pressforum 02.12.05, 22:30 czy ktos pamieta takie pisemko "non stop"? w latach 80. nie bylo lepszej gazety muzycznej moim zdaniem. potem bylo juz slabiej az nastapil koniec :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: profesor gall Re: non stop IP: *.chello.pl 02.12.05, 22:41 msam wszystkie numery od września 82 do 90 roku, po drodze to się nazywało roc'n'roll i kierował tym hołdys i to był powolny upadek /tak pisma, jak i prlu-u bo 88 rok to był/... Odpowiedz Link Zgłoś
pressforum Re: non stop 02.12.05, 22:59 jestes git koles choc mi sie kojarzysz z jednym gallem hi hi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profesor gall Re: non stop IP: *.chello.pl 02.12.05, 23:08 niedawno byłem w swoim rodzinnym domu i nie był to inowlodz /w inowlodzu bywam, ale stamtąd nie pochodzę/, robiłem przegląd starej pracy ,wywawliłem cale poklady starej rzepy i gw, przegladu sportowego i innych /jeno lososia z herlingiem sobie zostawilem/ , jak to juz wywalilem - to dokopalem sie do bardzo starej prasy, najwieksze wrazenie zrobil na mnie przeglad tygodniowy z lat 87-89, cóż to było za pismo i kto tam pisał: Piotr Aleskandrowicz, Andrzej Nierychło, Jan Rurański, Michał Ogórek, Marek Sarjusz Wolski, Marek Arpad Kowalski, Katarzyna Nazarewicz tam tez byla, a nawet jeden tekst Smolenskiego znalazlem, a jeszcze Leszek Bedkowski tam był i Piotr Pytlakowski, mam tu nieopodal granicy stoleczno-piaseczynskiej pare numerow - i to jak balsam na oczy, mimo że tresc niekiedy smieszna... Odpowiedz Link Zgłoś
david.locke Re: non stop 03.12.05, 12:40 Hej Gallu Podaj jakie to numery (numer i rocznik)z najciekawszymi tekstami. Chyba skocze do biblioteki i sobie te archiwalia poczytam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profesor gall Re: Do Davida Locke ... IP: *.chello.pl 03.12.05, 16:41 nie wiem co cię davidzie intersuje, dodam że pisali tam też Ryszard Bilski i Jerzy Morawski, no - ale piewrszy z brzegu, PT, nr 9 /309/ z28 II 1988 roku, na pierwszej stronie tekst Jerzego Morawskiego o marcu 68, oraz reportaż latającego reportera PT Krzysżnanowskiego o karnawale w Rio /kto mógł wtedy tak latać, wiem dlaczego pan Włodek tak latal?!/, strona druga to słynna rubryka personalia /na ktorej poźniej wielu sie wzorowali/ i tam biogramiki Konrada Gorskiego, literaturoznawcy /wowczas mial juz 93 lata/, Jurksztowicz, Joanny Siedleckiej, Macieja Zembatego, Stanisława Hadyny i parę osob zupełnie dzis nienznanych,trzecia strona tekst Alexandrowicza o spoleczenstwie polskim konca XX wieku, strona 6 tekst Nazarewicz o symulatorze lotów na Okeciu, gdzie do pracy przyjmują na okres probny, strona 11 tekst Ryszarda Bilskiego o redukcjach w hutach na Wegrzech /miaso Ozd konkretnie/, strona 13 cykl Piotra Kuncewicza o polskiej literaturze , poswiecony Stryjkowskiemu, obok hity w kinach w styczniu 88, najpopularniejszy polski film to Luk Erosa, zagraniczny Korokodyl Dundee, strona 15 tekst o Trockim, i ostatnia 16 strona to felietony Andrzeja Zieby /juz nie zyje/, Andrzeja Szmaka i Michała Ogórka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profesor gall Re: Do Davida Locke ... IP: *.chello.pl 03.12.05, 16:59 dorzuce jeszcze NON STOP z czerwca 88, a tam na okładce rysunek Zappy, w srodku wyznania Dariusza Duszy /Smierc kliniczna i teksciarza Dudka i Dzemu/, tekst o The Cure, strona 11: Kopalnia Dymitrow z Bytomia przyjmie do pracy pod ziemia każdą ilość pracowników, na nastepnej stronie do pracy przyjmie Mostostal Krakow, jeszcze na nastepnej Kopalnia Walbrzych, jeszcze na nastepnej Kopalnia Wujek, pozniej o wroclawskiej scenie rockowej - czyli Los Loveros, Natchniony Traktor, Program Trzy, dalej Branford Marsalis, jeszcze dalej tekst Flipa Lobodzinskiego o starych rock'n'rollowcach, przy okazji ich koncertu w nowojorskim hotelu Waldorf, dalej nawijki, czyli sentencje swiata rocka, m.in. taka Dylana: "Nienawidze na scenie dziewczyn. Robia z siebie dziwki", dalej recenzje plyt Now and Zen Planata, płyty Wet wet wet,Kobranocki, rubryka TEGO SLUCHAM, a tam: Janek Pospieszalski mowi, ze slucha THe The, Robbie Robertsona, Owsiaka i felietonów Anny Semkowicz w Trojce /kto je pamięta?/, a Jacek Palucha z FNS muzyki balkanskiej i Talkin Heads, pod koniec numeru: recenzje koncertow: m.in. metalmania 88, no i listy i na tym koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
david.locke Re: Do Davida Locke ... 03.12.05, 20:17 Gall Dzieki Tekstow Bilskiego tez jestem ciekaw. Czytywalem jego reportaze z bylej jugoslawii ale warto zobaczyc co i jak pisal kiedys :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Buahahahaha ;-)))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 18:22 pressforum napisał: > czy ktos pamieta takie pisemko "non stop"? -------------------------------------------------------------------------------- Oj, pamięta, pamięta ktoś... :-) A te listy do redaktorów naczelnych - czy to ktoś pamięta? "Gitarzysto Hołdys - i wiąchy..."; "Spaślaku Mannie - i wiąchy..." Socjolog to by doktorat zrobił na tych "Non-Stopach". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profesor gall Re: Buahahahaha ;-)))))))))))))) IP: *.chello.pl 05.12.05, 19:58 I po co ja to piszę? Odpowiedz Link Zgłoś
pressforum kontynenty 06.12.05, 10:49 a kto pamieta miesiecznik kontynenty? tak mnie jakos na wspomnienia wzielo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profesor gall Re: kontynenty IP: *.chello.pl 06.12.05, 11:58 ...i widnokręgi, magazyn polski /taki ówczesny readers digest/, poznaj świat i poznaj swój kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
pressforum Re: kontynenty 06.12.05, 12:18 ta. widnokręgi były niezwykłym zjawiskiem jak na prl :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profesor gall Re: kontynenty IP: *.chello.pl 06.12.05, 12:23 własnie zamierzam spłodzić jakis tekst o prasie prl-u, trzeba coś zarobić na życie, albo poszukać jakiegoś etaciku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profesor gall Re: kontynenty IP: *.chello.pl 08.12.05, 00:05 Tygodnik kulturalny, prawo i życie, TIM, magazyn muzyczny, dziennik ludowy, gazeta młodych, Tu i Teraz, twardogłowa Rzeczywistość, urzędowo ateistyczne Argumenty, a u schyłku PRL-u odwilż czyli Res publica i Odrodzenie, tym ostatnim jak pamiętam kierował Marek Goliszewski. Odpowiedz Link Zgłoś