Gość: aaa IP: *.acn.waw.pl 28.08.07, 07:29 a po cholerę dowód osobisty? z jakiej racji obywatel ma udawadniać państwu, że nie jest zielonym ludzikiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
regndronning Dowód lenistwa 28.08.07, 07:31 Pozostaje tylko westchnąć... Głupota rodaków nie zna czasami granic... ale po 31.marca Państwo powinno się przejmować milionami, które nagle nie będą mogły udowodnić swojej tożsamości. To jest ich problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Udowadnianie tożsamości?! IP: 62.29.174.* 28.08.07, 08:30 Rozumiem, że zanim żona ci da, musisz się wylegitymować dowodem, bo inaczej mogło by się okazać, że to nie ty. Totalitaryzm zniszczył ludziom mózgi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edward Gierek Re: Udowadnianie tożsamości?! IP: *.chello.pl 28.08.07, 08:42 A twój mózg zniszczył? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hegemon® debilizm hien dziennikarskich niszczy ten kraj IP: 195.47.239.* 28.08.07, 09:29 to oni zmuszaja politykow do populistycznych decyzji wlasnie przez nagonki medialne takie jakich wlasnie bylismy swiadkami przy tej okazji litujac sie nad biednym motlochem ktory czekal od kilku lat na ostatnia chwile i trzeba im pomoc a jak glupi pis zlitowal sie nad biednym plebsem to okazalo sie jaki jest tego efekt, ale to naprawde nie wina pisu(tym razem) ale hien dziennikarskich, inaczej byliby atakowani w czasie kampani za brak 'wrazliwosci spolecznej' i tak niestety w kolko jest w tym kraju i wina dziennikarzy jest co najmniej rowna politykow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: debilizm hien dziennikarskich niszczy ten kra IP: *.crowley.pl 28.08.07, 10:01 po pierwsze wypraszam sobie motłoch, po drugie prosze wejsc na strone ktoregokolwiek urzedu i przeczytac np. ze dowody wydane w latach... beda wymieniane w konkretnym roku moj, wydany w 1996 roku mial byc wymieniony dopiero do konca 2007 i jakbym dwa lata temu poszla do urzedu wymienic dowod (bez zmiany danych osobowych) to by mnie zwyczajnie pogonili, wiec niech teraz nie narzekaja mam czas do konca roku i zrobie to w ostatnim mozliwym terminie, nikt mi nie zabroni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Dlaczego nikt nie zrozumiał artykułu? IP: 195.245.204.* 28.08.07, 10:29 Artykuł opowiada o tym, że w celu obsłużenia bardzo dużej ilości osób chcących wymienić dowody osobiste - urzędy miejskie wprowadziły specjalne usprawnienia w pracy - takie jak zwiększenie liczby etatów, zwiększenie czasu pracy, zakup nowego sprzętu. Wykonały sprawnie (bo przecież od dawna wiadomo, że ludzie lubą czekać na ostatnią chwilę, często lubą też stać w kolejkach mimo, że się do tego otwarcie nie przyznają) - pewną operację - a minister to wszystko popsuł. Jeśli wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że ludzie zaczynają wymieniać dowody na 4 m-ce przed terminem ich unieważnienia, to nie jest ważne - jaki to będzie termin - ważne jest ilu chętnych zdąży się obsłużyć we wskazanym terminie. Termin można chcieć wydłużyć - jeśli w terminie do końca roku - rzeczywiście urzędy nie zdążą obsłużyć wszystkich chętnych (tzn codziennie będą kolejki), ale nie wcześniej. p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p errata IP: 195.245.204.* 28.08.07, 10:31 przepraszam, za "nikt" :-) - po prostu mam wrażenie, że większość komentujacych nie zrozumiała o czym jest artykuł. p Odpowiedz Link Zgłoś
solveik Re: debilizm hien dziennikarskich niszczy ten kra 28.08.07, 11:26 Gość portalu: kot napisał(a): > po pierwsze wypraszam sobie motłoch, po drugie prosze wejsc na strone > ktoregokolwiek urzedu i przeczytac np. ze dowody wydane w latach... beda > wymieniane w konkretnym roku > moj, wydany w 1996 roku mial byc wymieniony dopiero do konca 2007 i jakbym dwa > lata temu poszla do urzedu wymienic dowod (bez zmiany danych osobowych) to by > mnie zwyczajnie pogonili, wiec niech teraz nie narzekaja > mam czas do konca roku i zrobie to w ostatnim mozliwym terminie, nikt mi nie za > broni Co z głupoty wypisujesz. Ja zmieniłam dowód mimo,że nie miałam do tego żadnych podstaw, chciałam nowy - zapłaciłam - to mam. Tylko trzeba było wypełnić wniosek i zanieść go z dowodem wpłaty o co ty sie chyba nie pokwapiłeś. A zabronić ci oczywiście nikt nie zabroni, jak chcesz stać w kilometrowej kolejce to stój i narzekaj na opieszałość urzędów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czosnek A właśnie że nie!!! IP: 82.177.124.* 28.08.07, 10:06 Wina leży przede wszystkim po stronie urzędników państwowych, począwszy od ustawodawcy, a skończywszy na urzędnikach. Mnie wcale nie dziwi awersja społeczeństwa do załatwiania tego typu spraw, gdyż administracja i samorządowa i państwowa jest tak zorganizowana, że nóż sam się otwiera w kieszeni. A dlaczego do kuwy nędzy nie może być tak, że obywatel wysyła pocztą wypełniony formularz zawierający aktualne dane ze zdjęciem, na którym własną krwią potwierdza zgodność podanych informacji z rzeczywistością. Potem urzędasy wklepują wszystko tam gdzie trzeba i obywatel dostaje dowód pocztą, lub ewentualnie zgłasza się po sam odbiór na wyznaczoną datę i godzinę. Tak to wygląda na zachodzie, tak to wygląda w polskich bankach, jeżeli chodzi o załatwienie karty kredytowej. Ale nie, nie można tak bo to za proste. Trzeba się wystać, potem całować urzędasów po tyłkach i mieć wdzięczność za ich łaskę. No i są etaty dla urzędniczych pasożytów utrzymywanych z moich, twoich, jej, jego podatków. Ale skoro społeczeństwo bardziej zainteresowane jest tym, kogo Ziobro nagrywał lub na kogo zbierał haki, niż tym co zrobić aby administracja w tym kraju była bardziej wydolna, to nie miejcie pretensji o panujący bałagan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qw Re: A właśnie że nie!!! IP: *.um.wlocl.pl 28.08.07, 10:17 akurat urzędasy raczej nie mają za dużo do gadania. dostają robotę do wykonania i tyle. słusznie zauważyłeś problem z niemożnością wysłania doksów pocztą. tradycyjna odpada - mi kazali dopiero w obecności urzędasa złożyć podpis, więc musi być druk uwierzytelniony w pewien sposób. problem rozwiązałaby poczta elektroniczna z podpisem elektronicznym. jednak z informatyzacją urzędów i wdrożeniami oprogramowania jest w PL jak z autostradami - nie ma kasy i ci co mogą coś z tym zrobić - politycy - mają to ciężko w d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heeeehhhh Re: A właśnie że nie!!! IP: 82.195.186.* 28.08.07, 10:48 Chcesz mi powiedzieć, że nie da sie wymyślić sprawniejszej obsługi penentów? 20 minut na głowę! Taki urzędnik w dniu obzłuży max. 25 osób (zaokrąglam w górę), w miesiącu 500, w roku 6tys. A teraz weźmy takie duże miasto, gdzie jest 600tys. obywateli, to 100 urzędasów pracuje cały rok. Szanują swoją pracę, w ten sposób są potrzebni. Usprawnienie obsługi ludzi pokazałoby, że nie są potrzebni do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qw Re: A właśnie że nie!!! IP: *.um.wlocl.pl 29.08.07, 08:33 > Chcesz mi powiedzieć, że nie da sie wymyślić sprawniejszej obsługi > penentów? 20 minut na głowę! Jak składałem wniosek to przedemną i, sądząc po rozmowach kolejkowiczów również za mną, kilka osób gniło przed okienkiem uzupełniając ten pieprzony wniosek a raczej wpisując to co urzędznik im dyktował. Przychodzą ludzie z pustymi wnioskami bo leniom śmierdzącym nie chce się nawet uzupełnić podstawowych i oczywistych danych a tobie się nie podoba że tak długo obsługują?!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czosnek Re: A właśnie że nie!!! IP: 82.177.124.* 28.08.07, 12:47 A właśnie, że tradycyjna poczta nie odpada!!! Jeżeli mogę zeznanie podatkowe wysłac pocztą i jest OK, to dlaczego nie mogę wysłać śmierdzącego wniosku o dowód, który jest rzeczą dużo mniejszej rangi niż coroczny PIT??? A poczta elektroniczna, o której piszesz nie rozwiązuje problemu uwierzytelnienia druku. W jaki sposób urzędas będzie miał pewność, że formularz podpisany podpisem elektronicznym był wysłany przez osobę podaną na formularzu??? A z resztą, nawet idąc do urzędu, mogę załatwić tysiące spraw podając się za kogo innego, wystarczy tylko, że ukradnę komuś dowód i wkleję swoje zdjęcie. Tam nikt nie weryfikuje tego, czy ja to naprawdę ja. To jest tylko kwestia zaufania społecznego. Jeżeli urzędasy i państwo nie wierzą obywatelowi w podpis na wysłanym dokumencie, to o czym my dyskutujemy? Tak państwo nigdy funkcjonować dobrze nie będzie, czego dowodem jest obecna dyskusja polityków i mediów o taśmach, podsłuchach i innych pierdołach nie mających znaczenia dla rozwoju tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inga Re: A właśnie że nie!!! IP: *.quarto.pl 07.09.07, 19:16 Ty głupku! A kto potwierdzi zgodność Twoich danych. Jaką oni będę mieli pewność , że na zdjęciu to jesteś TY? Odpowiedz Link Zgłoś
sstepniewski Re: debilizm hien dziennikarskich niszczy ten kra 28.08.07, 11:00 Pieprzysz takie glupoty, ze az trudno czytac. Dziennikarze maja opisywac powstale sytuacje, zas urzednicy panstwowi podejmowac prawidlowe decyzje. To takie proste, nieprawdaz? Ale jak sie nie ma odrobiny wyobrazni.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głupi ten plebs dopie..ć po 1000 zł kary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 09:48 W zeszłym roku to się plebsowi śmierdzącego dupska ruszyć do urzędu nie chciało??? To teraz niech stoi w kolejce a jak nie zdąży to 1000 zł kary za każdy dzień spóźnienia płaci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mutant jest banalnie proste rozwiązanie !! IP: *.telprojekt.pl 28.08.07, 10:02 dowód wymieniony w terminie kosztuje 30 zł proponuje dla tych co się nie zmieszczą w terminie opłatę 200 zł to takie proste, a jakie skuteczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7% Re: jest banalnie proste rozwiązanie !! IP: *.gdynia.mm.pl 28.08.07, 10:49 mutant napisał(a): > dowód wymieniony w terminie kosztuje 30 zł > proponuje dla tych co się nie zmieszczą w terminie opłatę 200 zł > to takie proste, a jakie skuteczne :) No to płac za wszystkich! To bedzie najlepsze rozwiazanie! Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Udowadnianie tożsamości?! 08.09.07, 17:30 Dlaczego nie mozna legitymowac sie prawem jazdy?Jesli brak tam jakis danych to mozna uzupelnic i o jeden "papierek" mniej.Jesli ktos niema prawa jazdy to moze w gminie zalatwic sobie "ID".U nas zawsze musza urzednicy miec zajecie. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Dowód lenistwa 28.08.07, 08:39 Państwo też czasem powinno pomyśleć i znając metalność obywateli, ogłosić przedłużenie nie w sierpniu, ale 31 grudnia. _____ frant.one.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ggość Dowód lenistwa IP: 87.246.199.* 28.08.07, 07:34 Głupi urzędnicy pewnie byli na urlopach zgodnie z rozdzielnikiem (2 tygodnie na początku lipca) i zapomnieli już, że jeszcze trwają wakacje, a naprawdę mało kto chyba woli stać w tasiemcowej kolejce w dusznym urzędzie niż na przykład poleżeć sobie nad wodą. Ale tego urzędnicze pojęcie świata nie zdoła zrozumieć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łiii=D Re: Dowód lenistwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 08:22 Taaa... a później będzie Boże Narodzenie, to też nie wypada iść dowodziku wymienić, potem nowy roku, później też coś wypadnie i skopńczy się na tym że wszyscy pod koniec marca ruszą do urzędów... niestety taka polska mentalność, mimo iż od dawna było wiadomo że dowody trzeba wymienić to i tak duża część ludzików czeka z tym do ostatniej chwili... a potem będą narzekania, że kolejki, że znowu się urzędasy nie wyrobią z wyrobieniem dowodów=D typowe polaczkowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehhh a może IP: *.motorola.com 28.08.07, 08:32 Problem jak zwylke w obywatelach, a patrzcie jak te biedne urzędniczyny się dla nas poświęcają. A jak wygląda to "przyjmiwanie wniosków"? Mam tego pecha, że mieszkam i pracuję daleko od miejsca zameldowania. Marnuję więc 1 dzień urlopu na złożenie wnisku, jeden na odebranie - jakbym nie mógł upoważnić do tego rodziców, albo prościej - mogliby wysłać poleconym! Dalej. Zanoszę wypełniony wniosek i pani prosi żebym usiadł bo potrwa... 20 minut!! Co?! No i pani przepisuje wniosek na komputerze, drukuje drugi (trochę inny ale zawierający dokładnie te same dane), na tym również składam podpis. Pytanie PO CO TO WSZYSTKO? To nie mogą odbierać wniosków "i cześć, przepiszemy sobie później"? Druga sprawa - elektroniczny obieg dokumentów to u nas prędko nie zagości. Składanie wniosku przez internet - mówi to komuś coś? A podpis? Po co on, skoro i tak jest skanowany i drukowany. Więcej. Przecież skoro każdy musi wymienić, i skoro każdy ma stary dowód, to mają komplet danych żeby te dowody wydrukować. No ale posłowie, ministrowie i cała reszta darmozjadów i nierobów zarabia jeszcze za mało, żeby wpaść na powyższe pomysły. A może są niegodne ministerialnych głów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re: a może IP: *.nomad.chalmers.se 28.08.07, 09:40 Pewnie po to zeby sprawdzic czy wypeniony recznie wniosek jest poprawny, bo duzo ludzi robi bledy, nawet przy tak prostej czynnosci. Ale 20 minut to o 18 minut za dlugo. Wystarczyloby przyjac wniosek i sprawdzic tylko czy sie wszystko zgadza. A do komputera wczytac pozniej, jesli nie potrafia tego zrobic w 3 minuty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heeehhh Re: a może IP: *.motorola.com 28.08.07, 09:47 > Pewnie po to zeby sprawdzic czy wypeniony recznie wniosek jest > poprawny, bo duzo ludzi robi bledy, nawet przy tak prostej > czynnosci. A co sprawia trudność? Podanie własnego nazwiska i adresu? Nie traktujmy obywateli jak dzieci, do cholery - odrobinę odpowiedzialności za siebie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siudamac Re: a może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 09:58 popracuj trochę "z klientem" to zobaczysz... oj, błędy takie o których byś nawet nie pomyślał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heeehhhh Re: a może IP: 82.195.186.* 28.08.07, 10:43 > popracuj trochę "z klientem" to zobaczysz... oj, błędy takie > o których byś nawet nie pomyślał... Nie. To żadne wytłumaczenie. Jak składasz zeznanie podatkowe to jakoś urzędnik go przy tobienie weryfikuje, żebyś przypadkiem kłopotów nie miał. Jak ktoś nie wie jak się nazywa, gdzie mieszka i jakiej jest płci, to niech ma problemy. Pozwólmy im na to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: a może - właśnie IP: 195.245.204.* 28.08.07, 10:45 sprawdzanie na miejscu to rzeczywiście konieczność. Z wypełnieniem wniosku o nowy dowód osobisty pewnie nie bedę miał problemu, ale np z wypełnieniem wniosku o rejestracje w ZUS :-) coś w stylu "kod typu ubezbiecenia", "symbol typu ubezpieczenia" - w życiu.... A przecież wystarczyłoby napisać o co chodzi. Poza tym, powinno to wyglądać tak, że ludzie powinni się po prostu zgłaszać tylko po odbiór nowego dowodu do miejsca zameldowania lub ewentualnie zgłaszać wniosek o odbiór w innym miejscu... Wtedy podpisywać potwierdzenie. Podpisy mają zdaje się - przy obiorze pierwszego dowodu? A jeśli nie - to wszystko powinno móc odbyć się elektronicznie. p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heeeehhh Re: a może - właśnie IP: 82.195.186.* 28.08.07, 10:50 Zwykły człowiek wymyślił, drugi stwierdził jakie proste. A miłościwie rządzący nie wpadną na to w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: windom Re: Dowód lenistwa IP: *.softdesk.com.pl 28.08.07, 08:27 tylko ciekawe, że właśnie w okresie wakacyjnym urzędy pękały w szwach :P a opustoszały, jak ktoś stwierdził, ze da jeszcze leniom trzy miesięce więcej. czasu na wymianę dowodu było jak lodu, nie od wczoraj wiadomo, że trzeba dowód wymienić. ale po co załatwić to ze spokojem, w terminie - nie, trzeba czekac na ostatnią chwilę i potem psioczyć, jakie to przepisy są durne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homo Dowód lenistwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 07:55 To nie dowód lenistwa,to dowód mądrości.Żadna siła nie jest mi w stanie wytłumaczyć,co poza kretyńskim wymysłem urzędnika i posła powoduje,że dzisiaj dany dokument w dobrym stanie technicznym jest ważny,a jutro już nie.Ustawa o wymianie dowodów to dowód na zarozumialstwo kasty próżniaczej.Dowody,jeśli już mają być, powinny być wymieniane wyłącznie z przyczyn naturalnych(zniszczenie,zagubienie ,ltp) Odpowiedz Link Zgłoś
mieux wymiana bez opłat 28.08.07, 08:49 Zgodnie z przepisami, za wymianę dowodu należy płacić w przypadku jego zniszczenia lub utraty. Wymysły rządu, aby zarabiać na każdym obywatelu po 30 zł na wymianie dowodu i wiele więcej na wymianach innych dokumentów, których data ważności nie minęła, są skandaliczne. Rozrosła się administracja do monstrualnych rozmiarów i teraz obywatele muszą ją utrzymywać, więc niech płacą za wymianę dowodów. Za dwa-trzy lata będzie kolejna wymiana dowodów na biometryczne, więc znów kasy do budżetu przybędzie. Prawo jazdy co prawda już było niedawno wymieniane, lecz nie jest to europejskie prawo jazdy - zapewne też należy wymianę powtórzyć. Po to mamy rząd aby wymyślał kolejne wymiany dokumentów. Ostatnio rząd dyktuje na co obywatel ma wydać pieniądze: na mundurki, na dowody, na prawko itp. Wygląda na to, że w świetle prawa wyciąga kasę z portfeli obywateli. Ja zdecydowanie przeciwstawiam się takim pomysłom. Będę obywatelem bez dowodu, obywatelem II kategorii. Obywatel II kategorii to obywatel, który myśli, a nie wykonuje polecenia jak robot, jak ktoś z wypranym mózgiem. Pozdrawiam wszystkich, którzy postanowili nie wymieniać dowodów za pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehhhh Dowód lenistwa IP: *.motorola.com 28.08.07, 08:29 Problem jak zwylke w obywatelach, a patrzcie jak te biedne urzędniczyny się dla nas poświęcają. A jak wygląda to "przyjmiwanie wniosków"? Mam tego pecha, że mieszkam i pracuję daleko od miejsca zameldowania. Marnuję więc 1 dzień urlopu na złożenie wnisku, jeden na odebranie - jakbym nie mógł upoważnić do tego rodziców, albo prościej - mogliby wysłać poleconym! Dalej. Zanoszę wypełniony wniosek i pani prosi żebym usiadł bo potrwa... 20 minut!! Co?! No i pani przepisuje wniosek na komputerze, drukuje drugi (trochę inny ale zawierający dokładnie te same dane), na tym również składam podpis. Pytanie PO CO TO WSZYSTKO? To nie mogą odbierać wniosków "i cześć, przepiszemy sobie później"? Druga sprawa - elektroniczny obieg dokumentów to u nas prędko nie zagości. Składanie wniosku przez internet - mówi to komuś coś? A podpis? Po co on, skoro i tak jest skanowany i drukowany. Więcej. Przecież skoro każdy musi wymienić, i skoro każdy ma stary dowód, to mają komplet danych żeby te dowody wydrukować. No ale posłowie, ministrowie i cała reszta darmozjadów i nierobów zarabia jeszcze za mało, żeby wpaść na powyższe pomysły. A może są niegodne ministerialnych głów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal Myślenie nie boli... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 08:47 > Pytanie PO CO TO WSZYSTKO? > To nie mogą odbierać wniosków "i cześć, przepiszemy sobie później"? Nie, nie mogą. Inaczej mogłoby się zdarzyć, że jeśli piszesz niezbyt wyraźnie, przy "przepisywaniu sobie później" z M zrobiło się H i za drugą wizytą odbierasz dowód na nazwisko Hądraliński. Zaczynasz wszystko odkręcać, przyjeżdżasz do urzędu jeszcze ze 3x. To ja już wolę raz a dobrze, poświęcić 20 minut i wyjść z pewnością że do systemu wpisano poprawne dane. > A podpis? Po co on, skoro i tak jest skanowany i drukowany. Dlatego, że urzędnik musi widzieć że to Ty składasz Twój podpis (po wylegitymowaniu się starym dowodem), a nie kto inny. Proste. Inna sprawa, że możnaby przyjmować dane i zdjęcia mailem a po przyjściu delikwent tylko weryfikowałby dane i podpisywał zgodność. Ale to raczej za wysokie progi na naszą administrację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heeehhh Re: Myślenie nie boli... IP: *.motorola.com 28.08.07, 09:08 > Nie, nie mogą. Inaczej mogłoby się zdarzyć, że jeśli piszesz > niezbyt wyraźnie, przy "przepisywaniu sobie później" z M > zrobiło się H i za drugą wizytą odbierasz > dowód na nazwisko Hądraliński. A tak - pani nauczy mnie ładnie pisać. To problem obywatela, że nie potrafi uczciwie pisać. Druga opcja - wniosek przez internet. > Zaczynasz wszystko odkręcać, przyjeżdżasz do urzędu jeszcze ze 3x. > To ja już wolę raz a dobrze, poświęcić 20 minut i wyjść z > pewnością że do systemu wpisano poprawne dane. Tej pewności nie masz dopóki nie trzymasz dokumentu w ręce - przerabiałem w przypadku prawa jazdy. > > A podpis? Po co on, skoro i tak jest skanowany i drukowany. > Dlatego, że urzędnik musi widzieć że to Ty składasz Twój podpis (po > wylegitymowaniu się starym dowodem), a nie kto inny. Proste. Ale po co? Jak to i tak jest skan, pomniejszony i wydrukowany. Jeśli dokument ma być własnoręcznie podpisany, to powinniśmy się na nim podpisywać (ok, przy urzędniku, przy odbiorze). Wskazówka: Dlaczego jak bank wydaje Ci kartę płatniczą, to nie wdrukowuje na niej podpisu takiego jaki wzór u siebie posiadają, tylko musisz podpisać sam(a) i to w domu, obecność pracownika banku jest zbędna? Powtórzę: w Polsce podpis ma znaczenie wyłącznie gdy jest własnoręczny. Wdrukowanyp podpisem nie da się potwierdzić żadnego dokumentu. > Inna sprawa, że możnaby przyjmować dane i zdjęcia mailem > a po przyjściu delikwent tylko weryfikowałby dane i > podpisywał zgodność I to dopiero przy odbiorze DO. Żeby nie chodzić 2 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz lubisz narzekać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 10:03 oczywiście proces można przyspieszyć, bo 20 min siedzenie i patrzenie jak urzędnik przepisuje jest głupie i wystarczyłoby góra 5 min dla sprawdzenia poprawności i złożenia wzoru podpisu.... Burzysz się, że trzeba chodzić 2 razy - powiedz w jaki inny sposób chciałbyś złożyć wzór podpisu który ma znaleźć się na dokumencie? Musi być zeskanowany i przesłany wraz z wnioskiem do miejsca gdzie drukuj się dowowdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heeeehhhh Re: lubisz narzekać IP: *.motorola.com 28.08.07, 10:56 > Burzysz się, że trzeba chodzić 2 razy - powiedz w jaki inny > sposób chciałbyś złożyć wzór podpisu który ma znaleźć się > na dokumencie? Musi być zeskanowany i przesłany wraz > z wnioskiem do miejsca gdzie drukuj się dowowdy. 1) przy odbiorze, własnoręcznie na dowodzie (tak to się odbywało na zielonym), po czym laminowany byłby na miejscu i wręczany LUB 2) Na tym białym wniosku, który wypełniam w domu i zanoszę - na nim TEŻ się podpisuję, to nie wystarczy? LUB 3) Podpis skanowany i drukowany nie ma żadnej mocy prawnej (w przeciwieństwie do własnoręcznego), więc sam mógłbym zeskanować i dołączyć do wniosku elektronicznego. LUB 4) Po co ten podpis, skoro patrz punkt 3). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pantokrator to wina pętaka IP: *.chello.pl 28.08.07, 08:29 jak wyżej, piotruś na boga ty odejdź bo informa to dla ciebie jest za trudna. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Pani Danusiu, od niedawna w Polsce? 28.08.07, 08:31 "Decyzja ministra to kompletna głupota" W Polsce KAŻDA decyzja ministra jest głupia, bo to ludzie z partyjnego klucza, a nie fachowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: portier Dowód lenistwa IP: *.ip.netia.com.pl 28.08.07, 08:33 To dowód głupoty rządzących, czego efekt już widać - znowu brak chętnych do wymiany proponuję wogóle zrezygnować z wymiany jak będą mieli kłopoty to sami przyjdą i wymienią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Dowód lenistwa IP: *.aster.pl 28.08.07, 08:41 i weź tu potraktuj Polaków po ludzku... Odpowiedz Link Zgłoś
the_rest jak był termin do końca roku - źle,teraz niedobrze 28.08.07, 08:43 w GW to chyba tylko jakieś zrzędliwe stare baby piszą teksty :>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akodo kompletna głupota ale urzędników którzy komentują IP: *.chello.pl 28.08.07, 08:43 decyzje ministra, skoro tacy mądrzy to czemu do końca życia będą siedzieć przekładając wnioski o dowód? Jeszcze nie dalej jak kilka tygodnie temu WYRAŹNIE stwierdzono że nie ma szans aby wszyscy dostali na czas dowody (przy starym terminie) nawet jeśli zgłoszą się przed końcem roku, zmieniono termin aby nikt nie został bez dokumentu (nie z własnej winy) i już ponosza się głosy najmądrzejszych... Głupota tych którym się tyłka ruszyc nie chce i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon Re: kompletna głupota ale urzędników którzy komen IP: 212.160.172.* 28.08.07, 09:35 nie było szans żeby zdążyli bo czekali na ostatnią chwilę wiec nie pisz, że to nie z własnej winy. Jak najbardziej z winy leniwych właścicieli starych dowodów. Przy okazji równie głupie o ile nie głupsze jest przedłużanie pracy urzędów. O wymianie wiadomo od dawna, termin znany więc z jakiej okazji przedłużać termin, godziny pracy itd? Potem się dziwią, że wszyscy przekładają na ostatnią chwilę. Skoro leniwe bydełko nauczono, że zawsze się jakoś uda to nie ma się czemu dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdaf Re: kompletna głupota ale urzędników którzy komen IP: *.motorola.com 28.08.07, 09:44 > Skoro leniwe bydełko nauczono, że zawsze się jakoś uda to > nie ma się czemu dziwić. Racja o tyle, że naród jest strasznie niesamodzielny, państwo musi za rączke trzymać i prowadzić. > Przy okazji równie głupie o ile nie głupsze jest przedłużanie > pracy urzędów Nie. Niektórzy na prawdę pracują do późna i niebardzo mają jak wstawić się w urzędzie między 9 a 16 i spędzić dzień w kolejce. Cały świat ma tak, że w urzędzie jakaś część pracowników ma dyżur do późna, i nie tymczasowo a na stałe. Przykład: będąc w usa kupiłem samochód niedzielnym popołudniem, w poniedziałek rano byłem nim w pracy. Zarejestrowany, ubezpieczony. Da się. Urzędy dla ludzi, czy ludzie dla urzedów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon Re: kompletna głupota ale urzędników którzy komen IP: 212.160.172.* 28.08.07, 10:41 doskonale zdaję sobie z tego sprawę, że ludzie pracują do późna, ale Ty pewnie równie dobrze wiesz, że większość (możliwe, że każdy) urzędów ma jeden czy dwa dni, w których pracują dłużej i nie uwierzę, że przez rok nie da się zdążyć do urzędu. Wydaje mi się, że to kwestia chęci, a nie możliwości. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: kompletna głupota ale urzędników którzy komen IP: *.iel.wroc.pl 28.08.07, 09:51 Proponuję bardziej kulturalnie, bo takie chamstwo świadczy tylko o Tobie. To, że ludzie nie chcą płacić kolejnego podatku, tym razem nazwanego dowodem osobistym, częściej niż to państwo sobie (chyba bezprawnie) życzy, świadczy o ich mądrości. Jeśli masz ochotę to wpłacaj i co roku 30 zł na urzędników, ja z powodu czyjejś wygody nie zamierzam robić tego co 3 lata, mając możliwość co 10! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon Re: kompletna głupota ale urzędników którzy komen IP: 212.160.172.* 28.08.07, 10:47 o jakim chamstwie mowa?? o nazywaniu rzeczy po imieniu? po drugie to skąd wniosek, że mam ochotę coś dodatkowo płacić? nie o tym była mowa przecież. Jak masz coś konkretnego do napisania o przesuniętym terminie czy o wydłużonej pracy urzędów to proszę bardzo, ale nie wymyślaj sobie rzeczy, których nie powiedziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lebyd. Re: kompletna głupota ale urzędników którzy komen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 09:58 wychodzi na to,ze ty należysz do grupy spolegliwego i bezmyślnego BYDEŁKA. I chwała ci za obywatelską postawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon Re: kompletna głupota ale urzędników którzy komen IP: 212.160.172.* 28.08.07, 10:48 uhm, jasne. Ciebie za to chyba spłodził David Harklay (mimo tego, że to babka) bo widzę, że czujesz się jasnowidzem na dodatek nie mającym niczego ciekawego do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lebyd Re: kompletna głupota ale urzędników którzy komen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 10:01 Czy potrafisz uzasadnić potrzebę wymiany nowego dowodu na nowy dowód Poza tym jesteś niewychowany,bezmyślny arogancki buc Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba pazerność urzędów i korupcja? 28.08.07, 08:45 Po co mi dodatkowy dowód tożsamości jeśli mam aktualne prawo jazdy i paszport? 'Nowe' dowody to z 30 mln x kilkadziesiąt zł - niezła kasa. Jakoś na zachodzie radzą sobie bez tej kenkarty - wszelkie inne dokumenty spełniające określony ztandard są tam uznawane za dowód tożsamości. U nas nie obywatel musi mieć 5 kwitów a jak przyjdzie do urzędu to i tak rządają odpisu aktu urodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gintaras Dowód lenistwa IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.08.07, 08:53 No ja się nie dziwię, skoro tak zwani "dziennikarze" wypisują takie BZDURY w gazetach czytanych przez Polaków! Od kiedy to Minister ma prawo "dać trzy miesiące więcej" na wymianę dowodu?? To była propozycja, że zgłoszona zostanie do Sejmu RP nowela ustawy, w celu zmiany ww terminu! Co oznacza, w wariancie optymistycznym, głosowanie w Sejmie (z całą otoczką legislacyjną), potem w Senacie a następnie podpis Prezydenta RP! Zważywszy na to, że najprawdopodobniej będziemy mieli wybory, to nikt takimi drobiazgami się przejmować nie będzie. Dziennikarzyny, na studia, nauczyć się trochę zamiast dezinformować społeczeństwo. WCIĄŻ OBOWIĄZUJE TERMIN WYMIANY DOWODÓW 31 GRUDNIA 2007! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Dowód lenistwa?? IP: *.iel.wroc.pl 28.08.07, 08:59 Zaczyna mnie już nosić, gdy słyszę od urzędników wypowiadających się dla mediów, że na wyrobienie dowodu Polacy mieli 7 lat a czekali do ostatniej chwili. Nie wiem, czy ci ludzie, naprawde, mają o sobie tak dobre zdanie,a o reszcie społeczeństwa myślą (jesli potrafią), że to grupa kretynów i sponsorów urzędów. Nowe dowody, za które przecież płacimy, mają być ważne 10 lat, więc nie opowiadajcie, że to zostawianie na ostatnią chwilę - to niechęć do płacenia kolejnego haraczu już za 3 lata! Poza tym trochę pomyślunku proszę, jeśli wszyscy zgodnym chórem mówią, że technicznie nie jest możliwe wykonanie dowodów do końca roku to skąd to oburzenie. Rozumiałabym rozwiązanie - przyjmowanie wniosków do grudnia, stare dowody ważne do momentu realizacji ostatniego wniosku złożonego w 2007 roku. Istnieje jeszcze inna możliwość przyjmowanie wniosków wysyłanych pocztą - wtedy nikt by nie musiał czekać na petentów, jak to czule ujmują urzędnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heeeehhhh Re: Dowód lenistwa?? IP: *.motorola.com 28.08.07, 09:20 > to niechęć do płacenia kolejnego haraczu już za 3 lata! Nieeee... poważnie? Nie uważasz, że to zbyt wydumane jak na urzędniczy, bezmózgi łeb? > Poza tym trochę pomyślunku proszę Do kogo ten apel? > jeśli wszyscy zgodnym chórem mówią, że technicznie > nie jest możliwe wykonanie dowodów do końca > roku to skąd to oburzenie. A to Wolska właśnie. "Pies ogrodnika". Tylko jedna instytucja drukuje dowody. Sama sie nie wyrobi, innym zarobić nie da. Bo po co dopuszczać innych do strumienia kasy? > Istnieje jeszcze inna możliwość przyjmowanie wniosków > wysyłanych pocztą A podpis osobisty złożony 2 razy przed jego ekscelencją urzędnikiem? A btw - ciekawe czy urzędnik (nie wierzę w to co piszę) w jakimkolwiek stopniu odpowiada za to, że własną obecnością potwierdza "osobistość" podpisu na wniosku. Jeśli nie (pewnie, że nie!), to PO BUC tam siedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Totalny idiotyzm. 28.08.07, 09:19 Ile jeszcze popuszczać? Czasu było dość na wymianę! Ale zbliża się czas wyborów i trzeba pokazać obywatelowi, jaka władza łaskawa i przyjazna! Z tym się nie zgadzam, że wymiana jest płatna. Skoro państwo wymyśla nowe wzory dokumentów, to niech ponosi tego koszty. Mój stary dowód osobisty był jak spod igły i odczytałby go nawet Arab. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heeeehhhhh Re: Totalny idiotyzm. IP: *.motorola.com 28.08.07, 09:24 > Z tym się nie zgadzam, że wymiana jest płatna. Niby tak, masz rację. Ale wystarczy tylko pomyśleć co by było, gdyby nie była płatna. Koszty wymiany pokryłby budżet, z podatków. Z naszych podatków. A co za tym idzie, z naszych pieniędzy. Takie rzeczy mogą być płatne wprost, albo płatne w inny sposób, natomiast nigdy nie są darmowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milena Re: Totalny idiotyzm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 09:39 Z naszych podatków opłacanych jest wiele bardziej idiotycznych rzeczy niż to możesz sobie wyobrazić. I co? nie oburzysz się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heeehhhh Re: Totalny idiotyzm IP: *.motorola.com 28.08.07, 09:52 Oj, jest, niestety jest i nic na to nie możemy poradzić, niestety. Czy się nie oburzę? Robię co mogę, żeby sobie nerwów zbytnio nie szarpać :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark3 Re: Dowód lenistwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 09:21 dowody skasować, etaty skasować,urzędników wypie....ć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heeeehhhh Re: Dowód lenistwa IP: *.motorola.com 28.08.07, 09:25 > dowody skasować, etaty skasować,urzędników wypie....ć No wiesz?! Pomyśl jakby się to odbiło na stopie bezrobocia? I z 12% skoczyłoby spowrotem do 15% i nie byłoby się czym chwalić w tv. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elena Nie dowód lenistwa tylko wygodnictwa urzędników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 09:35 Po 15-tej nikt nie przychodzi? Przecież większość ludzi pracuje do 16-tej i 17-tej. Urzędy powinny być dla ludzi czyli otwarte codziennie do 20-tej. Wtedy wszyscy by zdążyli wyrobić żądane przez państwo dokumenty. I to powinno być bezpłatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b. Re: Nie dowód lenistwa tylko wygodnictwa urzędnik IP: *.globalconnect.pl 28.08.07, 09:43 Nie, no jasne. Urzędnicy też powinni pracować bezpłatnie codziennie od 6 do 20, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heehhh Re: Nie dowód lenistwa tylko wygodnictwa urzędnik IP: *.motorola.com 28.08.07, 09:55 A nie mogą pracować na zmiany?? Po 15 nikt nie przychodzi bo siedzi w robocie, po 16 już nie ma po co sie fatygować. No ekstra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx jesteś urzędnikiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 10:08 co za problem zwiększyć ilość obsługujących osób od np. 12 do 20, a od rana zmniejszyć? Przecież to głupota, żeby wymagać zwalniania się z pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Dowód debilizmu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 10:00 Czy ktoś zna choć jeden racjonalny powód wymiany dowodów? Obawiam się że nie. Po co zmuszać obywateli do zapłacenia 30 PLN i stracenia co najmniej 2 dni na nikomu do niczego nie potrzebną czynność? W zeszłym roku ćwiczyłem zmianę meldunku. Całość trwała ponad 2 miesiące (dowód, działalność gospodarcza, rejestracja pojazdu). Prawka nie wymieniałem, bo to by było następne półtora miesiąca i kolejne 70 PLN. Wszystko dlatego, że jakiś debil wymyślił, że na wszystkich tych dokumentach ma być na stałe wydrukowany adres. Odpowiedz Link Zgłoś
zdybiec Dowód lenistwa 28.08.07, 10:04 A wystarczyło by zarządzić, że w okresie tych dodatkowych 3 miesięcy opłata będzie wyższa, choćby o 5 zł. I oszczędni Polacy nadal staliby dziś w kolejkach :) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędas Re: Dowód lenistwa IP: 195.47.201.* 28.08.07, 10:42 Dość ciekawe jest to, że w tym kraju niemal zawsze przesuwa się terminy bo ludzie odkładają wszystko na ostatnią chwilę. A przecież wszystko mogłoby być tak proste - jeśli kogoś zaboli kieszeń to nie przekroczy terminu. Wymiana dowodu 30 zł - zdzierstwo ? - Tak zgodzę się z tym ale można przecież tak: wymiana 1 tydz. po terminie 50 zł, za każdy kolejny 20 zł z po przekroczeniu 200 zł po 5 zł za tydz itd. - gwarantuję, ze mało kto złoży wniosek po terminie czekać 20 minut na przepisanie danych do kompa?!? - ZBĘDNE !!! - jeśli ktoś napisał coś nie do końca wyraźnie to trzeba go wezwać. Koszt wezwania oczywiście 100 zł. - gwarantuję, że nastepnym razem będzie wolał czekać 20 minut. ktoś ma pretensje, że musi złożyć wniosek osobiście - niech sobie ustanowi notarialnie pełnomocnika do takich spraw - koszt ok 20 zł nie jest wysoki. Praca urzędów powinna być bezpłatna - OCZYWIŚCIE ZGADZAM SIĘ W 100% ale jeśli urząd ma więcej pracy z powodu lenistwa petentów, ich niedbalstwa czy po prostu głupoty to koszt ten ponosi całe społeczeństwo... a powinien ponieść ten kto dopuścił się takiego niedbalstwa itp. Urzędy sa dla ludzi ale nie wolno zapominać, że koszty pracy urzędników ponosimy my wszyscy. A niedbalstwo i lenistwo wielu petentów zwiększa te koszty. Za nadgodziny urzedników którzy siedza w soboty i po godzinach żeby przyjąć wnioski o nowe dowody zapłacimy MY WSZYSCY i to mnie denerwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Dowód lenistwa IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.08.07, 10:18 Jeżeli nie zgłoszę się w terminie po wymianę dowodu, ten stary straci ważność, to jaki dokument muszę przedstawić urzędnikowi, że ja to ja - ten nieważny dowód, czy inny dokument. Jeżeli inny dokument, to czy ten inny dokument nie może być użyty tam gdzie żądają od nas dowodu. Inaczej: Czy po terminie wydadzą dowód na nieważny dokument (staty dowód), czy może mamy jakieś dokumenty ważne tylko do otrzymania nowego dowodu, ale tych dokumentów nie można użyć gdy żada się dowodu osobistego? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: Dowód lenistwa IP: 88.156.63.* 28.08.07, 10:59 a dziadkowie po 80-ce z marnych groszy emerytury po podatku mają bulić za wymianę -może w tym wieku powinno być za darmo.A kto mi wytłumaczy ("urzędnik przyjdzie do domu"}- i co zrobi im zdjęcie- 100zł.z nędznej emerytury gdy nie starcza na leki i prywatnego lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Dowód lenistwa 28.08.07, 10:34 Bo ci bez nowych dowodów, to słuchacze Radia Maryja czyli elektorat PIS-u. Wrócą do kolejek w końcu marca, bo lubią kolejki. Polubili tę rozrywkę jeszcze w PRL-u, a tu, raptem im zabrakło. Dla tych tępaków, możliwość pogadania (ponarzekania) w kolejce, to jedyna godziwa rozrywka! Za przykład, polecam w TV dwie damy z okolic Rospudy. Cyt.: "widzi pani, oni to ptaszki, żabki ... a, MY ludzie?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7% Dowód prawdziych idiotek IP: *.gdynia.mm.pl 28.08.07, 10:46 "Decyzja ministra to kompletna głupota - nie ma wątpliwości Danuta Górnikiewicz z białostockiego ratusza." Ludzie którzy wyrażają publicznie tak idiotyczne opinie powinni by skłonieni do zmiany pracy na jakąś bardziej bezmyślną! Do KUCHNI myc gary, obierac kartofle czy buraki, a nie do urzedu państwowego! A głupi dziennikarze powtarzja te bzdury! Odpowiedz Link Zgłoś