Dodaj do ulubionych

Tanie plomby rujnują zdrowie

12.05.06, 20:33
"Skoro stosuje się je od tylu lat i nic nikomu do tej pory nic się nie stało"

Jak to się nie stało - ano głupio im się żyło, ciężko kapowało
bez sensu głosowało na głupich polityków.

Tam gdzie królował amalgamat, tam wygrał PiS i dobry wynik miał LPR z
Samoobroną...

Myżlę że tę koalicję spokonie można nazwać: AMALGAMAT (ciężka, trująca i
uwalnia szkodliwe gazy, które trują mózg...)
Obserwuj wątek
    • Gość: Aleksa Re: Tanie plomby rujnują zdrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 23:03
      Slusznie! :)))
      • aktsieta Tanie plomby rujnują zdrowie, a kogo to obchodzi 12.05.06, 23:06
        następny krok do zmiejszenia bezrobocia
        • Gość: Paweł Policjanci sprzedawali kobiety do agencji towarzys IP: *.kompania.net 13.05.06, 16:47
          []][ Policjanci sprzedawali kobiety do agencji towarzyskich
          Karolina Łagowska 12-05-2006, ostatnia aktualizacja 11-05-2006 20:34

Bogdan S. i Dariusz J. - dwaj policjanci z wydziału dochodzeniowego komisariatu
          Wrocław Krzyki - na początku 2004 roku wymyślili wspólny interes. Wyszukiwali
          dziewczyny na internetowych czatach i w agencjach towarzyskich. Wywozili je do
          Wiednia. Pracowały tam jako prostytutki, płacąc im 5 proc. od swoich
          dochodów .....

Policyjny serwis informacyjny ...

www.policyjnyserwisinformacyjny.fora.pl/index.php
          • unicef123 Re: Policjanci sprzedawali kobiety do agencji tow 13.05.06, 22:21
            a co to ma wspólnego z zębami ? ,że niby psują sie jak jest po francusku ?
    • Gość: beholder Re: Tanie plomby rujnują zdrowie IP: *.server.ntli.net 13.05.06, 14:11
      PLomb z amalgamatu używa się od x lat i jakoś ludzie żyją. Fakt - niestety nie
      mam zaufania do państwowych stomatologów więc chodzę prywatnie i ma inne
      wypełniacze :)
      • Gość: ferro Re: Tanie plomby rujnują zdrowie IP: *.gprspla.plusgsm.pl 13.05.06, 14:19
        > PLomb z amalgamatu używa się od x lat i jakoś ludzie żyją.

Tak, a skąd to wiesz? Kto żyje? Czy to znaczy że nikt nie umiera?
        Naukowcy udowodnili ze sa szkodliwe, nie da sie konkretnie udowodnic ze ktos
        dostał góza właśnie od takiej plomby, ale na ileś tam przypadków przyczyną może
        być właśnie to.
        • Gość: Lolek Re: Tanie plomby rujnują zdrowie IP: *.171.65.2.crowley.pl 13.05.06, 17:28
          No szkodza! A jakze! Mam ich ze czterdziesci, to wiem. Od lat jestem w stanie krytycznym. Wszystko
          smakuje jakby bylo galwanizowane. Wieczorem stan zazwyczaj sie pogarsza i zapadam w spiaczke.
          Kiedy budze sie rano, pluje opilkami (mam szczekoscisk). W pracy jest ostatnio lepiej, bo dostalem
          wyswietlacz. Plusze usta kolka (zawiesiny nie polykac!), i jakos leci. Kiedy pracowalem przy monitorze
          mialem dwoistosc widzenia, a nockami na wygaszaczu poswiata mojej zuchwy byla dobrze widoczna.
          Najgorsze jest to, ze one wcale nie wypadaja.

Nie dziwie sie, ze tansze plomby powinny byc zastapione drozszymi. Skoro za amalgamat placi
          panstwo, to po co go stosowac. Niech zaplaci za cos lepszego. Cokolwiek to znaczy.

PS Swego czasu azbest byl strasznie szkodliwy. Cztery lata temu podzielilem sie ta refleksja z
          Irlandczykami. Nie odgadlem czy bardziej zdziwieni byli czy zszokowani. Tam stoja cale azbestowe
          miasta.
          • Gość: dziad Srebro i krzemian magnezu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.06, 18:11
            no coz - azbest to mzoe jest szkodliwy dla gorniak ktory 30 lat fedruje w
            kopalni azbestu ale w normalnym zyciu... to samo ze srebrem ktor jest baza
            amalgamtu - a srebro jest bakteriobojcze... jak lda mnei to hucpa i marketnig
            zeby wcisnac nowe technologie.
            Mam plomby metaliczne, sa ok, nowe mam juz biale bo chodze prywatnie i tyle -
            zlewam ten problem bo to nie problem - za to dla koncernow to problem jak
            zarobic wiecej kasy i chyba im sie to uda.
            Zastapienie azbestu, zastpaienia srebra... no coz jakos trzeba napedzic ten
            skostnialy rynek...
        • Gość: Piotrrr Re: Tanie plomby rujnują zdrowie IP: *.krakow.pl 13.05.06, 21:32
          Oj Misiu, sam param się nauką. Wiele rzeczy można udowodnić lub obalić (statystyka jest niemal wszechmocna :-). Wszystko zależy od tego, kto wykłada pieniądze + od osoby prowadzącej badania (niestety i w moim środowisku można znaleźć ludzi, którzy sprzedadzą swoje dobre imię za trochę kasy).
        • Gość: Dentysta Re: Tanie plomby rujnują zdrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 22:50
          Co jakiś czas pojawiają się wyssane z nie bardzo czystych palców rewelacje o
          rzekomej szkodliwości amalgamatów.Prawda jest inna. Nie ma w fachowej światowej
          literaturze żadnych udokumentowanych wyników badań potwierdzających tą tezę.
          Rtęć w amalgamacie jest na trwale związana ze srebrem,miedzią i cyną i nie może
          reagować z płynami ustrojowymi a prężność par rtęci w tych roztworach stałych
          jest praktycznie zerowa.Piszę to gdyż sam noszę 40letnią plombę i cieszę się nie
          najgorszym zdrowiem. Pozdrawiam.
    • Gość: Antylepper Re: Tanie plomby rujnują zdrowie IP: *.ztpnet.pl 13.05.06, 14:30
      Ja za to jestem żywym(:))dowodem na to,ze te plomby nie niszcza mozgu na
      tyle,zeby popierac kogokolwiek z obecnej koalicji. I oby do następnych wyborów
      tak pozostało.
      • ozzy10 Re: Tanie plomby rujnują zdrowie 13.05.06, 15:26
        Kurza twarz to kto na nich głosował??
        A głosowałeś na kogokolwiek w ogóle?
    • Gość: marylka-ms Re: Tanie plomby rujnują zdrowie IP: *.ornet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.06, 15:51
      Szkadzą ,to prawda.Jestem żywą ofiarą tych plomb.Jeszcze w czasach PRl-u innch
      mocnych plomb nie było.Z jakiejś przyczyny plomby zaczeły jonizować .Mialam
      zawroty głowy ,posmak metaliczny w ustach,bóle gołowy ,nudności.Koszmar-mialam
      uczucie,że noszę magnez w ustach.Mozg chyba nie uszkodzony-choć czasami
      myśle ,że czegoś nie rozumiem słuchająć "polityków".Może to po
      plombach.Poważnie- dostałam choroby dziąseł.Zeby zaczeły się chwiać.Skończyło
      się wszystko po wymianie .To były czasy!A to ,że mam zęby to zasługa Pani
      stomatolog.Kobiety,która czuła się odpowiedzialna za pacjęta i zawod swój ,nie
      traktowała jako konieczność.Pozdrawiam
      • Gość: Piotrrr Re: Tanie plomby rujnują zdrowie IP: *.krakow.pl 13.05.06, 21:35
        A może Ty miałaś zapalenie miazgi bo ktoś Ci przy okazji plombowania kanały naruszył... :-)
        A jak plomby zaczęły jonizować to musisz mieć chyba chorobę popromienną :-)))
      • kardynal_pacelli1 Re: Tanie plomby rujnują zdrowie 13.05.06, 21:54
        marylka-ms napisał(a):

> zawroty głowy ,posmak metaliczny w ustach,bóle gołowy ,nudności.Koszmar-
        mialam
        > uczucie,że noszę magnez w ustach

Nop cos w tym jest, bo mnie tez ciągle boli głowa.
      • Gość: pawcio_gr Re: Tanie plomby rujnują zdrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 22:14
        Wszystko zależy od tego jak i ile tych wypełnień zostało założonych. Pewne jest ,że może tworzyć się ogniwo galwaniczne przy dożej ilości tych wypełnień, a także zapalenie dziąseł gdy zakładane są bez formówek i byle jak. Więcej rtęci i metali ciężkich codziennie zjadamy w warzywach i owocach, bo w amalgamacie szkodliwa jest tylko rtęć metali cieżkich w nich brak.
    • Gość: arnold Re: Tanie plomby rujnują zdrowie IP: *.streamcn.pl 13.05.06, 16:00
      Moja pani dentystka odmówiła wymiany amalgamatowej plomby. powiedziała, że jest
      ona a tak trująca, ze bakterie pod nią nie są w stanie przeżyć i nie będzie
      wtórnej próchnicy.
      • Gość: dentysta I tak do piachu !! IP: *.sympatico.ca 13.05.06, 16:23
        j.w.
      • Gość: ewa Re: Tanie plomby rujnują zdrowie IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.06, 16:30
        W Niemczech od kilku lat te plomby sa zabronione.Kasa zaczela w koncu placic za
        kompozyt.Jesli tylko mozecie to zmiencie te paskudztwa na inny material.Nie
        wiem,czy wiecie,ale podczas "wyjmowania"plomby amalgamatowej istnieje najwiekrze
        niebezpieczenstwo przedostania sie czasteczek tego materialu do
        organizmu(poprzez zwyczajne polkniecie)a przeciez wiadomo,ze amalgamat nie
        zostaje wydalany przez organizm,wiec co sie polknie to juz nie wyjdzie.Ja mialam
        tylko dwie takie plomby(notabene zalozone mi przez niemieckiego
        stomatologa,nascie lat temu).Przyjechalam do Niemiec na poczatku lat 90'tych i
        chodzilam w Pl, w czasach szkolnych do dentystki szkolnej,potem prywatnie i o
        dziwo,zaden stomatolog w Pl nie zakladal mi plomby amalgamatowej.
        Tu w Niemczech dalam sobie wymienic te dwie plomby po uprzedniej rozmowie ze
        stomatologiem,ze ma to sie odbyc przy zachowania najwyzszego stopnia
        ostroznosci,wiec nie dosc ze zostala mi zalozona ochrona w jamie ustnej(taka
        cienka guma,z ktorej wystawaly tylko zeby,zebym nie musiala wdychac nawet
        pylu)to jeszcze lekarz staral sie jak najmniej uzywac wiertla
        dobnoziarnistego).Nastepnie dostalam do picia jakis roztwor wegla czy cos.
        Znam kilka osob,ktore bardzo ucierpialy przez amalgamat.Im wiecej plomb ,tym
        silniejsze negatywne odzdialywanie na zdrowie.Precz z tym!!!
        • Gość: dziad Ale Ty g*** jestes...brak mi slow... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.06, 18:26
          mam plomby amalagamtowe przez ponad 30 lat swojego zycia, amalgamat dentystyczny
          to srebro i cyna zwilzone niewielka iloscia rteci ktro czyni je polplastycznymi.
          Rtec dosc szybko odparowuje i zostaje ci w zebie srebra z niewielka domieszka cyny.
          Srebro dziala bakteriobojczo, wypelnienia amalgamatowe sluza do wypelniania
          relatywnie niewielkich ubytkow w zebie, w tej chwili najczesciej uzywa sie
          wypelenine ceramicznych lub kompozytowych (zywice swiatlo-utwardzalne) i
          zapewniam cie ze materialy z ktorych skladaja sie zywice sa znacznie grozniejsze
          pod np wzgledem rakotworczym niz rtec i srebro z cyna...
    • balsen Re: Tanie plomby rujnują zdrowie 13.05.06, 16:48
      "Nie stać mnie na prywatne leczenie. Trudno, mam czarne plomby, ale
      przynajmniej za darmo - mówi Krzysztof Lidak, 45-letni urzędnik z Mielca"

Najpierw trzeba uświadomić ludziom, że nie ma nic za darmo...
      ...dopiero później weźmy się za reformowanie służby zdrowia...
    • Gość: Jola Re: Tanie plomby rujnują zdrowie IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.05.06, 16:54
      a ja się zawsze dziwiłam, dlaczego mnie nieustannie boli głowa i skad się
      wzięła paradontoza?? no niestety, już chyba mam odpowiedź...?
      • Gość: zigzag Tanie plomby rujnują zdrowie - żena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 17:15
        nie ośmieszaj się człecze. Parodontozę masz przez włąsne niechlujstwo.
        zacznij dbać o higienę i odwiedź parodontologa, taka moja rada.
        ktoś wyżej napisał,że organizm nie wydala amalgamatu - ciekawe, czyżbyśmy mieli
        drugi żołądek i nam o tym nic nie wiadomo?
        amalgamat zawiera śladowe ilości rtęci, które mogą, podkreślam mogą byc
        niebezpieczne dla stomatologa przy bardzo częstej i nieostrożnej pracy z
        amalgamatem.
        Kto nie zna tematu niech nie pieprzy bzdur, ze jego zdrowie zrujnowały
        wypełnienia amalgamatowe.
        rzuć picie,palenie, odżywiaj się zdrowo, uprawiaj sporty i myj zęby - poczujesz
        się o niebo lepiej
        • jot-23 Re: Tanie plomby rujnują zdrowie - żena 13.05.06, 17:20
          lol..dokladnie, ludzie raz na 3 dni myja zeby...ale to nie ich wina to
          plomby!...wszystkiemu winne plomby i zydzi! (wiadomo zydzi sa czesto doktorami,
          wiec to jest spisek wymierzony w Narod Polski, zeby nas OTRUC)
        • Gość: As Re: Tanie plomby rujnują zdrowie - żena IP: *.jutra.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.06, 17:25
          "ktoś wyżej napisał,że organizm nie wydala amalgamatu - ciekawe, czyżbyśmy mieli
          drugi żołądek i nam o tym nic nie wiadomo?"

Na chemię, albo biologię uczęszczałeś/aś?
          Połknij sobie trochę amalgamatu, zobaczymy, czy wydalisz.

Palenie, picie to osobna sprawa, ale abstynencja nie pomoże Ci wydalić amalgamatu.
          • Gość: dre. Spokojnie. Nie wyrywajcie sobie zebow z plombami. IP: 212.180.160.* 13.05.06, 17:50
            Delikatnie mowiac - pierdy.

Spokojnie, za 20 lat bedzie pewne, ze obecnie uzywane materialy
            szkodza tak samo, jak niby w tej chwili plomby z amalgamatu.

Ps.
            Jestem stomatologiem, wnukiem stomatologa i takie newsy mozna
            bylo przeczytac w stomatologicznej prasie amerykanskiej juz
            20 lat temu. Sluze skanami.
            • zdzis1980 PROSZE O SKANY 14.05.06, 00:06
              Z mila checia zapoznam sie z fachowa literatura blizej. Podaje maila
              zdzis1980@gazeta.pl

Z gory dzieki za materialy

Pozdrawiam

-Zdzisiu Duzy Misiu;)
        • run_level_zero stomatologia w polsce to zart 13.05.06, 23:06
          skonczylam dentystyke w kraju, nastepnie przenioslam sie do USA i tu skonczylam
          renomowana szkole dntystyczna. Powiem krotko: stomatologia na takim poziomie
          jak w Polsce to mocny dowcip. Do dzis pamietam tych napuszonych profesorow z AM
          i smutno mi sie robi, jak sobie pomysle jakie brednie nam wpychali do glow.
          Specjalisci z Koziej Wolki. Przepasc jest makabryczna. Mam nadzieje, ze moi
          znajomi z roku ksztalcili sie potaem na jakichs prywatnych kursach w UE, bo z
          tym, czego ucza w polskich szkolach to mogom wyrzadzic pacjentom jedynie
          krzywde.
    • art0812 Re: Tanie plomby rujnują zdrowie 13.05.06, 19:57
      Bieda również szkodzi zdrowiu! I czy ktoś się tym przejmuje?
    • art0812 Re: Tanie plomby rujnują zdrowie 13.05.06, 20:00
      Kto podaje za takim materiałem źródłowym jak merto?
    • yoram2005 Re: Tanie plomby rujnują zdrowie 13.05.06, 20:18
      Są sytuacje, kiedy amalgamatu nie da się zastąpić niczym innym. Do tej pory nie
      wymyślono niczego lepszego pod względem własności mechanicznych dla zębów
      trzonowych. To prawda, że rtęć jest szkodliwa. Ale białe plomby (żywice)
      wydzielają np. estrogeny i dziwne, że to nie budzi jakoś zainteresowania
      różnych komisji europejskich. Konieczne jest chyba w calej sprawie zachowanie
      zdrowego rozsądku.
      • Gość: Piotrrr Re: Tanie plomby rujnują zdrowie - BZDURA IP: *.krakow.pl 13.05.06, 21:18
        Estrogeny??? A skąd wzięłyby się w żywicy światłoutwardzalnej?
        Amalgamat nie wydziela żadnych "oparów" - to jakaś paranoja (albo efekt działania producentów żywic???). Amalgamat jest wysoce niereaktywny (w środowisku jamy ustnej) i jako taki nie wydziela niczego w stężeniu, które mogłoby człowiekowi szkodzić. Co więcej, własności mechaniczne (szczególnie rozszerzalność cieplna praktycznie równa rozszerzalności zęba) i brak tzw. skurczu polimeryzacyjnego czynią z niego niemal doskonały materiał do wypełnień. Hmmm... nietety, kolor nie ten, jak również podejrzane opinie domorosłych chemików.
        Gwoli ścisłości - sam mam plomby światłoutwardzalne bo stać mnie na opiekę stomatologiczną w prywatnym gabinecie i zależy mi na estetyce, jednak amalgamaty nie powinny być dyskredytowane jeśli chodzi o leczenie ludzi, których nie stać na prywatnego dentystę.
    • Gość: Obi-Wan-Kenobi Dawniej tylko takie byly i ludzie zyja IP: *.speed.planet.nl 13.05.06, 21:16
      Sadze ze ci naukowcy, sa bardziej toksyczni niz ten amalgamat
    • Gość: ulaj aaaa?? jak z Bytowa, to zapewne musi cuś wiedzieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 21:52
      ten dentysta:))))
    • unicef123 Re: Tanie plomby rujnują zdrowie 13.05.06, 22:19
      a ja (przepraszam za słowo ) upierdliwie pytam : które zeby można leczyć
      prywatnie i oddzyskać trochę gotówki za ich leczenie od NFZ ( czy jak to sie
      tam nazywa ) od długich lat sama płace za leczenie zębów.
      • unicef123 Re: Tanie plomby rujnują zdrowie 13.05.06, 22:23
        takie plomby założyła mi ( ś.p. ciocia dentystka ) mam do dzisiaj - miały nie
        dotykać nerwu i w kości mogą siedzieć.No to siedzą i maja sie bardzo dobrze.
    • Gość: beno Re: Tanie plomby rujnują zdrowie IP: *.chello.pl 14.05.06, 04:58
      ale debil i ignorant napisal ten artykul o dupie marynie.pozdrowienia od dentysty.
    • rudy102_t_34_85 Tanie plomby rujnują środowisko. 14.05.06, 14:12
      W Szwajcarii w okolicach cmentarzy i domów pogrzebowych zanotowano
      niebezpiecznie wysokie stężenie związków rtęci w powietrzu.Jak się okazało
      przyczyną tego były amalgamatowe wypełnienia zembowe u nieboszczyków palonych w
      krematoriach (w tym kraju prawie wszystkie zwłoki są spopielane przed
      pogrzebem).W efekcie nakazano instalację specjalnych filtrów na
      kominach...Kiedy wymrze ostatnia generacja leczona amalgamatami problem
      przestanie istnieć-w swisslandzie od ćwierci wieku takich plomb się nie stosuje.
      ps.co do zębów trzonowych to amalgamat wcale nie jest potrzebny,sam mam w
      prawym górnym światłoutwardzalną plombę zrobioną ok.15 lat temu w prywatnym
      gabinecie-trzyma jak beton i prawdopodobnie doczeka końca (mojego albo zęba).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka