Dodaj do ulubionych

A Santa Claus is dead

IP: 82.112.134.* 28.11.05, 09:51
w polandii jest jeszcze kult mikolajkow ? co to jest ? wie tylko Agata
Mlynarska zwroc uwage jak nawija o mikolajkach.

SWIETY MIKOLAJ RULEZ !!!
santaclaus i dziedekmroz WON
Obserwuj wątek
    • Gość: agata Nienawidze swiat. Boze narodzenie to dziecinada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 10:07
      • Gość: titta Re: Nienawidze swiat. Boze narodzenie to dziecina IP: *.botany.gu.se 28.11.05, 10:18
        Cos w tym jest. W czasach glebokiego komunizmu dzieci rysowaly mikolaja z
        pastoralem i w tjarze. A dzisiaj? Ciekawe ile dzieci by takiego poznalo. Nie
        podoba mi sie Mikolaj a'la "tomte" (skrzat skandynawski).Nie jestem katoliczka.
        Tesknie za dziecinstwem.
        • Gość: drab Re: Nienawidze swiat. Boze narodzenie to dziecina IP: 212.160.134.* 28.11.05, 10:24
          Nie tylko rysowały, ale i w ich zabawach brał udział taki z pastorałem i w
          mitrze!! (Tiara to - nieuzywana obecnie - korona papieża.Mitra to to wysokie,
          rozcięte z boków nakrycie ..)
          • Gość: tak latwo Pamieta sie o mikolaju a zapomina o jezusie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 00:29
      • Gość: Teresa Re: Nienawidze swiat. Boze narodzenie to dziecina IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 11:32
        Agatko
        Ale czemu nienawidzisz- nie chcę nie świętuję i tyle-
    • Gość: orsza reklama jest jsk propaganda pzpr IP: *.chello.pl 28.11.05, 10:42
      antymidas - czego nie dotknie - zamieni w g...
    • lew_konia Dziękuję burmistrzowi Rabki za świętego Mikołaja.. 28.11.05, 10:51
      ...z Mirry. Przed stacją kolejową w Rabce stanął pomnik świętego Mikołaja z
      Mirry, a nie "świętego" krasnoluda. Był też pomysł poczty św. Mikołaja w
      budynku stacji - coż upadł z braku zrozumienia przez radnych SLD. Może teraz?
      Zawsze protestowałam przeciwko propagowaniu kultu "świętego" krasnoluda. Moje
      dzieci rozróżniają prawdziwego od "sztucznego" świętego. Prawdziwy przychodzi
      do nich przez ogród. Niesie zapaloną latarnię w ręku i zostawia prezenty pod
      oknem. Nie nachodzi ich w domu i nie katuje durnymi pytaniami oraz nie zmusza
      do recytowania wierszyków. Przychodzi tylko dlatego, żeby nieść im radość a nie
      sprawaiać satysfację rodzicom, którzy chcą fotografii spod choinki. Zacznijmy
      od mądrej edukacji własnych dzieci. Co to za wyjątkowy święty, skoro w jednym
      sklepie potrafi ich chodzić kilku? Ma zawsze sztuczną brodę i byle jakie
      cukierki. Prawdziwy Mikołaj jest tylko jeden. Pamiętajcie dzieci!
    • Gość: Thatsw Howin Re: A Santa Claus is dead IP: *.citibank.com 28.11.05, 11:05
      Popieram. Gwiazdorom, Dziadom Mrozom, Santa Clausom i innym dziwolągom mówimy
      DO WIDZENIA!!! W naszych domach nie będzei św. Mikołaj, który jako człowiek
      bezinteresownej pomocy zwłaszcza dzieciom stał się wpisał się w piękną tradycję
      Świąt Bożego Narodzenia. I Niech tak zostanie. Alleluja!!! :)

Ps. Co do Rowaniemi to niech sobie jest.
      • Gość: En Kto to jest "Gwiazdor" ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 11:30
        ...może ktoś mi wyjaśnić?
        • Gość: pacal nie. Jeśli nie wiesz to się już nie dowiesz. IP: *.bg.am.poznan.pl 28.11.05, 13:54
        • Gość: kuba Re: Kto to jest "Gwiazdor" ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 14:54
          Gwiazdor to w Wielkopolsce odpowiednik św. Mikołaja. Odkąd tylko pamiętam,
          osbno obchodziło się mikołajki(6 XII), zawsze mniej chucznie (to miał być
          przedsmak Gwiazdki - czyli Świąt Bożego Narodznenia). A w nocy z 24 na 25 XII
          zawsze przychodził przez okno ( u nas akurat przez balkon) Gwiazdor i zostawiał
          pod choinką (a nie w skarpetach) prezenty. I tak je zawsze znajdywaliśmy z
          rodzeństwem przed świetami w szafach, no ale swego czasu się wierzyło w
          Gwiazdora. A słyszałem, że na Śląsku prezenty nie przynosi Gwiazdor. tylko
          Anoł. To prawda?
          • seth11 Re: Co to za święty "Mikołajki"? 28.11.05, 16:05
            Szlag mnie najjaśniejszy trafia jak słyszę coś o "mikołajkach".
            Oczywiście jako święcie bo miasto jest piękne i warte polecenia.
            • Gość: klakson Re: Co to za święty "Mikołajki"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 18:50
              A czemu cie trafia? Mikolajki jak mikolajki - nic w nich zlego
          • Gość: konishiko Re: Kto to jest "Gwiazdor" ??? IP: *.54.71.21.tisdip.tiscali.de 28.11.05, 22:19
            Nie wiem jak na śląsku, ale w Krakowie, w rodzinie z lwowskimi korzeniami 24
            grudnia prezenty jak najbardziej przynosił Anioł :)
      • Gość: szczun Re: A Santa Claus is dead IP: 195.20.110.* 28.11.05, 12:17
        Od Gwiazdora sie z daleka trzymaj szplinie
    • Gość: Trickster No to zamieńmy IP: 217.97.232.* 28.11.05, 11:31
      Proponuję zastąpić komercyjnego Santa Klausa i podejrzanego (bo nie ma dowodów, że istniał) św. MIkołaja naszym kochanym Janem Pawłem II!
      • saikokila Re: No to zamieńmy 28.11.05, 14:11
        Gość portalu: Trickster napisał(a):

> Proponuję zastąpić komercyjnego Santa Klausa i podejrzanego (bo nie ma dowodów,
        > że istniał) św. MIkołaja naszym kochanym Janem Pawłem II!

Wyobraź go sobie wpadającego przez komin...
        • Gość: klakson Re: No to zamieńmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 18:58
          Ale pokolenie B16 mialoby radoche
    • Gość: korasia a ja kocham świeta IP: *.noname.net.icm.edu.pl 28.11.05, 11:35
      Ja kocham Swieta. I dla mnie nie jest najwazniejszy Santa Claus, czy Dziadek
      Mroz, czy Mikolajki, a atrmosfera, rodzina i caly ten klimat z nimi zwiazany.
      Zycze wszystkim Wspanialych Swiat.
      Pozdrawiam.
    • wojtekz1 Re: A Santa Claus is dead 28.11.05, 11:58
      Nawet w protestanckiej Holandii św. Mikołaj przedstawiany jest jako biskup
      katolicki. a u nas dajemy się zidiocieć amerykańskiemu wymysłowi. Jednak, wbrew
      Rejowi, Polacy zachowują się czasem, jak gęsi
    • Gość: Marlon Re: A Santa Claus is dead IP: 212.14.63.* 28.11.05, 12:09
      Satan Claus is in`da house !!!
      • serena69 Re: A Santa Claus is dead 28.11.05, 13:08
        A ja nie widzę związku między Mikołajem a świętami. Dzień św. Mikołaja jest 6
        grudnia i wtedy rzeczony święty [pastorał, te sprawy..] rozdaje dzieciom
        prezenty w różny sposób [mi w nocy podrzucał do wielkiej podkolanówki ojca
        zawieszonej na łóżku]. Tymczasem w Wigilię Mikołaj ma wolne. Kto u was podrzuca
        prezenty pdo choinkę tego nie wiem, ale u mnie to było Dzieciątko [Dzieciątko
        Jezus znane jak mniemam wszystkim]. Mieszanie Mikołaja z Bożym narodzeniem to
        kolejny komercyjny wymysł i absurd. nie wiem jak można tak dać się bałamucić.
        na szczęście mój dom jest wierny tradycji
        • Gość: gasc Re: A Santa Claus is dead IP: 212.160.172.* 28.11.05, 14:04
          Zgadzam się z Tobą bez dwóch zdań.
          Chyba mi się film urwał w ostatnim 20-leciu czy co... Pamietam z dzieciństwa
          Św.Mikolaj zawsze przychoidził do naszego domu 6 grudnia. 24 grudnia to była
          Wigilia a nie prezenty pod choinkę!!! Oto na moich oczach zmieniono zwyczaje,
          upodobania i światopogląd większości ludzi w tym kraju. Zrobiono im wodę z
          mózgu i zmalipulowano tylko po to aby zgarnąć więcej kasy. Podobnie jest z
          Walentynkami
          • saikokila Re: A Santa Claus is dead 28.11.05, 14:29
            Ja pamiętam na Mikołaja dostawałem słodycze itp. drobnostki, a pod choinkę
            większe prezenty i nieraz więcej słodyczy. I chyba nie na naszych oczach się to
            zmieniło, bo było tak jak miałem lat kilka (29 lat), chodziło się do babć i
            dziadków. No chyba że proces zajął więcej lat, ale zwyczaje
            choinkowo-wigilijno-prezentowe były w mojej rodzinie ugruntowane już właśnie
            ponad 25 lat temu (to na pewno, a może dużo wcześniej), na co mam dowód w
            postaci zdjęć (większość z datami).
    • Gość: camel no w Polsce jest swiety Mikolaj.. IP: 81.19.200.* 28.11.05, 13:05
      czy tu widzial ktos Santa Clausa?
      e....
      • jorn Re: no w Polsce jest swiety Mikolaj.. 28.11.05, 13:30
        Z tym celibatem św. Mikołaja (tego prawdziwego), to nie byłbym taki pewny, bo -
        zdaje się - żył on w IV w., a celibat księży wprowadzono kilkaset lat później
        (jeśli się mylę, proszę mnie poprawić).

Pozdrawiam
        • sharleena Re: no w Polsce jest swiety Mikolaj.. 28.11.05, 13:39
          Gwiazdor to nick mikołaja w Poznaniu.
          • Gość: muro Re: no w Polsce jest swiety Mikolaj.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 13:51
            o, i nie tylko w Poznaniu, w calej Pyrlandii; a Dzieciatko to nick Mikolaja na
            Slasku; slyszalem jeszcze ze gdzies w Polsce 24 grudnia prezenty wrzuca pod
            choinke "Gwiazdeczka"...
            • camel_3d Re: no w Polsce jest swiety Mikolaj.. 28.11.05, 15:31
              u nas przynosil prezenty maly Jezus, ale jakos pozniej go Mikolaj wyparl.
      • Gość: ojojoj Re: no w Polsce jest swiety Mikolaj.. IP: *.sympatico.ca 28.11.05, 22:40
        No jak masz widziec Santa skoro on przychodzi dopiero wtedy kiedy wszyscy spia.

A swoja droga to pamietam dokladnie ze 6 grudnia dostawalo sie glownie slodycze
        i ewentualnie jakis drobiazg.Wieksze prezenty pod wigilijna choinke przynosil
        Aniolek.
        Teraz faktycznie jakos dzieciaki krzycza ze chca prezenty pod choinke od Santa,
        ale czy to wazne od kogo?Cala atmosfera radosci i ciepla swiatecznego sie liczy
        a nie spor o falszywych Mikolajow w sklepach( juz nie mozecie wymyslec na
        potrzeby dzieci dlaczego tak jest?), czy kto dokladnie i ktoredy wnosi prezenty.
    • Gość: zainteresowany CZY KTOS WIE CZY MAMY POLSKI ODDZIAL... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.11.05, 13:43
      tej organizacji? jesli tak to bede wdzieczny za podanie namiarow, pozdrawiam!
      • trismegistos "Święty Mikołaj żył w celibacie" 28.11.05, 15:21
        No jasne, wiadomo, że jak biskup i do tego święty, to na pewno w celibacie. A to, że celibat wprowadzono jakieś sześćset lat po jego śmierci, to nieważny szczegół... Wizjonerem był, ot co!
        • gumienny Re: "Święty Mikołaj żył w celibacie" 28.11.05, 18:05

"Celibat wprowadzono"? Czy to wynik wyksztalcenia przerwanego na poziomie
          szkoly podstawowej? Celibatu nie "wprowadzono", celibat zaczal sie wkrotce po
          Adamie i Ewie. Zwolennicy celibatu wsrod roznego rodzaju "kaplanow" istnieli
          zawsze. Tak samo zawsze istnieli bardziej jurni zwolennicy nie-celibatu, a
          nawet poligamii. Ten ostatni poglad byl bardziej popularny wsrod tych ktorzy w
          koncu stworzyli prostytustantyzm czy jak sie to nazywa. "Wprowadzenie
          celibatu" bylo oficjalnym opowiedzeniem sie wladz kosciola w koncu za celibatem
          kleru po wiekach dyskusji i roznych praktyk, z przewaga jednak celibatu.
          • Gość: klakson Celibat wrogiem rodziny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 18:53
            Prawiczki do gazu
    • seth11 Re: A Santa Claus is dead 28.11.05, 16:12
      Sam bym wstąpił do takiej organizacji i zaczął zwalczać krasnala.
      Ale zaraz ktoś mi powie że w imię tolerancji i równości powinienem go
      przynajmniej polubić.
      A co gorsza, może jeszcze zostać zorganizowany marsz równości o obronie
      dyskryminowanego Santa Clausa:)
      • Gość: GR Re: A Santa Claus is dead IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.11.05, 18:16
        Idąc tropem nielogicznych wydarzeń ostatnich dni i nielogicznej lewackiej
        propagandy, twoja propozycja jest całkiem logiczna :)
        Wkrótce trzeba będzie rezerować ulice na demonstracje z wieloletnim
        wyprzedzeniem! Odnośnie wspomnianej akcji - już mamy parę propozycji:
        -Santa Claus dyskryminowany przez środowiska mu nieprzyjazne
        -Św. Mikołaj dyskryminowany przez mass media i wielkie koncerny oraz wydawców
        książek dla dzieci
        -Dziadek Mróz i Gwiazdor dykryminowani przez obecny ustrój, bo oni są z tego
        poprzedniego, co nie?
        -Father Christmas - bo tylko w Angli się go wyznaje, a inni mają go daleko...
        -Śnieżynka, bo się ją myli z Gwiazdeczką i Gwiazdeczka, bo się ją myli ze
        Śnieżynką. Poza tym obie są dyskryminowane, bo mówi się o nich mniej niż o Św.
        Mikołaju/Santa Klausie itd a to już jest męski szowinizm. Poza tym -dlaczego nie
        mówi się o żonie św. Mikołaja (tak jak w proponowanym przez eks minister Do
        spraw równego statusu..., która proponowała, by mówić więcej o żonach władców
        Polski, bo obecnie są dyskryminowane i nie ma o nich w podręcznikach). W ogóle
        to powinno się zastąpić Mikołaja żoną świętego Mikołaja, ale koniecznie musi być
        ona obleśna, by nikt nie zarzucił, że zboczeni mężczyźni wymyślili atrakcyjną
        żonę Mikołaja.
        -Marsz reniferów - w zasadzie to nie wiadomo,czy sa, czy nie są. Czy są wymysłem
        amerykańskim, czy nie. A w ogóle dlaczego to one mają ciągnąć sanie? Santa Claus
        tez je dyskryminuje, bo mu się uwidziało być grubym i przez to je bardziej
        męczy..a toż to wyzysk. A w ogóle to do marszu powinni dołączyć się obrońcy
        zwierząt. Poza tym dlaczego wg amerykańskiej historii najważniejszym z gromadki
        reniferów był Rudolf? To dyskryminacja innych. Do marszu może dołączyć się też
        św. Mikołaj, by zaprotestować przy okazji także, bo on musiał chodzić na
        piechotę, a Santa miał furę.

Przykłady mozna mnożyc...a przy okazji pokazują one absurd współczesnego świata...
      • Gość: ojojoj Re: A Santa Claus is dead IP: *.sympatico.ca 28.11.05, 22:44
        Santa jest w zdecydowanej mniejszosci - w Warszawce Kaczory nie wydadza zgody
        na marsz rownosci.
    • Gość: Sopocki Re: A Santa Claus is dead IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 17:26
      A gdzie tu jest miejsce dla Dziadka Mroza???
    • Gość: ivulspirit Re: A Santa Claus is dead IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 18:03
      "ulotki rozprowadzane w Niemczech i Austrii z napisem "Nie dajcie się okradać! ?
      Snta Claus is dead!"

To pewnie nasi tam byli i rozrzucali te ulotki troche po polsku troche po
      chamerykansku.

A moze to byly ulotki po niemiecku, ale autor artykułu postanowił je
      przetłumaczyć na polski, a że chciał trafić do młodzieży to użył
      chamerykańskiego troche
      • Gość: protestant Czy w Polsce działa ta organizacja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 23:51
        ... bo chętnie ich poprę, mimo że niekoniecznie czuję sympatię do jezuitów. Ale
        tu mają rację - wygnać to komercyjne santoklausowstwo, wolę św. Mikołaja
        biskupa Miry.
        ---
        Ein feste Burg ist usner Gott!
        • Gość: docenciu Re: Czy w Polsce działa ta organizacja? IP: 217.153.188.* 29.11.05, 10:01
          Św. Mikolaj - Biskup z Miry
          • Gość: docenciu Re: Czy w Polsce działa ta organizacja? IP: 217.153.188.* 29.11.05, 10:02
            Santa Claus - Blisko szMiry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka