Gość: kkk IP: .1P3D* / *.185.11.192.in-addr.arpa 09.01.06, 15:36 wypuscic na miasto!! niech sie zabawia...:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
looney1 Re: Mamy za dużo żubrów 10.01.06, 10:52 Jak to za dużo. Klęska urodzaju? Sprzedać nadmiarowe żubry japończykom za dewizy. -- sympatyczne miejsce dla fotografów obiektywni.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zolwik Re: Mamy za dużo żubrów 10.01.06, 11:10 W Polsce jest Ministerstwo Środowiska a nie Ochrony Środowiska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Co to jest ministerstwo OCHRONY srodowiska ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:23 jakis stary artykul chyba to jest bo nieaktualne dane. takie ministerstwo nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kometka Uwaga! Znów chcą zabijać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:33 Uwaga, znów chcą zabijać i to zapewne za dewizy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graf Re: Uwaga! Znów chcą zabijać! IP: *.chello.pl 10.01.06, 12:07 Ja mogę kupowac po 500€ i sprzedawać starym komuchom do odstrzału - niewiele rzeczy dorównuje pijackim opowieściom o zabiciu żubra, zwłaszcza jak nad kominkiem łeb wisi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kometka Do graf Re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 12:14 Ale jesteś zdegenerowany. Dziwię się, że jeszcze umiesz klikać w klawiaturę, obrzydliwcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: Mamy za dużo żubrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 13:52 Strzelać to powinni, ale do idiotów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dastro Żubr - występuje w puszczy IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 14:00 Widać reklama piwa wpłynęła na prokreacyjne zdolności zwierzątek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Choze Re: Mamy za dużo żubrów IP: 83.238.19.* 10.01.06, 14:16 Swietnie, cieszyc sie tylko, moze do bialowiezy wyposcic kilka, wiem ze na gruzlice choruja Odpowiedz Link Zgłoś
aniaczepiel A gdzie Cimoszewicz? 10.01.06, 15:26 Może on je adoptuje? Ponoć ma już dwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi A dlaczego nie mozna zasiedlić nimi IP: 5.2.* / 217.8.167.* 10.01.06, 15:50 innych dużych kompleksów leśnych w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: A dlaczego nie mozna zasiedlić nimi 10.01.06, 17:25 Gospodarka leśna się kłania. Żubr w młodym lesie jest szkodnikiem, a starych kompleksów leśnych ze starymi drzewami mało jest. Żubr podżera młode pędy drzew i jeśli gdzieś w okolicy są młodniki lub szkółki leśnie, to straty gwarantowane. Dlatego też nadleśnictwa niebardzo chcą mieć żubry, bo przecież lasy państwowe żyją z uprawy lasu i pozyskiwania drewna, a żubry skutecznie by przeszkadzały w tejże uprawie. Drzewo dla którego zniszczy się wierzchołek wzrostu nie będzie już tak dobrze rosło, a i przy tym będzie krzywe, co później będzie skutkowało tym, ze nie bedzie nadawało się na np. deski. Żubry to szkodniki w gospodarce leśnej i tyle. Osobiście nie mam nic do tych pięknych zwierząt i chciałbym, aby mogły żyć w całej Polsce, ale niestety to nie zależy ode mnie i innych zwykłych ludzi, ale od leśników. Marzy mi się, żeby zostały przywrucone w Puszczy Białowieskiej niedźwiedzie, których już kilkaset lat nie ma, ale raczej to się nie spełni, zbyt mały las, a za dużo w okolicy ludzi, a że niedźwiedzie są groźnymi drapieżnikami, to nikt na to się nie zgodzi i nie zaryzykuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Ze zubrow jest za duzo to bzdury! IP: *.molgen.mpg.de 10.01.06, 17:22 Kiedy nie bylo lesnikow, kto ustalal ile ma byc zubrow w lesie? Mit ze "za duzo zubrow" wzial sie bo lesnicy na potege tna Puszcze Bialowieska i sadza poletka sadzonek. Zubry je zjadaja i razem z reszta zlosliwej przyrody przeszkadzaja lesnikom w wizji dobrze urzadzonego gospodarstwa lesnego, jakie sobie lesnicy wymarzyli. Nie ma zadnych naukowych podstaw, dlaczego jakas liczba zubrow jest odpowiednia. Magiczna cyferka sie zreszta zmienia - czasem mowi sie o 250, czasem o 350. A, i w Bialowiezy ciagle sa wilki - naturalni wrogowie zubrow. Po prostu jest duzo zubrow, bo to jest stan rownowagi przyrodniczej. Tylko nie taki, jak sie lesnikowi wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Ze zubrow jest za duzo to bzdury! 10.01.06, 17:26 Gdyby nie dokarmiali zimą, populacja byłaby mniejsza, słabsze sztuki nie przetrzymały by zimy. Zadziałała by selekcja naturalna i pogłowie by się zmniejszyło. Odpowiedz Link Zgłoś