Dodaj do ulubionych

Regulacje dot. konkursów

IP: *.at.man.szczecin.pl 01.03.05, 12:26
Witam,
Moja firma chce zorganizowac konkurs wraz z jakas gazeta lokalna. Podobno sa
jakies regulacje prawne dotyczace takich (i w ogole) konkursow. Na czym one
polegaja? Gdzie mozna je znalezc? Bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam,
Joanna
Obserwuj wątek
    • Gość: Vp Re: Regulacje dot. konkursów IP: 195.117.30.* 01.03.05, 18:12
      > Moja firma chce zorganizowac konkurs wraz z jakas gazeta lokalna. Podobno sa
      > jakies regulacje prawne dotyczace takich (i w ogole) konkursow. Na czym one
      > polegaja? Gdzie mozna je znalezc? Bardzo prosze o pomoc.

Pracuję w gazecie i wszystkie sprawy konkursowe załatwia NASZ dział
      promocji/marketingu. Ze strony firmy nikt kompletnie nic nie musi robić poza
      podpisaniem umowy. Najczęściej rola firmy kończy się na przekazaniu rzeczy
      (najczęściej artykuły AGD na nagrody) i uzgodnieniach szczegółowych z kim się
      kontaktować, gdzie co odebrać. Podpisywało się papiery z jednej strony zakupu
      rzeczy, z drugiej usługi reklamowe, bo to oczywiste, że firma się reklamowała
      na kuponach, na stronach z konkursem i nazywało się to sponsorowaniem konkursu.
      Dla firmy był to zwykły koszt, za który dostawała faktury, nie zajmowała się w
      ogóle żadnymi regulacjami prawnymi.
      A gazeta jako organizator wszystkie pozostałe sprawy bierze na siebie. Także
      gazeta sama wymyśli całą oprawę konkursu - im to głupsze tym lepiej, na
      przykład: jakie miasto jest stolicą Polski?, zakreśl na kuponie prawidłową
      odpowiedź, wpisz swoje dane z adresem i wyślij do nas, codziennie nowe pytanie,
      codziennie nowa szansa, do wygrania telewizor, 3 czajniki i 5 nagród
      pocieszenia, a na koniec wszystkie kupony biorą udział w losowaniu finałowym, z
      pulą nagród pieniężnych 10000zł. Nagrody ufundowała firma XXX, losowanie
      finałowe odbędzie się w salonie firmowym przy ulicy... i się kręci. Nasza
      gazeta robiła kilka takich konkursów z dealerami samochodów, oczywiście nagrodą
      główną było auto, a firma miała na tyle duży i reprezentacyjny salon, że się
      ludziska pomieścili.
      Każda gazeta przyjmie sponsora z otwartymi ramionami, więc nie masz co się
      przejmować, dzwoń do nich i pytaj, na pewno będą uczynni i wszystko powiedzą.

Oczywiście nie ma co się pakować w konkurs, jeżeli nagrodą będzie zniżka 5% na
      zakup czegoś-tam w firmowym sklepie, albo bilet na samolot - to nie chwyci,
      musi to być coś atrakcyjnego dla każdego, najlepiej pieniądze albo choćby
      gadżet, który czytelnik sobie zabierze i nie będzie musiał nigdzie chodzić ani
      niczego kupować, nazwę firmy niech pozna "przy okazji". Także konkursy sms-owe
      nie chwytają, ludzie są wkurzeni nachalnym wyciąganiem od nich kasy, a poza tym
      gazety kupują raczej emeryci. Wszystko zależy od tego co robi Twoja firma,
      jeżeli coś "dla szerokich mas" to w porządku, jeżeli coś specjalistycznego, to
      lepiej opłaci się zaistnieć w czasopiśmie branżowym w formie zwykłej reklamy.
      • Gość: piecyk gazowy Re: Regulacje dot. konkursów IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.03.05, 20:34
        Gość portalu: Vp napisał(a):

> Pracuję w gazecie

A nie w firmie farmaceutycznej?
        • Gość: Vp Re: Regulacje dot. konkursów IP: 195.117.30.* 02.03.05, 14:58
          > Gość portalu: Vp napisał(a):
          >
          > > Pracuję w gazecie
          >
          > A nie w firmie farmaceutycznej?

Nie.
          Nigdy nie twierdziłam, że pracuję gdzie indziej, choć dla zupełnej ścisłości
          pracuję w wydawnictwie, które ma dziennik lokalny, kilka tygodników i
          kilkanaście innych tytułów. Lokalne środowisko medialne znam z racji kontaktów,
          więc i o regionalnym radiu i telewizji mogę się wypowiadać. Jeżeli ktoś z firmy
          farmaceutycznej posługuje się takimi samymi literkami jak ja, to niestety nie
          mam na to wpływu, jeszcze nikogo takiego nie zauważyłam. Jeżeli ktoś taki jest,
          to nie ma sprawy, mogę zmienić swoje literki.
          Pozdrowienia dla piecyka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka