Dodaj do ulubionych

Sylwestrowym prywatkom ZAiKS nie grozi

IP: *.localdomain / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 17:44
pozbawienie wolnosci za puszczanie muzyki? skretynieli. moze jeszcze chloste
za sciaganie z neta?

na szczescie dni tych pasozytow sa juz policzone.
Obserwuj wątek
    • Gość: zaiks za ściąganie z neta obcinać paluszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 18:09
      a za gwizdanie przy goleniu obcinać język
    • Gość: WD Re: Sylwestrowym prywatkom ZAiKS nie grozi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 18:12
      Nie sądzę, że dni ZAIKS-u są policzone.
      • Gość: | Re: Sylwestrowym prywatkom ZAiKS nie grozi IP: *.localdomain / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 20:07
        > Nie sądzę, że dni ZAIKS-u są policzone.

internet ich wykonczy, podobnie jak wszystkich innych analogowych posrednikow.
        ja slucham teraz praktycznie tylko niezaleznych stacji radiowych w necie
        (somafm.com/), a jak mi sie jakis wykonawca szczegolnie spodoba to
        sciagam z dc++ cala jego dyskografie i wrzucam na ipoda (zreszta zazwyczaj
        legalnie, bo tych rzeczy w polsce raczej sie nie da dostac). i taka jest przyszlosc.

no chyba, ze uda im sie kupi... yy... wylobbowac takie prawa jak dmca w stanach.
        ale to tylko przedluzy agonie, bo to jest prawo martwe i niemozliwe do
        egzekwowania. drm nie pomoze, bo kazdy system drm jest z definicji mozliwy do
        zlamania (zawsze trzeba dac uzytkownikowi klucz do jego otwarcia).

zegnaj gienia, swiat sie zmienia.

a jak maja zarabiac autorzy? tak jak zawsze - na koncertach, gadzetach i
        reklamach. plyty i teledyski zawsze byly przede wszystkim forma promocji, a
        najwiekszy dochod przynosily wlasnie koncerty. internet jeszcze bardziej ulatwi
        promocje artystom i dopoasowanie wlasciwej muzyki do gustu sluchaczom.
      • business3 ZAiKS sucks !!! 30.12.05, 20:01
        ZAiKS sucks !!!
        • Gość: Kominiarz Re: ZAiKS sucks !!! IP: *.dsl.vic.optusnet.com.au 31.12.05, 01:00
          Glupota ZAIKS zjada im wlasny rtozum, jezeli go posiadaja!
    • Gość: pocalujta_wujta Osiem Procent od obrotu biletami?! IP: *.gs.com 29.12.05, 18:37
      Oglupieli w Zaiksie czy co? Kto ma taki margines zysku. Chorzy psychicznie?
      Cena biletu to nie zysk netto tylko wartosc brutto, glaby ekonomiczne w Zaiks!
      Tantiemy w normalnych warunkach bierze sie od zysku netto zapewne z progiem
      zabezpieczajacym.

Poza tym margines zysku osiem procent nawet od zysku z biletow i reklamy netto
      to czyste zdzierstwo. Nikt na zdrowym swiecie nie ma takich marginesow zysku...
      no Polski i Rosji nie zaliczam do zdrowego swiata interesow.

Z New Jersey,
      pocalujta_wujta

P.S> Pewnie Zaiks nie zawita za ocean :-)))
      • Gość: ZAKS Re: Osiem Procent od obrotu biletami?! IP: 193.109.212.* 30.12.05, 09:41
        i jezeli darmowy to zespol musi zaplacic 10 % wynagrodzenia za swoja muzyke :)
        • Gość: kominiarz Re: Osiem Procent od obrotu biletami?! IP: *.dsl.vic.optusnet.com.au 31.12.05, 01:02
          czyli jak by mi prostytutka dala du.. to by mi musiala za top doplacic
      • Gość: michal Re: Osiem Procent od obrotu biletami?! IP: *.range86-128.btcentralplus.com 30.12.05, 14:06
        to w koncu i muzycy stana sie bezrobotni bo nikt nie bedzie chcial nic kupowac w
        sklepach . takze kazdy ma szanse zostac artysta a sting i reszta beda teraz
        wystawac na ulicach i zebrac
    • Gość: gOŚCIU Re: Sylwestrowym prywatkom ZAiKS nie grozi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 18:50
      Najciekawsze jest, że instytucja ta ma przekazywać tantiemy twórcom. Ale jeśli
      twórca, np. zespół szansonistów występuje na imprezie (wykonując swoje utwory)
      za powiedzmy 1000 zł (a jest to wynagrodzenie dla TEGO zespołu i jak rozumiem
      uzyskał on w ten sposób zadowalające wynagrodzenie)to należy jeszcze odprowadzić
      od tych 1000 zł 10% dla ZAiKS celem przekazania artystom tantiem. To ja się
      pytam o co tu chodzi? Jakim artystom skoro ci, którzy są autorami i wykonawcami
      już dostali co ich. A co jeśli na darmowej imprezie promocyjnej będą wykonywane
      utwory kogoś niezrzeszonego w ZAiKS? Np, kuzyn Władek skomponuje na pececie
      DiscoPolo? Też tantiemy dla ZAiKS? I komu je przekaże?
    • Gość: Karol Re: Sylwestrowym prywatkom ZAiKS nie grozi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:07
      Na mocy jakiego prawa 0kradziono Polaków z dorobku teórczego pokoleń ? na
      uzytek ZAIKSU czy innych grup.Co te grupy wniosły ze uzyskały prawo pobierania
      haraczy za coś co nie twozyły?.O ile wiem to autozy , piosenkaze otrzymują
      znaczne wynagrodzenia za swoje utwory. Powinno się jak najszybciej zlikwidować
      ZAiKS i podobne grupy osiągające korzysci za coś co nie stwozyły ! Czym ruzni
      sią pobieranie pieniędzy za ochrone resteuracji przez mafie przestempcze ,od
      tej opłaty?
      • Gość: chwilowy Re: Sylwestrowym prywatkom ZAiKS nie grozi IP: *.torun.mm.pl 30.12.05, 02:12
        Tym, że ZAiKS działa w świetle obowiązującego w Polsce prawa (moim zdanie
        chorego)
      • trelemorele Re: Sylwestrowym prywatkom ZAiKS nie grozi 30.12.05, 10:36
        popracac nad ortografia..... wyc sie chce :)
        • Gość: ortografix Re: Sylwestrowym prywatkom ZAiKS nie grozi IP: *.chello.pl 30.12.05, 10:51
          Pojawiają się już fora z opcją słowniczka ortograficznego. Mogłaby Gazeta.pl
          być w awangardzie. Natomiast nie znoszę ludzi czepiających się ortografii, z
          którą osobiście nigdy nie miałem kłopotów.

Zaiks to wyłudzacze, łamią prawo, NOTORYCZNIE opóźniając wypłaty należne
          artystom, których praw "chronią".
    • Gość: openmind.desk.pl prawa autorskie w dzisiejszym wydaniu są antyspołe IP: *.pekao.com.pl 29.12.05, 19:10
      prawa autorskie w dzisiejszym wydaniu są antyspołeczne
      to autorzy powinni płacić za to że ich utwory są odtwarzane bo to reklama
      która powoduje że ich płyty się sprzedają
      zaiks wyłudza pieniądze jak tylko może
      • Gość: . Re: prawa autorskie w dzisiejszym wydaniu są anty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:05
        > to autorzy powinni płacić za to że ich utwory są odtwarzane bo to reklama
        > która powoduje że ich płyty się sprzedają
        > zaiks wyłudza pieniądze jak tylko może

LOL
    • burakiprlu to bydlo pokomuny okrada obywateli 30.12.05, 05:59
      zaiks nie placi nikomu tylko oddaje pieniadze komunistom do budzetu. jesli nie
      wiedza kim sa wykonawcy, muzyka z radia, jak moga im placic? to scierwo ubeckie,
      rozstrzelac!
    • Gość: akmis a co np z Weselem? IP: *.elzab.com.pl 30.12.05, 08:00
      Wszystko fajnie, ale co np z Weselem?? Wstep jest wolny, organizator odnosi
      pewne korzysci (prezenty) i jest zespol...czy tez mam placic 10% wynagrodzenia
      zespolu?
      • yavorius Re: a co np z Weselem? 30.12.05, 08:39
        Gość portalu: akmis napisał(a):
        > Wszystko fajnie, ale co np z Weselem?? Wstep jest wolny

Oooooo :))))
        • Gość: Agn za wesela i inne zabawy ZAIKS też bierze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:05
          za wesela, zabawy taneczne itp itd (są nawet szczegółowe rozróżnienia w których
          nikt się nie wyznaje) też są odpowiednie stawki. Ryczałtowe. A zanim ktoś
          zacznie narzekać na ceny biletów na jakiekolwiek imprezy w tym kraju (ile
          organizator "bierze do kieszeni"), niech sobie pomysli, że od ceny którą płaci,
          zaiks zabiera 8% a fiskus 7%. Nawet jak artyści grają w klubach za wpływy z
          biletów, to trzeba sobie do tego dodać te 15%. Też uważam że chore.
          • Gość: mkz Re: za wesela i inne zabawy ZAIKS też bierze IP: *.airlan.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:36
            Zaiks powinien powrócić do dobrych zasad weryfikacji zespołów muzycznych oraz
            spowodować to aby na imprezach grały zespoły mające ich certyfikat oraz
            prezentujące odpowiedni poziom artystczny i mający odpowiedni sprzęt estradowy.
            Dziś wystarczy mieć rozwalający sie "klawisz" i jeszcze coś tam grającego aby
            oferować obsługę imprez. A na zaiks powinien płacić zesppół muzyczny
            • Gość: Agn Re: za wesela i inne zabawy ZAIKS też bierze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:49
              No, to ostatecznie Twoja sprawa, kogo zatrudnisz na swoim weselu. Istnieją
              demówki (przy dzisiejszej technice to już standard) oraz najlepsza forma reklamy
              - poczta pantoflowa.
    • domk1 BREDZILI TEZ O PODATKU OD PREZENTÓW POD CHOINKE. 30.12.05, 08:25
      Najlepiej zabierać ludziom 100% dochodów, a na najpotrzebniejsze rzeczy dać
      kartki.
      Jak w Korei Pólnocnej.
      Wtedy bedzie idealnie.
    • mitul Re: Sylwestrowym prywatkom ZAiKS nie grozi 30.12.05, 08:53
      No wyobraź sobie, że ja się załapałem na pozbawienie wolności (zawiasy) za
      puszczanie muzyki - żadna recydywa, jedna wpadka podczas grania na dyskotece
      (jako dj) z płyt CD-R.
      Wyrok brzmiał 0,5 roku pozbawienia wolności w zawieszeniu na dwa lata + grzywna
      600 zł na rzecz ZAIKS. Sędzina wlepiając mi tę karę miała zniewalający uśmiech
      na ustach, który sugerował jak to ona łagodnie mnie potraktowała. Dodam do
      tego, że nigdy wcześniej nie byłem karany, notowany, wykształcenie wyższe i
      praca na kierowniczym stanowisku.
      Podobną karę (rok w zawiasach na 3 lata) ostatnio dostał chłopak za pchnięcie
      trzy razy nożem w brzuch jakiegoś innego gościa (nie zabijając go) - PARANOJA -
      ten nasz kraj i wymiar sprawiedliwości
    • Gość: Frycek Jestem spadkobiercą Fryderyka Chopina IP: *.ztpnet.pl 30.12.05, 09:03
      Żądam tantiem za wykorzystanie muzyki Fryderyka Chopina na różnego rodzaju
      imprezach.
      • Gość: mgx Re: Jestem spadkobiercą Fryderyka Chopina IP: *.urpl.gov.pl 30.12.05, 11:20
        proponuję najpierw przeczytać ustawę, a potem pieprzyć głupoty...
        • tpepe Re: Jestem spadkobiercą Fryderyka Chopina 31.12.05, 01:30
          Gość portalu: mgx napisał(a):

> proponuję najpierw przeczytać ustawę, a potem pieprzyć głupoty...

Oczywiscie, z punktu widzenia prawa to glupota, niemniej "cos jest na rzeczy".
          Owoz, spadkobiercom Chopina nic juz nie pomoze, czasu uplynelo zbyt wiele. Czas
          ten, bezlitosny dla wyzej wymienionych spadkobiercow, okazuje sie znacznie
          laskawszy dla tworcow z przed lat kilkudziesieciu. Na calym swiecie, pod
          naciskiem wydawcow, utrwala sie praktyka stopniowego przedluzania praw
          autorskich. Frycek, biedaczysko sie nie zalapal, ale tacy tworcy jak p. Polomski
          pewnie po 150 latach wciaz beda zasilac jakis ZAIKS (jesli ktos bedzie ich
          jeszcze sluchal).
    • 3gr Powinni sprawdzac po domach - policja muzyczna! 30.12.05, 09:14
      Z Nowym Rokiem - nowym krokiem! ZAIKS powinien powolac muzyczne grupy szturmowe
      wyposazone w solidne buty, palki i lomy, tak zeby nikt sie nie przemycil nie
      placac za muzyke, ktorej slucha. Oprocz tego moga monitorowac z zamaskowanych
      samochodow kto, czego i gdzie slucha. Zamordystyczna groteska...
    • setorika Re: Sylwestrowym prywatkom ZAiKS nie grozi 30.12.05, 10:21
      Kolejny bastion,który trzeba zlikwidować. Czy wiecie, że ZAiKS pobiera tantiemy
      za utwory nigdy nie wydane oficjalnie w Polsce czyli nie podlegające jego
      jurysdykcji?
      • dachs Re: Sylwestrowym prywatkom ZAiKS nie grozi 30.12.05, 18:49
        setorika napisała:

> Kolejny bastion,który trzeba zlikwidować. Czy wiecie, że ZAiKS pobiera
        > tantiemy za utwory nigdy nie wydane oficjalnie w Polsce czyli nie podlegające
        > jego jurysdykcji?

Zaiks broni interesów tych twórców, ktorzy zwrócili sie do niego o ochronę
        swoich praw autorskich.
        A kto powiedział, że prawa zagranicznego wykonawcy nie powinny byc w Polsce
        chronione?
    • Gość: LuckyBoy Re: Sylwestrowym prywatkom ZAiKS nie grozi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 10:28
      Wystawie glosnik przez okno, moze kopnie mnie ten zaszczyt i odwiedzi mnie
      kontroler ZAiKSu:D

udanego sylwestra:)
    • Gość: hipotam Głupi ten sondaż IP: *.aster.pl 30.12.05, 10:35
      Co to za głupie pytanie "czy sobie wyobrażasz zabawę sylwestrowa bez opłacenia
      tantiem?" Pewnie, że sobie wyobrażam. Bez problemów. Robię imprezę i nie płacę.
      Idę do knajpy i też nie płacę. To ma być pytanie do masowego czytelnika? I to
      ma być opiniotwórcze??? Kogoś tu chyba pos.ało?
      • Gość: . chyba czegoś nie zrozumiałeś... (n/t) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:02
      • Gość: manhu Re: Głupi ten sondaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 13:54
        Sondaż nie taki głupi, 28% już gna do ZAIKSÓW i innych złodziei, żeby zabulić. To poparcie 28% psycholi wynika z nienawiści do biznesu i kapitalizmu. Przecież jak kupuję płytę to mogę jej słuchać, ale jakim prawem ma jej słuchać np. kolega? A to pipipi złodziej (ten kolega:), zabić go! Krótko mówiąc jak płatne są bale sylwestrowe to i prywatki powinny i rzecz jasna głośne puszczanie muzyki też, bo nieuprawnieni też słyszą. Wtedy tfurcy będą szczęśliwi.
        • Gość: . jest takie pojęcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 20:11
          nazywa się "ironia". twórcy ankiety się nim posłużyli
    • giuseppe53 ZAiKS - warszaffskie zlodzieje 30.12.05, 10:37
      nie kupowac CD i nie sluchac autorow odpalających na ZAiKS ;-)
      Proste!?
    • Gość: fruchtzwerg fajny sondaz :) IP: *.pools.arcor-ip.net 30.12.05, 10:38
      1 kwietnia dopiero za 3 miesiace
    • Gość: bambi Re: Sylwestrowym prywatkom ZAiKS nie grozi IP: *.ame.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 10:45
      hm prawo autorskie i prawa pokrewne...już 6 stycznia mam z tego egzamin:(
      3majcie kciuki:)
      • Gość: :) Re: Sylwestrowym prywatkom ZAiKS nie grozi IP: *.chello.pl 30.12.05, 10:54
        ja zdasz to daj znać, będę Cię potrzebował :)))
    • hamsterek Gdzie tu sens ??! 30.12.05, 10:55
      Gdy cytuję:

"Jeśli zaś wstęp jest darmowy, a na imprezie występuje zespół muzyczny, to
      wówczas opłata dla ZAiKS-u wynosi 10 procent wynagrodzenia tego zespołu -
      wyjaśnił kierownik."

a potem...

"W przypadku niepłacenia tantiem sąd okręgowy zasądza na wniosek ZaiKS-u kwotę
      należną twórcom za bezumowne wykorzystanie utworów. - Wedle ustawy, może być to
      nawet trzykrotność należnych tantiem - wyjaśnił Popielarz."

Pytam się. Jeżeli zapraszam zespół np. Kazika i mu płacę to jak mogę być ukarany
      za bezumowne wykorzystanie utworów ??

No chyba że zespól gra kawałki kogoś innego ale tu o tym nie jest napisane.
      • Gość: Agn Re: Gdzie tu sens ??! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:09
        Chodzi o imprezy gdzie wstęp jest wolny (albo na przykłąd imprezy zamknięte, jak
        firma robi spotkanie dla swoich pracowników i zaprasza np. Połomskiego). To
        wtedy organizator takowej płaci zaiksowi 10% od honorarium artysty. A artysta
        musi Ci przekazać spis utworów które wykonywał. Jeżeli są jego - jak np. w
        przypadku Kazika - to im zależy, bo za to dostaną jeszcze parę groszy na konto z
        Zaiksu. Lepsze parę groszy niż nic.
    • Gość: wojtek Nie interesuje nas muzyka odtwarzana na prywatnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 11:00
      "Nie interesuje nas muzyka odtwarzana na prywatnych imprezach, w tym sylwestrowych - powiedział w czwartek Damian Popielarz ze Stowarzyszenia Autorów ZAiKS.

- Prywatne użytkowanie utworów jest nieodpłatne, gwarantuje to ustawa o prawie autorskim - podkreślił Popielarz".

O co Wam chodzi?
      • Gość: | Re: Nie interesuje nas muzyka odtwarzana na prywa IP: *.localdomain / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 20:38
        chodzi o to, ze ludzi do wiezen powinno sie wsadzac za rozboje, a nie naruszanie
        praw autorskich oraz absurdalnosc tychze praw w dobie internetu.
    • Gość: Maria G. Re: Sylwestrowym prywatkom ZAiKS nie grozi IP: *.hcz.com.pl 30.12.05, 11:03
      Płacenie tantiem jest obowiazkiem, takim samym jak płacenie podatków.
      Nieplacenie jest grzechem !.
    • Gość: mak A jak zaproszę pannę i potem odniosę korzyści? IP: *.aster.pl 30.12.05, 11:28
      A czy ZAiKS nie skasuje mnie jak zaprosze do domu pannę, puszczę jej muzykę a
      potem odniosę korzyści w postaci jej puszczenia się?
      I jeżeli tak, to na ile wyceni moją korzyść?
    • onanciham Puszczać stare kawałki 30.12.05, 12:46
      albo nowe z np. MIDI
      • Gość: JohnyP Re: Puszczać stare kawałki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 19:07
        Nie rozumiesz istoty prawa autorskiego. Obojętnie z jakiego źródła odtwarzasz (MIDI także) lub
        wykonujesz PUBLICZNIE (nie u cioci na imieniach - no chyba, że za to bierzesz pieniądze) utwór
        podlegający ochronie prawa autorskiego jesteś zobowiązany do zapłacenia należnych tantiem
        instytucji, która zajmuje się ochroną praw twórców. Chcę zauważyć, że ZAiKS nie jest w Polsce jedyną
        taką instytucją.
    • Gość: Pubik Re: Sylwestrowym prywatkom ZAiKS nie grozi IP: *.acn.waw.pl 30.12.05, 14:11
      No to już wiadomo jak zmniejszyć opłaty - od dziś wejście do każdego Pubu za 1gr ;-)
      • Gość: Piwko TO WSZYSTKO NIC!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 31.12.05, 01:07
        Jest rok 2018. Każdy obywatel cywilizowanego świata ma wpięty za uchem micro$oft
        pilnujący czy czasem nie myśli opatentowanych i podlegających mocy prawa
        autorskiego myśli. Jeśli taka myśl przewinie mu się przez głowę tantiemy
        automatycznie odliczane są z jego konta. Gdy konto puste elektrowstrząs.
        Pozdro z przyszłości

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka