Dodaj do ulubionych

Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w in...

• Gość: mercier firefox + wtyczka ADBlock i po sprawie IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.08, 23:40
      firefox + wtyczka AdBlock i po sprawie
      • Gość: blood Re: firefox + wtyczka ADBlock i po sprawie IP: *.cable.ubr05.perr.blueyonder.co.uk 11.06.08, 10:03
        niech jeszcze ktoś napisze że trzeba zainstalować firefoxa z adblockiem
    • Gość: a Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w in... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 23:49
      "Nie ma dokładnych danych, ale blokowanie reklam stosuje niewielu internautów"

Według Gemiusa Firefoxa używa w Polsce 38% osób. U większości jest
      zainstalowany adblock. Jeśli skrypty Gemiusa są blokowane to pytanie ile osób
      rzeczywiście używa FF?
      • Gość: mleczoj Re: Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w IP: *.wolomin.net 11.06.08, 00:16
        hehehe :P dobry jestes :P
        > U większości jest zainstalowany adblock

rozumiem, ze sam to recznie zmierzyles? czyli Ty + kolega mamy = wiekszosc
        internautow w Polsce? :P

• Gość: Kain Re: Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.08, 08:59
          A poważnie znasz kogoś kto ma ff a nie ma adblocka?? Bo ja znam ludzi dla
          których to był jedyny argument w przesiąściu się z IE.
    • Gość: wojciech Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w in.. IP: *.aster.pl 10.06.08, 23:54
      firefox + adblock i mam reklamy w poważaniu... i nie, nie uważam że w ten sposób
      kogoś oszukuję, zawsze mogą zablokować strony dla FF.
    • Gość: Ya Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w in... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 00:04
      ya przeczytał:
      >>Szanujące się serwisy nie przyjmują do emisji reklam bez wyłączających je krzyżyków lub nie godzą się, by dźwięk towarzyszący reklamie trwał dłużej niż kilka sekund. Stosują też tzw. capping - ograniczanie częstotliwości kontaktu z reklamą. Chodzi o to, by ta sama reklama nie zasłaniała ekranu zbyt często temu samemu internaucie. Ale takie standardy to polityka dobrowolna.

ya pomyślał:
      gazeta.pl według kryteriów, które sama podaje NIE JEST SZANUJĄCYM SIĘ PORTALEM. ya wymiotuje już tą czerwoną reklamą (coś o trenerze czy jakoś tak, ya z premedytacją nie chce się dowiedzieć, czyja to reklama, bo potem w sklepie nie może kupować niektórych, nachalnie reklamowanych produktów i może być stratny), to coś z samochodem, co dziś przewija pierwszą stronę wyprowadza go z równowagi. ya używa safari i dostaje sieczkę kompletnie nierotowaną i na każdej dowolnej podstronie gazety.pl (np.: gospodarka - samochód ze skandynawii - zawsze). ya wierzy, że użytkownicy windy mogą mieć inne doświadczenia, ale ya się oprotestowuje i chyba przestanie zaglądać do gazeta.pl. o dopuszczaniu reklam niezamykających się w safari, zakrywających bezpowrotnie treść i tak dalej i tak dalej ya nie chce już strzepić gęby. bo dobrze wie, że można to zrobić porządnie. można też przed "zaserwowaniem" sprawdzić, czy jest porządnie. ale do tego, niestety, 3ba myśleć, a nie sprawdzać, czy hula w misie-7.

ya ma zresztą schizofrenię, bo sam takie rzeczy projektuje, ale swoje widzi rzadko :-)
    • michal.setlak Niestety, do najbardziej agresywnych reklamowo por 11.06.08, 00:06
      Niestety, do najbardziej agresywnych reklamowo portali należy gazeta.pl - na
      porządku dziennym są nachalnie wyskakujące okienka (przy pisaniu tej
      wiadomości - dwa razy olej silnikowy, którego marki na "c" będę teraz unikał)
      plus nieproszone efekty dźwiękowe. Reklamy we Flashu, które powodują, że jeśli
      w przeglądarce otwartych jest klika stron na raz, komputer niemal przestaje
      reagować na polecenia.
      Ludzie, opamiętajcie się. Ciekawe, jaki macie ranking u McAfee. Czerwony?
      • mroczny_chemik Re: Niestety, do najbardziej agresywnych reklamow 11.06.08, 00:15
        eee tam. adblock plus oraz flashblock i reklam nie ma;) zadnych dzwiekow tez:D
        ze nie wspomne o krzykliwych flaszowych banerach...
      • Gość: Iks Re: Niestety, do najbardziej agresywnych reklamow IP: *.acn.waw.pl 11.06.08, 00:27
        > Ludzie, opamiętajcie się. Ciekawe, jaki macie ranking u McAfee.
        > Czerwony?

Ludzie, w co najmniej kilkunastu postach wymienione są różne możliwości blokady
        tych reklam a wy jakbyście nie rozumieli co to znaczy. I dalej swoje, że coś
        zasłania, że wyskakuje, że to czy tamto. Ręce opadają.
        • nessie-jp Re: Niestety, do najbardziej agresywnych reklamow 11.06.08, 02:39
          Bo artykuł nie jest o tym, jak się bronić przed reklamami, tylko o tym, że
          nachalna reklama wcale nie jest skuteczna, a wręcz przeciwnie. I dlatego właśnie
          ludzie piszą, że nie jest skuteczna, a wręcz przeciwnie.

Czemu się więc dziwisz?

Uważasz, że namolne, agresywne, zasłaniające i wyskakujące reklamy to z
          ekonomicznego punktu widzenia świetny pomysł dla portalu?

Bo ja tak nie uważam.

I dlatego zresztą od dawna mam FF+Adblocka.
      • pomaranczowy_kot Re: Niestety, do najbardziej agresywnych reklamow 10.10.08, 23:16
        Ja w tym momencie widzę jedynie 2 mini-banerki, które ani trochę się nie
        poruszają... Ale chyba mam jakiś ad-block zainstalowany, więc może coś zabija.

Moim zdaniem reklamodawcy powinni przerzucić się na coś takiego:
        www.fotka.pl/heyah/ - reklama, która jest interaktywna, umie zaciekawić i
        sam musisz z własnej nieprzymuszonej woli wejść na jej stronę, żeby zostać
        oreklamowany ;-)
    • Gość: mleczoj Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w in.. IP: *.wolomin.net 11.06.08, 00:25
      hehhe....sie widze "forum eksperckie" otworzylo :P
      FF + adblock = uuuu...ale jestem twardy, i jaki maczo, i wygralem w zawodach w
      sikaniu na odleglosc :PP

uzywajcie, stosujcie a za niedlugi czas sie zacznie:
      - platne tresci /nie wszystko i nie od razu, ale sie zacznie/
      - sprytnie ukryty przekaz reklamowy w czytanym tekscie /nie mowie o obecnych
      gniotach pt. "artykul sponsorowany"/

oczywiscie, zaraz mnie zjedziecie, i bardzo dobrze, kazdy ma prawo do wlasnej
      opinii :)

ale proponowałbym pomyslec co bedzie sie dzialo z reklama internetowa w dluzszej
      perspektywie czasu...przyjdzie moment, ze nie odroznimy reklamy od wlasciwego
      tekstu..

na chwile obecna "gro" specjalistycznych /i nie tylko/ serwisow zyje z reklamy,
      a jak ktos rzuci haslo, zeby sie userzy zrzucili to odzew...uuuaaaa....taki, ze
      starczy na paczke plytek dvd, zeby beckup zrobic, schowac do klasera i zamknac
      biznes :P
      • 4v Re: Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w 11.06.08, 00:59
        sprytnie ukryty przekaz reklamowy? bez wymieniania brandów? jak to sobie
        wyobrażasz? tak sprytnie, by w miare inteligentny człowiek nie zauważył? oj
        fantazja.

płatne treści? i kto to kupi? ktoś kto na tym zarobi. czyli uczciwy interes,
        niech kupują. a kto będzie chciał za darmo, znajdzie sposób, już się o to nie
        martw. hakerzy + wolontariusze i pasjonaci są na tym świecie i będzie ich coraz
        więcej.

świat się zmienia, internet się zmienia. wkrótce zostaną wam tylko wirusy i
        partyzantka :D

Aaaa... sarkazm to broń przegranych, nie zapominaj o tym.
      • nessie-jp Re: Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w 11.06.08, 02:42
        > uzywajcie, stosujcie a za niedlugi czas sie zacznie:

Używamy i mamy wielką nadzieję, że niedługo się zacznie
        • Gość: ya Re: Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 10:11
          @nessie-jp:
          ya myśli, że to dopiero będzie matrix, jak już nie będzie mógł rozróżnić reklamy od informacji. Nes - to są dwie, całkowicie r ó ż n e sprawy. Łączenie ich zostało wielokrotnie opisane w sci-fi. Ya nie chcę.
          To mnie nie bardzo dotyczy, bo za parę lat i tak skleroza odbierze mi zdolność rozróżniania, ale są młodsi, nie będę egoistą.
          Ya nawet dobrowolnie wyłączę adblocka (i tak korzystam z safari) byle mnie nie infekowali w artykule o ipn produktami naftowymi :-)))
          • nessie-jp Re: Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w 11.06.08, 21:59
            > @nessie-jp:
            > ya myśli, że to dopiero będzie matrix, jak już nie będzie mógł rozróżnić reklam
            > y od informacji. Nes - to są dwie, całkowicie r ó ż n e sprawy. Łączenie ich
            > zostało wielokrotnie opisane w sci-fi.

Oj, naczytał się Ya Dicka o wrednych korporacjach rządzących światem :))

A tymczasem koncepcje marketingu szeptanego, product placementu (jak to po
            polsku?) i ogólnie reklamy stapiającej się ze środkiem przekazu są stosowane
            coraz powszechniej. I jakoś przesadnie to nikogo nie boli. Na razie.

Oczywiście, że potrzebne są JAKIES uregulowania, np. zakaz kłamliwej
            reprezentacji produktu (tak aby nie można było pisać, że akcje firmy X zwyżkują,
            kupujcie ludzie, podczas gdy tak naprawdę firma jest bankrutem).

Niemniej, miariaż reklamy z treścią rozrywkową to naprawdę doskonały pomysł.
            Dowodem choćby popisy Mumio w reklamach Plusa
      • smok_sielski Re: Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w 11.06.08, 08:52
        > - platne tresci /nie wszystko i nie od razu

Ten argument mnie nie przekonuje. Spowoduje to tylko rozkwit serwisow
        non-profit. NIKT nie zamknie serwisu WWW tylko dlatego, ze nie ma z niego kasy
        (ani BBC, ani gazeta).

> - sprytnie ukryty przekaz reklamowy w czytanym
        > tekscie

Przeciez to juz dawno jest! Te wszystkie "ekspertyzy ekspertow", "przeglad
        produktow bankowych" - przeciez w tym nie ma cienia obiektywizmu!
        smok
    • Gość: f Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w in.. IP: *.chello.pl 11.06.08, 00:30
      Przez kretynów którzy się nazywają marketingowcami zostaje się zmuszonym do zastosowania środków bardziej drastycznych, czyli wyłączenia reklam zupełnie. Przez tych debili w końcu zostaniemy zmuszeni do płacenia za korzystanie z portali, bo jeżeli nikt nie ogląda żadnych reklam to portal nie będzie miał na czym zarobić i będzie musiał zupełnie się zmienić tak by nie można było wyłączyć reklam, albo pobierać pieniążki za korzystanie. Inna rzecz dosyć ciekawa, czy te pacany zdają sobie sprawę, iż utrudnianie wiąże się z niechęcią i jedynie odpycha od produktu jaki jest reklamowany. Reklamować trzeba z głową tak żeby użytkownik widział tą reklamę, a zarazem by mu nie przeszkadzała, ale do tego trzeba fachowców, a nie pacanów, co nadają się wyłącznie do macania krów w oborze. Łapska precz, jak nie to zająć się czymś innym.
      • Gość: Marek Re: Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w IP: *.lodz.mm.pl 11.06.08, 10:01
        "Przez tych debili w końcu zostaniemy zmuszeni do płacenia za korzystanie z
        portali, bo jeżeli nikt nie ogląda żadnych reklam to portal nie będzie miał na
        czym zarobić"

Nie. Wtedy właśnie przyjdzie czas na cywilizowane reklamy jakie w
        profesjonalnych zagranicznych serwisach są stosowane już od dłuższego czasu.
        Reklama tekstowa nie stanowiąca głównej treści, kierowana pod określoną grupę
        osób o powiązanej z artykułem tematyce. Ich skuteczność jest znacznie większa
        niż tego błyskającego, grającego gówna.
    • sselrats Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w in.. 11.06.08, 01:37
      Oto portret polskiego internauty: poirytowany i z negatywnymi
      emocjami.
    • Gość: hau Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w in.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 01:41
      W wyborczej od groma tego syfu
    • Gość: Sławomir Matusz Antyreklama IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.08, 01:41
      Tak agresywna reklama jest w istocie antyreklamą! Cóż z tego, że
      użytkownik reklamy kliknie kilka razy i nabije licznik, ale będzie
      odnosił się do reklamodawcy nie tylko z niechęcią, ale wręcz złością!
    • Gość: seth A ja mam święty spokój IP: *.ntlworld.ie 11.06.08, 02:36
      Używam Firefoxa z adblockerem i nic mnie nie atakuje. A to o blokowaniu
      dostępu do pożądanych treści to totalna bzdura. Firefox pokazuje informację o
      tym, co zablokował. jeśli chcę to obejrzeć, wystarczą 2 kliknięcia.
      Polecam wszystkim, których denerwują reklamy. Rozwiązanie naprawdę bliskie ideału.
    • Gość: adblock Adblock i wszystko jasne IP: *.acn.waw.pl 11.06.08, 06:54
      reklamy? a kto by sie nimi przejmowal

wystarczy zainstalowac firefoxa (www.firefox.pl) a nastepnie pobrac wtyczke
      adblock plus (addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1865)

po pobraniu wlaczamy filtry (wybor jest po zainstalowaniu dodaku) i cieszymy sie
      internetem bez reklam - nawet jesli cos wyskoczy to mozna obrazek/animacje
      zablokowac

kij w oko reklamodawcom
    • Gość: cwaniak Firefox + Adblock = święty spokój IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 07:08
      nie pamiętam już co to wkurzające banery lol

a gg używam w wersji 6 z banerkilerem i też jest pięknie!
    • Gość: firefox firefox + flashblock + adblock IP: *.acn.waw.pl 11.06.08, 07:45
      Sam flashblock daje odpor 90% reklam, bo te łosie od 'contentu' potrafia juz
      tylko w tym dziergac. Do tego adblock zeby wywalic pozostale reklamy. Widze moze
      jedna reklame miesieczne, jak sie cos przesliznie przez przypadek, pomijajac
      reklamy tekstowe googla ktore toleruje bo sa z reguly na temat i nienatretne.
      Skadinad moze i margines internautow blokuje reklamy, ale za to atrakcyjny
      rynkowo margines.
    • Gość: Pinezka Wkurzająca to jest GW, której redaktorzy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.08, 07:53
      ...mają powazne problemy z poprawną i komunikatywną polszczyzną. O
      wiedzy na poziomie licealnym nie wspominam, bo też jej przeważnie
      nie starcza. Inteligencja jest zaś średnia, z tendencją spadkową.
      Widać to po tłumaczeniach z języków obcych.
    • Gość: Gery Inne spojrzenie na reklamę w internecie... IP: *.netia.com.pl 11.06.08, 07:56
      Jako użytkownik rozumiem waszą irytację, natomiast jako praktyk chciałbym Wam
      przedstawić troszkę inne spojrzenie na kwestię reklamy:
      - po pierwsze zgadzam się, w Polsce rynek mimo niesamowitej dynamiki jest
      jeszcze prymitywny, stąd też tak prymitywne (agresywne formy)
      - proszę sprawdźcie cenniki reklam na głownych portalach lub w sieciach (jest
      to jeden z powodów, dla którego tzw. reklama inwazyjna jest tak często
      zamieszczana)
      - kolejnym z powodów jest wskaźnik CTR (niekiedy po stronie klienta, marketer
      jako efekt kampanii, chce mieć jak najwyższy wskażnik - dlatego taką reklamę
      mu rekomendujemy)

Mówicie o różnego rodzaju systemach blokujących reklamę - oczywiście nikt
      nikomu niczego bronił nie będzie ale nie traktujcie reklamy jako zło najgorsze
      - porównajcie jakość i mnogość kontentu na portalach kiedy jeszcze reklama
      była sporadyczna, płaska.

Dla wszelkich malkontentów proponuję zapoznać się z najlepszymi formami
      reklamowymi na świecie (banerblog.com.au) - jeżeli chcemy coś zmienić, to nie
      ograniczać reklamy ale zwiększyć maksymalną wagę kreacji, wtedy reklamy będą
      atrakcyjne, angażujące.

• Gość: c to na portalach sa jakies reklamy? AdBlock PLUS :) IP: *.chello.pl 11.06.08, 08:04
      nie mam nic, no prawie, przeciwko bannerom, billboardom, doublebilboardom czy
      innym skyscrapperom.
      dopoki atakowac mnie beda toplayery, ogolnie reklamy blokujace dostep do tresci,
      bede bronil sie ADBLOCKiem. poki co bardzo skutecznie. szanowny portal jeden z
      drugim nie zarobi na mnie grosza.
    • Gość: adi Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w in... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.08, 08:49
      odpowiedni dodatek do przeglądarki ad block i żadna reklama się nie pojawia na
      ekranie
    • Gość: grep Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w in... IP: *.vectra.pl 11.06.08, 08:50
      Mozilla + AdBlockPlus = zero reklam.
      A co do sciemniania, ze niedlugo dzieki stosowaniu tego zestawu bede musial
      placic za ogladanie gazety - prosze bardzo. Przezyja tylko ci, ktorzy nie beda
      lasi na kase.
      • Gość: Stefan Re: Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w IP: *.ip.netia.com.pl 11.06.08, 09:16
        Poproszę jeszcze kilka wpisów o FF+Adblocku.
        • Gość: karol prosze: IP: *.chello.pl 11.06.08, 09:22
          uzywajcie firefox + adblock, zero reklam!
          • Gość: wrocek Re: prosze: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 16:30
            Na przykład można zainstalować FF z adblockiem! Zero reklam! Opera jeszcze lepsza!
    • Gość: Anna interia.pl - okienkowy koszmar IP: *.uml.lodz.pl 11.06.08, 09:12
      Portal interia.pl jest chyba największym okienkowym potworem. Ile
      razy starałam się tam wejść tyle razy - od pierwszej sekundy
      zalewały mnie wyskakujące okna. Doprowadzało mnie to do szału
      ponieważ po 1 - zamykanie tego gniota zajmowało dużo czasu, po 2-
      nie rzadko blokowało normalną pracę komputera, a po 3- irytowało
      mnie do zenitu, że chcąc przeczytać artykuł od razu muszę zapoznać
      się z jakimiś wyskakującymi kredytami bankowymi. Efekt jest taki że
      nie wchodzę już na interia.pl ani w domu ani w pracy.
    • Gość: gostek Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w in.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 09:25
      Ja jestem obrażony na wp.pl właśnie ze reklamy. Wkurzyła mnie
      pełnoekranowa reklam której nie można było zamknąć. Teraz omijam
      dalekim łukiem WP.PL.
    • depilator Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w in... 11.06.08, 09:40
      Cóż za ironia! Czy redaktorzy portalu nie mają poczucia hipokryzji albo
      rozdwojenia jaźni? Przecież właśnie gazeta.pl codzień atakuje nas agresywną i
      nachalną reklamą, i to jest jej coraz więcej, a nie, jak piszą, coraz mniej!
      Szczególnie irytujące są reklamy z dzwiękiem - siedzi człowiek spokojnie,
      często w nocy, a tu nagle z głośników buha irytujący i głupawy dżingiel.

Panowie z AGory! Czas na zmiany, czas się obudzić! Tak dalej nie można, a
      forsa to nie wszystko!
    • Gość: Marek Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w in.. IP: *.lodz.mm.pl 11.06.08, 09:53
      Dodam że raz miałem to nieszczęście wejść na gazeta.pl bez adblocka i niestety
      twórcy chyba zapominają że np. flash pod linuksa nie obsługuje przezroczystości.
      W związku z czym zamiast tekstu miałem wielką szarą plamę.
    • Gość: baba Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w in.. IP: *.icpnet.pl 11.06.08, 09:59
      Pomimo częstych nerwic uważałem że nie powinienem blokować reklam, że ich
      ujrzenie jest pewnym wynagrodzeniem dla twórców portalu który czytam. No ale
      portalem, który przegiął i zmusił mnie do blokowania była gazeta.pl. Po prostu
      przegieli z natręctwem chłopacy.
      Dla zainteresowanych jak pozbyć się reklam - proponuje zainteresować się
      przeglądarką firefox oraz pluginami (add-ons) adblock oraz flashblock. Jeśli
      komuś się nie spodoba, zawsze można usunąć, ale ja jestem 100% zadowolony.
      • Gość: *** Re: Gra w myszkę i krzyżyk - agresywna reklama w IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.08, 10:16
        A ja cały czas używam IE6+odpowiednio skonfigurowany xp-AntiSpy
        PL+Ad Muncher i nie wiem co to są reklamy.
    • Gość: asdfasdf Ustawe wprowadzic zakazujaca reklam i pozamiatane! IP: 192.16.134.* 11.06.08, 10:20
      Wypuszczac co najmniej raz w tygodniu artykul w "gazeta" i w "tvn"
      ze reklamy atakuja i sa w nieodpowienich miejscach itp...

I ludzie sami zapragna takiej ustawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka