Dodaj do ulubionych

Remont dróg Zawada/Kępa

IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.13, 19:46
Powiedzcie mi proszę, kto zamyka równocześnie dwie drogi prowadzące w zbliżonym kierunku? Piszę o remoncie dróg na kierunku Kluczbork w Zawadzie i jednoczesnym zamknięciu równoległej drogi w Kępie na Luboszyce/Łubniany i też Kluczbork. Ja rozumiem, sytuacja nieprzewidziana, jak w Zawadzie, tudzież terminy i takie tam. Ale gdzie zdrowy rozsądek?
Obserwuj wątek
    • gandharwa Re: Remont dróg Zawada/Kępa 09.08.13, 19:50
      Jedną zamknięto planowo a drugą nieplanowo i to cała tajemnica.
    • gandharwa Re: Remont dróg Zawada/Kępa 09.08.13, 19:52
      A nie, przepraszam - obie są zamknięte nieplanowo :-)))
      www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130809/POWIAT01/130809523
      • Gość: lalecznik Re: Remont dróg Zawada/Kępa IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.13, 22:23
        Ja piszę o Kępie, nie o Krzanowicach. Koparka uszkodziła słup na drodze, którą, jak widzę z obrazka, ludzie zrobili sobie sami objazd ze względu na zamkniętą trasę w Kępie. Ot, przykład na to jak bajzel, generuje bajzel. Moje pytanie brzmi. Dlaczego nie zmieniono terminu planowanego remontu trasy przez Kępę, skoro zaszła nieprzewidziana sytuacja na równoległej trasie do Zawady? Pytam się o rozsądek. Czas i paliwo (plus jak widać dodatkowe szkody) to pierwsza sprawa. Druga to sytuacja jakby jakieś większe nieszczęście wydarzyło się, przykładowo w Jełowej czy Kolanowicach. Karetka czy straż pędzi przez Dębską Kuźnię-Niwki-Turawa lub Czarnowąsy-Biadacz-Luboszyce? Wtedy dopiero media by latały, a decydenci pokazywali palcami na siebie nawzajem. To jest właśnie poziom organizacji. Nikt pewno nie jest władny koordynacji takich rzeczy, prawda? Dlaczego?
        • Gość: Anka Re: Remont dróg Zawada/Kępa IP: *.arkadia.opole.pl 09.08.13, 22:52
          Remont w Zawadzie robi Generalna Dyrekcja, a w Kępie albo powiat, albo gmina.
          No to już wymagać, żeby się porozumieli w tej sprawie to powyżej oczekiwań.
          Na marginesie - objazd przez Kępę i jej kręte ścieżki to raczej nie jest najlepsze rozwiązanie dla pędzących karetek.

A co to będzie, jak wrzesień przyjdzie......
        • jureek Re: Remont dróg Zawada/Kępa 09.08.13, 23:05
          Gość portalu: lalecznik napisał(a):

> Ja piszę o Kępie, nie o Krzanowicach. Koparka uszkodziła słup na drodze, którą,
          > jak widzę z obrazka, ludzie zrobili sobie sami objazd ze względu na zamkniętą
          > trasę w Kępie. Ot, przykład na to jak bajzel, generuje bajzel. Moje pytanie brz
          > mi. Dlaczego nie zmieniono terminu planowanego remontu trasy przez Kępę, skoro
          > zaszła nieprzewidziana sytuacja na równoległej trasie do Zawady?

Niestety, urzędnicy nie potrafią reagować elastycznie, w zależności od sytuacji. Zdrowy rozsądek to też pojęcie raczej im obce. Najważniejszym kryterium przy podejmowaniu decyzji nie jest ani zdrowy rozsądek, ani interes społeczny, lecz ochrona własnego tyłka, żeby jak najmniejsze było ryzyko, że ktoś się do czegoś przyczepi. Dlatego stawia się jakieś absurdalnie niskie ograniczenia prędkości bez zawracania sobie głowy, czy ktoś będzie je przestrzegał. Ważne, że urzędnik jest kryty, bo on ograniczenie postawił, a że 99% kierowców ograniczenia nie przestrzega, przez co wystawia się na strzał ten jeden procent frajerów, którzy nie wiedzą, że ograniczenie jest na wyrost i je respektuje, to już urzędnika nie obchodzi. Dlatego taki urzędnik wyznacza absurdalne objazdy przez Ozimek, Dylaki i Bierdzany (już to widzę, jak ktoś jedzie do Zawady czy Osowca tak oznaczonym objazdem). Myślę, że nieprzesunięcie terminu remontu mostu w Kępie też wynika z takiego krycia własnej d...y. Urzędnicy mogli się obawiać, że firma, która wygrała przetarg na ten remont, mogłaby domagać się odszkodowania z powodu przesunięcia terminu, a ze strony kierowców nadkładających codziennie drogi pozwów obawiać się nie muszą. Inna sprawa to to, że inne instytucje zarządzają drogą przez Zawadę, a inne drogą przez Kępę, a dogadanie się dwóch instytucji państwowych to sprawa bardzo trudna, jeśli nie niemożliwa. Przecież każdy urzędnik zachowuje się jak udzielny książę na swoim terenie.
          Jura

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka