Dodaj do ulubionych

Media rozdają wirusy komputerowe

06.10.06, 11:44
Spieramy się o to, który polityk jest większą świnią i który dziennikarz - tańszą prostytutką, a tu przy okazji ktoś za pomocą gazet robi sabotaż, aż miło. Otóż OSTRZEGAM przed korzystaniem z darmowych programów komputerowych, dołączanych na CD do gazet dla komputerfanów i zwykłych użytkowników wynalazku pana Gatesa. Programy te to albo bezwartościowe zabawki, zajmujące miejsce na dysku, albo - niebezoieczne narzędzia do niszczenia danych albo uszkadzania systemu. Niestety, nie są to klasyczne wirusy, więc programy antywirusowe nic tu nie poradzą. Niedawno zainstalowałem sobie dwa takie nieszczyciele: "naprawiacz rejestrów" i "naprawiacz systemu". Pierwszy natychmiast wykasował połoewę zapisów w rejestrach czym unieruchomił prawie wszystkie inne programy, z MS Office, Acrobatem i Operą włącznie. Drugi - przemianował część plików systemowych, co spowodowało, że komputer przestał "widzieć" system Windows i trzeba było go zainstalować na nowo, a to oznaczało formatowanie partycji i utratę wszystkich danych na niej zapisanych. Po zabiegu komputer stał się tak dziewiczy, jak fabrycznie nowy!!! Napisałem do obu gazet, rozprowadzających te niebezpieczne programy, z prośbą o wyjaśnienie (zgodnie z prawerm prasowym) i - jak na razie, nie doczekałem żadnej odpowiedzi. Po co odpowiadać czytelnikowi-dziennikarzowi, któremu się zrobiło krzywdę wartą kilka tysięcy złotych lub wiecej?

Wcześniej miałem okazję wraz z programem Panda zaifekować sobie dwa wirusy. Na szczęście wykrył je teoretycznie znacznie gorszy od pandy darmowy program antywirusowy. Płytę z zawirusowaną Pandą mam jako dowód.

Może więc, drodzy koledzy po piórze, warto zająć się bardziej przyziemnymi sprawami, niż polityka, bo w końcu czy polityczy się wzajemnie pozarzynają, czy jedynie - upiją, nie wpłynie bezpośrednio na nasze życie. Zaś zniszczenie naszych "narzędzi pracy" może nam NIECO zaszkodzić, zamykając na jakiś czas nam usta!!!
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka