Dodaj do ulubionych

Dwunastolatek poprawia encyklopedię

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 10:00
Im mniej o nas wiedzą, tym lepiej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pinezka W encyklopedii Encarta f-my Microsoft też... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.05, 10:22
      ...można poczytać rozmaite "rewelacje" o Polsce i krajach sąsiednich. Pisałam
      swego czasu, że we Wrocławiu nie produkuje się np. cygar i że łacińska nazwa
      pisana jest (i zawsze była) z W na początku. Cytacik: "...engaged in the
      manufacture of machinery,... and cigars. [© 1993-2003 Microsoft Corporation.
      All rights reserved.]
      Mieszkam tu od 35 lat i w życiu nie widziałam cygara czy choćby
      nędznego "Fajranta" wytworzonego w moim mieście.
      Podobne "wynalazki" "doczepiono" także do Poznania czy Warszawy. Zauważonych i
      zgłoszonych błędów nie poprawiono; w najnowszej edycji Encarty wciąż są.
      Wygląda na to, że wiedzą lepiej i weryfikować nie warto.
      • Gość: nsss Re: W encyklopedii Encarta f-my Microsoft też... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 11:43
        ja nawet do nich pisalam, bez odzewu! wciaz sa bledy!
      • Gość: Persefona Black Re: W encyklopedii Encarta f-my Microsoft też... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 17:47
        teksty byly jeszcze w miare, ale zdjecia e Encarcie to juz legenda!
        Warszawa z lat 60 tych, oraz jakas dziura w skale zatytuowana -"Wieliczka-
        najwieksza kopalnia soli w Polsce", No i zdjecie jakichs staruszkow w waciakach
        i gumofilcach, siedzacych na ziemi i przebierajacych w kartoflach z
        podpisem "Głównym pozywieniem Polakow sa ziemniaki"...
        Wielu znanych mi obcokrajowcow sadzilo, ze w Polsce rozwoj technologii
        zatrzymal sie na poziomie lat 60 tych. denerwuje mnie to, ze zagranica wiele
        osob traktuje Polakow z poblazaniem, litoscia i wspolczuciem, jako
        ograniczonych biedakow z dzikiego wschodu...
    • Gość: qwerty Re: Dwunastolatek poprawia encyklopedię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 10:45
      to i tak dobrze, ze wiedza gdzie jest Polska
    • Gość: bhvh Re: Dwunastolatek poprawia encyklopedię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 11:45
      ignorancja polski! szkoda,ze my nie piszemy,ze krolowa anglii jest ksiezna anna, a
      premierem margaret de gaulle
    • Gość: Y. Re: Dwunastolatek poprawia encyklopedię IP: 213.134.132.* 27.01.05, 14:14
      Dobry nick, pasuje Ci. Niemniej im mniej wiemy o tobie, tym lepiej,,,
    • Gość: yes Re: Dwunastolatek poprawia encyklopedię IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.01.05, 15:55
      stypendium rządu polskiego byłoby bardzo na miejscu
    • Gość: polonus z Lyonu PRZYKLADOWE KRETYNSTWO EUROPY ZACHODNIEJ IP: *.adsl.proxad.net 27.01.05, 17:11

Gdy bylem malym chlopcem i mialem klopoty z historia krazyl wsrod nas
      krotki wierszyk ,ktory kpil sobie chronologii historycznej:

"Gdy Kara Mustafa ,Wielki Mistrz Krzyzakow prowadzil swe wojska przez Alpy
      na Krakow itd."

Tak jak ten wierszyk tak samo wyglada albo jeszcze gorzej erudycja i znajomosc
      geografii i historii u przecietnego mieszkanca Europy Zach.
      Natomiast napuszenie i zadecie na temat ich wielkosci jest odwrotnie
      proporcjonalne do ich inteligencji.
      Wiec mnie to wcale nie dziwi
    • Gość: kowcik Re: Dwunastolatek poprawia encyklopedię IP: *.devs.futuro.pl 27.01.05, 17:25
      cóż, w samym artykule jest pomyłka - chłopak nazywa się George, co wydaje się
      bardziej prawdopodobnym brytyjskim nazwiskiem niż Goerge, tak też nazywa go
      Londyński Times: www.timesonline.co.uk/article/0,,4484-1457004,00.html
      • Gość: Pinezka Polish Belovehskaya Forest IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.05, 18:01
        Londyński Times jest jeszcze lepszy niz GW, bo trudno uznac fragment "...Polish
        Belovehskaya Forest.." za literowke jak w nazwisku 12-latka. Jesli ktos z
        redakcji Timesa chcial koniecznie zapisac fonetycznie nazwe puszczy, zrobil to
        nieumiejetnie i blednie.
        • carnivore69 Re: Polish Belovehskaya Forest 27.01.05, 18:32
          Na marginesie - panstwo nad Dniestrem nazywa sie Moldowa, a nie Moldawia.

• Gość: dg Chocim istotnie leżał w Mołdawii IP: *.crowley.pl 27.01.05, 20:05
            Pewien problem wiąże się z tym, że zamek Chocim rzeczywiście leżał w Mołdawii,
            ale tej dawniejszej, nie pokrywającej się ze współczesną Republiką Moldowy.
            Jeśli Britannica wspominała o przynależności Chocimia w XVII w. to nie uczyniła
            błędu.
        • Gość: MiS Re: Polish Belovehskaya Forest IP: *.icpnet.pl 27.01.05, 20:29
          Jak bowiem wiadomo "w Puszczy Białowieszczańskiej jest las !". Redaktorzy
          Timesa wyraźnie nasłuchali się Dudka.
    • Gość: juz jestem cholera, długo mnie nie było, wracam i widzę IP: 62.233.214.* 27.01.05, 22:48
      że i moldawia i ukraina już do nas należą. co to sie, panie, porobiło?

...a co, a co z rosją? moze mi ktoś wyjasnić?
      • Gość: kolabor Re: cholera, długo mnie nie było, wracam i widzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 23:24
        Rosja sie poddala dzis rano
    • Gość: maksio Re: Dwunastolatek poprawia encyklopedię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 01:07
      gratulacje :) milo cos takiego przeczytac :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka