Gość: srautor IP: *.bsb.vectranet.pl 17.03.08, 08:44 Kolejny pomysł - jak doić kasę od obywatela. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojtek45-1 Kierowcy do kontroli. Co 15 lat 17.03.08, 08:49 1 - na początku młody kierowca powinien mieć tymczasowe prawo jazdy z ograniczeniami: - specjalnie oznaczony samochód - utrata po mniejszej ilości punktów karnych - niższe limity prędkości - zakaz przewozu pasażerów 2 - osoby starsze powinny być badane, bo nie wiek tu decyduje, ale sprawność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.08, 08:51 Jeszcze mniejszą? :) Teraz osoba ktora ma prawko rok moze miec bodajze 4pkt mniej niz osoba ktora ma prawko 2 lata. A tak powaznie, zajeli by się przedewszystkim skuterami (przewaznie dzieci ktore otrzymuja skuter od rodzicow, nie znajac ani przepisow ani nic). Jadąc trzeba naprawde uwazac na takich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Według danych najwięcej wypadków spowodowali IP: 217.153.15.* 17.03.08, 10:39 "Według danych najwięcej wypadków spowodowali bowiem kierowcy między 25. a 39. rokiem życia" bo takich kierowcow jest najwiecej? :D co to za statystyki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toudi po 65 roku, badanie co 2 lata!!! IP: *.197-78-194.adsl-fix.skynet.be 17.03.08, 13:16 W koncu ktos zajal sie problemem "kapelusznikow" czyli starych dziadkow, ktorzy swoimi ferrari marki trabant/maluch/duzy fiat stwarzaja ogromne zagrozenie na drodze - mozna ich latwo rozpoznac, bo prowadza w nakryciu glowy (kapeluszu). Najgorszy kapelusznik to taki, ktory ma nowy samochod (np. fiat Panda lub toyota Yaris). To juz jest jezdzaca tragedia. Max 30 km/h na dwupasmowej jezdni - oczywisie lewym pasem. Jak parkuje to "na motyla" zabierajac 2 miejsca. Itd. itp. Ludzie w wieku emerytalnym po prostu maja gorsza percepcje i sprawnosc psycho-ruchowa. Wiec dla nich badanie co 2 lata, a po 75 roku co rok, powinno skutecznie przekonca ich do zamiany miejsca z kierowcy na pasazera!!! A mlodzi kierowcy? Powstal pomysl podniesienia wieku na motocykl do 24 lat. Wiec czemu nie podniesc rowniez dla samochodow do np. 21 lat? 17 to ZDECYDOWANIE za malo (sam zrobilem prawko w wieku 17 lat, wiec wiem co pisze). t. Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu *****a co odpadami samochodowymi***** 17.03.08, 16:37 masowo importowanymi z zachodu niespelniajcymi zadnych aktualnie obowiazujacych norm w zakresie emisji spalin i bezpieczenstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: po 65 roku, badanie co 2 lata!!! 17.03.08, 17:10 Gość portalu: toudi napisał(a): > W koncu ktos zajal sie problemem "kapelusznikow" czyli starych > dziadkow, ktorzy swoimi ferrari marki trabant/maluch/duzy fiat > stwarzaja ogromne zagrozenie na drodze - mozna ich latwo rozpoznac, > bo prowadza w nakryciu glowy (kapeluszu). ************************************** Wśród młodych również jest moda na jeżdżenie w czapkach. W Golfach wręcz obowiązkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc-2008 Re: po 65 roku, badanie co 2 lata!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 17:20 Uwazam, ze nie badania ogolno-lekarskie (w tym okulista - czywiscie slepy jak kret nie powinien w ogole wsiadac do samochodu bo przy wysiadaniu moze wpasc pod samochod innego, bogu ducha winnego uzytkownika). Wg mnie wazniejsze sa badania psychologiczno-fizyczne, czyli np. refleksu (tak jak n.p. dla kierowcow zawodowych czy tez takich, ktorzy utracili prawko). Tacy dziadkowie w kapeluszach to jest uproszczenie - sa jezdzacy rozwaznie (drazniacy innych kierowcow, n.p. takich jak slynny ostatnio pirat M.Z) ale z zachowaniem odpowiedniego do sytuacji refleksu oraz tacy, ktorzy nawet w wieku 40+ juz stanowia powazne zagrozenie z powodu nieumiejetnosci psychoruchowej. Kiedys (mam prawko od 1973) moglem maluchem przejezdzac pol Europy non-stop ale teraz skoro widze, ze sie starzeje, nie widze sensu wybierania sie w dalsza podroz, szczegolnie w granicach Polski. Jeszcze troche a faktycznie zamienie samochod na fiakra, czyli dorozke lub riksze rowerowa. PS. a jakie zagrozenie dla Ciebie stanowi pojazd jadacy z przepisowa (narzucona np. znakami predkoscia?) czy spowoduje wypadek? A czy parkowanie jak opisales stanowi zagrozenie dla Twojego zdrowia i zycia? Chyba, ze jestes jak MZ (taki motor z DDR). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szybki zaparowane Re: po 65 roku, badanie co 2 lata!!! IP: *.master.pl 17.03.08, 21:36 Mi sie wydaje ze powinni dodac do tego badania psychotechnicze co 5 lat i bedzie git, a lekarskie co 2 lata (dla wszystkich, chyba ze lekarz ma watpliwosci co do stanu zdrowia kierowcy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remmarek Re: po 65 roku, badanie co 2 lata!!! IP: *.rokita.clubnet.pl 17.03.08, 23:24 Nie uogólniałbym tak bardzo..kapelusznicy...Najbardziej krytykancko nastawieni są zazwyczaj ludzie, którzy sami nie wiele potrafią...wiem to z doświadczenia.. jestem kierowcą zawodowym 15 lat bez wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
jkpztorunia Re: Kierowcy do kontroli. Co 15 lat 18.03.08, 04:01 Kierowca do roku stażu powinien lądować na egzaminie po pierwszym wykroczeniu. Do 2 lat po drugim. I procedura liczenia zaczynałaby się od nowa. To by studziło gorące głowy. A punkty poniżej normalnych powinny być do 5 lat stażu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alg Re: Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: 78.8.106.* 19.03.08, 23:14 A skąd wiesz, że nie znają? Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Lepiej zmieniać prawo jazdy co 15 miesięcy... 17.03.08, 09:07 Lepiej zmieniać prawo jazdy co 15 miesięcy... Durny kraj, durne przepisy. Co ile kontrolowany jest np. stan dróg, oznakowania, działanie i skuteczność telefonów alarmowych, czas i adekwatność reakcji na nie, rzetelnego informowania o robotach drogowych (i ich postęp...), zmianach w ruchu, itp., itd. wojtek45-1 napisał: > 1 - na początku młody kierowca powinien mieć tymczasowe prawo jazdy z > ograniczeniami: > - specjalnie oznaczony samochód > - utrata po mniejszej ilości punktów karnych > - niższe limity prędkości > - zakaz przewozu pasażerów > 2 - osoby starsze powinny być badane, bo nie wiek tu decyduje, ale sprawność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Dlaczego w Czechach IP: *.netia.com.pl 17.03.08, 09:11 Pomysł byłby może słuszny dla osób po 50 tce,ale żeby Pańśtwo uchwalało takie przepisy by wydoić od obywatela 80 zł to kompromituje Polskę jak kraj normalny.I to ma być to przyjazne państwo?Dlaczego w Czechach dokumenty wydawane są za symboliczną,groszową opłatą?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon Re: Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: 212.160.172.* 17.03.08, 09:16 wszystko to dobre pomysly poza nizszymi limitami predkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
jkpztorunia Re: Kierowcy do kontroli. Co 15 lat 18.03.08, 03:58 wojtek45-1 napisał: > 1 - na początku młody kierowca powinien mieć tymczasowe prawo jazdy z > ograniczeniami: > - specjalnie oznaczony samochód > - utrata po mniejszej ilości punktów karnych > - niższe limity prędkości > - zakaz przewozu pasażerów Wszystko OK ale ten przewóz pasażerów to kosmiczny pomysł. Jeśli będzie chciał pojeździć pod opieką doświadczonego kierowcy to przepisy mu tego zabronią!!! W USA taki młody kierowca przez pierwszy rok ma prawo jeździć właśnie w towarzystwie doświadczonego kierowcy. I po roku zdaje egzamin ponownie - tym razem wymogi co do techniki jazdy są normalne. Ale nie ma jakichś dziwaczbych manewrów tylko parkowanie równolegle do krawężnika i hamowanie na zadanym dystansie z małej prędkości. No i oczywiście obowiązkowa jazda miejska. > 2 - osoby starsze powinny być badane, bo nie wiek tu decyduje, ale sprawność. W USA jest podobny przepis - prawko jest na 6 lat i trzeba je odnowić co wiąże się z badaniem wzroku (podstawowym na tzw. komputerze, bez lekarza okulisty. Jak są wątpliwości to musi iść na badanie). No i opłata to coś OK 10 dolarów (25 zł) a nie 80 zł. Zdjęcie robią na miejscu cyfrówką (to nie musi być zdjęcie artstyczne tylko aktualne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alg Re: Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: 78.8.106.* 19.03.08, 23:12 Aleś wyjechał. Specjalnie oznaczony samochód, zakaz przewozu pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pii Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: *.edipresse.pl 17.03.08, 08:51 „Dziś jest tak: żeby mieć prawo jazdy kategorii B, czyli uprawniające do kierowania samochodami osobowymi, trzeba mieć skończone 18 lat, zaliczony kurs w szkole nauki jazdy i zrobione badania lekarskie, których najważniejszą częścią jest wizyta u okulisty. Później wystarczy zdać egzamin, odebrać upragniony dokument i posługiwać się nim już zawsze. Nikt później nie kontroluje, czy u prowadzącego pojazd np. nie popsuł się wzrok. Od przyszłego roku ma to się zmienić." Co wy pitolicie? Może tak jest jak ktoś ma prawo jazdy od 50 lat. Ja mam od 7 i po pięciu latach musiałam zgłosić się na kontrolę do okulisty. Potem wydali mi nowe prawko.i Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: *.manwe.pl 17.03.08, 08:56 Bo jesteś frajer i dostałeś tymczasowe. Jak dobrze zakręcisz z okulistą, możesz (pomimo wady wzroku) dostać bezterminowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chakotay Re: Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 10:34 a wiesz gosciu kim ty jestes???? wyrafinowanym ZABOJCA!!!!!! swiadomie zatailes fakt ktory moze doprowadzisz ze zabijesz niewinnych!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietek Re: Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: 81.26.0.* 17.03.08, 11:15 Nie przesadzajmy, ja też noszę okulary, też pogadałem z okulistą i dostałem bezterminowe. Nie mam ochoty aby państwo co 5 lat wysyłało mnie na badania, które sprowadzają się do przeczytania znaczków z tablicy a potem jeszcze okradało pobierając opłatę za nowy papierek. Do okulisty do kontroli i tak chodzę co 6 miesięcy - rok więc państwo nie musi mnie do tego dodatkowo zmuszać. Jak sam zobaczę lub okulista mi powie, że nie powinienem jeździć to przestanę. Trzeba być dojrzałym i odpowiadać za siebie i swoje czyny. Nie potrzebuję aby państwo robiło to za mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sputnik Re: Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: *.as.kn.pl 17.03.08, 18:27 ja tam po prostu dostałem bezterminowe, mimo ze mam okulary :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca od 1991 r Re: Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: *.plwaw.energis.pl 17.03.08, 08:51 Jak nie wiadomo skąd wziąć kasę, to po obywatelu... Chodzi tylko o to, a najbardziej rozbawił mnie pomysł: to urzędnik będzie decydował... (w domyśle: w zależności od grubości koperty...). Chory kraj, chore przepisy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maksiu Re: Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: *.wbs.ssh.gliwice.pl 18.03.08, 07:43 Dokładnie, według własnego widzimisię jakiś urzędas będzie miał kierować na badania. Może jeszcze z wskazaniem konkretnego lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
ania692i Uważam, ze samo badanie lekarskie nie wystarczy. 17.03.08, 08:58 Jeszcze powinna być dodatkowa weryfikacja znajomości przepisów ruchu drogowego. O placu manewrowym już nie wspomnę. Raz na 2-3 miesiące ktoś parkując przerysuje mi samochód.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Re: Uważam, ze samo badanie lekarskie nie wystarc IP: 80.48.33.* 17.03.08, 13:59 Sprawdź kiedyś kto Ci to zrobił, może to Twój koleżka, a nie jego tato lub dziadek. Warto sprawdzić i upewnić się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Wymiana dowodu co 2 miesiace... IP: *.ing.uj.edu.pl 19.03.08, 16:20 ... paszportu obowiazkowo co miesiac, ksiazeczki zdrowia psa co dwa tygodnie. Tylko wymiane parlamentu mozna by robic rzadziej, bo 4 lata to troche krotko jak na splate duzego kredytu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz A kiedy dla ,,badaczy" kasy fiskalne !!!? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 17.03.08, 09:01 A kiedy dla ,,badaczy" kasy fiskalne !!!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązaczka Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: *.piekary.net 17.03.08, 09:01 Pomysł słuszny, ale co z tymi osobami, które do 1989r otrzymały prawa jazdy, nieraz są to już staruszkowie i jest ich coraz więcej. Wiadomo, że w starszym wieku nie ten wzrok i refleks.Ich też należy się obawiać na drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiecznie Zdrowy Następny podatek IP: 212.14.15.* 17.03.08, 09:02 Badań "nie przejdzie" ten kto nie zapłaci lub nie żyje... Znów jakiś "ociężałek urzędniczy" "błysnął" przenikliwością. Kolejny przepis by ładnie wyglądał. I nie chodzi mi o to by za kierownicą siadali chorzy ludzie ... tylko o to, że ten przepis jest kompletnie nieżyciowy w naszych warunkach...no chyba, że się jest lekarzem "specjalistą od badań okresowych kierowców" wtedy...250 zł i już kolejny kierowca ma zagwarantowane zdrowie na kolejne 15 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Conio Re: Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.08, 09:04 >Kolejny pomysł - jak doić kasę od obywatela. W pełni się zgadzam. Doić będą urzędnicy i lekarze za pseudo badania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maksiu Re: Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: *.wbs.ssh.gliwice.pl 18.03.08, 07:52 Pic na wodę a nie badania. Ja byłem z żoną na badaniach, lekarka nawet nie zapytała jej o okulary a badanie przechodziła w soczewkach. Dostała bezterminowe. Później ja przeszedłem badania i lekarka nawet nie pytając wpisała bezterminowe. Badanie polegające na wypytaniu badanego to fikcja. Każdy może powiedzieć co mu się żywnie podoba. Że nie pije, nie używa prochów itd. To nie jest nigdzie sprawdzane czy ktoś nie miał problemów z używkami lub czy jego stan psychiczny rzeczywiście jest dobry. Nie chodzi tu o sens badań kontrolnych bo z tym się w pełni zgadzam. Tylko po kiego grzyba mam wywalać tyle kasy na kolejne zdjęcie i dokument w którym zmienia się zdjęcie i data ważności? Nie prościej zrobić prawka chipowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgdfhgfh Re: Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: *.gprs.plus.pl 17.03.08, 09:04 Po kilku latach walki z systemem udało mi sie wreszcie dostać bezterminowe prawko. CO ZA sk....ki kraj.... Znowu dojenie i cwaniactwo w cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma-j Precz z władzą urzędników!!! IP: 84.38.160.* 17.03.08, 09:05 "Jeden z pomysłów zakłada np., że to urzędnik zajmujący się wydawaniem praw jazdy sam będzie decydował, czy kierowcę wysłać na badania." Nic ująć, nic dodać. Znowu nabijanie kasy, znowu kolejki. Przecież nikt nie jest samobójcą i nie siądzie za kierownicę, gdy ślepnie. Ludzie, oszaleliście??? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Precz z władzą urzędników!!! 17.03.08, 09:19 Gość portalu: ma-j napisał(a): > "Jeden z pomysłów zakłada np., że to urzędnik zajmujący się wydawaniem praw > jazdy sam będzie decydował, czy kierowcę wysłać na badania." > > Nic ująć, nic dodać. Znowu nabijanie kasy, znowu kolejki. ********************************** A przede wszystkim łapówka. Nie po to walczymy z uznaniowością urzędników, by do tego wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maksiu Re: Precz z władzą urzędników!!! IP: *.wbs.ssh.gliwice.pl 18.03.08, 07:55 Ale tu nie o samą ślepotę chodzi. Co z refleksem, ogólną sprawnością psychofizyczną? Jest całe mnóstwo wariatów (nie ubliżając wariatom) którym wydaje się, że mogą prowadzić a stwarzają tylko zagrożenie dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
nameja Jaki okulista? 17.03.08, 09:08 Przed egzaminem miałam, owszem, rozmowę z lekarzem. Zapytał, czy jestem zdrowa i wziął 50 zł. Wszystko. W Białej Podlaskiej wszyscy tak robią. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Żeby tak jeszcze kontrolować stan polityków 17.03.08, 09:10 Gość portalu: srautor napisał(a): > Kolejny pomysł - jak doić kasę od obywatela. Stwarzają większe zagrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca A B Re: Żeby tak jeszcze kontrolować stan polityków IP: *.cable.quicknet.nl 17.03.08, 17:48 Ostatni raz zaglosowalem na PO, ten pseudo minister swoimi coraz to glupszymi pomyslami doprowadza mnie do szewskiej pasji, kazdy z jego pomyslow odbije sie na porzadnych obywatelach. Tylko dlatego zeby pokazac w telewizji ze cos robi, a g$@#% robi. Tak jak kiedys nienawidzilem giertycha tak teraz padlo na Grabarczyka. Tak swoja droga, szanowny Pan Grabarczyk jest just czlowiekiem w podeszlym wieku, wiec jako przyklad powinien w pierwszej kolejnosci oddac swoje prawojazdy zeby nie naraz innych uzytkownikow drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Żeby tak jeszcze kontrolować stan polityków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 20:48 Ich powinni badać jak już kandydują do sejmu lub senatu a potem co rok żeby mieć pewność że nie wpadnie komuś do głowy tak absurdalny pomysł jak to było z trójkami Gertycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajt badania-tak, koszty- nie! IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.08, 09:11 ja takze jestem zwolennikiem obowiazkowych badan - jezdze duzo i widze, jak wielu kierowcow kompletnie nie czuje jazdy samochodem, jak sobie nie radzi - nie mowiac o zwyczajnym chamstwie, ale tego zadnymi badaniami sie nie wypleni. natomiast placenie za cos, co jest przymusowe to taka, ladnie opakowana przepisami, zwyczajna kradziez - dlaczego mam placic drugi raz, 100% ceny, za uprawnienia, ktore juz kiedys legalnie zdobylem? przeciez te badania to nie ponowny kurs, tylko poswiadczenie, ze wciaz moge z nabytych uprawnien korzystac - smierzdi mi ten pomysl kolejnym "ukrytym" podatkiem, zeby naszym wladzom (obojetnie, jakim) ciemny narod kieszenie napychal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maksiu Re: badania-tak, koszty- nie! IP: *.wbs.ssh.gliwice.pl 18.03.08, 07:59 Tak samo jest z dowodami - trzeba je wymieniać tylko po to, żeby...zdjęcie aktualne było? NIE, żeby zedrzeć ponownie kasę z obywatela. Nie chodzi mi o kasę bo to niby niewiele, ale o zasadę. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek panstwo i urzedasy sa wrogie obywatelowi,ale 17.03.08, 09:12 sa kraje w ktorych da sie normalnie zyc i lataja do nich samoloty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.08, 09:14 Idiotyzm unijnych urzędasów i naszych doopolizów z parlamentu eurokołchozowego daje owoce. Gzie tu wyjechać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon Re: Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: 212.160.172.* 17.03.08, 09:14 i kolejna przestrzen dla dawania i brania w lape.. Odpowiedz Link Zgłoś
zygmak Kierowcy do kontroli. Co 15 lat 17.03.08, 09:17 no tak,cieszcie sie,,wreszcie malolaty beda mogli z zaswiadczeniem w reku zabijac ludzi na dordze,,bo nie wierzcie tej pani psycholog,,,starsi jezdza bezpieczniej i mniej powoduja wypadkow- statystyki policyjne nie klamia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Z myślą głównie o starszych kierowcach?! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.08, 09:19 Interesujące. Tyle dziadków jeździ na czerwonym. A ilu grzeje 150 lub więcej w nocy i wieczorem. Nie wspomnę u ustawicznym gadaniu przez komórkę bez zestawu głośnomówiącego. Starsze panie jeszcze się szminkują prowadząc auto i nie włączają kierunkowskazów. Zgroza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon Re: Z myślą głównie o starszych kierowcach?! IP: 212.160.172.* 17.03.08, 09:28 starsze panie stojąc w korku żrą gile z nosa... ostatnio stała taka za mną w korku i kiedy zobaczyłem w lusterku co ona robi to mało się nie porzygałem. Obrzydlistwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Wszystkie bez wyjątku to robią IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.08, 09:47 Młode panie ciągną przewody w czasie jazdy u boku młodych panów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon Re: Wszystkie bez wyjątku to robią IP: 212.160.172.* 17.03.08, 12:53 no ale chyba nie chcesz powiedzec ze estetyka taka sama? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Z myślą głównie o starszych kierowcach?! IP: 80.48.33.* 17.03.08, 14:57 A może to był twoja mamusia lub ciocia, dlaczego nie przyjrzałeś się jej dobrze. Szkoda, następna okazja może ci się nie trafić. Chociaż ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt42 Rozumiem badania..ale dlaczego wymiana IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.08, 09:19 dokumentu prawa jazdy. Przecież można jak w dowodzie rejestracyjnym zostawić parę rubryk by prawo jazdy zostało po pozytywnym badaniu przedłużyć, bez dodatkowych opłat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Rozumiem badania..ale dlaczego wymiana IP: 213.193.148.* 17.03.08, 09:42 Witam, Pomysł wcale nie jest zły, ale coś czuję, że zostanie wprowadzony w życie w ten sposób, że stanie się własną karykaturą. Zastanówmy się logicznie, czy idea bezterminowego prawa jazdy ma sens. Mój ojciec kilka lat temu wymienił prawo jazdy wydane w latach 70-tych. Kto by go rozpoznał na zdjęciu ze szkoły średniej po 30 latach? Moja teściowa posiada prawo jazdy od 40 lat. Ostatni raz prowadziła samochód 30 lat temu. W świetle prawa może usiąść za kółkiem choćby dziś. Czy któryś ze zwolenników bezterminowych dokumentów chciałby spotkać ją na drodze??? Naprawdę nie należy tworzyć świata od podstaw. Jest wiele przykładów świetnie zorganizowanych systemów. Ot choćby system stanu Illinois: - młody kierowca dostaje prawo jazdy wcześnie (16 lat), ale z licznymi ograniczeniami (przewożenie pasażerów, obecność opiekuna na trasach nietypowych lub w nocy, bardzo represyjny system karania za wykroczenia i inne), - system ubezpieczeń mocno powiązany z rejestrem wykroczeń, - prawo jazdy ważne jest 4 lata!!!, - można uzyskać jednokrotne przedłużenie za pomocą naklejki na dokument przysłanej do domu, gdy jest się wzorowym kierowcą, - co 8 lat obowiązkowo zdaje się egzamin i bada wzrok, - dla osób w starszym wieku terminy te są jeszcze krótsze! Najlepsze na koniec. To wszystko świetnie działa, ale: - egzamin trwa w sumie 30 min. (część teoretyczna i praktyczna + wystawienie dokumentu), - zdaje się własnym samochodem, - egazmin i wystawienie dokumentu odbywa się w tym samym miejscu i kosztuje 15USD! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woj Re: Rozumiem badania..ale dlaczego wymiana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 13:15 Jesteś czarno widzem.Pomyśl ilu osobom uratowała życie przez te 30 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też podobny Re: Rozumiem badania..ale dlaczego wymiana IP: 80.48.33.* 17.03.08, 15:00 A widziałeś już "nowe" prawo jazdy?. Jak sądzisz gdzie jest możliwość i miejsce na "przedłużki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz POdatek od jeleni IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.08, 09:22 Miało być mniej podatków, a po dochrapania się PO do żłoba - jest jak zwykle. I słusznie i sprawiedliwie, bo jak ktoś daje się nabierać w wyborach, to potem nie powinien się dziwić, ani mieć pretensji że go golą jak barana, przy samych jajach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: depreściak Re: Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.08, 09:23 "Te przepisy powstają z myślą głównie o starszych kierowcach" To dlaczego przepis ma dotyczyć wszystkich a nie tylko starszych ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacuś Dowody osobiste co 5 lat IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.08, 09:24 Jak ktoś w ciągu 5 lat zacznie krytykować władze i przestanie być dobrym Polakiem - nie wydawać! Za badanie - 220. Za wydanie nowego brać 167 PLN plus jakiś podatek od czegoś tam (najlepiej od czynności urzędniczych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 09:24 Takie rozwiązanie prawodawcy,gdzie urzędnik ,będzie decydował kto ma poddać się badaniu a kto nie będzie wysoce korupcyjne. Zawsze znajdzie się osoba która "da" aby uniknąć badań i osoba która weźmie aby ulżyć swoim wydatkom. Ogólnie projekt do bani! Jest to dyskryminacja osób starszych, dlaczego nic tam nie ma o osobach które spowodowały zagrożenie w ruchu drogowym a o alkoholu nie wspomne ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Kierowcy do kontroli. Co 15 lat IP: *.pbg-sa.pl 17.03.08, 09:29 Nie co 15 a 5-7 lat powinno się badać kierowców pod kątem stanu wzroku i zdolności psychologicznych. Człowiek w miarę upływu lat się zmienia nezależnie czy jest to 24 czy 65 latek. Odpowiedz Link Zgłoś