Dodaj do ulubionych

Stalin i Mao? - Wenezuelczycy kochają nietypowe...

IP: 153.19.0.* 18.01.07, 07:56
Jest taki angielski piłkarz (gra obecnie w Fulham) Zatyiah Knight (na
marginesie - co oznacza imię Zatyiah?) - w skrócie Zat Knight. Fonetycznie
brzmi bardzo podobnie do "that night" :)
Obserwuj wątek
    • Gość: init-d imiona jak w cyberpunkowej powieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 07:49
      me gusto mucha Venezuela.
      po cholerę mieć nudne imię konserwatywnej, nudnej białej klasy wyższej? :)
      wg google: atiya (arab.) - dar
      • tivlaf Re: imiona jak w cyberpunkowej powieści 19.01.07, 09:37
        Czasem dobrze mieć rodziców z niezbyt rozrośniętą wyobraźnią...
      • michal-z Re: imiona jak w cyberpunkowej powieści 19.01.07, 09:56
        Gość portalu: init-d napisał(a):

> me gusto mucha Venezuela.

napisałeś: podobam się sobie dużo wenezueli
        • Gość: init-d masz rację :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 12:27
          przepraszam :) dopiero od bardzo niedawna uczę się hiszpańskiego.
      • hollowcat Re: imiona jak w cyberpunkowej powieści 19.01.07, 11:50
        me gusta mucha Venezuela ;)
        zmiana jednej literki zmienia kompletnie sens zdania:)
        • Gość: yhym Re: imiona jak w cyberpunkowej powieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 12:33
          Raczej:
          Me gusta mucho Venezuela!
    • jack_ryan Biedne dzieci 19.01.07, 08:19
      Współczucie dla tych dzieci.
    • Gość: pani_z_pieskiem Nie tylko Wenezuela - cala Ameryka Lacinska IP: *.nask.waw.pl 19.01.07, 09:36
      Najlepsze, ze rodzice czasem nie wiedza, jak zapisac imie, ktore nadali dziecku,
      np: Johnny moze byc zapisane jako:
      Jhony
      Jony
      Jonny
      Jhonny
      Joni...
      • Gość: kani Re: Nie tylko Wenezuela - cala Ameryka Lacinska IP: *.torun.mm.pl 19.01.07, 09:41
        w Polsce tez rania :) jakby tak sie nazywac Kalasanty....
      • Gość: jan.kulczyk Re: Nie tylko Wenezuela - cala Ameryka Lacinska IP: 201.250.20.* 19.01.07, 15:06
        Otoz juz ci odpowiadam dlaczego Jhon a nie Jhon (a takze Jhon-Pedro, Jhon-
        Freddie itp.). Po prostu John w hiszpanskim czytaloby sie (chon) a JH to
        tradycyjna transkrypcja dzwieku, ktory w angielskim zapisuje sie litera J i
        czasem G, w polskim zbitka DZ (brakuje mi kropki nad Z) a w hiszpanskim po
        prostu go nie ma. Nie tacy glupi ci latynosi, jakimi ich Polacy pisza.
        P.S. Tez sie na poczatku z tego smialem :))
    • Gość: mz Diosdado - "Dany przez Boga" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:11
      tego Diosdado bym się nie czepiał - w końcu : Mateusz - 'dar Boga' (hebr) ,
      Teodor, Dorota - dar Boga (gr)
      • Gość: Trotylda Re: Diosdado - "Dany przez Boga" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 11:26
        > tego Diosdado bym się nie czepiał - w końcu : Mateusz - 'dar Boga' (hebr) ,
        > Teodor, Dorota - dar Boga (gr)

lub Bożydar...
        • Gość: pszesz Re: Diosdado - "Dany przez Boga" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 13:30
          dokładnie to samo chciałem napisać:)
    • Gość: gośćportaluzaloguj Re: Stalin i Mao? - Wenezuelczycy kochają nietypo IP: 193.109.212.* 19.01.07, 10:19
      Polacy też mają się czym pochwalić - jest Doda Elektroda :)
      • Gość: marjot Re: Stalin i Mao? - Wenezuelczycy kochają nietypo IP: 195.194.74.* 19.01.07, 16:28
        no i mamy przeciez isaury i solidariuszy
    • Gość: yarps e tam nietypowe... IP: 62.190.106.* 19.01.07, 10:32
      a Czak Wigry? Tak na imię chce dać naszemu synowi moja przyszła zona....żeby
      miał awanturniczy zyciorys... ;o))
      • Gość: burro Re: e tam nietypowe... IP: *.aster.pl 19.01.07, 10:49
        Mój przyjaciel i gospodarz w Armenii ma na imię Karlen. Wiedziałem, że jest ormiańskie imię męskie Karen, ale - i to chciałem usłyszeć od niego - skąd mu się wzięło L w środku. Złamał się dopiero po 4 butelkach koniaku (na 2 ryła) i powiedział to czego się domyślałem: To była zbitka Kar(ola) i Len(ina). Nie powiedział złego słowa o rodzicach, bo tam się szanuje starszych, nawet jak im odwala.

A najlepsze imię armeńskie jakie usłyszałem było Kanalizacja (niestety nie zapamiętałem brzmienia oryginalnego, choć było ładne bo teżbyłem silnie wypity)
      • zapytaniaznak Re: e tam ...może się nie żeń? 19.01.07, 11:27
        Gość portalu: yarps napisał(a):

> a Czak Wigry? Tak na imię chce dać naszemu synowi moja przyszła zona....żeby
        > miał awanturniczy zyciorys... ;o))

Nie wiem, co to ma znaczyć "Czak Wigry", ani jak to czytać, ale nad tym ślubem
        to bym się poważnie zastanowił. ;-)))

BTW: Jak tam teściowa? Normalna?
    • pj.pj Stalin czy Estalin? 19.01.07, 10:44
      Autor nie zauważył jednej naprawdę dziwnej rzeczy: w języku hiszpańskim
      nie ma słów (ani imion, nazwisk itd) zaczynających się od zbitki
      s+spółgłoska, wszystkie zapożyczone z innych języków (włącznie z łaciną wieki
      temu) słowa, które w tych językach na taką zbitkę się zaczynają, dostają na
      początku "e". Dlatego jeśli chłopak rzeczywiście ma na imię Stalin to jest to
      jeszcze większe kuriozum niż by się wydawało, ponieważ zgodnie z normą językową
      powinien mieć na imię "Estalin" (w dodatku zapewne z akcentem na ostatnią).
      • Gość: justynazun@gazeta. Re: Stalin czy Estalin? IP: *.ccs.ras.cantv.net 19.01.07, 13:25
        Ale tytaj,w Wenezueli-wiem to,bo mieszkam w tym kraju od 15 lat,nikt nad
        poprawnoscia pisowni sie nie zastanawia.Tutaj nawet ludzie,ktorzy skonczyli
        uniwrsytet robia bledy ortograficzne i wcale sie tego nie wstydza.Wiec uwagi
        zwiazane z tym,ze dane podane w artykule moga byc niescisle,nie maja sensu.Tu
        po prostu jest wolna amerykanka.Znam osoby ,ktore nazywaja sie (to znaczy maja
        na imie)np.Bieriozka,Valeska i
        Walewska,Ivanova,Krupskaya.Johanson,Anderson,Franklin.Majac kontakt z takimi
        osobami mozna wiedziec z jakiej rodziny pochodza:najczesciej ze srodowisk o
        bardzo niskim poziomie kulturalnym.
    • Gość: vixo Lepper Tusk Delgado jr. IP: 62.121.132.* 19.01.07, 10:59
      • Gość: rrr Kaczyński Rydzyk Giertych Gonzalez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 11:20
        LOL roku
    • Gość: gregor100@gazeta.p Mam lepsze!!! IP: *.mlyniec.gda.pl 19.01.07, 11:21
      Pewien polski polityk mam podobno na imię Donald :-)) a jego kolega z ławki Jan-
      Maria:-)
      I co?:-)Śmieszne i "nasze":-)
    • wj_2000 Ninel 19.01.07, 11:21
      Poznałem kiedyś panią Polkę żydowskiego pochodzenia urodzoną w Moskwie, w
      czasie wojny) o dźwięcznym imieniu: NINEL
      Prawdziwy majstersztyk! Bo brzmi pieknie, jakoś też nawiązuje do ulubionej
      bohaterki powieści Sienkiewicza ale i do popularnej Niny czy Ninon (ach
      uśmiechnij się Ninon). No i, czytane wstecz, jakże ideologicznie poprawne!
    • zapytaniaznak Prymitywy 19.01.07, 11:24
      U nas ludzie prymitywni dają niekiedy dzieciom imiona typu Isaura, Sandra,
      Diana, Dolores, itp. Podobno była matka, która chciała dać imię Clitoris - bo to
      tak ładnie brzmi ;-)))

Mówiąc wprost świadczy to o buractwie rodziców.
      • pan_frodo Celulitis 19.01.07, 13:53
        Myślę, że Celulitis jako imię dla córki też brzmi świetnie ;-)

Córka pewnej znanej mi pani ma na imię Nikola, córki jej siostry: Vanessa i
        Dżessika. To ci dopiero hardcore! Pani jest bezrobotna w Polsce (wcześniej była
        sklepową), a jej siostra jest bezrobotna w Niemczech.

Moim zdaniem w dzisiejszej Polsce podziały społeczne ("klasowe"), znajdują swoje
        odzwierciedlenie w imionach. Inteligencja i klasa średnia wracają do
        tradycyjnych imion: Franciszek, Stanisław, Marianna, a plebs uprawia radosną
        twórczość przy pomocy TV i "Życia na gorąco". Biedne dzieci, będą miały wpisaną
        przynależność do motłochu w dowodach osobistych. A może to lepiej? ;-)
    • Gość: Trotylda Ameryka Północna też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 11:33
      Nie tylko Południowa, bo w Ameryke Północnej przecież też można nazwać dziecko
      dowolnie. Nazwiskiem bohatera filmu, kolegi z dzieciństwa, imieniem kochanego
      pieska sprzed lat... imię męskie dla dziewczynki, żeńskie dla chłopca, co kto
      chce.
      • wj_2000 Re: Ameryka Północna też 19.01.07, 12:28
        Gość portalu: Trotylda napisał(a):

> Nie tylko Południowa, bo w Ameryke Północnej przecież też można nazwać
        dziecko
        > dowolnie.

Klasycznym przykładem jest Condoleezza (Rice). Gorzej nawet! To pretensjonalne
        imię, mające odzwierciedlać muzyczne zainteresowania mamusi, miało w istocie
        być: Condolcezza (con dolcezza - po włosku: słodko, literalnie: ze słodyczą),
        ale kto tam w Ameryce zna się na włoskim, czy łacinie.
    • Gość: jamci Stalin i Mao? - Wenezuelczycy kochają nietypowe.. IP: *.chello.pl 19.01.07, 11:34
      A mi tu brakuje Irasiada
    • Gość: machete.eln np Stalin Moreno - aktualny wiceprezydent Ekwadoru IP: *.promax.media.pl 19.01.07, 12:01
    • osservatorepolacco Lomana Tresor Lua-Lua ... etc 19.01.07, 12:06
      ano jest taki

a mnie rozbawia napastnik Newcastle (?) - Lomana Tresor Lua-Lua ;))

i jeszcze jest taki gość Quinton Owusu Abeye :)

a kiedyś graj taki rumuński piłkarz o nazwisku DEMOLARI :) (w latach 80 i chyba
      jeszcze 90)
      • Gość: radulescu Re: Lomana Tresor Lua-Lua ... etc IP: *.gov.pl 19.01.07, 12:57
        Demolari - był taki piłkarz, ale był albańczykiem
    • Gość: Magda Mahmud - co oznacza to perskie imię? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 12:27
      Czy ktoś wie co uznacza imię Mahmud???
      • Gość: nikdaklik Re: Mahmud - co oznacza to perskie imię? IP: 195.224.10.* 19.01.07, 15:56
        wikipedia twierdzi ze Mahmud oznacza "chwalebny, chlubny"
    • Gość: Barbiturian hola IP: *.icpnet.pl 19.01.07, 12:35
      polskie imiona dla Polakow!
      proponuje dla kobiet: Scholastyka Perpetua ;)
    • xxxxxyyyyy Stalin i Mao? - Wenezuelczycy kochają nietypowe.. 19.01.07, 14:06
    • malini a my to mamy takie typowe? 19.01.07, 15:51
      Moje imię nieco z grecka oznacza "Dar Boga", czyli nie różni się zbytnio od
      tego,które widać w komentowanym tekście.Po naszym kraju biega też nie jedna
      Isaura (imię maniacko nadawane dziewczynkom przez ich rodziców, w czasach
      sukcesów pierwszej brazylijskiej telenoweli nadawanej w TVP)oraz inne osoby -
      żywe reklamówki czy to realnych czy to nierealnych postaci.Słowiańskie imiona
      też są ciekawe pod względem znaczeń,niektóre stosujemy do dzisiaj.
    • sztuka.latania Jezus 19.01.07, 16:52
      Gdybym miała syna chciałabym go nazwać Jezus i nic mnie nie interesuje, co na to
      babcie w beretach, ale wątpie, żeby Urząd Stanu Cywilnego na to pozwolił ...

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka