Dodaj do ulubionych

CATV a SPRAY

07.02.07, 11:12
Właśnie otrzymałem propozycję nie do odrzucenia - umowę zamiany CATV na
SPRAY. Czy ktoś podpisał taką umowę? Co się stanie jak jej nie podpiszę?
SPRAY łaskawie napisał, że cennik pozostał bez zmian - i to właśnie mnie
denerwuje - dostęp do netu tanieje z miesiąca na miesiąc, a u nas z
łaską "bez zmian" od 2 lat. Już nawet neostrada jest tańsza...
Czy warto przejść na internet oferowany przez erę/orange? (Nie
potrzebuje "przemysłowych" prędkości... Co ze złamaniem wyłaczności Telnapu?
Skoro przestał istnieć, to umowy "na wyłączność" też chyba przestały
obowiązywać?
Z góry dziękuję za porady...
Obserwuj wątek
    • keimak Re: CATV a SPRAY 07.02.07, 12:24
      A jak się to ma do oferty www.spray.pl? Bo ja teraz mam internet 384 a takiego
      nie ma w ofercie Spraya (jest w tej samej cenie 510) i jestem ciekawy co w
      takiej sytuacji nam zaproponują.
      A na klatkach u nas (Kaback Dukt 2) wiszą protesty że spray nie chce u nas
      zastosowac swoich promocji (na ofertę zintegrowaną) tylko chce wszystko zostawic
      po staremu.
      pzdr,
      keimak
      • mayi Re: CATV a SPRAY 07.02.07, 16:10
        Wygląda na to, że spray w ciągu ostatnich dni zmienił swoją ofertę. O, nawet
        mają napisane przy cennikach, że "Cennik obowiązuje od 5 lutego 2007 roku". Ta
        oferta, która wisi na klatkach była na stronie www.spray.pl kilka dni temu. Ta
        nowa jest z mniejszą ilością opcji, natomiast z cenami chyba podobnymi do tych,
        które my mamy teraz. Dla tych, którzy mieli 384kbps spray proponuje przejście
        na 512kbps, co wg nowej oferty kosztuje tyle samo. TV, pakiet pełny na stronie
        mają o 4,90 drożej niż było w telnapie, a oferta programów wygląda na
        rozszerzoną o m.in. MTV, VH1, Polsaty Sport i parę innych (mają je włączyć do 15
        marca). To po takiej zgrubnej analizie strony i pisma, które przyszło pocztą.

Wychodzi na to, że spray chce taką samą kasę jak telnap pobierać od ludzi, ale
        ponieważ miał chyba nieco lepszą ofertę, to postanowił polepszyć telnapowcom
        parametry internetu. Do tego zmiana oferty ogólnej (chyba na gorsze) tak, żeby
        te 69zł gdzieś w ofercie występowało. No i wyszło im 512kbps. Jest też jedna
        tańsza opcja internetu, ale o połowę wolniejsza i tylko o 10zł tańsza, więc
        raczej słaba.

W starej ofercie chyba było siedemset coś kbps plus pełne tv za jakieś 109 zł o
        ile dobrze pamiętam, więc teraz 512kbps plus pełne tv za 104zł wrażenia nie
        robi, ale z drugiej strony ma być lepiej niż było za tą samą kasę i troszkę
        lepiej cenowo niż w ofercie ze strony. Ciekawe czy rada coś jeszcze wywalczy...

pzdr
        A.
        • shnupke Re: CATV a SPRAY 08.02.07, 19:34
          > Dla tych, którzy mieli 384kbps spray proponuje przejście
          > na 512kbps, co wg nowej oferty kosztuje tyle samo.

No i to właśnie jest to, co zazwyczaj było wpisywane w umowach drobnym drukiem.
          Bo to 512kbps jest tylko w jedną stronę czyli na wejściu, na wyjściu jest tak
          jak było czyli 128kbps. Poza tym 512kbps przy niegwarantowanym 128kbps na
          wyjściu to takie trochę lepsze 128kbps.
          Amatorzy ambitniejszych rozrywek w sieci mogą się rozczarować.

To chyba pierwszy głos krytyczny z mojej strony na ten temat :o)

Właśnie miałem ich pochwalić, że kilka dni temu problem ze spadkami transferów
          załatwili od ręki... (Obsługa reklamacji trwała 15minut). No ale to było za
          dobrych czasów CATV. Co będzie, czas pokaże.
          • mayi Re: CATV a SPRAY 09.02.07, 10:27
            > Bo to 512kbps jest tylko w jedną stronę czyli na wejściu, na wyjściu jest tak
            > jak było czyli 128kbps.
            O, faktycznie, nie zauważyłem. A w ofercie ze strony jest 512/192.
            • andw77 Re: CATV a SPRAY 09.02.07, 11:17
              Pojawiła się nowa oferta zintegrowana - tyle że trzeba podpisać umowę na 2 lata,
              chociaż ceny robią sie już wtedy zachęcające smile
              • mayi Re: CATV a SPRAY 09.02.07, 14:55
                Ale niestety nie obejmuje pakietu TV+internet, tylko zawsze w niej telefon jest sad
                • andw77 Re: CATV a SPRAY 12.02.07, 10:52
                  Hmm chyba można podpisać ofertę nie-zintegrowaną na tv i internet bez telefonu -
                  zobacz na stronie Promocje
            • grzes.b Re: CATV a SPRAY 01.03.07, 18:24
              Jakiś podział się tworzy: "starzy" klienci SPRAY-a mają łącze 512/192, a
              "przejęci" od CA dostają 512/128. A płacić trzeba tyle samo. sad Jeden
              usługodawca=jednolita oferta dla wszystkich.
    • mayi Re: CATV a SPRAY 03.03.07, 20:08
      Hej! Od 1 marca miała być ta zmiana prędkości. Zauważyliście jakąś różnicę? U
      mnie obcina transfer przy mniej więcej 45 KB/s a to jest 360kbps (testowane
      transfery z kilku różnych źródeł). Miało być 512kbps...
      • grzes.b Re: CATV a SPRAY 04.03.07, 19:31
        Witam
        Mnie również zmiana prędkości na większą jeszcze nie "dotknęła", trochę szkoda ,
        bo miało być tak miło sad
        • jan-w Re: CATV a SPRAY 04.03.07, 19:54
          Spróbujcie zresetować (odłączyć na kilka minut od prądu)swoje modemy. Zwykle
          dopiero wtedy zmiany się pojawiają.
          • shnupke Re: CATV a SPRAY 05.03.07, 01:25
            Transfer na wejściu trochę pływa choć momentami sporo nad górną kreską, więc tu
            dla Spraya plus, za to na wyjściu... duża kompresja... No nie wiem. Nie mam
            jeszcze zdania, zobaczę jak wypadnie saldo po 30 dniach :o)
            • mayi Re: CATV a SPRAY 05.03.07, 12:24
              Informacyjnie: sprayowcy proponują wejść na www.noc.gts.pl, stamtąd sobie
              sprawdzić transfer i ewentualnie wtedy się zgłaszać.
              • norah75 Re: CATV a SPRAY 15.03.07, 09:14
                wczoraj podłaczyli mi kablówke w spray - i co? obraz snieży no i nie ma tvn 27!
                I to ma być zmiana na lepsze? zaraz tam zadzwonie
                • mayi Re: CATV a SPRAY 15.03.07, 09:44
                  tvn 24 jest, tylko trzeba go znaleźć, bo się przeniósł tak jak większość
                  programów. Ja jakiś czas temu z rachunkiem dostałem karteczkę z rozpiską.
                  Wypadły na pewno arte, DSF, VOX, 3sat, tve, może coś jeszcze. Za to są polsaty
                  (m.in. sport i sport extra), MTV, Europa i trochę badziewia w stylu telezakupy
                  mango.

Za to jakość -> masakra. Sygnał strasznie słaby, baaardzo śnieży i nie pomaga
                  ani dostrajanie ani 'cyfrowa redukcja szumów'.

• norah75 Re: CATV a SPRAY 15.03.07, 10:06
                    no właśnie mam te wszystkie mtv, 4fun i inne badziewia ale nie moge znaleźc
                    tvn24 - moze słabo szukałam, dziś sprawdzę jeszcze raz
                  • inspektor_belon Re: CATV a SPRAY 15.03.07, 10:45
                    > Za to jakość -> masakra. Sygnał strasznie słaby, baaardzo śnieży i nie poma
                    > ga
                    > ani dostrajanie ani 'cyfrowa redukcja szumów'.

U mnie niestety to samo (Kabacki Dukt 14). Wszedzie zasniezony obraz, a do tego
                    zniknal TVN Turbo (wczoraj wieczorem jeszcze byl, a dzis juz tylko jakas
                    pieprzona klodka sie wyswietla).

Internet tez nienajlepiej chodzi (modem ciagle "gubi" sygnal). Narzekalem na
                    TELNAP, ale jak widac, zawsze moze byc gorzej...
                    • norah75 Re: CATV a SPRAY 15.03.07, 11:46
                      A ja K.B 11- tez narzekałam ale okazało sie ze moze być gorzejwink)) I jest! i
                      radio nie działa!
                    • marcinusa81 Re: CATV a SPRAY 15.03.07, 12:22
                      Ja piszę z Duktu Kabackiego 8, u mnie wygląda to tak:

1. sygnał telewizyjny jest zdecydowanie za słaby na większości kanałów - typowy "śnieg"
                      2. transfer danych w internecie wcale nie wzrósł do obiecywanych 512 kb jak zapewniano abonentów Telnapu w specjalnym piśmie (chodzi o posiadaczy podstawowego abonamentu) - sprawdzałem wielokrotnie na różnych stronkach mierzących transfer wszędzie wynik pomiędzy 350-370 kb...
                      3. Od momentu przełączenia netu do Spraya(czyli od początku marca net padał już z 2 czy 3 razy - wczesniej to sie zdarzało maks 1 raz na pół roku
                      4. Od wczoraj zamilkł sygnał radiowy dostarczany dotychczas przez gniazdko kablówki - niby szczegół ale jednak uciążliwy, do tej pory można było sobie słuchać wszystkich stacji radiowych w dobrej jakości bez bawienia sie z ustawianiem jakis dodatkowych "antenek"

Z tego co widzę na forum chyba wszyscy mają taki sam standard usług u siebie w domach, wiec proponuję aby każdy abonent zadzwonił do Spraya ze swoimi uwagami - moze to zmusi ich do poprawy jakości usług...

pozdrawiam pimper

• piripiri Re: CATV a SPRAY 15.03.07, 12:37
                        U nas też śnieg na wizji i jakość fatalna. A do tego brak umieszczonego przez
                        SPRAY w ofercie kanału TVN24!
                        • inspektor_belon Re: CATV a SPRAY 15.03.07, 17:47
                          Ja mam TVN24, u mnie jest na kanale C45
                          • mayi Re: CATV a SPRAY 16.03.07, 09:40
                            A innymi słowy C45 to 663.25 MHz. Wczoraj wieczorem TVN24 był tam.
                    • shnupke Re: CATV a SPRAY 15.03.07, 23:02
                      Do bani jest ten Spray.
                      Na dworze lato, w TV śnieg na większości kanałów. Nie mówiąc o tym, że sie
                      wszystkie kanały poprzestawiały i szlag by ich trafił kilka godzin ustawiania i
                      strojenia urządzeń. Nie jestem wielkim TV fanem, ale wiadomości raz dziennie
                      chciałbym normalnie pooglądać. sad
    • biljana Re: CATV a SPRAY 15.03.07, 14:45
      ja mieszkam na Kabackim Dukcie 3. Obraz śnieży jak w jakims przedpotopowym
      Saturnie czy innym Jowiszusmile Ustawianie nie pomaga. TVN 24 zniknął, nie moge go
      odnależc. Rozszerzona oferta programowa o jakies telezakupy i inne tego typu
      badziewia.
      Wysłalam im wypowiedzenie korzystania z uslug.\
      Przerzucam sie na cyfre plus.
      • piripiri Re: CATV a SPRAY 19.03.07, 14:13
        > Rozszerzona oferta programowa o jakies telezakupy i inne tego typu
        > badziewia.

A usunęli RTL i VOX sad Ciekawa jestem, czy ktoś to jeszcze oglądał oprócz mnie
        i czy da się zawalczyć o ich przywrócenie...
    • mayi Re: CATV a SPRAY 15.03.07, 17:57
      Właśnie rozmawiałem z jednym panem ze spraya w sprawie za niskich transferów.
      Oficjalnie informują, że góra do 27 marca przełączą nas z sieci szkieletowej
      telnapa na swoją i wtedy ma być dobrze. Bo podobno ta sieć telnapowa jest
      maksymalnie obciążona.
      Jak by zapewne powiedzieli politycy, to wyjaśnienie ma pewne znamiona zarówno
      wiarygodności jak i niewiarygodności wink.
    • zachwycony1 Re: CATV a SPRAY - Spray to badziewie 20.03.07, 14:36
      Po zmianie na Spray wszystko jest gorsze...
      Odbiór polskich stacji tvp1 tvp2 polsat tvn tvp3 jest - w porownaniu z Telnapem
      - beznadziejny. Tłumaczą, że sprawdzają. Ja im tłumaczę, że w Telanpie odbiór
      był u nie idealny więc niech szukają u siebie problemu...
      Nie odpisują na maile.
      Internet jest jaki był, ale teraz przerywa (działa nie działa). Obiecywali od 1
      marca zwiększenie przepustowości i NIC, zero. Teraz tłumaczą, że od 27 marca
      będzie lepiej...
      Więc mimo upływu kilku miesięcy od przejęcia Telnapu to wykazują BEZRADNOŚĆ w
      przełączaniu na swoje łącza - AMATORSZCZYZNA...

Jak w Polsce - miało być lepiej a jest gorzej. Duża forma olewa kilentów itd, itp...
      • inspektor_belon Re: CATV a SPRAY - Spray to badziewie 20.03.07, 21:11
        100% racji. A net to juz w ogole porazka. Jak dzis padl w nocy okolo godziny
        2h00 to do tej pory u mnie juz nie dziala (KD14). Zaczynam miec dosyc placenia
        ciezkiej kasy tym zlodziejom i otrzymywaniem gowna zamiast wykupionej uslugi.
        Bedzie trzeba rozwazyc konkurencje...

A tymczasem musialem odkurzyc starego laptopa, i lacze sie awaryjnie z netem
        przez zwykly modem i poczciwy stary numer 0-20-21-22. Brawo SPRAY-SREJ! uncertain//

Nic wiecej nie napisze, bo mnie zaraz jakas ciezka k***ica strzeli :[
    • mayi Re: CATV a SPRAY 26.03.07, 11:41
      Minęło 11 dni od przełączenia na spraya i nagle się poprawiło. Przynajmniej u
      mnie. Wszystko mniej zaśnieżone. Zostały rzeczy raczej drobne, ale takie, którym
      się nie da zaprzeczyć: odbicia na TVP2/TVP3, przelatujące białe kropki na
      Polsacie2 i powoli przesuwający się w pionie jaśniejszy pasek na wielu kanałach.

Zaczynam zauważać zwieszania się internetu. To znaczy, że są częste, albo mam
      dużego pecha. Jak na razie szybkość wciąż po staremu.

A jak tam u was?
      • marcinusa81 Re: CATV a SPRAY 26.03.07, 15:41
        Rzeczywiście TV odbiera już OK na większości kanałów, kanały radiowe zostały włączone, problem jest tylko z netem - często "się wiesza" i transfer ciągle ten sam. Ma to być załatwione po przyłączeniu do sieci Spraya - podobno do 27 marca. Pożyjemy, zobaczymy....

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka