josif 23.06.03, 14:57 W najblizszym "Przekroju" bedzie tekst o przygotowaniach Gazety do wydania nowego dziennika o typie zblizonym do "Super Expressu". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
login.jak.login.normalny Nie ma to jak autopromocja... 23.06.03, 15:47 I tak wam to nie pomoże. Przekrój zszedł na psy. A nawet na Psy II. Odpowiedz Link Zgłoś
josif Re: Nie ma to jak autopromocja... 23.06.03, 16:09 No tak, wyniki Przekroju swiadcza o zupelnym upadku poziomu Polakow. Im pismo gorsze - tym wiecej ludzi kupuje. Ale zniszczenie ostatniego bastionu kulturalnej polskiej prasy nie wystarcza szwajcarskiemu kapitaliscie. Nakazuje on pracownikom promowac pismo wszelkimi dostepnymi sposobami. Bo sie jeszcze ze dwie gazety sprzedadza. Mnie interesuje czy wierzycie,ze Agora bedzie w stanie zrobic w ciagu dwoch- trzech miesiecy cos co bedzie moglo z Bildem konkurowac. Odpowiedz Link Zgłoś
login.jak.login.normalny Re: Nie ma to jak autopromocja... 23.06.03, 16:21 josif napisał: > No tak, wyniki Przekroju swiadcza o zupelnym upadku poziomu Polakow. Im pismo > gorsze - tym wiecej ludzi kupuje. Wyobraź sobie, że dokładnie tak. Ale zniszczenie ostatniego bastionu > kulturalnej polskiej prasy nie wystarcza szwajcarskiemu kapitaliscie. Nakazuje > on pracownikom promowac pismo wszelkimi dostepnymi sposobami. Bo sie jeszcze ze > > dwie gazety sprzedadza. Tu nic nie rozumiem. > > Mnie interesuje czy wierzycie,ze Agora bedzie w stanie zrobic w ciagu dwoch- > trzech miesiecy cos co bedzie moglo z Bildem konkurowac. A co mnie to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
josif Re: Nie ma to jak autopromocja... 23.06.03, 16:37 login.jak.login.normalny napisała: > josif napisał: > > > No tak, wyniki Przekroju swiadcza o zupelnym upadku poziomu Polakow. Im pi > smo > > gorsze - tym wiecej ludzi kupuje. > > Wyobraź sobie, że dokładnie tak. A najbardziej szanowani wydawcy na swiecie zajmuja sie produkcja makulatury. Idac dalej Twoja logika nakazalaby twierdzic, ze najlepsze pismo to take, ktorego zwroty osiagaja 100% nakladu. > Ale zniszczenie ostatniego bastionu > > kulturalnej polskiej prasy nie wystarcza szwajcarskiemu kapitaliscie. > Nakazuje > > on pracownikom promowac pismo wszelkimi dostepnymi sposobami. Bo sie jeszc > ze > ze > > > > dwie gazety sprzedadza. > > Tu nic nie rozumiem. Sugerujesz, ze Forum "Dziennikarstwo" jest wspanialym medium, a moj post jest swiadomym dzialaniem promocyjnym. Ja to usiluje wysmiac. Robie to malo komunikatywnie (pewnie dlatego, ze - jak twierdzisz - zwiazany jestem z Przekrojem, a to przeciez pismo, ktore zeszlo na Psy 2) > > > > > Mnie interesuje czy wierzycie,ze Agora bedzie w stanie zrobic w ciagu dwoc > h- > > trzech miesiecy cos co bedzie moglo z Bildem konkurowac. > > A co mnie to obchodzi? Nie obchodzi Cie moje zainteresowanie, czy problem? Odpowiedz Link Zgłoś
login.jak.login.normalny e tam... 25.06.03, 09:16 josif napisał: > login.jak.login.normalny napisała: > > > josif napisał: > > > > > No tak, wyniki Przekroju swiadcza o zupelnym upadku poziomu Polakow. > Im pi > > smo > > > gorsze - tym wiecej ludzi kupuje. > > > > Wyobraź sobie, że dokładnie tak. > > > A najbardziej szanowani wydawcy na swiecie zajmuja sie produkcja makulatury. > Idac dalej Twoja logika nakazalaby twierdzic, ze najlepsze pismo to take, > ktorego zwroty osiagaja 100% nakladu. A zgodnie z twoją logiką najlepsza gazeta to taka, która nie istnieje - bo w ogóle nie ma zwrotów, tak? Liczby nie mają tu nic do rzeczy. > > > > > > Ale zniszczenie ostatniego bastionu > > > kulturalnej polskiej prasy nie wystarcza szwajcarskiemu kapitaliscie. > > > Nakazuje > > > on pracownikom promowac pismo wszelkimi dostepnymi sposobami. Bo sie > jeszc > > ze > > ze > > > > > > dwie gazety sprzedadza. > > > > Tu nic nie rozumiem. > > Sugerujesz, ze Forum "Dziennikarstwo" jest wspanialym medium, a moj post jest > swiadomym dzialaniem promocyjnym. Ja to usiluje wysmiac. Robie to malo > komunikatywnie (pewnie dlatego, ze - jak twierdzisz - zwiazany jestem z > Przekrojem, a to przeciez pismo, ktore zeszlo na Psy 2) Nie wiem, jakie masz intencje. Wiem, jak ja je odbieram. > > > > > > > > > > Mnie interesuje czy wierzycie,ze Agora bedzie w stanie zrobic w ciagu > dwoc > > h- > > > trzech miesiecy cos co bedzie moglo z Bildem konkurowac. > > > > A co mnie to obchodzi? > > Nie obchodzi Cie moje zainteresowanie, czy problem? > Jedno i drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
tosz Re: Nie ma to jak autopromocja... 27.06.03, 23:15 josif napisał: [..] > Mnie interesuje czy wierzycie,ze Agora bedzie w stanie zrobic w ciagu dwoch- > trzech miesiecy cos co bedzie moglo z Bildem konkurowac. Wierze w Agore ;-) Zreszta niektore teksty w GW juz niewiele odbiegaja poziomem od tych w tabloidach. T. Odpowiedz Link Zgłoś
neshi66 Re: 'Brukowiec' Agory 23.06.03, 18:00 no to nam się brukowców na rynku namnoży...przecież jeszcze Axel Springer coś szykuje.ehhno trudno, ale jest nadzieja,że dzieki temu "dziennikarstwo śledcze" ruszy się do przodu dzięki konkurencji, a co za tym idzie, rozpracuje więcej afer (tak sobie naiwnie myślę) A co czytalności gazet, to się zgadza, że łatwiej zdobyć więcej czytelników, jeżeli się zejdzie do poziomu przeciętniactwa-wystarczy spojrzeć na badania czytelnictwa tygodników. Co otwiera listę? Tele Tydzień, za nim Pani Domu, Przyjaciółka, Naj (wszystkie powyżej 20%respondentów),potem Chwila dla Ciebie, Zycie na gorąco, Tina. Ten sznur przerywa dopiero Wprost z marnymi ośmioma procentami. Te wyniki nie wymagają chyba komentarza... Odpowiedz Link Zgłoś
bukra Re: 'Brukowiec' Agory 23.06.03, 22:21 Ok. A teraz spróbuj wcielić się w rolę wydawcy, tudzież naczelnego. Czy nie lepiej sprzedać 400 tys sztuk ze zwrotami w liczbie 300 egzemplarzy czy lepiej opchnąć 120 tys, ze zwrotem 30 tys??? Chłopie! Gazeta/tygodnik/brukowiec/cokolwiek jest dla ludzi i to oni decydują o ilości kupionych sztuk a nie Twoje widzimisię mocno błądzące w intelektualnych ośmiotysięcznikach! Ziomecki pokazał i udowodnił co się liczy na rynku. IQ masz w dobrej literaturze a nie towarze na sprzedaż. Rządzi SE i co? Myślisz, że cierpi z tego powodu? NIE!!! Tabloid to teraz kasa i ruch martwoty. I to się nazywa łeb do interesu. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
das_bot A to ciekawe. 24.06.03, 21:23 Chronią informacje o tym nowym brukowcu tak, że się boją nawet na piwo umówić (na stopie zupełnie towarzyskiej), bo taka straszna tajemnica, a teraz dali to Najsztubowi? Swoją drogą to oznacza, że się zdecydowali gratuluję odwagi, nowa gazeta w dwa miesiące, to prawie jak błyskawiczna zupka Knorra :). Oznacza też, że Agora ma do dyspozycji sporo kasy na inwestycje. Nowy brukowiec trzeba robić i promować na maksa, jak reklamy będą równie oszczędnościowe jak rekalmy GW to umarli w butach... Odpowiedz Link Zgłoś
neshi66 Re: 'Brukowiec' Agory 24.06.03, 21:38 bukra napisała: > Ok. A teraz spróbuj wcielić się w rolę wydawcy, tudzież naczelnego. Czy nie > lepiej sprzedać 400 tys sztuk ze zwrotami w liczbie 300 egzemplarzy czy lepiej > opchnąć 120 tys, ze zwrotem 30 tys??? Pewnie, że ze strony wydawcy najlepiej jest opchnąć jak najwięcej, ale tak sobie idealistycznie myślę, że jest jeszcze kilka takich tytułów, dla których owo "opychanie" nie jest priorytetem. Chociaż faktem jest też to, że takie tytuły często przypłacają to koniecznością przerzedzania składu i całą masą przymusowych oszczędności. Coś za coś. >Chłopie! Nie jestem chłopem:) > Gazeta/tygodnik/brukowiec/cokolwiek jest dla ludzi i to oni decydują o ilości > kupionych sztuk a nie Twoje widzimisię mocno błądzące w intelektualnych > ośmiotysięcznikach! No jasne, że dla ludzi, a dla kogo? Każdy wybiera, co mu najbardziej odpowiada, a mojemu widzimisię serwuję coś mniej żenującego od informacji, że Sharon Stone wymieniła właśnie klozet albo wynurzenia erotyczne posłanek naszego wspaniałego sejmu. >Ziomecki pokazał i udowodnił co się liczy na rynku. Jak zwykle kasa, niczego nowego nie udowodnił. Za to pokazał, że można z brukowca można zrobić bardzo poczytny brukowiec, o którym coraz więcej się mówi. Sam stwierdził, że taka formuła mu odpowiada, więc jeżeli jest dobry w tym co robi i znajduje dla tego odbiorców, to chwała mu za to. >IQ masz w dobrej literaturze a nie towarze na sprzedaż. Nie nie, od prasy z której dowiaduję sie faktów, także wymagam selekcji tych faktów, wybierania tych, które bardzo warto przekazać czytelnikowi, a darowanie mu tych które jedynie są pisane po to, aby nabić wierszówkę. I jeszcze liczę na inteligentny i rzetelny przekaz. Jeżeli to nazywasz błądzeniem, to pozwól mi błądzić, proszę... >Rządzi SE i co? I zarabia >Myślisz, że cierpi z tego powodu? Nie, myślę, że bardzo się cieszy-powód powyżej. >Tabloid to teraz kasa i ruch martwoty. I to się nazywa łeb do interesu. Amen. Zgadzam sie w stu procentach, tylko szukam w prasie czegoś więcej. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
bukra Re: 'Brukowiec' Agory 25.06.03, 11:31 . Chociaż faktem jest też to, że takie > tytuły często przypłacają to koniecznością przerzedzania składu i całą masą > przymusowych oszczędności. Coś za coś. No i SAMA odpowiedziałaś sobie na nurtujące Cię pytanie. > > albo wynurzenia erotyczne posłanek naszego wspaniałego > > sejmu. Nikt nie musiał zaglądać do Supra, żeby dowiedzieć się jakie pozycje lubi Beger. Miałaś to nawet w Wiadomościach. Wiesz, one są takie idealistycznie intelektualne... > > Jak zwykle kasa, niczego nowego nie udowodnił. Po co zdobywać górę już odkrytą? Za to pokazał, że można z > brukowca można zrobić bardzo poczytny brukowiec, o którym coraz więcej się > mówi. I to jest jego sukces. To znaczy, że myśli. Sam stwierdził, że taka formuła mu odpowiada, więc jeżeli jest dobry w > tym co robi i znajduje dla tego odbiorców, to chwała mu za to. No widzisz. > > Nie nie, od prasy z której dowiaduję sie faktów, także wymagam selekcji tych > faktów, wybierania tych, które bardzo warto przekazać czytelnikowi To po co sięgasz po Supra czy Życie na gorąco? Zanurz się w lekturze Timesa czy Allgemeine. Tam znajdziesz to, czego szukasz. > Zgadzam sie w stu procentach I to jest zadziwiające. W sumie się zgadzamy a w ogólnym rozrachunku debatujemy nad różnicami... Odpowiedz Link Zgłoś
neshi66 Re: 'Brukowiec' Agory 25.06.03, 19:44 bukra napisała: > No i SAMA odpowiedziałaś sobie na nurtujące Cię pytanie. Nie przypominam sobie, żeby nurtowało mnie jakieś pytanie odnośnie poruszanego tu tematu. > Nikt nie musiał zaglądać do Supra, żeby dowiedzieć się jakie pozycje lubi > Beger. Miałaś to nawet w Wiadomościach. Wiesz, one są takie idealistycznie > intelektualne... No niestety, widzisz, Wiadomosci TVP to też niekoniecznie jest to, czego szukam na rynku mediów. Jeśli jednak upierasz się przy ich intelektualnym wydźwięku, to boję się zapytać, co oglądasz, aby dać umysłowi ochłonąć... > > > > Jak zwykle kasa, niczego nowego nie udowodnił. > Po co zdobywać górę już odkrytą? mhm, wróć do swojego poprzedniego posta, w którym piszesz że: "Ziomecki pokazał i UDOWODNIŁ co się liczy na rynku." A potem zastanów się nad sensem Twojej riposty. > Za to pokazał, że można z > > brukowca można zrobić bardzo poczytny brukowiec, o którym coraz więcej się > > > mówi. > I to jest jego sukces. To znaczy, że myśli. Nie przeczę ani temu sukcesowi ani zdolnościom intelektualnym pana Ziomeckiego. > > To po co sięgasz po Supra czy Życie na gorąco? A to skąd wzięłaś, Sherlocku, że sięgam po te tytuły? Stąd, że wiem, co umieszczają na pierwszych stronach, czy stąd, że wiem, w jakich nakładach się sprzedają? > I to jest zadziwiające. W sumie się zgadzamy a w ogólnym rozrachunku debatujemy nad różnicami... Jedyne, z czym się zgadzam, to owe truizmy, które wypisujesz-choćby z tego powodu, że sama idea truizmów polega na tym, że trudno się z nimi nie zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
bukra Re: 'Brukowiec' Agory 25.06.03, 22:28 > Nie przypominam sobie, żeby nurtowało mnie jakieś pytanie odnośnie poruszanego > tu tematu. To pamięć masz bardzo krótką i zawodną, bo mnie wydawało się, że temat kasy i zarabiania na rynku wydawaniczym nie jest Ci tak bardzo obojętny skoro aż z takim oddaniem celebrujesz każdy post (swój w szczególności) > ... > No niestety, widzisz, Wiadomosci TVP to też niekoniecznie jest to, czego szukam > > na rynku mediów. Jeśli jednak upierasz się przy ich intelektualnym wydźwięku, > to boję się zapytać, co oglądasz, aby dać umysłowi ochłonąć... Trzy kropki na końcu wypowiedzi też widzę niekoniecznie rozumiesz, skoro ogarnął Twój umysł taki wniosek, że Wiadomości mają dla mnie intelektualny wydżwięk. Ech, życie... (trzy kropki znaczące coś zupełnie innego niż jedna :)) > A to skąd wzięłaś, Sherlocku, Dokładnie z tego samego źródła z którego Ty wzięłaś to, że Wiadomości mają dla mnie intelektualny wydżwięk. Najpierw jeszcze raz przeczytaj swoje wynurzenia a potem zastanów się nad celnością riposty. sama idea truizmów polega na tym, że trudno się z nimi nie zgodzić. nie zawsze, jak widać i czytać > Odpowiedz Link Zgłoś
neshi66 Re: 'Brukowiec' Agory 26.06.03, 23:27 bukra napisała: > > To pamięć masz bardzo krótką i zawodną, bo mnie wydawało się, że temat kasy i > zarabiania na rynku wydawaniczym nie jest Ci tak bardzo obojętny skoro aż z > takim oddaniem celebrujesz każdy post (swój w szczególności) Fakt, że temat nie jest mi obojętny, nie oznacza, że nurtują mnie pytania odnośnie niego, bo nie ma tu nic niejasnego- znaczenie i sposoby "zarabiania na rynku wydawniczym" nie zmieniaja się jakoś diametralnie,w związku z tym na pytania,które mnie nurtowały odpowiedziałam sobie już dawno temu. Jeżeli nie odróżniasz wyrażania własnego zdania od zadawania pytań dzięki rozumieniu treści, proponuję łatwiejszy sposób: szukaj znaków zapytania. Na subtelniejsze sposoby przyjdzie czas. Celebruje każdy post? Mhmm, może masz na myśli to, że uważnie czytam teksty, na które odpisuję i staram się trzymać tematu, czego zresztą i Tobie życzę. > Trzy kropki na końcu wypowiedzi też widzę niekoniecznie rozumiesz, skoro > ogarnął Twój umysł taki wniosek, że Wiadomości mają dla mnie intelektualny > wydżwięk. NIestety nie udała Ci się ani aluzja, ani ironia w niej zawarta, bo nie pojmuję argumentu, że "nawet w wiadomościach mówili o posłance Beger" w świetle mojego wcześniejszego posta, na który próbowałaś odpowiedzieć. Proponuję powtórzyć czynność: 1.Przeczytaj raz jeszcze to na co chcesz odpowiedzieć <najlepiej od początku> 2.Zastanów się nad sensem tego, co piszesz. >Najpierw jeszcze raz przeczytaj swoje wynurzenia a > > potem zastanów się nad celnością riposty. > O, dobrze, dobrze, widzę, że już zapamiętałaś moje skromne rady, tylko jeszcze spróbuj je odnieść do adresata, a nie do autora...(wielokropek jak najbardziej zamierzony) > > sama idea truizmów polega na tym, że trudno się z nimi nie zgodzić. > > nie zawsze, jak widać i czytać > > To ja jeszcze powtórzę: 1.Przeczytaj raz jeszcze to na co chcesz odpowiedzieć <najlepiej od początku> 2.Zastanów się nad sensem tego, co piszesz. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
bukra Re: 'Brukowiec' Agory 27.06.03, 12:24 No comments. Szkoda mi czasu na takie czcze gadki. A Tobie dam jedną, bardzo cenną radę. Spożytkuj swe umiejętności gadania o tzw. dupie Maryni na dzienniki tudzież pamiętnikarskwo bo w "dyskusjach na temat" kariery nie zrobisz. A grafomanów mamy aż nadto. Amen. Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
gree do rzeczy 27.06.03, 16:21 No, ale wiecie cos konkretnego o tym agorowym tabloidzie???? Odpowiedz Link Zgłoś
neshi66 Re: do rzeczy 27.06.03, 23:06 gree napisał: > No, ale wiecie cos konkretnego o tym agorowym tabloidzie???? Rzeczywiście, jak wcześniej ktoś wspominał na początku tego wątku w Przekroju ukazał się artykuł dotyczący planów zarówno Agory jak i Axer Springera. O Agorowym brukowcu wiemy tyle, że będzie o wiele mniej brukowy niż "polski Bild". Chcą zrobić projekt ambitny, bo wyliczyli że istnieje 200-tys. grupa ambitniejszych czytelników-młodych ludzi czytujących Wyborczą. Forma magazynu, 60 stron, papier półkredowy, duża ilość dobrych zdjęć. Opinia innego informatora: "zmiękczony tabloid". Poczekamy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
bukra Re: do rzeczy 27.06.03, 23:38 Oczywiście Agora nie omieszkała rozesłać wiadomości w ogłoszeniach o pracę oferując "udział w pasjonującym przedsięwzięciu medialnym". Śmieszny jest ten wyścig o klienta/czytelnika. Zobaczymy komu się to uda. Axel kontra Wyborcza. Bo na pewno na dwa nowe tytuły miejsca na rynku nie ma. A tym bardziej na charakternie bardzo do siebie zbliżone. Odpowiedz Link Zgłoś
neshi66 Re: 'Brukowiec' Agory 27.06.03, 22:47 bukra napisała: > No comments. Szkoda mi czasu na takie czcze gadki. A Tobie dam jedną, bardzo > cenną radę. Spożytkuj swe umiejętności gadania o tzw. dupie Maryni na dzienniki > > tudzież pamiętnikarskwo bo w "dyskusjach na temat" kariery nie zrobisz. A > grafomanów mamy aż nadto. Amen. Cóż za piękna puenta, rzeczywiście, nie marnuj swojego czasu ani miejsca na forum kiedy nie wiesz,o czym właściwie chciałabyś napisać.A rady zawodowe przyjmuję od ludzi kompetentnych i dobrych w swoim fachu a nie od narwanych histeryczek nie panujących nad potokiem własnych słów. >Bez odbioru. Trzymam za słowo. Odpowiedz Link Zgłoś