Gość: wylkot IP: 80.48.254.* 05.12.05, 08:59 A ja czekam z utęsknieniem na tą chwilę, kiedy wydłuży się droga France Telecom do mojej kieszeni. Albo lepiej, kiedy zostanie ona zlikwidowana. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kowalski A z zagranicy? IP: *.pool8537.interbusiness.it 05.12.05, 09:00 A jaki standard obowiązuje przy dzwonieniu z zagranicy? Czy też trzeba dodawać 1033? I czy z zerem przed nrem kierunkowym? Na stronach TP SA nie ma prawie żadnej informacji na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
pisaczek Re: A z zagranicy? 05.12.05, 09:14 Gość portalu: kowalski napisał(a): > Czy też trzeba dodawać 1033? Nie ma to jak pranie mózgu przez dobry PR! A co z INNYMI OPERATORAMI?! Odpowiedz Link Zgłoś
filo_de_putino A dlaczego miałaby być? 05.12.05, 09:18 TP działa tylko w Polsce. Z zagranicy dzwoni się jak zawsze. Radzę też stosować prefixy tanich operatorów. Dzięki temu koszt połączenia za 1 min wyniesie tylko kilka centów. Ostatnio z Niemiec do Polski można telefonować za 2,1 centa/min. Na marginesie wspomnę, że mieszkając w Niemczech mam 4 cyfrowy nr tel, i dzwoniąc do sąsiada nie muszę wybierać, żadnych numerów kierunkowych. Jak TP będzie wprowadzać takie ułatwienia swoim klientom, to już niebawem wszyscy będą używali SKYPE. :) Odpowiedz Link Zgłoś
pisaczek Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów 05.12.05, 09:12 "- Takie rozwiązania obowiązują w większości krajów Unii - mówi Barbara Górska, rzecznik Telekomunikacji Polskiej. I podkreśla, że zmiana sposobu dzwonienia nie wiąże się z żadną podwyżką." I to wszystko za darmo??? Dziekujemy ci najjasniejsza Telekomunikacjo. Co za wspanialy prezent na Swieta, cala rodzina sie ucieszy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JohnnyD Nic za darmo IP: *.e-pwn.pl 05.12.05, 12:41 > I to wszystko za darmo??? > Dziekujemy ci najjasniejsza Telekomunikacjo. Co za wspanialy prezent na Swieta, > cala rodzina sie > ucieszy!!! Tylko wygląda że za darmo. Za chwilę tpsa wprowadzi USŁUGĘ skróconego wybierania numerów lokalnych polegającą na tym, że będzie można pominąć kierunkowy i będzie to łączyło z lokalnymi (czyli tak jak to było do wczoraj). Tylko że teraz usługa ta będzie płatna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka O. Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.pixs.philips.com 05.12.05, 09:12 Panie Krzysztofie, prosze o szczegoly - jak sie teraz dzwoni do Polski? Ktore kierunkowe trzeba dodac. Przykro mi, ale informacje z Pana tkstu sa niekompletne... Prosze o wiecej danzch. Pozdrawiam serdecznie Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudy (ja) Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.12.05, 09:26 Pytanie nie do mnie, ale pozwolę sobie odpowiedzieć :-) Tutaj można znaleźć linię najtańszą w danym momencie: www.billiger-telefonieren.de/ Ja używam 01026, czyli na przykład do Wrocławia: 01026004871... Tuż przed połączeniem, zawsze jest informacja o koszcie za minutę. Pozdrawiam rudy(ja) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel barbara gorska KLAMIE IP: 81.19.200.* 05.12.05, 09:19 "- Takie rozwiązania obowiązują w większości krajów Unii - mówi Barbara Górska, rzecznik Telekomunikacji Polskiej. I podkreśla, że zmiana sposobu dzwonienia nie wiąże się z żadną podwyżką." W ktorych???? Mieszkam w Niemczech i mam 7 cyfrowy numer. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Picu picu ... 05.12.05, 09:28 "Gdy zapomnimy o dodaniu zera i numeru kierunkowego, usłyszymy automatyczną informację o wprowadzonych zmianach." Dzisiaj próbowałem , jak zwykle telekomuna ma gdzieś swoich klientów , brak jakiejkolwiek informacji dzwoniący słyszy sygnał "zajętości" . Gamonie ... Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
zadarek Re: barbara gorska KLAMIE 05.12.05, 09:33 Proszę wytłumaczcie mi jakim cudem dodanie kierunkowego zwiększa pulę numerów o 3 mln. ja tego nie rozumiem. Gdyby dodać choć jedną cyferkę na początku lub końcu bez kierunkowego to owszem pula numeracji się powiększa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wylkot Re: barbara gorska KLAMIE IP: 80.48.254.* 05.12.05, 09:43 zadarek napisał: > Proszę wytłumaczcie mi jakim cudem dodanie kierunkowego zwiększa pulę numerów > o 3 mln. ja tego nie rozumiem. Gdyby dodać choć jedną cyferkę na początku lub > końcu bez kierunkowego to owszem pula numeracji się powiększa Po prostu dotychczas numery nie mogly rozpoczynać się cyframi 0, 1, 9. A teraz już będą mogły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaziu Re: barbara gorska KLAMIE IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 05.12.05, 09:46 jak dobrze zaplacisz TePsie to mozesz miec taki nr tel: 0(12)3456789 mieszkajac np. w Suwałkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaziu Re: barbara gorska KLAMIE IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 05.12.05, 09:45 mieszkasz w Niemczech... Polska Telekomunikacja to jest France Telekom. Czyli jest tak jak we francji tyle, ze z zerem z przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wylkot Re: barbara gorska KLAMIE IP: 80.48.254.* 05.12.05, 09:49 Gość portalu: Kaziu napisał(a): > mieszkasz w Niemczech... Polska Telekomunikacja to jest France Telekom. Czyli > jest tak jak we francji tyle, ze z zerem z przodu No i drugie zero. W kieszeni. Dziękuję ci, France Telecom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wylkot Re: barbara gorska KLAMIE IP: 80.48.254.* 05.12.05, 09:55 A swoją drogą, czy nie o wiele prościej byłoby zmienić numery stref, lub dodać nowe zastawy dwóch cyfr tam gdzie brakuje numerów? (NP. W-wa ma 22 - dodać jeszcze np. 28). Jest przecież jeszcze wiele wolnych. A jak braknie, to kody stref zmienić na trzycyfrowe. Tak jak to zrobiono np. z rejestracją pojazdów. Były zestawy dwuliterowe, teraz są trzyliterowe. I wszystko gra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miner Re: barbara gorska KLAMIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 10:02 Masz racje, tylko w tej operacji chodzi o cos innego. Glownym celem jest ujednolicenie numeracji lokalnej i MM po to aby bylo wyraznie widac, gdzie mozna krecic prefiks operatora - dzieki temu ma byc latwiej operatorom niezaleznym (przynajmniej taki byl zamysl ustawodawcy). Nie zapominajmy, ze to nie jest pomysl tepsy tylko ministerstwa zdrowia szczescia i pomyslnosci. Nie jest wiec dziwne, ze utrudnia on zycie statystycznemu Polakowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: barbara gorska KLAMIE IP: *.srvsquid2.gln / 195.68.110.* 05.12.05, 14:06 Mieszkam we Francji, gdzie numery sa 8 cyfrowe (cala francja jest podzielona na 4 strefy), operatorzy niezalezni od france telecom nie wymagaja komponowania zadnych prefixow zeby sie polaczyc z numerem france telecom, i w druga strone. Francja ma ponad 60 Mln mieszkancow, czyli o 50 % mieszkancow wiecej niz polska, nie rozumiem, dlaczego w polsce te numery sa takie skomliklowane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Barbara gorska - Opowiada bajki !!! IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 05.12.05, 10:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leokadia@cegetel.n Re: barbara gorska KLAMIE IP: 84.5.219.* 05.12.05, 16:48 Francja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff a nie dalo sie mniej IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 05.12.05, 10:04 1. Jest nas jakies 40.000.000, gdyby kazdy Polak mial telefon wystarczyloby 8 cyfr 2. Po co "0" jesli musi ono byc zawsze 3. Prefiks tez moglby byc o jedna cyfre krotszy 4. Dodajmy jednak 1 cyfre na oznaczenie czegos. To daje od 8 do 12 cyfr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.12.05, 10:04 Ja nie wiem całkowicie na czym polega zwiekszenie puli numerów,jeżeli to kiedykolwiek będzie miało miejsce.Ale wprowadzenie numerów kierunkowych to zagrozenie w sytuacjach pilnych.Poza tym sposób podsłuchu zmieni się-rozmowy międzymiastowe i na przykład przesyłki z zagranicy były zawsze traktowane jako ważniejsze niż lokalne.Może to być istotne w przypad stanu nu wyjątkowego czy wojennego.Jeżeli teraz automat informuje,że trzeba dodać cyfry i podaje jakie, to czemu tego sam nie zrobi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.bas.roche.com 05.12.05, 10:25 Automat nie zrobi tego za ciebie matolku bo masz sie nauczyc, ze nalezy wybrac dodatkowe kierunkowy.. Tak czytam sobie wypowiedzi internautow i zastanawiam sie gdzie sie podziali inteligentni ludzie.. Wiekszosc z was nie rozumie o co w tym wszystkim chodzi i dodatkowe nawez nie kuma, ze TPSA nie ma NIC z tym wspolngo i to nie byla ich decyzja.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a jak z komorek? Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.dami.pl 05.12.05, 10:26 teraz to juz zupelnie sie pogubilam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.bas.roche.com 05.12.05, 10:28 Z komorek tak samo... czyli 022 i dalej numer.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matematyk Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: 195.68.192.* 05.12.05, 10:35 Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć w jaki sposób przybędzie po tej operacji nowych numerów?Przecież do wszystkich obecnych numerów tel. przypisany jest już nr kierunkowy więc co to zmieni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.bas.roche.com 05.12.05, 10:40 Soro jestes "matematykiem" to pomysl o numerkach 0, 1, 9 i ile to daje dodatkowych numerow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.chello.pl 05.12.05, 13:13 Tak jest. W każdej strefie przybędzie ok. 3 milionów numerów zaczynających się od 0 1 i 9 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iceberg Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.dag.pl 05.12.05, 11:18 Ten artykuł to skandal. Na kilometr śmierdzi sponsoringiem przez TP SA. Gdy czytam, że: > Więcej kręcenia mają abonenci spoza sieci TP SA. > Do nowych trzech cyfr muszą dodać tzw. prefiks operatora, > np. 1033, co powoduje, że numer wydłuża się aż do 14 cyfr! To mnie o mało szlag nie trafia. Co mnie obchodzi, że: > Takie rozwiązania obowiązują w większości krajów Unii > - mówi Barbara Górska, rzecznik Telekomunikacji Polskiej. Skoro, jak można się nawet dowiedzieć z tego pseudo artkułu, zmianę podyktowało Minsterstwo Infrastruktury? Konieczność wykręcania numeru kierunkowego w ruchu miejscowym ma umożliwić wybieranie innych operatorów, tak jak to w tej chwili mamy prz połączeniach zamiejscowych. Całość służy dalszemu uwalnianiu rynku w Polsce i podkopywaniem pozycji tepsy jako monopolisty - oczywiście tej ostatniej się to w ogóle nie podoba i robi wszystko, aby tą pozycję utrzymać. Ciekaw jestem ile zainkasowała Gazeta za wydrukowanie tego... Gazeto, jako czytelnik mam prawo do RZETELNEJ informacji, a zamiast tego trafiam na pseudo artykuły służące prywatnym interesom jedenj firmy... szkoda słów. Przy okazji polecam forumowiczom doskonały artykuł z Newsweeka (numer 15/03, ale opisane tam mechanizmy na pewno nie poszły w zapomnienie) phreak.hack.pl/pliki/inne/prasa/lobbing.zip Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.server.ntli.net 05.12.05, 11:33 Dlaczego w Ameryce gdzie mieszka ponad 200 mln. ludzi numerow nie brakuje a w 38 mln. Polsce sa braki ? Czyzby tam mieli inne numery ???? POLSKI DEBILIZM najwyrazniej tu widac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iceberg Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.dag.pl 05.12.05, 11:36 Bo tu wcale nie chodzi o zwiększenie puli numerów tylko o ułatwienie konkurencji. Ale w sponsorowanym przez TP SA artykule takie sformułowanie przecież pojawić się nie mogło. Odpowiedz Link Zgłoś
jakmi Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów 05.12.05, 11:40 1. Dodanie ósmej cyfry do numeru dało by dodatkowe okolo 9 000 000 numerów w każdej strefie gdzie jest taka potrzeba, ale minieterstwo wymyśliło że lepiej dodać trzy prefiksu i zyskać tylko okolo 3 000 000 na strefe. 2. Bylem ostatnio na Ukrainie. Tam niektorzy z operatorów komórkowych chwalą się, że w ich sieci dzwoniąc z komórki na telefon stacjonarny w miejscowości gdzie sie przebywa nie trzeba znać i dodawać prefiksu bo centrala zrobi to automatycznie. Ale u nas jest Europa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel A od kiedy ku.. zwracając się do obcego człowieka IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.05, 12:02 mówi się do niego na 'ty' ????????? Jakie ty, znajdziesz, jakie -esz ???????? Znajdą państwo, znajdziecie państwo. Esz k..wa to na ulicy do kolegi albo na bazarze do bydła sprzedającego plebsy cuchnące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milseog dlaczego nie może być jak w USA? IP: *.pcmedia.com.pl / 80.55.145.* 05.12.05, 12:20 tam numery telefonow komorkowych zaczynaja sie od kierunkowego danego miasta. i to jest udogodnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basyl Jaki jest sens tej zmiany? IP: *.ericsson.net 05.12.05, 13:11 Czy moze mi ktos wyjasnic sens tej zmiany? Jesli w danej strefie numeracyjnej do kazdego 7-cyfrowego numeru dodamy staly 3- cyfrowy prefiks (np. dla Wawy 022) to liczba dostepnych numerow w tej strefie nie zmieni sie ani o jote. Caly czas bedziemy mogli manipulowac tylko ostatnimi 7 cyframi, wiec mozliwych kombinacji bylo przedtem i bedzie w nowym ukladzie 10000000. No chyba, ze przenaszac sie z miasta do miasta mozemy zachowac w calosci numer, razem z tym prefiksem. Czyli przenoszac numer z Lodzi do Wawy zatrzymywaloby sie w Wawie prefiks 042. Tylko, ze wtedy to juz sie nie powinno nazywac numerem kierunkowym, gdyz moge miec prefiks np. "lodzki" mieszkajac w Wawie. Wiec po co to, wie ktos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon Re: Jaki jest sens tej zmiany? IP: 212.160.172.* 05.12.05, 13:24 a widziales wczesniej numery zaczynające się na 0,1,9? teraz takie będą po tych trzech nowych i to jest ten zysk 3mln numerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Jaki jest sens tej zmiany? IP: *.bas.roche.com 05.12.05, 13:28 za pare lat nie bedzie numerow kierunkowych... znikna.. ale cale to tlumaczenie nie ma sensu.. wiekszosc i tak nie rozumie (lub nie chce zrozumiec)o co w tym wszystkim chodzi :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iceberg Re: Jaki jest sens tej zmiany? IP: *.dag.pl 05.12.05, 15:07 Zmieni się to, że będzie można dokonywać połączeń lokalnych za pomocą innego operatora niż TP SA, tak jak do tej pory miało to miejsce dla rozmów zamiejscowych. Gdyby ten artykuł był obiektywny i nie promował w chamski sposób interesów tepsy, to mógłbyś o tym w nim przeczytać. A tak jest tylko głupie mydlenie oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stckholm Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.ericsson.net 05.12.05, 13:45 "Takie rozwiązania obowiązują w większości krajów Unii - mówi Barbara Górska, rzecznik Telekomunikacji Polskiej" -> kompletna bzdura. W normalnych krajach prefix nie ma nic wspolnego z numerem telefonu na ktory sie dzwoni - prefix wybiera sie, jezeli chce sie dzwonic poprzez innego operatora niz ten, ktorego wybralismy jako stalego (default=domyslny), a z kolei numer kierunkowy nigdy nie jest uzywany w obrebie tego numeru - np 0-22 w Warszawie, czy 0-8 w Sztokholmie, a 0-31 w Goeteborg-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.kdvz / *.static.isionline-dialin.de 05.12.05, 14:09 Moze by tak skonczyc z powolywaniem sie na "wiekszosc krajow Unii" przy okzaji wymyslania kolejnych absurdow. W Niemczach, ponad 80-milionowym kraju o chyba nieco lepiej rozwinietej infrastrukturze telefonicznej (i nie tylko) nikt dzwoniac z telefonu stacjonarnego na takowyz do sasiada zza sciany nie musi wykrecac numeru kierunkowego miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.bas.roche.com 05.12.05, 14:17 A co powiesz na Szwajcarie z jeszcze lepsza infrastruktura, gdzie od lat wybiera sie 10 cyferek? I jakos nikt nie placze z tego powodu Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów 05.12.05, 15:34 W Niemczach, ponad 80-milionowym kraju o chyba > nieco lepiej rozwinietej infrastrukturze telefonicznej (i nie tylko) nikt > dzwoniac z telefonu stacjonarnego na takowyz do sasiada zza sciany nie musi > wykrecac numeru kierunkowego miasta... Ale dzwoniąc do sąsiedniego powiatu musi wybierać kierunkowy, który w przypadku małych miejscowości ma nawet 5 cyfr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wezyr Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 14:40 Ja na całe szczęście od 3 tygodni jestem byłym klientem TeleKomuny.... powiedziałem dość ich krętactwu i wysysaniu szmalu z mojej kieszeni. Teraz używam ipfonu i dzwonię za grosze i nie mam abonamentu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaf Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.dyn.optonline.net 05.12.05, 14:42 nierozumie jaki jest problem w dodaniu kilku cyfr. czy jestescie az tak leniwi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Lokalnie czy międzymiastowo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.05, 15:37 Ciekawe skąd teraz będę wiedział czy dzwonię do kogoś lokalnie czy międzymiastowo i ile zapłacę za połączenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.05, 15:58 A ja prosze szanownych dziennikarzy o wyjaśnienie tego glupiego tłumaczenia z brakiem wolnych numerow. W dobie telekomunikacji cyfrowej nie powinno być w ogóle takich problemów. To jakiś absurd, aby tracić na połączenie kilka minut. W żadnym cywilizowanym kraju klientowm sie nie utrudnia, a ułatwia korzystanie z usług, za które i tak TPSA każe sobie słono płacić. Znowu wychodzi na to, że u nas musi być głupio. Czekam naprawdę na sprawna akcję dziennikarską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.bas.roche.com 05.12.05, 16:16 W wiekszosci tych "normalnych " krajow juz dawno funkcjonuja 10 cyfrowe numery telöefoniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajajakberety Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.icpnet.pl 05.12.05, 16:23 TEPSA pojechała po najłatwiejszej linii oporu - a można przecież było zamiast początkowego zera wrzucić jakąkolwiek inną cyfrę za wyjątkiem 1 i 9. Jesteśmy chyba jedynym krajem świata gdzie numery abonentów zaczynają się od zera :D PS. Jako ciekawostkę dodam że zero w numerze nie jest warunkiem niezbędnie koniecznym do uzyskania połączenia z numerem stacjonarnym TPSA bo np dzwoniąc z sieci komórkowej wystarczy wybrać numer kierunkowy bez zera - dzwoniąc dajmy na to do warszawy wystarczy wybrać 22 i dalej stary numer abonenta :D więc ta zmiana numeracji jest taka średnio na jeża udana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna TO NIE TP WPROWADZIŁA DŁUŻSZE NUMERY A MINISTERSTW IP: 212.160.172.* 05.12.05, 16:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Idiotyzm Re: Od dziś mamy dłuższe numery telefonów IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 05.12.05, 17:04 "Wszystkie numery kierunkowe znajdziesz na stronie Telekomunikacji Polskiej." Popatrzylem sie na ta strone i najwyrazniej trzeba spedzic dluzszy czas aby znalesc ta informacje. Czy to tak trudno podac adres wlasciwej strony? Odpowiedz Link Zgłoś