Dodaj do ulubionych

Rewolucja w kierownictwie "Rzeczpospolitej"

• zibi1010 NO I PO "RZEPIE"- konczy sie dziennik, zaczyna 16.03.06, 08:58
      tuba propagandowa Pisuaru!!!
      • Gość: T-800 Re: NO I PO "RZEPIE"- konczy sie dziennik, zaczyn IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 09:03
        Na szczęście jeszcze jest obiektywna i niezależna "GW".
        • ginlo Zadna nie jest obiektywna, bo dziennikarze to tez 16.03.06, 10:01
          ludzie, gorzej jak nagle okazuje sie, ze wszyscy sa fanami lub zacieklymi
          wrogami PiS/PD/ czy Po, a niestey tak jest w tej chwili
    • Gość: realnik DOBRE! o niezaleznosc Rzepy boja sie pracownicy, IP: 195.187.84.* 16.03.06, 09:07
      ktorzy nie mieli odwagi zaprotestowac przeciwko wyrzuceniu Wildsteina!!
      Szczyt hipokryzji....
    • Gość: realnik DOBRE! O niezaleznosc Rzepy boja sie pracownicy IP: 195.187.84.* 16.03.06, 09:09
      ktorzy nie mieli odwagi zaprotestowac pzreciwko wyrzuceniu Wildsteina...
      Szczyt hipokryzji...
    • Gość: Gość Byle nie Janke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 09:33
      Szkoda by było "Rzeczpospolitej" dla tego ultraprawicowego awuesiarza. Czy w
      Polsce nie możemy mieć choć jednej naprawdę niezależnej gazety codziennej,
      informującej w najlepszym, bezstronnym stylu i nie opowiadającej się po żadnej
      ze stron kolejnych polskich sporów?

Nie, nie możemy, wiem :-(
    • Gość: Andrzej Re: Rewolucja w kierownictwie "Rzeczpospolitej" IP: *.nll.se 16.03.06, 09:35
      Brawo! Nareszcie jeden obludny, falszywy k...s musial odejsc! Mam nadzieje, ze
      to tylko dobry poczatek, i ze wiecej dziennikarskiej holoty, dla ktorej
      robienie polityki jest wazniejsze niz rzetelna informacja, bedzie musialo pojsc
      ta sama droga co redaktor Gauden!
      • mak67 Re: Rewolucja w kierownictwie "Rzeczpospolitej" 16.03.06, 09:42
        Co do Gaudena to się zgadzam. Mam nadzieję, że jego nastepca przywróci
        Rzeczpospolitej jej dawną świetność
      • Gość: piknik Re: Rewolucja w kierownictwie "Rzeczpospolitej" IP: *.prywatni.pl 16.03.06, 09:55
        G. prawda, ze PiS wycisnal na Orkli odwolanie G. Gaudena (podwojne G). Pis sie
        dowiedzial ostatni. Orkla sama wie, jak pieprzyl gazete, jak spadly wyniki
        prenumeraty i sprzedaży, jak Rzepa pogrążała się. Poziom intelektualny
        podwojnego G, co tu mówić - zawsze stany niskie. Lisiecki to co, żeprawicowy w
        pogladach ale to nie typ sługusa, intelektualnie trzyma szczegolnie wysoki
        poziom, zasluguje na Rzepe, a Rzepa na niego.Zobaczycie - zrobi z niej dziennik
        na poziomie. Musi posunac Kluczkowska i Bienia - zastepcow, mocno czerwonych i
        bez zasad. Gauden byl bezwolny, to Kluczkowska prowadzila redakcje, a Bien
        robił wszystko aby sie utrzymac. Rzepo, masz jeszcze szanse odbić z ostrego
        spadkowego kursu, ale to juz ostatnia szansa. Janke wdzięczy sie do PiSu,
        Wróblewski czeka że samo mu wpadnie. Zarząd pije z rozpaczy. I slusznie,
        skonczy mu sie ustalanie co ma pisac gazeta. Nowy naczelny L. nie da sie
        zmanipulowac przez porąbańców z prawicy, spoko...
        • mak67 Re: Rewolucja w kierownictwie "Rzeczpospolitej" 16.03.06, 09:58
          Ani z lewicy i tak powinno być.
          • Gość: T-800 Re: Rewolucja w kierownictwie "Rzeczpospolitej" IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 10:05
            I mam nadzieję, że tak będzie.
        • amdrzej11 Re: Rewolucja w kierownictwie "Rzeczpospolitej" 16.03.06, 13:02
          Zaden naczelny nie powinien sie dac manipulowac! Ani tym z prawej, ani tym
          z lewej! To samo dotyczy kazdego dziennikarza chcacego uwazac sie za dobrego!
          Jest szansa zeby Rzepa znowu byla gazeta na poziomie! Szansa, ktora dla Gazety
          Wyborczej, jak sie wydaje, nie istnieje!
      • Gość: Odklamanie Re: Rewolucja w kierownictwie "Rzeczpospolitej" IP: *.prywatni.pl 16.03.06, 10:19
        Co za bzdury tu pisza, ze Lisicki i inni odeszli z Rzepy, bo Gauden zwolnil
        Wildsteina. O ile pamietam to wkurzyla wszystkich jego obluda. Bo najpierw nie
        tylko nie zwalnial, ale chwalił i omawial z nim razem , czy publikowac w Rz
        liste, nawet na kolegium o tym sie mowilo. I raptem, po telefonie z okolic
        Belki - zmienil zdanie, zarzucil Wilds. ze poltykuje i posłusznie wywalił.
        Totalna obluda i strach przed różowymi. I to spowodowało oburzenie i późniejsze
        odejścia części zespołu. Powtarzam: Gauden najpierw i sobie przypisywał
        współsukces w posiadaniu listy, a potem skrecil, ze strachu, o 180 st. Bohater
        z
        Rzepy. Krzyż na drogę (nie wiem tylko czy akurat krzyż).
    • y00rek Krawcy z GW. 16.03.06, 09:48
      W przyczepianiu bzdurnych łatek GiWi nie opuszcza podium:

>>Lisicki opublikował ostatnio dwa artykuły w "Gazecie". W "Wojnie PiS bez
      ofiar" wyjaśnia, dlaczego wywoływane przez PiS konflikty nie zagrażają
      demokracji. W "Tyranii antyprawicowej histerii" twierdzi, że krytyka pod adresem
      PiS wynika z "histerii intelektualnych elit".<<

Tak oczywiście też można pisać. Dla porównania:

"Michnik opublikował ostatnio cztery teksty w "Gazecie". W 'Kanaliach' wyjaśnia,
      dlaczego niegłoszenie haseł ultralewicowych prowadzi do ósmej wojny światowej
      wyołanej przez prawicowe szumowiny. W tekście 'Szumowiny' twierdzi, że krytyka
      pod adresem antylustracjonistów wynika z histerycznych reakcji prawicowych kanalii."

Przeróbka wcale nie nazbyt przejaskrawiona. Redakcja oczywiście nie zauważyła,
      że głosy na forum pod oboma artykułami Lisickiego wyrażały w przeważającej
      zaskoczenie, że można pisać BEZ ODCHYŁÓW lewicowych i prawicowych. Ot, po prostu
      takie normalne dziennikarstwo, starające się utrzymywać obiektywizm. Dla Was
      (adresuję to do GiWi), to chyba jednak zupełna abstrakcja. No ale przecież Wam
      nie jest wszystko jedno... Jakby to tłumaczyło...
      • mak67 Re: Krawcy z GW. 16.03.06, 10:01
        Giwi to nieuleczalny przypadek. Szkoda o nim pisać
      • Gość: whatever Re: Krawcy z GW. IP: *.chello.pl 16.03.06, 12:38
        No widzisz, a ja nie chcę takiej anty-gazety wyborczej, równiej nieobiektywnej ale w drugą mańkę. Chcę gazety przynajmniej starającej się być obiektywną i patrzącą na ręcę każdej władzy. Czy tak ciężko tobie, T-800 i pozostałym to zrozumieć? Skończcie z tym Maleszką, co ma piernik do wiatraka...
        • Gość: T-800 Re: Krawcy z GW. IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 12:39
          "Rz" do tej pory była w miarę niezależna i obiektywna. I myślę, że dalej będzie.
        • y00rek Re: Krawcy z GW. 16.03.06, 13:22
          To do mnie? Bo w tym tłoku...

No ale poważniej mówiąc:

> No widzisz, a ja nie chcę takiej anty-gazety wyborczej, równiej
          > nieobiektywnej ale w drugą mańkę. Chcę gazety przynajmniej
          > starającej się być obiektywną i patrzącą na ręcę każdej władzy.

Nie różnimy się w oczekiwaniach. Mam identyczne. Na razie Rzepa mi pasuje.
          Znacznie bardziej niż GW. Wiem co piszą Lisicki i Janke. Czytam ich regularnie.
          Nie spodziewam się zmian na gorsze po zmianie kierownictwa w Rzepie. Jeśli już,
          to na lepsze.

> Czy tak ciężko tobie, T-800 i pozostałym to zrozumieć?
          > Skończcie z tym Maleszką, co ma piernik do wiatraka...

Mnie zroumieć nie jest trudno (jeśli zostałem zaliczony do jakiejś "grupy"). A z
          Maleszką sprawa jest inna. GW komentuje decyzje personalne właścicieli Rzepy
          trzymając na pokładzie Lesława M. Przeczytałem sobie opracowanie IPN, ocalałe
          dokumenty, analizę działań Lesława M. Szczęście w nieszcześciu, że SB nie
          używała komputerów i w dokumentach mieli sporą redundancję.

Przed około dwoma miesiącami "Rzeczpospolita" napisała:

<cytat>
          "A jednak w najnowszym numerze czasopisma IPN "Aparat represji w Polsce Ludowej
          1944 - 1956" historycy z krakowskiego oddziału IPN, Ewa Goleń-Zając i Henryk
          Głębocki, opublikowali setkę dokumentów wytworzonych przez SB na podstawie
          informacji od "Ketmana" (występującego też pod trzema innymi pseudonimami) i
          "Moniki".

Dokument sto pierwszy, bardzo szczegółowe sprawozdanie ze spotkania z Jackiem
          Kuroniem złożone w 1977 r. przez "Returna" (to jeden z trzech nieznanych
          dotychczas pseudonimów Maleszki), odnalazł warszawski historyk Piotr Gontarczyk,
          od niedawna wicedyrektor pionu archiwalnego IPN. Co z nich wynika? Maleszka
          przez 13, a Karkosza przez 10 lat byli gorliwymi tajnymi współpracownikami SB.
          Nie tylko donosili na najbliższych kolegów, ale i podpowiadali bezpiece, gdzie
          uderzyć, uczestniczyli w grach operacyjnych przeciwko opozycji, a nawet je
          inicjowali i współreżyserowali. Brali za to pieniądze, i to jedne z najwyższych
          wynagrodzeń SB dla agentów, Maleszka jeszcze w ostatnim kwartale 1989 r., kiedy
          funkcjonował już rząd Tadeusza Mazowieckiego."
          </cytat>

No właśnie. Polecam to opracowanie. W większości składa się ono zresztą z
          tekstów źródłowych. Jest też dokłądanie opisana metodologią, którą posługują się
          badacze z IPN. Wygląda na rzetelną. Nie wiem jakie intencje kierują przełożonymi
          Lesława M. W każdym razie opłacają mu na pewno ubzepieczenie zdrowotne,
          emerytalne, a i całkiem niezłą pensję. W niektórych budzi to uczucie
          obrzydzenia, odrazy czy coś w tym guście. Inni twierdzą, że to przejaw
          arcychrześcijańskiej i ogólnoludzkiej postawy jego zwierzchników. Ja tam się już
          specjalnie tym nie gorączkuje. Niech Lesio sobie pracuje. "Mi to wisi".
          Przestaje dopiero wtedy, gdy GW zaczyna etykietować innych ludzi w odstręczający
          sposób, albo manipulować treścią tekstów (świeży przykład "Strach ma szczurze
          oczy" - artykuł z działu nauka - akurat tu mam informacje z pierwszej ręki), o
          manipulacjach tytułami nie wspominając. Wtedy przypominam sobie opowiastkę o
          słomkach i belkach. Do Pań i Panów, 'którym nie jest wszystko jedno' pasuje jak
          ulał.

Może po prostu niektórzy (o których wspomniałeś) uważają, że systuacja L. M.
          budzi ich opór 'moralny'. Mogę ich zrozumieć.

I tyle.

W stopce mam początek zapisu, który po 81 cenzura musiała umieszczać w miejscach
          swoich interwencji. Cenzorzy Agory SA bardzo często nie umieszczają takich
          śladów po swoich interwencjach.

Spotkało to i mnie: 'zniknięto' mój post broniący aresztowanego i oskarżonego o
          pedofilię ekologa z Łodzi: podpierając się cytatami z kodeksu etyki
          dziennikarskiej wpomniałem o kilku przypadkach pożądanych i nagannych zachowań
          dziennikarzy. Dwie dziennikarki z łódzkiej GW rozstrzelały praktycznie w sferze
          publicznej człowieka. Pośrednio ich artykuł rzucał cień na organizacje
          ekologiczne. Zadeklarowałem, że moich ocen (fakt: wyrażonych również w ostrych
          słowach) mógłbym bronić nawet w postępowaniu cywilnym. Bynajmniej nie jestem ani
          ekologiem, ani zielonym (zresztą moje posty chyba o tym świadczą). Widać jednak
          dążenie do obiektywizmu nie jest cechą w GW pożądaną, ani nawet uważaną. "Kto
          nie z nami, ten przeciwko nam". I wtedy życie staje się prostsze...

pozdr.
          y.
          • Gość: whatever Re: Krawcy z GW. IP: *.chello.pl 16.03.06, 14:01
            OK, cieszę się że nie różnimy się w oczekiwaniach. Co do Maleszki to naprawdę nie chcę mi się na ten temat dyskutować - to nie jest istota sprawy, aczkolwiek rozumiem Twoje motywy...
    • Gość: pegie Re: Rewolucja w kierownictwie "Rzeczpospolitej" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.03.06, 10:05
      no to ciach!
      będę miał jedną mniej gazetę do czytania. lisicki czy janke - wsio rawno. obaj
      niestety mają zbyt dla mnie czytelne poglądy polityczne, żeby wejść w buty
      gaudena, któremu udało się wyrobić gazecie opinię niezależnej i neutralnej.
      lisieckiego znam jedynie z publikacji, jankego również z tv. warci siebie, ale
      nie moich pieniędzy.
      • Gość: T-800 Re: Rewolucja w kierownictwie "Rzeczpospolitej" IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 10:08
        Dobrze, że chociaż "Wyborcza" trzyma poziom.
    • parob a jakby szefem został np. Rolicki,to byłoby ok? 16.03.06, 10:10
      dobrze wiedzieć jakie poglądy ma redaktor naczelny gazety i jak to przekłada się na całą redakcję. Janke ma swoje poglądy ale nie sądze żeby on ani też lisicki narzucali jakąś cenzurę całej gazecie. Pomysl Gaudena na Rz był taki, żeby przejść na mały format i ograniczyć liczbę stron. skończyłoby sie tak ze Rz byłaby czyms w formie GW. Mam nadzieję, że nie będą realizowane te pomysły, a wręcz przeciwnie, tak jak było to jeszcze kilka lat temu - Rz może stać się miejscem poważnej dyskusji z całostronicowymi komentarzami i dobrymi felietonami. szkoda że rybicki odchodzi do springera.
      • Gość: T-800 Re: a jakby szefem został np. Rolicki,to byłoby o IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 10:12
        Hm... Mnie się wydaje, że Rolicki nie byłby zły, aczkolwiek wolałbym, aby nie
        eksperymentowano tutaj w ten sposób z "Rz". ;-)
    • pollack5 Re: Rewolucja w kierownictwie "Rzeczpospolitej" 16.03.06, 10:10
      "Kaczpospolita" już wkrótce w kioskach.Trwa konkurs na logo.Największe szanse ma
      zglebiony kaczor z dwiema półgłówkami
    • Gość: leon gaudenówka sie kończy! "Rzecz Wyborcza" i "Gaze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 10:22
      ta Pospolita",
      rzepa pdo gaudenem pzrestala powoli sie odrozniac od wybiórczej
    • zuzannaniedziela "Rz" - profesjonalizm zagrożony 16.03.06, 10:32
      Obaj Panowie: Lisicki, Janke - to zły znak dla tego dziennika.

Pismo i tak czytali tylko najbardziej wyrobieni.
      Rzepa była i do dzis jest nudna, mimo niekwestionowanych
      sukcesów w dziennikarstwie śledczym (Marszałek, Kiettel)

Ale nuda ma tutaj pozytywne znaczenie.
      Dziennika edukuje prawnie, ekonomiczne kazdego dnia.

To są najepsze tradycje dziennikarstwa europejskiego
      od Frankffurertera, przez Financial Times po Daily Telegraph.

Choć ten ostatni w grupie quality na Wyspach,
      odnotowuje najlepszą sprzedaż od lat
      (ale to inne lepiej wyedukowane społeczeństwo, z czytelnictwem
      pism politycznych wpisanym w tradycje)

Obawiam się, pod Lisickim i Janke Rzeczpospolita
      w pogoni za politykierką, jaką wymienieni Panowie zwykli uprawiać,
      Rzepa straci tę swoją merytoryczną wartość.

Janke nie wyleciał z powodu Wildsteina, ponieważ jego konflikt w redakcji,
      i to nie tylko z kierownictwem, ale rownież ze swoimi podwładnymi (gdy był kierownikiem działu) To ejst człowiek konfliktowy podobnie jak Wildstein,
      ale w odróznieniu od niego nie pozostaje tylko felietonistą, ale ma ambicje kierownicze. Tego nie chciał Jakemu przekazać ani Łukasiewicz, ani potem
      czujacy swą słabą pozycje w piśmie Gauden.

Rząd, bo to on tutaj był decydentem, mimo żę Orkla ma tutaj większość udziałów,
      rzd wprowadza do redakcji ludzi skonfliktowanych z zespołem. Ludzi jak najbardziej "swoich" Ludzi, którzy rzadko kiedy piszą na podstawie dobrze zebranego swojego materiału, swoich informatorów, a bardziej pisza publicystykę.
      Co powiedzą Annie MArszałek, która będzie miała materiały na jakiegoś ministra
      z rządu Marcinkiewicza?

Rzepa jesli nie zamieni sie w bulwarówkę - a byłoby to barzo zaskakujące,
      to straci. I to wcale nie na rzecz Gazety.
      Na rzecz takich Axela Springera i jego nowych projektów. Jeśli oczywiście
      niemiecki koncern nie przejmie schedy po Orkli. Jesli przejmie
      dni prawicowych redaktorów Lisickiego i Janke są również policzone.
      Będą szefować nie dłuzej niż dwa lata od przejęcia przez Springera "Rzepy"

To są politikerzy dobrzy do felitonów, ale nie na stanowiska menadzerskie,
      gdzie trzeba sie dogadywać z szerokim spektrum.
      Konsyliować i łaghodzić.

Szkoda mi "rzeczpospolitej", choć po rzadzie takich fachiowców jakich
      ma Marcinkiewicz nieczego lepszego spodziewać się nie mogłam.

Z poważaniem,

Zuzanna Niedziela
    • a3212 Re:Nie bedzie juz wiec w Polsce gazety na poziomie 16.03.06, 10:33
      Wyborcza to dryfujacy w strone tabloidu szajs.
      Rzeczpospolita pod takimi ludzmi...
      Janke jest zwyczajnie glupi, tego drugiego nie znam...
      Fajnie
      • mak67 Re:Nie bedzie juz wiec w Polsce gazety na poziomi 16.03.06, 10:36
        Ten drógi jes OK. Skąd u tych ludzi otumanionych orzez GW przekonanie, że po
        zmianach Rzepa bedzie gorsza. Teraz może być tylko lepiej
    • Gość: adam.czarny Re: Rewolucja w kierownictwie "Rzeczpospolitej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 10:42
      Wreszcie,właściwy człowiek,na właściwym miejscu.Mam nadzieję,że nie będzie
      więcej takich skandali jak ostatnio.
    • wilmor1 Rzeczpospolita..nowy nabytek rydzyka 16.03.06, 10:53
      oszustowi rydzykowi przebyła nowa tuba!,, PISokomuna, jako pretorianie rydzyka,
      mają następne medium, do siania kłamstw i nienawiści!..
      • mak67 Re: Rzeczpospolita..nowy nabytek rydzyka 16.03.06, 10:55
        Oj wilmor1 tobie się jak temu jasiowi co we wszystkim widział d... wszędzie
        widzisz Rydzyka. Koniecznie sprawdx szafę.
      • Gość: T-800 Re: Rzeczpospolita..nowy nabytek rydzyka IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 10:55
        Nie dość, że sam zatopił potężną Platformę, która miała pewne zwycięstwo w
        kieszeni, to jeszcze pochłonął "Rz". Całe szczęście, że jeszcze mamy nowoczesną,
        obiektywną i niezależną "Gazetę Wyborczą".
    • Gość: Liberator Galba! Pisowski pomiocie!Do budy! IP: 213.77.32.* 16.03.06, 11:30
      • mak67 Re: Galba! Pisowski pomiocie!Do budy! 16.03.06, 11:35
        Gdzie cię tak nauczyli "liberator", że jak się nie posiada argumentów to się
        obraża ludzi. Może to była szkoła młotów na wisniowej a może jakś uczelnia na
        Czerskiej
    • Gość: T-800 W "Rz" przynajmniej nie zatruniają agentów SB IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 11:39
      W "Rz" przynajmniej świadomie nie zatrudniają agentów SB, a w "GW" to
      komunistyczni agenci nadają ton i ustalają linię tej gazety, kształtują kadry
      (kadry to podstawa - jak mawiał Lenin). Pan red. Maleszka zapomniał dopisać
      ("doadiustować"), że Lisicki i Janke to "ultraprawicowcy".
      • wilmor1 a Wildstain.to kto?... stary ubek.. 16.03.06, 12:19
        do dziś dla nich pracuje!
        • Gość: T-800 Re: a Wildstain.to kto?... stary ubek.. IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 12:24
          Ubek? Ciekwe? No i gdzie pracuje Wildstein?

Widzę, że stosujesz metody Maleszki i człowieka honoru Kiszczaka.
    • Gość: Marek Wybiórcza - jak zwykle - KŁAMIE IP: *.supra.com.pl / *.supra.com.pl 16.03.06, 11:44
      czy ktos udowodnił, że Widstein wyniósł jakąś listę z IPN-u? Bo on twierdzi, że
      nic nie wynosił...No ale pewnie Michnik widział go, jak pod pazucha wynosił...
      • Gość: T-800 Re: Wybiórcza - jak zwykle - KŁAMIE IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 11:48
        Dezinformacja - stare komunistyczne metody człowieka honoru Kiszczaka i gen.
        Jaruzelskiego.

Red. Maleszka za komuny donosił na swego kolegę Wildsteina, a teraz - jak już
        nie ma komuny - to pozostała mu tylko manipulacja jako oręż.
        • bydgoskacd Re: Wybiórcza - jak zwykle - KŁAMIE 16.03.06, 13:28
          > Dezinformacja - stare komunistyczne metody człowieka honoru Kiszczaka i gen.
          > Jaruzelskiego.

Teraz z powodzeniem stosowane przez Jacka Kurskiego, Gosiewskiego, Bielana i Jarosława Kaczyńskiego...
          • Gość: T-800 Re: Wybiórcza - jak zwykle - KŁAMIE IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 13:29
            Być może.
    • Gość: Marek A Lis ponoc ma być następcą NadRedaktora IP: *.supra.com.pl / *.supra.com.pl 16.03.06, 11:47
      • Gość: T-800 A nie kumpel oszust Kwaśniewski? /bt,. IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 11:48
        • wilmor1 t-800 etatowy ubek PISokomuny 16.03.06, 12:21
          ile bierzesz ,łachmyto od łebka?
          • Gość: T-800 Re: t-800 etatowy ubek PISokomuny IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 12:24
            Jestem tańszy niż Maleszka i inni pseudodemokratyczne czerwońce.
            • wilmor1 T-800.. ale jesteś stary ubek.. 16.03.06, 12:29
              • Gość: T-800 Re: T-800.. ale jesteś stary ubek.. IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 12:31
                No jasne! Ale nie mam takich przyjaciół jak p. red. Michnik. Z Urbanem wódki nie
                piłem.

A Ty jesteś zapewne z tolernacyjnej partii umiaru i rozsądku demokraci.pl.
    • dedalus1 Teraz LIsicki i Janke myślą inaczej. 16.03.06, 12:11
      O ile wcześniejsza nagonka mediów na PiS była nizrozumiała, o tyle dzisiaj po
      awanturach bankowych widać, że panowie skupieni wokół Jarosława Kaczyńskiego
      rozmontowują państwo i ekonomię Polski. Nawet u w/w redaktorów nie znajdą
      poparcia. Nawet Rybiński zrozumiał, że dał blizniakom zbyt duży kredyt
      zaufania. Gdyby był mlodszy toby pewnie wyjechał zwiedzać świat, a tak musi się
      tym jatkom przyglądać.
      • x2468 Re: Teraz LIsicki i Janke myślą inaczej. 16.03.06, 12:15
        To juz po "Rzepie".W ten sam sposob Kaczynski sprowadzil do zera "Tygodnik
        Solidarnosc",a wypromowal "GW".
    • Gość: whatever Beznadziejnie IP: *.chello.pl 16.03.06, 12:41
      Teraz będziemy mieli taką gazetę wyborczą ale w drugą stronę. Jak zwykle politycy próbują zawłaszczać media a idioci się cieszą. Przypomina mi to pomysł jakiegoś baławana, że TVP1 będzie dla władzy a TVP2 dla opozycji sic!.
      • Gość: T-800 Re: Beznadziejnie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 12:43
        A Tobie co się marzy - dwie "Gazety Wyborcze". A może wszystkie "Gazety
        Wyborcze"? Jak za człowieka honoru Kiszczaka i gen. Jaruzelskiego?
        • Gość: whatever Re: Beznadziejnie IP: *.chello.pl 16.03.06, 12:49
          Ale ty pieprzysz T-800, jesteś wyjątkowo ograniczony i nic do ciebie nie dociera. Tak jak napisałem wcześniej, chcę gazety przynajmniej starającej się byc obiektywną i patrzącej na ręcę każdej władzy. Zanim skomentujesz przeczytaj tego posta 5 razy może zrozumiesz...

I przestań czrzanić o Maleszce, co to ma wspólnego z tematem. Innych argumentów nie masz? Nie dyskutujemy o GW ale o Rzepie!
          • Gość: T-800 Re: Beznadziejnie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 12:52
            Gość portalu: whatever napisał(a):

> Ale ty pieprzysz T-800, jesteś wyjątkowo ograniczony i nic do ciebie nie docier
            > a. Tak jak napisałem wcześniej, chcę gazety przynajmniej starającej się byc obi
            > ektywną i patrzącej na ręcę każdej władzy.

Taką jest "Rz" i myślę, że taką pozostanie.

> I przestań czrzanić o Maleszce, co to ma wspólnego z tematem. Innych argumentów
            > nie masz? Nie dyskutujemy o GW ale o Rzepie!

Tekst jest w "GW", pewnie Maleszka go "wyadjustował", tym bardziej, że jest mowa
            w nim o jego koledze z czasów opozycji, na którego donosił do komunistycznego SB
            i za co był sowicie wynagradzany, a potem był jednym z pierwszych piór "GW".
            • Gość: whatever Re: Beznadziejnie IP: *.chello.pl 16.03.06, 13:00
              > Taką jest "Rz" i myślę, że taką pozostanie.

Skoro taką jest teraz to po co zmieniać? Z tego co pamiętam Janke jeszcze potrafił pisać krytycznie o prawicy i może jego wybór nie będzie taki zły. Ale Lisicki?

> Tekst jest w "GW", pewnie Maleszka go "wyadjustował",

No i co z tego. Jak będzie tekst o mydełku Fa to tez będziesz w komentarzach wpisyłał po kilkanaście postów o Maleszce? Twoja metoda argumentacji przypomina argumentację dzieci:
              - Gazeta "A" jest zła
              - a Gazeta "B" jest jeszcze gorsza...
              • Gość: whatever Re: Beznadziejnie IP: *.chello.pl 16.03.06, 13:04
                w sumie Miller też tak argumentował:

Dziennikarz: Pana rząd jest zły
                Miller: a rząd Buzka to... itd...
                • Gość: T-800 Re: Beznadziejnie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 13:09

> Skoro taką jest teraz to po co zmieniać?

No bo może być jeszcze lepsza. Trzeba dążyć do doskonałoci. "Rz" przez Gaudena
                  coraz bardziej niebeziecznie "gazetowyborczała". Poczytaj sobie teksty
                  Aleksandry Majdy, niektóre z nich wyglądają jakby żywcem były wyjęte z "GW".

> No i co z tego. Jak będzie tekst o mydełku Fa to tez będziesz w komentarzach wp
                  > isyłał po kilkanaście postów o Maleszce? Twoja metoda argumentacji przypomina a
                  > rgumentację dzieci:
                  > - Gazeta "A" jest zła
                  > - a Gazeta "B" jest jeszcze gorsza...

OK, niech Ci będzie.

> w sumie Miller też tak argumentował:
                  >
                  > Dziennikarz: Pana rząd jest zły
                  > Miller: a rząd Buzka to... itd...

Zły przykład, bo w przypadku Maleszki - Wildsteina zachodzi ścisły związek.
                  Jeden walczył z komunistycznym reżimem, drugi współpracował i donosił na przyjaciół.
                  • Gość: whatever Re: Beznadziejnie IP: *.chello.pl 16.03.06, 13:15
                    > > Dziennikarz: Pana rząd jest zły
                    > > Miller: a rząd Buzka to... itd...
                    >
                    > Zły przykład, bo w przypadku Maleszki - Wildsteina zachodzi ścisły związek.
                    > Jeden walczył z komunistycznym reżimem, drugi współpracował i donosił na
                    > przyjaciół.

Tyle, że to nie na temat. Poza tym naprawdę każdy kto czyta Rzepę o tym wie. A za Gaudena rzeczywiście zaczęli pisać bardziej obiektywnie o postkomunistycznej lewicy, ale bez przesady. Która gazeta pogrążyła Cimoszewicza podczas kampanii wyborczej? Jaka gazeta pisała o aferze starachowickiej? Przykłady można mnożyć.
    • Gość: konrad Niech się GW martwi o siebie IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 16.03.06, 13:09
    • Gość: student Wreszcie jakaś prawicowa gazeta IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 16.03.06, 13:11
      Rzepa ostatnio niebezpiecznie zbliżała się do GW. Gdyby nie Rybiński, to
      przestałbym ją kupować...
      • Gość: T-800 Re: Wreszcie jakaś prawicowa gazeta IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 13:15
        D... nie prawicowa. Czy wszystko co trochę się różni od "GW" to jest prawicowe?
      • Gość: whatever Re: Wreszcie jakaś prawicowa gazeta IP: *.chello.pl 16.03.06, 13:20
        a tak konkretnie to czym się zbliżyła? Tym, że publikowali artykuły, które broniły konserwatywny punkt widzenia (vide parada równości)? Tym, że ujawnili aferę starachiwicką? Jakieś przykłady proszę.

Poza tym z PiS taka prawica jak z koziej d... trąbka.
    • Gość: antyk Maleszka i Michnik drżą ze strachu IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 16.03.06, 13:13
      w końcu wyrasta im prawdziwa konkurencja.
      • Gość: whatever Re: Maleszka i Michnik drżą ze strachu IP: *.chello.pl 16.03.06, 13:26
        znowu Maleszka...A przeszłość Króla, lizusa każdej nowej władzy jakoś męczennikowi Bronkowi nie przeszkadza? Hipokryzja nie boli? Nie przypominam sobie jakoś żeby w Rzepie porzucili pomysł lustracji.
        • Gość: T-800 Re: Maleszka i Michnik drżą ze strachu IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 13:28

> znowu Maleszka...

Maleszka pracuje w "GW", jest "adiustatorem".

> A przeszłość Króla, lizusa każdej nowej władzy jakoś męczennik
          > owi Bronkowi nie przeszkadza?

Widocznie nie. Poza tym Bronek nie pracuje w "Rz" - ile to już? Ze dwa lata?...
          • Gość: whatever Re: Maleszka i Michnik drżą ze strachu IP: *.chello.pl 16.03.06, 13:35
            > Maleszka pracuje w "GW", jest "adiustatorem

WIEM, WIEM, WIEM!

> Widocznie nie. Poza tym Bronek nie pracuje w "Rz" - ile to już? Ze dwa lata?.

Tak długo? Chyba jednak nie? Ale ten czas leci :(

Skoro przywołujecie Maleszkę to nie sposób wspomnieć Bronka, doskonale wiesz dlaczego...

Poza tym to nie jest w tej dyskusji najważniejsze. Chodzi o to, że wieszacie psy na Gaudenie, powtarzając że zmienia Rzepę w drugą wybiórczą. Jakoś sobie nie przypominam. W przypadku wywalenia B.W. podzielam argumenty naczelnego oraz m.in. S. Bratkowskiego. Proszę o wymienienie innych argumentów przeciwko Gaudenowi.
            • Gość: T-800 Re: Maleszka i Michnik drżą ze strachu IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 13:42

> Skoro przywołujecie Maleszkę to nie sposób wspomnieć Bronka, doskonale wiesz dl
              > aczego...

No jasne. Ten współpracownik komunistycznej, który SB dalej ma decydujący wpływ
              na linię "GW" nie tylko w kwestii lustracji i ochrony komunistycznych oprawców.

> Poza tym to nie jest w tej dyskusji najważniejsze. Chodzi o to, że wieszacie ps
              > y na Gaudenie, powtarzając że zmienia Rzepę w drugą wybiórczą. Jakoś sobie nie
              > przypominam. W przypadku wywalenia B.W. podzielam argumenty naczelnego oraz m.i
              > n. S. Bratkowskiego.

No ja też popierałem decyzję Gaudena o wyrzuceniu Wildsteina i pisałem o tym na
              forum.

> Proszę o wymienienie innych argumentów przeciwko Gaudenowi

Druk karykatur Mahometa. Powinien za to wylecieć na drugi dzień. Też pisałem na
              forum.
              • Gość: whatever Re: Maleszka i Michnik drżą ze strachu IP: *.chello.pl 16.03.06, 13:56
                > > Proszę o wymienienie innych argumentów przeciwko Gaudenowi
                >
                > Druk karykatur Mahometa. Powinien za to wylecieć na drugi dzień.
                > Też pisałem na forum.

OK, rozumiem, ze argumenty przeciwko tej publikacji są gdzieś na forum ale nie chce mi się szukać, nie o to chodzi. Ciągle bowiem słyszę i czytam, że Gauden jest be bo upodabnia Rzepę do Gazety, czego jedynym dowodem jak na razie ma być wyrzucenie Wildsteina. Jakie są inne argumenty, że Gauden oznacza znliżenie programowe do gazety Michnika?

W kwestii karykatur - mam mieszane uczucia, ale nie da się ukryć, że jest to decyzja odwrotna do decyzji GW i lewicującego (lewackiego?) Przekroju. (co do Przekroju - oceniam tak na podstawie wypowiedzi jednego z redaktorów w programie Skowrońskiego w TVP).
              • Gość: olo Re: Maleszka i Michnik drżą ze strachu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 16:01
                No a Ernest Skalski, emeryt z GW a teraz komentator RZepy... A to powód do
                chwały:
                www.ozon.pl/a_tygodnikozon_2_15_940_2005_35_1.html

Druga twarz czwartej władzy
                Anita Gargas

--------------------------------------------------------------------------------

W latach 60. Ernest Skalski, znany później publicysta, wybierał się do Danii na
                praktykę. Przed wyjazdem stał się obiektem zainteresowania wywiadu PRL. Podczas
                rozmowy z funkcjonariuszem otrzymał instrukcję wyjazdową.

--------------------------------------------------------------------------------

Początkujący reporter zamiast na prowincję, jak przewidywał plan praktyki,
                trafił do Kopenhagi. „Zdaje sobie sprawę, że jeżeli go rzucą w jakąś małą
                miejscowość, niewiele zdziała tak po linii zawodowej, jak i pomocy dla nas” –
                czytamy w notatce ze spotkania sporządzonej przez mjr. T. Jankowskiego,
                funkcjonariusza Departamentu I MSW.

Skalski nie kwapił się do współpracy. W Kopenhadze nie spotkał się z osobą
                wyznaczoną mu do kontaktów. W latach 70. bezpieka próbowała go zwerbować do
                rozpracowania opozycji. – Spotkałem się z funkcjonariuszem dwa, trzy razy.
                Wypytywał o moich znajomych, mec. Jana Olszewskiego i jego żonę Martę
                Miklaszewską. Opowiadałem same nieistotne rzeczy. Funkcjonariusze domyślali
                się, że to wykręty. Po każdej rozmowie biegłem do Jana i Marty i im ją
                relacjonowałem – mówi „Ozonowi”. – W końcu koleżanka zwróciła mi uwagę, by nie
                chodzić na rozmowy. Odmówiłem dalszych spotkań.

W III RP Skalski był jedną z gwiazd „Gazety Wyborczej”. Zabierał głos w
                sprawach lustracji. Atakował sędziego Bogusława Nizieńskiego, rzecznika
                interesu publicznego. Publicznie nie ujawnił epizodów z bezpieką. – Nie miały
                wpływu na moje opinie – tłumaczy. Nie występował też do IPN o status
                pokrzywdzonego, choć figuruje w zasobach archiwalnych (na tzw. liście
                Wildsteina).
      • adax4 Re: Maleszka i Michnik drżą ze strachu 16.03.06, 13:27
        Rzepy nie było ostatnio po co czytać. Jest światłem odbitym gazety Wyborczej.
        Politycznie poprawna, tchórzliwa wobec tzw elit. Jest nadzieja że zacznie być
        tytułem odróznialnym /pozytywnie/ od Wyborczej, czego Rzeoie życzę
      • moheras ha ha ha ha ha ha ha ha 16.03.06, 16:26
        rzeczpospolita nigdy nie bedzie prawdziwa konkurencja dla GW z prostej
        przyczyny, bo jest to gazeta stoleczna z dodatkiem o informacjach politycznych
        i gospodarczych a GW to ogolnopolski dziennik. Czyta ja glownie warszafka i tak
        zostanie, choc jesli zacznie chwalic PiSuar i tepic PO to nawet warszafka tej
        gazety nie bedzie czytac i za 2 - 3 lata zniknie albo ktos odkupi prawa do marki
    • Gość: POprecz Re: Rewolucja w kierownictwie "Rzeczpospolitej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 13:24
      NARESZCIE WYMIENIĄ TYCH OBMIERZŁYCH PLATFORMIAKÓW Z RZEPY. BRAWO !!!
      • Gość: T-800 Re: Rewolucja w kierownictwie "Rzeczpospolitej" IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.06, 13:26
        A jacy w "Rz" są platformiacy, bo ja niewtajemniczony jestem?
      • Gość: whatever Re: Rewolucja w kierownictwie "Rzeczpospolitej" IP: *.chello.pl 16.03.06, 13:29
        Gość portalu: POprecz napisał(a):

> NARESZCIE WYMIENIĄ TYCH OBMIERZŁYCH PLATFORMIAKÓW Z RZEPY. BRAWO !!!

i zastapią ich obmierzłe PiSuary? O to chodziło Kaczyńskiemu kiedy mówił o wolności słowa? Hehe, trzeba było tak od razu..
    • Gość: whatever Za co wyleci G. Gauden? IP: *.chello.pl 16.03.06, 13:39
      Oficjalnie: za publikację karykatur Mahometa, czyli za to, czego nie zrobiła politycznie poprawna Gazeta Wyborcza...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka