Gość: ciekawy Re: Biały strajk: lekarze na ulichach Warszawy IP: *.jgora.dialog.net.pl 10.05.06, 10:14 ciekawe dlaczego Lekarze w swoich prywatnych gabinetach nie mają KAS FISKALNYCH, skoro nawet w Szaletach miejskich MUSZĄ BYĆ ?? Odpowiedz Link Zgłoś
krrk Re: Wszyscy powinni wyjść na ulicę... 10.05.06, 10:20 i zaprotestować przeciwko anomalii na skalę swiatową Odpowiedz Link Zgłoś
tadian komu PiSda ?????? 10.05.06, 10:27 tanie panstwo ,tania benzyna ,tanie zycie,tani honor PiSu i ich wyborców.(o ile wiedzą co to honor -buraki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Skandal-kradną urzedasy aż huczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:34 i do tego są bezczelni.Jakie menadżerstwo ,co ten bałwan piepszy-to jest urzednik za kase podatnika a jak sie nie podoba 1500 na rąsie to won!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Biały strajk: lekarze na ulichach Warszawy IP: 195.187.84.* 10.05.06, 10:50 Śmieję się z filozofii zwiększenia limitów przyjętych na studia medyczne, żeby zapobiec "wyludnianiu" się Polski ze specjalistów.Ludzie przecież my eksportujemy za pół darmo lub prawie za darmo wykwalifikowaną siłe roboczą( wykształcenie w Polsce specjalisty kosztuje ponad trzydziestokrotnie mniej niż na zachodzie) z efektem takim że zyskują na takim dealu kraje zachodu ( dobrze wykształcony człowiek na zachodzie jest na wagę złota, a w Polsce nie jest to nawet istotne)Może zamiast dokładać w ten sposób do Zachodu, byśmy dołozyli do swojego kraju i po prostu podwyższyli im pensje.Śmieje się bo Wszystkie kraje ościenne (Czechy, słowacja, Litwa, łotwa, nawet biedna Rosja podwyższyły kilkukrotnie pensje swojej służbie zdrowia od 1 stycznia min pensja w Rosji Brutto lekarza ze spec. wynosi ok 1000 Euro)I tylko my się spieramy o pieniądze z rządem.Ludzie to jest kwestia priorytetów czy ważniejsze jest becikowe, pensje górników czy lekarzy i pielęgniarek.Jesteśmy na 3 mniejscu od końca jeśli chodzi o finansowanie słuzby zdrowia.Wydaje mi się że w Polsce jest b duża grupa ludzi, którym na takim stanie rzeczy zależy.Wreszcie ktoś dojdzie do wniosku że nikt, dosłownie nikt nie przyjedzie do Polski leczyć Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga zróbmy wreszcie prywatną służbę zdrowia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 11:26 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amg Re: zróbmy wreszcie prywatną służbę zdrowia IP: *.crowley.pl 10.05.06, 11:36 Zgadzam się. Prywatna służba zdrowi to jedyne wyście z sytuacji. Wtedy będzie można powiedzieć lekarzom, że pracują za pieniądze i nikt im nie wypomni, że mają mieszkanie i samochód. Większość rzeczy opisywanych w szpitalach: czekanie w kolejkach, zepsute tomografy lub pracujące po godzinach za pieniądze to nie wymysł pracowników służby zdrowia tylko NFZ-tu. To oni kontraktują ilość usług za które szpitalowi zapłacą. Aparat może pracować całą dobę, ale NFZ-tu na to nie stać. Ciekawe dlaczego nikt nie czepia się innych osób, które w innych zawodach dorabiają po godzinach za pieniądze. Może dlatego, że inne osoby to nie SŁUŻBA... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Biały strajk: lekarze na ulichach Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 11:37 czy w tym proteście-strajku będą też brali udział"fachowcy" przyłapani na chlaniu,albo będący pijanymi podczas dyżuru(ilu nie zostało złapanych?)?czy będą protestować "fachowcy",którzy pozostawili jakieś śmieci w ciałach operowanych?a,najważniejsze!,czy będą brać udział hipokryci,którzy w różnego rodzaju rozprawach bronią tych nieudaczników(i nie są to pojedyńcze przypadki!);na szczęście,przynajmniej kilkoro z orzeczników-łapowników nie weźmie w tym udziału,po ostatnio wykrytej aferze w ZUS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Re: Biały strajk: lekarze na ulichach Warszawy IP: *.mech.pg.gda.pl 10.05.06, 11:40 Kochani! Nie pieprzcie bez sensu! Moja znajoma specjalista stomatolog-protetyk ma kontrakt z NFZ z którego dostaje 13.500 (trzynaścietysięcypięćsetzłotych) miesięcznie za 48 godzin pracy w miesiącu. Z tego po opłaceniu technika, materiałów, podatku i innych kosztów ma na czysto 7.000 (siedemtysięcy). Dzisiaj, o ile wiem jest właśnie w Warszawie na demonstracji. WArunki są oczywiście różne dla różnych lekarzy, ale większość z nich ma się doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonsiad666 Re: Biały strajk: lekarze na ulichach Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 11:50 "kochany!Nie pieprz bez sensu!" stomatolodzy- inne studia, zpełnie inna ich sytuacja na rynku pracy Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 ale o co chodzi? 10.05.06, 11:42 gdy kiedyś uważałem, że zarabiam za mało (a byłem na etacie) - poszedłem rozmawiać o tym z szefem.. więc jeśli ktoś uważa, że dzieje mu się krzywda, niech wyciągnie z szuflady swoją umowę o pracę i obejrzy podpis i pieczątkę: łatwo znajdzie nazwisko osoby, z którą należy negocjować! a dymienie pod sejmem zostawmy wieprzom z samoobrony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Biały strajk: lekarze na ulichach Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 11:44 lekarze na ulichach Warszawy, a gdzie miotły i łopaty? Nie macie wstydu - krwiopijcy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRUK Re: Biały strajk: lekarze na ulichach Warszawy IP: *.alcatel.pl 10.05.06, 11:55 W rejonowej przychodni zdrowia jestem traktowana jak intruz. Mimo zapisania na konkretną godzinę czekam minimum godz. na wizytę u lekarza (niekoniecznie specjasty). Ale już przy wizycie z prywatnego ubezpieczenia (59zł miesięcznie) wchodzę do gabinetu dokładnie o godzinie, na którą jestem zapisana. Mam potrącane składki na ubezpieczenie zdrowotne przy pensji. Kwota jaką płacę miesięczne znacznie przekracza koszty moich wizyt u lekarza. Co się więc dzieje z moimi pieniędzmi? Proponuję zlikwidować obowiązkowe składki. Niech każdy się ubezpieczy tam gdzie chce i płaci za takie ubezpieczenie jakie jest jemu potrzebne. Nie ędzie marnotrawienia pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Biały strajk: lekarze na ulichach Warszawy IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 10.05.06, 11:57 Czyli wychodzi na to, że tylko sprzątaczka ma w miarę normalną pensję - jej praca też przecież jest potrzebna. A reszta albo ma śmiesznie niską, albo zbyt wysoką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Sławatyniec Bardzo mądra i rozsądna wypowiedź IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.06, 11:58 Odpowiedz Link Zgłoś
dino808 I tak tego nikt nie zrozumie!!!!!!!!!!!11 10.05.06, 12:06 Czytałem ostatnio komentarze związane ze śmiercią Agaty, wszystko pięknie , tylko.... a więc tylko. Nie przeczę , że śmierć Jej i wielu innych była ewidentną winą szpitala. To ,że były i będa takowe , nie jesteśmy w stanie przewidzieć i zminimalizować ( w każdym , nawet najbardziej zhumanizowanym i rozwinętym społeczeństwie). Zastanowiła mnie jednak pełna hipokryzji wypowiedż internautów. Na zasadzie ... jest winny Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Za Millera sie nie protestowalo , co? 10.05.06, 12:06 Byliscie jak potulne baranki. Cos tu nie gra. To robota lewizny. A po za tym sytuacja w sluzbie zdrowia nie powstala od dzis. Podziekujcie "wspanialemu" Balcerowiczowi i Magdalence!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr.n.m. • Łowcy skór: zgony cieszyły nas wszystkich (12-04 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 13:31 Słysząc wyjaśnienia sanitariusza, Paweł W. (lekarz oskarżony o spowodowanie śmierci czterech chorych) śmiał się pogardliwie. Aż sędzia Papis musiał przywoływać go do porządku. Uwaga 2004-01-05 Lekarka nie udzieliła pomocy (pacjentka zmarła) Nie może jednorazowy incydent przekreślić pracy człowieka Mężczyzna, który zgłosił o pijanej załodze karetki pogotowia został skazany przez Sąd za pomawianie Rzeczpospolita": Dziennik dotarł do akt sprawy zabójców, którzy dzięki opiniom lekarzy uniknęli kary. Np. u Janusza K., który brutalnie zamordował dwie osoby, orzekli oni psychozę. Oskarżony trafił do szpitala psychiatrycznego. Po dwóch latach wyszedł na wolność. Lekarz z Iławy na Mazurach zwolniony dyscyplinarnie z pracy, za dyżurowanie po pijanemu w pogotowiu, dziś przyjmował pacjentów w przychodni, będąc ponownie pod wpływem alkoholu. Zwolniony lekarz znowu pijany na dyżurze Doktor Szczepan B. był zatrudniony w pogotowiu i przychodni. Wczorajsze badanie alkomatem wykazało, że podczas dyżuru w pogotowiu ratunkowym miał w wydychanym powietrzu 3,5 promilla alkoholu. lekarz skazany już raz za błąd w sztuce ponownie przyczynił się do śmierci pacjenta? Dotarliśmy do informacji, które mogą świadczyć, że tak było. Sąd zakazał mu praktyki lekarskiej. Jednak zakaz uchylono po apelacji złożonej przez adwokata Lekarska afera korupcyjna we Wrocławiu Renata Grochal, Wrocław 31-05-2004, ostatnia aktualizacja 30-05-2004 19:46 Szykuje się jeden z największych skandali medycznych w Polsce. Grupa 14 psychiatrów pomagała przestępcom wykręcić się od więzienia Sześć tysięcy zwolnień lekarskich w ciągu roku wystawiła kielecka lekarka. To rekord w województwie świętokrzyskim. Sprawę badali orzecznicy ZUS, a nawet policja gospodarcza, ale - jak przyznają - są bezradni Gangster Krzysztof R.unikał sądu dzięki zwolnieniom lekarskim. Gdy zbadali go biegli okazało się,że jest zdrowy. Jednak sprawę przeciwko medykom umorzono Areszt na profesora i kolejne zarzuty Prof. Heliodor K., szef kliniki neurochirurgii w Bydgoszczy, aresztowany na dwa miesiące pod zarzutem korupcji. Sąd uznał, że materiały policji i prokuratury poważnie go obciążają. - Heliodor K. nie przyznawał się do winy, składał sprzeczne wyjaśnienia. Poza tym sąd uznał, że istnieje realna obawa mataczenia, ponieważ - jak ustaliła policja - personel profesora jest pod jego silną presją - mówi Danuta Flinik, wiceprezes Sądu Okręgowego w Bydgoszczy. Według sądu sprawa jest rozwojowa, a policja zapowiada, że sprawdzi dokładnie dokumentację szpitalną i przesłucha pacjentów profesora z ostatnich trzech lat. Jak się dowiedzieliśmy, profesora czekają kolejne zarzuty: - Zgłosiły się do nas kolejne osoby, które opowiedziały, jak i kiedy dały mu łapówkę. Za każdym razem było to przed operacją i od łapówki była ona uzależniona - potwierdza Jacek Krawczyk, rzecznik komendy wojewódzkiej policji . Ponad trzy promile alkoholu miał lekarz, którzy przyjmował pacjentów w pogotowiu w Ornecie Odpowiedz Link Zgłoś
oracz_prawdziwy Re: Biały strajk: lekarze na ulichach Warszawy 10.05.06, 12:17 Problem jest o wiele poważniejszy niż się wydaje. I nie dotyczy tylko służby zdrowia. Większość zdecydowana Polaków zarabia za mało. Nijak pod tym względem nie przystajemy do innych krajów europejskich. Małe dochody = mały popyt, mały popyt = mała podaż, mała podaż = zastój w gospodarce. Idiotycznie rozdęta walka z inflacją, obrona złotego (chyba tylko przed Polakami), daje w nowych warunkach skutki katastrofalne. Za PRL (nie za komuny, bo to nie byla żadna komuna)"można" było zarabiać 5$ miesiecznie bo bylismy izolowani, za żelazną kurtyną. Dzisiaj jest to nie możliwe. Lekarze wyjadą, pielęgniarki wyjadą, i jescze wielu innych wyjedzie. No a co z tymi co zostaną ? Ceny powoli dorównają europejskim, a co z zarobkami, emeryturami ? Co z nami tj z większością obywateli ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puchowy "Łowcy skór" na ulicach IP: *.chello.pl 10.05.06, 12:27 Strach wychodzić na ulice gdy "Łowcy skór" grasują z pavulonem Chca emigracji zarobkowej , niech zapłaca za wykształcenie Polsce Po drugie Łotwa, Litwa, Ukraina czeka z kadrami UWAZAM ZE WSZYSTKICH PROTEZSTUJACYCH TRZEBA ZWOLNIC !!! Jak ja bym zastajkował w firmie to dawno straciłbym prace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt, czł.PO .a ja 700zł za 40llat pracy. Lekarze - DO ROBOTY IP: *.promax.media.pl 10.05.06, 12:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informatyk Re: .a ja 700zł za 40llat pracy. Lekarze - DO RO IP: *.crowley.pl 10.05.06, 12:49 Ja proponuje żeby wszyscy lekarze zwolnili się z placówek państwowych i zaczęli pracować w prywatnych. Wtedy im nikt nie powie, że kogoś ograbiają i że biorą i że mają samochód. Mnie będzie na to stać bo nie jestem lekarzem. Czy ludzie z forum zapomnieli o całej masie dobrych, uczciwych fachowców- lekarzy, pracujących w pocie czoła, nie biorących łapówek, takich do których zawsze zwracacie się o pomoc gdy jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: członek sdpl dlaczego Urząd skarbowy nie skontroluje dochodów IP: *.promax.media.pl 10.05.06, 12:42 ...lekarzy , skoro tak mało zarabiaja a jezdza luksusowymi samochodami , mieszkaja w luksusie ,podróżuja po "tropikach ", ...., niektórzy maja w dupie pacjenta..... przeciez juz od dawna nie biorą w "łapę". Obywatela co sie pomyli w zeznaniu podatkowym o 100zł to Urząd Skarbowy się czepia grożąc więzieniem . RZECZPOSPOLITA ZłODZIEJSKA !!!! DZIEKUJEMY WAM :-MAZOWIECKI , WAłęSA, BUZEK , MILLER , KWASNIEWSKI , MARCINKIEWICZ , KACZYNSKI , TUSK, ROKITA, BOROWSKI, LEPPER, PAWLAK I POZOSTALI POLITYCZNI NIEUDACZNICY . SZLAG NIECH WAS TRAFI !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poldek Re: dlaczego Urząd skarbowy nie skontroluje docho IP: *.bluel.net / *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.06, 13:13 Przecież lekarze nie mają obowiązku dokumentować swoich dochodów. Oni i prawnicy biorą kasę i nie wystawiają faktur, ani rachunków. dlatego też nie ujawniają swoich dochodów w PIT-ach. Są to Polskie Święte Krowy. Nawet taksówkarzom nakazano zamontowanie kas fiskalnych, a lekarze i prawnicy są wolni od tego obowiązku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były SB-ek gdy pójde do lekarza dam mu w łape i zgłosze ... IP: *.promax.media.pl 10.05.06, 12:51 ...policji. Zrobie prowokacje. Sprawdzę jaki jest stan łapówkarstwa w środowisku "białych kitli" ze słuchawkami na karku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lui Prosty rachunek IP: *.nat.student.pw.edu.pl 10.05.06, 13:10 Jeżeli w założeniu lekarz zarabia 1200 zł to dodając te 30 % wychodzi około 1600 zł, a przypuszczam, że ta podwyżka nie ominie też innych pracowników służby zdrowia, np. przypuśćmy, że taki ordynator dostanie 3000 zł, czyli po podwyżce będzie nmiał około 4000 zł. A dyrektor szpitala ? Nie lepiej ubiegać się o konkretną kwotę dla wszystkich ? Ja słyszałem, że na studiach medycznych jest duży nacisk na naukę, ale żeby myślenie sobie tak odpuścić. Przecież tu są proste rachunki z podstawówki, nie trzeba tu liczyć żadnych całek ani rozwiązywać równań różniczkowych. Czyżby studia medyczne polegały na przelewaniu wiedzy z książek w mózgownicę, tak jak internetu na hdd? Możnaby postawić ciekawe pytani: Czy trzeba być inteligentnym, żeby studiować medycynę, czy wystarczy tylko dużo sie uczyć ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr.n.m. Zarobki lekarzy bez tajemnic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 14:12 www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/6169 Puls Medycyny sprawdził, ile naprawdę zarabiają lekarze. W zamian za gwarancję anonimowości, udało nam się uzyskać informacje, których dotąd nikt nie opublikował. Z ich zestawienia wynika, że aktywni lekarze mogą osiągać dochody w wysokości kilku lub kilkunastu tysięcy złotych miesięcznie. Sprawdź, ile osoba z Twoimi kwalifikacjami może w Polsce zarobić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemedyk Re: Biały strajk: lekarze na ulichach Warszawy IP: 62.148.86.* 10.05.06, 14:18 Ja też chcę dla lekarzy jak najlepiej bo to prawda, że mało zarabiają i że trzeba reform, rewolucji albo czegoś tam. ALE!!! "lekarz" napisał: > Pan Zbigniew za wymianę uszczelki w łazience, która zajęła mu trzydzieści > minut, zażądał 100 zł. Pan Henryk za trzy dni pracy, w ciągu których ułożył, > wycyklinował i polakierował pięćdziesiąt metrów kwadratowych parkietu, > zainkasował 1700 zł. No to co? To trzeba im zabrać i dać lekarzom? Dlaczego wiecznie w protestach pojawia się zarzut, że urzędnicy zarabiają więcej. Jeśli chcecie, to ja wam odpowiem: bo jak by im tyle nie płacili, to by zmienili pracę - inni zapłacą im więcej. To nie ich wina, że lekarze zarabiają mało. Jako informatyk zarabiam kilkakrotnie więcej niż ordynatorzy oddziałów - czy to grzech? W Małopolskim Oddziale NFZ są wolne etaty dla informatyków za pieniądze takie jakie zarabiają pielęgniarka i lekarz do kupy wzięci. No i co? - I etat czeka i czeka bo nikt za takie szmatławe pieniądze nie chce pracować bo wolą zatrudnienie w firmie, która zapłaci więcej. I to dlatego nie ma sensu wypominać zarobkow urzędników, na których i tak w polsce wydaje się całkiem malutko bo w innych krajach są to znacznie więkrze środki. Nawet gdyby obniżyć płace urzędników, to i tak zaoszczędzone środki nie wystarczyłyby na podwyżki. To poprostu nie jest argument. Nie mniej jednak (jak już zaznaczyłem na wstępie) uważam, że zarobki w służbie zdrowia są NIEBEZPIECZNIE niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pj cymru Re: Biały strajk: lekarze na ulichach Warszawy IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 10.05.06, 15:20 Odpowiedzialem dwom osobom na zamieszczone wypowiedzi.Gdy brnalem dalej wglab postow wlos mi sie na glowie jezyl.Tyle jadu i nienawisci w stosunku do lekarzy dawno nie widzialem.Dlatego postanowilem to podsumowac. Nie boje sie powiedziec: tak, jestem lekarzem i czuje sie lepszy od innych. Dlugo na to pracowalem i kosztowalo mnie to wiele wyrzeczen. Co najdziwniejsze obcy ludzie mi mowia-Ty jestes lepszy od innych,jestes doktor,osoba zaufania publicznego. Mam w swoich rekach Wasze zdrowie i zycie i mozecie byc pewni-zrobie wszystko co w mojej mocy by je uratowac. Tak, pracuje tylko na jednym etacie i nie mam specjalizacji ani doktoratu. Nie, nie chce od was zadnych lapowek-wystarczy mi moja pensja netto 1800 FUNTOW BRYTYJSKICH. Tak pracuje i zarabia lekarz w normalnym kraju. Tu szanuje sie wyksztalcenie. Zaden prostak nie bedzie nawet myslal zeby dyskutowac o wysokosci zarobkow ludzi z wyzszym wyksztalceniem i porownywac je do swoich. Ale coz, w Polonezji tyjko 10% obywateli ma wyzsze wyksztalcenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabinka Re: Biały strajk: lekarze na ulichach Warszawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 15:58 Nie czytałam wszystkich postów. Nie jestem lekarzem, jest nim moja Mama. Mieszkają z Ojcem w ponad 20-letnim bloku z wielkiej płyty, nieremontowanym od lat. W tym roku sama będzie kłaść nowe tapety. Samochód mieliśmy tylko jeden, przez 3 lata, teraz komunikacja miejska. mamy jeszcze starą, rozsypującą się działkę kupioną za grosze, a raczej wydzierżawioną. Moja Mama jest kierownikiem Przychodni, ma "pod sobą" kilkunastu lekarzy, Jej pensja podstawowa wynosi 1500 zł brutto. Do tego dochodzi dodatek 20% za wysługę lat i 30 % funkcyjnego. Jest pediatrą z drugą specjalizacją (lekarz rodzinny). Moja Mama to najlepszy człowiek na świecie. Nie rzuci prac, bo nie cce robić nic innego. Bierze dyżury i dorabia. Nie słyszałam, żeby się skarżyła. Ostatnio tylko, jak została z jedną lekarką, bo wszystkie odeszły do lepiej płątnej pracy, a ona została jako kierownik przychodni, z obowiązkami administracyjnymi, i jedną lekarką w poradni dzieciędej, i miała zapewnić sprawne funkcjonowanie tejże poradni w godzinach 8-18. Jak byłam na stypendium we Włoszech i dawałam ludziom swój adres pocztowy, pytali zdziwieni: jak to, mieszkasz w bloku? A nie ówiłaś, że woja Mama jest lekarką? I myślę, że to trzeba by zostawić bez komentarza. Niewykształcony palant w mojej firmie zarabia trzy razy tyle co ona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blade Re: Biały strajk: lekarze na ulichach Warszawy IP: *.centertel.pl 10.05.06, 17:31 czy ktoś wie czy w piątek będzie pracowało Centrum Zdrowia Dziecka (tzn poradnie tam się znajdujęce)?? proszę o odpowiedź na mail art.grzyw@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz emeryt Re: Biały strajk: lekarze na ulichach Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 22:25 Mimo tak fatalnej sytuacji płacowej, na studia medyczne stale pchają się tłumy, ciekawe dlaczego ???? Zdecydowanie dominuja lekarskie dzieci - po co ? Czy dalej chcą żyć w takiej nędzy jak ich rodzice ?????. Moralność tego środowiska jest taka, że już lekarz czeka na pieniądze od lekarza choć oczywiście zdarzają sie i wyjątki od tej reguły. Jestem bardzo ciekawy ile w tych "spontanicznych" protestach jest spontaniczności, a ile sterowania z zewnątrz. Dlaczego to pan Radziwiłł i inni związkowi przywódcy ,stale ci sami od wielu, wielu lat "bezinteresowni" działacze dopiero teraz się obudzili ???. Czemu to za rządów czerwonych nie robili takich masowych, zorganizowanych akcji, wprowadzających chaos i bałagan ??? Czemu nie organizowali takich marszów i strajków gdy wprowadzono skandaliczną ustawe 203 ???? Tylko czekać na dalsze "spontaniczne" i nie sterowane protesty innych grup zawodowych. Pieniędzy nie ma i jeszcze długo nie będzie w żądanej wysokości, dzięki poprzednim wieloletnim zaniedbaniom. Gdyby nawet jakimś cudem podniesiono pensje dla najmłodszych do 5 tys.,a dla starszych do 20 000 to i tak lekarze i pielęgniarki będą wyjeżdżać bo trzeba wielu, wielu lat żebyśmy pensjami dogonili państwa zachodu. I nie czarujmy sie - zawsze lekarze i inne grupy zawodowe wyjadą tam gdzie zarobią więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x System bankrutuje, prywatyzacja SZ... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.06, 06:43 i likwidacja NFZ i składek rozwiązałaby ten problem. Niestety zapewne nikt sie na to nie zdobędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
niewyspany_pawian Re: Biały strajk: lekarze na ulichach Warszawy 12.05.06, 15:38 Nosi słuchawki miernota I czeka na worek złota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pj cymru Re: Biały strajk: lekarze na ulichach Warszawy IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 12.05.06, 20:45 A jednak miescisz sie w tych 90% Odpowiedz Link Zgłoś