Dodaj do ulubionych

Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji P...

IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.10, 20:22
Należnym zwyczajem dodać trzeba, że prof. Kaczmarek był jednym z wielu gości z Polski i Niemiec podczas XV Seminarium Śląskiego, organizowanego przez Dom Współpracy Polsko-Niemieckiej i partnerów....dlaczego tej informacji zabrakło w tekście?
Obserwuj wątek
    • Gość: BOM Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.10, 10:35
      A ja myślę, że "Jak świat światem nie będzie Niemiec Polakowi bratem". Unia czy nie Unia to się nie uda, za wiele nas dzieli. Poczytajcie choćby na tym forum co wypisują wobec Polaków.
      • Gość: rain Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: *.net81.citysat.com.pl 04.10.10, 12:42
        prawda boli
      • Gość: OBERIBA de Silesia Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: *.dip.t-dialin.net 04.10.10, 13:50
        Fto ? Poloki ? Lwowioki ?
        Do mje to je SLONSKIE forum, hopie.
        • Gość: Ślązak opolski Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: 80.50.134.* 04.10.10, 17:53
          Ja jestem Ślązakiem spod Opola i mam taką dygresję w sprawie polskich Niemców:"Obojętne mi są tablice,są niech są nie ma to nie ma,lecz zastanawia mnię pewna dziwna sprawa,jak to było możliwe,że na Śląsku przetrwała tak duża grupa Niemców,że aż są w stanie utworzyć mniejszość niemiecką.Przecież Niemcy pod koniec wojny znamienitą ilość swoich ziomków zabrali przed nacierającymi wojskami sowieckimi,póżniej nastąpiły okropne wywózki pozostałych Niemców do Niemiec oraz do sowieckich łagrów,dziwi mnię ta wielowiekowa populacja Niemców pozostałych na Śląsku,raczej są to jacyś przemalowani Niemcy.
          • Gość: rain Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: *.net81.citysat.com.pl 05.10.10, 09:37
            A bo polska potrzebowała alibi do bajki o odwiecznych ziemiach polskich i dlatego postanowiono grupę górnoślązaków zatrzymać. wystarczyło złożyć przysięgę na wierność poslce i powiedzieć 2 słówka po polsku

i tak oto wielu zadecydowało, że coś tam podpiszą ale za to będą mogli zostać w domu...
            • Gość: Slazak opolski Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: 80.50.134.* 05.10.10, 12:34
              No to ja już jestem kompletnie ogłupiały,kimże w końcu są ci Górnoślązacy,ustaliliśmy już,że nie Polakami lecz Ślązakami,którzy tworzą mniejszość niemiecką no to już masło maślane nic z tego nie kapuję chyba,że są najnormalniejszymi Niemcami tylko jakoś to bardzo cicho mówią a ja już jestem takiej daty,że ze słuchem mam problemy.
              • Gość: Honoratka Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.10, 16:28
                > kimże
                >> Nie klam - nie jestes.
                NO DYC PADOM ..... :)
                • Gość: śląski Polak Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: 80.50.134.* 05.10.10, 17:42
                  Dla bliskich Ślązak opolski a tak ogólnie śląski Polak, Ślązak polski,Ślązak i Polak zarazem,osobiście nie widzę w tym róznicy,lecz nie jestem Niemcem,dla Ślązaka nie uchodzi,chociaż do obecnych prawdziwie uczciwych Niemców nie mam żadnej urazy,nie są oni winni i odpowiedzialni za czyny swoich przodków ,a że odium przeszłości na nich ciąży to już taki ich los a z losem się nie dyskutuję tylko niesie na swoich barkach.
                  • wilhelm4 Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji 05.10.10, 22:14
                    Ty, zarazem: nie jestes.
                    • Gość: śląski Polak Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: 80.50.134.* 06.10.10, 08:27
                      Widzę,że coś cię boli,jeśli ząb to radzę odwiedzić dentystę.
                      Jeżeli chodzi o ścisłość Ślązaków niemieckich nie było,nie ma i nie będzie,są jedynie Niemcy.
            • Gość: gosc Do rain IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.10, 19:16
              Gdybyś znał historię cymbale tobyś wiedział ,że granice między Polską a Niemcami zamknięto 3 miesiące po zakończeniu wojny.Pretensje możesz mieć tylko to swojego opy który widocznie uważał ,że jest Polakiem.Ta nieznajomość własnej historii szczekających na tym forum takich Ślązaków jak Ty to norma.A o przysiędze mówił Ci na pewno taki sam czub jak Ty.
              W stosunku do polaków ziejesz jadem a dla niemców jesteś gównem.\żeby tylko\Ot typowy członek młodzieżówki tzw. M.N.

• Gość: Honoratka Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.10, 16:27
            > Ślązakiem spod Opola
            Nie klam - nie jestes.
            Bo bys, nawet jesli innej "tzw.orientacji/opcji" w i e d z i a l.
            Chyba ze jestes totalnie palniety.
    • Gość: OBERIBA de Silesia Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji P... IP: *.dip.t-dialin.net 04.10.10, 13:48
      Fajny Facet, ale w kilku punktach cos pomotlalo Mu sie.

Na przyklad:
      > by nie celebrować obchodów powstań śląskich,
      by nie celebrować obchodów W TEN SPOSÒB powstań śląskich ! ( i czy powstan i czy slaskich)

I nie jest to kwestia "tych dwóch grup", tylko kwestia prawdy.
      Jest to zdanie nie tylko MN, ale >>>wszystkich<<<<< Górnoslazaków,
      bo wszyscy (rozsadni) czuja, ze nadal jest wiecej zaklamania niz prawdy.
      I wszyscy widza i czuja, ze ta oficjalna wersja nie jest stad:
      jest nam Slazakom wciskana z zewnatrz - czesciowo z zewnatrz,
      a w duzej mierze tez ze strony przyjezdnych, a wiec gosci (a wiec "powstanców").

Tak ze jesli 2 grupy, to Slazacy (95%) i Nieslazacy. A ci drudzy nie powinni miec tyle do powiedzenia. Chyba, ze jednak znaja szczególy.............
      • Gość: Robek Re:tego nie mierzy barometr IP: *.chello.pl 04.10.10, 14:44
        To się mierzy IO. Tępych nie chcemy obok nas.
        Tak, koegzystencja jest możliwa, ale tylko wtedy, gdy wszyscy volksdeutsche i RAŚiści wyjadą do swego Ch.jmatu.
        • Gość: Honoratka Re:tego nie mierzy barometr IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.10, 16:30
          Jacy volksdeutsche w Opolu ???? A hajmat bes h.
          • Gość: Robek Re:tego nie mierzy barometr IP: *.chello.pl 05.10.10, 18:11
            Każdy Polak podający się lub przymilający Niemcom jest volksdeutschem i jako taki będzie traktowany. Ch.ujmat na pewno pisze się przez ch. Poszukiwacze kultury to analfabeci.
            • wilhelm4 Re:tego nie mierzy barometr 05.10.10, 22:15
              widac ze ty >>poszukujesz<< dopiero kultury :)
      • Gość: Slazak z NRD- fenu Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: *.dip.t-dialin.net 04.10.10, 15:00
        A jaka jest to ta twoja prawda, no i wypowiadaj sie tylko za siebie nie za nas wszystkich Slazakow. Ta wasza wersja o tzw. wojnie domowej nie trzyma sie kupy, nic dziwnego ze nawet w koncu lider MN to zrozumial.
      • Gość: MAR Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: *.g1.citymedia.pl 04.10.10, 20:01
        W naszym kraju możemy świętować powstania tak jak uważamy za stosowne i nic ci do tego.
        • Gość: bllklsd Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.10, 16:34
          Masz racje, zreszta w artykule tyz tak stoi.
          Wiec np. Slazacy moga se obchodzic ta data, jak chcom:
          w koncu i plebiscyt i 3cie "powstanie" wygrala strona niemiecko.
          Mialbys cos przeciwko temu, ze np. Slazacy-Niemcy swietuja zwyciestwo
          (i jednoczesnie tragedie), np. ino-Slazacy G.Sl.Wojne Domowa (i traume Narodu Slaskiego),
          a np. Slazacy-Czesi wcale nie bo w poopie majom ?

Rozumiem, ze jestes tolerancyjny.

• Gość: gość Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji P... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 17:12
      Połowa mojej rodziny pochodzi z opolskiego od zawsze , dlatego wiem ,że Górnoślązacy nigdy w historii tej ziemi nie byli traktowani na równi z Niemcami.Pisanie a tym bardziej na forum o wielu .wielu przykładach potwierdzających moją tezę nie ma sensu, ponieważ głupota wyniesiona z rodzinnego domu przez piszących tu Ślązaków jest tak silna ,że kiedy ja czytam te wpisy zadaję sobie pytanie.Czy oni nie są czasem na dopalaczach.Kilkanaście lat temu spotkałem się z takim stwierdzeniem -Ślązak z opolskiego to to samo co Niemiec.W ten sposób w wieku lat kilkudziesięciu dowiedziałem się ,że moi dziadkowie byli Niemcami.Moi wujkowie i ciocie wiadoma rzecz Niemcy.No i rzecz najważniejsza moja mama jest Niemką.Tylko ja jestem Polakiem.Piszę ,że jestem bo czuć to można smród w ubikacji. Wszyscy wymienieni tu prze zemnie odeszli na zawsze, ale nim to się stało dużo zdążyłem się od nich dowiedzieć jacy naprawdę są Niemcy ze Ślązaków\Górnoślązaków\ .Czasem zadaje sobie pytanie -jakim prawem Ślązacy mają się za Niemców szczególnie członkowie M.N. z moich dziadków robią dziś Niemców.
      • Gość: Okazyjny Opolanin Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: *.protonet.pl 04.10.10, 19:43
        Gość portalu: gość napisał(a):

> W ten sposób w wieku lat kilkudziesięciu dowiedziałem się ,że moi dziadkowie byli Niemcami.Moi wujkowie i ciocie wiadoma rzecz Niemcy.No i rzecz najważniejsza moja mama jest Niemką.Tylko ja jestem Polakiem.Piszę ,że jestem....

Witam!
        Twoim świętym prawem jest możliwość samookreślenia się. Co Cię obchodzi cudze gadanie na temat Twojej tożsamości. Dzieckiem jesteś, albo jeszcze taki niedojrzały? Tym nie mniej musisz pamiętać o autonomii każdej jednostki ludzkiej z której może wynikać, że np. Twoja matka naprawdę mogła być Niemką, ale ojciec już powiedzmy nie.
        W mojej rodzinie z okolic Leśnicy wyróżnić mogę trzy sorty krewnych: Ślązaków, Polaków i Niemców. Szanuję ich wybory i nie roszczę sobie prawa by udowadniać, że były one błędne.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Ślazak opolski Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: 80.50.134.* 05.10.10, 08:40
          Okazyjny Opolanin napisał: " Twoim świętym prawem jest możliwość samookreślenia się "...
          ... ja natomiast czuję się w 25 % Amerykaninem z uwagi na to,że brat mojej matki jeszcze w latach 20-tych tamtego stulecia wyemigrował do Stanów(właściwie to wrócił tam gdzie się urodził gdy jego rodzice a moi dziadkowie przebywali tam na dorobku jeszcze w poprzednim stuleciu),czułbym się bardziej procentowym Amerykaninem gdybym znał język angielski lecz niestety nie posiadłem tej umiejętności.
          Mam pytanie czy człowiek,określający swoją tożsamość jako niemiecką nie winien wykazać się dobrą a wręcz bardzo dobrą znajomością języka niemieckiego,dziwny to Niemiec,który rozmawia jedynie w języku polskim względnie ślaskim.
          • Gość: hjbfvedhsjdf Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.10, 16:37
            Powiedz to swoim krewnym-"Polakom": tym na Bialorusi, tym na Ukrainie i tym w USA. :)))))))
            Moze Cie tez (ci starsi) zrozumiom ? :))))))))))))))))))))
            • Gość: Ślązak opolski Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: 80.50.134.* 05.10.10, 18:04
              Brat mojej żony,t.zn.mój szwagier z niemieckiej niewoli nie wrócił do Polski,wyemigrował do USA,obecnie jeszcze Bogu dzięki żyje,ma lat 87,kiedy jeszcze mógł przyjeżdżać w odwiedziny rozmawialiśmy wzajemnie ze sobą bezproblemowo w języku polskim,ma trzech synów,którzy także dobrze porozumiewali się z nami po polsku mimo,że matką ich była Irlandka a jednak ojciec Polak zadbał o to aby synowie nie odcieli się od polskich korzeni,to cóż stało na przeszkodzie,żeby Niemcy zadbali o niemieckość swoich dziatek,także w umiejętności posługiwania się ojczystym językiem,przecież od lat 60-tych tamtego stulecia presja polska na polonizację Niemców ustąpiła,ąle nie to było celem Niemców woleli oni opuścić Polskę i temu absolutnie się nie dziwię,dziwię się jedynie skąd się biorą obecnie w Polsce Niemcy,którzy charakteryzują się absolutną nieznajomością swego narodowego języka i twierdzą,że od dziesiątek pokoleń zamieszkują tereny polskiego Śląska.
              • Gość: Opolan Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.10, 18:11
                Jeden z obecnych "Liderow" tzw mniejszosci niemieckiej, chodzil ze mna kiedys na kurs niemieckiego, ale ze nic nie umial i brakowalo mu oleju, to po kilku zajeciach-lekcjach, zrezygnowal... To skad maja oni znac ten jezyk niemiecki, ci szeregowi czlonkowie MN, skoro ich Wladze tej umiejetnosci nie posiadly????
                • wilhelm4 Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji 05.10.10, 22:19
                  Slepy widzie, ze sam ze soba prowadzisz dysput, a raczej razgawor. :)
                  Móglbys choc troche odczekac, palanacie.
                  • Gość: Ślązak opolski Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: 80.50.134.* 06.10.10, 08:40
                    Widzę,że i Ciebie należy wysłać na kurs nauki Kultury osobistej bo można pomyśleć,że uchodzisz za podobnego,któremu zarzucałeś jej brak.
              • wilhelm4 Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji 05.10.10, 22:18
                > przecież od lat 60-tych tamtego stulecia presja polska na polonizację Niemców ustąpiła

Przed chwila jeszcze twierdziles, ze :
                a) po 1945 nie bylo na Slasku Niemców
                b) nikt ich/nas nigdy nie polonizowal
                i w ogóle smolisz i pitolisz
            • Gość: Joseph Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.10, 18:05
              Kiedy w końcu będą tablice OPPELN na wjazdach do Oppeln? Wszedzie jakoś udało sie ten problem jakoś załatwic, tylko w Oppeln nie, dlaczego? Czy nasze "Władze" są za słabe, a tylu mamy w nich "naszych "przedstawicieli"
              • Gość: jasio Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: *.chello.pl 05.10.10, 18:14
                kiedy wreszcie pojawią się tablice z napisem Nacht Berlin a na stacjach podstawią świńskie wagony dla volksdeutschy?
              • Gość: Ślązak opolski Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: 80.50.134.* 05.10.10, 18:14
                Ponieważ Opole jest miastem zamieszkałym w większości przez Polaków,polskich Ślązaków,którym język ojczysty jest bardzo dobrze znany.
                A tak dlaczego niby tylko Opole miałoby być tak znamienicie wyróżnione,zapomniałeś o Warszawie,Krakowie,Katowicach,Wrocławiu i wszystkich polskich miastach,cóz to Opole jakieś nadzwyczajne,że musi być tak wyróżnione?
                • wilhelm4 Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji 05.10.10, 22:21
                  Tak, Opole jest nadzwyczajne: na Slasku Opolskim - bo jest wyspa hadziajów.
                  • Gość: Ślązak opolski Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: 80.50.134.* 06.10.10, 08:45
                    No to hadziajom na kiego czorta potrzebne niemieckie tablice?
          • Gość: Okazyjny Opolanin Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: *.protonet.pl 05.10.10, 20:21
            Gość portalu: Ślazak opolski napisał(a):

> Okazyjny Opolanin napisał: " Twoim świętym prawem jest możliwość samookreśleni
            > a się "...
            > ... ja natomiast czuję się w 25 % Amerykaninem z uwagi na to,że brat mojej matk
            > i jeszcze w latach 20-tych tamtego stulecia wyemigrował do Stanów(właściwie to
            > wrócił tam gdzie się urodził gdy jego rodzice a moi dziadkowie przebywali tam n
            > a dorobku jeszcze w poprzednim stuleciu),czułbym się bardziej procentowym Amery
            > kaninem gdybym znał język angielski lecz niestety nie posiadłem tej umiejętnośc
            > i.
            > Mam pytanie czy człowiek,określający swoją tożsamość jako niemiecką nie winien
            > wykazać się dobrą a wręcz bardzo dobrą znajomością języka niemieckiego,dziwny t
            > o Niemiec,który rozmawia jedynie w języku polskim względnie ślaskim.

Witam1
            - Do znudzenia wałkujesz Twoją obsesję językową. Ta kategoria nie ma nic tu do rzeczy. Pewien mały procent ludzi to głuchoniemi od urodzenia. Część z nich posługuje się w komunikacji międzyludzkiej językiem migowym. Zgodnie z Twym urojonym szufladkowaniem muszą oni chyba należeć do narodu Migotów.

- Ktoś Ci już tutaj napisał jak to jest z Polonią na Białorusi, na Ukrainie, czy w USA. Tam także tylko niewielki procent zna j. polski. To jest rzeczywistość, a Ty udajesz się być na nią impregnowany.
            Pozdrawiam
            • wilhelm4 Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji 05.10.10, 22:23
              Korfanty podczas wykladu w Krynicy zostal wysmiany przez polskich kolegów-adwokatów.
              Rzeczywiscie: lepiej potrafil (do konca zycia) po niemiecku. Ale czy byl Niemcem ?

Tylko taki jeden przyklad.

A przykladów nawet w rodzinie mam na wszystko, "na krzyz".
              Mam na mysli nonkongruencje (no polnisci: dobre co?) jezykowo-narodowosciowa.
    • wilhelm4 Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji P... 06.10.10, 04:01
      Na temat
      "Slazacy to nie Niemcy" + "Niemcy na Slasku to nie Slazacy"
      (i tym podobne brednie) :

www.jaskolkaslaska.eu/484/leczenie-sztucznej-amnezji
      • Gość: Ślązak opolski Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: 80.50.134.* 06.10.10, 08:49
        Ślązak to Ślązak a Niemiec to Niemiec nic wspólnego ze sobą nie mają.
        • Gość: gorolozerca Re: Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji IP: 213.139.155.* 07.10.10, 17:35
          a Polak to Polak - i nigdy sie nie zmieni
    • svatopluk Dwujęzyczne tablice to barometr koegzystencji P... 07.10.10, 17:24
      niektorym obroncom zagrozonej wiekszosci marza sie pewnie takie stosunki z mniejszoscia:

www.osw.waw.pl/pl/publikacje/best/2010-10-06/litwa-wilenszczyzna-nie-chce-zdejmowac-polskich-tablic
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka