za kilogram cukru, czy ten o szlachetnym duńskim królu, itd itp.

Na tym własnie polega obróbka polskiej historii współczesnej: do twardych faktów dołącza się mniej lub więcej złe fantazje, prawdę otacza się siecią półprawd. Rezultat - kompletnie zakłamana wersja historii. Akurat wystarczy, żeby móc utrwalić w opinii światowej przekonanie o istnieniu polskich obozów koncentracyjnych. Oraz o masowej kolaboracji polskich nazistów (których czołową organizacją była ponoć AK) z Niemcami (przepraszam: z nieokreślonymi narodowo nazistami).

Stąd mój apel: chcesz poważnie gadać - dokumentuj człowieku wszystkie swoje tezy. Wytknąłeś Polakom brak odwagi w rodzaju tej zaprezentowanej przez duńskiego króla - udokumentuj, że duński król kiedykolwiek znak gwiazdy Dawida załozył.

To chyba niezbyt trudne - co?

k.
            • Gość: Wrzody_społeczne ŻYDZI ZAWSZE WYMYŚLĄ JAKIEŚ PROBLEMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 17:47
              Jak by to było pięknie, gdyby Żydów w Polsce nie było nigdy i w ogóle.
              Nie byłoby antypolskich, fałszywych filmów, nie byłoby kłamliwej książki Grossa,
              nie skazano by na śmierć tysięcy niewinnych, przyzwoitych Polaków.
              Zaczyna rozumieć jak powstała kwestia żydowska u Niemców.
              Drodzy Rodacy,nie mieliśmy szczęścia do partnera z którym splątały się nasze losy.
              • Gość: malaise Re: ŻYDZI ZAWSZE WYMYŚLĄ JAKIEŚ PROBLEMY IP: *.csk.pl 02.07.04, 19:45
                Jak takie rzeczy czytam naprawde wstydze sie, ze jestem Polka. Skad tyle
                nienawisci?
            • Gość: pracuś Re: Twarde dane i mity IP: *.vq.pl / *.vq.pl 03.07.04, 00:34
              Jak czytam ciebie EU to wzbiera we mnie antysemityzm. Ale jestem zbyt
              inteligentny , żeby upodobnić się do ciebie / złośliwość , brak przebaczenia
              prawdziwym zbrodniarzom : niemieckim nazistom/
              Jakbym napisał historię swojego dziadka to byś zaraz został antysemitą.
        • Gość: ANka Duby smalone EU. IP: *.ifn-magdeburg.de 02.07.04, 11:22
          Polacy maja bardzo dobra opinie w Europie. Zwlaszcza pod katem tego ze nie sa
          tak interesowni. A tak. Ja nie moge sie opedzic od kolegow ktorzy lataja po
          antykwariatach, wyszukuja ksiazki Lema, zachwycaja sie Przybyszewskim, pytaja
          czy w Polsce jest tak jak kiedys. Ze mozna wyjechac, przenocowac, zjesc tylko za
          usmiech.
          Moze i ta opinia troche na wyrost- dzisiaj. Ale to nie znaczy ze denuncjatorzy
          nie zdazaja sie w kazdym narodzie. Oni zdazaja sie wczesniej. A tytul artykulu
          ´Polacy donosza tez jest troche dziwny. Wlasnie on sugeruje ze jest to jatrzenie
          jednych Polakow przeciwko drugim.
          Wazne jest przestrzeganie zasad i szanowanie prawa, i w imie prawa, ktore sie
          szanuje (nie ktore zostalo narzucone przez okupantow) powinno sie przypadki
          takiej podlosci zglaszac. Ztymze robienie z tego sprawy miedzynarodowej jest tez
          nie na miejscu. Najpierw powinnismy zrozumiec ze przez szacunek dla siebie i
          innych powinnismy w ramach wiekszych i mniejszych spolecznosci lepiej ze soba
          wspolpracowac. A w Polsce jest wiele spraw, ktore wartoby rozliczyc do konca. Np
          zbrodnie NKWD. One sa wciaz nie rozliczone. Szkoda ze nie jest u nas tak jak w
          Niemczech. Gdy ktos nalezal do Stazi to wszystko bylo o nim wiadomo. Listy
          przynaleznosci sa ogolnie dostepne a nie ukryte, zamazane, tak ze trzeba sie
          domyslac kto nalezal do Partii po jego zawodzie itd.
        • Gość: ANka Czy Niemcy to tez Europa Zachodnia? IP: *.ifn-magdeburg.de 02.07.04, 11:28
          bo jesli tak - to z tym ´poziomem cywilizacji´ nie spieszylabym sie tak.
          Moze latwosc zycia. Ale czy latwosc zycia = poziom cywilizacji?
          Bo jesli chodzi o wyksztalcenie, gust i kulture ogolna- to bywa z tym roznie:)
      • wasniewski Re: Tutaj nie chodzi o szmalcownikow... 02.07.04, 09:00
        Różne przyczyny wzbudzają u nas obrzydzenie, jeśli jest Pan ciekawy to przekażę
        Panu całą korespondencję z IPN-em i ROPWiM jaką prowadzę by wyjaśnić sprawę
        bezimiennej mogiły w Sosnowcu. Zbrodnie przypisano Niemcom i wystawiono zresztą
        bardzo ciekawy pomnik, po protestach mieszkańców jako że zbrodni dokonano przed
        wkroczeniem Niemców, tablicę usunięto i jest to już od lat bezimienna mogiła.
        Według jednego z mieszkańców są tam „tylko” pochowani Żydzi i przyjaciele
        Żydów. Prawdziwi Polacy z Sosnowca mają na sumieniu również usunięcie z
        Mauzoleum Powstańców Górnośląskich trumien ze zwłokami powstańców by w ich
        miejsce chować miejscowych księży. Gratuluję samopoczucia.
        Andrzej Waśniewski
        • Gość: Zenon Re: Tutaj nie chodzi o szmalcownikow... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 09:33
          Czy bylby Pan tak uprzejmy i przyblizyl mi sprawe mogil w Sosnowcu?
          • wasniewski Re: Tutaj nie chodzi o szmalcownikow... 02.07.04, 10:24
            Udzielę kazdemu informacji, wystarczy połączyć się z moją skrzynka pocztową,
            jestem zawsze zalogowany.
            Mauzoleum Powstańców Górnośląskich powstało przed wojną, z okazji wybudowania
            była w Sosnowcu 100 tysięczna manifestacja. Mauzoleum przetrwało wojnę, po
            wojnie mauzoleum rozbudowano budując kaplicę, która pełniła funkcję kościoła.
            Pierwszego księdza pochowano tam 1990r do dnia dzisiejszego pochowano już
            kilku. Na moje protesty kaplicę wyremontowano, niestety w dalszym ciagu pełni
            ona funkcję niezgodną z pierwotnym przeznaczeniem.
            Identycznie postąpiono z bezimienną mogiłą, mogiłę wyremontowano wyszorowano
            pomnik i na tym zakończono swoje zainteresowanie tą mogiłą. Jest tam pochowany
            zamodrdowany sędziwy uczestnik Powstania Styczniowego Mieroszewski, oraz
            kilkanaście osób Żydów i Polaków. Zamordowani wszyscy zostali po wybuchu wojny,
            a jeszcze przed wkroczeniem Niemców. Było to dzieło bardzo aktywnych bandytów
            terroryzujących Polaków utrzymujących kontakty handlowe z Żydami, czy inne
            formy współpracy. W czasie wojny bardzo aktywnie współpracowali z Gestapo, po
            wojnie stanowili trzon UB w Katowicach i Zagłębiu Dąbrowskim. Specjalnością
            uprawianą do dzisiaj jest fałszowanie historii.
      • Gość: kosmita Re: Tutaj nie chodzi o szmalcownikow... IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.04, 14:08
        Winni powinni zoszac odnalezieni i ukarani, nie ma watpliwosci. Byli dobrzy i
        zli Polacy, jak dobrzy i zli sa ludzie w ogole. Bylo duzo, ktorzy narazali
        wlasne zycie, ratujac Zydow, ale byli tez mali, zalosni, prymitywni,
        zastraszeni, ktorzy zrobili duzo krzywdy. Trzeba ich odszukac i ukarac,
        wymienic z imienia i nazwiska. Pytanie, czy za pieniadze. Jest to obrzydliwe.
    • Gość: poszkodowana ZŁODZIEJ TO PRZECIEŻ TERAZ TAKIE MODNE POWIEDZENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 08:29
      ---właściciel? ale inny ? co mnie w życiu nakradli chyba ludzie ale ja jakoś
      nie dochodze jakiej oni są narodowości a może to żydzi kto wie tylko mówie
      niech CIĘ draniu BÓG OSĄDZInawet jak moja mama konała sama była w domu to w tym
      czsie ukradli jej pportfel spod poduszki
      GDZIE MIŁOŚĆ i zgoda tam znajdziesz BOGA ŻYWEGO AMEN
    • Gość: ix 60 lat po.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 09:01
      60 lat po wojnie to jednak wyglada na prowokacje majaca co innego na celu.
      Jednoczesnie czytam na tym samym ekranie - "izraelski helikopter ostrzelal
      rakietami palestynskich cywilow..." i cos sie we mne burzy - a moze wlasnie o
      to chodzi?
      • Gość: orka Re: Jedna z wielu mozliwosci IP: *.azorus.com / 24.222.13.* 02.07.04, 18:55
        Ciekawe kiedy ludzi oswieci, iz moze chodzic o wzbudzenie poczucia winy u Polakow celem latwiejszego wykreowania jakichs sztucznych roszczen. Skad ta nagla krucjata sprawiedliwosci po latach? Polecam "Elementy socjotechniki dla przedszkolakow" Kapitana Kirka.
    • Gość: elwin WSTYDZE SIE ZA POLAKOW IP: 195.94.201.* 02.07.04, 09:19
      to obrzydliwe
      • Gość: Berek_Joselewicz Re: WSTYDZE SIE ZA ŻYDÓW DONOSZĄCYCH SOWIETOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 17:58
        Tego nikt nie policzył, ale na pierwszy rzut oka wydaje się, że żydowskich
        donosów na Polaków było wielokrotnie więcej.
        Dlaczego nic w tym kierunku nie ma żadnych działań ? Ano dlatego, że po wojnie
        zapanował terror żydokomuny, a teraz władza jest w dalszym ciągu w rękach
        żydokomuny.
        Jak pozbędziemy się tej władzy, to wrócimy do tematu.
        • Gość: Janek Masz racje zydzi zrobili sobie z Polakow... IP: 69.156.8.* 02.07.04, 19:59
          chlopcow do bicia na kazda okazje a z Polski zydowska Republike Bananowa.
          Clkowita cisza Kwasniewskiego, Rzadu i Sejmu na te prowokacje i manipulacje
          mowi sama za siebie. Kwasniewski, Rzad i sejm powinni natychmiast podac sie do
          dymisji i byc postawieni przed Trybunalem Stanu poniewaz nie wypelniaja swoich
          konstytucyjnych obowiazkow wobec Polski i Narodu. Zamiast dbac o interesy
          Polski i Narodu oni napychaja sobie kieszenie i ulatwiaja wrogom rozbijanie
          Narodu i spoleczenstwa. To jest zdrada i skandal. Nasi politycy to to polscy
          Quslingowie.
    • martinnez Polacy już donoszą, a Żydzi kontrolują 02.07.04, 11:11
      Coz, to wszystko mi zle pachnie. Jak to mozliwe, ze jakas nacja w jakim kolwiek
      panstwie zaklada organizacje, ktora sklania obywateli, aby donosic jeden na
      drugiego, a poznie mogla wyciagac prawnie jakies korzysci z tego. przeciez to
      jest chore!!!! Czemu na to panstwo pozwala, jakie z tego ma korzysci??? Po co
      komu takie wyciaganie starych, zdartych i oklepanych tematow. Kto znowu na tym
      zarobi??? Oprawcow i tak nie zlapie sie bo, albo juz nie zyja, albo sa tak
      ustawieni ze nie da sie ich tknac. A po co ruszac ludzi, ktorzy przez
      przypadek, bo tylko chcieli przezyc, teraz po latach ciagac po sadach i wyrywac
      im ostatnia zlotowke z kieszeni.... Kto na tym znowu zarobi????????????????
      Chore panstwo, ze daje sie robic i chorzy ludzie na to ze daja sie wrobic w to
      oraz chorzy ci ktorzy to stworzyli!!!
      • wasniewski Re: Polacy już donoszą, a Żydzi kontrolują 02.07.04, 11:54
        Czy Pan nazywa Polakami bandytów mordujących i wydających Żydów, jeśli ktoś
        jest bandytą to mordował i wydawał również Polaków. Jeśli jest tak ustawiony,
        że nie dało się go tknąć, to właśnie jest okazja by go wreszcie dostać.
        • martinnez Re: Polacy już donoszą, a Żydzi kontrolują 02.07.04, 13:15
          Sz. Panie Wasniewski.. ja nikogo nie nazywam Polakiem... chodzi mi jedynie o
          to, ze jak to mozliwe, iz przedstawiciel jednego panstwa ( w tym przypadku
          Izrael) jest wstanie wskrzesic organizacje w drugim panstwie (Polska), ktora ma
          namow, sklonic do wydawania drugiej osoby i jak w "sytemie" kazdy, kazdego moze
          zglosic do danej organizacji, a ona zacznie grzebac za pozwoleniem panstwa w
          jego papierach. Na jakich zasadach ow organizacja ma takie mozliwosci i kto za
          tym stoi, kto za to placi i czemu ma to sluzyc??? Moim zdaniem w tamtych
          paranoicznych czasach (ktore nadal odbijaja sie echem) każdy czloweik chcial
          przezyc. I uswiadamiam sobie przed jakimi wyborami ow ludzie stawali, albo oni
          albo tamci. I teraz tyle lat po tamtych wydarzeniach znowu wykopuje sie topor
          wojenny i walczy sie z wiatrakami, zamiast myslec jak te wszystki nie mile
          sprawy uleczyc w sercach i pracowac nad tym, aby uniknac podobnego losu.
          Mowi Pan, zeby teraz dopasc zbrodniarzy i wytoczyc im procesy - dorwac im sie
          do gardla. A moim zdaniem jezeli juz dojdzie do rozprawy i byc moze do skazania
          winnych (tych co pociagneli za spust), o ile dojdzie, to i tak my podatnicy
          zaplacimy za to. A moze sie to przerodzic w polowanie na czarownice.
          A nielepiej te pieniadze przeznaczyc na dzieci, ktore nie maja co jesc, gdzie
          mieszkac, uczyc wlasnie TE dzieci milosci do drugiego czlowieka, a nie
          pozostawiac je wlasnemu losowi??
          Z drugiej strony, te dzieciaczki powinny wiedziec jaka jest historia
          ludzkosci, ale zeby byly uczone ze to wszytko to bledy ludzi, patrzac na cala
          planete Ziemie, a nie tylko wina jednostek, i uswiadomic im, ze trzeba to
          wiedziec i uczyc sie na bledach i unikac ich.

Pozdrawiam
          • Gość: Zenon Re: Polacy już donoszą, a Żydzi kontrolują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 16:08
            1. CSW nie jest rzadowa organizacja izraelska lecz prywatna organizacja
            stworzona przez S.Wiesenthala w jednym z panstw Europy Zachodniej i dzialajaca
            juz od kilkudziesieciu lat. Moze sie ona poszczycic ogromnymi osiagnieciami w
            sciganiu odpowiedzialnych za Holocaust, a w swym dzialaniu wspolpracuje z
            setkami innych instytucji rozsianych po calym swiecie.W tym takze z polskim IPN.
            2.CSW jest finansowana przede wszystkim z datkow - glownie spolecznosci
            zydowskiej. Udzial Polski w jej utrzymaniu jest rowny zeru.
            3. O zapomnieniu o zbrodniach nie ma mowy. Wlasnie w imie przyszlosci. Aby
            repetycja nie byla mozliwa. Aby kazdy zbrodniarz - przeszly i potencjalny -
            mial swiadomosc ze kara go nie minie.
          • Gość: moscicki Polska, polacy, zydzi IP: *.chem.cornell.edu 02.07.04, 17:09
            Mysle, ze dyskutujac tutaj zazarcie zapominacie o jednym: Polska przez wieki
            byla podzielona poziomo - etnicznie (polacy, zydzi, ukraincy, litwini itp itd)
            ale i pionowo - klasowo (arystokracja, szlachta, mieszczanstwo, dwie grupy
            wiejskie - zagonowa szlachta i chlopi popanszczyzniani). Pospolitym "klejem"
            polsko-tworczym bylo podobienstwo jezykow slowianskich (nie do konca - Holocaust
            polakow na Wolyniu) i podobienstwo sytuacji ekonomicznej sprzyjalo powolnemu
            zacieraniu granic etnicznych i klasowych (ojciec mojej matki byl bosonogim
            chlopem-szlachcicem z szabla, ktorego przodkowie byli w "partiach" stycznia i
            listopada, babka zas byla z wioski popanszczyznianej chodzacej dorzynac lub
            denuncjowac rannych powstancow styczniowych i listopadowych; antropologicznie i
            mentalnie tez ciagle sa inni: w kosciele latwo ich rozpoznac bo jedni sa o glowe
            wyzszi od drugich, chlop w chlopa; jedni siedza i chlaja wodke, drudzy od dawna
            przez Siemiatycze do Belgii za praca jezdza): niewiarygodne, ze po tylu latach,
            co tez ja mowie - wiekach - obie spolecznosci wiejskie, zyjace tak dlugo w
            identycznych warunkach spoleczno-ekonomicznych "pamietaja" o swoich korzeniach.
            Przywodzi to porownanie wilkow i hien, wspolne geny a jaka roznica.

Wiec co dziwowac, ze Zydzi zyjacy w diasporze sami niejako wyizolowali sie i
            skazali na pozycje "obcego" w tym narodzie narodow, w ktorym jedno jest tylko
            pewne: polski jezyk. Bo Polak Polakowi nigdy nie byl rowny.
      • Gość: Dziadek Re: Polacy już donoszą, a Żydzi kontrolują IP: 212.182.114.* 02.07.04, 13:29
        Nasze państwo pozwala na bardzo wiele, np. wycieczki z Izraele ochraniają
        ludzie z MOSAD-u, którzy są uzbrojeni. Kto im pozwala prezenieść broń przez
        bramki na lotniskach?
        • Gość: polak Re: wiec niektórzy czują sie niepewnie IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 14:59
          a co, postraszył się jakis agent bronią? za co?
    • bagarmosen Re: Polacy już donoszą 02.07.04, 11:13
      Wszystkim "Polakom" życzę obfitych połowow .Won!! od Podlasia - pan zuroff
      niech poczyta o sobie na stronach internetowych KIM WLAŚCIWIE JEST!!!!JESTEM Z
      LOMŻY 12 KM OD JEDWABNEGO I Z N A M P R A W D Ę. GDYBY NIE NAPAŚĆ
      NIEMCÓW W 1941 ROKU PISALABYM Z SYBERII Z OSTATNIEGO TRANSPORTU!!!!!!!!!
    • Gość: Janek Dlaczego nie we Francji np.? IP: *.gdynia.mm.pl 02.07.04, 11:29
      Zastanowiliście się - filosemici?
      • Gość: Janek Re: Dlaczego nie we Francji np.? IP: *.gdynia.mm.pl 02.07.04, 11:32
        Dlaczego takiej akcji nie zrobiono np. we Francji - a jedynie w krajach
        współpracujących z państwami Osi - oraz w Polsce?

Przyjazń z Zydami? Niestety, ale oni nas najwyraźniej nienawidzą.
        • Gość: EU Re: Dlaczego nie we Francji np.?- do Janka IP: *.securenet.net / *.securenet.net 02.07.04, 15:47
          Dlaczego nie we Francji, chamie? Bo we Francji nie bylo pogromow i mordowano
          naszych w tak bestialski sposob jak w Polsce. Slowo "pogrom" pochodzi z jezyka
          polskiego i jest uzywane w wielu jezykach, bo Polska jest synonimem bestialstwa
          i antysemityzmu. A pogromy organizowano nawet w czasach powojennych - przyklad
          Kielec. A rok 1968? To byl w pewien sposob wielki pogrom zorganizowany odgornie.
          Nie mamy powodu, zeby was lubic. Jestescie banda niecywilizowanych drani,
          niewdziecznych za to, co wam dalismy przez 700 lat naszego pobytu na ziemiach
          polskich.
          • Gość: orka Re: do EU IP: 5.5.* / 80.58.14.* 02.07.04, 19:54
            Zeby nie bylo nieporozumien musze wyjasnic, iz nie jestem ani polakiem ani arabem ani zydem. Przygladam sie tej dyskusji i zastanawia mnie dlaczego zydzi podejmuja nieustannie temat meczenstwa jakie im zadano w Polsce nie z winy polakow. Jestem tu z przerwami kilka lat i ciagle slysze jak jacys zydzi wygrzebuja krzywdy dokonane na nich przez niemcow starajac sie przeniesc wine na polakow. Mam wrazenie, ze to jakis sociotechniczny trick majacy na celu stworzenie jakichs roszczen, na ktore ostatnio moda. Pewne jest, ze akcja bedaca przedmiotem tej dyskusji nie zjedna w Polsce wielu przyjaciol narodowi "wybranemu" a moze spowodowac nastepny pogrom. Po co to jatrzenie? We Francji byly pogromy szczegolnie w czasach drugiej krucjaty. Okrucienstwo bylo podobne do tego w Jedwabnem roznica tylko taka, ze francuzi robili jatke z wlasnej inicjatywy a nie z inicjatywy np. niemcow.
            After the Second Crusade (1147-49), a long period of persecution began. French clergyman gave frequent anti-Semitic sermons. In some cities, such as Beziers, Jews were forced to pay a special tax every Palm Sunday. In Toulouse, Jewish representatives had to go to the cathedral on a weekly basis to have their ears boxed, as a reminder of their guilt. France’s first blood libel took place in Blois in 1171 and 31 Jews were burned on the stake.

The situation detiorated during the rule of King Philip Augustus. Philip was raised believing that Jews killed Christians and, therefore, held an ingrained hatred toward the Jews. After four months in power, Philip imprisoned all the Jews in his lands and demanded a ransom for their release. In 1181, he annulled all loans made by Jews to Christians and took a percentage for himself. A year later, he confiscated all Jewish property and expelled the Jews from Paris; he readmitted them in 1198, only after another ransom was paid and a taxation scheme was set up to procure funds for himself.

In 1215, the Fourth Lateran Council forced Jews to wear a badge in the provinces of Languedoc, Normandy and Provence.

More anti-Jewish persecutions took place in the western provinces during the rule of Louis IX (1226-70). In 1236, crusaders attacked the Jewish communities of Anjou and Poitou and tried to baptize all the Jews, those that resisted were killed. An estimated 3,000 Jews were murdered.

In 1240, Jews were expelled from Brittany and the famous disputation of the Talmud began in Paris. The Talmud was put on trial and was subsequently burned in 1242. Despite the persecution, Jews managed to remain active in money-lending and commerce. Jews expelled from England were also admitted into France. Again, in 1254, Jews were banished from France, their property and synagogues were confiscated, however, after a couple of years, they were readmitted.

Phillip IV the Fair ascended to power in 1285. In 1305, he imprisoned all the Jews and seized everything they owned except the clothing on their backs. He expelled 100,000 Jews from France and allowed them to travel with only ones day’s provisions. Phillip IV’s successor, Louis X, allowed the Jews to return in 1315.

Nic dobrego z tego wszystkiego nie wyniknie ani dla zydow ani dla polakow. Polska jest wg EU synonimem bestialstwa i antysemityzmu. Mysle, ze gdyby ktos w moim domu zaczal wyzywac mnie od bandy niecywilizowanych, niewdziecznych drani niekoniecznie bym go polubil bez wzgledu na to co robil przez ostatnie 700 lat. Teraz przyszlo mi do glowy, ze uderzajacy jest fakt, iz gdziekolwiek pojawia sie diaspora zydowska tam wybuchaja konflikty. What the heck is the matter?
          • dem0kryt Re: Dlaczego nie we Francji np.?- do Janka 02.07.04, 20:33
            Słowo "pogrom" pochodzi z języka rosyjskiego. Myślę, że Pani (Pan?) troche sie
            zapędziła. Nie neguje faktu istnienia pogromów w POlsce, nie neguje faktu
            istnienia antysemityzmu (istnieje do dziś - antysemityzm w kraju bez Żydów!),
            ale Pani podażą tropem tych właśnie zajadłych antysemitów w soich uogólnieniach
            i kalkach. Przez 700 lat Żydzi tutaj żyli - dlacze w pewnym okresie było ich
            tutaj więcej niż gdzie indziej w Europie? Bo tutaj spotkali sie z tolerancją, bo
            tutaj pozwalano im być Żydami. W I RP Żydzi byli czwartym stanem, obok szlachty,
            mieszczaństwa i chłopstwa. Mieli swój samorząd i swoje przywileje.

II wojna światowa to tragedia. W Polsce było wielu szmalcowników, wielu też
            takich, którzy wykorzystując sytuację chceli się wzbogacić na Żydach lub po
            prostu wyrazić im swoja niechęć. Czytałem przedwojenne, polskie gazetki endeckie
            i wiem ile w nich było jadu i nienawiści. Dlaczego bło ich wielu? Bo w Polsce
            żyło też najwięcej Żydów, więcej niż gdzie indziej w Europie. Dlatego też w
            Polsce najwięcej Żydów zginęło. Ale było tez najwięcej Polaków, którzy ratowali
            Żydów. Niech Pani nie zapomina i o tym.

Nie wiem, kto komu dał więcej przez te 700 lat. Obie strony zyskały, obie strony
            straciły na tym, że dziś w Polsce nie ma już Żydów i ich kultury. Polacy zostali
            sami ze sobą i skutki tego widać m. in. na tym forum.
          • Gość: kloss Dlaczego nie we Francji np.? IP: 195.205.63.* 05.07.04, 16:37
            Drogi EU
            Gwoli ścisłości słowo pogrom pochodzi z języka ukraińskiego, ale faktycznie
            jest używane w wielu językach. Skoor sięgasz aż 700 lat w przeszłość to
            pamiętja, że Kaizmierz wielki przyjął do Polski Żydów i cieszyli się oni opieką
            króla. W tym czasie w Europie Zachodniej piekli się na stosach. I to nazywasz
            barbarzyństwem. Przez tą wspólną historię daliśmy sobie wzajemnie wiele rzeczy
            i nie powinniśmy oskarżać się o niewdzięczność
    • Gość: Zniesmaczony Re: Polacy już donoszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 11:32
      Takie coś mogli wymyśleć tylko Żydzi.
      A czy Izrael wyda nam zbrodniarzy narodowości żydowskiej, którzy dopuścili się
      ludobójstwa na terenie Polski w obozach pracy?
    • Gość: adr. Re: Polacy już donoszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 11:56
      Co to za sprawiedliwość podparta pazernością na 10.000 zł ? Taką obłudę mógł
      wymyślić tylko zakłamany żyd.
      • Gość: polak Re: wykaż różnicę, faszystowska gnido IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 15:02
        pomiedzy nagrodą za wskazanie mordercy polaka, wyznaczona przez policję, a
        nagrodą wyznaczoną za smierć żyda, wyznaczoną przez csw. bo jeżeli jej nie ma,
        to rozumiem ze jestes przeciwny KAŻDEJ nagrodzie pienieznej za pomoc w ujeciu
        przestepcy, ogłaszanej w tym kraju?
        • Gość: 306 Re: wykaż różnicę, faszystowska gnido IP: *.ic.invar.com.pl 02.07.04, 15:14
          To nie do mnie, ale powiem Ci, ze roznica w zasadzie jest zadna, co wbrew
          pozorom nie przemawia na korzysc Twojej argumentacji. Policja po to oferuje
          nagrody, aby wlasnie sklonic osoby z polswiatka, z najblizszego otoczenia
          przestepcy, do wydania go w rece wladz. Rozumiesz? Bo jasniej nie umiem.
    • Gość: Mrozek Re: Polacy już donoszą IP: *.adlex.com 02.07.04, 12:10
      Uprzejmie donosze, ze moj sasiad nie donosi
    • Gość: a A co z Żydami z SB? Na nich tez mozna kablowac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 12:15
      A co z Żydami z SB? Na nich tez mozna kablowac?
      • martinnez Re: A co z Żydami z SB? Na nich tez mozna kablowa 02.07.04, 13:20

Mozna zawsze sprobowac, ale trzeba pamietac, ze oni moga szybciej przeszperac
        Twoj zyciorys, niz zyciorys, kogokolwiek z SB i z ziemi swietej :)))

Pozdrawiam
      • Gość: McMac Albo co z Żydami - policją w Getcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 00:14
        Policja żydowska powszechnie uchodziła za najbardziej okrutną, nieraz bardziej
        niż SS-mani. Wielu z tych zbrodniarzy na pewno przeżyło wojnę (holocaust
        survival?).
        Czy na nich też można donosić? Czy to jest tabu?
    • Gość: Arek Dlaczego tytuł taki perioratywny? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 13:58
      Dlaczego od razu donosza? Przekazują informacje, które mogą przyczynić się do
      ukarania morderców! Nie widzę w tym nic złego!
      • Gość: bekart Re: Dlaczego tytuł taki perioratywny? IP: *.arcor-ip.net 02.07.04, 14:08
        ktos pisal powyzej o Francji - ja bym dodala Holandie - szczegolnie zasluzona w
        denuncjowaniu zydowskich wspolobywateli. Mysle,ze ta akcja odwraca uwage od
        rzeczywistych sprawcow tragedii. Denuncjowanie jest moralnie potworne i
        denuncjator jest moralna swinia ale nie jest przeciez zbrodniarzem.
        • Gość: bekart dodatek do powyzej IP: *.arcor-ip.net 02.07.04, 14:22
          w roznych aukcjach internetowych - szczegolnie e-bay-Niemcy no i allegro -
          masowo pojawiaja sie przedmioty zydowskie - korespondencja, przedmioty gettowe -
          prawdziwe i falszywe z okresu Holokaustu i przed - pytam kto tymi przedmiotami
          handluje - przeciez nie wlasciciele.
      • Gość: Obserwator KAŻDĄ AKCJĘ ..DOWSKĄ C...E PODŁOŚĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 18:25
        I to pod każdą szerokością geograficzną, czy w Polsce, czy w Palestynie.
        Za Żydami snuje się zawsze kłamstwo, fałsz, podłość i podstęp.
        Urodzeni do krętaczenia. Na forum widać ich w pełnej "krasie".
        • Gość: Obserwator KAŻDA AKCJA ZYDOWSKA NACECHOWANA JEST PODŁOŚĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 18:28
    • Gość: Krzysztof Re: Polacy już donoszą IP: *.oepd.com.pl / 83.136.227.* 02.07.04, 14:16
      Kraj który chroni zbrodniarzy którzy dopuścili się zbrodni ludobójstwa oraz
      wszelkiej maści przestępców tylko dlatego że są Żydami, nie ma prawa do
      ferowania wyroków wobec nikogo, nawet zbrodniarzy hitlerowskich. Rząd Polski
      pownien interweniować w tej sprawie i zmusić Żydów do nie mieszania się w sprawy
      wewnętrzne Polski, no chyba że Izrael odda Gąsiorowskiego i Morela. Osobiście
      uważam że osoby które donosiły na Żydów powinny zostać skazana ale dotyczy to
      również Litwinów donoszących na Polaków oraz Żydów którzy robili to samo
      denuncjując Polaków w Wilnie okupantom z CCCP. Natomiast Izrael traktuje te
      sprawy wybiórczo i do tego w bardzo niegodny sposób.
      • Gość: Zenon Re: Polacy już donoszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 16:15
        Czyzby IPN zajmowal sie puszczaniem latawcow a nie wykrywaniem i wylapywaniem
        zbrodniarzy okresu wojny i realnego socjalizmu? Niezaleznie od ich pochodzenia?
        O ile wiem wlasnie to robi. Ergo: jest polskim odpowiednikiem CSW.
        • Gość: Janek IPN to kukla zydow do manipulowania Polski. IP: 69.156.8.* 02.07.04, 21:04
          Przestan mydlic i bic piane farbowany lisku.
          • Gość: Kukla zydowska Re: IPN to kukla zydow do manipulowania Polski. IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.07.04, 23:07
            Jako z krwi i kosci kukla zydowska, namawiam cie, Janku, do popracowania w
            wolnych chwilach nad swoja polszczyzna. "Manipulowac" mozna kims lub czyms, a
            nie kogos, cos. A wiec poprawnie mowimy "manipulowanie Polska" a nie Polski.
            Caluski, patriotyczny nieuku.
            • Gość: Janek Re: IPN to kukla zydow do manipulowania Polski. IP: 69.156.9.* 03.07.04, 00:30
              Ja z krwi i kosci, a takze z dziada pradziada patriota polski napisalem 'IPN to
              kukla zydow do manipulowania Polski'. Do manipulowania kogo czego, Polski.
              Gdybym chcial uzyc Polska to bym napisal; 'IPN sluzy zydom do manipulowania
              Polska'. Czyli do manipulowania kim czym, Polska. Masz problemy becwale ze
              zrozumieniem podstawowych rzeczy w naszym pieknym polskim jezyku, jak
              kazda 'kukla zydowska' z reszta. Niestety wcale mnie nie dziwi i chyba stad te
              wszystkie problemy.
              Caluski, niedouczona kuklo zydowska.
    • Gość: majksee Re: Polacy już donoszą IP: *.com.pl 02.07.04, 14:38
      Zawsze znajdą się gdnidy, które sprzedadza - nie ważne kogo, ważna za ile ...
      Niemcom, czy Żydom, bez znaczenia. Wstyd.
      • Gość: Zenon Re: Polacy już donoszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 16:17
        Jakby mi czego zabraklo w Twoim wywodzie, np. o przewadze zbrodniarzy "naszych"
        nad zbrodniarzami "nie naszymi".
      • Gość: Zegota Ja bym jej te kolczyki razem z uszami poobrywal IP: 152.75.124.* 02.07.04, 21:55
        Pyta Polak Polaka:Jak to jest, ze w Polsce szerzy sie wciaz antysemityzm a
        prawie wszyscy Zydzi juz wyjechali.
        -To bardzo proste. Zydzi wyjechali a antysemici zostali!

Kiedy czyta sie te historie o ludziach, ktorzy denucjowali sasiadow to ogrania
        czlowieka przerazenie. Przeciez to moze sie powtorzyc. Jak nie Zydzi to
        homoseksualisci, cyklisci, masoni i inni "odmiency" moga pasc ofiara
        nadgorliwych sasiadow. Ten polski ped do szybkiego wzbogacenia sie, najlepiej
        kosztem innych, to nasza cecha narodowa. Orznac, oszukac, ukrasc, wuludzic,
        wycyganic (pryzpraszam Romow)-po prostu NACHAPAC SIE! A potem albo zwiac albo
        rznac glupka. Czy ta mentalnosc kiedys zostanie zmieniona? Ile trzeba na to
        czasu? Czy przyszle pokolenia beda wreszcie "normalne".? Nie mozna wszystkiego
        zwalac na komunizm. Tacy jestesmy i koniec. A tym co proponuja "wyjazd",
        odpowiadam krotko:"Milcz wszawy chlystku i nie zabieraj glosu bo jestes na to
        za glupi!. Pilnuj krow i sluchaj ksiedza Rydzyka. Tylko do tego sie nadajesz.
        • Gość: Janek Do Zegoty IP: 69.156.9.* 03.07.04, 00:50
          Jak ktos pisze takie brednie jak: "I zastanawia mnie rowniez niska moralnosc
          polskiego spoleczenstwa, gdzie taka niesprawiedliwosc jest akceptowana. Taki
          prymitywizm i brak wrazliwosci, bo inaczej nie da sie tego wytlumaczyc.
          Popieram akcje donoszenia. Polskie organa sprawiedliwosci sa obsadzone przez
          prymitywnych ludzi, ktorych mozna latwo przekupic i ktorych nie wzruszaja
          dramaty ludzkie. "
          Jezeli w Polsce jest taki; prymitywizm, niska moralnosc, niesprawiedliwosc,
          przekupstwo itp. to niech facet zrobi sobie dobrze i wyjedzie, po co ma sie
          meczyc. A tobie jak myslisz ze ci bedzie smutno to zabierz sie razem z nim i
          nie rznij Zegoty przemadrzaly dupku frasobliwy.
    • Gość: Tinka Re: Polacy już donoszą IP: 217.8.161.* 02.07.04, 15:21
      No i proszę dlatego czasem się wstydzę, że jestem Polką,donosiciele, kapownicy
      cholerni dla samej prawdy to gówno a za forse to proszę są chętni, fuj, brzydę
      się Wami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • epupecki Re: Polacy już donoszą 02.07.04, 15:21
      Mordercy powinni być ukarani niezależnie od tego jakiej są narodowości i kogo
      mordowali. Zastanawia mnie tylko postawa ludzi, którzy wiedząc o zbrodniach
      wiedzą tą się dzielą dopiero gdy na tym mogą zarobić!
      • wasniewski Re: Polacy już donoszą 02.07.04, 15:37
        Bezskutecznie od roku próbuję podzielić się swą wiedzą na temat zbrodni z IPN
        Katowice.
        Dlaczego tego nie zrobiłem wcześniej, z bardzo prozaicznej przyczyny, byłem
        wychowany w strachu przed mafią i to już w czasie realnego socjalizmu, gdy o
        mafii nikt nic jeszcze nie wiedział. Za swą wiedzę na ten temat w latach
        siedemdziesiątych zginął kolega i jego syn. Dzisiaj jestem jestem już w tym
        wieku, że oczywiście jak każdy człowiek boję się śmierci, ale lęk przed nią już
        mię nie paraliżuje.
        • epupecki Re: Polacy już donoszą 02.07.04, 15:53
          Przeczytałem Pana wpisy.Jest Pan nadzwyczaj dzielnym człowiekiem.
          Jestem przekonany, że akurat Pana nie pieniądze motywowały do tych działań.
    • Gość: Kloss Re: Polacy już donoszą IP: 195.205.63.* 02.07.04, 15:32
      Nie miałbym nic przeciwko tej kacji gdyby Żydzi jednocześnie otowrzyli w
      Izraelu infolinię do wyłapywania swoich zbrodniarzy, którzy mordowali i mordują
      Palestyńczyków. Ile jeszcze minie czasu, gdy przejrzymy na oczy. Ciągle mydlą
      nam oczy, tym że naród żydowski jest poszkodowany. Patrzcie co się dzieje na
      ziemiach palestyńskich: niszczenie domostw, rozjeżdżanie czołgami. Druga rzecz
      dlaczego mówimy o naszych szmalcownikach i mieszkańcach Jedwabnego, a
      zapominamy o zbrodniarzach spod znaku Dawida (z sowieckiej partyzantki), którzy
      podczas ostatniej wojny światowej wymordowali polskich mieszkańców dwóch wiosek
      na Białorusi: Nalibok i Koniuch. Był to bodajże rok 1943. Dyskusję na ten temat
      prowadzili nasi historycy, ale ich głos zginął pośród nawały propagandy
      związanej z mordem w Jedwabnem. Przeprosilismy i nie wypieramy się tego, ale
      niech żydzi zrobią to samo. Podobno powstał film w Australii, gdyż tam
      wyemigrowali uczestnicy tych wydarzeń. Mordercy nie ukrywali swoich czynów.
    • Gość: polka Obrzydliwa akcja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 15:51
      Niesmaczne i tyle..
    • Gość: Michal R Zydzi to wielka banda klamcow!!!!!!!!!! IP: *.client.comcast.net 02.07.04, 15:58
      Wielu Zydow, na Podlasiu donosilo do NKWD na Polakow i wielu z nas zginelo na
      Syberji, i jak to mozna mowic o pogromach zydowskich jak to zydzi zaczeli
      wszystko i sa problem sami dla siebie. Lepiej jakby wszyscy wrocili do Izraela
      i tam sie rzadzili

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka