Gość: kseniu Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.startpol.it.pl / *.startpol.it.pl 03.02.06, 12:16 Kosciol nie ma do zaoferowania prawdziwej duchowej uczty. Posluga jest na niskim poziomie. Kosciol zbytnio sie miesza w polityke, nie potrafi sobie dac rady z patologiami wewnatrz (RAdio Ma Ryja). Ludnosc nie znajduje tam Slowa zywota a jedynie sztampowe kazania w skromnej formie i tresci. Stad nie chodzimy do kosciola. Jest wiele innych, ktore to oferuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MoonX Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 12:25 AAle i tak podatek kościołowy odbije sobie na nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
formozus1 Modlę się o rozum40 lat,jestem głupszy niż przed 03.02.06, 12:26 A mój kapłan z parafii pod wezwaniem "św Anny" (matki Maryi) twierdzi, że każda modlitwa będzie wysłuchana. Może nie do tego Boga się modliłem. A może Bóg była kobietą?? Ludu Polan powstań z kolan. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogumił Wiara, a kościół... IP: *.gprspla.plusgsm.pl 03.02.06, 12:29 Mój kontakt z kościłem od początku nie układał się dobrze. Religię w szkole podstawowej wspominam niechętnie. Najpierw była przemoc - szarpanie za włosy, uszy i znieważanie, później gdy zmienił się ksiądz - poniżanie, wyzywanie, brak zrozumienia i dialogu. Do kościaoła chodziłem niechętnie z wiadomych przyczyn. W liceum sytuacja się powtórzyła. Zaczęło się od wymuszaniu na mnie znajomości "programu nauczania religii", wpisywaniu ndst. i poniżaniu nie tylko z powodu ubioru. Towarzyszył temu kompletny brak zainteresowania, zaangażowania księdza i katechetki w nasze problemy i interesujące młodzież tematy. Do kościoła przestałem chodzić. Pojawiam się w kościele niezwykle żadko, gdy niekogo tam nie ma, wolę pójść lub podjechać motrocyklem w inne miejsce, w końcu Bóg jest wszędzie...czy jestem wierzący??? Jestem. Dlaczego nie toleruję kościoła??? Bo kościół nie toleruje mnie??? Dlaczego nie ufam kościołowi??? M.in dlatego, że miesza się w politykę, że wierzącymi i praktykujacymi są ludzie z którymi nie chcę się identyfikować, że się na nim zawiodłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Wiara, a kościół... IP: *.chello.pl 02.01.10, 21:25 www.polskatimes.pl/kielce/stronaglowna/92563,polacy-przestaja-chodzic-na-niedzielne-msze,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
opt TO NIE WIARA TYLKO FAŁSZ,,ZAKŁAMANIE,POZORY 03.02.06, 12:29 To nie jest wiara,tylko jej udawanie.Forma przerosła treści.Zakłamanie to głowny motyw rzekomej wiary.Rodzice chrzczą dzieci tak na wszelki wypadek,kolędę wpuszcza się,by nie wylecieć z kościelnych kartotek i zapewnić sobie możliwość różnych ceremonii( nie dla wiary tylko dla ceremonii),udział we mszy tak,bo co by sąsiedzi powiedzieli (na wsi to istotne),niby dobrowolna religia w szkole,to też obłuda,widok wszechobecnego kościoła wymaga odreagowania, politycy na klęczkach i ich zachowania,kupczenie z kościołem wywołuje odruchy wymiotne,epatowanie się śmiercią. Odpowiedz Link Zgłoś
ucl Jak na mszy głupoty gadaja... 03.02.06, 12:30 Chciałam dziecko nauczyć chodzenia do kościoła, poszłyśmy na msze dla dieci, gdzie ksiądz przekazał głos alkoholikowi, któy sie nawrócił a ten gadał 15 minut jaki jest szczęśliwy ze sie nawrócił, dałam sobie spokój. Sobie i dziecku, naszczęście wierzyć i praktykować,można bez chodzenia do kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
o.lucky.man NIE WIDZĘ PROBLEMU 03.02.06, 12:35 A kogo to obchodzi, że liczba klientów (pacjentów) jakiejś totalitarnej, niereformowalnej i mało przydatnej dla zdrowych ludzi instytucji maleje? Rozumiem, że martwi ten fakt księży, ale kto normalny podziela ich zmartwienie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: NIE WIDZĘ PROBLEMU IP: 212.244.29.* 03.02.06, 13:56 To, co większość z Was wypisuje to usprawiedliwienie samych siebie odn. braku wiary czy nie chodzenia do kościoła. Gdybyście naprawdę CHIELI poszukać kościoła i księży, którzy mówią wspaniałe, trafiające do wszystkich homilie (jak np. u Św. Anny w W-wie) to na pewno znaleźlibyście kościół dla siebie aby umaciać swoją wiarę. Ale przecież lepiej mierzyć wszystkich księży miarką tych, o których głośno - bo mają kasę, czy popełnili jakieś przestępstwo. Nie sądźcie abyście sami nie byli sądzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
the_real_kris Nie rozumiesz... 03.02.06, 18:52 Nikt rozsadny nie chce umacniac wiary. Tylko oszolomy wierza w bogow, astrologie, tarota czy co tam jeszcze jest na topie. Rozsadni ludzie nie wierza w takie bzdety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milseog JEDYNA DOBRA WIADOMOŚĆ DZISIAJ [n/t] IP: *.pcmedia.com.pl / 80.55.145.* 03.02.06, 12:37 Odpowiedz Link Zgłoś
o.lucky.man TO CHYBA DOBRA WIADOMOŚĆ 03.02.06, 12:40 WYBIÓRCZA PODAŁA DOBRĄ WIADOMOŚĆ: Dla wiernych i praktykujących będzie więcej miejsca w kościołach, kolejki do księży, którzy sprzedają swoje usługi się skrócą, ceny sie pewnie nie zmienią. Niewiernych obchodzi to tyle, co zeszłoroczny snieg... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WoRaS Re: Uuuu niedobrze, na tacy coraz mniej :))) IP: 195.94.195.* 03.02.06, 12:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: Uuuu niedobrze, na tacy coraz mniej :))) IP: *.chello.pl 06.05.09, 23:06 :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qc PiS zapewni dechrystjanizacje. IP: *.pro-internet.pl 03.02.06, 12:43 I wtedy dopiero zacznie byc normalnie. Religijnosc przestanie byc instrumentalna i ostentacyjna a wroci w zacisze prywatnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kapelan Re: PiS zapewni dechrystjanizacje. IP: *.mcon.pl 03.02.06, 12:48 A co za sens i przyjemność słyszeć co niedziela przez dziesiątki lat ten sam bełkot.Tak bełkot, to nie modlitwa.Każdy pasterz klepie fragmenty pisma byle szybciej i szybciej.Komunia rozdawana przez kilku pasterzy, byle szbciej do tego kolekta i do domciu wierni!Do ewentyalnego zobaczenia za tydzień.pytam, co to wiernym daje?????? To jak ktoś chce niech powie Bogu, którego uznaje słów kilka tak od siebie.Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 12:50 Sądzę ze w Polsce jest wielu ludzi wierzących - podobnie jak ja zresztą. Natomiast postawa kościoła, uczestnictwo w życiu politycznym, często prymitywizm księży, nuda i stagnacja na eucharystii - to wszystko powoduje że mi do zbawienia nie jest potrzebna msza święta. Myśle że ważne jest to by być dobrym człowiekiem a nie obłudnym chamem za to chodzącym co niedziele do kościoła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 03.02.06, 13:08 Oj grzeszych puchą dziecinko.duch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funky Wcina sie kk do POLITYKI i takie sa efekty... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 12:52 ...od poczatku mozna to bylo przewidziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jah40 Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 12:53 Prasa, typu GW czy Nowy Dzień albo Metro,inne media,TOK FM,TVN,Internet również, sączą truciznę,aby za wszelką cenę, tę tendencję wzmocnić!!!Gorsze niż Trybuna lub NIE, bo zawoalowane. Wilki w owczej skórze!!! Aborcja, eutanazja,totalny liberalizm, bezpaństwowość, relatywizm moralny i swoboda dla małżeństw jednopłciowych, odrzucenie prawa naturalnego i dekalogu. Ta metoda przynosi owoce!!! Ludzie zaczynają cenić posiadanie władzy, pieniędzy ,swobody obyczajowe i wygodnictwo (wszystko najlepiej łatwo i nieuczciwie zdobyte).Pogardzają biedą! Dlatego mniej wierzących i mniej Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 03.02.06, 13:12 No i widzisz czegoś to społeczeństwo się nauczyło,a jak będzie matura z religii ,to jeszcze będzie lepiej.Pięknie wyliczyłeś i to wszystko w tym katolickim kraju.Chyba coś z tą nauką kościoła nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: 212.160.156.* 03.02.06, 13:36 czego patałachu jeden zagladasz na te GW ??? Chcesz przesiaknac trucizna? Gość portalu: jah40 napisał(a): > Prasa, typu GW czy Nowy Dzień albo Metro,inne media,TOK FM,TVN,Internet > również, sączą truciznę,aby za wszelką cenę, tę tendencję wzmocnić!!!Gorsze niż > > Trybuna lub NIE, bo zawoalowane. Wilki w owczej skórze!!! > Aborcja, eutanazja,totalny liberalizm, bezpaństwowość, relatywizm moralny > i swoboda dla małżeństw jednopłciowych, odrzucenie prawa naturalnego i dekalogu > . > Ta metoda przynosi owoce!!! > Ludzie zaczynają cenić posiadanie władzy, pieniędzy ,swobody obyczajowe i > wygodnictwo (wszystko najlepiej łatwo i nieuczciwie zdobyte).Pogardzają biedą! > Dlatego mniej wierzących i mniej Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grze zostawcie kościół kościołowi IP: *.stat.gov.pl 03.02.06, 13:06 moje obserwacje są inne, coraz więcej młodych ludzi przychodzi do kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredna jędza Re: zostawcie kościół kościołowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 14:50 w moim parafialnym - młodzeż - przychodzi ta która musi [żeby "zarobić" na ocene z religii] reszta - biega do "konkurencji" - czyli kaplicy zakonnych ojczulów na terenie parafii, lub do sąsiednich parafii [niewielki odsetek jeździ do centrum, głownie do Dominikanów] :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierzacy Podziekowania dla Rydzyka IP: *.ipaper.com 03.02.06, 13:08 Jeszce tylko kilka lat narzucajacych sie trendow Rydzyka i w kosciele nie zobaczymy nikogo myslacego. nikogo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cudownie uleczony Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.kompania.net 03.02.06, 13:11 Społeczeństwo pomału co prawda ale stale zaczyna dostrzegać cel istnienia K.Kat i rozumieć, że jest to wielka fabryka pieniędzy, która z wiarą w Boga nie ma nic wspólnego. Już niedługo czarne nieroby, żeby utrzymać swoje samochody i inne zachcianki, będą musieli zacząć pucować chodniki, albo wrócić do Watykanu, który wyśle ich na inne placówki i rubieże, gdzie są jeszcze przygłupy, których można skubać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opt Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 03.02.06, 13:18 " agtom-trochę mam inne zdanieOj bardzo się mylisz.A jak bardzo ,to przeczytaj mój post "agtom-trochę mam inne zdanie" Odpowiedz Link Zgłoś
pilsko1 Re: Polska wiara na pół gwizdka 03.02.06, 13:15 Oczywiście, wierzących w Polsce i nietylko jest cała masa, ale większość z nich nie wierzy tak, jak tego sobie życzy kościół. Ceremonia nabożeństwa katolickiego ma na ogół charakter powierzchownego i nieprzekonującego przedstawienia, masowe udzielanie komunii jest żenujące, kazania prowincjonalnych księży są zbyt często infantylne i pozbawione charyzmy. Duchowieństwo katolickie musi sobie zdać sprawę z tego, że większość społeczeństwa jest już na zbyt wysokim poziomie intelektualnym, żeby wyobrażać sobie Boga jako brodatego dziadka siedzącego na tronie gdzieś "u góry". Wiara w Boga jest czymś o wiele głębszym i poważniejszym, proszę księży, a Biblia jest wspaniałą metaforą ludzkiego losu, a nie dosłownym przekazem przypadkowo zestawionych historyjek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator I BĘDZIE JESZCZE MNIEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 13:16 Bo prawdziwych (wierzących i praktykujących) katolików odpycha bezwład jaki panuje ówcześnie w polskim Kościele. Przede wszystkim brak sprawnego kierowania. Prymas nie robi nic i nie umie nic zrobić. Jest marionetką, której nawet nie słuchają się już niektórzy biskupi a co dopiero zwykli księża. Rydzyk dzieli Kościół i każdy boi się mu w tym przeszkodzić. Zgnieść go i rozwiązać sprawę krótko. Panuje ogólny marazm. Im dłużej tym gorzej. Mocherowe berety, w większości stare baby będące krowami dojnymi dla Rydzyka i jego świty oraz księży w kościołach poumierają za 10-30 lat. I nikt nie będzie oddawał swoich emerytur na kościół, radio Maryja, telewizję Trwam. Młodych będących w wierze zostanie garstka, ktora nie będzie w stanie utrzymać całą instytucję kościelną z datków. Zresztą będą zniesmaczeni. Bo komu wierzyć? Bogu, ale w jakim kościele? Katolicko-narodowo-rydzykowym, czy skłóconym katolickio-biskupowo-prymasowym... Odpowiedz Link Zgłoś
wiolalatacz1 Re: Polska wiara na pół gwizdka 03.02.06, 13:16 praecierz to normalne jak ludzie patrzą na to co księża wyprawiają to każdy ma dosyc ludzie wierzą w Boga ale nie w kler który robi się co raz gorszy miesza sie do polityki od której powinien być jak najdalej dla nich w tej chwili stała sie najważniejsza kasa a to już nie wiara a tym wszystkim jeszcze popiera ich ten niby sprawiedliwy rząd za pare lat będzie jeszcze gorzej bo księża do tego doprowadzą przez swoją pazerność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 03.02.06, 13:18 Właśnie na tym przykładzie widać dobrze, jakimi to katolikami są Polacy. Jak był papież, to bezrozumny kult, hurraoptymizm i 2mln ludzików w Krakowie. Ciekawe, ile teraz ludzi przyjedzie, jak nowy papież jest Niemcem. Nie daję więcej niż 100 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 03.02.06, 13:27 Przyjadą ,bo to swoisty folklor i tyle.Czy na stadionie to miejsce odpowiednie do przemyśleń,to tylko jedna z manifestacji,które tak przypadły do gustu J.P.II i trudno się dziwić, jako aktor lubił tłumy ,no i czegoś od komuchów się nauczył,bo tam takich manifestacji nie brakowało,a on zapełnił powstałą pustkę- jest trybuna,są transparenty,wyćwiczone skandowanie...- ludzie to lubią i nie o wiarę tu chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Fajna ankieta :) IP: *.e-wro.net.pl 03.02.06, 13:19 Podoba mi sie pytanie czy ktos jest wierzący-niepraktykujący. To tak jakby ktos był bezrobotny(niewierzący), pracujący(wierzący) albo posiadający pracę ale niepracujący(wierzacy niepraktykujący). Albo ktoś wierzy albo nie. Albo ktoś ma pracę albo nie ma. Dla mnie tzw. wierzący-niepraktykujący to poprostu niewierzący bojący sie przyznac do tego. A poza tym księża pracują nad ciągłym spadkiem wierzących. Sami jeżdża coraz to lepszymi samochodami namawiaja biednych ludzi do dawania datków na tacę. Hipokryzja kościelna odstrasza ludzi i obniża wiarę. Ludzie myślą sobie: skoro taki hipokryta jest przedstawicielem Boga to kim musi być ten Bóg o ile faktycznie isnieje". Brawo księża, z roku na rok tracicie spopnsorów. Odpowiedz Link Zgłoś
ateista.blog.pl Lepiej nie wierzyć 03.02.06, 15:06 Wyobraź sobie, że można wierzyć w Boga i nie wyznawać żadanej religii. Jest się wtedy deistą. Deistów jest niewielu, bo ta postawa wyklucza wszelką baśniową mitologię, nie uznaje kultów i obrzędów. Deiści nie uczestniczą więc w żadnych religijnych praktykach, choć w Boga wierzą. Ale oczywiście lepiej żyć prawdziwie i nie wierzyć w opowieści o Bogu czy bogach. Lepszy świat - światem bez religii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goosc Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.tss.stsa.pl / *.stsa.pl 03.02.06, 13:26 Bardzo dobrze, że ludzie przestają chodzić...zostaną Ci, którzy tego naprawde potrzebują, a ich wiara jest głeboka. Jeśli ktoś sam nie odkryje takiej porzeby to niech lepej nie chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.e-wro.net.pl 03.02.06, 13:28 Czy wiara w Boga polega na chodzeniu do kościoła i dawaniu na tace? Dla mnie wierzący to osoba która sie modli do Boga i przestrzega Jego praw a nie osoba która słucha co tam ksiądz-hipokryta mówi z ambony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 03.02.06, 13:32 I masz rację ,każdy ma takiego Boga na jakiego sobie zasłużył.Moj Bóg mi zaufał ,obdarzył mnie rozumem i kazał mi z niego korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wymodlony Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.kompania.net 03.02.06, 13:40 Dlatego K.Kat. przestał liczyć na wierzących i ich datki, tylko zajął się polityką i "błogosławieństwem polityków" za co zagwarantowano mu włożenia ryja w koryto budżetowe. Tak się teraz lody kręci, na tacę nie musisz dawać, sami wezmą w/g potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
milena.rl Pozostaną prawdziwi neopoganie. 03.02.06, 13:53 Ze swoim kultem rozrodczości, nagonkami na inne rasy, eliminowaniem obcych idei, najwyższą choinką Europy, największymi pomnikami.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enric Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.zab.nat.hnet.pl 03.02.06, 13:26 im wiecej ojców dyrektorów, poslow pis i nie pis..tym mniej ludzi w kosciele.. gratulacje Pani posle rydzyk..przeciez to jest panski cel.. Odpowiedz Link Zgłoś