Gość: czuły obserwator Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:31 Oddaję krew honorowo i uważam, że to oddanie krwi przez lekarza to nie takie znowu wielkie mecyje. A przy okazji ciekawe ilu lekarzy oddaje honorowo krew?? Według mnie, niewielu. Oni są ponad takie tam. Niech gmin oddaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ox a jak tam limity IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:32 byly jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wykształciuch Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.sdb.lublin.pl 30.07.07, 10:38 I znów wykształciuchy górą a polscy politycy nie nadają się nawet do opróżnienia szamba. Odpowiedz Link Zgłoś
baterby Polska jak zwykle krajem kontrastow!!! 30.07.07, 11:01 Nie chce ujmowac polskim lekarzom, wiele razy bowiem slyszalem o ich niesamowitych zdolnosciach graniczacych niemal z cudem. Jednak z drugiej strony na codzien stykam sie z nieudolnoscia ich kolegow po fachu i zastanawiam sie wtedy, gdzie sa te cuda??? Pamietam, gdy jako dziecko zlamalem reke w nadgarstku. Powazne i skomplikowane zlamanie zostalo nastawione w pare minut... lekarze na konsultacji, juz w innym szpitalu dziwili sie, ze wszystko tak ladnie sie zroslo... Jednak pozniej zlamalem nos... zdecydowalem sie na operacje... i to 3 razy, bo za kazdym razem bylo gorzej... i w koncu zostalem ze zlamanym, bo mam po prostu dosc. Wiem, ze wszedzie mozna znalezc przyklad niezwyklego kunsztu, jak i pratactwa. Bardzo mnie cieszy, ze polscy lekarze sa pionierami w niektorych dziedzinach, ze nie boja sie wyzwan i najwazniejsze, ze maja wystarczajaco duzo samozaparcia, by im sprostac. Mam nadzieje, ze w koncu bedzie to im wynagrodzone finansowo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negatywnie doswiad Re: Polska jak zwykle krajem kontrastow!!! IP: 82.160.128.* 30.07.07, 12:41 Zgadzam sie, że w każdym zawodzie są fachowcy, partacze, cwaniacy i obiboki. Jestem pełna uznania dla bohaterów artykułu i dobrze, że przytacza sie takie przykłady. Osobiscie jednak mam zupełnie inne doswiadczenia. Po wypadku przewieziona zostałam do łódzkiego szpitala na Stokach z podejrzeniem o złamanie żeber. Niestety, szpitalne badanie RTG tego nie potwierdziło, więc traktowana byłam jako potłuczona. Gdy prosiłam o pielęgniarki o pomoć w podniesieniu się, słyszałam nastepujące odpowoiedzi: "Pieści sie pani, a ja nie mam zamiaru nadwyrężać sobie kręgosłupa", "Chce urodzić dziecko, więc nie mam zamiaru pani dźwigać". W końcu do poręczy łóżka przymocowano banaż, jako dźwignia do podnoszenia się. A ja nie mogłam się ruszyć samodzielnie na milimetr. Po dwóch dniach zdecydowano o wypisie. Ostatniej nocy, gdy nie podano mi tramalu ból w klatce piersiowej był tak silny, że gotowa byłam gryźć ścianę, a dodatkowo niepokojące były bóle pojawiające się z prawej strony klatki piersiowej charakteryzujące się nietypowym pieczeniem. W czasie porannego obchodu nawet sie przy mnie nie zatrzymano - przecież gotowa byłam do wyjścia. W ostatniej chwili chwyciłam prowadzącego lekarza (zastępcę ordynatora) za kitel i zakomunikowałam, ze nie wyjdę bez dodatkowej konsultacji. Z oporem, ale przyrzekł, że wróci do mnie po obchodzie. Moje obawy i objawy skomentował jako naturalne po potłuczeniu. Ostatecznie wymusiłam USG i ponowne prześwietlenie. Okazało się, że w miejscu pieczenia powstał już jakiś naciek, powodujący stan zapalny i ten kłująco-piekący ból, a ponadto złamane dwa żebra, w tym jedno z przemieszczeniem (o tym ostatnim dowiedziałam sie dopiero po otrzymaniu karty informacyjnej przy wypisie. Z lewej strony nie zrobiono mi ponownego prześwietlenia, pomimo ze sygnalizowałam o narastającym bólu. Otrzymałam natychmiast antybiotyk i pozostałam w szpitalu przez kolejny tydzień. Po wyjściu ze szpitala chroniłam prawy bok, nadwyrężając lewy, który mnie ciągle bolał. Po zakończonym zwolnieniu poszpitalnym podzieliłam się swoimi obawami ze swoją lekarką rodzinną, która skierowała mnie na prześwietlenie lewej strony. Okazało się, że miałam tam złamane kolejne dwa zebra. Ale to nie wszystko! Gdy po zakończonym zwolnieniu poszłam do lekarza orzekającego moją zdolność do pracy i zapytałam, czy mogę skorzystać z długopisu leżącego na biurku, aby podpisać odbiór zaświadczenia usłyszałam odpowioedź: "Nie, proszę pani. NFZ nie daje mi pieniędzy na długopisy dla pacjentów". Mogłabym podać jeszcze kilka niechlubnych przykładów, np. dlaczego dla 91-letniej staruszki wyznacza się termin zabiegu usunięcia zaćmy za 3 lata (powód - brak miejsc, dużo zabiegów), a po wizycie prywatnej u lekarza zostaje ona przyjęta w tym samym szpialu po miesiącu? Komentarze pozostawiam czytelnikowi. A w kontekście walki o podwyższenie wynagrodzeń (nie ukrywam, słusznych - sama też pracuję w resorcie finansów publicznych - oświata)- czy takie postawy lekarzy naprawdę zależą od ich wynagrodzenia? Czy nie należałoby opracować porządnych kryteriów oceny pracy lekarzy i pielęgniarek, z uwzględnieniem opinii pacjentów po skorzystaniu z usługi? Reasumując, fantastycznie, że pojawiają się dobre przykłady pracy lekarzy. Tylko, czy nie warto skoncentrować się również na eliminowaniu z szeregów służby zdrowia tych osób, które przynoszą pacjentom wiele dodatkowych, niepotrzebnych negatywnych przezyć, często doprowadzają do naruszenia jego godności i nie zasługują wręcz na miano lekarza lub pielęgniarki, a swoją postawą i zachowaniem psują dobrą opinię takim pracownikom, jakich pokazano w cytowanym artykule, instytucjom, w których pracują i całej polskiej służbie zdrowia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maćko Re: Polska jak zwykle krajem kontrastow!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 13:54 Zgadzam się z Przedmówczynią. Przykładów nieudolności i braku wrażliwości wśród lekarzy jest bardzo dużo. Ostatnio moja mama miała stosowane znieczulenie - tzw. "blokadę" - lekarz anestezjolog po 7-krotnych nieudolnych wkłuciach zawołał swego kolegę, który zrobił to prawidłowo za 1 razem. Nie trzeba być lekarzem, by wiedzieć, że skoro coś się nie udaje 2 razy, to trzeba poprosić o pomoc kogoś bardziej doświadczonego. Temu konkretnemu lekarzowi ze szpitala "górniczego" w Jastrzębiu zabrało to trochę więcej czasu, podczas którego moja mama naprawdę cierpiała. Nie zaprzeczam, że wielu jest wspaniałych lekarzy, jednak środowisko medyków powinno zrobić coś, by stworzyć sprawny system egzekwowania odpowiedzialności tych, którzy szkodzą nie tylko pacjentom, ale i opinii innych lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) _ _ _ _ _oto cudo w wykonaniu polskich lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 12:00 www.sandauer.neostrada.pl/pliki/opis.htm Odpowiedz Link Zgłoś
frygan Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda 30.07.07, 12:06 Anglicy! Zasługujecie, aby mieć takich lekarzy. Dajcie im pracę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... a potrafią ożywić pacjenta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 12:10 do ktoprego śmierci sie przyczynili ?????? W Poznaniu, w szpitalu na Lutyckiej umiera pacjent, przywieziony z podejrzeniem zawału serca, dlatego że strajkuja i jego badania "zaplanowali" ZA TYDZIEŃ !!!!!! a w akcie zgonu jako pośrednią przyczynę podali cukrzycę i przerost prostaty. Rodzina zażądała sekcji zwłok... Ale klika zawsze sie obroni tak jak kiedyś "rząd zawsze się wyżywi..." Może i na nich tez przyjdzie "kiedys" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RendyMD Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: 80.50.61.* 30.07.07, 12:22 Pytanie:Dlaczego ta piękna informacja została przedstawiona na czarnym tle? Pozdrawiam wszystkich kolegów chirurgów! Odpowiedz Link Zgłoś
listek_a Re: Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda 30.07.07, 12:26 Wreszcie cos optymistycznego. Juz przestalam wierzyc ze cokolwiek dobrego moze zdarzyc sie w tym kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rdb CBA, do dziela!! IP: *.0.219.131.dynamic.barak-online.net 30.07.07, 12:29 "Profesor czekoladami otrzymanymi za pół litra krwi obdarował pielęgniarki, konserwę oddał asystentowi" no CBA, do dziela chlopaki, nastepny spektakularny sukces w zanadrzu. Juz po goscia w 50 w maskach na twarzach, w pelnym uzbrojeniu i w swietle kamer, wywlec go z kliniki skutego i z workiem na glowie razem z tymi pilegniarkami i asystentem, i na Montelupich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 12:36 Po niektórych opiniach widać jacy jesteście prymitywni. Co by człowiek nie zrobił to i tak znajdzie się ktoś kto stwierdzi że to złe i im dupe obrobi. Według mnie to co robią ci lekarze jest godne podziwu i mam nadzieje że tak będzie dalej bo kiedy to czytam to widze że nawet gdybym mi się coś stalo to byłabym w rękach najlepszych specjalistów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garg Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.ismedia.pl 30.07.07, 12:42 Jak piszą o czymś dobrym co robią polscy lekarze to brak komentarzy. Nie ma szans plebs na opluwanie i konowałowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paletz Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: 217.98.12.* 30.07.07, 12:55 Inny cud jaki wykonują lekarze to kupowanie willi i samochodów z pensji szpitalnych! Jak oni to robią?! bydgoski.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 14:32 Zasuwają po szpitalu w prywatnych lecznicach czy gabinetach. W szpitalu nie pracuje się dla pensji tylko dla specjalizacji, praktyki itp. Inny cud jaki wykonują lekarze to kupowanie willi i samochodów z pensji > szpitalnych! Jak oni to robią?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 13:00 bardzo przejmujący artykuł, popłakałam się, podziękowania dla lekarzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.crowley.pl 30.07.07, 13:08 Kiedy lekarze dokonają cudu operując polskich polityków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość No zaraz się rozpłaczę! Są dwie rzeczywistości. IP: 193.109.212.* 30.07.07, 13:17 Rzeczywistość obiektywna i wściekle antypisowska rzeczywistość Gazety Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Zaraz się okaże, że Hitler był dobroczyńcą. 30.07.07, 13:18 Co jeszcze Wyborcza wymyśli byle dowalić PiS-owi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefek Ile OZZL zapłacił za ten artykuł? IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.07, 13:35 Lekarze zobaczyli, że poparcie społeczne im spada lawinowo, to teraz będą nas karmili takimi "wyciskaczami łez"? Nie przypadkiem taki tekst ukazał się w bezpłatnym "metrze". Kto mądry, to już dawno ma swoją opinię na ten biały cyrk, a kto głupi niech wierzy :) Bardzo mnie śmieszyły opinie wygłaszane w telewizji, jakoby pacjenci tak bardzo popierali strajk białych pajaców. Tak się złożyło, że niestety musiałem zawitać do szpitala, na szczęście jako odwiedzający i byłem świadkiem sceny jak to pacjenci popierają strajki lekarzy. Żeby nie ochrona to tym samym trzonkiem na którym wisiała flaga "STRAJK!", lekarz dostałby po łbie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC to teraz przeczytajcie to !!!! IP: *.ipt.aol.com 30.07.07, 13:37 www.mojawyspa.co.uk/forum/5/8400/Wazne-prosze-przeczytaj,0 Odpowiedz Link Zgłoś
ardor Chory kraj, chory artykul / "Oddał krew dziecku.." 30.07.07, 13:45 Nie ma sie czym chwalic. To nie jest normalne, zeby lekarz oddawal krew. Chory kraj, chore metody. I nie ma sie czym zachwycac. W normalnym kraju, konserwa krwi stoi w lodowce. Lub inaczej jeszcze. W warsztacie samochodowym naprawia sie jedno auto, wyjmujac czesci z drugiego. Znacznie lepiej bedzie, gdy polscy lekarze zamiast "robic cuda" zajma sie swoim zwyklym rzemioslem. Bedzie z tego wiecej pociechy, a i panu Bugu nie nalezy robic (cuda) konkurencji.- Odpowiedz Link Zgłoś
ardor na temat "cudownych lekarzy" / innych "cudownych" 30.07.07, 13:51 Dziwi mnie, ze nikt nie wpadl na pomysl, napisac o cudownych piekarzach, ktorzy robia cuda piekac buleczki, o listonoszach, ktorzy w cudowny sposob roznosza listy, czy o smieciarzach, ktorzy w cudowny sposob zamiataja nasze ulice. Przyznam, ze wolalbym, aby robili to w mniej cudowny, bardziej staranny sposob. Przede wszystkim, wlasnie - lekarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m nędzna hołoto nawet połowa się wam nie należy IP: 82.177.111.* 30.07.07, 14:23 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: 88.156.63.* 30.07.07, 14:25 hehe, ot i widac jak sie w polsce traktuje "dewizowego" pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
elve Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda 30.07.07, 23:51 wielki szacunek dla tych ludzi. i, mam nadzieję - odpowiednie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Polscy lekarze potrafią zdziałać cuda IP: *.ruc.lama.net.pl 01.08.07, 14:26 A ja zna kilkudziesięciu lekarzy którzy systematycznie oddaja krew i o nich gazety nie piszą i nie mówia w kazdym wydaniu informacji w tvn24, normalny ludzki gest i nie idze potrzeby by od razy robić z tego show, ale promocja medialna musi być, zwłaszcza w obliczu sytuacji, jaka wyniknie za tydzień we wtorek. Odpowiedz Link Zgłoś