13.09.04, 22:47
Chciałbym nabyć dobry dyktafon. Stąd pytanie... jaki model polecacie? Nie
myślę o funkcji dyktafonu "wbudowanej" w komórkę, tylko o urządzeniu pt.
dyktafon jako takim. Koniecznie z możliwością przerzucania nagrania do
komputera. Jeśli mniejsze prędkości nagrywania mają znacząco niekorzystnie
wpływać na jakość, to również z opcją wymiennych kart pamięci. Zależy mi
głównie na opiniach osób, które używają dyktafonu i na ich zdaniu nt.
używanego modelu.
Z góry dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji co do zakupu.

PS. Pytam tutaj, z racji używania dyktafonów przez ludzi mediów.
Obserwuj wątek
    • iamtomi Re: Dyktafon 16.09.04, 01:05
      Ja na Twoim miejscu zainwestował bym nie w dyktafon ale w minidisc. Wiem, że
      cena może odstraszyć (najtańszy model od około 900 zł
      www.sonystyle.pl/main/shop/catalog?productId=prod900200 ) ale to bardzo
      dobry nabytek. Do tego kupujesz kasetki za ok 7 zł. sztuka, które mieszcza do
      80 minut, wiec mozesz przechowywac nagrania na minidyskach albo zrzucac do
      komputera. A to robisz bez problemu przez minijacka. Oczywiscie jeszcze trzeba
      wyposazyc sie w mikrofon (sony - 60 zł) i masz już niezły sprzęt do nagrań :)
      • ahorn Re: Dyktafon 16.09.04, 08:04
        W tej materii jestem laik - czy w przypadku minidisc-u i dyktafonu możemy mówić
        o porównywalnej jakości nagrywanego i odtwarzanego dźwięku, czy są jednak
        jakieś różnice?
        • iamtomi Re: Dyktafon 16.09.04, 23:48
          Zdecydowanie lepszą jakość daje minidisc. Zresztą zalezy ona tez od rodzaju
          mikrofonu jaki wykorzystasz do nagrania. Aby wytłumic trochę zewnętrzne dźwięki
          na mikrofon nałóż gąbkę.
          Natomiast jeśli chodzi o dyktafon: przeważnie posiada on wbudowany mikrofon,
          nie są one za dobre, słychac szumy i trzaski.
          Na jakość otrzymanego nagrania może wpłynąć też nośnik, na którym zapisujesz:
          - w dyktafonie: taśma magnetyczna (dzwięk analogowy)
          - w minidiscu: kasteka minidisc (dźwięk cyfrowy).
          • Gość: Który typ? Re: Dyktafon IP: *.neonet.slask.pl 17.09.04, 10:25
            Jaki typ?
          • ahorn Re: Dyktafon 18.09.04, 21:50
            Mikrofon rozumiem, to jest argument, ale co do nośnika, to mówimy o dyktafonie
            cyfrowym. W każdym razie dzięki za radę.
            • iamtomi Re: Dyktafon 19.09.04, 03:26
              Spoko :)
              Cieszę się, że mogłem pomóc :)
    • Gość: hej !! Polecam marke : Sony-Michnik-privesound- 2003 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 07:02
    • Gość: Madziaa Re: Dyktafon IP: 188.116.36.* 30.10.13, 13:04
      no ja bylam zmuszona do kupna dyktafonu poniewaz nie dawalam rady pisac w tempie slowotoku mojego wykladowcy zdecydowala sie na zakup w sklepie internetowym matrix media bo nie mam czasu isc do sklepu gdyz od rana do nocy siedze na tej uczelni ale co tam :P aa jezeli chodzi o model to wybralam dyktafon sony ICD-UX200R i dlugi czas trzymania i obsluga banalna ;)
    • grazzynka1 Re: Dyktafon 14.11.15, 18:18
      U nas w redakcji korzystamy z takiego dyktafonu: www.sklep-seko.pl/dyktafon-linearny-gl-110pro-4gb-p-53.html i jest naprawdę dobry. W "terenie" przydaje sie też jedna z jego funkcji - tryb ukrytego nagrywania, dyktafon wyglada na wyłączony a tak naprawdę cały czas nagrywa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka