Dodaj do ulubionych

TVP wybiera operatora satelitarnego

25.04.05, 02:28
Tak dużo się o tym mówi, a trudno powiedzieć jaki jest rzeczywisty potencjał przyrostu potencjalnych odbiorców, związany z nadawaniem przez satelitę. Ludzie mogą sobie te kanały odebrać ze zwykłej anteny, a jak już ktoś ma satelitę to ma więcej ciekawych rzeczy do oglądania od polskich stacji.
Obserwuj wątek
    • jorn Re: TVP wybiera operatora satelitarnego 25.04.05, 09:36
      Kontrakt na nadawanie wszystkich kanałów TVP (tzn. także TVP1, 2 i 3), tzn.
      wszystkich w ogóle, czy wszystkich obecnie nadawanych satelitarnie (TV Polonia,
      TVP Kultura)?
    • Gość: strzał w kulturę Re: TVP wybiera operatora satelitarnego IP: 193.28.0.* 25.04.05, 09:38
      pogratulować strzału w kulturę. Jak kulą w płot. Kolejny kanał do finansowania
      z abonamentu... Koniowi, który ciągnie- dokłada się na wóz. Za tem satelity to
      betka. Zapłacimy!
      • user0001 Nie zgadzam się z Tobą. 25.04.05, 15:10
        Abonament płacę po to, aby umożliwić przygotowanie programów które nie odniosły
        by sukcesu komercyjnego, oraz rzetelnych; niezależnych od klasy politycznej i
        korporacji informacji; programów dokumentalnych.

Telenowele, biesiady, głupwe teleturnieje mogą produkować stacje komercyjne,
        utrzymujące się z reklam. Takie programy mają dużą oglądalość, wpływy z reklam
        zrównoważa koszta ich nakręcenia.

Według mnie telewizja publiczna w obecnym kształcie nie spełnia swoich zadań,
        brakuje nowych produkcji dokumentalnych, o wiadomościach mogę wiele powiedzieć,
        ale na pewno nie użyję słowa niezależne, produkcji kulturalnych jest mało i są
        one spychane na godziny niskiej oglądalności, otwarcie programu Kultura to krok
        we właściwym kierunku.
    • Gość: Kszyho Re: TVP wybiera operatora satelitarnego IP: *.allegro.pl 25.04.05, 11:29
      Satelita to nie tylko coś, co służy do przekazu programu dla widza końcowego.
      Nie zapomnij, że wykorzystywana jest do różnego rodzaju transmisji wewnętrznych,
      które są niezbędne w nowoczesnej telewizji (np bezpośrednie relacje z miejsca
      ważnych wydarzeń). I tu tkwi sęk.
      • Gość: abraham Re: TVP wybiera operatora satelitarnego IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.04.05, 13:50
        Gość portalu: Kszyho napisał(a):

> Satelita to nie tylko coś, co służy do przekazu programu dla widza końcowego.
        > Nie zapomnij, że wykorzystywana jest do różnego rodzaju transmisji wewnętrznych
        > ,
        > które są niezbędne w nowoczesnej telewizji (np bezpośrednie relacje z miejsca
        > ważnych wydarzeń). I tu tkwi sęk.

Jaki sęk? Co za sęk???
        • Gość: bozydar Re: TVP wybiera operatora satelitarnego IP: *.regionline.fi 25.04.05, 14:33
          Deska drzewienna w srodku dziura, jest sek.
          • Gość: Alex Re: TVP wybiera operatora satelitarnego IP: *.carnival.com 25.04.05, 16:22
            - Jaki sek???
            - Ze mnie cos podkusilo powiedziec ten sek; jest las, w srodku drzewo, a w
            srodku jest sek !!!
            - Drzewo?? Las??? To jest tartak do sprzedania???
            - Nie ma zadnego tartaka!!! Ja moglem powiedziec na psiklad "tu lezy pies
            pogrzebany"!!!
            - Pies?? Piesek??? Jaka rasa???
            - Nordycka osle jeden!!! Ze mnie sie chcialo staropolscizne uziwac.

I tak dalej, dalej....
    • Gość: vince Re: TVP wybiera operatora satelitarnego IP: 141.186.251.* / *.ems-t.ca 25.04.05, 15:00
      autor artykulu napisal:
      ....czyli na okres żywotu satelity,

zywot, to byl chyba Mateusza, a satelita ma "life" czyli "zycie".
      Nawiasem mowiac nie az takie dlugie bo okolo 15 lat, czyli tyle co dobry kot.

Gdybym to ja mial wybierac, to oprocz ceny wazne bylyby rowniez takie kryteria
      jak EIRP (effective isotropic radiated power) nad terytorium Polski i zwiazana
      z tym jakosc odbioru, zdolnosc do natychmiastowego uruchomienie redundant
      transponders ( satelity tez maja awarie i dlatego operatorzy musza miec
      satelity zastepcze), bundle-deals ( high data rate broadband spectrum dla
      internetu ) Wtedy TV moglaby oferowac nie tylko telewizje ale i szybki
      internet, co jest bardzo istotne dla tych poza miastami.

• Gość: DŻEJMS BŁĄD Re: TVP wybiera operatora satelitarnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 16:16
        a ja bym z miłą chęcią wybrał operatora anteny telewizyjnej, naziemnej,
        dzięki której będę mógł odbierać WSZYSTKIE przysługujące mi,poprzez opłacanie
        abonamentu, dostępne programy i mimo ,iż mieszkam 25 km od warszawki
        mam połowę tego co mieszkańcy naszej kochanej stolycy...
        • jorn Re: TVP wybiera operatora satelitarnego 25.04.05, 16:41
          Gość portalu: DŻEJMS BŁĄD napisał(a):

> a ja bym z miłą chęcią wybrał operatora anteny telewizyjnej, naziemnej,
          > dzięki której będę mógł odbierać WSZYSTKIE przysługujące mi,poprzez opłacanie
          > abonamentu, dostępne programy i mimo ,iż mieszkam 25 km od warszawki
          > mam połowę tego co mieszkańcy naszej kochanej stolycy...

Nie wszyscy! Ja mieszkam w Warszawie, 12 km od centrum i TV4 oraz Puls mam
          ledwo widoczne na ekranie (Puls mam jeszcze z satelity, wiec jest OK, a TV4 ma
          jakąś dziewną politykę - niekodowane analogowo, cyfrowo tylko na platformie
          Polsatu).
        • Gość: vince Re: TVP wybiera operatora satelitarnego IP: 141.186.251.* / *.ems-t.ca 25.04.05, 18:07
          Teoretycznie moglbys miec duzo wiecej programow niz Warszawka.
          Nad Europa sa dziesiatki satelitow geostacjonarnych. Sam Eutelsat ma ich ponad
          10 (ostatni z serii to W3A Ku/Ka band , ponad 50 transponders). SES Astra w
          swojej serii Hotbird ma tez pokazna flote. Do tego dochodzi Hispasat ( 3
          satelity), Thor ( Norwegia), Amos (Izrael), Sirius (Szwecja) oraz Yamal (Rosja).
          Laczna ilosc kanalow to tysiac albo wiecej. Potrzebne sa oddzielne anteny,
          downconverters, receivers i decoders, unscrummblers ( troche to kosztuje ale
          da sie zrobic).
        • Gość: v1 Re: TVP wybiera operatora satelitarnego IP: *.server.ntli.net 25.04.05, 21:02
          Rozumiem o co ci chodzi. To wynik działań kochanej KRRTV w porozumieniu z
          ministerstwem łaczności czy jak to sie teraz nazywa, które polegają na
          wydzielaniu kanałów dla stacji metodą aptekarską. Byłem w Anglii i tam jest 5
          programów ale WSZYSCY je odbierają - w Londynie i na ostatnim zadupiu. I jakoś
          im kanałów wystarcza a używają tylko UHF (21-60). I mają jeszcze 5 naziemnych
          multiplexów cyfrowych (zajmują kanały w tym samym paśmie UHF). Ale u nas chyba
          fale są inne i dlatego poza miastami jest miejsce tylko na TVP i Polszmat.
        • habudzik Re: TVP wybiera operatora satelitarnego 29.04.05, 08:09
          Gość portalu: DŻEJMS BŁĄD napisał(a):

> a ja bym z miłą chęcią wybrał operatora anteny telewizyjnej, naziemnej,
          > dzięki której będę mógł odbierać WSZYSTKIE przysługujące mi,poprzez opłacanie
          > abonamentu, dostępne programy i mimo ,iż mieszkam 25 km od warszawki
          > mam połowę tego co mieszkańcy naszej kochanej stolycy...

Wiesz dlaczego masz połowe tego co mieszkańcy stolicy? Bo , jak mówi stare
          ludowe przysłowie : "mieszkasz w doopie to i goowno widzisz". To niczyja wina że
          Pajac Kultury i Twoja antena na dachu 'widzą' po drodze lotnisko Okecie które
          skutecznie zaglusza Ci odbiór. Ja mieszkam 50km od Warszay i obraz mam żyleta
          wszystkiego co propagowane.
    • Gość: stefanpr Re: TVP wybiera operatora satelitarnego IP: *.gdynia.mm.pl 25.04.05, 20:42
      Potencjał jest ogromny! Przecież wszystkie kablówki odbierają sygnał cyfrowy i potem go dekodują i "pchzją" w sieć.
    • Gość: TheMarty Re: TVP wybiera operatora satelitarnego IP: 217.10.50.* 26.04.05, 10:32
      Potencjal jest taki sam jak dla innych krajow. Niemcy nadaja praktycznie
      wszystkie kanaly (z wyjatkiem pakietu Premiere) przez satelite, zarowno
      panstwowe jak i komercyjne i wszystko jest free-to-air. Wiele jest kanalow
      francuskich, wloskich, hiszpanskich i tak dalej... Jaka jest zaleta? Po
      pierwsze - kazdy w danym kraju moze ogladac wszytskie ogolnodostepne programy,
      niezaleznie, czy ma kablowke, i czy jest w zasiegu takiego czy innego
      nadajnika, moze ogladac je z bardzo dobra jakoscia. I za darmo. Drugi argument -
      programy dostepne sa tez poza granicami, wiec jesli jakis Niemiec wyjezdza
      gdzies na urlop albo na stale, to ma zapewniony odbior. A Polak co? Musi sobie
      abonament w C+ wykupic, zeby moc cos sensownego ogladac (TV Polonia, Mango i TV
      Trwam raczej sie chyba nie nadaja).
    • Gość: YanNo Płacę abonament a tu ... IP: *.tarnow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.05, 21:43
      Zgadzam się - kanały abonamentowe powinny być cyfrowo FTA - łącznie z
      regionalnymi - jak robią to Niemcy, Austriacy i inni MYŚLĄCY ludzie. U mnie
      możliwość odbioru telewizji publicznej jest ograniczona, a nie zamierzam płacić
      C+ ani Polshitowi za coś co mi się należy - ABONAMENT PŁACĘ TERMINOWO!

Znając naszą TV, to wybiorą na retransmisję jakieś odległego satelitę z
      kiepskim pokryciem terenu Polski. [..., bo okazyjnie i gratis dostali
      retransmisję do Nigerii i Senegalu:) ]

BTW pamiętacie jak 10 lat temu powadzili pierwszy kanał cyfrowy Tylko MUzyka?
      Ha, nikt nie miał takiego sprzętu, żeby to oglądać i padło chyba po kilku
      miesiącach. Oj Polska, Polska :(

• habudzik Re: Płacę abonament a tu ... 29.04.05, 08:12
        Gość portalu: YanNo napisał(a):

> Zgadzam się - kanały abonamentowe powinny być cyfrowo FTA - łącznie z
        > regionalnymi - jak robią to Niemcy, Austriacy i inni MYŚLĄCY ludzie.

No przecież wszystkie kanały publicznej są FTA. O co Ci chodzi????
      • Gość: hex Re: Płacę abonament a tu ... IP: 81.219.225.* 29.04.05, 15:35
        Problem polega na tym, że stacje telewizyjne (w tym TVP) nie chcą nadawać FTA, gdyż nadawanie sygnału dostępnego poza granicami Polski zmusiłoby ich do opłacania wyższych kosztów licencji na wyświetlanie np. filmów. Nie dotyczy to sygnałów naziemnych o niewielkim zasięgu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka