Gość: franek-dzbanek IP: *.ztpnet.pl 03.04.07, 08:55 A u nas ciągle największą kryminalną zagadką jest to, w jaki sposób tych dwóch, co ukradli księżyc, zrobiło taką karierę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cooper Duckhunter Re: Fenomen seriali z cyklu "Kryminalne zagadki.. IP: *.acn.waw.pl 03.04.07, 09:22 a TVP realizuje superprodukcję pt. "IPN: Kryminalne zagadki Układu"... spojlery ukazują się w "Dziennikach", "Gazetach Polskich" i innych "Wprostach" Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez To stara recepta znana od czasów Sherlocka Holmesa 03.04.07, 10:40 Wiadomo że od scen 10 minutowej napierd...ki z karabinu maszynowego i jatki ciekawsze jest dedukowanie z jednej szmatki pozostawionej na miejscu zbrodni życiorysu sprawcy, a z zadrapania na framudze przebiegu zdarzenia. Kłania sie Sherlock Holmes, teraz technika poszła do prozdu wiec i przygody Sherlocka Holmsea są nieco inne, ale zasada pozostała podobna. Ciekawy serial choć... nierówny. Miałem to szczęscie/nieszczeście że pierwszy odcinek CSI Las Vegas który oglądałem był swietny - niektóre sa jednak takie ze w ogole nym nie zwrocił uwagi na serial. CSI BY nie oglądałem ale CSI Miami to porażka, bez porównania z CSI Las Vegas (poza trzema literkami w tytule) Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: To stara recepta znana od czasów Sherlocka Ho 03.04.07, 13:19 CSI Las Vegas - perełka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: To stara recepta znana od czasów Sherlocka Ho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 20:08 Ja też wolę Las Vegas - nie wiem, może to przez postacie bohaterów, bardziej ludzkie (a to się zakochają, a to upiją) serial nabiera cech rzeczywistości. Ale na Miami też chętnie popatrzę. W ogóle nie rozumiem, dlaczego na TVP2 takie seriale puszcza się w jakichś absurdalnych godzinach (23:27 albo 0:13) zamiast np. o 21-ej zamiast debilnych filmów klasy B, C i D, zaraz po równie idiotycznych serialach typu "Na Nudnej" czy "M jak Marazm"(bo tych zastąpić nie mogą, za dużo "oglondaczy"). Podobnie było niedawno z BSG. Na Polsacie wygląda to lepiej, ale też mogliby się pokusić o dawanie CSI(a w przyszłości innych seriali) czy Prison Break codziennie - murowany wzrost oglądalności i przywiązania widza. To samo dokumenty - zwłaszcza TVP2 daje ciekawe, ale po północy, czasem jakiś przyrodniczy wcześniej. Generalnie ramówka jest robiona z myślą o istotach, które dotknął zanik potrzeb intelektualnych. Ja poza CSI, programami informacyjnymi i ,jak się cufem rafi, dokumentami nie mam nawet po co włączać TV (kabla niet). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q-werty Doczekaliśmy się! IP: *.spc.vectranet.pl 30.12.08, 18:49 Na Hallmarku w tygodniu po 20:00 jest blok kryminalny i do oglądania właśnie CSI Las Vegas i inne naprawdę ciekawe produkcje kryminalne :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Dziwne - Miami wydaje się najgorszy IP: 195.47.201.* 03.04.07, 11:06 New York jest taki sobie. Tylko Grissom w "CSI Las Vegas" ma prawdziwą charyzmę. Podobnie jego pracownicy. Pierwowzór to pierwowzór... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (gość portalu) Re: Dziwne - Miami wydaje się najgorszy IP: *.arvinmeritor.com 03.04.07, 11:46 zgadzam sie Las Vegas jest najlepsze, szkoda ze TVP2 em ituje film o tak pozne porze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ikhor Re: Dziwne - Miami wydaje się najgorszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 11:50 Wiadomo najpierw "Warto rozmawiać" a potem CSI. Dwójka przoduje w puszczaniu dobrych seriali po 23 - patrz "Battlestar..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nick Stokes Pora emisji Las Vegas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 10:52 Piszcie - jak ja - maile na adres: widzowie@tvp.pl z prośbą o zmianę pory nadawania "CSI:Las Vegas". Może razem coś zdziałamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golem_t Re: Pora emisji Las Vegas IP: *.rtk.net.pl 06.04.07, 20:15 Tak udziałamy - że nie kupią następnej serii CSI LV. Tak jak nie kupili "New York Police Blue" czyli "Policjantów z Nowego Yorku". Też był to dobry serial z bohaterami z krwi i kości a "zakończył" się w TVP2 chyban na 8 serii. Nie mówiąc o "X files" "zakończonych" na 8 serii, "Earth: Final Conflict" "zakończonych" na chyba 2. Odpowiedz Link Zgłoś
yrrah Fenomen seriali z cyklu "Kryminalne zagadki..." 03.04.07, 12:35 Ja też tak uważam - Las Vegas ma swój szarm, bohaterowie sa z krwi i kości. I rozumieją życiowe konteksty swoich ofiar i samych sprawców. Nie stawiają się ponad, tylko robią swoje. Zaś ów Caruso to niesamowity narcyz - przechadza się z tajemniczym uśmiechem przed kamera i tylko ustawia lepszym profilem. I te co chwila wygłaszane złote myśli. Zresztą wszyscy z ekipy (poza broniaca się Kim Delaney) usmiechają się w kółko pobłażliwie w stylu "no naprawdę, co znowu wymyślili". Albo pompatycznie spogladają znad stołu do sekcji, a na czołach rysuje się im żachnięcie "bez przesady, tak nieuszanować Życia?". Mieszczański syf. Odpowiedz Link Zgłoś
davy Re: Fenomen seriali z cyklu "Kryminalne zagadki.. 03.04.07, 15:26 Zaczalem ogladac Miami i po 5 czy 6 odcinkach odpadlem. Po prostu znudzilo mnie to. Troche to przegiecie, ze grupa 4 czy 5 policjantow ma wiedze na temat: krokodyli, pozarow, mechanice samochodowej, balistyce, mikrobiologii, oceanografii, fizologii itd. Po prostu w kazdej dziedzinie sa ekspertami i znajdujac pylek od razu wiedza co to jest, skad pochodzi i dorabiaja do tego fakty. Widocznie u nich w sadach nie wystepuje cos takiego jak biegly sadowy. Tam wystarczy grupa 5 policjantow. Oni wszystko wiedza. Nie mowie, ze to nie jest ciekawe i fajne, no ale nie na 176 odcinkow w 3 roznych miastach. Serial 10 odcinkowy i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAWER Fenomen seriali z cyklu "Kryminalne zagadki..." IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 09:04 Proponował bym sie poedukować co do serii CSI bo spora część informacji jest błędna CSI Maiami jest akurat najdelikatniejszy CSI NY był zimno niebieski ale po 1 sezonie został /na polecenie CBS/ mocno ocieplony CSI LV 1 seria była emitowana w stacji ABC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hajnel Re: Fenomen seriali z cyklu "Kryminalne zagadki.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 21:16 Las Vegas jest najlepsze, w Miami irytuje Caruso i ten grający Delco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Fenomen seriali z cyklu "Kryminalne zagadki..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 22:13 TVP MOGŁABY SOBIE WRESZCIE WZIĄĆ DO SERCA, ŻE LUDZIE CHCĄ TO OGLĄDAĆ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pstefaniuk NCIS 06.04.07, 22:29 autor zapomniał jeszcze o jednym klonie "Naval Criminal Investigative Service", też fajne - takie bardziej z humorem. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: NCIS nie jest "klonem" CSI 06.04.07, 23:35 Na początku było "CSI : Las Vegas", potem "CSI : NY" i "CSI: Miami", w tekstach angielskich wręcz mówi się o franczyzie i franczyzodawcą jest "CSI:LV". NCIS jest bardziej klonem "JAG". Odpowiedz Link Zgłoś
panjahwe Re: Fenomen seriali z cyklu "Kryminalne zagadki.. 07.04.07, 00:01 Ja oglądam CSI Las Vegas od jednego z pierwszych odcinków w tvp2, trafiłem przypadkiem i wciągnął mnie od razu, teraz jak nie dam rady i zasnę przed emisją w nocy z poniedziałku na wtorek to żałuję do czwartku, bo to zazwyczaj 2 odcinki. A swoją drogą pamiętam jakie wrażenie zrobiło na mnie na to, że amerykanie produkują tak genialne seriale niszowe, bo ze względu na porę emisji przez naszą genialną Publiczną, za taki go na początku brałem:)) Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Fenomen seriali z cyklu "Kryminalne zagadki.. 07.04.07, 00:36 Fenomenalne seriale nadawane u mnie (N. Meksyk) kilka razy w tygodniu. Nawet powtórki nie nudzą. Jest też jeszcze jeden, ale już bardziej z gatunku reality, czyli "Cops" (Gliny). Kamerzysta jeździ z policjantami radiowozem i kręci różne dramatyczne konfrontacje, które tylko potwierdzają, że głupota ludzka nie zna granic (np. któraś z kolei interwancja policji w rodzinie, w której mąż tłucze żonę i dzieci, ale ona go nie opuszcza, bo go "strasznie kocha" - i tu mi trochę brakuje psychologicznego wyjaśnienia tego zjawiska. Co charakterystyczne, że incydentom wymagającym interwencji zawsze towarzyszy alkohol wypijany w dużych ilościach. Rzadziej - narkotyki). Każdy z narkomanów i handlarzy narkotykami zatrzymywanych przez policję z narkotykami w kieszeni lub w samochodzie twierdzi: To nie moje! A czyje? Nie wiem, był tu jakiś taki, nie wiem, jak się nazywa, i pewnie mi to wsadził. Do kieszeni? No, widocznie. Taka sama gadka o pistolecie w kieszeni lub porzuconym na chwilę przed aresztowaniem. No i te prostytutki: Co pani tu robi o tej porze? Spaceruję. O drugiej nad ranem? Tak mi się zachciało. Aha, to pani mnie nie pamięta? Aresztowałem panią parę dni temu za prostytucję. Została pani warunkowo zwolniona po zapłaceniu grzywny. Teraz na pewno grozi pani odsiadka. Ja? Nigdy w życiu! No to pani pozwoli z nami. Albo prostytutka objeżdżająca rewir samochodem. Co pani tu robi o tej porze? Czekam na chłopaka. Na sutenera, chciała pani powiedzieć. Jak pan śmie! Jestem bogobojną kobietą z czwórką dzieci! Tja... każde po innym ojcu, tak. Zaraz, zaraz, ile pani ma lat? 20, tak? No to co, a czy ja panu bronię? No to pani pozwoli z nami. Odpowiedz Link Zgłoś
sz-pieg Fenomen seriali z cyklu "Kryminalne zagadki..." 30.12.08, 19:07 Według mnie fenomen tych seriali polega m.in. na tym, że nie są klonem jakichś innych produkcji, dają wrażenie autentyczności (zresztą w większości zrealizowane zostały na podstawie prawdziwych dowodów, spraw, dochodzeń itp.), wciągają w niebanalną fabułę zupełnie naturalnie i zmuszają szare komórki widza do pracy; nie irytują, jak brazylijskie telenowele, a bohaterowie są żywi, prawdziwi, realni, historie prawdopodobne. Największe wrażenie robią na mnie "Kryminalne zagadki Las Vegas" i "Prawo i porządek". Bezapelacyjnie świetne! Odpowiedz Link Zgłoś