Dodaj do ulubionych

Drogowcy & Kierowcy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 08:57
Witam
W dniu wczorajszym po godzinie 15 Opole byoło zasypane sniegiem. Wielu z Was
starało sie przejechac miasto jadąc do domu po pracy , a tu niespodzianka
całe zakorkowane, przyczyna hmmm drogowcy ale i tym razem kierowcy na
letnich oponach blokowali miasto skutecznie nie mogąc ruszyć z miejsca
podjechac pod wzniesienie poprostu krew zalewa jak sie widzi kierowce
zaznaczam nie starego auta ,który na pełnym gazie stara sie podjechac pod
wzniesienie na letnich oponach zapewne nie nadających sie nawet na lato.
Jestem za obowiązkiem zakładania opon zimowych pod karą mandatu minimum
500,00 . A drogowcom wszystkiego naj (świeta mineły do roboty)
Obserwuj wątek
    • Gość: Grzegorz Re: Drogowcy & Kierowcy IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 29.12.05, 09:30
      Jeszcze bedzie Trzech Kroli.
      hahaha
    • Gość: Maniek Re: Drogowcy & Kierowcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 10:03
      Co kierowcy wstyd sie przyznac ze macie letnie opony !!!
    • Gość: Maniek Re: Drogowcy & Kierowcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 08:35
      Kolejny dzień i znowu to samo (gdzie ci drogowcy wspaniali tacy) Rysio
      odpowiedz nam osobiscie.
      • Gość: kierowca Re: Drogowcy & Kierowcy IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 30.12.05, 11:00
        Ciekawe czy ktorys z drogowcow poniesie konsekwencje paralizu miasta?
        • Gość: behemot Re: Drogowcy & Kierowcy IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 30.12.05, 11:22
          Maniuś!Twoja wiara w zimowe opony jest większa niż w umiejetności kierowców.Tu
          nie chodzi o opony, ale o zimową technikę jazdy.Opona zimowa czy wielosezonowa
          nic nie pomoże jak nie umiesz jezdzić w zimowych warunkach.Karać można za zbyt
          zużyte opony, a nie obowiazkowo zmuszać do zakładania opon na zimę, lato,wiosnę
          i jesień.Wszak mamy cztery pory roku a nie dwie.
          • Gość: maniek Re: Drogowcy & Kierowcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:53
            Jezdzi Pan na zimowych czy letnich oponach bo wydaje mi sie ze na letnich
            Jakoś dziwnie w niemczech nakazano w kilku landach obowiazek zmiany opon na
            zimowe pod kara 50 euro. Zapewne tak sobie
            • Gość: behemot Re: Drogowcy & Kierowcy IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 30.12.05, 13:52
              Jeżdżę i na zimowkach i na tzw."wielosezonówkach" z ABS i bez z ESP i bez.Abs i
              ESP pomaga, czy też ułatwia jazdę,opony muszą mieć głeboki protektor, czy
              bieżnik i być odpowiednio szerokie.Mnie 185 wystarczają.Na lodzie żadna gumka
              Cię nie przyklei do nawierzchni.Na wyslizganych podjazdach trzeba piescić
              gaz,ruszać z dwójki w ostateczności sypnać piaskiem którego z 5 kg woże zimą w
              bagażniku obok saperki i latarki.W ruchu miejskim takie zabiegi z piaskiem sa
              raczej niemożliwe, ale kilka razy podsypywałem go innym kierowcom rozładowujac
              nerwowa atmosferę.No i łańcuchy,które woże od listopada też sa przydatne, nawet
              dzisiaj do jazdy po Opolu.Pamiętaj, że to iż pojazd jedzie zależy od kierujacego
              a nie od opon(pod warunkiem że sa napompowane).Naiwna wiara niemieckich
              urzedników, ze opony zimowe poprawiają bezpieczeństwo,likwidują korki,powodują
              usprawnienia w ruchu zimowym,pozwalaja na nieodsnieżanie drog, bo przeciez
              wszyscy jezdża na zimówkach to po co odsniezać,pozwoliła im nakazać używanie
              opon zimowych.Czym zaskarbili sobie dozgonna wdzięczność producentów
              opon.Jedynie w landach gorskich, gdzie nie ma chemicznego posypywania dróg ma to
              uzasadnienie i gdzie snieg leży od listopada do marca.Lańcuchy sa lepsze bo
              zwiekszają przyczepność i ograniczają prędkość.Opony "zimowe" w niewielkim
              stopniu poprawiaja przyczepnosć,ale zwiekszają powaznie szybkosc poruszania
              się.A przecież wiekszośc wypadków powstaje z nadmiernej predkości
              niedostosowanej do warunków na drodze.Trzeba pogodzić sie, że w naszym klimacie
              występują zimy,nauczyc się jeżdzić w zimie - zdecydowanie wolniej - inaczej
              planować czas przejazdu i przestać wierzyc w cudowną moc opon zimowych.
              • Gość: jozio Re: Drogowcy & Kierowcy IP: *.dip.t-dialin.net 30.12.05, 16:09
                Hallo behemot !!!!!

Zawsze czytam Twoje komentarze z radoscia bo pelno w nich humoru,wnikliwych
                przemyslen i przemyslanych argumentow. !!!
                Tym razem musze przyznac zawiodlem sie na Tobie i Twojej blyskotliwosci !!!!!!
                Piszesz:
                ".Pamiętaj, że to iż pojazd jedzie zależy od kierujacego
                > a nie od opon(pod warunkiem że sa napompowane).Naiwna wiara niemieckich
                > urzedników, ze opony zimowe poprawiają bezpieczeństwo,likwidują korki,powodują
                > usprawnienia w ruchu zimowym,pozwalaja na nieodsnieżanie drog, bo przeciez
                > wszyscy jezdża na zimówkach to po co odsniezać,pozwoliła im nakazać używanie
                > opon zimowych.Czym zaskarbili sobie dozgonna wdzięczność producentów
                > opon.Jedynie w landach gorskich, gdzie nie ma chemicznego posypywania dróg ma
                to uzasadnienie i gdzie snieg leży od listopada do marca."

Teraz,gdy juz opolskie forum przekroczylo 12000 postow,zrob sobie mala przerwe
                napij sie w spokoju "mala czarna" przeczytaj W SPOKOJU Twoje (bzdurne??) teorie
                dotyczace opon zimowych,skonsultuj sie z kierowcami ktorzy maja duzo
                doswiadczenia w jezdzie w warunkach zimowych (np.ja robie w roku okolo 80-90
                tysiecy km - to znaczy okolo 20-30 tysiecy km w zimie).
                Technika jazdy w zimie jest bardzo wazna -przyznaje Tobie 100% racje.
                Opony Z I M O W E bardzo skutecznie wspieraja wlasciwa technike jazdy w zimie na
                O S N I E Z O N Y C H J E Z D N I A C H !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrowienia od jozia ktory jezdzi na oponach zimowych.
                Ps: Wyobraz sobie auto ktore jedzie przed Toba na osniezonej autostradzie-
                Opole.- Wroclaw - na letnich oponach tzw. niskoprofilowych (205/65/18)

• Gość: AGG Re: Drogowcy & Kierowcy IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 30.12.05, 20:46
                  Oj.! Z tą szerokością opon behemot walnął jak zając tymi tam. Opony zimowe
                  powinny być węższe od nominalnych
                  Wiedzą to wszystkie makineny, solbergi i holowczyce

niech sobie behemot popatrzy na relacj z rajdu Szwecji jak będzie na
                  E - Sporcie, będzie zdziwiony szerokością opon na WRC-ach

Szeroka opona, daje mały nacisk na cm kwadrat , co nie pozwala wykorzystać jej
                  własnosci konstrukcyjnych; niedociśnięte lamele nie zębią i opona zamiast sie
                  chwytać śniegu to jedzie po śniegu

to taka uproszczona teoria dla behemota

przypominam tarcie nie zależy od powierzchni opony , a przyczepność opony daje
                  wiele czynników , ale szeroka opona zimowa ją zmniejsza

przykładowo jeśli letnia opona ma 185, to na zimę odpowiednia jest felga z
                  oponą 175, oznacza to najczęściej zmiane profilu z 65 na 70 np. Warto mieć więc
                  inne felgi

przytoczone WRC jadą na jeszcze węższych oponach ale to wyczyn i specjalne
                  konstrukcje

behemot przeproś za głupoty bo nie chce mi się komentować bez tego innych
                  strzałow z tego wątku

żeby Cię usprawiedliwić to wpiszę jeszcze, że jedynie wulkanizator na
                  Chmielowickiej rozmawił ze mną w miarę sensownie na ten temat, pozostali to
                  zwykłe śmące dla których np. opona M+S jest letnia i zimowa zależnie od tego
                  któą literę mają na myśli

NIE POLEGAJCIE NA PORADACH NIEDOUCZONYCH OPONIARZY
                  CZYTAJCIE W INTERNECIE ODPOWIEDNIE STRONY INFO PRODUCENTOW OPON

Połowa oponiarzy w Opolu nie umie wyważyć dobrze kół, a jedna tylko stacja
                  benz. ma pokazujacy dobrze ciśnieniomierz, na połowie STACJI i tak pompopwanie
                  nie działa

Dziki kraj dla zimowych opon
                • Gość: AGG Re: Drogowcy & Kierowcy IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 30.12.05, 20:58
                  DO JOZIA:
                  To że dużo jeździsz to jeszcze nie znaczy, że z tego bierze sie znajomość
                  rzeczy.
                  Możesz mieć tylko wrażenie pewnej wiedzy nabytej subiektywnie
                  Dowodem jest fakt ,że nazywasz oponę 65 niskoprofilową . Nie jest to opona
                  niskoprofilowa a średnioprofilowa. Profil 65 poojawił się z powodu spakowania
                  we wnęki 13 tek 14 tek; we nęki 15 wek 16 tek itp, ale dalej są to opony
                  srednioprofilowe

niski profil to sie zaczyna około 50 a użytkowa bywa 35

A tak w ogóle czy od przejechania tych 100 tys rocznie to w ogóle miałeś
                  olśnienie z sufitu kabiny co to w ogóle ten profil?
                  bo wg mnie to trzeba wyczytać albo usłyszeć

Wypisuję to wsystko bo z powodu takiego ,że już mnie dwa razy tej zimy stuknęli
                  dzięcioły na zimówkach zauważyłem , ze zawodowy kierowca w Polsce ma mniejsze
                  pojecie o oponach niż fryzjerka w Niemcach. Niestety do behemota też piję,
                  chyba że... jest fryzjerką
                  • Gość: jozio Re: Drogowcy & Kierowcy IP: *.dip.t-dialin.net 30.12.05, 21:51

Hallo AGG !!!!

Bardzo mi przykro ze pomylilem opone niskoprofilowa ze srednioprofilowa !!!!
                    I przyznaje Tobie racje - moja wiedza o oponach jest jak to nazwales:
                    " wiedza nabyta subiektywnie" tzn ja kupujac opony zimowe do mojego autka,musze
                    kupowac te rozmiary ktore mam wpisane w dowodzie rejestracyjnym(a wiec
                    subiektywne bo narzucone przez producenta mojego samochodu wymiary)
                    A i co do "olśnienia z sufitu kabiny" tez masz racje,coprawda nie jestem
                    kierowca zawodowym,ale nie jestem tez tym "dzieciolem na zimowkach" ktory Ciebie
                    juz dwa razy tej zimy stuknol - a szkoda ,przy Twoim obrazajacym stylu......
                    Piszesz:
                    " A tak w ogóle czy od przejechania tych 100 tys rocznie to w ogóle miałeś
                    > olśnienie z sufitu kabiny co to w ogóle ten profil?"
                    Dlatego chcialem Ciebie -jako olsniony z sufitu kabiny
                    ( cokolwiek ma to oznaczac ????)-przeprosic ze mam inne zainteresowania i
                    "sufitowe " wiadomosci ,niz wymiary opon.
                    A co do:
                    "Wypisuję to wsystko bo z powodu takiego ,że już mnie dwa razy tej zimy
                    stuknęli" - moje wyrazy wspolczucia - to jest poprostu P E C H !
                    Ja na szczescie jezdze juz 30 lat bez wypadku - odpukac w nie malowane drewno-
                    pomimo ze nie jestem tak obcykany jak Ty z oponami.

Mozna wyrazic swoja opinie nikogo nie obrazajac !
                    "zauważyłem , ze zawodowy kierowca w Polsce ma mniejsze
                    pojecie o oponach niż fryzjerka w Niemcach"
                    Dlatego tez mam pytanko:
                    Ilu znasz kierowcow zawodowych,a ile niemieckich fryzjerek ??????
                    I jezeli Ty rozmawiasz z fryzjerkami o oponach to.........

Pozdrowienia od "olśnionego z sufitu kabiny" jozia
                    • Gość: behemot Re: Drogowcy & Kierowcy IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 30.12.05, 22:11

Oj.! Z tą szerokością opon behemot walnął jak zając tymi tam. Opony zimowe
                      powinny być węższe od nominalnych
                      Wiedzą to wszystkie makineny, solbergi i holowczyce

niech sobie behemot popatrzy na relacj z rajdu Szwecji jak będzie na
                      E - Sporcie, będzie zdziwiony szerokością opon na WRC-ach

Oni wiedzą,bo jeżdżą szybko na czas i tylko drzewka im ewentualna przeszkodą a
                      nie jadacy z naprzeciwka konkurent czy inny użytkownik.Przykład chybiony.Ale
                      widze, że masz zaciecie sportowe.

Patrzyłem, węższe i z kolcami.Ida jak piła tarczowa.

Jedno mnie cieszy w tym watku.Niezależnie od wygłaszanych opinii - opony macie
                      sprawne - te najwazniejsze - mózgowe.Pozdrawiam.
                      • Gość: AGG Re: Drogowcy & Kierowcy IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 31.12.05, 11:06
                        Masz rację pecha mam wyjątkowego oba razy byłem stuknięty w zaparkowane auto
                        życzę Szczęśliwego nNowego roku i gumowych drzew

Widzę ,ze daliście się z Behemotem poruszyć

Tak naprawdę to uważam , że o powodzeniu w jeździe po śniegu decydują bardziej
                        umiejętnosci niż opony, o ile te umiejętności uwzgledniaja na czym się jedzie

Zawadowych kierowców znam wiecej niż niemieckich fryzjerek bo kilkanaście lsat
                        sam bylem zawodowym kierowcą. Wolę jednak niemieckie fryzjerki

Dobry polski lotnik lata nawet na drzwiach od stodoły
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka